ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେରଳ କୌମୁଦି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
11 JAN 2026 7:55PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତୀୟ ଇତିହାସର ଏକମାତ୍ର ନେତା ଯିଏ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପୃଥିବୀର ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିବିଧ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି
• ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ, ଏବଂ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟରେ ବୃଦ୍ଧି-ଏହା ହେଉଛି 'ବିକଶିତ କେରଳମ୍ ’ ପାଇଁ ଆମର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି
• ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳ, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ କେରଳ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା କେରଳ ଗଠନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ
• ଆମେ କେରଳରେ ବିନା ଦୁର୍ନୀତିରେ ଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚାହୁଁ; ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ବାହାରୁ ଅର୍ଥ ଆଗମନ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା କେରଳକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ ନାହିଁ
• ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପି. ଏଫ୍. ଆଇ. ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏଠାରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଉଭୟ ମେଣ୍ଟ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ; ପି. ଏଫ୍. ଆଇ. ଏବଂ ଜମାତ୍-ଏ-ଇସଲାମି ଭଳି ସଙ୍ଗଠନ କେରଳକୁ ଏକଜୁଟ ରଖିପାରିବେ କି?
• ସାବରିମାଳା ମନ୍ଦିରରେ ସୁନା ଚୋରି ମାମଲାର ନିରପେକ୍ଷ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ତଦନ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ
• ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେରଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ୭୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୩.୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
• ଏହା ମୋଦୀ ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ କେରଳ ପାଇଁ କେରଳ ସରକାର ହିଁ ଅନ୍ୟାୟ କରିଛନ୍ତି
• ଯେତେବେଳେ ନୂତନ କେରଳ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ନୂତନ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ହେବ; ଯେତେବେଳେ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳ ହେବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ
• କେରଳ କୌମୁଦି ଭାରତର ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସ୍ୱର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି
• କେରଳ କୌମୁଦି କେରଳର ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମାର ସ୍ୱର ପାଲଟି ଯାଇଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି କେରଳର ତିରୁବନନ୍ତପୁରମଠାରେ କେରଳ କୌମୁଦି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 'ନୂତନ ଭାରତ, ଏକ ନୂତନ କେରଳ ’ ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ଏକ ବିକଶିତ କେରଳ ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ। ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ବିକାଶ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ କେରଳ, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ କେରଳ, ଏପରି କେରଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟରେ ବୃଦ୍ଧି-ଏହା ହେଉଛି 'ବିକଶିତ କେରଳମ୍ ’ ପାଇଁ ଆମର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି। ଏକ ବିକଶିତ କେରଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ତାହା ଯେ କୌଣସି ଧର୍ମ କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ, ପ୍ରଗତି, ମନରେ ଆଶା, ଏବଂ ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏଥିରୁ ହିଁ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ରାଜନୀତିର ମଧ୍ୟ ପରିକଳ୍ପନା କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ରାଜନୀତି ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଆଧାରିତ ରାଜନୀତି ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଅଭିଯୋଗ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଯେତେ ବିକଶିତ ହେଉନା କାହିଁକି, ସବୁବେଳେ ଅଭିଯୋଗ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ କାହାକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆମେ ନୀରବତାରୁ ଶକ୍ତି ଆଡ଼କୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ନୀରବରେ ବସିଛନ୍ତି, ନିର୍ଯ୍ୟାତିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ନୀରବ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆମେ ସନ୍ଦେହରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ବିଳମ୍ବରୁ ବିତରଣ ଆଡ଼କୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛୁ। କେରଳ ଅପାର ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। କେରଳର ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଥାଏ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଏହା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଇ. ଟି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏବଂ ନୂତନ ବିଚାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୌଦ୍ଧିକ ଆଲୋଚନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ-ସବୁକିଛି ଏଠାରେ ରହିଛି, ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେରଳ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, କେରଳରେ ଦୁଇ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କ୍ଷମତାର ଚକ୍ରାଜନୀତିରେ ଏକ ପ୍ରକାର ସ୍ଥାଣୁତା ଆଣିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ କେରଳରେ ହୋଇଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ନିର୍ବାଚନ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କେରଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ବିଚାର, ନୂତନ ରକ୍ତ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ରାଜନୀତି ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଆମ ଦଳ ଏବଂ ଆମ ମେଣ୍ଟ କେରଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟରେ ସାକାର କରିପାରିବା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତୀୟ ଇତିହାସର ଏକମାତ୍ର ନେତା ଯିଏ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପୃଥିବୀର ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି ବିବିଧ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ମାତ୍ର ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ବିସ୍ମୟକର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି। ୨୦୧୪ରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୧୧ତମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲୁ; ମାତ୍ର ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ଉଠି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇପାରିଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୭ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ କେବଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ହୋଇନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରାୟ ୬୧୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କେତେ କ’ଣ ହାସଲ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୬୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ, ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ, ପ୍ରତି ମାସରେ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ରାସନ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ପିଢ଼ି ଧରି ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ୬୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୭ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠିଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ହୋଇନାହିଁ, ଭାରତ କେବଳ ଏକ ବିନିର୍ମାଣ ହବ୍ ହୋଇପାରିନାହିଁ, ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ଆଣିଛୁ, ସର୍ବାଧିକ ଏଫଡିଆଇ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛୁ, ରପ୍ତାନୀକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରକୁ ନେଇଛୁ, ୨୭ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରେ ଉଠାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ମଡେଲ। ଆମେ ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ମହାକାଶ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶର ୩୫ଟି ବିଭାଗରେ ଆମେ ୧୫ଟି ବିଭାଗରେ ଶୀର୍ଷ ୧ରୁ ୪ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛୁ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ବିଭାଗରେ ଆମେ ଶୀର୍ଷ ୧ରୁ ୧୦ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛୁ। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମେ କୌଣସି ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୀର୍ଷ ୫ ମଧ୍ୟରେ ନ ଥିଲୁ। ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା, ଯାହା ସୂଚାଇଥାଏ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତର ଅଟେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ହାରାହାରି ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପେଟେଣ୍ଟ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଥିବା ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏଠାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ହେଉଛି, ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତର ପଞ୍ଜୀକୃତ ପେଟେଣ୍ଟର ଅଟେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କେରଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ 'ବିକଶିତ କେରଳ, ସୁରକ୍ଷିତ କେରଳ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା କେରଳ ’ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଛୁ। କେରଳ ଭଳି ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ହୁଏ, ଗୋଟିଏ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଖୁସି କରିବାର ପ୍ରୟାସରେ, ଆପଣ ଅନ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଦଳ ତୁଷ୍ଟିକରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ କେରଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ, ତେବେ ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ବାହାରୁ ଅର୍ଥ ଆଗମନ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା କେରଳକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ କେବଳ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କେରଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପଚାରିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ବିଦେଶରେ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର କ’ ଣ ହେବ? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା କେବଳ ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ବାହାରୁ ଅର୍ଥ ଆଗମନ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ କରିବ ଏବଂ ବାହାରୁ ଅର୍ଥ ଆଗମନ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଋଣ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଉଚିତ। ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏବଂ କେରଳର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। କେରଳର ଆୟୁର୍ବେଦ, ଔଷଧୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ମସଲା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ଡାଟା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ଆଇ. ଟି. ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ରହିଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଧିକ ଜମିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ବୁଦ୍ଧିମତା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବାହାରୁ ଅର୍ଥ ଆଗମନ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି କେରଳକୁ ବିକାଶର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ମଡେଲ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଡେଲ କେରଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶର ସୁଯୋଗ ଆଣିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶର ମଡେଲ ଏପରି ହେବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିପାରିବେ ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ରହିବା ଉଚିତ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ କେରଳ ଚାହୁଁଛୁ। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆମକୁ ଭଲ ଦେଖାଯାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବିପଦ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ସେମାନେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବରେ ଆମକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପି. ଏଫ୍. ଆଇ. ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଉଭୟ ଶାସକ ମେଣ୍ଟ ଏହାକୁ ନୀରବ ସ୍ୱରରେ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମର ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ପି. ଏଫ୍. ଆଇ. ଏବଂ ଜମାତ୍-ଏ-ଇସଲାମି ଭଳି ସଙ୍ଗଠନ କେରଳକୁ ଏକଜୁଟ ରଖିପାରିବେ କି? ଯେଉଁମାନେ ସହାବସ୍ଥାନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ-ସେମାନେ କେରଳକୁ କିପରି ଏକଜୁଟ ରଖିପାରିବେ? ଏଭଳି ବିପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ହେଉଛି ପ୍ରଶାସନର ଦାୟିତ୍ୱ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଇ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପି. ଏଫ୍. ଆଇ. ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଛୁ ଏବଂ ଏହାର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଇଛୁ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ନିରାପଦ କେରଳ' ର ଧାରଣା ହେଉଛି ପର୍ଦ୍ଦା ପଛରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏହିପରି ଅଦୃଶ୍ୟ ବିପଦକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ କେରଳକୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା। ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧର୍ମର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାହାରି ଧର୍ମ ବିଷୟରେ ନ ପଚାରି ସେମାନଙ୍କୁ ଚାରି କୋଟି ଘର ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ। ସମସ୍ତେ ପାଣି ପାଉଛନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସରକାର ଚଳାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ଧର୍ମକୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାବରିମାଳାରେ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥାଏ, ତଥାପି ଯେତେବେଳେ ସାବରିମାଳାରେ ଭଗବାନଙ୍କ କୋଷାଗାରରୁ ଚୋରି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଲୁଚାଇ ଦିଆଯାଏ। ଏହା ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଛି। ତଦନ୍ତ ନିରପେକ୍ଷ ହେବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ-ଏହା ମଧ୍ୟ ନିରପେକ୍ଷ ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସାବରିମାଳା ମନ୍ଦିରରେ ସୁନା ଚୋରି ମାମଲାର ତଦନ୍ତ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେରଳରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସୁଥିବା ଦୁଇଟି ମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁର୍ନୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟି ଅନ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ନୀତିର ତଦନ୍ତ କରେ ନାହିଁ। ସମବାୟ ଦୁର୍ନୀତି, ଏ. ଆଇ. କ୍ୟାମେରା ଦୁର୍ନୀତି, ପିପିପି ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତିରେ କୌଣସି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ତଦନ୍ତ ହୋଇନାହିଁ। ଲାଞ୍ଚ ମାମଲା ଏବଂ ସୌର ଦୁର୍ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ତଦନ୍ତ କରାଯାଇନାହିଁ। ଉଭୟ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ପରସ୍ପରର ଦୁର୍ନୀତିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେରଳର ଲୋକମାନେ ନିଜକୁ ଦୁର୍ନୀତିରେ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଆମ ସରକାରଙ୍କୁ ଥରେ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କେରଳରେ "ବିନା ଦୁର୍ନୀତିରେ ଶାସନ" ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। କେବଳ ଆମ ସରକାର ବିନା ଦୁର୍ନୀତିରେ ଶାସନ, ବିନା ଭେଦଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ବିନା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁର୍ନୀତି ବିନା ଶାସନ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଶାସନ, ଯାହା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ; ଭେଦଭାବ ବିନା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ; ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ବିନା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ଆମେ ଏହାକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ କେରଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି କରିଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେରଳକୁ ୭୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଥିବାବେଳେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର କେରଳକୁ ୩.୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯଦିଓ ସେହି ସମୟରେ କେରଳରେ ଆମ ମେଣ୍ଟ ପାଖରେ କ୍ଷମତା ନଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ସଡ଼କ ବିକାଶ ପାଇଁ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରେଳବାଇ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପୃଥକ ଭାବେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପୃଥକ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅମୃତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଲପପୁଝା, କନ୍ନୁର, କୋଚି, କୋଲ୍ଲମ, କୋଝିକୋଡ, ପାଲକ୍କଡ, ଥିରୁବନନ୍ତପୁରମ, ତ୍ରିଶୂର ଏବଂ ଗୁରୁବାୟୁରରେ ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ତିରୁବନନ୍ତପୁରମ ଏବଂ କୋଚିକୁ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଜନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସହିତ ପ୍ରାୟ ୧୯ଟି ଗୋଷ୍ଠୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ କେରଳ ସରକାର କେରଳ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ କେରଳ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ କେବଳ ଏକ ବିକଶିତ କେରଳ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳ କୌମୁଦି ଭାରତର ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସ୍ୱର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ କେରଳ କୌମୁଦି ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ଆତ୍ମାର ସ୍ୱର ପାଲଟିଛନ୍ତି। ଏହା ଜନସାଧାରଣ, ଲୋକପ୍ରିୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାମୂହିକ ଚେତନାର ପ୍ରତିଫଳନ ପାଲଟିଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses Kerala Kaumudi Conclave in Thiruvananthapuram
Prime Minister Shri Narendra Modi is the only leader in Indian history who has envisioned such diverse development, ranging from Renewable Energy to Power Generation and Planet Protection
Infrastructure, Education, R&D, Industrial Development, and an increase in an individual’s personal income — this is our vision for ‘Viksit Keralam’
We want to build a Developed Kerala, a Secure Kerala, and a Kerala that respects everyone’s faith
We want to establish governance without corruption in Kerala; a remittance-based economy cannot benefit Kerala
When we imposed a ban on PFI, both the alliances that have been in power here opposed it; can organizations like PFI and Jamaat-e-Islami keep Kerala united?
The case of gold theft in the Sabarimala temple should be investigated by a neutral agency
The central government from 2004 to 2014 gave ₹72,000 crore for the development of Kerala, while from 2014 to 2024, PM Modi gave ₹3.13 lakh crore
It is not the Modi government, but the Kerala government that has done injustice to Kerala
Only when New Kerala is created will New India emerge; only when there is a Developed Kerala can there be a Developed India
Kerala Kaumudi has emerged as a credible voice in the journalism of India’s regional languages
Kerala Kaumudi has become the voice of the soul of the people of Kerala
11 JAN 2026 7:55PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the Kerala Kaumudi Conclave today in Thiruvananthapuram, Kerala. Many dignitaries were present on this occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the concept of ‘The New India, A New Kerala’ has been incorporated by Prime Minister Shri Narendra Modi into the vision of a developed India. He stated that the concept of a developed India passes through a developed Kerala. Developed India means that every state of India should develop to its optimum potential, which implies that the vision of a developed Kerala is also included in it. Shri Shah said that our vision is to create a developed Kerala, a secure Kerala, a Kerala that respects everyone’s faith and keeps their beliefs secure. He said that infrastructure, education, R&D, industrial development, and an increase in an individual’s personal income — this is our vision for ‘Viksit Keralam.’ In a developed Kerala, there should be concern for the security of every citizen, and the protection of every kind of faith and belief—irrespective of any religion or community—should be ensured.
Shri Amit Shah said that we talk about an Aspirational India. We talk about an India where there is an advanced future, progress, hope in the mind, and which is self-reliant as well as self-confident. It is from these that the vision of a New India is formed. He said that to realize this vision, developing every state of India to its optimum level is our goal. We also envision a kind of politics in which performance is given priority over politics itself.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has initiated performance-based politics in the country, where there is faith in commitment instead of complaints. He said that no matter how developed the country becomes, there will always be complaints, but there should be a commitment that we will resolve every grievance. We believe in creating a society where we do not need to appease anyone in order to pursue development. We want to move from silence to strength. Those who are sitting quietly, suppressed, should have so much strength that they no longer need to remain silent. We want to move from doubt to decision and from delay to delivery.
