প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী সোমনাথতা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বদা ৱা ঙাংখ্রে
চহি লিশিং কয়াগী মতুংদসু সোমনাথ মন্দিরগী মতোলদা ফিরাল অসি পাইরি, মসিনা মালেমদা ভারতকী পাঙ্গল অমসুং থৌনা অদু নীংশিংহল্লি: পি.এম.
সোমনাথ স্বাভিমান পর্বনা চহি লিশিং অমগী খোঙচৎ পালন তৌরি, মসিনা ভারত লৈরকপা অমসুং মশাগী চাউথোকচবগী পালন থৌরম অমা ওইরি: পি.এম.
সোমনাথকী পুৱারী অসি মাংতাকহনবা নত্ত্রগা মাইথিবগী খক্তা নত্তে মসি মাইপাকপা অমসুং অমুক হন্না হিংগৎপগী পুৱারী অমনি: পি.এম.
সোমনাথ থুগাইনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লাকখিবা মীওইশিং অদু ঙসিদি পুৱারীদা লমাই খরা খক্তদা য়াওবা ফংলি; চৈরক অসিদা সোমনাথ মন্দির অসিনা পাক্লবা সমুদ্রা ইপাকগী নাকলদা চাউথোকনা লেপ্পী, মাগী থাজবগী ফিরালনা ৱাংনা পাইরি: পি.এম.
সোমনাথনা উৎলি মদুদি শারকপদা মতম চংলবসু মসিনা তুং কোইনা লৈহৌবা ঙম্মি: পি.এম.
11 JAN 2026 1:29PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী সোমনাথতা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী মতম অসি অখন্নবা মতম অমনি, মসিগী ফিভম অসি অখন্নবা অমসুং মসিগী থৌরম অসি অখন্নবা অমনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি নাকল অমদদি লোর্দ মহাদেব মশামক লৈরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদদি, নুমিৎকী মঙালগা লোয়ননা সমুদ্রগী অচৌবা ইথকশিং, মন্ত্রশিংগী খোঞ্জেল, অমসুং ভক্তিগী ‌ঈথিল অসি উরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশ্বরগী শেংলবা মফম অসিদা ভগৱান সোমনাথকী ভক্ত পুম্নমক্না শরুক য়াদুনা থৌরম অসি ঈশ্বরগী অমসুং শিংথানিংঙাই ওইরবা থৌরম অমা ওইহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না সোমনাথ তেম্পল ত্রস্তকী চেয়রমেন ওইনা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি মহাক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি পুং ৭২ চুপ্পা লেপ্পা লৈতনা ওমকার লাওখিবা অমসুং পুং ৭২ চুপ্পা মন্ত্র লেপ্পা লৈতনা শোনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙরাং নুমিদাং দ্রোন লিশিং অমা, বেদিক গুরুকুলগী মহৈরোয় লিশিং অমা য়াওনা সোমনাথকী চহি লিশিং অমগী পুৱারী অদু উৎখি অমসুং ঙসিসু শগোল ১০৮ য়াওবা ‘শৌরিয়া য়াত্রা’ অদুদা লাইশঙ অদুদা য়ৌখি। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি মন্ত্র অমসুং ভজনগী ফজবা শক্তম অসি ৱাহৈশিংনা ফোংদোকপা ঙমদে, অমসুং মতম খক্তনা মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিবু শন্দোক্না তাকপা ঙম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা ইকাই খুম্নবা অমসুং চাউথোকচবা, ইজৎ অমসুং লৌশিং, মাই পাকপা অমসুং হেরিতেজ, স্পিরিচুএলিতি অমসুং রিয়েলাইজেসন, এক্সপরিয়েন্স, নুংঙাইবা অমসুং ইন্তিমেসিগী মশক তাকই। পুম্নমক্কী মথক্তা, মহাক্না হায়খি মদুদি মসিদা ভগবান মহাদেবকী য়াইফ-পাউজেল য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি মহাক্না ৱা ঙাংলিঙৈদা, হৌজিক মীওই কয়া অমনা ফম্লিবা মফম অসিদা চহি লিশিং অমগী মমাংদা করম্বা ফিভম ওইরমগনি হায়বদুগী ৱাখল্লোন অসি মহাক্কী ৱাখলদা হন্না হন্না লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিগী মমা-মপাশিং, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা মখোয়গী থাজবশিংগীদমক, অমসুং মখোয়না ভগৱান মহাদেবকীদমক মখোয়গী মখোয়না মখোয়গী পুন্সি অদু কত্থোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি লিশিং অমগী মমাংদা, লান্দারকখিবশিংনা মখোয়না মাইপাক্লে হায়না থাজরম্মি, অদুবু