Ministry of Railways
Indian Railways Strengthens Affordable Travel for Common Passengers with Record Production of Modern General and Non-AC Coaches
Passenger Comfort and Safety Enhanced with Better Stations, Fair Ticketing, and 30 Amrit Bharat Train Services
06 JAN 2026 6:32PM by PIB Delhi
Indian Railways is modernising its infrastructure and services with a strong focus on the needs of common passengers, aiming to make train travel more convenient, comfortable, safe and affordable. Through sustained investment, operational reforms and technology adoption, Indian Railways is strengthening a passenger-first approach that prioritises everyday travellers.
Record Production of Modern General Coaches to Enhance Affordable Passenger Capacity
Indian Railways has achieved record production of General and non-AC coaches equipped with modern passenger-friendly facilities to accommodate rising demand at affordable fares. These coaches enhance travel comfort while significantly increasing carrying capacity, reinforcing Indian Railways’ commitment to inclusive and accessible rail travel.
Building on this base, Indian Railways has an ongoing coach production programme for the current and the next financial year to further strengthen and modernise its passenger fleet. For the ongoing financial year 2025–26, which is already in its final quarter, the production plan provides for 4,838 new LHB GS and Non AC coaches (LS coaches- 2817, LSCN coaches- 2021). For 2026–27, the production target is 4,802 LHB coaches (LS coaches- 2638, LSCN coaches- 2164). This planned production is aimed at meeting rising passenger demand while enhancing safety, comfort and the overall quality of train services.
Unprecedented Scale of Special Train Operations to Manage Festive and Seasonal Rush
To manage seasonal and festive rush, Indian Railways significantly scaled up special train operations in 2025. A record over 43,000 special train trips were operated, including 17,340 for Maha Kumbh, 1,144 for Holi, 12,417 Summer Specials and 12,383 for Chhath Puja, ensuring smoother passenger movement and improved travel convenience during peak periods. These large-scale operations helped ease congestion, ensured smoother passenger movement and provided timely connectivity during periods of exceptionally high demand.
Development of Passenger Holding Areas at Major Stations to Improve Crowd Management and Pre-Boarding Comfort
Indian Railways has identified 76 stations across the country for the development of passenger holding areas, following the successful implementation of the Yatri Suvidha Kendra at New Delhi Railway Station. The New Delhi holding area, completed in four months, can accommodate about 7,000 passengers and is equipped with toilets, ticketing facilities, automatic ticket vending machines and free RO drinking water. The new holding areas will follow modular designs based on local conditions and are targeted for completion before the 2026 festival season.
Strengthening Ticketing Integrity Through Aadhaar Verification and Action Against Illegal Booking
To ensure that genuine passengers receive confirmed tickets, Indian Railways has strengthened ticketing integrity through Aadhaar verification and advanced technological monitoring. Aadhaar verification of users is an important step which has been taken to make the system more robust. Only Aadhaar-verified users are allowed to book Tatkal tickets. Cutting-edge technology is also being used to identify and prevent unscrupulous users trying to misuse the e-ticketing system. As a result, 5.73 crore suspicious and inactive IRCTC user accounts have been deactivated or temporarily suspended, with further action ongoing.
Enhanced Focus on Passenger Safety and Security With Major Investments and Technology Deployment
Passenger safety remains a top priority, with 84 per cent of funds allocated for safety-related works already utilised under the Gross Budgetary Support (GBS) outlays for 2025–26. Consequential train accidents have declined sharply from 135 in 2014-15 to 31 in 2024-25 and further to 11 in 2025-26 (up to November 2025), compared to an average of 171 per year during 2004–14. The safety budget has nearly tripled to ₹1,16,470 crore in the current financial year. Fog safety devices have increased from 90 in 2014 to 25,939 in 2025.
Introduction of Amrit Bharat and Namo Bharat Trains to Improve Non-AC and Regional Rail Connectivity
Amrit Bharat Express trains, fully non-AC services with Sleeper and General Class coaches, are providing high-quality travel at affordable fares. During 2025, 13 Amrit Bharat trains were introduced, taking the total operational services to 30. In addition, two Namo Bharat Rapid Rail services are operational between Bhuj–Ahmedabad and Jaynagar–Patna, strengthening high-frequency regional connectivity.
Presently, 30 Amrit Bharat train services are operational on the Indian Railways network, as listed below:
S.N.