The Home Minister said that we have envisioned a Developed Kerala. Kerala is endowed with immense potential. Kerala’s culture, literature, and passion for education make it one of the top states in the entire country, and the whole of India has faith in this. From Ayurveda to IT, from sports to startups, and from backwaters to intellectual discussions—everything is present here, and Kerala has performed the best in these areas across the entire country. Shri Shah said that, however, the alternating cycle of power between the two opposition alliances in Kerala has brought a kind of stagnation into politics. He said that the recent local body elections in Kerala have completely changed the scenario. Shri Shah said that he has come to appeal to the people of Kerala for a new idea, new blood, and a new kind of politics. He said that only our party and our alliance can fulfill the needs of Kerala. Under the leadership of Prime Minister Modi ji, we can realize the vision of a developed Kerala in the best possible way.
Shri Amit Shah said that Modi Ji is the only leader in Indian history who has envisioned such diverse development, ranging from Renewable Energy to Power Generation and Planet Protection. He said that Modi Ji has instilled a new sense of confidence. He stated that as a result, in just 11 years, we have been able to create an India that the world looks at in awe. In 2014, we were the 11th largest economy in the world; in just 11 years, we have risen from the 11th position to become the world's fourth largest economy. Shri Shah said that before December 2027, we will become the world's third largest economy.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the country, not only has there been economic development, but along with it, infrastructure has grown by approximately 610 percent. Today, 50 percent of all digital transactions in the world take place in India. This shows how much we have achieved in these 11 years. He said that in the past 11 years, we have provided homes to 60 crore poor people, given them gas connections, provided drinking water, supplied electricity, given 5 kg of free ration every month, and provided health insurance up to ₹5 lakh. Shri Shah said that PM Modi has fulfilled the basic needs of the lives of 60 crore poor people who had been struggling for two generations. He said that in the last 10 years, 27 crore people have risen above the poverty line. During this period, not only has there been development of infrastructure and India has not only become a manufacturing hub, not only have we brought investment in every type of manufacturing through the PLI scheme, attracted the highest FDI, and taken exports to their highest level ever, but we have also succeeded in lifting 27 crore people above the poverty line. He said that this is the model of India’s holistic development. We have proven it through various experiments.
Shri Amit Shah said that today India dominates in the fields of space and startups. In 35 segments of R&D, we stand between the top 1 to 4 in 15 segments, and in all the remaining segments, we are within the top 1 to 10. Ten years ago, we were not in the top 5 in any R&D segment. This is a very big achievement, which indicates that the future belongs to India. He said that over the last 10 years, India has on average become the country registering the highest number of patents. Today, the entire world is feeling that research and development is happening here, and the future belongs to India’s registered patents.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we have gone before the people of Kerala with the slogan ‘Developed Kerala, Secure Kerala, and a Kerala that respects everyone’s faith’. This is very important for a diverse society like Kerala. He said that when appeasement takes place, in trying to please one group, you end up doing injustice to another. Shri Shah said that his party does not believe in appeasement, but rather ensures justice for all. He said that if we truly care about the development of every citizen of Kerala, then a remittance-based economy cannot benefit Kerala. He said that he welcomes remittances and they should continue to come, but the development of every citizen of Kerala cannot be achieved through them alone. Shri Shah asked that what will happen to those whose family members are not abroad? He said that we need to build an economic model that develops everyone, instead of relying solely on a remittance-based economy, and the remittance-based economy will also be a part of it. He said that remittances should not be reduced, but more opportunities must also be created. The potential of tourism will have to be explored, and the field of education in Kerala will also need to be explored.
