মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ মহিলা আৰু শিশুসকলক সবলীকৰণৰ বাবে সৰ্বাংগীন উন্নয়ন, সুৰক্ষা, আৰু কল্যাণ সুনিশ্চিত কৰাৰ অভিযান অব্যাহত আছে
পোষন ট্ৰেকাৰত ৯ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰী পঞ্জীকৃত
সক্ষম অংগনৱাড়ীৰ বাবে অনুমোদিত ২ লাখ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰৰ ভিতৰত ৯৪,০৭৭টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰক এলইডি স্ক্ৰীণকে ধৰি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে উন্নত কৰা হৈছে
পিএমএমভিৱাইৰ অধীনত ৪.২৬ কোটি হিতাধিকাৰীক ডিবিটি মোডৰ জৰিয়তে প্ৰসূতিৰ সুবিধা হিচাপে ২০,০৬০ কোটি টকা লাভ কৰে
মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ক পিএম-জনমন ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্ট অৱদানৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী মন্ত্ৰালয় হিচাপে সন্মানিত কৰা হয়
অষ্টম ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহত দেশজুৰি ১৪.৩৩ কোটি কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ
অভিগম্যতা অধিক উন্নত কৰিবলৈ, পিএম কেয়াৰ্ছ, পোষণ আৰু পিএমএমভিৱাই হেল্পলাইনৰ ছৰ্ট ক'ড ১৪৪০৮ৰ পৰা ১৫১৫লৈ সলনি কৰা হৈছে
09 JAN 2026 11:54AM by PIB Guwahati
মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ বাবে কৃতিত্ব আৰু পদক্ষেপসমূহৰ বিস্তৃত পৰ্যালোচনা উপস্থাপন কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মহিলা আৰু শিশুসকলক সবলীকৰণ কৰা, সৰ্বাংগীন উন্নয়ন, সুৰক্ষা, আৰু কল্যাণ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিজৰ অভিযান অব্যাহত আছে। তলত ইয়াৰ ফ্লেগশ্বিপ মিছন আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া হৈছে।
১। মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০: দেশত পোষণ অভিযান শক্তিশালী কৰা
মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০—অংগনৱাড়ী সেৱা, পোষণ অভিযান, আৰু কিশোৰী ছোৱালীৰ বাবে আঁচনি একত্ৰিত কৰি— ২০২৫ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে ৮.৬৯ কোটিৰো অধিক গৰ্ভৱতী মহিলা, দুগ্ধপান কৰা মাতৃ, কিশোৰী ছোৱালী, আৰু শিশুক উপকৃত কৰা হৈছে।
ক। অংগনৱাড়ী আন্তঃগাঁথনি আৰু সেৱা প্ৰদান শক্তিশালী কৰা
- মিছন পোষণ ২.০ৰ অধীনত মুঠ ২ লাখ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ (এডব্লিউচি)ক সক্ষম অংগনৱাড়ী হিচাপে উন্নীতকৰণৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ইয়াৰে ৯৪,০৭৭টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ এলইডি স্ক্ৰীণকে ধৰি উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰে উন্নীত কৰা হৈছে।
- পিএম জনমন যোজনাৰ অধীনত বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতি গোট (পিভিটিজি) অঞ্চলত ২৫০০ এডব্লিউচি অনুমোদন কৰা হৈছে। ইয়াৰে ২,৩২৬টা এডব্লিউচি কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
- জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ধৰ্তি আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান পদক্ষেপৰ অধীনত একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে ৮৭৫টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ অনুমোদন কৰা হৈছে। ইয়াৰে ৪৫৫টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ বৰ্তমান কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, যাৰ ফলত ২৭,৭৮৫ জন জনজাতীয় হিতাধিকাৰী উপকৃত হৈছে
খ। পোষণ ট্ৰেকাৰৰ জৰিয়তে ডিজিটেল গভৰ্নেন্স আৰু ডাটা-চালিত নিৰীক্ষণ
- ২০২১ চনৰ মাৰ্চ মাহত অংগনৱাড়ীৰ বাবে এটা শাসন সঁজুলি পোষণ ট্ৰেকাৰ এপ্লিকেচনে অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰসমূহত গৰ্ভৱতী মহিলা, দুগ্ধপান কৰা মাতৃ আৰু শিশু (০-৬ বছৰ)কে ধৰি হিতাধিকাৰীসকলৰ পুষ্টিৰ অৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে সেৱা প্ৰদান, অংগনৱাড়ীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ৩৬০ ডিগ্ৰী দৃশ্য আৰু বাস্তৱ সময়ৰ নিৰীক্ষণ আৰু পৰিপূৰক পুষ্টিৰ অনুসৰণ সক্ষম কৰে।
∆ পোষণ ট্ৰেকাৰত পঞ্জীয়ন কৰা হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা ৯ কোটিতকৈ অধিক।
∆ প্ৰায় ৮ কোটি শিশুৰ বৃদ্ধি (উচ্চতা আৰু ওজন)ৰ মাহেকীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰা হয়।
