ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଲଘରରେ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ ସଫଳ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
02 JAN 2026 3:24PM by PIB Bhubaneswar
• ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଯାତ୍ରୀ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବ ବୋଲି କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏମଏଏଚଏସଆର ପ୍ରକଳ୍ପ କରିଡର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
• ମୁମ୍ବାଇରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ଯିବା ପାଇଁ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନରେ ମାତ୍ର 1 ଘଣ୍ଟା 58 ମିନିଟ୍‌ ସମୟ ଲାଗିବ
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ମିଳିଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘରଠାରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରଥମ ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଏହା ରାଜ୍ୟରେ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ। ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ନବନିର୍ମିତ ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଲମ୍ବ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ କିଲୋମିଟର। ଏହା ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ସବୁଠୁ ଲମ୍ବା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ। ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ବିରାର୍‌ ଓ ବୋଇସାର୍‌ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ।
ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ-5କୁ ଉଭୟ ପଟୁ ଖୋଳା ଯାଇଥିଲା। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଖନନ ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରଣ ପଦ୍ଧତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇ ମାତ୍ର 18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ଖନନ ସମୟରେ ଭୂମିର ଆଚରଣକୁ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ତଦାରଖ କରିବା ସମ୍ଭବ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ଥାନର ଅବସ୍ଥାକୁ ଆଧାର କରି ସଟକ୍ରିଟ୍‌, ରକ୍‌ ବୋଲ୍ଟ ଏବଂ ଲାଟିସ୍‌ ଗର୍ଡର ଭଳି ସହାୟକ ପ୍ରଣାଳୀ ନିୟୋଜନ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ବାୟୁ ଚଳାଚଳ, ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପନ ଉପାୟ ଏବଂ ଯାତାୟାତର ସଠିକ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜରୁରି ସୁରକ୍ଷା ସତର୍କତାକୁ ସଠିକ୍‌ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏଥିପୂର୍ବରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2025ରେ ଠାଣେରୁ ବିକେସି ମଧ୍ୟରେ 5 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ପ୍ରଥମ ଭୂତଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇସ୍ପିଡ୍‌ ରେଳ (ଏମଏଏଚଏସଆର) ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ୍‌ ଲମ୍ବ 508 କିଲୋମିଟର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଲମ୍ବ 27.4 କିଲୋମିଟର। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 21 କିଲୋମିଟର ଭୂତଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 6.4 କିଲୋମିଟର ଭୂପୃଷ୍ଠ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଆଠଟି ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଥିବା ସାତଟି ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ମୋଟ୍‌ ଦୂରତା 6.05 କିଲୋମିଟର ଓ ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ଗୋଟିଏ ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଲମ୍ବ 350 ମିଟର।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯଥେଷ୍ଟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ମାତ୍ର 1 ଘଣ୍ଟା 58 ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହା ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଆର୍ଥିକ କାରବାରକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଡରରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଜ୍ଞାନ ହସ୍ତାନ୍ତରକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଓ ଆଇଟି ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଆଣିବ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଓ ସୁଲଭ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ସଡ଼କ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ପ୍ରାୟ 95 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସାତଟି ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ କାମ ଚାଲିଛି। 820 ମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ଏମଟି-1ର କାମ 15 ପ୍ରତିଶତ ଭୌତିକ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ 228 ମିଟର ଲମ୍ବ ଏମଟି-2 ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। 1,403 ମିଟର ଲମ୍ବ ଏମଟି-3ର କାମ 35.5 ପ୍ରତିଶତ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 1,260 ମିଟର ଲମ୍ବ ଏମଟି-4 କାମ 31 ପ୍ରତିଶତ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। 454 ମିଟର ଲମ୍ବ ଏମଟି-6 ସୁଡ଼ଙ୍ଗ 35 ପ୍ରତିଶତ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଥିବା ବେଳେ 417 ମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ଏମଟି-7ର କାମ 28 ପ୍ରତିଶତ ସରିଛି । ଏହାସହିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମୋଟ ପ୍ରାୟ 6 କିଲୋମିଟର ପାହାଡ଼ି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ କାମ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ।
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇସ୍ପିଡ୍‌ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ୍‌ ଦୂରତା 508 କିଲୋମିଟର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳୀରେ 352 କିଲୋମିଟର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 156 କିଲୋମିଟର ରହିଛି । ଏହି କରିଡର ସାବରମତୀ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଆଣନ୍ଦ, ଭଦୋଦରା, ଭରୁଚ, ସୁରତ୍‌, ବିଲିମୋରା, ବାପି, ବୋଇସାର୍‌, ବିରାର୍‌, ଠାଣେ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବ। ଏହା ଭାରତର ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ।

Ministry of Railways
First Mountain Tunnel Breakthrough Achieved in Bullet Train Project at Palghar, Maharashtra: Shri Ashwini Vaishnaw
Bullet Train to Offer Affordable Travel for the Middle Class, Says Ashwini Vaishnaw
MAHSR Project to Boost Economic Activity and Generate Employment Along the Corridor
Mumbai-Ahmedabad Travel to Take Just 1 Hour 58 Minutes with Bullet Train
02 JAN 2026 3:24PM by PIB Delhi
The Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, announced a significant milestone in the Bullet Train Project with the breakthrough of the second tunnel in Palghar, Maharashtra. This is the first mountain tunnel of the project in the state. The breakthrough has been achieved in an approximately 1.5 km long mountain tunnel (MT-5), among the longest in Palghar district, located between Virar and Boisar bullet train stations.
The MT-5 tunnel was excavated from both ends and the excavation was completed within 18 months using a cutting-edge drill and blast method. This method allows real-time monitoring of ground behaviour during excavation and enables the deployment of support systems such as shotcrete, rock bolts, and lattice girders based on actual site conditions. Throughout the tunnelling activities, all necessary safety precautions, including ventilation, fire prevention measures, and proper access and egress arrangements, have been meticulously followed.
Earlier, the first underground tunnel of approximately 5 km between Thane and BKC was completed in September 2025. The Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) project has a total length of 508 km, with an overall tunnel length of 27.4 km, of which 21 km comprises underground tunnels and 6.4 km surface tunnels. The project includes eight mountain tunnels, with seven tunnels in Maharashtra having a combined length of about 6.05 km, and one tunnel of 350 metres located in Gujarat.
The Union Minister said the Bullet Train Project is generating significant employment and will provide additional opportunities during operation. He highlighted that once completed, the project will reduce travel time between Mumbai and Ahmedabad to just 1 hour and 58 minutes, connecting and integrating the economies of major commercial centers.
The project is expected to foster economic activity along the corridor, facilitate knowledge transfer, and support the development of new industrial and IT hubs. The Union Minister noted that it will bring long-term economic gains and cater to the aspirations of the middle class by offering comfortable and affordable travel.
The Union Minister highlighted that the project, once completed, will lead to an estimated reduction of nearly 95 percent in carbon dioxide emissions compared to road transport.
In Maharashtra, work is underway on seven mountain tunnels. MT-1, with a length of 820 metres, has achieved 15 percent physical progress, while MT-2, measuring 228 metres, is currently under preparatory works. MT-3, with a length of 1,403 metres, has recorded 35.5 percent completion, and MT-4, measuring 1,260 metres, has achieved 31 percent progress.MT-6, measuring 454 metres, has progressed to 35 percent, while MT-7, with a length of 417 metres, has achieved 28 percent completion, taking the total length of mountain tunnels in Maharashtra to about 6 km.
The MAHSR spans approximately 508 kilometres, covering 352 km in Gujarat and Dadra & Nagar Haveli, and 156 km in Maharashtra. The corridor will connect major cities including Sabarmati, Ahmedabad, Anand, Vadodara, Bharuch, Surat, Bilimora, Vapi, Boisar, Virar, Thane, and Mumbai, marking a transformative step in India’s transportation infrastructure.