ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍‌ ଆଇନ, 2026 ଏବଂ ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ, 2026 ପାଇଁ ପ୍ରାୟତଃ ପଚରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ
02 JAN 2026 5:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଶ୍ନ 1. ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ କାହାକୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିବାକୁ ପଡିବ?
ଉତ୍ତର: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସେସ୍ ଆଇନ, 2025 (ଏଠାରେ 'ଆଇନ' ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି)ର ଧାରା ୩ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କରଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଏସିଇଏସ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଫର୍ମ ଏଚଏସଏନଏସ ଆରଇଜି-01 ରେ ଆବେଦନ କରାଯିବ। ଯେଉଁଠାରେ ଏକାଧିକ କାରଖାନାରେ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରଖାନା ପାଇଁ ପୃଥକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 2. ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜଣେ ପାନ ମସଲାର ଉତ୍ପାଦକ ଅଟେ। ନୂତନ ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ମୁଁ କେଉଁ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବି?
ଉତ୍ତର: ଆଇନ ଏବଂ ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ, ଅର୍ଥାତ୍ 1 ଫେବୃଆରୀ, 2026ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଯେହେତୁ ସେସ୍ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ସେହି ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ପୋର୍ଟାଲରେ ଏଚଏସଏନଏସ ଆରଇଜି-01 ଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆପଣ ଦାୟବଦ୍ଧ ହେବା ତାରିଖରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ପାଇଁ 1 ଫେବୃଆରୀ, 2026 ଅଟେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 3. ମୁଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଅଧିକାରୀ ଗତ ଦଶ ଦିନ ଧରି ଉତ୍ତର ଦେଇନାହାନ୍ତି। ମୁଁ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବି କି?
ଉତ୍ତର: ହଁ। ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମର ନିୟମ 5(3) ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ସାତଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଆବେଦନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଧରାଯିବ। ଏଚଏସଏନଏସ ଆରଇଜି-02 ଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 4. ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ନ ପାଇ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା ପରେ ମୁଁ ମୋର ସେସ୍ ଦେୟତା ପୈଠ କରିପାରିବି କି?
ଉତ୍ତର: ହଁ, ଆପଣ ଫର୍ମ ଏଚଏସଏନଏସ ଆରଇଜି-01 ସଫଳ ଭାବରେ ଦାଖଲ କରିବା ପରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ପଞ୍ଜିକରଣ ନମ୍ବର ପାଇବା ପରେ ଆପଣଙ୍କର ଦେୟତା ପୈଠ କରିପାରିବେ। ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କରଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସର ଆରମ୍ଭରେ ସେସ୍ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, କିନ୍ତୁ ସେହି ମାସର 7 ତାରିଖ ପରେ ନୁହେଁ। ନୂତନ ଆବେଦନକାରୀ, ଯେଉଁମାନେ 1 ଫେବୃଆରୀ, 2026 ରେ ମେସିନ ମାଲିକାନା କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବେ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଥିବା ସ୍ଵତ୍ତେ (ଯାହା ସାତଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ମଧ୍ୟରେ ଜାରି କରାଯିବ) ଅସ୍ଥାୟୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର କରି ପୋର୍ଟାଲରେ ସେସ୍ ପୈଠ କରାଯାଇପାରିବେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 5. ମୋର ପଞ୍ଜୀକରଣ ହେବା ପରେ, ମୁଁ ମୋର ମେସିନଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ କେବେ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବା ଉଚିତ୍‌?
ଉତ୍ତର: ଆପଣଙ୍କର ପଞ୍ଜୀକରଣ ମଞ୍ଜୁର ହେବାର ସାତ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏଚଏସଏନଏସ ଡିଇସି-01 ଫର୍ମରେ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଘୋଷଣାପତ୍ରରେ ମେସିନଗୁଡ଼ିକର ପାରାମିଟର (ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍‌ ସ୍ପିଡ୍‌, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀର ଓଜନ, ଇତ୍ୟାଦି) ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ ଦରକାର ଯାହା ସେସ୍ ଗଣନା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଉଦାହରଣ: ‘ଏବିସି ଲିଃ’ ଫେବୃଆରୀ 10, 2026 ରେ ନିଜର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହାକୁ ଫେବୃଆରୀ 17, 2026 ସୁଦ୍ଧା ଏଚଏସଏନଏସ ଡିଇସି -01 ଫର୍ମ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 6. ଯଦି ମୁଁ ଏକ ନୂତନ ମେସିନ୍ ବସାଇବି ତେବେ କ’ଣ ହେବ? ମୋତେ ବିଭାଗକୁ ଜଣାଇବାକୁ ପଡିବ କି?
ଉତ୍ତର: ହଁ। ସେସ୍ ଗଣନା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପାରାମିଟରରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଇନର ଧାରା 9(2) ଏବଂ ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମର ନିୟମ 9(2) ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ନୂତନ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ନୂତନ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କିମ୍ବା ଯୋଗ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଉଦାହରଣ: 1 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2026 ରେ, ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ପ୍ୟାକିଂ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ 16 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2026 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଫର୍ମ ଏଚଏସଏନଏସ ଡିଇସି-01 ରେ ଏକ ନୂତନ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 7. ପ୍ରଥମ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିବା ପରେ ମୁଁ ତୁରନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିପାରିବି କି ?