∆ ১৪ লাখ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ সংযুক্ত।
∆ ২৪টা এপৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত ভাষা।
∆ উদ্ভাৱন (কেন্দ্ৰ) শাখাৰ অধীনত ২০২৪ চনৰ ৰাজহুৱা প্ৰশাসনত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা।
- পোষণ ট্ৰেকাৰ এপ্লিকেচনে অংগনৱাড়ী কৰ্মকৰ্তাৰ বাবে দৈনিক আৰু মাহেকীয়া কাৰ্য্যকলাপ যেনে অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ (এডব্লিউচি) খোলা আৰু উপস্থিতি অনুসৰণ, গৰম ৰন্ধা আহাৰ (এইচচিএম) আৰু ৰেচন বিতৰণ, ইচিচিই কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে দৈনিক নিৰ্দেশনামূলক ভিডিঅ' আৰু ভইচঅভাৰ আৰু আভা আইডি/অপাৰ আইডি সৃষ্টি আদিত সহায় কৰে।
- হিতাধিকাৰী/নাগৰিক সৱলীকৰণ: পোষণ ট্ৰেকাৰ হিতাধিকাৰী/নাগৰিক মডিউলে নাগৰিকসকলক নিকটতম এডব্লিউচিত অংগনৱাড়ী সেৱা লাভ কৰিবলৈ পঞ্জীয়নৰ বাবে আবেদন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে।
ই। সুপোষিত গাঁও পঞ্চায়ত অভিযান
- পুষ্টি সুৰক্ষা, আন্তঃগাঁথনি আৰু পুষ্টিহীনতাৰ ফলাফলত উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰা ১০০০খন উচ্চ প্ৰদৰ্শনকাৰী পঞ্চায়তক চিনাক্ত আৰু পুৰস্কৃত কৰাৰ বাবে ২০২৪ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই যোজনা শুভাৰম্ভ কৰে।
- পোষণ ট্ৰেকাৰ-সমৰ্থিত বেঞ্চমাৰ্কিং আৰু ক্ৰছ-ষ্টেট সহকৰ্মী সমীক্ষাৰ ব্যৱহাৰ কৰি সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক “অপুষ্টিমুক্ত ভাৰত”ৰ দিশত আগুৱাই নিয়ে।
ঘ। ব্যাপক স্তৰত পুষ্টি সজাগতা আৰু আচৰণৰ পৰিৱৰ্তন
- সুস্থ নাৰী, সবল পৰিয়াল অভিযানৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ ধৰৰ পৰা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত শুভাৰম্ভ কৰে অষ্টম ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহ।
- ২০টাতকৈও অধিক মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ দেশজুৰি মুঠ ১৪.৩৩ কোটি কাৰ্য্যকলাপ চলোৱা হয়।
- সুস্থ নাৰী, সবল পৰিয়াল অভিযান আৰু অষ্টম ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহৰ অধীনত ডিবিটি (ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ) মোডত পিএমএমভিৱাই হিতাধিকাৰীৰ বাবে এদিনতে ১৫ লাখৰো অধিক মহিলালৈ ৪৫০ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰা হয়।
ঙ। পোষণ ভি পঢ়াই ভিৰ জৰিয়তে ইচিচিইক শক্তিশালী কৰা
- ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (এনইপি) ২০২০ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মন্ত্ৰালয়ে এডব্লিউচিসমূহক প্ৰাথমিক শিক্ষণৰ সজীৱ স্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। পোষণ ভি পঢ়াই ভিৰ পদক্ষেপৰ অধীনত ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ৮,৫৫,৭২৮ এডব্লিউডব্লিউ আৰু ৪১,৬৪৫ এছএলএমটিক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
- প্ৰতিমাহে ২.৫৬ কোটিতকৈ অধিক প্ৰাক-বিদ্যালয় কাৰ্য্যকলাপ ৰেকৰ্ড কৰা আৰু এডব্লিউডব্লিউসকলৰ বাবে দৈনিক শিক্ষণ প্ৰমপ্ট প্ৰদান কৰা পোষণ ট্ৰেকাৰৰ জৰিয়তে ডিজিটেল শিক্ষণ সক্ষমতা শক্তিশালী কৰা হৈছে।
- ২০২৫ চনৰ ৩ ছেপ্টেম্বৰত মন্ত্ৰালয়ে বিদ্যালয়ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৈতে অভিসৰণৰ সুবিধাৰ বাবে বিদ্যালয়ৰ সৈতে অংগনৱাড়ীসকলৰ সহ-অৱস্থানৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে, বিদ্যালয় চৌহদৰ ভিতৰত ২.৯ লাখ এডব্লিউচি আছে।
চ। হেল্পলাইন নম্বৰ- ১৫১৫
- মন্ত্ৰালয়ে পিএম কেয়াৰ্ছ, মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০, আৰু পিএমএমভিৱাইৰ অধীনত এক নিবেদিত অভিযোগ-নিকাৰন ব্যৱস্থা হিচাপে এটা টোল ফ্ৰী হেল্পলাইন স্থাপন কৰিছে। অভিযোগসমূহ হয় কল চেণ্টাৰৰ কাৰ্যবাহীসকলে সমাধান কৰে নহয় সময়মতে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে সংশ্লিষ্ট এডব্লিউডব্লিউ/তত্বাৱধায়ক/চিডিপিঅ’লৈ প্ৰেৰণ কৰে।
- অভিগম্যতা অধিক উন্নত কৰিবলৈ, পিএম কেয়াৰ্ছ পোষণ আৰু পিএমএমভিৱাই হেল্পলাইনৰ ছৰ্ট ক'ড ১৪৪০৮ৰ পৰা ১৫১৫লৈ সলনি কৰা হৈছে।
- ডিচেম্বৰ, ২০২৫ পৰ্যন্ত হেল্পলাইনত লাভ কৰা মুঠ ১,৪০,৮৬২টা অভিযোগৰ ভিতৰত ১,০৪,৬৬২টা অভিযোগ সমাধান কৰা হৈছে।
ছ। অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ সহ-অৱস্থান