ঙসিদি, চহি লিশিং অমগী মতুংদা, সোমনাথ মহাদেবকী লাইশঙগী মথক্তা লৈরিবা ফিরাল অসিনা হিন্দুস্তানগী শক্তি অমসুং তৌবা ঙম্বগী থৌনা অদু মালেম পুম্বদা ফোংদোক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রভাস পাতনগী লমদম অসিগী মীওই খুদিংমক্না কত্থোকপা, থৌনা অমসুং লানথেংনবগী খুদম অদুগা লোয়ননা শিবগী ভক্ত কয়ানা সোমনাথকী মতৌ অসি ঙাক্নবা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখিবা অদুগী মশক তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোমনাথ স্বাভিমান পর্বগী থৌরম অসিদা, মহাক অহানবদা ভগৱান মহাদেবদা পুম্নমক কৎথোক্তুনা, সোমনাথকী ঙাক-শেনবা অমসুং নৌনা শেমগৎপদা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখিবা থৌনা ফরবা নুপা অমসুং নুপী খুদিংমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
প্রভাস পাতন অসি ভগবান শিবগী লমখক্তগী নত্তনা ভগবান শ্রী কৃষ্ণগী শেংলবা মফম অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাভারতকী মতমদা পান্দবশিংনসু মসিগী শেংলবা মফম অসিদা জৈগ্য তৌরম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী থৌরম অসি মরম অদুনা ভারতকী মশীং থীঙমদ্রবা মাইকৈশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোমনাথকী স্বাবিমান খোঙচৎনা চহি লিশিং অমা মপুং ফারকপগা লোয়ননা, মসি ১৯৫১দা অমুক হন্না শেমগৎখিবা অদুদগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগা লোয়ননা য়াম্না নুংঙাইবা থৌরম অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভক্ত মিলিয়ন কয়াদা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বকী থৌরমদা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
হায়রিবা কুমহৈ অসি চহি লিশিং অমগী মমাংদা থোকখিবা মাং-তাকপশিংবু নিংশিংবা নত্তে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি চহি লিশিং অমগী খোঙচৎকী কুমহৈনি, মসিগা লোয়ননা ভারতকী লৈঙাক অমসুং চাউথোকচবা অমসুনি। খোঙথাং খুদিংমক্তা অমসুং মাইলস্তোন খুদিংমক্তা, সোমনাথ অমসুং ভারতকী মরক্তা মান্নবা মশকশিং উবা ফংই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। সোমনাথপু মাংহন্নবা মশীং লাকঙমদনা হোৎনখিবগুম্না, মপানগী লান্মীশিংনা ভারতপু মাংহন্নবা চহি চা কয়া হোৎনখি। অদুম ওইনমক, ভারত অমসুং মাগী থাজবগী ময়োলমশিং অসি অমত্তা ওইনা শম্নদুনা লৈবনা মরম ওইদুনা সোমনাথ অমসুং ভারত অসি থুগাইবা ঙমখিদে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি লিশিং কয়াগী মমাংগী পুৱারী অসি ৱাখলনা শাগৎকদবনি, মদুদি ১০২৬ এ.দি.দা, গজনিগী মাহমুদনা সোমনাথ লাইশঙবু লান্দারকখি অমসুং মাংহন্দুনা মসিগী মমি মুথৎখ্রে হায়না মহাক্না থাজখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি খরগী মনুংদা, সোমনাথ অমুক হন্না শাগৎখি, অমসুং ১২শুবা চহি চাদা নিংথৌ কুমারপালনা লাইশং অদুগী অচৌবা শেমগৎ-শাগৎপা অমা পাংথোকখি। মহাক্না পনখি মদুদি ১৩শুবা চহি-চাগী অরোইবা শরুক্তা অলাউদ্দিন খিলজীনা অমুক হন্না সোমনাথতা লান্দারকখি, অদুবু জালোরগী নিংথৌনা খিলজীগী লান্মীশিংগী মায়োক্তা থৌনা ফনা লান্থেংনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ১৪শুবা চহি-চাগী অঙনবা শরুক্তা জুনাগধকী নিংথৌনা অমুক হন্না লাইশঙ অসিগী মগুন অমুক হন্না হঞ্জিনহনখি অমসুং চহি-চা অসিমক্তদা মুজফর খাননা সোমনাথতা লান্দারকখি, অদুবু মহাক্কী হোৎনরিবশিং অদুসু মাই পাকখিদে। