ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପୋଙ୍ଗଲ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି, ପୋଙ୍ଗଲ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ବ ପାଲଟିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏକ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ, ଚାଷୀଙ୍କୁ ଜୀବନର ଆଧାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ; ଥିରୁକ୍କୁରାଲ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପୋଙ୍ଗଲ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ସମ୍ମାନକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ବହୁତ ଗର୍ବ କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
14 JAN 2026 12:11PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପୋଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ତାମିଲ ଭାଷାରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ପୋଙ୍ଗଲ ଆଜି ଏକ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ପର୍ବ ପାଲଟିଛି। ଏହି ପର୍ବକୁ ତାମିଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଦର କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ । ଏହି ବିଶେଷ ପର୍ବକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଏକାଠି ପାଳନ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାମିଲ ଜୀବନରେ, ପୋଙ୍ଗଲ ଏକ ସୁଖଦ ଅଭିଜ୍ଞତା ଭଳି, ଯାହା କୃଷକ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତାକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥାଏ। ଏହା ପ୍ରକୃତି, ପରିବାର ଏବଂ ସମାଜରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ। ଏହି ସମୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ଲୋହରୀ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ମାଘ ବିହୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ପୋଙ୍ଗଲ ଉପଲକ୍ଷେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ତାମିଲ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଦେଇଥିଲେ।
ଗତ ବର୍ଷ ତାଙ୍କୁ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସିର ବିଷୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ସେ ତାମିଲନାଡୁର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଗଙ୍ଗାଇକୋଣ୍ଡା ଚୋଳପୁରମ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ। ବାରାଣସୀରେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ସମୟରେ ସେ ନିରନ୍ତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାର ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସେ ପମ୍ବନ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ରାମେଶ୍ୱରମ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ପୁଣି ଥରେ ତାମିଲ ଇତିହାସର ମହାନତା ଦେଖିଥିଲେ। ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ପ୍ରକୃତରେ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ଏକ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ପ୍ରାୟତଃ କହିଥାନ୍ତି, ଯାହା ପୋଙ୍ଗଲ ଭଳି ପର୍ବ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୁଏ।
ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ସଭ୍ୟତା ଫସଲ ସହିତ ଜଡିତ କିଛି ପର୍ବ ପାଳନ କରିଥାନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଜୀବନର ଆଧାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଥିରୁକ୍କୁରାଲରେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। କୃଷକମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ପୋଙ୍ଗଲ ପର୍ବ ଆମପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତାକୁ କେବଳ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖି ଆମ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଯେତେବେଳେ ପୃଥିବୀ ଆମକୁ ଏତେ କିଛି ଦିଏ, ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ମାଟିକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସନ୍ତୁଳିତ ଉପାୟରେ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସବୁଠାରୁ ଜରୁରୀ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ , ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବର ଭଳି ଅଭିଯାନ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥାଏ। ସରକାର କୃଷିକୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି, ଜଳ ପରିଚାଳନା - ଯେଉଁଥିରେ ସେ 'ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା, ଅଧିକ ଫସଲ'ର ତାଙ୍କର ସ୍ଲୋଗାନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ - ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, କୃଷି କୌଶଳ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ସେ ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ତାମିଲ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ। ସେଠାରେ ଯୁବକମାନେ ପେଶାଦାରିତା ଜୀବନର ପ୍ରମୁଖ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ପଛରେ ପକାଇ କ୍ଷେତରେ କାମ କରୁଥିଲେ। ସେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ତାଙ୍କର ଯୁବ ତାମିଲ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବାର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଯେପରି ଆମର ଥାଳି ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ, ଆମର ପକେଟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ, ଏବଂ ଆମର ପୃଥିବୀ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ, ତାହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
"ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଏକତ୍ର ସଂଯୋଗ କରେ, ଇତିହାସରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ, ଆଜିର ଭାରତ ଏହାର ଆଧାରରୁ ଶକ୍ତି ଆଣୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ପୋଙ୍ଗଲର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ଆମେ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯାହା ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି – ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହା ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡିତ, ଏହାର ଭୂମିକୁ ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲ ଭାଷାରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ପୋଙ୍ଗଲର ଶୁଭକାମନା କରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Pongal celebrations at New Delhi
Today, Pongal has become a global festival: PM
Tamil culture is a shared heritage of the entire nation: PM
In Tamil culture, the farmer is regarded as the foundation of life; The Thirukkural speaks in detail about agriculture and the importance of farmers: PM
Pongal inspires us to make respect for nature a way of life: PM
India takes great pride in the vibrant Tamil culture: PM
14 JAN 2026 12:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Pongal celebrations at New Delhi today. Extending greetings in Tamil, Shri Modi highlighted, “today, Pongal has become a global festival”, celebrated with enthusiasm by Tamil communities and those who cherish Tamil culture across the world, and added that he too is one among them. He stated that it is a matter of fortune for him to celebrate this special festival together with all. The Prime Minister observed that in Tamil life, Pongal is like a pleasant experience, embodying gratitude towards the toil of the farmers, the earth, and the Sun, while also guiding us towards balance in nature, family, and society. Shri Modi noted that at this time, different parts of the country are also immersed in the celebrations of Lohri, Makar Sankranti, Magh Bihu, and other festivals. He extended his heartfelt greetings to all Tamil brothers and sisters in India and across the world on Pongal and conveyed best wishes for all the festivals.
