ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସାମ-ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ ୯ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
ଗୌହାଟୀ–ରୋହତକ, ଦିବ୍ରୁଗଡ଼–ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ନିଉ ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି–ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ ଏବଂ ନାଗରକୋଇଲ ରୁଟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ମିଳିବ ଆଧୁନିକ ଓ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା
ଆଲିପୁରଦୁଆରରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ–ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ କୋଲକାତାରୁ ତାମ୍ବରମ, ବନାରସ–ଆନନ୍ଦ ବିହାର: ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଆଣିଲା ନୂଆ ରେଳ ଅନୁଭୂତି
13 JAN 2026 8:02PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୂଆ ବର୍ଷ ଏକ ଗେମ ଚେଞ୍ଜର ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ସାଧାରଣ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଧନିକ ଯାତ୍ରୀ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ନଅଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଆସାମରୁ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୀଘ୍ର ଚଳାଚଳ କରିବ, ଯାହା ଆଧୁନିକ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଟ୍ରେନଗୁଡିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସହାୟକ ହେବ। ବିହାର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ଜନବହୁଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଶସ୍ତା ଦୂରଗାମୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହା ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଦେଶର ଏକାଧିକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକ ରେଳ ଯାତ୍ରାର ଅତିରିକ୍ତ ଚାହିଦାକୁ ସହଜ କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଭାରତରେ ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା ଉଦଘାଟନୀର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପୁନଃ ପରିଭାଷିତ କରିଛି ଯେଉଁମାନେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆବଶ୍ୟକତା ଭାବରେ ଟ୍ରେନ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି । ଏକଦା ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆରାମ ଏବଂ ସୁବିଧା ଆଣିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆଧୁନିକ, ଯାତ୍ରୀ-ଅନୁକୂଳ ସେବାଗୁଡିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆରାମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆଉ ଧନିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନୁହେଁ ।
ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅନୁରୂପ, ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଅମୃତ କାଳର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ ଭାବେ ପରିକଳ୍ପିତ, ଏହା ହଜାର କିଲୋମିଟର ପିଛା ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଭଡ଼ା ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ଅଣ-ଏସି ଦୂରଗାମୀ ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଦୂରତା ଯାତ୍ରା ଆନୁପାତିକ ଭାବରେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ, ଭୌଗୋଳିକ ଦ୍ୱାରା ପୃଥକ ହୋଇଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରେ । ଭଡ଼ା ଢାଞ୍ଚା ସରଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ଗତିଶୀଳ ମୂଲ୍ୟ ନାହିଁ, ଯାହା ଏହାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିଥାଏ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ୩୦ ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ମାତ୍ର ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ନଅଟି ନୂତନ ସେବା ଯୋଗ କରାଯିବ। ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଏକ ନୂତନ ସେଟ୍ ପୂର୍ବ ଏବଂ ହିମାଳୟ ପାଦଦେଶ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦକ୍ଷିଣ, ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ରେଳ ସଂଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବା ଆସାମ, ବିହାର ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ରୁଟରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୂରଗାମୀ ରେଳ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟାରେ ପରିଚିତ। ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଓ ସର୍ବାଧିକ ଆତଯାତ ସମୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀ ଚାହିଦାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଏହି ଟ୍ରେନ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ନୂତନ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିଯୁକ୍ତି, ଶିକ୍ଷା ଓ ପାରିବାରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୁଲଭ ଓ ଆରାମଦାୟକ ରେଳ ସଂଯୋଗର ଲାଭ ପାଇବେ।
ଶସ୍ତା ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରମୁଖ କରିଡରଗୁଡ଼ିକରେ ନଅଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଏହି ମାର୍ଗ ଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
୧। ଗୌହାଟି (କାମାକ୍ଷା) - ରୋହତକ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୨। ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ - ଲକ୍ଷ୍ନୌ (ଗୋମତି ନଗର) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୩। ନିଉ ଜଲପାଇଗୁଡି - ନାଗେରକୋଏଲ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୪। ନିଉ ଜଲପାଇଗୁଡି - ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୫। ଆଲିପୁରଦାର - ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୬। ଆଲିପୁରଦାର - ମୁମ୍ବାଇ (ପାନଭେଲ) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୭। କୋଲକାତା (ସାନ୍ତ୍ରାଗାଚି) - ତାମ୍ବରମ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୮। କୋଲକାତା (ହାଓଡା) - ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୯। କୋଲକାତା (ସିଆଲଦା) - ବନାରସ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
ନିଉ ଜଲପାଇଗୁଡ଼ିରୁ ଟ୍ରେନ୍ ସିଧାସଳଖ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗକୁ ଦେଶର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରାନ୍ତ ସହିତ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ଏକାଧିକ ଭାଷାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ଛାତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନରେଖା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସେହିଭଳି ଆଲିପୁରଦୁଆରରୁ ନୂତନ ସେବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ଦୁଆର୍ସ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦେଶର ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଭାଗରେ ପ୍ରମୁଖ ମହାନଗର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂଯୋଗକାରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାରେ ସୁଧାର ଆସିବ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ଭଳି ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ଗୁଡ଼ିକ ଆଡ଼କୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସେବା ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ, ଆଇ. ଟି. ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟବଳର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତ୍ରାରେ ସହାୟତା କରିବ। ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ପାନଭେଲ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଏକୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ବ୍ୟବସାୟିକ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବ।
ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ କରିଡରରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତାୟାତରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାହା ଶିଳ୍ପ, ଉପକୂଳ ଏବଂ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଯାତ୍ରୀମାନେ ଫୋଲଡେବଲ୍ ସ୍ନାକ୍ ଟେବୁଲ୍, ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ବୋତଲ ହୋଲ୍ଡର୍, ରେଡିଅମ ଫ୍ଲୋର ଷ୍ଟ୍ରିପ୍, ଆରାମଦାୟକ ଆସନ ଏବଂ ବର୍ଥ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ନ୍ୟୁମେଟିକ୍ ଫ୍ଲଶିଂ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଶୌଚାଳୟ, ଅଗ୍ନି ଦମନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ ଅନେକ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ଚାର୍ଜିଂ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ୟାଣ୍ଟ୍ରି କାର୍ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଆରାମକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ପ୍ରକୃତରେ ସୁଲଭ ଭଡ଼ାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଣ-ଏସି ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରାକୁ ପୁନଃ ପରିଭାଷିତ କରି, ଏହା ସମାବେଶୀ, ଯାତ୍ରୀ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ରେଳ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥିର କରେ । ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍, ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଉତ୍କର୍ଷତା ଆରାମଦାୟକ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ରେଳ ଯାତ୍ରାକୁ ନୂତନ ଜାତୀୟ ମାନକରେ ପରିଣତ କରେ ।

Ministry of Railways
Nine Amrit Bharat Express Trains Connecting Assam and West Bengal to the Length and Breadth of India to be Flagged Off Soon
Guwahati to Rohtak, Dibrugarh to Lucknow, New Jalpaiguri to Tiruchirapalli and Nagercoil Will Offer Modern & Comfortable Travel to Passengers at Affordable Prices
Alipurduar to Bengaluru and Mumbai, Along with Kolkata to Tambaram, Banaras and Anand Vihar, Amrit Bharat Trains to Bring Redefined Rail Travel to the Masses
13 JAN 2026 8:02PM by PIB Delhi
The new year is proving to be a game changer in terms of the rail travel experience. Be it the common man or premium travellers, Indian Railways is all set to bring comfortable travel at an affordable cost to passengers across India.
Nine Amrit Bharat Express trains will be introduced soon from West Bengal and Assam to the length and breadth of India, adding to the expanding fleet of modern affordable trains. They will provide affordable long-distance connectivity from these two states, covering populous states like Bihar and Uttar Pradesh on the way. They will also cover far-off states such as Tamil Nadu, Maharashtra and Karnataka, connecting multiple regions of the country. These services will ease the additional demand for rail travel while offering a comfortable ride experience for travellers.