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি ১৫শুবা চহিচাদা সুলতান অহমদ শাহনা লাইশঙ অসি মাংথোকহন্নবা হোৎনখি অমসুং মহাক্কী মচানুপা সুলতান মাহমুদ বেগদানা মসজিদ অমা ওইহন্নবা হোৎনখি, অদুবু মহাদেবকী ভক্তশিংনা হোৎনবদগী লাইশঙ অসি অমুক হন্না হিংগৎহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ১৭শুবা অমসুং ১৮শুবা চহিচাদা ঔরঙ্গজেবনা সোমনাথপু থুগাইখি অমসুং মসজিদ অমদা ওন্থোক্নবা অমুক হন্না হোৎনখি, অদুম ওইনমক অহিলয়াবাই হোলকরনা মতুং তারকপদা অনৌবা লাইশঙ অমা লিংখৎতুনা সোমনাথপু অমুক হন্না হিংগৎহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "সোমনাথকী পুৱারী অসি মাংখিবা অমসুং মাইথিবা ফংখিবা পুৱারী নত্তে, মসি মাইপাকপা অমসুং নৌনা শেমগৎপা পুৱারীনি।" মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লান্দারিবশিং লেপ্তনা লাক্লি, ধর্মগী ওইবা তেররগী অনৌবা থৌওংশিং থোক্লি, অদুবু মতম খুদিংদা সোমনাথ অসি অমুক্কা হন্না নৌনা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি চা কয়া চুপ্না চত্থরক্লবা অসিগুম্বা লান্থেং, অসিগুম্বা মতম শাংনা চত্থরক্লবা রেসিস্তেন্স, অসিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী পেসেন্স, ক্রিএতিভিতি, অমসুং রিকনস্ত্রক্সনদা রেসিলেন্স, অমসুং কলচর অমসুং থাজবদা অসিগুম্বা অচেৎপা থাজবা অসি মালেমগী পুৱারীদা মান্নদবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয় ইশানা ইশাদা হংজগদবনি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমা-ইপাশিংগী থৌনা অদু নিংশিংগদ্রা অমসুং মখোয়না উৎখিবা থৌনা অদুদগী ইথিল লৌগদ্রা। মহাক্না হায়খি মদুদি মচা অমত্তনা, মখোয়গী মমা-মপাশিংগী থৌনা ফবা থবকশিং অদু কাউথোক্লোইদবনি। অসিগুম্বা নিংশিংবা অসি থৌদাং অমা ওইবতা নত্তনা পাঙ্গলগী হৌরকফম অমসুনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ঐখোয়গী ইমা-ইপাশিংনা কত্থোকখিবা অমসুং মখোয়গী থৌনা অদু ঐখোয়গী ৱাখলদা লৈহন্নবা মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা হায়খি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি গজনিদগী ঔরঙ্গজেব ফাওবা লান্দারকপা মীওইশিংনা সোমনাথতা লান্দারকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী থাংশিংনা মতম চুপ্পগী সোমনাথপু মায়থিবা পীগনি হায়না থাজখি। অদুবু মখোয়না খঙবা ঙমখিদে মদুদি 'সোম' হায়বা মিং অসিদা অমৃতকী মগুন চেল্লি, হু থক্লবা মতুংদসু অমর ওইবগী ৱাখল্লোন অদু পুদুনা লাক্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সোমনাথকী মনুংদা সদাশিব মহাদেবকী মপাঙ্গল লৈ। মহাক অসি অফবা অমসুং অকনবা 'প্রচন্দ তন্দব শিব'নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সোমনাথতা য়াওরিবা ভগবান মহাদেবকী মমিংশিংগী মরক্তগী অমদি মৃত্যুঞ্জয়নি, মহাক্না অশিবা মায়থীবা পীখি, মহাক মশামক মতমগী মশক ওইখি। শ্রী মোদীনা শ্লোক অমা শন্দোক্না হায়খি মদুদি শেম্বগী থৌওং অসি ঈশ্বরদগী হৌরকই অমসুং ঈশ্বরদা অমুক হন্না পুনশিল্লি। মহাক্না শিবানা তাইবংপাল পুম্বদা লৈ হায়না থাজবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি শঙ্করগী মশিং থীঙমদ্রবা মওংশিং অসি কনাগুম্বা অমত্তনা মাংহনবা ঙম্লোই, মরমদি হিংলিবা পোৎশকশিংদসু ঐখোয়না শিবাবু উবা ফংই, অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়গী থাজবসি কনাগুম্বা অমত্তনা কায়হনবা ঙম্লোই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতমগী চক্র অসিনা সোমনাথ থুগাইবা পামজখিবা ফেনাতিক ওইবা লান্মীশিংবু পুৱারীগী লমাই খরা খক্তদা হন্থহনখ্রে, অদুগা লাইশঙ অসি হৌজিক ফাওবা অচৌবা সমুদ্রগী ইপাক অসিদা সোমনাথকী অৱাংবা ধর্ম-ধ্বাজাগা লোয়ননা ৱাংনা লেপতুনা লৈরি। মহাক্না সোমনাথকি স্পাইরনা অসুম্না ফোংদোক্লি "ঐহাক্না চন্দ্র শেখর শিবাদা থাজবা থম্লি, মতমনা ঐঙোন্দা করি তৌবা ঙম্বগে?"
