ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନ୍ଏସଜିର ଜାତୀୟ ଆଇଇଡି ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧାର
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସାଜିବ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍
09 JAN 2026 3:24PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (ଏନ୍ଏସଜି)ର ଜାତୀୟ ଆଇଇଡି ଡାଟା ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଏନ୍ଏସଜିର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ତଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର ତଦନ୍ତ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସାଜିବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ତଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଅଲଗା, ଅର୍ଥାତ୍ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକଶିତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ଏନ୍ଆଇଏ, ସାରା ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ (ଏଟିଏସ୍), ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ୱିମୁଖୀ ବ୍ୟାପକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍‍ ଡାଟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଘଟୁଥିବା କୌଣସି ବିସ୍ଫୋରଣ କିମ୍ବା ଆଇଇଡି ଘଟଣା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟକୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ତଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ତଦନ୍ତ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମିଳିପାରିବ। ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ତଦନ୍ତ, ବିସ୍ଫୋରଣର ଧାରା ବୁଝିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏନ୍ଏସଜି ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ ଡାଟାବେସରେ ୧୯୯୯ରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘଟିଥିବା ସମସ୍ତ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଜରିଆରେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଏବେ ସାରା ଦେଶର ପୁଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘଟିଥିବା ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣର ଢାଞ୍ଚା, କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏମ୍ଓ) ଏବଂ ବ୍ୟବହୃତ ବିସ୍ଫୋରକଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଏମଓ ଏବଂ ସର୍କିଟ୍ ପଦ୍ଧତି ଆଧାରରେ ଘଟଣା ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ ସାମଗ୍ରିକ ଧାରା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିକୁ ବୁଝିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ହେଉଛି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣାର ସଠିକ ଏବଂ ସଙ୍ଗଠିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ମଞ୍ଚ ଆଇଇଡି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ, ମାନକକରଣ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ବାଣ୍ଟିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ମାମଲା ଦାଖଲରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକକ-କ୍ଲିକ୍ ଆକ୍ସେସ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ୍ ପାଇଁ ତଥ୍ୟକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଏହି ମଞ୍ଚ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଉପାୟରେ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ତଥ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ’ ଜରିଆରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ତଥ୍ୟ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁଲିସ ୟୁନିଟକୁ ଜାତୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗର ଗତି ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଉଭୟରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ, ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ସହଜରେ ନମୁନା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ, ବୁଝାମଣା ଢାଞ୍ଚା ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ଅଭିଯୋଜନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସଠିକ ସମୟରେ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏନ୍ଏସଜି ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ। ଏନ୍ଏସଜି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ, ଅନନ୍ୟ କୌଶଳ ଏବଂ ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ମନୋଭାବ କାରଣରୁ ଆମର ନାଗରିକମାନେ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇପାରୁଛନ୍ତି। ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଆକ୍ରମଣର ସଠିକ୍ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେଉ, ଅପହରଣ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ବଜାୟ ରଖିବା ହେଉ, ବୋମା ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉ -ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏନ୍ଏସଜି କେବଳ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିନାହିଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏନ୍ଏସଜି ହେଉଛି ଭାରତର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ-ତ୍ରୁଟି ବଳ। ଏନ୍ଏସଜିର ସ୍ଥାପନା ୧୯୮୪ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ସେବେଠାରୁ, ଯେକୌଣସି ଘଟଣାରେ ସ୍ଥାନ କାଳ ପାତ୍ର ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଏହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଆସିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ, ବିମାନ ଅପହରଣ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ, ବୋମା ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଏହାର ତଥ୍ୟ ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉଛି ଏନ୍ଏସଜି ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ପାଇଁ ଏନ୍ଏସଜି ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କମାଣ୍ଡୋମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ଥର ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ତିନୋଟି