ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ "ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ-୨୦୨୬" କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
22 JAN 2026 5:12PM by PIB Bhubaneswar
• ମାତା ଭଗବତୀ ଦେବୀ ଶର୍ମାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଓ ଅଖଣ୍ଡ ଦୀପ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ହରିଦ୍ୱାରରେ ସମାରୋହ
• ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ନିହିତ; ଭାରତର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ବିଶ୍ୱକୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିବ
• ଏହି 'ଅଖଣ୍ଡ ଜ୍ୟୋତି ସମ୍ମିଳନୀ'କୁ ଆସିବା ପରେ, ଅନନ୍ତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚେତନା ଅନୁଭବ କରୁଛି: ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହରିଦ୍ୱାରରେ ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ "ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ-୨୦୨୬"କୁ ମାତା ଭଗବତୀ ଦେବୀ ଶର୍ମା ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡ ଦୀପଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହରିଦ୍ୱାର ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଙ୍ଗମ। ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜି ‘ଅଖଣ୍ଡ ଜ୍ୟୋତି’ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସି ମୁଁ ଅତୁଟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚେତନା ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାର୍ଗ ବାଛିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାସ କରୁଥିବା ଦିବ୍ୟ ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ସନାତନ ଧର୍ମକୁ ଜାଣନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବୁଝନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଇତିହାସ ସହିତ ପରିଚିତ। ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯଦି ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି, ତେବେ ତାହା ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀ, ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ପଣ୍ଡିତ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶବ୍ଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତାରେ ଜାଗ୍ରତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ମହାନ ଆତ୍ମା ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କଥା କଦାପି ବିଫଳ ହୁଏ ନାହିଁ। ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୁହାଯାଇଥିବା ସତ୍ୟ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ମନ୍ଦିରର ଗର୍ଭଗୃହରୁ ଭକ୍ତି ଆଣିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମୁହଁ ଏବଂ ଆତ୍ମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ମାତା ଭଗବତୀ ଦେବୀ ନିଜ ଜୀବନକାଳରେ ଅନେକ ଯୁଗର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏକ ବଟବୃକ୍ଷ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯାହାର ଛାୟା ଆଜି ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ୧୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅନୁଗାମୀଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ରାସ୍ତାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଆତ୍ମାର କଲ୍ୟାଣ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ୧୯୨୫-୨୬ ରୁ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଗୋଟିଏ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା-କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବିଚାରକୁ ନେଇ ନୁହେଁ, ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି ନେଇ-ପଣ୍ଡିତ ଜୀଙ୍କ ଜୀବନ, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିହିତ ଅପାର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ପଣ୍ଡିତଜୀଙ୍କ ଦେହାନ୍ତ ହେବାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଅଖଣ୍ଡ ଜ୍ୟୋତି କେବଳ ଜଳୁନାହିଁ, ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ପ୍ରଦୀପ ଭାବେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ୧୯୨୫-୨୬ ଜାତୀୟ ପୁନରୁତ୍ଥାନର ବର୍ଷ ଥିଲା । ସେହି ବର୍ଷ ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ (ଆର. ଏସ୍. ଏସ୍.) ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଗୋରଖପୁରର ଗୀତା ପ୍ରେସ୍ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି, ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ମାତା ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଏସବୁ ସମ୍ମିଳିତ ହେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଭଗବାନ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସେହି ବର୍ଷଟିକୁ ଭାରତର ପୁନରୁତ୍ଥାନ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାରର ଶତବାର୍ଷିକୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପାଇଁ, ୧୦୦ ବର୍ଷର ଜୀବନକାଳକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଏକ ରୂପ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପୁନରୁତ୍ଥାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗଠନମୂଳକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର, ଗାୟତ୍ରୀ ପୂଜା ଏବଂ ଗାୟତ୍ରୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀଙ୍କ ଋଣରୁ ଭାରତ କଦାପି ମୁକ୍ତ ହେବ ନାହିଁ। ସେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭକ୍ତିର ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପଥରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ। ଜାତି, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କିମ୍ବା ଲିଙ୍ଗ ଭେଦଭାବ ବିନା, ସେ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତ୍ମାକୁ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିର ପଥ ଦେଖାଇଥିଲେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରର ଜ୍ଞାନକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ମହାମାନ୍ୟ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୧ ମସିହାରେ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମି ଶାନ୍ତିକୁଞ୍ଜରେ ଦିବ୍ୟ ଆଲୋକ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ଧର୍ମ, ଧାର୍ମିକ ନେତା କିମ୍ବା ଦର୍ଶନ କୌଣସି ଯୁଗକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ପଣ୍ଡିତଜୀ କହିଥିଲେ, "ହମ୍ ବଦଲଙ୍ଗେ, ଯୁଗ ବଦଲେଗା" (ଆମେ ବଦଳିବୁ, ଯୁଗ ବଦଳିବ) ଏବଂ ଏହି ନୀତି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପଥ ଦେଖାଇଥିଲା। ବ୍ୟକ୍ତି, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମୟ ବଦଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଯୁଗ ବଦଳିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ। ଯଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପଥରେ ଚାଲିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏକ ଯୁଗ ତା 'ନିଜସ୍ୱ ଭାବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୁଏ । ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ କୋଟି ପରିବାର ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ। "ଆମେ ବଦଳିବୁ, ଯୁଗ ବଦଳିବ" ଏବଂ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର କେବଳ ସଂସ୍କୃତରେ ରଚିତ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ନୁହେଁ; ଏହାର ୨୪ଟି ଶବ୍ଦାଂଶ ୨୪ଟି ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ। ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରର ୨୪ଟି ଶବ୍ଦାଂଶ ସଦଗୁଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ୨୪ଟି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ୨୪ଟି ଗୁଣର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ, ଏହା ପରୋପକାର, ସାହସ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ପଦ୍ମାସନରେ ବସି ନାଭି ପାଖରୁ ଆବୃତ୍ତି କରାଯାଉଥିବା ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ଆମ ଭିତରେ ଥିବା ମହାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଜାଗ୍ରତ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ "ହମ୍ ବଦଲଙ୍ଗେ, ଯୁଗ ବଦଲେଗା" (ଆମେ ବଦଳିବୁ, ଯୁଗ ବଦଳିବ) ସ୍ଲୋଗାନକୁ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆମେ ବଦଳିବୁ, ଯୁଗ ବଦଳିବ" ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ପଣ୍ଡିତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶର୍ମା ଜୀ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ମୂଳତଃ ପୃଥିବୀର ସମସ୍ତ ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ରଚିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସମୟ ସହିତ ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ କେବଳ ଏକ ରୀତିନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ପଣ୍ଡିତ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୂଳଦୁଆ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ-ପଣ୍ଡିତ ଶର୍ମା ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସ୍ବାର୍ଥପରତା ଦୂର ହୋଇଯିବ, ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, କାପୁରୁଷତା ଦୂର ହୋଇଯିବ, ଅହିଂସାତ୍ମକ ବୀରତ୍ୱ ଏହାର ସ୍ଥାନ ନେବ, ଏବଂ ବୁଦ୍ଧି ଧାର୍ମିକତାର ପଥରେ ପ୍ରଭୁତ୍ବ ଲାଭ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଅଖଣ୍ଡ ଜ୍ୟୋତି’ ପତ୍ରିକା ବିନା କୌଣସି ବିଜ୍ଞାପନ କିମ୍ବା ବାହ୍ୟ ସମର୍ଥନରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାଷାରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହା ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ମାତା ଜୀଙ୍କ କଠୋର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପରିଣାମ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଲେ, ଯେ ପଣ୍ଡିତ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଲାଠି ପ୍ରହାରକୁ ସହିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସମାଜରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମାଜିକ କୁପ୍ରଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଜାତିଗତ ଭେଦଭାବର ବନ୍ଧନକୁ ଭାଙ୍ଗି ସମାଜକୁ ସମାନତାର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିଲେ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଗାୟତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ର ଜପ କରିବାର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଯୌତୁକ-ମୁକ୍ତ ବିବାହ ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏକ ସୃଜନଶୀଳ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ସେ ସାମାଜିକ କୁପ୍ରଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିଥିଲେ। ନିଶା କବଳରୁ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ଗଙ୍ଗାର ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ସହିତ ସେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ଏହି ସୂତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି, "ନିଜକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସେବା।" ଏହି ସୂତ୍ର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆଲୋକରେ ଭରି ଦେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶରେ କୌଣସି ସଙ୍କଟ ଆସିଥାଏ-ତାହା ବନ୍ୟା ହେଉ, ଭୂମିକମ୍ପ ହେଉ, କିମ୍ବା ମହାମାରୀ ହେଉ-ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ତାଲିକାରେ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ରହିଥାଏ। ମୁଠାଏ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ସମିଧା (ପବିତ୍ର କାଠ) ଦାନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମାଜର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ସଂଗଠନ ଏକ ଆଦର୍ଶ ମଡେଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୦ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଶରୀର ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ମାତା ଜୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ-ଏହା ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେବ। ସେ ଚିତ୍ରକୂଟରେ ଏକ ଯଜ୍ଞ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, ୧୦୦୮ କୁଣ୍ଡ (ପବିତ୍ର ଅଗ୍ନି ଗର୍ତ୍ତ) ମାଧ୍ୟମରେ, ବଳିଦାନ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ନିଶା ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଥିଲେ | ସନାତନ ଧର୍ମର ଇତିହାସରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଅଶ୍ୱମେଧ ଯଜ୍ଞ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ପାଇଁ ଦାୟୀ କୁଅଭ୍ୟାସକୁ ବଳି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସନାତନ ଧର୍ମରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋବୃତ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପଣ୍ଡିତ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଧର୍ମ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ, ବିରୋଧୀ ନୁହେଁ। ସନାତନ ଧର୍ମ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ବାସ୍ତବରେ ପରିପୂରକ। ଯେଉଁମାନେ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ ପ୍ରକୃତ ଜ୍ଞାନର ଅଭାବ କରନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ଯେଉଁମାନେ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ ପ୍ରକୃତ ବୁଝାମଣା ରଖନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ । ପଣ୍ଡିତ ରାମ ଶର୍ମା ଜୀ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏକି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ତର୍କ ଏବଂ ଯୁକ୍ତିର ପରୀକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ବେଦ, ଉପନିଷଦ ଏବଂ ପୁରାଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାରରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ହାତରେ ବେଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହାତରେ ଲାପଟପ୍ ଧରିଥିବାର ଦେଖିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଯାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଦେଶର କିଶୋର ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଖୋଜାଖୋଜି କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଗୌରବକୁ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ, ଅମୃତ କାଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ରୁ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ଏପରି ଏକ ପରିକଳ୍ପନା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିକଶିତ, ଭୌତିକବାଦକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏବେ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମାଜ ସେବା ସଙ୍ଗଠନଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ ବିନା ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ରଖିବା ମଧ୍ୟ ଗାୟତ୍ରୀ ପରିବାରର ସଂକଳ୍ପ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି। ୫୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ରାମ ଲଲ୍ଲା ଏକ ଅପମାନଜନକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବସିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିବା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ଆଜି ପୁନର୍ବାର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବ୍ୟତାରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ୧୬ ଥର ଧ୍ୱଂସ ହେବା ପରେ, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଆଜି ଅତୁଳନୀୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ସନାତନ ଧର୍ମର ଚମତ୍କାର ପତାକା ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶିଖରକୁ ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦେଶ ଏକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ସଂହିତା ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ହିନ୍ଦୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଧା କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେମାନେ ଗର୍ବର ସହ ନିଜ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛନ୍ତି।