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ ৩ ছেপ্টেম্বৰত বিদ্যালয়ৰ সৈতে অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰৰ সহ-অৱস্থানৰ নিৰ্দেশনাৱলী প্ৰকাশ কৰে। ইতিমধ্যে বিদ্যালয় চৌহদৰ ভিতৰত ২৯ লাখতকৈ অধিক কেন্দ্ৰ অৱস্থিত হোৱাৰ বাবে এই নিৰ্দেশনাই ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৰ্হিটো ফলপ্ৰসূভাৱে বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিবলৈ কাৰ্য্যকৰী স্পষ্টতা প্ৰদান কৰে।
জ। অংগনবাড়ী সেৱা আৰু পিএমএমভিৱাইত এফআৰএছ-ভিত্তিক সত্যাপণ
পিএমএমভিৱাই আৰু অংগনৱাড়ীত পৰীক্ষণৰ বাবে মুখ চিনাক্তকৰণ ব্যৱস্থা (এফআৰএছ) আৰম্ভ কৰা হৈছে। ই মুখৰ বৈশিষ্ট্যৰ স্বকীয়তাক লাভৱান কৰি বৰ্ধিত সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত ইয়াক জাল বা বাইপাছ কৰাটো কঠিন হৈ পৰে। ই স্বচ্ছতা উন্নত কৰে আৰু কাৰ্য্যকলাপ মসৃণ কৰে।
অংগনবাড়ী সেৱাত টেক-হোম ৰেচনৰ বাবে চেহেৰা চিনাক্তকৰণ প্ৰণালী (এফআৰএছ)
- অংগনৱাড়ীত টেক-হোম ৰেচন ডেলিভাৰীৰ ট্ৰেকিং নিশ্চিত কৰিবলৈ চেহেৰা চিনাক্তকৰণ প্ৰণালী আৰম্ভ কৰা হৈছে। ই eKYC ব্যৱহাৰ কৰি আধাৰ কাৰ্ডত হিতাধিকাৰীৰ পৰিচয় সত্যাপিত কৰে। এফআৰএছ মডিউল - অংগনৱাড়ী কৰ্মীসকলক সকলো ৰুটিন কামৰ বাবে ব্যৱহৃত পোষণ ট্ৰেকাৰ এপত যোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে কোনো পৃথক এপৰ প্ৰয়োজন নাই।
- ২০২৫ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে টিএইচআৰৰ বাবে প্ৰায় ৪.৭৩ কোটি যোগ্য হিতাধিকাৰীৰ ভিতৰত মুঠ ৪.৫১ কোটি (৯১.৩৮%) হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁলোকৰ eKYC আৰু এফআৰএছ সম্পূৰ্ণ কৰিছে, আৰু ২.৭৯ কোটি (৫২.৬৮%) যোগ্য হিতাধিকাৰীয়ে ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত এফআৰএছ ব্যৱহাৰ কৰি টেক-হোম ৰেচনৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
পিএমএমভিৱাইত মুখ চিনাক্তকৰণ ব্যৱস্থা (এফআৰএছ)
- পিএমএমভিৱাইৰ অধীনত সকলো নতুন নামভৰ্তিৰ বাবে ২০২৫ চনৰ ২১ মে’ৰ পৰা মুখৰ প্ৰমাণীকৰণৰ জৰিয়তে বাধ্যতামূলক বায়’মেট্ৰিক পৰীক্ষণ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। এফআৰএছ ব্যৱস্থাটো সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে বহুলভাৱে গ্ৰহণ কৰিছে। এই বৈশিষ্ট্য প্ৰৱৰ্তনৰ পিছৰে পৰা ১৭.৮২ লাখ হিতাধিকাৰী (১৭.১১.২০২৫ লৈকে) এফআৰএছৰ জৰিয়তে বায়’মেট্ৰিক পৰীক্ষণৰ পিছত নামভৰ্তি কৰা হৈছে।
২। মিছন শক্তি: মহিলাৰ সুৰক্ষা, মৰ্যাদা আৰু সৱলীকৰণ
- ১০২৫টা ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ অ’এছচি অনুমোদিত হোৱাৰ বিপৰীতে ৮৬৫টা (অ’এছচি) কাৰ্যক্ষম; ১২.৬৭ লাখ মহিলাক সহায় কৰা হৈছে।
- মহিলা হেল্পলাইন ১৮১ক ৩৫খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত ইআৰএছএছ-১১২ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে; ৯৩.৪৮ লাখ মহিলাক সহায় কৰা হৈছে।
- মিছন শক্তি মোবাইল এপ আইঅ’এছ আৰু এণ্ড্ৰইড দুয়োটা প্লেটফৰ্মতে কাৰ্যক্ষম।
- পিএমএমভিৱাই (প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা)ৰ অধীনত ৪.২৬ কোটি হিতাধিকাৰীয়ে ডিবিটি মোডৰ জৰিয়তে ২০,০৬০ কোটি টকা প্ৰসূতিৰ সুবিধা লাভ কৰে।
- ৪১১টা শক্তি সদন হোম আৰু ৫৩১টা সখী নিৱাস (পূৰ্বৰ ৱৰ্কিং উইমেন হোষ্টেল) দেশজুৰি কাৰ্যক্ষম।
- বেটি বচাও বেটি পঢ়াওৰ ১০ বছৰ উদযাপন: মন্ত্ৰালয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নাৰী দিৱসৰ শিখৰত উপনীত হোৱা বেটি বচাও বেটি পঢ়াও (বিবিবিপি) আঁচনিৰ দশম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে ২০২৫ চনৰ ২২ জানুৱাৰীৰ পৰা ৮ মাৰ্চলৈ বৰ্ষপূৰ্তি পালন কৰে।
- ছি বক্স পৰ্টেল (SHe Box Portal): কৰ্মক্ষেত্ৰৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰত মহিলাৰ যৌন নিৰ্যাতন (প্ৰতিৰোধ, নিষেধাজ্ঞা আৰু প্ৰতিকাৰ) আইন, ২০১৩ (এছ-হি বক্স -অধিনিয়ম)ৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৪ চনৰ ২৯ আগষ্টত যৌন নিৰ্যাতন ইলেক্ট্ৰনিক বক্স (SHe-Box) মুকলি কৰে। চৰকাৰৰ এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপে সংগঠিত বা অসংগঠিত, ব্যক্তিগত বা ৰাজহুৱা সকলো খণ্ডৰ মহিলাসকলৰ বাবে কৰ্মক্ষেত্ৰত যৌন নিৰ্যাতনৰ অভিযোগ পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ এক একক খিৰিকি সুবিধা প্ৰদান কৰে। এই পৰ্টেলটোৱে সমগ্ৰ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সমিতি (আইচি) আৰু স্থানীয় সমিতি (এলচি)ৰ বিষয়ে তথ্যৰ ভঁৰাল হিচাপেও কাম কৰে। এই পৰ্টেলটো হিন্দীকে ধৰি ২২টা ভাষাত আৰু ইংৰাজী ভাষাত উপলব্ধ। ০৫.০১.২০২৬ তাৰিখলৈকে ১, ৩০,০০০ তকৈ অধিক কৰ্মস্থলীত অন বৰ্ড কৰা হৈছে (ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড) আৰু ৫০,০০০ তকৈ অধিক আইচিৰ সবিশেষ আপডেট কৰা হৈছে। লগতে, আটাইকেইখন ৭৭৭ জিলাৰ এলচিৰ সবিশেষ পৰ্টেলত উপলব্ধ।