সোমনাথ স্বাভিমান পর্ব অসি পুৱারীগী ওইবা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা কুমহৈ অমা ওইবতা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক পুন্সিগী খোঙচৎ অমা চংশিনবগী মীৎয়েং অমসু ওইরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী থৌরম অসি ঐখোয়গী অশেংবা অমসুং মশক মওং অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শীজিন্নগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক খরনা চহি চা কয়াগী মমাংগী হেরিতেজবু মালেমগী মমাংদা মখোয়গী মশক ওইহন্নবগীদমক্তা উৎলি, অদুগা ভারতনা সোমনাথকুম্বা চহি লিশিং কয়াগী মমাংগী, শক্তি, রেজিস্তেন্স অমসুং চৎনবীগী খুদম ওইরিবা অশেংবা মফমশিং লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি, লাইবক থিবদি, নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা, কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন লৈবা মীওইশিংনা অসিগুম্বা হেরিতেজ অসিদগী লাপথোক্নবা হোৎনখি, অমসুং মসিগী পুৱারী অসি মুত্থৎনবা হোৎনবা কয়া অমা লৈখি। প্রধান মন্ত্রীনা সোমনাথকী ঙাক-শেনবগীদমক কত্থোকখিবা থৌনা অদু নীংশিংখি। রাভাল কানহার্দেবগুম্বা লৈঙাকপা মীওইশিংগী হোৎনরিবশিং, বীর হমিরজী গোহিলগী থৌনা অমসুং ভেগদা ভিলগী থৌনাগী মতাংদা মহাক্না পনখি। অসিগুম্বা অথৌবশিং অসি লাইশঙ অসিগী পুৱারীগা মরী লৈনৈ অদুবু মখোয়বু মতম চানা শকখঙনখিদে হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হিস্তোরিয়ন অমসুং পোলিতিসিয়ন খরনা লান্দারকপগী পুৱারীবু মাংহন্নবা হোৎনখি, ধর্মগী ওইবা ফেনাতীজমবু হুরানবা ওইনা ফোংদোকখি, অমসুং অচুম্বা ৱাফম অদু লোৎশিন্নবগীদমক লাইরিক ইখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সোমনাথ অসি অমুক খক্তা লান্দারকপা নত্তে, কয়ারক হন্না লান্দারকখি, অমসুং করিগুম্বা লান্দারকপশিং অসি শেল লৌথোক্নবা খক্তা ওইরমলবদি ওইরম্লবদি, চহি লিশিং অমগী মমাংদা অহানবা অচৌবা থুগাইবা অদুগী মতুংদা লেপ্লমগনি, অদুবু মসি ওইখিদে। মহাক্না পনখি মদুদি সোমনাথকী লাইনিংথৌগী মীতমশিং অদু থুগাইখি, লাইশঙ অদুগী মওং অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন শেমদোকখি, অমসুং অদুম ওইনমক মীয়াম্বু সোমনাথ অসি লনগীদমক থুগাইখি হায়না তম্বিখি, অদুগা নুংশিদবা, অকিবা অমসুং তেররগী তমথিবা পুৱারী অসি ঐখোয়দগী লাপ্না থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি মখোয়গী ধর্মদা পুকচেল শেংবা মীশক অমত্তনা অসিগুম্বা এক্সত্রিমিস্তকী ৱাখল্লোনবু শৌগৎলোই, অদুম ওইনমক এপিজমেন্তনা পুবা মীওইশিংনা মতম পুম্নমক্তা মকোক নোনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মীখা পোনবগী য়োৎলিংদগী নীংতম্বা ফংলবা মতমদা অমসুং সরদার পতেলনা সোমনাথ অমুক হন্না শাগৎনবা ৱাশক লৌখিবা মতমদা, মহাকপু থিংনবা হোৎনখি, অমসুং ইং ১৯৫১দা রাস্ত্রপতি দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদনা লাকপদা ফাওবা অয়েৎপা পীরম্মি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি মতম অদুদা জাম সাহেব মহারাজা দিগবিজয় সিংহজীনা সৌরাস্ত্রগী নিংথৌ ওইনা লৈবাক্কী ইকাই খুম্নবা অসি পুম্নমক্কী মথক্তা থমখি। মহাক্না সোমনাথ লাইশঙগীদমক লুপা লাখ অমা কৎখি অমসুং ত্রস্ত অসিগী অহানবা চেয়রমেন ওইনা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
ঙসিসু লৈবাক অসিদা সোমনাথকী নৌনা শেমগৎ-শাগৎপগী মায়োক্তা লৈরম্বা লান্মীশিং অদু হৌজিকসু এক্তিব ওইরি। অতোপ্পা লানগী পাম্বৈশিং শিজিন্নদুনা ভারতকী মায়োক্তা লৌতুনবশিং পাংথোক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না চেকশিন্না লৈনবা, মপাঙ্গল কনখৎনবা, অমত্তা ওইনবা অমসুং ঐখোয়বু খায়দোক্নবা হোৎনরিবা খুদিংমকপু মাইথিবা পীনবা হায়খি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী থাজবা, ঐখোয়গী হৌরকফমগা শম্নদুনা লৈবগা লোয়ননা অমসুং ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি চাউথোকচবা ফাওদুনা ঙাক-শেনবগা লোয়ননা, ঐখোয়গী সভ্যতাগী য়ুম্ফম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি লিশিং অমগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়বু মথংগী চহি লিশিং অমগীদমক শেম-শাবদা পুক্নিং থৌগৎলি।