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ହରିଦ୍ୱାରରେ ପତଞ୍ଜଳୀ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses the “Centenary Year Ceremony – 2026” organized by the Gayatri Parivar in Haridwar on the occasion of the birth centenary of Mata Bhagwati Devi Sharma Ji and the centenary year of the Akhand Deep
Prime Minister Shri Narendra Modi has presented a vision of India that is fully developed, transcends materialism, and advances along the path of spirituality
By coming to the ‘Akhand Jyoti’ Conference today, I am experiencing unbroken energy and consciousness,” said Shri Amit Shah
The solution to all the problems of the world lies within the Indian tradition, and the reconstruction of India will be beneficial for the entire world
The period of 1925–26 was a time of national resurgence, during which the RSS, Gita Press, and Akhand Jyoti were founded
Pt. Shri Ram Sharma Ji envisioned a progression from faith, spirituality, and culture to individual transformation, from individual transformation to nation-building, and from nation-building to the creation of a new era
By giving the message “We will change, the era will change,” Pt. Acharya Sharma Ji provided the entire nation with a new direction and a renewed sense of resolve
Pt.Ram Sharma Ji said that religion and science are complementary to each other, not opposing; he made a significant contribution in evaluating spirituality through the test of logic and reason
Seeing children in the Gayatri Parivar holding a Veda in one hand and a laptop in the other clearly shows that tradition and progress can go hand in hand
There was a time when people hesitated to speak about Hindutva; today, they speak about their religion with pride
The energy and consciousness awakened by the Gayatri Mantra should be harnessed to create an India that progresses with a spirit of welfare for the entire world
The 24 syllables of the Gayatri Mantra balance the 24 spiritual centers associated with virtues, when these 24 virtues are developed, it enhances altruism, courage, and intellect
Pt. Acharya Sharma Ji brought devotion out of the temple sanctum and made it accessible to every individual through the Gayatri Mantra
From the freedom movement to social reforms, Pt. Shri Ram Sharma Ji played a significant role in nation-building
The Home Minister also inaugurated the Patanjali Emergency and Critical Care Hospital in Haridwar
22 JAN 2026 5:12PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today addressed the “Centenary Year Ceremony – 2026” organized by the Gayatri Parivar in Haridwar, Uttarakhand, on the occasion of the birth centenary of the revered Mata Bhagwati Devi Sharma Ji and the centenary year of the Akhand Deep. On this occasion, several distinguished dignitaries, including the Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami, were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that Haridwar is a confluence of faith, spirituality, and culture. He said, by coming to the ‘Akhand Jyoti’ Conference today, I am experiencing unbroken energy and consciousness. He stated that the revered Pandit Shri Ram Sharma Ji chose the path of individual transformation to revive faith, spirituality, and culture. He worked to awaken and energize the divine soul residing within every individual. Shri Shah said that those who know Sanatan Dharma, understand Indian culture, and are familiar with India’s history have a firm belief that if solutions to all problems of the world exist in one place, it is within the Indian tradition itself.