Shri Amit Shah said that the hundred-percent potential of maritime trade in Kerala must be fully explored. Kerala’s Ayurveda, medicinal products, and spices are globally attractive, and these too need to be tapped. He said that Kerala has many industries—from data storage and IT to semiconductors—that do not require much land but require high Intelligence Quotient, and these must be developed. By strengthening the remittance-based economy, Kerala must adopt a comprehensive and inclusive model of development that will take the state forward. He said this model will bring opportunities for development to every citizen of Kerala. Shri Shah said that the model of development should be such that every citizen can see their own reflection in it, and that it should have space and vision for every citizen.
Home Minister Shri Amit Shah said that we also want a safe Kerala. Law and order may appear fine on the surface, but when different kinds of threats grow slowly, they do not keep us secure in the long term. He said that when we imposed a ban on the PFI, both ruling coalitions’ here opposed it in muted tones and did not support our step. Shri Shah asked whether organizations like PFI and Jamaat-e-Islami can keep Kerala united. Those who do not believe in coexistence—how can they keep Kerala united? Identifying such threats and working to eliminate them is the responsibility of governance.
The Home Minister said that when he goes to different parts of the country and states that we banned the PFI and put its cadres behind bars, the whole country feels secure. He added that the concept of a ‘Safe Kerala’ is about identifying such invisible threats that operate behind the scenes and protecting Kerala from them. In this, the faith of people of every religion must be respected.
Shri Amit Shah said that the Modi government began programme for the welfare of poor and provided four crore houses to them without asking about anyone’s religion. Everyone is receiving water, everyone is receiving food grains, and everyone is receiving medical treatment. He said that when you run a government, justice must be done to all kinds of faiths. He said that questions of faith are raised in Sabarimala, yet when theft occurs in the Lord’s treasury at Sabarimala, it is covered up. This raises questions about governance. It is not enough for an investigation to be impartial—it must also appear to be impartial. Shri Shah said that the case of gold theft in the Sabarimala temple should be investigated by an impartial agency.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the system of two coalitions alternately coming to power in Kerala has increased corruption. Neither of the two coalitions investigates the corruption that took place during the other’s tenure. There has been no conclusive investigation into the cooperative scam, the AI camera scam, the PPP scam, and other scams. The bribery case and the solar scam have also not been investigated. The governments of both coalitions protect each other’s corruption. Shri Shah said that if the people of Kerala want to free themselves from corruption, they should give our government a chance once. He said that we want to establish “governance without corruption” in Kerala. Only our government can deliver governance without corruption, delivery without discrimination, and vision without vote-bank politics. He said that governance without corruption means transparent administration, which strengthens democracy; delivery without discrimination reinforces the core values of our Constitution; and vision without vote-bank politics can create a model of holistic development. We have demonstrated this across the country. Shri Shah said that over the past 11 years, the Modi government has done significant work in this direction, and we have also done a great deal for the development of Kerala.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the central government in power from 2004 to 2014 gave Kerala ₹72,000 crore, whereas from 2014 to 2024, the government of Prime Minister Shri Narendra Modi provided development funds of ₹3.13 lakh crore to Kerala, even though our alliance did not have power in Kerala at that time. In addition, ₹22,000 crore was separately allocated for infrastructure development, ₹4,000 crore for road development, and ₹17,000 crore for railways and airports. In addition, ₹22 thousand crore was given separately for urban development. Under the AMRUT scheme, upgradation work was carried out in Alappuzha, Kannur, Kochi, Kollam, Kozhikode, Palakkad, Thiruvananthapuram, Thrissur, and Guruvayur. Thiruvananthapuram and Kochi have been included in the Smart Cities Mission. Under the Jan Vikas Programme, the Prime Minister personally launched about 19 community infrastructure projects with funding of ₹130 crore. Shri Shah said that it is not the Modi government but the Kerala government that has done injustice to Kerala. He said that only when a New Kerala is created will a New India emerge, and only with a developed Kerala will a developed India be achieved.
Shri Amit Shah said that Kerala Kaumudi has emerged as a credible voice in journalism in India’s regional languages. Through its long years of work, Kerala Kaumudi has become the voice of the soul of the people of the state. It has become a reflection of public, popular culture, and collective consciousness.