ଅଶୋକ ଚକ୍ର, ଦୁଇଟି କୀର୍ତ୍ତି ଚକ୍ର, ତିନୋଟି ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଚକ୍ର, ୧୦ଟି ପୁଲିସ ପଦକ ଏବଂ ୪୪ଟି ସେନା ପଦକ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍ଏସଜି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବଦଳୁଥିବା ସୁରକ୍ଷା ପରିଦୃଶ୍ୟ ଅନୁସାରେ ନିଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିଛି। ଏନ୍ଏସଜିର ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗ ଯଥା-ମୁମ୍ବାଇ, ଚେନ୍ନାଇ, କୋଲକାତା, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ନୂତନ ହବ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏନ୍ଏସଜି ଦ୍ୱାରା ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଥରେ ଏହି ସମସ୍ତ ହବ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଗଲେ-ବିଶେଷ କରି ଅଯୋଧ୍ୟା ହବ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ-ଏନ୍ଏସଜି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏକରୁ ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଦିଲ୍ଲୀରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଅପହରଣ ବିରୋଧୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ, ଏନ୍ଏସଜି ଦିନର ୨୪ ଘଣ୍ଟା, ବର୍ଷର ୩୬୫ ଦିନ ନିଜ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ରଖିଛି ଏବଂ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏଥିରୁ ଲାଭବାନ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ-ପ୍ରାୟ ୧୭,୭୪୧-ସିସିଟିଏନ୍ଏସ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଅନଲାଇନ୍ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥାଏ। ‘ୱାନ୍ ଡାଟା-ୱାନ୍ ଏଣ୍ଟ୍ରି’ ଧାରଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଇସିଜେଏସ୍-୨ ଏକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି। ପାଖାପାଖି ୨୨,୦୦୦ ନ୍ୟାୟାଳୟରୁ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ, ଇ-ପ୍ରିଜନ ଜରିଆରେ ପାଖାପାଖି ୨ କୋଟି ୨୦ ଲକ୍ଷ କଏଦୀଙ୍କ ରେକର୍ଡ, ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ ଜରିଆରେ ୨ କୋଟି ମକଦ୍ଦମାର ତଥ୍ୟ, ଇ-ଫରେନ୍ସିକ୍ ଜରିଆରେ ୩୧ ଲକ୍ଷ ନମୁନାର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ନାଫିସ୍ ଜରିଆରେ ୧ କୋଟି ୨୧ ଲକ୍ଷ ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟର ରେକର୍ଡ ଏବେ ଗୋଟିଏ ବଟନ୍ କ୍ଲିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହେବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ ସହାୟତାରେ ଏନ୍ଆଇଡିଏମ୍ଏସ୍ ଅନ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଦେଶରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା ଗ୍ରୀଡ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates National IED Data Management System of NSG through video conferencing
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, significant work has been done in the last 6 years to generate various types of data and collect it in a systematic manner
NIDMS will become the next-generation security shield against terrorism
NIDMS will prove extremely important in investigating terrorist activities, understanding trends in explosions, and formulating effective strategies against them
NIDMS will become a robust platform for accurately analysing the patterns of bomb explosions that have occurred in the country so far, the modus operandi, and the explosives used
NIDMS will serve as a single-click access window for data scattered across different case files for investigation agencies and anti-terror organizations
With the help of AI, NIDMS will connect with other data sources to create a strong security grid in the country
Through 'One Nation, One Data Repository', the data scattered across different departments will now become available to every police unit as a national asset
India's world-class zero-error force, NSG, has delivered outstanding performance and achieved concrete results in the fields of anti-terror, anti-aircraft hijacking, and bomb disposal
ICJS-2 is emerging as a next-generation data-sharing system based on the concept of 'One Data–One Entry'
09 JAN 2026 3:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the National IED Data Management System (NIDMS) of the National Security Guard (NSG) in New Delhi through video conferencing. The event was attended by the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau (IB), the Director General of NSG, the Director Generals of Central Armed Police Forces, and the Director Generals of Police of various states.
Addressing the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last six years, significant work has been done to generate various types of data and collect it in a systematic manner. He said that NIDMS will prove to be extremely important in the coming days for the investigation of all types of terrorist incidents occurring in the country and for the analysis of their various aspects. Further, NIDMS will become the next-generation security shield against terrorism. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs has generated various types of data in the past years, but until now they were in silos, i.e., separate from each other. Now, we are making efforts to connect all these data sources with one another and to develop an advanced Artificial Intelligence-based software for their analysis. He said that today's launch of NIDMS will accelerate this process and prove to be an important milestone in the direction of making the country safe from terrorism.