- মন্ত্ৰালয়ে ২৫ নৱেম্বৰৰ (মহিলাৰ বিৰুদ্ধে হিংসা উন্মোলনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দিৱস) পৰা ১০ ডিচেম্বৰলৈ (মানৱ অধিকাৰ দিৱস) ১৬ দিনীয়া কাৰ্য্যসূচী পালন কৰে। প্ৰতি বছৰে মন্ত্ৰালয়ে এই উদ্দেশ্যে বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে সহযোগিতা কৰে; এটা ডাঙৰ সহযোগিতা হৈছে গ্ৰাম্য উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ (এমআৰডি)ৰ সৈতে ‘নতুন চেতনা’ৰ জৰিয়তে, মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ নেতৃত্বত লিংগ সমতা আৰু মহিলা সৱলীকৰণৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান। এইবাৰ নতুন চেতনা ৪.০ৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণ ২০২৫ চনৰ ২৫ নৱেম্বৰৰ পৰা ২২ ডিচেম্বৰলৈকে অনুষ্ঠিত হৈছে। এই পদক্ষেপে লিংগভিত্তিক হিংসা প্ৰতিৰোধ আৰু নিৰ্মূলৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছে।
৩। মিছন বাৎসল্য: শিশু সুৰক্ষা আৰু যত্ন শক্তিশালী কৰা
- মিছন বাৎসল্য পৰ্টেল সকলো শিশু কল্যাণ ব্যৱস্থাৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ কৰ্মক্ষেত্ৰ হিচাপে কাৰ্যক্ষম। শিশু তুলি লোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াটোক উন্নত কৰিবলৈ কেয়াৰিং পৰ্টেলক মিছন বাৎসল্যৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে।
- মিছন বাৎসল্য পৰ্টেলত মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰৰ কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ দিল্লী, বাংগালুৰু, গুৱাহাটী, ভোপাল আৰু লক্ষ্ণৌসহ ৫টা স্থানত শিশু সুৰক্ষা ব্যৱস্থাত কাম কৰা বিভিন্ন অংশীদাৰসকলৰ বাবে আয়োজন কৰা হয়। মুঠ ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৩০৩গৰাকী মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
- ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত শিশু হেল্পলাইন কৰ্মৰত আৰু জৰুৰীকালীন সঁহাৰিৰ বাবে ইয়াক ইআৰএছএছ-১১২ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। ০১.০১.২০২৬ তাৰিখলৈকে ৭২৮খন জিলাত স্থাপন সম্পূৰ্ণ হৈছে, যাৰ ফলত এক ঐক্যবদ্ধ ৰাষ্ট্ৰীয় শিশু সঁহাৰি ব্যৱস্থা সক্ষম হৈছে।
- এমঅ’ডব্লিউচিডিয়ে লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী নেশ্যনেল একাডেমী অৱ এডমিনিষ্ট্ৰেচন (এলবিএছএনএএ)ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি ভাৰতত কিশোৰ ন্যায় আইনখনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শিশু অধিকাৰৰ ৰূপায়ণ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কৰ্মযোগী আইজিঅ’টিত উপলব্ধ অনলাইন প্ৰশিক্ষণ মডিউল প্ৰস্তুত কৰে। ৩১.১২.২০২৫ তাৰিখলৈকে এই পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে মুঠ ৩৭,২৪২জন অংশীদাৰে নামভৰ্তি কৰিছে আৰু ১৯,৭২৮জনেই সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
অভিযান
- পিএমআৰবিপি – প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ-২০২৫:
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ (PMRBP) ভাৰতৰ অন্যতম সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মান, ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে কম বয়সতে ব্যতিক্ৰমী উৎকৰ্ষতা আৰু অসাধাৰণ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰা শিশুসকলক স্বীকৃতি দিবলৈ প্ৰদান কৰে।
২০২৫ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত PMRBP–2025 অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ে বঁটা প্ৰদান কৰে। এই বিশিষ্ট অনুষ্ঠানত যুৱ সাফল্যৰ উদযাপন কৰা হয়, যাৰ নিষ্ঠা আৰু অধ্যৱসায়ে ৰাষ্ট্ৰক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