রাম মন্দিরগী পুৱারী ওইরবা থৌরমদা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না ভারতকী চহি লিশিং অমগী চাউরবা ভিজন অমা পুথোকখি। মহাক্না 'দেব সে দেশ'কী ভিজনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ভারতকী কলচরেল রিনাইসেন্সনা নাগরিক করোর কয়াদা অনৌবা থাজবা অমা পীরক্লি। ভারত মচা খুদিংমক্না চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক হোৎনরি। অমসুং ভারত মচা করোর ১৪০না তুংলমচৎকী পান্দমগীদমক লেপ্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি, লাইরবগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মাই পাক্কনি, অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফম ওইনবা পান্দম থমদুনা চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী ভারত অসি হেরিতেজতগী দিবেলপমেন্ত ফাওবদা ইথিল পীদুনা খুমাং চাউশিল্লি, অমসুং সোমনাথতা অনিমক অসি য়াওরি। মহাক্না মন্দিরগী কলচরেল এক্সপন্সন, সোমনাথ সংস্কৃত য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপা, মাধবপুর মেলাগী মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎলকপা অমসুং হেরিতেজবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা গির নোংশাশিং ঙাক-শেন্দুনা প্রভাস পতন্না চাউখৎপগী অনৌবা দাইমেন্সনশিং শেমগৎলি হায়না পনখি। ভারত অমসুং মপাল্লমদগী লাকপা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওইশিংগীদমক হকথেংননা চৎপা ঙমহন্নবা কেশোদ এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকহনবা, অহমদাবাদ-ভেরাৱাল ভন্দে ভারত ত্রেন হৌদোকপা, চৎপা মতম হন্থহনবা অমসুং লমদম অসিদা পিলগ্রিমেজ সর্কিৎ অমা শেমগৎপা হায়নসু মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতনা ঙসিদি ইনফ্রাস্ত্রকচর, কনেক্তিবিতী অমসুং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা তুংলমচৎকীদমক শক্তি পীরকপগা লোয়ননা মসিগী থাজবা অদু নিংশিংলি।
ভারতকী সভ্যতাগী পাউজেল অসি কনাগুম্বা অমবু মাইথিবা পীনবা নত্তে অদুবু পুন্সিদা খল কাইহন্দনবা হোৎনবনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থাজবনা ঐখোয়বু নুংশিদবা লৈহন্দবা নত্তে অমসুং শক্তিনা ঐখোয়বু মাঙ-তাকহনবগী ফত্তবা মচৎ লৈহন্দবা নত্তে। মহাক্না হায়খি মদুদি সোমনাথনা তাকপীরি মদুদি শেমগৎপগী লম্বী অসি শাংবনি অদুবু তুং কোইনা চৎকদবনি, থম্মোয়শিং অসি থাংনা জোই তৌবা ঙম্লোই, অমসুং অতোপ্পশিংবু মুত্থৎনবা হোৎনরিবা সভ্যতাশিং অসি মতমগী মতুং ইন্না মাংখিগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতনা মালেমদা অতোপ্পশিংবু মাইথিবা পীবা তৌদনা অদুবু করম্না নুংশিবনা মায় পাক্না হিংগনি হায়বদু তম্বীখি। মসি ঙসি মালেমগী তঙাইফদবা ৱাখল্লোন অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনখি মদুদি সোমনাথকী চহি লিশিং কয়াগী পুৱারী অসিনা মীওইবা খুন্নাইদা পাউতাক পীরি। ঐখোয়গী অরিবা মতম অমসুং হেরিতেজগা শম্নদুনা চাউখৎপা অমসুং তুংলমচৎকী মায়কৈদা চংশিন্নবা, মোদর্নিতীবু য়ানশিন্নবা অমসুং চেতনা ঙাক্তুনা থম্নবা, অমসুং সোমনাথ স্বাভিমান পর্বতগী ইথিল লৌদুনা চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিন্নবা, ঐখোয়গী পান্দমশিং ফংনবগীদমক খুদোংচাদবা খুদিংমক মায়োক্নদুনা, লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
থৌরম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।
নুংগী ৱারোল
২০২৬গী জনুৱারী ৮দগী ১১ ফাওবা পাংথোক্কদৌরিবা সোমনাথ স্বাভিমান পর্ব অসি সোমনাথতা পাংথোক্লি। মসি তুংদা হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা কলচরেল কন্সিয়সনেসকী ইথিল মখা তানা পীনবা মন্দির অসি ঙাকশেন্নবা কত্থোকখিবা ভারতকী মশিং লাকঙমদ্রবা প্রজাশিংবু নীংশিংদুনা পাংথোক্লি।
১০২৬দা ঘজনিগী মাহমুদনা সোমনাথ মন্দিরদা লান্দারকপদগী চহি ১০০০ মপুং ফারকপদা থৌরম অসি পাংথোকখি। চহি চা কয়াগী মমাংদগী থুগাইনবা হোৎনরকপদা, সোমনাথ মন্দির অসি ঙসিদি মপাঙ্গল কনবা, থাজবা অমসুং লৈবাক্কী ইকাই খুম্নবগী মপাঙ্গল লৈবা খুদম অমা ওইরি মসিগী মরম অসি পুৱারীগী মতিক ময়াই অদু অমুক হন্না ফগৎহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা ওইরি।
নীংতম্বগী মতুংদা, লাইশং অসি অমুক হন্না শেমগৎনবা হোৎনবগী থবক সরদার পতেলনা পায়খৎখি। অনৌবা হিংগৎহনবগী খোঙচৎ অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মাইলস্তোন অমা ১৯৫১দা ওইখি, মতম অদুগী ভারতকী রাস্ত্রপতি, দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ য়াওদুনা নৌনা শেমগৎলবা সোমনাথ মন্দির অসি ভক্তাশিংগীদমক হৌনবী মতুং ইন্না হাংদোকখি। পুৱারী ওইরবা মসিগী নৌহৌননা শেমগৎ-শাগৎপগী ২০২৬তা চহি ৭৫দা মপুং ফাবা অসিনা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বদা অখন্নবা মরুওইবা অমা হাপ্পী।