Shri Amit Shah said that with the NIDMS being launched today, a two-way comprehensive, integrated and online data platform will become available to NIA, Anti-Terrorism Squads (ATS) across the country, state police forces and all Central Armed Police Forces (CAPFs). He said that data related to any explosion or IED incident occurring at any location can be included in this system. By utilising this data, necessary guidance can be obtained during investigations in every state. He said that NIDMS will prove extremely important in investigating terrorist activities, understanding trends in explosions, and formulating effective strategies against them.
Union Home Minister said that the database available with NSG contains data related to all bomb explosions from 1999 till now. He said that through NIDMS, this data will now be made available to police forces across the country and relevant agencies. NIDMS will become a robust platform for accurately analysing the patterns of bomb explosions that have occurred in the country so far, the modus operandi (MO), and the explosives used. Shri Shah said that it will provide significant help in establishing inter-linkages between incidents—based on MO and circuit methods—as well as in understanding overall trends and insights.
Shri Amit Shah said that NIDMS is a secure national digital platform through which accurate and organized analysis of bomb explosion-related incidents across the country can be conducted. This platform will strengthen the process of collecting, standardizing, integrating, and securely sharing IED-related data. He said that NIDMS will serve as a single-click access window for data scattered across different case files for investigation agencies and anti-terror organizations. This will enable immediate access to the data for central and state investigation agencies, anti-terrorism organizations, and all CAPFs. Shri Shah said that this platform will benefit the country's internal security system in three major ways.
The Home Minister said that through 'One Nation, One Data Repository', the data scattered across different departments will now become available to every police unit as a national asset. This will bring about a very positive change in both the speed and quality of prosecution, and we will also be able to easily identify patterns. He said that understanding patterns will enable scientific evidence-based prosecution. Moreover, coordination between agencies will be established in a much better way. Shri Shah said that this will be an extremely important effort to deliver the right information to the right place at the right time.
Shri Amit Shah said that NSG is a strong pillar of our country's internal security. Due to the valour, unique skills and unwavering dedication of NSG personnel, our citizens are able to sleep peacefully. He said that whether it is responding accurately and swiftly to an attack anywhere, maintaining constant preparedness for anti-hijack operations, conducting bomb disposal operations, or facing any other challenge—in every field, NSG has not only delivered outstanding performance but has also achieved successful results every time.
Union Home Minister said that the NSG is a world-class and zero-error force of India. The NSG was established in 1984, and since then, irrespective of the nature of any incident, it has continuously analyzed terrorist incidents across the world and has kept itself fully prepared to deal with every type of situation. He said that counter-terrorism operations, anti-aircraft hijacking missions, advanced systems for bomb disposal, and now the creation of a platform to share its data with all agencies are all important responsibilities being carried out by the NSG. The Home Minister said that for their valour, NSG officers and commandos have been honoured many times at various levels. These include three Ashok Chakras, two Kirti Chakras, three Shaurya Chakras, 10 Police Medals, and 44 Sena Medals.
Shri Amit Shah said that over these four decades, the NSG has continued the process of transforming itself in line with the constantly changing security landscape. NSG’s regional hubs operate from different parts of the country—Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, and Ahmedabad. In addition, a new hub is also being set up in Ayodhya. This will significantly reduce the time taken by the NSG to reach any location. He said that after the Ayodhya hub becomes active—the NSG will be able to reach any corner of the country within one to one-and-a-half hours in an emergency. The Home Minister said that there are Special Action Groups in Delhi, which have been established as counter-terrorism and anti-hijacking groups. In a way, the NSG remains on its toes 24 hours a day, 365 days a year, and the country has certainly benefited from this.
Union Home Minister said that nearly 100 per cent of the country’s police stations—around 17,741—are connected to CCTNS, making their online data available. ICJS-2 is emerging as a next-generation data-sharing system based on the concept of 'One Data–One Entry'. He said that, in addition to data from about 22,000 courts, records of approximately 2 crore 20 lakh prisoners through e-Prisons, data of 2 crore prosecutions through e-Prosecution, results of 31 lakh samples through e-Forensics, and records of 1 crore 21 lakh fingerprints through NAFIS are now available at the click of a button. NIDMS will also be added to this system. The Home Minister said that with the help of AI, NIDMS will connect with other data sources to create a strong security grid in the country.