ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ବିଧାନସଭା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନଦଣ୍ଡ ଆବଶ୍ୟକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
20 JAN 2026 8:23PM by PIB Bhubaneshwar
• ୮୬ତମ ଏଆଇପିଓସିର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ମାନସ ମନ୍ଥନ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ/ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ୨୦.୦୧.୨୦୨୬: ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୮୬ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପିଠାସୀନ ଅଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀ (ଏଆଇପିଓସି)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର, ବିଧାୟକମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଓ ବିଧାନସଭାର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଭଳି ତିନିଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଲୋକସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଉପ-ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ଆଲୋଚନା ସଂଚାଳନ କରିଥିଲେ।
ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭାରେ ସଫଳଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରି କରିଥିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ମହାନାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହା ସହ ବିଧାୟକମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଗଠନମୂଳକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ।
ପୂର୍ବ ଏଆଇପିଓସି ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ, ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଭଳି ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଡେରାଡୁନରେ ୨୦୧୯ ଏଆଇପିଓସିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆଲୋଚନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ ବିଧାନସଭା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ମାନକୀକରଣ କରିବା ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ବିଧାନସଭା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ)ର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ତଥା ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ରୂପରେଖ ଦେଇଥିଲେ। ସଂସଦରେ ଏଆଇର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ସେ ସଂସଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍ଥାଗତ ଜ୍ଞାନକୁ ସଂସଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା ଉଭୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୧ ସମ୍ମିଳନୀର ତୃତୀୟ ଏବଂ ଶେଷ ଦିନ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ସମାପନୀ ଭାଷଣ ଦେବେ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।

Lok Sabha Secretariat
LOK SABHA SPEAKER SHRI OM BIRLA REITERATES THE NEED TO SET STANDARDS IN THE FUNCTIONING OF LEGISLATIVE INSTITUTIONS
EXTENSIVE DISCUSSIONS ON AGENDA SUBJECTS ON THE SECOND DAY OF THE 86TH ALL INDIA PRESIDING OFFICERS’ CONFERENCE (AIPOC)
DELIBERATIONS ON LEVERAGING TECHNOLOGY FOR TRANSPARENT, EFFICIENT AND CITIZEN-CENTRIC LEGISLATIVE PROCESSES, CAPACITY BUILDING OF LEGISLATORS AND ACCOUNTABILITY OF LEGISLATURES TOWARDS THE PEOPLE
20 JAN 2026 8:23PM by PIB Delhi
The second day of the ongoing 86th All India Presiding Officers’ Conference (AIPOC) at Lucknow concluded with deliberations on three key themes –
(1) Leveraging technology for transparent, efficient and citizen-centric legislative processes;
(2) Capacity building of legislators to enhance efficiency and strengthen democratic governance; and
(3) Accountability of Legislatures towards the people.
Hon’ble Speaker, Lok Sabha, Shri Om Birla, attended the plenary deliberations and Hon’ble Deputy Chairman, Rajya Sabha, Shri Harivansh, moderated the discussions.
Addressing the sessions, Hon’ble Speaker, Lok Sabha, Shri Om Birla commended the efforts of Shri Satish Mahana, Hon’ble Speaker of the Uttar Pradesh Legislative Assembly, for integrating best practices adopted by legislatures across the country into the functioning of the Uttar Pradesh Legislative Assembly. Shri Birla also appreciated Shri Mahana’s initiative in recognising the educational qualifications and professional experiences of Members of the Legislative Assembly and utilising them constructively.
Recalling the major deliberations of previous AIPOCs, Shri Birla emphasised the need for healthy competition among State Legislatures on parameters such as excellence, innovation and use of technology. Referring to the discussions held during the AIPOC at Dehradun in 2019, he reiterated his long-standing views on improving the efficiency and functioning of State Legislatures. He informed that a committee has been constituted in this regard, which is examining issues related to standardisation of practices and procedures of legislative bodies in India.
Hon’ble Deputy Chairman, Rajya Sabha, Shri Harivansh highlighted the role of Artificial Intelligence (AI) in enhancing the efficiency of legislatures and also outlined the various steps required to make this technology appropriate and reliable. Underscoring the practical use of AI in Parliament and various modes of its implementation, he stressed the need for greater coordination between Parliament and State Legislatures so that institutional knowledge of legislatures can be effectively utilised by both Parliament and State Legislative Assemblies.
Tomorrow, January 21, 2026, will be the third and final day of the Conference. On this occasion, Hon’ble Speaker, Lok Sabha, Shri Om Birla will deliver the valedictory address. The closing ceremony will be attended by the Hon’ble Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, who will also address the Conference.