থৌরম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবদগী লাকপা সন্ত কয়া শরুক য়াগনি লোয়ননা পুং ৭২গী ওইনা মন্দিরগী মনুং লেপ্পা লৈতনা 'ওম' শোনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সোমনাথ স্বাভিমান পর্বতা শরুক য়াখিবা অসিনা ভারতকী সিভিলাইজেসনগী অচেৎপা ৱাখল্লোন অদু ময়েক শেংহল্লে। মসিনা ভারতকী কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএল হেরিতেজবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী মহাক্কী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Somnath Swabhiman Parv in Somnath, Gujarat
Even after a thousand years, the flag still flies atop the Somnath Temple, it reminds the world of India's strength and spirit: PM
SomnathSwabhimanParv marks a journey of a thousand years, it stands as a celebration of India's existence and self-pride: PM
The history of Somnath is not one of destruction or defeat, it is a history of victory and renewal: PM
Those who came with the intent to destroy Somnath have today been reduced to a few pages of history; Somnath Temple, meanwhile, still stands tall by the vast sea, its soaring flag of faith flying high: PM
Somnath shows that while creation takes time, it alone endures: PM
11 JAN 2026 1:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Somnath Swabhiman Parv in Somnath, Gujarat today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that this time is extraordinary, this atmosphere is extraordinary, and this celebration is extraordinary. He highlighted that on one side stands Lord Mahadev himself, and on the other, the vast waves of the ocean, with the rays of the sun, the resonance of mantras, and the surge of devotion. He stated that in this divine environment, the presence of all devotees of Lord Somnath is making the occasion divine and grand. Shri Modi expressed that he considers it a great fortune that, as Chairman of the Somnath Temple Trust, he has received the opportunity to actively serve in the Somnath Swabhiman Parv. He noted the uninterrupted chanting of Omkar for 72 hours and the continuous recitation of mantras for 72 hours. He highlighted that yesterday evening, a thousand drones, along with the presence of a thousand students from Vedic Gurukuls, presented the saga of Somnath’s thousand years, and today, the ‘Shourya Yatra’ with 108 horses reached the temple. He emphasized that the mesmerizing presentation of mantras and bhajans is beyond words, and only time can capture this experience. The Prime Minister underlined that this celebration embodies pride and honor, dignity and knowledge, grandeur and heritage, spirituality and realization, experience, joy, and intimacy. Above all, he stressed, it carries the blessings of Lord Mahadev.
The Prime Minister remarked that as he speaks today, the thought repeatedly arises in his mind of what the atmosphere must have been like exactly a thousand years ago at this very place where people are now seated. He highlighted that the forefathers of those present, our ancestors, risked their lives for their faith, for their belief, and for their Lord Mahadev, offering everything they had. He stated that a thousand years ago, the invaders believed they had won, but today, even after a millennium, the flag atop Somnath Mahadev’s temple proclaims to the entire creation the strength and capability of Hindustan. Shri Modi underlined that every particle of the soil of Prabhas Patan is a witness to valor, courage, and heroism, and that countless devotees of Shiva sacrificed their lives for the preservation of Somnath’s form. He said that on the occasion of Somnath Swabhiman Parv, he bows first to every brave man and woman who dedicated their lives to the protection and reconstruction of Somnath, offering everything to Lord Mahadev.