Shri Modi remarked that it was a matter of great joy for him that in the past year he had the opportunity to participate in several programmes connected with Tamil culture. He stated that he offered prayers at the thousand-year-old Gangaikonda Cholapuram temple in Tamil Nadu. The Prime Minister highlighted that during the Kashi Tamil Sangamam in Varanasi, he constantly felt and remained connected with the energy of cultural unity. He recalled that when he visited Rameswaram for the inauguration of the Pamban Bridge, he once again witnessed the greatness of Tamil history. Underlining that Tamil culture is a shared heritage of the entire nation, and indeed, of all humanity, Shri Modi emphasized that the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat which he often speaks of is further strengthened by festivals like Pongal.
The Prime Minister remarked that almost all civilizations in the world celebrate some festival connected with crops. He highlighted that in Tamil culture, the farmer is regarded as the foundation of life. Shri Modi noted that Thirukkural contains extensive writings on agriculture and farmers. He emphasized that farmers are strong partners in nation-building and that their efforts are giving great strength to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The Prime Minister underlined that the Union Government is also committed to continuously working towards empowering farmers.
Prime Minister Modi remarked that the festival of Pongal inspires us to ensure that gratitude towards nature is not limited to words but becomes a part of our lifestyle. He emphasized that when the earth gives us so much, it is our responsibility to preserve it. Shri Modi underlined that keeping the soil healthy, conserving water, and using resources in a balanced manner for the next generation is most essential. He highlighted that campaigns such as Mission LiFE, Ek Ped Maa Ke Naam, and Amrit Sarovar advance this very spirit. The Prime Minister stated that the government is continuously working to make agriculture more sustainable and environmentally friendly. He observed that in the coming times, sustainable farming practices, water management—reiterating his call of ‘Per Drop, More Crop’—natural farming, agritech, and value addition will play a crucial role. Shri Modi noted that in all these areas, the youth are moving forward with new ideas. He recalled that only a few months ago he attended a conference in Tamil Nadu related to natural farming, where he witnessed the excellent work of Tamil youth, who had left behind major aspects of professional life to work in the fields. The Prime Minister urged his young Tamil friends engaged in agriculture to further expand this campaign of bringing a revolution in sustainable farming. He stressed that our goal should be that our plate remains full, our pocket remains full, and our earth remains safe.
“Tamil culture is one of the most ancient living civilizations in the world”, emphasised Shri Modi. He highlighted that Tamil culture connects centuries together, learning from history and guiding the present towards the future. The Prime Minister stated that inspired by this, today’s India is drawing strength from its roots and moving forward towards new possibilities. He observed that on the sacred occasion of Pongal, we are experiencing the very faith that is propelling India ahead—a nation that is connected to its culture, respects its land, and is filled with confidence about its future. The Prime Minister concluded by extending greetings in Tamil and once again conveyed his best wishes to all on Pongal, expressing his gratitude.
The Pongal Celebrations were held at the residence of Union Minister Dr. L. Murugan in New Delhi. Union Ministers Shri G Kishan Reddy, Shri K Rammohan Naidu, Shri Arjun Ram Meghwal, Shri V Somanna were present among other dignitaries at the event.