ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ‘ପଙ୍ଖୁଡ଼ି’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
‘ପଙ୍ଖୁଡ଼ି ପୋର୍ଟାଲ୍’ ଶୁଭାରମ୍ଭ: ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଇଲଷ୍ଟୋନ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି-ସକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ସିଏସଆର୍ ଓ ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରେ
08 JAN 2026 3:00PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମନ୍ୱିତ କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ (ସିଏସଆର୍) ଓ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ‘ପଙ୍ଖୁଡ଼ି’ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ପର୍କିତ ପଦକ୍ଷେପରେ ସମନ୍ୱୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଆଜି ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ମଲିକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ପଙ୍ଖୁଡ଼ି ପୋର୍ଟାଲ୍କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରେରଣା ଆଧାରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଭରସାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ (ଲୋକମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ) ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସବୁବେଳେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ପଙ୍ଖୁଡ଼ି ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ସରକାର, ନାଗରିକ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ।
ପଙ୍ଖୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସିଙ୍ଗଲ୍-ୱିଣ୍ଡୋ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ (ଏନଆରଆଇ), ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏନଜିଓ), କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ (ସିଏସଆର) ଅବଦାନକାରୀ, କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂସ୍ଥା ସମୂହ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ପୁଷ୍ଟି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା (ଇସିସିଇ), ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ, ଏବଂ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟଗତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ଅବଦାନକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ।
ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ସିଏସଆର୍ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରି ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ତଦାରଖ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ପଙ୍ଖୁଡ଼ି ଏକ ସଂରଚିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଡିଜିଟାଲ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ମିଶନଗୁଡିକ, ଯଥା : ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦, ମିଶନ ବାତ୍ସଲ୍ୟ ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରେ। ଅବଦାନକାରୀମାନେ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରନ୍ତି, ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତି, ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ ଅନୁମୋଦନ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନର ସ୍ଥିତି ଟ୍ରାକ୍ କରନ୍ତି।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ନିରୂପଣଯୋଗ୍ୟତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗ, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି, ନାଗରିକ ସମାଜ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଅବଦାନ କେବଳ ଅଣ – ନଗଦ ଦେୟ ଆକାରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ।
ପଙ୍ଖୁଡ଼ି ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ, ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଫଳାଫଳ-ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ବ୍ୟବହାରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି-ଭିତ୍ତିକ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ସିଏସଆର୍ ଓ ସରକାରୀ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ୧୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର, ୫ ହଜାର ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ଏକକ କେନ୍ଦ୍ର (ଓଏସସି), ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଖୀ ନିବାସ ଏବଂ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ସଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ ହେଉଥିବା ସେବା ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉନ୍ନତ କରି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development launches PANKHUDI – an Integrated Digital Portal to Strengthen Partnerships for Women and Child Development
Launch of PANKHUDI portal marks a significant step towards leveraging digital solutions for inclusive, collaborative, and outcome-oriented development of women and children across India
Enhances ease of doing CSR and partnerships with the Government through a transparent, trusted, and technology-enabled framework
08 JAN 2026 3:00PM by PIB Delhi
The Government of India accords the highest priority to the welfare, protection, and empowerment of women and children across the country. In furtherance of this commitment, the Ministry of Women and Child Development launched PANKHUDI, an integrated Corporate Social Responsibility (CSR) and partnership facilitation digital portal aimed at strengthening coordination, transparency, and structured stakeholder participation in initiatives for women and child development.
The PANKHUDI Portal was launched today (8 January 2026) by the Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, in the august presence of the Minister of State for Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur, and Secretary, Ministry of Women and Child Development, Shri Anil Malik.
The initiative draws inspiration from the vision articulated by the Prime Minister Shri Narendra Modi, who emphasises that technology acts as a bridge between the Government and citizens by enabling transparency, participation, and trust, and that Jan Bhagidari (people’s participation) remains central to effective nation-building. PANKHUDI reflects this vision by creating a digital platform that brings together government, citizens, and institutions to work collaboratively for social development.
PANKHUDI is developed as a single-window digital platform that brings together individuals, Non-Resident Indians (NRIs), Non-Governmental Organisations (NGOs), Corporate Social Responsibility (CSR) contributors, corporate entities, and government agencies working in the domain of women and child development. The portal streamlines and unifies voluntary and institutional contributions across key thematic areas including nutrition, health, Early Childhood Care and Education (ECCE), child welfare, protection and rehabilitation, and women’s safety and empowerment.
The portal enhances convergence and coordination across stakeholders by providing a common digital interface for CSR and voluntary contributions, and supports improved implementation, monitoring, and accountability of initiatives aimed at the welfare and empowerment of women and children.
PANKHUDI supports and strengthens the implementation of the Ministry’s flagship missions—Mission Saksham Anganwadi & Poshan 2.0, Mission Vatsalya, and Mission Shakti—through a structured and transparent digital mechanism. Contributors register on the portal, identify initiatives, submit proposals, and track the status of their contributions through clearly defined approval workflows.
Designed to ensure transparency, accountability, and traceability, the portal facilitates collaboration among Central and State Government departments, implementing agencies, civil society organisations, and stakeholders from the public and private sectors. To further strengthen financial transparency and accountability, all contributions through the portal are accepted only through non-cash modes.
The launch of the PANKHUDI portal marks a significant step towards leveraging digital solutions for inclusive, collaborative, and outcome-oriented development of women and children across India, while enhancing ease of doing CSR and partnerships with the Government through a transparent, trusted, and technology-enabled framework. This will improve the infrastructure and services being provided through more than 14 lakh Anganwadi Centres, five thousand Child Care Institutions, around 800 One Stop Centres (OSCs), more than 500 Shakhi Niwas and more than 400 Shakti Sadan ultimately leading to ease of living of crores of common citizens getting service through these institutions.