২০২৫ চনত ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ২০গৰাকী অসাধাৰণ শিশুক এই প্ৰতিষ্ঠিত সন্মানৰ বাবে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল। এই যুৱ আদৰ্শসকলক সাহস, কলা আৰু সংস্কৃতি, পৰিৱেশ, সমাজ সেৱা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, আৰু ক্ৰীড়াকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ব্যতিক্ৰমী অৱদানৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰে এই শিশুসকলৰ অসাধাৰণ সাফল্যক স্বীকাৰ কৰাই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ মনবোৰক উৎকৃষ্টতা, উদ্ভাৱন, সমাজ সেৱাৰ বাবে উৎসাহিত কৰি প্ৰেৰণাৰ ৰেখা হিচাপেও কাম কৰে।
- বীৰ বাল দিৱস-২০২৫: মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ উপস্থিতিত বীৰ বাল দিৱস অতি শ্ৰদ্ধাৰে উদযাপন কৰা হয়। এই উপলক্ষে যুৱ বীৰসকলৰ সাহস আৰু ত্যাগৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ বঁটাপ্ৰাপকসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে আৰু লাইভ ৱেবকাষ্টৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু শিশুৰ দেশজোৰা দৰ্শকক সম্বোধন কৰে, যাৰ ফলত এই অনুষ্ঠানটো যৌৱনৰ সাহস আৰু বীৰত্বৰ এক স্মৰণীয় আৰু প্ৰভাৱশালী উদযাপন হৈ পৰে। ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ ভেটি গঠন কৰা শিশুসকলৰ আদৰ্শ সাহস, স্থিতিস্থাপকতা, আৰু সম্ভাৱনাক সন্মান জনোৱাৰ বাবে উৎসৰ্গিত দেশজোৰা উদযাপন হিচাপে ২০২৫ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰত মন্ত্ৰালয়ে বীৰ বাল দিৱসৰ আয়োজন কৰে। উদযাপনৰ অংশ হিচাপে সমগ্ৰ দেশতে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী আৰু স্মৃতিচাৰণ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়, মূল অনুষ্ঠানটোৰ শিখৰত উপনীত হয়, যিটো ২০২৫ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰত ভাৰতৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শোভা বঢ়ায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শিশু বঁটাৰে সন্মানিত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ২০টা শিশুৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে।
বীৰ বাল দিৱস উদযাপনৰ বাবে ৰাজ্যিক আৰু জিলা পৰ্যায়ৰ কাৰ্যসূচীৰো আয়োজন কৰা হয়।
- বাল্য বিবাহ মুক্ত ভাৰত অভিযান: ২০২৫ চনৰ ২৭ নৱেম্বৰত বাল্য বিবাহৰ অন্ত পেলোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান “বাল্য বিবাহ মুক্ত ভাৰত”ৰ এবছৰ সম্পূৰ্ণ হয়। এই মাইলৰ খুঁটিটোৰ স্মৃতিত ০৪ ডিচেম্বৰ ২০২৫ তাৰিখে নতুন দিল্লীত মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন বিভাগৰ মাননীয় মন্ত্ৰী মহোদয়ে বাল্য বিবাহ মুক্ত ভাৰতৰ বাবে ১০০ দিনীয়া এক বিষয়ভিত্তিক অভিযান আৰম্ভ কৰে। ২০২৬ চনৰ ৮ মাৰ্চৰ পৰা শিখৰত উপনীত হ’বলগীয়া এই ১০০ দিনৰ অভিযানত প্ৰথম পৰ্যায়ত বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠান, দ্বিতীয় পৰ্যায়ত বিবাহ সম্পৰ্কীয় সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ত গাঁও পঞ্চায়ত আৰু পৌৰ নিগম ব’ৰ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰা হ’ব। বাল্যবিবাহৰ বিৰুদ্ধে সজাগতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত আৰু বাল্যবিবাহৰ পৰিঘটনাৰ ফলপ্ৰসূ প্ৰতিবেদন আৰু প্ৰতিৰোধৰ বাবে ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক সহায় কৰিবলৈ ২০২৪ চনত আৰম্ভ কৰা ‘https://stopchildmarriage.wcd.gov.in’ পৰ্টেলত এতিয়া ৫৮,২৬২জন বাল্য বিবাহ নিষেধাজ্ঞা বিষয়াৰ (চিএমপিঅ’) সবিশেষ আছে। যোৱা এবছৰত সমগ্ৰ দেশৰ ১.৭৯ কোটি লোকৰ অংশগ্ৰহণেৰে ৯২,৮১৯টা সজাগতামূলক কাৰ্যসূচী পৰ্টেলত প্ৰকাশ পাইছে। বিভিএমবি পৰ্টেল আৰু মাইগভ প্লেটফৰ্মত ৮ লাখৰো অধিক নাগৰিকে বাল্যবিবাহৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া বুলি ৰেকৰ্ড কৰিছে।
মন্ত্ৰালয়ে সমাৱেশী, প্ৰযুক্তি-সক্ষম, আৰু পাৰদৰ্শী শাসনৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা উল্লেখ কৰে যাতে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিব পৰা যায় যে মহিলা আৰু শিশুসকল দেশৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত থাকে।

Ministry of Women and Child Development
Year end review 2025
Ministry of Women and Child Development continues its mission to empower women and children, ensuring inclusive development, safety, and well-being
