ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍‌ରେ ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ୍‍ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଦେଶର ସୁସଙ୍ଗତ ନୀତି ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି
23 JAN 2026 7:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍‌ର ଭେଲ୍ଡହୋଭେନ ସ୍ଥିତ ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ୍‍ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ଲିଥୋଗ୍ରାଫି ଦ୍ୱାରା ୱେଫର୍ ଉପରେ ସର୍କିଟ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ କରାଯାଇଥାଏ ତାହା ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ପ୍ରକ୍ରିୟା।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ ହେଉଛି ଲିଥୋଗ୍ରାଫିକ୍ ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିପ୍ ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ୍‍ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁଛି। “ଧୋଲେରାଠାରେ ଥିବା ଆମର ଫ୍ୟାବ୍ ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ (ASML) ର ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବ୍ୟବହାର କରିବ। ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆସିଛି,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲ୍‍ ଭାରତକୁ ଆସିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ହେବ। ଦେଶର ଡିଜାଇନ୍ ଦକ୍ଷତା, ବିଶାଳ ପ୍ରତିଭାବାନ୍ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ଥିର ନୀତି ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ନିର୍ମାତା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ନିଜର ଆଧାର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଏହା ହେଉଛି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଗାଣକାରୀ। ଏହି ଡଚ୍ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମ୍ପାନୀ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସର୍କିଟ୍ ତିଆରିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା 'ଫୋଟୋଲିଥୋଗ୍ରାଫି' ମେସିନର ବିକାଶ ଏବଂ ନିର୍ମାଣରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛି। ଏହା ପ୍ରମୁଖ ଚିପ୍ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସିଲିକନ୍ ଉପରେ ବହୁ ପରିମାଣର ପ୍ୟାଟର୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଅଧିକ ଛୋଟ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଶକ୍ତି-କୁଶଳୀ ଚିପ୍ ତିଆରି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ଏଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏଲର ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ସେମିକନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୫ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରବଳ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।

Ministry of Electronics & IT
Union Minister Ashwini Vaishnaw Visits ASML Headquarters in the Netherlands
Consistent Policies, Talent Base Drawing Global Equipment Makers to India
23 JAN 2026 7:31PM by PIB Delhi
Union Minister for Electronics and Information Technology, Ashwini Vaishnaw, visited the headquarters of ASML in Veldhoven, Netherlands, today.
Speaking during the visit, the Minister said that India has started a new semiconductor industry and that lithography, which involves printing the circuit on the wafer, is the most complex and precision-intensive process in the entire semiconductor manufacturing chain.
The Minister informed that ASML is the world’s leading provider of lithographic tools and added that ASML enables practically every chip manufactured in the world. “Our fab in Dholera will be using ASML equipment. So I have come here to visit and understand their technology,” Shri Vaishnaw said.
The Minister emphasised that ASML coming to India would be a significant development, noting that several equipment manufacturers from across the world are now looking to establish a base in India due to the country’s design capabilities, large talent pool, and the consistent policies of Prime Minister Narendra Modi.
About ASML
ASML is the world’s leading supplier to the semiconductor industry. The Dutch multinational company specialises in the development and manufacturing of photolithography machines used to produce integrated circuits. It enables leading chipmakers to mass produce patterns on silicon, helping to make smaller, faster, and more energy-efficient chips.
An ASML delegation participated in SEMICON India 2025, where it expressed strong interest in becoming a partner in India’s semiconductor journey.