Shri Amit Shah said that the spiritual reconstruction of India will be beneficial not only for India but for the entire world. Great visionaries such as Swami Vivekananda Ji, Maharshi Aurobindo Ji, and the revered Pandit Ram Sharma Ji have all expressed, through their powerful words, the belief that when India awakens with its full radiance, it will illuminate the entire world and the whole universe. Shri Shah added that the words of such great souls and visionaries never fail. We must move forward by accepting the truthful words spoken by them as the word of Brahma. He further said that Pandit Shri Ram Sharma Ji, through the Gayatri Mantra, brought devotion out of the sanctum of the temple and carried it to the lips and souls of the common people.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the visionary Pandit Shri Ram Sharma Acharya and the revered Mata Bhagwati Devi, during their very lifetimes, accomplished the work of many eras. They created a banyan tree whose shade today guides more than 15 crore followers in over 100 countries along the path of spirituality, helping them advance on the path of the welfare of their souls. He said that moving along a single path with a single goal from 1925–26 to 2026—carrying not just one individual and one idea, but millions of people together—proves the immense energy inherent in Pandit Ji’s life, thoughts, and actions. Shri Shah said that even so many years after Pandit Ji’s passing, the Akhand Jyoti has not only continued to burn but has also taken a permanent place as a lamp in the hearts of millions of people.
Shri Amit Shah said that 1925–26 was a year of national resurgence. In that very year, the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) was founded and it too is celebrating its centenary. Gita Press, Gorakhpur, is also marking 100 years since its establishment, and this year is likewise the birth centenary of the revered Mata Ji. He said that the convergence of all these in the same year signifies that God must have created that year specifically for the resurgence of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this is the centenary year programme of the Gayatri Parivar. He said that for an individual, a lifespan of 100 years is considered a form of completeness, but for institutions that work for individual transformation and national resurgence, it represents a formative stage, in which they move forward with renewed energy. Shri Shah said that Pandit Shri Ram Sharma Ji connected millions of people with the Gayatri Mantra, Gayatri worship, and Gayatri spiritual practice. India will never be free of the debt it owes to Pandit Shri Ram Sharma Ji. He connected millions of people with the movement of individual transformation and devotion, guided them on the path of spirituality, and revitalized the Gayatri Mantra. Without discrimination of caste, community, or gender, he showed every soul, through the Gayatri Mantra, the path to welfare and upliftment. The Home Minister said that Pandit Shri Ram Sharma Ji received guidance from Mahamana Madan Mohan Malaviya Ji to take the knowledge of the Gayatri Mantra to the masses and made it the guiding mantra of his life.
Shri Amit Shah said that in 1971, the divine light manifested on this sacred land, Shantikunj was established, and crores of people began to walk on the path shown by Gurudev. He said that no religion, religious leader, or philosophy can change an era. Pandit ji gave the maxim, “Hum Badlenge, Yug Badlega” (We will change, the era will change) and this principle showed the way to the entire nation. He said that until the individual, the nation, and the times change, the question of changing an era does not arise. If every individual begins to walk on the path of spirituality, an era transforms on its own. In no time, 15 crore families became associated with this movement. Shri Shah said that there is a deep connection between “We will change, the era will change” and the Gayatri Mantra. The Gayatri Mantra is not merely a mantra composed in Sanskrit; its 24 syllables awaken 24 noble spiritual centers. The 24 syllables of the Gayatri Mantra balance the 24 spiritual centers associated with virtues, when these 24 virtues are developed, it enhances altruism, courage, and intellect. The Gayatri Mantra, recited from the navel while seated in Padmasana, awakens and activates the noble centers within us.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Pandit Shri Ram Sharma Ji linked the slogan “Hum Badlenge, Yug Badlega” (We will change, the era will change) with the Gayatri Mantra. He said that by giving the message “We will change, the era will change,” Pandit Acharya Sharma Ji provided the entire nation with a new direction and renewed resolve. He said that the Gayatri Mantra was originally composed for the welfare of all humanity on Earth, but over time it had gradually reduced to a mere ritualistic practice. Pandit Ram Sharma Ji gave the Gayatri Mantra a scientific foundation and infused it with new energy. He said that try it once with sincerity—by the blessings of Pandit Sharma Ji, selfishness will fall away, selflessness will grow, cowardice will disappear, non-violent valour will take its place, and the intellect will gain mastery over the path of righteousness.