More than 9 Crore beneficiaries registered in Poshan Tracker
Out of 2 lakh Anganwadi Centres approved for upgradation as Saksham Anganwadis , 94,077 Anganwadi Centres upgraded with improved infrastructure including LED screens
Under PMMVY , 4.26 crore beneficiaries received ₹20,060 crore in maternity benefits through DBT mode
MWCD awarded as one of the best performing Ministries for outstanding contribution to implementation of PM-JANMAN
14.33 crore activities conducted nationwide in 8th Rashtriya Poshan Maah
To further improve accessibility, short code for PM CARES, Poshan, and PMMVY Helpline changed from 14408 to 1515
09 JAN 2026 11:54AM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development presents its comprehensive review of achievements and initiatives for 2025. The Ministry continues its mission to empower women and children, ensuring inclusive development, safety, and well-being. Below are the detailed account of its flagship missions and their impact.
1. Mission Saksham Anganwadi & Poshan 2.0: Strengthening India’s Nutrition
Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0—integrating Anganwadi Services, Poshan Abhiyaan, and the Scheme for Adolescent Girls— has benefitted over 8.69 crore pregnant women, lactating mothers, adolescent girls, and children as on 30th November 2025.
1. Strengthening Anganwadi Infrastructure & Service Delivery
• A total of 2 lakh Anganwadi Centres (AWCs) has been approved for upgradation as Saksham Anganwadi under Mission Poshan 2.0. Out of these, 94,077 Anganwadi Centres have been upgraded with improved infrastructure including LED screens.
• Under PM JANMAN, in Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) areas, 2,500 AWCs have been sanctioned. Out of these, 2,326 AWCs are operational. Recently, Hon’ble President awarded MWCD as one of the best performing Ministries for their outstanding contribution to the implementation of the PM-JANMAN.
• Through convergence under the DAJGUA initiative of the Ministry of Tribal Affairs, 875 Anganwadi Centres have been sanctioned. Out of these, 455 Anganwadi Centres are currently operational, benefiting 27,785 tribal beneficiaries
1. Digital Governance & Data-Driven Monitoring through Poshan Tracker
• Poshan Tracker application, a governance tool for Anganwadi was launched in March 2021, enables 360-degree view and real-time monitoring of service delivery, Anganwadi infrastructure and tracking of supplementary nutrition for improving the nutritional status of beneficiaries, including pregnant women, lactating mothers and children (0-6 years) at Anganwadi Centres.
• More than 9 Crore: beneficiaries registered in Poshan Tracker
• Around 8 Crore: Children monitored monthly for growth (height and Weight)
• 14 Lakh: Anganwadi Centers connected
• 24: Languages supported by the app
• Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2024 under the Innovation (Centre) category
• Poshan Tracker application supports daily and monthly activities for AWWs such as opening of Anganwadi Centre (AWC) and attendance tracking, distribution of Hot Cooked Meals (HCM) & Take-Home Ration, daily instructional videos and voiceovers for ECCE activities and creation of ABHA ID / APAAR ID etc.
• Beneficiary/Citizen Empowerment: The Poshan Tracker beneficiary/Citizen module allows citizens to apply for registration to access anganwadi services at the nearest AWC.
1. Suposhit Gram Panchayat Abhiyan
• Launched on 26 December 2024 by Hon’ble PM to identify and reward 1,000 high-performing Panchayats demonstrating excellence in nutrition security, infrastructure and malnutrition outcomes.