ଉତ୍ତର: ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମର ନିୟମ 9(2) ଅନୁଯାୟୀ, ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବ ଘୋଷଣା ସମ୍ପର୍କରେ ନିୟମ 11 ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ନୂତନ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ 8. ବିଭାଗ ମୋର ଘୋଷଣା କିପରି ଯାଞ୍ଚ କରିବ?
ଉତ୍ତର: ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ (ଅଧ୍ୟାୟ III) ର ନିୟମ 10 ଅନୁଯାୟୀ 90 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ଘୋଷଣା ଯାଞ୍ଚ କରିବେ।
ପ୍ର9. ଯଦି ଅଧିକାରୀ ଜାଣିପାରନ୍ତି ଯେ ମୋ ମେସିନର ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍‌ ସ୍ପିଡ୍‌ ମୁଁ ଘୋଷଣା କରିଥିବା ଗତିଠାରୁ ଅଧିକ, ତେବେ କଣ ହେବ?
ଉତ୍ତର: ଯଦି ସେସ୍ ହିସାବକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା କୌଣସି ଅସଙ୍ଗତି ଦେଖାଯାଏ:
ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କୁ ଅସଙ୍ଗତି ବିଷୟରେ ଜଣାଇବେ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଣାଣୀ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପରେ, ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଯାଞ୍ଚର 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେସ୍ ହିସାବ ନିଶ୍ଚିତ କରି ଏକ ଆଦେଶ ଜାରି କରିବେ।
ଆପଣଙ୍କୁ ନିର୍ଧାରିତ ସେସ୍ ରାଶିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବଧି ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅବଧି ପାଇଁ ନିୟମ 11(3) ଅନୁଯାୟୀ ଦେବାକୁ ପଡିବ l ଏହି ନିୟମ ଅନୁସାରେ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଘୋଷଣାରେ ସ୍ଥାପନ ତାରିଖରୁ କିମ୍ବା ନୂତନ ଘୋଷଣାରେ ପରାମିଟର ପରିବର୍ତନ ତାରିଖରୁ, ପ୍ରକୃତ ଦେୟ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଧ ସହିତ ସେସ୍ ପରିମାଣରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ବାବଦ ଶୁଳ୍କ ଦେବାକୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବଧି ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣିତ ସେସ୍ ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ।
ଉଦାହରଣ: 1 ଫେବୃଆରୀରେ, ଜଣେ ନିର୍ମାତା 300 ପାଉଚ୍/ମିନିଟ୍ ବେଗରେ ଏକ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି ଏବଂ ବିଭାଗକୁ ଏହାର ବିବରଣୀ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି । 1 ଏପ୍ରିଲରେ, ଯାଞ୍ଚ ପରେ, ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନିଅନ୍ତି ଯେ ମେସିନ୍ ର ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍‌ ସ୍ପିଡ୍‌ ପ୍ରକୃତରେ 700 ପାଉଚ୍/ମିନିଟ୍। ଶୁଣାଣୀ ପାଇଁ ଏକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଏପ୍ରିଲ୍ 30 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ସେସ୍ ହିସାବ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବେ। ପଞ୍ଜିକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି ଫେବୃଆରୀ, ମାର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ୍ ପାଇଁ ସୁଧ ସହିତ ଫରକ୍‌ ଥିବା ସେସ୍ ପରିମାଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ, କାରଣ ଦେୟ ଦାୟିତ୍ୱ ପିଛିଲା ଭାବରେ ମେସିନ ସ୍ଥାପନ ତାରିଖ (1 ଫେବୃଆରୀ)ରୁ ଲାଗୁ ହେବ। ଏହାଛଡ଼ା ଜାରି ହୋଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁସାରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସେସ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 10: ଯଦି ଅଧିକାରୀ ମୋର ଘୋଷଣା ସହିତ ସହମତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ମୋତେ କି ପୃଷ୍ଟିକରଣ ମିଳିବ?
ଉତ୍ତର: ହଁ। ଯଦି କୌଣସି ଅସଙ୍ଗତି ନ ମିଳେ, ତେବେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଯାଞ୍ଚ ତାରିଖରୁ 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଘୋଷଣାକୁ ପୃଷ୍ଟି କରି ଏକ ଆଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 11. ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ କିପରି ଗଣନା କରାଯାଏ? ଏହା କ’ଣ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଆଧାରିତ?
ଉତ୍ତର: ନା। ଆଇନର ସୂଚୀ II ର ସାରଣୀ 1 ଅନୁଯାୟୀ, ସ୍ଥାପିତ ପ୍ୟାକିଂ ମେସିନ୍ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ୟାକିଂ ଗତିକୁ ଆଧାର କରି ମାସିକ ଆଧାରରେ ଏହା ଗଣନା ଏବଂ ଦେୟ କରାଯାଏ। ଯଦି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୟୁନିଟ୍ ଥାଏ, ତେବେ ଆଇନର ସୂଚୀ II ର ସାରଣୀ 2 ଅନୁଯାୟୀ ଦେୟ ସେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ପ୍ରଶ୍ନ 12. ମୁଁ ମାସର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଏକ ନୂତନ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ମୁଁ କ’ଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାସ ପାଇଁ ସେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବି?
ହଁ, ଯଦି ଆପଣ ଜଣେ ପଞ୍ଜିକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ମାସର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଏକ ନୂତନ ମେସିନ୍ ଯୋଡନ୍ତି କିମ୍ବା ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ନୂତନ ମେସିନ୍ ପାଇଁ ଦେୟ ସେସ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାସ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପୈଠ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଉଦାହରଣ: ‘ମେସର୍ସ ଏବିସି ଲିମିଟେଡ୍’ (ପୂର୍ବରୁ ପଞ୍ଜିକୃତ ସଂସ୍ଥା) 4ଟି ମେସିନ୍ ପରିଚାଳନା କରେ। ଅଗଷ୍ଟ 20, 2026ରେ, ସେମାନେ 1,01,00,000 ଟଙ୍କାର ମାସିକ ସେସ୍ ଦେୟତା ସହିତ ଏକ ପଞ୍ଚମ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଅଗଷ୍ଟ 25, 2026 ସୁଦ୍ଧା 1,01,00,000 ଟଙ୍କା ମାସିକ ସେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଦେୟରେ କୌଣସି ବିଳମ୍ବ ହେଲେ, 26 ଅଗଷ୍ଟ 2026ରୁ ପ୍ରକୃତ ଦେୟ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 13. ଦେୟ ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲିଂ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ?
ଉତ୍ତର: ଆପଣଙ୍କୁ ଚଳିତ ମାସର 7 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଭାବରେ ମାସିକ ସେସ୍ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସର 20 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଫର୍ମ ଏଚଏସଏନଏସ ଆରଇଟି-01ରେ ମାସିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 14. ଯଦି ମୁଁ ବିଳମ୍ବରେ ମୋର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରେ ତେବେ କ'ଣ ହେବ?
ଉତ୍ତର: ଯଦି ଆପଣ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଏକ ନୋଟିସ ଜାରି କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଉକ୍ତ ନୋଟିସ ପାଇବାର ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାକୁ କୁହାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆଇନର ଧାରା 18(1)(ଗ) ଅନୁଯାୟୀ, ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାରେ ବିଫଳ ହେଲେ 10,000 ଟଙ୍କା ଜରିମାନା ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 15: ଯଦି ମୁଁ ମୋର ରିଟର୍ଣ୍ଣରେ ତ୍ରୁଟି କରେ କିମ୍ବା ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ ତେବେ କଣ ହେବ?
ଉତ୍ତର: ମୂଳ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ମାସ ଶେଷ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ରିଟର୍ଣ୍ଣରେ ଥିବା ଯେକୌଣସି ଭୁଲ କିମ୍ବା ଭୁଲ ବିବରଣୀକୁ ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବେ। ତଥାପି, ଏହି ସଂଶୋଧନର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଯଦି ମୂଳ ଭାବରେ ଘୋଷିତ ସେସ୍ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଦେୟତା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ସୁଧ ସହିତ ଫରକ୍‌ ଥିବା ପରିମାଣର ଅର୍ଥରାଶି ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ16. ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ‘ଛାଡ଼’ କ'ଣ?
ଉତ୍ତର: କୌଣସି ମେସିନ୍ କିମ୍ବା ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୟୁନିଟ୍ ପନ୍ଦର ଦିନ କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅଚଳ ରହିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସେସ୍ ଦେୟତାର ଛାଡ଼ ଏକ ପ୍ରକାରର ଆଡଜଷ୍ଟମେଣ୍ଟ। ଯେହେତୁ ସେସ୍ ପ୍ରତି ମାସିକ ଭିତିରେ ହିସାବ କରାଯାଏ, ସେହିହେତୁ ଛାଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ସମୟରେ ମେସିନ୍ ସିଲ୍ ଥିଲା ଏବଂ ବ୍ୟବହାରରେ ନଥିଲା, ସେହି ଅବଧି ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଦେୟ ହୋଇଥିବା ସେସର ସମନ୍ଵୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ l
ପ୍ରଶ୍ନ 17. ଛାଡ଼ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ କେତେ ସମୟ ବନ୍ଦ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ?
ଉତ୍ତର: ଯଦି ମେସିନ୍ କିମ୍ବା ମାନୁଆଲ୍ ୟୁନିଟ୍ ପନ୍ଦର ଦିନ କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅଚଳ ରହେ, କେବଳ ତେବେ ହିଁ ଆପଣ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିପାରିବେ। ଯଦି ଗୋଟିଏ ମେସିନ୍ 10 ଦିନ ପାଇଁ ସିଲ୍ କରାଯାଏ, ତା’ପରେ ଦୁଇ ଦିନ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଏ ଏବଂ ପୁଣି ଆଉ 10 ଦିନ ପାଇଁ ସିଲ୍ କରାଯାଏ, ତେବେ ଆପଣ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ନିରନ୍ତର ଅବଧି 15 ଦିନରୁ କମ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଶ୍ନ 18. ମୁଁ କ’ଣ ମେସିନ୍ ବନ୍ଦ କରି ପରେ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିପାରିବି?
ଉତ୍ତର: ନା. ଆପଣଙ୍କୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବନ୍ଦ ହେବାର ଅତି କମରେ 3 କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ପଡିବ। ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ କାରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ସୂଚନା ପାଇବାର ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମେସିନ୍ କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସିଲ୍ କରିବେ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ମେସିନ୍ ସିଲ୍ ହୋଇଥିବା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ମେସିନ୍ ରେ କୌଣସି ଉତ୍ପାଦନ ହେବନାହିଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ 19. ଯଦି ମୋର ମେସିନ୍ କାମ କରୁନାହିଁ କିମ୍ବା କୌଣସି ଚାହିଦା ନାହିଁ, ତେବେ ମୁଁ ସେସ୍ ଦେବା ବନ୍ଦ କରିପାରିବି କି?
