ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଚଳାଇଲା ୨୪୪ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍
19 JAN 2026 5:42PM by PIB Bhubaneshwar
• ଦୁଇ ସପ୍ତାହରେ ୪.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ
• ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଏକ ଦିନରେ ୪୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ସମୟରେ ରେଳ ଯାତ୍ରାକୁ ସଫଳତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା, ୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ୨୪୪ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରି ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ (ଏନ୍ଆର୍)ର ୩୧ଟି ଟ୍ରେନ୍, ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (ଏନସିଆର୍)ର ୧୫୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ (ଏନ୍ଇଆର୍) ର ୫୫ଟି ଟ୍ରେନ୍ ପାଖାପାଖି ୪.୫ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ବାଧାମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିରାପଦ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେବା ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଯତ୍ନର ସହ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଜାନୁଆରୀ ୧୮ ତାରିଖରେ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୪୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏନ୍ଆରର ୧୧ଟି ଟ୍ରେନ୍, ଏନସିଆରର ୨୨ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଏନ୍ଇଆରର ୭ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କଥା ହେଉଛି, ସମସ୍ତ ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ଅନୁଯାୟୀ ଚାଲିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସଫଳ ପରିଚାଳନା ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବଡ଼ ଧରଣର ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ବିଭିନ୍ନ ଜୋନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସମ୍ବଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଜାରି ରଖିଛି।

Ministry of Railways
Indian Railways Runs 244 Special Trains During Mauni Amavasya, Carrying Over 4.5 Lakh Passengers in Just Two Weeks
40 Special Trains in Prayagraj Serve 1 Lakh Passengers on 18 January Without Disrupting Regular Services
19 JAN 2026 5:42PM by PIB Delhi
Indian Railways successfully managed rail traffic during the Mauni Amavasya period, operating 244 special trains across the country since 3 January 2026, ensuring smooth and convenient travel for devotees. These trains, run by 31 trains of Northern Railway (NR), 158 trains of North Central Railway (NCR), and 55 trains of North Eastern Railway (NER), served around 4.5 lakh passengers. The special services were planned and managed carefully to facilitate hassle-free journeys and safe travel during the festive period.
On 18 January, Prayagraj witnessed the peak of festive travel with 40 special trains in operation, including 11 trains of NR, 22 trains of NCR, and 7 trains of NER, carrying approximately 1 lakh passengers. Notably, all regular trains ran as scheduled, demonstrating effective planning and operational efficiency by Indian Railways.
The successful operation of these special trains reflects Indian Railways’ commitment to providing safe, convenient, and uninterrupted services to passengers during peak festive periods. The railways continue to leverage technology, resource planning, and coordination across zones to manage large-scale passenger movements efficiently.