• Utilises Poshan Tracker-backed benchmarking and cross-State peer review to drive healthy competition towards a “malnutrition-free Bharat.”
1. Nutrition Outreach & Behaviour Change at Scale
• 8th Rashtriya Poshan Maah launched by Hon’ble Prime Minister on 17 September 2025 from Dhar, Madhya Pradesh, under Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan.
• A total of 14.33 crore activities were conducted nationwide in convergence with more than 20 Ministries.
• Under the Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyaan & 8th Rashtriya Poshan Maah, Rs. 450 crores transferred to 15 lakh plus women in a single day for the PMMVY beneficiaries in DBT (Direct Benefit Transfer) mode.
1. Strengthening ECCE through Poshan Bhi Padhai Bhi
• In line with the National Education Policy (NEP) 2020, the Ministry is committed to transforming AWCs into vibrant early learning spaces. Under the Poshan Bhi Padhai Bhi initiative, 8,55,728 AWWs and 41,645 SLMTs have been trained by December 2025 have been trained. The Aadharshila (0–3 years) and Navchetana (3–6 years) curricula have been adopted across the country and have been translated into 12 regional languages.
• Digital learning enablement has been strengthened through the Poshan Tracker, which records over 2.56 crore preschool activities every month and provides daily learning prompts for AWWs.
• On 3rd September 2025, the Ministry issued Guidelines for Co-location of Anganwadis with Schools to facilitate convergence with the school ecosystem, with 2.9 lakh AWCs within school premises.
1. Helpline Number- 1515
• The Ministry has set up a toll-free Helpline as a dedicated grievance-redressal mechanism under PM CARES, Mission Saksham Anganwadi & Poshan 2.0, and PMMVY. The call centre manages inbound complaints, feedback, and technical issues from beneficiaries and Anganwadi workers, and conducts outbound follow-up calls. Grievances are resolved either by Call Centre Executives or escalated to the concerned AWW/Supervisor/CDPO for timely action.
• To further improve accessibility, the short code for the PM CARES, Poshan, and PMMVY Helpline has been changed from 14408 to 1515. This easy-to-remember number has been introduced to simplify recall and enhance support for beneficiaries across all three schemes.
• Out of total of 1,40,862 grievance received on the helpline till December, 2025, 1,04,662 have been resolved.
1. Co-Location of Anganwadi centres & Primary Schools-The Ministry of Women and Child Development with the Ministry of Education released the Guidelines for Co-location of Anganwadi Centres with Schools on 3rd September 2025. The guidelines aim to strengthen ECCE by integrating Anganwadi Centres and schools on a single campus. With over 2.9 lakh centres already situated within school premises, the guidelines offer operational clarity to help States and UTs scale up the model effectively.
2. FRS-based verification Introduced in Anganwadi services and PMMVY:
Face recognition system (FRS) for verification has been launched in PMMVY and Anganwadi. FRS-based verification, which uses facial recognition technology to confirm a person’s identity by comparing live facial features with stored templates, offers significant benefits. It provides enhanced security by leveraging the uniqueness of facial traits, making it difficult to forge or bypass. It improves transparency and smooths the functioning.
Facial Recognition System (FRS) for THR delivery in Anganwadi Services
• Introduced to ensure last-mile tracking of delivery of Take-Home Ration (THR) in Anganwadis. It verifies the beneficiary on basis of Aadhaar face details using eKYC. FRS module - added to Poshan Tracker App used by Anganwadi Workers for all routine tasks. No separate app needed.
• As of 31st December 2025, out of around 4.73 crore eligible beneficiaries for THR, a total of 4.51 crore (91.38%) beneficiaries have completed their eKYC & face matching, and 2.79 crore (52.68%) eligible beneficiaries have received THR using FRS in December 2025.
Facial Recognition System (FRS) in PMMVY: Mandatory biometric verification through facial authentication has been introduced from May 21, 2025, for all new enrolments under PMMVY. The FRS system has been widely accepted by all States and Union Territories. Since the introduction of this feature, 17.82 lakh beneficiaries (till 17.11.2025) have been enrolled after biometric verification through FRS.
1. Mission Shakti: Safety, Dignity & Empowerment of Women
• 1025 One Stop Centres OSCs have been approved while 865 are (OSCs) operational; 12.67 lakh women assisted
• Women Helpline 181 integrated with ERSS-112 across 35 States/UTs; 93.48 lakh women supported.
• Mission Shakti Mobile App is functional on both IOS and Android platform.
• Under PMMVY (Pradhan Mantri Matru Vandana Yojna), 4.26 crore beneficiaries received ₹20,060 crore in maternity benefits through DBT mode.
• 411 Shakti Sadan Homes and 531 Sakhi Niwas (erstwhile Working Women Hostel) functional nationwide.
• 10 years celebrating of Beti Bachao Beti Padhao: The Ministry has marked the 10th anniversary of the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme from January 22 to March 8, 2025, culminating on International Women’s Day. A decade of advancing protection, education, and empowerment of girls. The milestone aligns with India’s vision of Viksit Bharat 2047 and the shift toward Women-Led Development.