ଉତ୍ତର. ଯଦି ମେସିନ୍ 15 ଦିନ କିମ୍ବା ତା’ ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅଚଳ ରହେ, ତେବେ ଆପଣ କେବଳ ଛାଡ଼ (ଆଡଜଷ୍ଟମେଣ୍ଟ) ଦାବି କରିପାରିବେ। ଏଚଏସଏନଏସ ସେସ୍ ନିୟମର ଅଧ୍ୟାୟ V ଅନୁଯାୟୀ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଶ୍ନ 20. ଛାଡ଼ ପରିମାଣ ହିସାବ କିପରି କରାଯାଏ?
ଉତ୍ତର: ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂତ୍ରକୁ ଆଧାର କରି ପ୍ରୋ-ରାଟା ଆଧାରରେ ଛାଡ଼କୁ ହିସାବ କରାଯାଏ:
A=CN×D
ଯେଉଁଠି
A: ଛାଡ଼ ପରିମାଣ
C: ସେହି ମେସିନ ପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ମାସିକ ସେସ୍‌ ଦେୟତା
N: ସେହି ମାସରେ ମୋଟ ଦିନ ସଂଖ୍ୟା (ଯଥା 28, 29, 30 କିମ୍ବା 31)
D: ସେହି ମାସରେ ମେସିନ୍ ଟି ନିରନ୍ତର କେତେ ଦିନ ଅଚଳ ଥିଲା।
ଉଦାହରଣ 1: ‘ଏବିସି ଲିମିଟେଡ’ ଏକ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ପାଉଚ୍ ପ୍ୟାକିଂ ମେସିନ୍ (700 ପିପିଏମ) ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ତାହାର ମାସିକ ଦେୟତା (C) 2,02,00,000 ଟଙ୍କା। ମେସିନଟି ସେପ୍ଟେମ୍ବର 1 ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 19 (19 ଦିନ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଲ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 20 ରେ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଯେହେତୁ ବନ୍ଦ (19 ଦିନ) 15 ଦିନରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଅଟେ, ସେମାନେ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ, ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ଗଣନା କରାଯିବ:
ଗୋଟିଏ ମାସରେ ମୋଟ୍‌ ଦିନଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା (N): 30
ମାସରେ ମେସିନ୍ ଅଚଳ ଥିବାର ମୋଟ ଲଗାତାର ଦିନ ସଂଖ୍ୟା (D): 19
ଛାଡ଼ ପରିମାଣ (A)
A=2,02,00,00030×19=₹ 1,27,93,333
ଉଦାହରଣ 2: ‘ଏବିସି ଲିମିଟେଡ’ ଏକ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ପାଉଚ୍ ପ୍ୟାକିଂ ମେସିନ୍ (700 ପିପିଏମ) ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ତାହାର ମାସିକ ଦେୟତା (C) 2,02,00,000 ଟଙ୍କା। ମେସିନଟି ଜୁଲାଇ 20 ତାରିଖରେ ସିଲ୍ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ 9 ତାରିଖରେ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଯେହେତୁ ବନ୍ଦ (21 ଦିନ) 15 ଦିନରୁ ଅଧିକ, ସେମାନେ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସ ପାଇଁ ପୃଥକ ଭାବରେ ହିସାବ କରାଯିବ:
ଜୁଲାଇ ପାଇଁ:
N: 31 ଦିନ
D: 12 ଦିନ (ଜୁଲାଇ 20-31)
ଛାଡ଼ (A1):
ଅଗଷ୍ଟ ପାଇଁ:
N: 31 ଦିନ
D: 9 ଦିନ (ଅଗଷ୍ଟ 1-9)
ଛାଡ଼ (A2):
ସେମାନେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 20 ତାରିଖ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଆବେଦନ କରି 1,36,83,871 ଟଙ୍କା (A1 + A2) ମୂଲ୍ୟର ଛାଡ଼ ରାଶି ଦାବି କରିପାରିବେ। ଧରାଯାଉ, ସେମାନେ ଅଗଷ୍ଟ 25 ତାରିଖରେ ଦାବି ଦାଖଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ହ୍ରାସ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ 5 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଜାରି ହୁଏ, ସେମାନେ ଅକ୍ଟୋବର ମାସ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦେୟତା ବାବଦରେ ଏହି ପରିମାଣକୁ ଛାଡ଼ କରିପାରିବେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 21. ମୁଁ ଏହି ଟଙ୍କା କେବେ ଫେରସ୍ତ ପାଇବି?
ଉତ୍ତର: ଫେରସ୍ତ ନଗଦ ଆକାରରେ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଆପଣ ଛାଡ଼ ଦାବି କରାଯାଇଥିବା ସମୟ ପରେ ମାସର 20 ତାରିଖରେ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଦାବି ଦାଖଲ କରିବେ। ଦାବି ପାଇବାର 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବେ। ଛାଡ଼ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣ ଉକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି ହୋଇଥିବା ମାସର ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ସେସ୍ ଦେୟତା ବାବଦରେ ଆଡଜଷ୍ଟ ହେବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 22. ମୁଁ କିପରି ଏକ ସିଲ୍ ହୋଇଥିବା ମେସିନ୍ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବି?