Nearly two centuries after the inaugural train journey in India, Indian Railways has redefined mobility for millions who rely on trains as a daily necessity. By bringing comfort and convenience once associated with luxury travel to the common passenger, it has steadily expanded modern, passenger-friendly services, ensuring reliability, safety, and enhanced comfort are no longer exclusive to premium travellers.
In line with this vision, the Amrit Bharat Express has emerged as a boon for everyday passengers. Conceived as a special offering of the Amrit Kaal, it delivers seamless, non-AC long-distance sleeper class travel at fares of around ₹500 per thousand kilometres, with short and medium-distance journeys priced proportionally lower, connecting regions often separated by geography and opportunity. The fare structure is simple and transparent, with no dynamic pricing, making it accessible for the common man.
Since its launch in December 2023, 30 Amrit Bharat Express trains have been operational, and within just one week, nine new services will be added. A new set of Amrit Bharat Express services will extend rail links from the eastern and sub-Himalayan regions to major destinations across southern, western and central India.
These new Amrit Bharat Express services are being introduced on routes passing through Assam, Bihar and West Bengal, regions that account for a large share of India’s migrant workforce and long-distance rail passengers. Designed to cater to heavy passenger volumes, especially during festive seasons and peak migration periods, these trains will provide reliable, affordable and comfortable connectivity for travellers commuting for employment, education and family needs across different parts of the country.
As part of Indian Railways’ continued push to expand affordable long-distance connectivity, nine Amrit Bharat Express services are being introduced across key corridors. The routes are as follows:
1. Guwahati (Kamakhya) – Rohtak Amrit Bharat Express
2. Dibrugarh – Lucknow (Gomti Nagar) Amrit Bharat Express
3. New Jalpaiguri – Nagercoil Amrit Bharat Express
4. New Jalpaiguri – Tiruchirappalli Amrit Bharat Express
5. Alipurduar – SMVT Bengaluru Amrit Bharat Express
6. Alipurduar – Mumbai (Panvel) Amrit Bharat Express
7. Kolkata (Santragachi) – Tambaram Amrit Bharat Express
8. Kolkata (Howrah) – Anand Vihar Terminal Amrit Bharat Express
9. Kolkata (Sealdah) – Banaras Amrit Bharat Express
From New Jalpaiguri, trains will directly connect North Bengal with the southern tip of the country and with central Tamil Nadu, creating seamless corridors across multiple linguistic, cultural and economic zones. These routes are expected to become vital lifelines for migrant workers, students, traders and families who routinely travel between eastern India and southern educational, industrial and commercial centres.
Similarly, new services from Alipurduar will strengthen connectivity between the Dooars region in northeastern India and major metropolitan and industrial hubs in the southern and western part of the country. For regions that are geographically remote yet strategically important, these trains will act as stable economic and social connectors, improving access to jobs, education, healthcare and markets.
Services extending towards southern hubs such as Bengaluru and Chennai will support workforce mobility and student travel by linking eastern and northeastern regions with major manufacturing, IT and education centres. Direct connectivity to Mumbai and Panvel will strengthen east–west integration, easing business travel and access to key commercial and logistics hubs.
Routes passing through Odisha and Andhra Pradesh will improve seamless movement along the eastern corridor, benefiting industrial, coastal and pilgrimage regions.
Passengers can look forward to a host of modern amenities, including foldable snack tables, mobile and bottle holders, radium floor strips, comfortable seating and berths, modern toilets with electro-pneumatic flushing, fire suppression mechanisms, and provisions for divyangjan passengers. Fast charging points and pantry cars further enhance long-distance comfort.
Rooted in the needs of the common passenger, the Amrit Bharat Express proves that modern design, reliability and improved amenities can be delivered at truly affordable fares. By redefining non-AC long-distance travel for everyday users, it sets the template for inclusive, passenger-centric rail modernisation. The Amrit Bharat Train reflects a future-ready railway system where thoughtful design, indigenous technology and operational excellence converge to make comfortable, reliable and inclusive rail travel the new national standard.