• SHe Box Portal: To strengthen workplace safety and ensure effective implementation of the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013 (SH Act), the Ministry launched the Sexual Harassment electronic Box (SHe-Box) on August 29, 2024. This significant initiative of the Government of India provides a single-window access for women across all sectors, organized or unorganized, private or public to register complaints of sexual harassment at the workplace. By providing a secure, confidential and user-friendly platform, SHe-Box empowers women to report incidents without fear. It plays a vital role in enhancing women’s participation in the workforce by ensuring safer, more accountable workplaces and fostering a culture of transparency. The portal also serves as a repository of information about Internal Committees (ICs) and Local Committees (LCs) across the country. The portal is available in 22 languages including Hindi and in English. As on 05.01.2026, over 1, 30,000 workplaces have on boarded (Public and private sector) and details of more than 50,000 ICs have been updated. Also, details of the LCs of all 777 districts are available on the portal.
• The Ministry observes the 16 Days of Action from 25 November (International Day for the Elimination of Violence against Women) to 10 December (Human Rights Day) with impactful activities aimed at addressing gender-based violence through a participatory and collaborative approach in which all the institutions under the aegis of Ministry of Women and Child Development and diverse stakeholders actively participate. Every year, the Ministry collaborates with various institutions for the purpose; one major collaboration is with the Ministry of Rural Development (MoRD) through Nayi Chetna, a national campaign on Gender Equality and Women Empowerment led by the Women Self Help Groups. This year the fourth edition of Nayi Chetna 4.0 has been held from 25 November to 22 December 2025. The initiative reaffirms the Ministry’s commitment to preventing and eliminating gender-based violence.
1. Mission Vatsalya: Strengthening Child Protection & Care
• Mission Vatsalya Portal operational as a unified workspace for all child welfare systems. CARINGS adoption platform integrated with MV Portal to enhance adoption processes.
• Technical Training of Master Trainers on Mission Vatsalya Portal has taken place at 5 locations viz: Delhi, Bangaluru, Guwahati, Bhopal and Lucknow for various stakeholders working in the child protection system. A total of 303 Master Trainers has been trained in all 36 States/UTs.
• Child Helpline operational across all 36 States/UTs, integrated with ERSS-112 for emergency response. As on 01.01.2026, installation completed in 728 districts, enabling a unified national child response mechanism.
• The MoWCD partnered with Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) and develop an online training module - available on the KARMAYOGI IGOT for strengthening implementation of child rights with a special focus on the Juvenile Justice Act in India. As on 31.12.2025, a total of 37,242 stakeholders has enrolled for the course and 19,728 have successfully completed it.
Campaigns
• PMRBP – Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar-2025:
The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) is one of India’s most prestigious national honours, conferred annually by the Government of India to recognize children who have demonstrated exceptional excellence and extraordinary talent at a young age.
The PMRBP–2025 ceremony was held on 26th December 2025 at Vigyan Bhawan, New Delhi, where the awards were graciously conferred by the Hon’ble President of India. This distinguished event celebrated the remarkable achievements of young achievers whose dedication and perseverance have inspired the nation.
In 2025, 20 outstanding children from 18 States and Union Territories were selected for this esteemed honour. These young role models were recognized for their exceptional contributions across diverse fields, including Bravery, Art & Culture, Environment, Social Service, Science & Technology, and Sports.
The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar not only acknowledges the extraordinary accomplishments of these children but also serves as a beacon of inspiration, encouraging young minds across the country to pursue excellence, innovation, and service to society.
• Veer Bal Diwas-2025: Veer Baal Diwas is celebrated with great reverence in the presence of Hon'ble Prime Minister Narendra Modi. The occasion marked a tribute to the courage and sacrifice of young heroes. The Prime Minister interacts with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees and addresses a nationwide audience of students and children through a live webcast, making the event a memorable and impactful celebration of youthful bravery and valor. The Ministry organized Veer Bal Diwas on 26th December 2025 as a nationwide celebration dedicated to honouring the exemplary courage, resilience, and potential of children, who form the foundation of India’s future. As part of the observance, various activities and commemorative events were held across the country, culminating in the main event, which was graced by the Hon’ble Prime Minister of India on 26th December 2025.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi also interacted with 20 children from different parts of the country who have been honoured with the Prime Minister's National Child Award.
State-level and district-level programmes were also organised to celebrate Veer Bal Diwas.
• Bal Vivah Mukt Bharat Campaign: 27th November 2025 marked the completion of one year of a national campaign “Bal Vivah Mukt Bharat” to end Child Marriage. To commemorate this milestone, a 100-days’ intensive thematic campaign for Bal Vivah Mukt Bharat was launched on 04th December 2025 at New Delhi by the Hon’ble Minister of Women and Child Development. These 100 days intensive campaign that will culminate on 8th March 2026, will focus on schools, colleges and educational institutions in the first spell, the marriage related service providers in the second spell and engaging with the Gram Panchayats and Municipal Wards in the third spell. The https://stopchildmarriage.wcd.gov.in portal launched in 2024 to support the States/ UTs in raising awareness against child marriage and for effective reporting and prevention of incidences of child marriage has now details of 58,262 Child Marriage Prohibition Officers (CMPOs). In the last one year, 92,819 awareness activities with participation of 1.79 crore people across the country have been reported on the portal. The BVMB portal and MyGov platform has recorded over 8 lakh citizens taking pledge against child marriage.
The Ministry reaffirmed its commitment to inclusive, technology-enabled, and transparent governance to ensure that women and children remain at the centre of India’s development journey.