ଉତ୍ତର: ଆପଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବାର ଅତି କମରେ 3 କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସୂଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ପରିସରକୁ ଯାଇ ମେସିନ୍ ର ସିଲ୍ ଖୋଲିବେ ।
ପ୍ରଶ୍ନ 23. ମୋ କାରଖାନା ପାଇଁ କୌଣସି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନିରୀକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି କି?
ଉତ୍ତର: ହଁ l ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକିଂ ମେସିନ୍ ଏବଂ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୟୁନିଟକୁ କଭର କରୁଥିବା ଏକ ସିସିଟିଭି ସିଷ୍ଟମ୍ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଫୁଟେଜ୍ 24 ମାସ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ 48 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 24. ମୋର କାରଖାନାରୁ ପୁରୁଣା ମେସିନ୍ ବାହାର କରିପାରିବି କି?
ଉତ୍ତର: ହଁ l ଆପଣଙ୍କୁ 3 କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ପଡିବ। ଅଧିକାରୀ ଅନଇନଷ୍ଟଲ୍ ଏବଂ ଅପସାରଣ ତଦାରଖ କରିବେ। ଯଦି ଅପସାରଣ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହାକୁ ସିଲ୍ କରାଯିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 25. ମୋ ମେସିନର ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍‌ ଗତି 700 ପାଉଚ୍/ମିନିଟ୍, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହାକୁ କେବଳ 300 ପାଉଚ୍/ମିନିଟ୍ ରେ ଚଲାଏ। କେଉଁ ସୂଚୀ II ସ୍ଲାବ୍ ମୋ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ?
ଉତ୍ତର: ଆପଣଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଚାଳନା ଗତି ନୁହେଁ ବରଂ ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍ ଗତି ଆଧାରରେ ସେସ୍ ରାଶି ଦେବାକୁ ପଡିବ । ନିୟମ 12 ଅନୁଯାୟୀ, ଯେଉଁ ଗତିରେ ମେସିନ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇ ଯେକୌଣସି ଓଜନର ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ ତାହା ମେସିନର ବାସ୍ତବିକ ଗତି ନୁହେଁ l ଗୋଟିଏ ମେସିନର ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍ ଗତି ସେହି ମେସିନ ର ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଗତି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 26. ଯଦି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ନକରେ, କିନ୍ତୁ ମେସିନ୍ ସିଲ୍ ହୋଇନଥାଏ, ତେବେ କ’ଣ ମୁଁ ସେସ୍ ଦେବି?
ଉତ୍ତର: ହଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ 27. ମୋର ମେସିନ୍ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 1 ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 15 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଲ୍ କରାଯାଇଥିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର 15 ସନ୍ଧ୍ୟାରେ, ଏହାକୁ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା। ମୁଁ କ’ଣ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ?
ଉତ୍ତର: ନା। ଯେହେତୁ ମେସିନ୍ କେବଳ 14 ଦିନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅଚଳ ଥିଲା, ଆପଣ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ନୁହଁନ୍ତି।
ପ୍ରଶ୍ନ. 28- ମୋର 5ଟି ମେସିନ୍ ଅଛି। 4ଟି 20ଦିନ ପାଇଁ ସିଲ୍ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଚାଲୁଥିଲା। ମୁଁ କ’ଣ ୪ଟି ମେସିନ୍ ପାଇଁ ଛାଡ଼ ଦାବି କରିପାରିବି?
ଉତ୍ତର: ହଁ। ମେସିନ୍ ଅନୁସାରେ ଛାଡ଼ ଦାବି କରାଯିବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 29 : ମୁଁ ଏକ ପୁରୁଣା ମେସିନକୁ ସ୍କ୍ରାପ୍ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ କ’ଣ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗିପାରିବି?
ଉତ୍ତର: ନା। ଆପଣଙ୍କୁ ନିୟମ 34 ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅନଇନଷ୍ଟଲ୍ କରିବାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାରିଖଠାରୁ ଅତି କମରେ ତିନି କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ପଡିବ। ତା’ପରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀ କାରଖାନାରୁ ମେସିନ୍ ଅପସାରଣ ତଦାରଖ କରିବେ। ଯଦି ମେସିନ୍ ଅପସାରଣ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ତେବେ ଅଧିକାରୀ ଏହାକୁ ଏପରି ଭାବରେ ସିଲ୍ କରିବେ ଯାହାକୁ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଶ୍ନ 30. ଯଦି ମୋର କାରଖାନା ମେସିନ୍ ଏବଂ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉଭୟ ବ୍ୟବହାର କରେ ତେବେ ସେସ୍ କିପରି ହିସାବ କରାଯିବ?