Emphasising that Prabhas Patan is not only the domain of Lord Shiva but also sanctified by Lord Shri Krishna, Shri Modi said that even the Pandavas performed penance at this sacred site during the Mahabharata era. He remarked that this occasion is therefore an opportunity to pay homage to the countless dimensions of India. He noted the fortunate coincidence that as Somnath’s Swabhiman journey completes a thousand years, it also marks seventy-five years since its reconstruction in 1951. The Prime Minister extended his greetings to millions of devotees across the world on the occasion of Somnath Swabhiman Parv.
Stressing that this festival is not merely a remembrance of the destruction that occurred a thousand years ago, the Prime Minister remarked that it is a celebration of a thousand years of journey, as well as of India’s existence and pride. He highlighted that at every step and milestone, unique similarities can be seen between Somnath and India. Just as there were countless attempts to destroy Somnath, foreign invaders tried for centuries to annihilate India. Yet neither Somnath was destroyed, nor India, because India and its centers of faith are inseparably united.
Shri Modi remarked that one must imagine the history of a thousand years ago, when in 1026 AD, Mahmud of Ghazni first attacked and destroyed the Somnath temple, believing he had erased its existence. He highlighted that within a few years, Somnath was rebuilt, and in the twelfth century King Kumarapala carried out a grand restoration of the temple. He noted that at the end of the thirteenth century Alauddin Khilji again dared to attack Somnath, but the ruler of Jalore fought valiantly against Khilji’s armies. The Prime Minister stated that in the early fourteenth century the king of Junagadh once again reinstated the temple’s prestige, and later in the same century Muzaffar Khan attacked Somnath, but his attempt also failed. He recalled that in the fifteenth century Sultan Ahmed Shah tried to desecrate the temple, and his grandson Sultan Mahmud Begada attempted to convert it into a mosque, but through the efforts of Mahadev’s devotees the temple was revived once more. He emphasized that during the seventeenth and eighteenth centuries, Aurangzeb desecrated Somnath and tried again to turn it into a mosque, yet Ahilyabai Holkar later established a new temple, bringing Somnath back to life. “The history of Somnath is not one of destruction and defeat, but of victory and reconstruction”, underlined the Prime Minister. He stressed that invaders kept coming, new assaults of religious terror occurred, but in every era Somnath was re-established again and again. He remarked that such centuries-long struggle, such prolonged resistance, such immense patience, creativity, and resilience in reconstruction, and such unwavering faith in culture and belief is unparalleled in world history.
The Prime Minister remarked that we must ask ourselves whether we should not remember the valor of our ancestors and whether we should not draw inspiration from the courage they displayed. He highlighted that no son, no descendant, should ever pretend to forget the heroic deeds of their forefathers. He emphasized that such remembrance is not only a duty but also a source of strength, and he called upon everyone to ensure that the sacrifices and bravery of our ancestors remain alive in our consciousness.
Shri Modi further said that when invaders from Ghazni to Aurangzeb attacked Somnath, they believed their swords were conquering eternal Somnath, but those fanatics failed to understand that the very name ‘Som’ carries the essence of nectar, the idea of remaining immortal even after consuming poison. He added that within Somnath resides the conscious power of Sadashiva Mahadev, who is both benevolent and the fierce “Prachanda Tandava Shiva.”
The Prime Minister remarked that one of the names of Lord Mahadev enshrined in Somnath is Mrityunjay, the one who has conquered death, who himself is the embodiment of time. Reciting a Shloka, Shri Modi explained that creation originates from Him and merges back into Him, and affirmed the belief that Shiva pervades the entire universe, that every particle contains Shankar. He emphasized that no one could destroy the countless forms of Shankar, for even in living beings we see Shiva, and thus no force could shake our faith. The Prime Minister highlighted that the cycle of time has reduced those fanatical invaders who sought to destroy Somnath to mere pages of history, while the temple still stands tall on the shores of the vast ocean, holding aloft its towering dharma-dhwaja. He noted that the spire of Somnath proclaims, “I rely on Chandra Shekhar Shiva, what can even time do to me?”