Shri Amit Shah said that the magazine ‘Akhand Jyoti’ reaches crores of people in more than 100 languages without any advertisements or external support. This is the direct result of the austere spiritual practice of Pandit Shri Ram Sharma Ji and revered Mata Ji. The Home Minister said from the freedom movement to social reforms, Pt. Shri Ram Sharma Ji played a significant role in nation-building. He said, that Pt. Shri Ram Sharma Ji participated in the Salt Satyagraha, endured the lathi blows of the British, and after independence, launched a movement against the prevailing social evils in society. He broke the shackles of caste discrimination, showed society the path of equality, and granted women the right to chant the Gayatri Mantra. He called for the adoption of dowry-free marriages. With a creative vision, he removed social evils. Along with campaigns for freedom from addiction and the cleaning of the Ganga, he also undertook the work of tree plantation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Shri Ram Sharma Ji gave the sutra, “Improving oneself is the greatest service to the world.” This sutra has filled the lives of many people with light. He said that whenever any crisis strikes the country—be it a flood, an earthquake, or a pandemic—the Gayatri Parivar always remains at the forefront in the list of institutions providing service. From the donation of a handful of grain and Samidha (sacred wood) to working nationwide for the upliftment of society, this organization has become an exemplary model.
The Home Minister Shri Amit Shah said that when Acharya Shri left his mortal body in 1990, Mataji declared in front of 15 lakh people that this mission is divinely inspired—it will not stop, but will expand rapidly. She performed a yagya in Chitrakoot, in which 10 lakh people, through 1008 kunds (sacred fire pits), offered their addictions as sacrifice and attained freedom from them. This was the first such Ashwamedha Yagya in the history of Sanatan Dharma where 10 lakh people sacrificed their vices. This movement infused scientific temper into Sanatan Dharma. He stated that Pandit Ram Sharma Ji had said that religion and science are complementary to each other, not opposed. Sanatan Dharma and science are indeed complementary. Those who lack true knowledge of religion consider it superstition, whereas those who possess genuine understanding of religion are able to evaluate it scientifically. Pandit Ram Sharma Ji was the first to subject spirituality to the test of logic and reason. He said that when the youth of this country advance the Vedas, Upanishads, and Puranas while also embracing the foundation of science, we will certainly progress forward. Shri Shah said, seeing children in the Gayatri Parivar holding a Veda in one hand and a laptop in the other clearly shows that tradition and progress can go hand in hand.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that on the occasion of the 75th anniversary of India's independence, Prime Minister Shri Narendra Modi Ji presented the history of the freedom struggle before the adolescents and youth of the country. Freedom fighters were searched out in every village and their glory was celebrated. In the 75th year of independence, the Amrit Kaal was declared, which represents the journey from 75 to 100 years of independence. He said that when all of us Indians celebrate the centenary of independence on 15 August 2047, we will create a Bharat that will be first in the world in every field. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has presented a vision of India that is fully developed, transcends materialism, and advances along the path of spirituality. This resolve has now become the resolve of 140 crore people. He stated that this resolve cannot be fulfilled without the cooperation of social service organizations. He said that the resolve to build a fully developed India and to place Bharat Mata at the highest position in the world is also the resolve of the Gayatri Parivar.
Shri Amit Shah said that in the past 10 years, unprecedented changes have taken place in the country. For 550 years, Ram Lalla was seated in an insulting arrangement, but today a grand Ram Temple has been constructed in Ayodhya at that very site. The Kashi Vishwanath Temple, which was demolished by Aurangzeb, has today been rebuilt and stands in its full grandeur. After being destroyed 16 times, the Somnath Temple today stands with unparalleled dignity and honor, hoisting the magnificent flag of Sanatan Dharma to its highest peak. Shri Shah said that Article 370 has been abrogated and the country has moved forward on the path of a Common Civil Code. He stated that there was a time when people hesitated even to speak about Hindutva, but today they proudly talk about their religion.
The Home Minister also inaugurated the Patanjali Emergency and Critical Care Hospital in Haridwar.