ଉତ୍ତର: ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ଉତ୍ପାଦନ ସେଟ୍ଅପ‌ର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକୃତିକୁ ଆଧାର କରି ସେସ୍ ଗଣନା କରାଯିବ। ଯଦି ପ୍ରକ୍ରିୟାର କୌଣସି ଅଂଶରେ ଗୋଟିଏ ମେସିନ୍ ସାମିଲ ଥାଏ, ତେବେ ଆଇନର ସୂଚୀ II ର ସାରଣୀ 1 ରେ ଥିବା ମେସିନ୍-ଆଧାରିତ ହାର ବ୍ୟବହାର କରି ସେସ୍ ଗଣନା କରାଯିବ। ଯଦି କାରଖାନାରେ ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନର କୌଣସି ଅଂଶକୁ ସହାୟତା କିମ୍ବା ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କୌଣସି ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପିତ ନ ହୁଏ, ତେବେ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ କେବଳ ‘ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନୁଆଲ୍’ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବ। ଦେୟ ସେସ୍ ପରିମାଣ ଆଇନର ସୂଚୀ II ର ସାରଣୀ 2 (ପ୍ରତି ମାସରେ 11 ଲକ୍ଷ) ଅନୁଯାୟୀ ହେବ।
ପ୍ରଶ୍ନ 31. ମୁଁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ରେ ଏକ ନୂତନ ପାନ ମସଲା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି (ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ସୂଚିତ ହେବା ପରେ)। ଯଦି ମୁଁ ମୋର ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରେ ଏବଂ ମାସର 10 ତାରିଖରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରେ, ତେବେ ମୋତେ କ’ଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାସ ପାଇଁ ସେସ୍ ଦେବାକୁ ପଡିବ?
ଉତ୍ତର: ନା। ଏଚଏସଏନଏସ ନିୟମର ନିୟମ 12 ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଜଣେ ନୂତନ ପଞ୍ଜିକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାସ ପାଇଁ ଦେୟ ସେସ୍ ପ୍ରୋ-ରାଟା ଆଧାରରେ ହିସାବ କରାଯିବ। ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ ତାରିଖ କିମ୍ବା ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ତାରିଖଠାରୁ (ପରିସ୍ଥିତି ଯେପରି ହୋଇଥିବ), ଆପଣ କେବଳ ସେହି ମାସରେ ବାକି ଥିବା ଦିନ ପାଇଁ ଦେୟ ଦେବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆପଣଙ୍କୁ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କିମ୍ବା ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆନୁପାତିକ ସେସ୍ ପରିମାଣ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ଉଦାହରଣ: ଯଦି ଆପଣ 16 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଏକ ନୂତନ ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ଏବଂ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ 21 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା 15 ଦିନ (16-30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର) ପାଇଁ ସେସ୍ ର ପ୍ରାପ୍ୟ ପରିମାଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପ୍ରଶ୍ନ 32. ମେସିନଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ କେତେଥର କରାଯିବ?
ଉତ୍ତର: ଫର୍ମ ଏଚଏସଏନଏସ ଡିଇସି-01 ରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିବାର 90 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାରଖାନା ଏବଂ ମେସିନଗୁଡ଼ିକର ଭୌତିକ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ। ସେସ୍ ହିସାବ ପାଇଁ କୌଣସି ପାରାମିଟରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ (ମେସିନ ସଂଯୋଗ କରିବା କିମ୍ବା ସ୍ଥାପନ କରିବା, ମେସିନର ସର୍ବାଧିକ ରେଟେଡ୍‌ ଗତି କିମ୍ବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀର ଓଜନ) କରାଯାଏ, ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନର 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଘୋଷଣା ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ନୂତନ ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବାର 90 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ।

Ministry of Finance
Frequently Asked Questions (FAQs) for Health Security se National Security (HSNS) Cess Act, 2026 and HSNS Cess Rules, 2026
02 JAN 2026 5:03PM by PIB Delhi
Q1. Who is required to get registered under the HSNS Cess Rules?
Ans. Every taxable person as per section 3 of the Health Security se National Security Cess Act, 2025 (hereinafter referred to as ‘the Act’) must register. An application for registration shall be made in FORM HSNS REG-01 through the ACES portal. Where machines are installed in more than one factory, separate registration shall be required for each factory.
Q2. I am an existing manufacturer of Pan Masala. By what date must I apply for registration under the new HSNS Cess Rules?
Ans. You must apply for registration immediately upon the commencement of the Act and the HSNS Cess Rules, i.e., on 1st February, 2026. Since the liability to pay cess begins from that date, you must submit the registration application in FORM HSNS REG-01 on the portal at the earliest. Your registration certificate will be effective from the date you become liable, which for existing manufacturers is 1st February, 2026.
Q3. I applied for registration, but the officer has not responded for the past ten days. Can I start manufacturing?
Ans. Yes. As per rule 5(3) of the HSNS Cess Rules, if the proper officer fails to take action within seven working days, the application is deemed to have been approved. The Registration Certificate in FORM HSNS REG-02 will be made available on the portal.
Q4. Can I pay my cess liability after applying for registration without obtaining the registration certificate?
Ans. Yes, you may pay your cess liability after obtaining the temporary registration number upon successful submission of FORM HSNS REG-01. The Act requires that the cess be collected from every taxable person at the beginning of each month, but no later than the 7th day of that month. For new applicants who already own or control machines on 1st February, 2026, the cess payment may be done on the portal by utilizing the said temporary registration number even if the registration certificate (which shall be issued within seven working days) is still being processed.
Q5. Once I get my registration, when must I file the declaration regarding my machines?
Ans. You must file the declaration in FORM HSNS DEC-01 on the portal within seven days of the grant of your registration. This declaration must specify the parameters of your machines (maximum rated speed, weight of specified goods, etc) relevant for the computation of the cess.
Example: ‘ABC Ltd’ receive their Registration Certificate on February 10, 2026. They must file FORM HSNS DEC-01 by February 17, 2026.
Q6. What if I add a new machine? Do I need to inform the department?
Ans. Yes. You must file a fresh declaration under section 9(3) of the Act and rule 9(2) of the HSNS Cess Rules within fifteen days of any change in the parameters relevant for the computation of cess, which includes the installation or addition of a new machine.
Example: On March 1, 2026, you install a new packing machine. You must file a fresh declaration in FORM HSNS DEC-01 reflecting this change by March 16, 2026.
Q7. Can I file a fresh declaration immediately after filing the first one?
Ans. As per rule 9(2) of the HSNS Cess Rules, you cannot file a fresh declaration until the proper officer has issued an order under rule 11 with respect to your previous declaration.
Q8. How will the department verify my declaration?
Ans. The proper officer will verify your declaration within 90 days as per rule 10 of HSNS Cess Rules (Chapter III).
Q9. What happens if the officer finds that the maximum rated speed of my machine is higher than what I declared?
Ans. If a discrepancy is found affecting the computation of cess:
1. The officer will inform you of the discrepancy.
2. After giving you an opportunity to be heard, the proper officer will pass an order confirming the computation of cess within 30 days of verification.
3. You will have to pay the amount of cess so determined for the subsequent period and the past period as per rule 11(3) which mandates that you are liable to pay the differential amount of cess along with interest for the period commencing from the date of installation (for initial declarations) or the date of change in parameters (for fresh declarations) until the date of actual payment and also, pay the determined cess amount for the subsequent period.
Example: On 1st February, a manufacturer installs a machine with a speed of 300 pouches/minute and declares its details to the Department. On 1st April, the proper officer, after verification, concludes that the machine's maximum rated speed is actually 700 pouches/minute. The proper officer shall issue an order by April 30th detailing the computation of cess after giving a reasonable opportunity to be heard. The registered person shall pay the differential cess amount for February, March, and April, along with interest, because the liability is backdated to the date of installation (Feb 1st) and also, pay the cess as determined for the subsequent period as per the order issued.
Q10. If the officer agrees with my declaration, will I get a confirmation?
Ans. Yes. If no discrepancy is found, the proper officer shall pass an order confirming your declaration within 15 days from the date of verification.
Q11. How is the HSNS Cess calculated? Is it based on actual production?
Ans. No. It is calculated and payable on a monthly basis based on the number of packing machines installed and their maximum packing speed, as per Table 1 of Schedule II of the Act. In case there is a wholly manual process unit, the cess payable is as per Table 2 of Schedule II of the Act.
Q12. I am installing a new machine in the middle of the month. Do I pay cess for the full month?
Ans. Yes. If you are a registered person and you add or install a new machine in the middle of a month, the cess payable for that new machine is required to be paid fully for that entire month within five days of such addition or installation.
Example: 'M/s ABC Ltd' (an existing registered entity) operates 4 machines. On August 20, 2026, they install a 5th Machine with a monthly cess liability of ₹ 1,01,00,000. They must pay the monthly cess of ₹ 1,01,00,000 by August 25, 2026. In case of any delay in payment, interest would be payable from August 26, 2026 to the date of actual payment.
Q13. What are the due dates for payment and return filing?
Ans. You must pay the monthly cess electronically by the 7th day of the current month. You must file the monthly return in FORM HSNS RET-01 by the 20th day of the succeeding month.
Q14. What happens if I file my return late?
Ans. If you fail to furnish the return by the due date, the proper officer will issue a notice requiring you to furnish such return within fifteen days of the receipt of the said notice. Further, as per section 18(1)(c) of the Act, failure to furnish the return on the due date shall result in the penalty of at least ₹10,000.
Q15. What happens if I make errors in my return or provide false information?
Ans. You can rectify any omission or incorrect particulars in your return before the end of the calendar month in which the original return was filed. However, if such rectification results in a higher liability of cess than declared originally, you must pay the differential amount along with interest.
Q16. What is "Abatement" under the HSNS Cess Rules?
Ans. Abatement is a form of adjustment in the cess liability of a registered person in case any machine or manual process unit remains inoperative for a continuous period of fifteen days or more. Since the cess is calculated on a monthly basis per machine, abatement ensures adjustment of already paid cess for such periods when the machine was sealed and not in use.
Q17. What is the minimum period of shutdown required to claim abatement?
Ans. You can only claim abatement if the machine or manual unit is non-operative for a continuous period of fifteen days or more. If a machine is sealed for 10 days, then desealed for two days and again sealed for another 10 days, you cannot claim abatement because the continuous period is less than 15 days.
Q18. Can I simply switch off the machine and claim abatement later?
Ans. No. You must inform the proper officer at least 3 working days before the intended closure. The proper officer will visit your factory and officially seal the machine so it cannot be operated within three days of the receipt of the intimation.
You must ensure that no manufacturing takes place on that machine during the period the machine was sealed.
Q19. Can I stop paying Cess if my machine is not working or if there is no demand?
Ans. You can claim abatement (adjustment) only if the machine is non-operative for a continuous period of 15 days or more. The procedure for claiming abatement under Chapter V of the HSNS Cess Rules should be followed.
Q20. How is the abatement amount calculated?
Ans. The abatement is calculated on a pro-rata basis using the formula given below:
A=CN×D
where
A: Abatement Amount
C: Total monthly Cess liability for that machine
N: Total number of days in that month (e.g., 28, 29, 30 or 31)
D: Total number of continuous days the machine was inoperative in that month.
Example 1: ‘ABC Ltd’ has installed a High-speed pouch packing machine (700 ppm). Their monthly liability (C) is ₹ 2,02,00,000. The machine is sealed from September 1st to September 19th (19 days). It is de-sealed on September 20th. Since the shutdown (19 days) is more than 15 days, they are eligible for abatement, which will be calculated as follows:
• Total number of days in the month (N): 30
• Total number of continuous days the machine was inoperative in the month(D): 19
• Abatement Amount (A):
A=2,02,00,00030×19=1,27,93,333
• They can claim an abatement of ₹ 1.28 Crores by applying to the proper officer on or before 20th October. Say, they file the claim on 25th September, and the abatement order is passed on 7th October, they can adjust this amount against their liability for November.
Example 2: ‘ABC Ltd’ has installed a High-speed pouch packing machine (700 ppm). Their monthly liability (C) is ₹ 2,02,00,000. The machine is sealed on July 20th and de-sealed on August 8th. Since the shutdown (21 days) is more than 15 days, they are eligible for abatement which will be calculated separately for each month as below:
• For July:
• N: 31 days
• D: 12 days (July 20-31)
• Abatement (A1):
A1=2,02,00,00031×12=78,19,355
For August:
• N: 31 days
• D: 9 days (Aug 1-9)
• Abatement (A2):
A2=2,02,00,00031×9=58,64,516
• They can claim the abatement amount of ₹ 1,36,83,871 (A1 + A2) by applying to the proper officer on or before 20th September. Say, they file the claim on 25th August, and the abatement order is passed on 5th September, they can adjust this amount against their liability for the month of October.
Q21. When do I get this money back?
Ans. It is not a cash refund. You submit a claim on or before the 20th day of the month succeeding the period for which the abatement is claimed. The proper officer shall issue an order within 15 days of the receipt of the claim. The abated amount is to be adjusted against your cess liability for the month following the month in which the said order is issued.
Q22. How do I restart a sealed machine?
Ans. You must inform the proper officer at least 3 working days before you intend to resume operations. The officer will visit your premises to de-seal the machine.
Q23. Are there any mandatory surveillance requirements for my factory?
Ans. Yes. You must install a CCTV system covering all packing machines and manual process units. The footage must be preserved for 24 months and provided to officers within 48 hours upon request.
Q24. Can I remove an old machine from my factory?
Ans. Yes. You must inform the proper officer 3 working days in advance. The officer will supervise the uninstallation and removal. If removal is not feasible, it will be sealed.
Q25. My machine has a maximum rated speed of 700 pouches/minute, but I only run it at 300 pouches/minute. Which Schedule II slab applies to me?
Ans. You must pay the amount of cess based on the Maximum Rated Speed, not the actual operating speed. As per Rule 12 the maximum rated speed of a machine shall be taken as the maximum speed achievable by the machine, irrespective of the actual operating speed at which the machine is used to manufacture goods of any weight.
Q26. If I do not produce the specified goods in a month, but the machine was not sealed, do I still pay Cess?
Ans. Yes.
Q27. My machine was sealed from September 1st to September 15th. On September 15th evening, it was de-sealed. Am I eligible to claim an abatement?
Ans. No. Since the machine was non-operational for a continuous period of only 14 days, you are not eligible to claim abatement.
Q28. I have 5 machines. 4 were sealed for 20 days, but 1 was running. Can I claim abatement for the 4 machines?
Ans. Yes. The abatement is to be claimed machine-wise.
Q29. I want to scrap an old machine. Can I just dismantle it?
Ans. No. You must follow the procedure as per rule 34 which requires you to inform the proper officer at least three working days in advance of the intended date of uninstallation. The proper officer shall then supervise the removal of the machine from the factory. If it is not feasible to remove the machine, the officer will seal it in such a manner that it cannot be operated.
Q30. How is the cess calculated if my factory uses both machines and manual processes?
Ans. Under the Act, cess is computed based on the specific nature of the production setup. If any part of the process involves a machine, the cess is calculated using the machine-based rates in Table 1 of Schedule II of the Act. A process is only considered "wholly manual" if no machine capable of assisting or completing any part of the manufacturing or production is installed in the factory. The amount of cess payable shall be as per Table 2 of Schedule II of the Act (11 lakhs per month).
Q31. I am planning to start a new Pan Masala manufacturing unit in March 2026 (after the rules are notified). If I install my machines and start production on the 10th of the month, do I have to pay the Cess for the entire month?
Ans. No. As per the proviso to rule 12 of the HSNS Rules, if a newly registered person installs machines during a month, the cess payable for that specific month is calculated on a pro-rata basis. You will only pay for the number of days remaining in that month, starting from the date of installation of the machine or the start of the manual process unit, as the case may be. Further, you must pay this proportionate cess amount within five days of such installation or start.
Example: If you start a new unit and install the machines on 16th September, you will pay the due amount of cess for 15 days (16-30 September) on a pro-rata basis by 21st September.
Q32. How often will the verification of the machines be carried out?
Ans. The physical verification of the factory and machines will be carried out by the proper officer within 90 days of the filing of the initial declaration in FORM HSNS DEC-01. In case of a change in any parameter for the computation of cess (addition or installation of a machine, maximum rated speed of a machine or the weight of the specified goods), a fresh declaration is required to be furnished within 15 days of such change. The fresh declarations shall also be verified within ninety days of its filing.
CLICK HERE TO ACCESS THE NOTIFICATION