Underlining that Somnath Swabhiman Parv is not only a festival of historical pride but also a medium to make an eternal journey alive for the future, Shri Modi urged that this occasion must be used to strengthen our existence and identity. He observed that while some nations present even a few centuries-old heritage as their identity before the world, India possesses sacred places like Somnath that are thousands of years old, symbols of strength, resistance, and tradition. He lamented that unfortunately, after independence, those with a colonial mindset tried to distance themselves from such heritage, and there were malicious attempts to erase this history. The Prime Minister recalled the sacrifices made for the protection of Somnath, mentioning the efforts of rulers like Raval Kanhardev, the valor of Veer Hamirji Gohil, and the bravery of Vegda Bhil, noting that many such heroes are linked to the temple’s history but were never given due recognition. He criticized that some historians and politicians attempted to whitewash the history of invasions, disguising religious fanaticism as mere plunder, and writing books to conceal the truth. He stressed that Somnath was not attacked just once but repeatedly, and if the assaults had been only for economic loot, they would have stopped after the first major plunder a thousand years ago, but that was not the case. He pointed out that the sacred idols of Somnath were broken, the temple’s form was repeatedly altered, and yet people were taught that Somnath was destroyed merely for loot, while the cruel history of hatred, oppression, and terror was hidden from us.
The Prime Minister remarked that any person honest to their faith would never support such extremist thinking, yet those driven by appeasement have always bowed before it. He highlighted that when India was freed from the chains of slavery and Sardar Patel took the pledge to rebuild Somnath, attempts were made to stop him, and even objections were raised when President Dr. Rajendra Prasad came in 1951. He recalled that at that time, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh Ji, as the ruler of Saurashtra, placed national pride above all, contributing one lakh rupees for Somnath temple and serving as the first chairman of the trust with great responsibility.
Emphasising that unfortunately, even today forces remain active in the country that opposed Somnath’s reconstruction, Shri Modi said now conspiracies against India are carried out through other malicious means instead of swords. He urged vigilance, strength, unity, and defeating every force that seeks to divide us.
Underlining that when we remain connected to our faith, our roots, and preserve our heritage with full pride, our civilization’s foundations grow stronger, the Prime Minister remarked the thousand-year journey inspires us to prepare for the next thousand years.
Recalling that at the historic occasion of the Ram Mandir Pran Pratishtha, Shri Modi said he had presented a thousand-year grand vision for India, speaking of moving forward with the vision of “Dev se Desh.” He stated that today India’s cultural renaissance is filling crores of citizens with new confidence, every Indian is committed to a developed India, and 140 crore people are determined towards future goals. He affirmed that India will raise its glory to new heights, win the fight against poverty, and achieve new levels of development, with the goal of becoming the world’s third-largest economy and moving beyond, supported by the energy of Somnath temple blessing these resolutions. The Prime Minister highlighted that today’s India is advancing with inspiration from heritage to development, with Somnath embodying both. He noted the temple’s cultural expansion, the establishment of Somnath Sanskrit University, the growing popularity of the Madhavpur fair, and the conservation of Gir lions strengthening heritage, while Prabhas Patan is creating new dimensions of development. He pointed to the expansion of Keshod airport enabling direct access for pilgrims from India and abroad, the launch of the Ahmedabad-Veraval Vande Bharat train reducing travel time, and the development of a pilgrimage circuit in the region. Shri Modi stressed that India today remembers its faith while empowering it for the future through infrastructure, connectivity, and technology.
Underlining that India’s civilizational message has never been about defeating others but about maintaining balance in life, Shri Modi said that faith does not lead us to hatred, and strength does not give us arrogance of destruction. He said Somnath teaches that the path of creation is long but lasting, that hearts cannot be won at sword’s edge, and civilizations that seek to erase others are themselves lost in time. He emphasized that India has taught the world not how to win by defeating others, but how to live by winning hearts, a thought needed by the world today.
The Prime Minister concluded by remarking that Somnath’s thousand-year saga gives this lesson to humanity, calling for a pledge to move towards development and the future while staying connected to our past and heritage, embracing modernity while preserving consciousness, and drawing inspiration from Somnath Swabhiman Parv to move swiftly on the path of progress, overcoming every challenge to reach our goals, extending heartfelt greetings once again to all citizens.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel was present among other dignitaries at the event.
Background
The Somnath Swabhiman Parv, being held from 8 to 11 January 2026, is organised at Somnath. It is being held to remember the countless citizens of India whose sacrifice to defend the Temple continues to inspire the cultural consciousness of future generations.
The programme marks 1,000 years since Mahmud of Ghazni’s invasion of the Somnath Temple in the year 1026. Despite multiple repeated attempts for its destruction over centuries, the Somnath Temple stands today as a powerful symbol of resilience, faith and national pride, owing to the collective resolve and efforts to restore it to its ancient glory.
After independence, the effort for restoration of the Temple was undertaken by Sardar Patel. One of the most important milestones in this journey of revival was achieved in 1951, when the restored Somnath Temple was formally opened to devotees in the presence of the then President of India, Dr. Rajendra Prasad. The completion of 75 years of this historic restoration in 2026 adds special significance to the Somnath Swabhiman Parv.
The celebrations will witness the participation of hundreds of saints from across the country, along with 72 hours of continuous chanting of ‘Om’ within the temple premises.
Prime Minister’s participation in the Somnath Swabhiman Parv underscores the enduring spirit of India’s civilisation and reaffirms his commitment to preserve and celebrate India’s rich cultural and spiritual heritage.