Train Number and Name
1
15133/15134 Chhapra - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
2
15293/15294 Muzaffarpur - Charlapalli Amrit Bharat Express
3
19021/19022 Udhna - Brahmapur Amrit Bharat Express
4
19623/19624 Madar Jn (Ajmer) - Darbhanga Amrit Bharat Express
5
14628/14627 Chheharta (Amritsar) - Saharsa Amrit Bharat Express
6
16601/16602 Erode jn. - Jogbani Amrit Bharat Express
7
13697/13698 Gaya - Delhi Amrit Bharat Express
8
14048/14047 Delhi - Sitamarhi Amrit Bharat Express
9
22361/22362 Rajendra Nagar (T) - New Delhi Amrit Bharat Express
10
15567/15568 Bapudham Motihari - Anand Vihar (T) Amrit Bharat Express
11
15561/15562 Darbhanga - Gomti Nagar Amrit Bharat Express
12
13435/13436 Malda Town - Gomti Nagar Amrit Bharat Express
13
11015/11016 Lokmanya Tilak(T) - Saharsa Amrit Bharat Express
14
13434/13433 Malda town - SMVT Bengaluru Amrit Bharat Express
15
15557/15558 Darbhanga Jn. - Anand Vihar(T) Amrit Bharat Express
Indian Railways is strengthening its focus on common passengers by increasing affordable non-AC capacity, running special trains to manage rush and improving station facilities. Strong action against illegal ticketing, major safety investments and with the introduction of non-AC Amrit Bharat trains & improved regional connectivity, Indian Railways is steadily building a modern, inclusive and passenger-first transport system focused on everyday travellers.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେକର୍ଡ କୋଚ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ସୁଲଭ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ
ଉନ୍ନତ ଷ୍ଟେସନ୍, ସୁଲଭ ଟିକେଟ୍ ଏବଂ ୩୦ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆରାମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
06 JAN 2026 6:32PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୦୬/୦୧/୨୦୨୬ : ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ତାହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସେବାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ, ନିରାପଦ ଓ ସୁଲଭ କରିବା। ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ପରିଚାଳନା ସଂସ୍କାର ଓ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ରେଳବାଇ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀ-ପ୍ରଥମ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବାକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାଧାରଣ ଓ ଅଣ-ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କୋଚଗୁଡ଼ିକର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି। ଯାତ୍ରୀ-ଅନୁକୂଳ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ଏହି କୋଚଗୁଡ଼ିକ ଯାତାୟାତ ସହଜ କରିବା ସହ ପରିବହନ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଛି। ଏହା ରେଳବାଇର ସୁଲଭ ଓ ସମାବେଶୀ ଯାତ୍ରା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରମାଣ କରିଥାଏ।
ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଓ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ, ଚଳିତ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କୋଚ୍ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରଖିଛି। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଶେଷ ତ୍ରୟମାସିକରେ ଅଛି, ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନାରେ ୪,୮୩୮ଟି ନୂତନ ଏଲଏଚବି ଜିଏସ ଏବଂ ଅଣ ଶୀତତାପନିୟନ୍ତ୍ରିତ କୋଚ୍ (ଏଲଏସ କୋଚ୍-୨୮୧୭, ଏଲଏସସିଏନ କୋଚ୍-୨୦୨୧) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୬-୨୭ ବର୍ଷ ପାଇଁ, ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୪,୮୦୨ଟି ଏଲଏଚବି କୋଚ୍ (ଏଲଏସ କୋଚ୍-୨୬୩୮, ଏଲଏସସିଏନ କୋଚ୍-୨୧୬୪) । ଏହି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସୁରକ୍ଷା, ଆରାମ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ସାମଗ୍ରିକ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା।
ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଋତୁକାଳୀନ ଏବଂ ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୫ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ୪୩,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ମହାକୁମ୍ଭ ପାଇଁ ୧୭,୩୪୦, ହୋଲି ପାଇଁ ୧,୧୪୪, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଛଟ୍ ପୂଜା ପାଇଁ ୧୨,୩୮୩ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁଗମ ଗତିବିଧି ଏବଂ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟରେ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା । ଏହି ବୃହତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁଗମ ଯାତାୟାତକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଚାହିଦା ସମୟରେ ସମୟୋଚିତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଆରାମରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରେ ଯାତ୍ରୀ ଆତଯାତ ସ୍ଥଳର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀ ଆତଯାତ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୭୬ଟି ଷ୍ଟେସନ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି। ଚାରି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଆତଯାତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୭,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ରହିପାରିବେ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ, ଟିକେଟ୍ ସୁବିଧା, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟିକେଟ୍ ଭେଣ୍ଡିଂ ମେସିନ୍ ଏବଂ ମାଗଣା ଆରଓ ପାନୀୟ ଜଳ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ନୂତନ ଆତଯାତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଧାର କରି ମଡ୍ୟୁଲାର ଡିଜାଇନ୍ ଅନୁସରଣ ସହିତ ୨୦୨୬ ଉତ୍ସବ ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଟିକେଟ୍ ମିଳିବାକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଧାର ଯାଞ୍ଚ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଟିକେଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ କେବଳ ଆଧାର-ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ବେଆଇନ ବୁକିଂ ରୋକିବାକୁ ନଜରଦାରୀ ବଢ଼ାଯାଇଥିବାବେଳେ ୫.୭୩ କୋଟି ସନ୍ଦେହଜନକ ଓ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଆଇଆରସିଟିସି ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ବନ୍ଦ କିମ୍ବା ସ୍ଥଗିତ କରାଯାଇ, ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି।
ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିୟୋଜନ ସହିତ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି, ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିର ୮୪ ପ୍ରତିଶତ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ମୋଟ ବଜେଟ୍ ସହାୟତା (ଜିବିଏସ୍) ବ୍ୟୟ ଅଧୀନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି। ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣା ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୧୩୫ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୩୧କୁ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ୧୧କୁ (ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ୧୭୧ ଥିଲା। ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସୁରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧,୧୬,୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ୨୦୧୪ରେ ୯୦ରୁ ୨୦୨୫ରେ ୨୫,୯୩୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅମୃତ ଭାରତ ଓ ନମୋ ଭାରତ ଏବଂ ଅଣ-ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଟ୍ରେନ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସୁଲଭ ଭଡ଼ାରେ ସ୍ଲିପର୍ ଓ ସାଧାରଣ ବର୍ଗ ସହ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୧୩ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୩୦କୁ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହାସହିତ ଭୁଜ–ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଜୟନଗର–ପାଟନା ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କରେ ୩୦ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି, ଯାହା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା:
ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସୁଲଭ ଅଣ-ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କୋଚ୍ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇଛି। ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ସହ ଷ୍ଟେସନ ସୁବିଧାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି କରାଯାଇଛି। ବେଆଇନ ଟିକେଟିଂ ବିରୋଧରେ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ, ସୁରକ୍ଷାରେ ବୃହତ୍ ନିବେଶ ଓ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରଚଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ରେଳବାଇ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସମାବେଶୀ ଓ ଯାତ୍ରୀ-ପ୍ରଥମ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳୁଛି।