ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଓଡ଼ିଶାରେ ଏନଏଚ-326ର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ିକରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
ଇପିସି ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ 1526.21 କୋଟି ଟଙ୍କା
ବର୍ତ୍ତମାନର 2 ଲେନରୁ 2 ଲେନ୍‌ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ 326ର 68.600 କିମିରୁ 311.700 କିମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେକ୍ସନକୁ ପେଭଡ୍‌ ଶୋଲଡର୍‌ ସହିତ କରାଯିବ ଉନ୍ନତିକରଣ
ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶା, ବିଶେଷ କରି ଗଜପତି, ରାୟଗଡା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଜିଲ୍ଲା ହେବେ ଉପକୃତ
31 DEC 2025 3:11PM by PIB Bhubaneshwar
ଓଡ଼ିଶା ଦେଇ ଯାଇଥିବା 326 ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ (ଏନଏଚ୍‌)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ିକରଣ କରାଯିବ। ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର 2 ଲେନରୁ 2 ଲେନ୍‌ ଏନଏଚ-326ର 68.600 କିମିରୁ 311.700କିମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେକ୍ସନକୁ ଇପିସି ମୋଡ଼ରେ ପେଭଡ୍‌ ଶୋଲଡର ସହିତ ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯିବ।
ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟ:
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୋଟ୍‌ 1,526.21 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ, ଏଥିରେ 966.79 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଭିଲ୍‌ ନିର୍ମାଣ ରହିଛି ।
ଲାଭ:
ଏନଏଚ୍‌-326 ର ଉନ୍ନତିକରଣ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ହେବ । ବିଶେଷକରି ଗଜପତି, ରାୟଗଡା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା, ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ ଯାହା ବଜାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ।
ବିବରଣୀ:
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ (ଏନଏଚ-326)ର ମୋହନା-କୋରାପୁଟ ସେକ୍ସନ ବର୍ତ୍ତମାନ ସବ-ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଜ୍ୟୋମେଟ୍ରି ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍‌ ଏଥିରେ ଇଣ୍ଟରମିଡିଏଟ୍ ଲେନ୍‌/2 ଲେନ୍‌, ଅନେକ ବିପଜ୍ଜନକ ମୋଡ଼ ଏବଂ ସିଧା ଗଡ଼ାଣୀ ରାସ୍ତା ରହିଛି। ସଡ଼କର ଆଲାଇନମେଣ୍ଟ, କ୍ୟାରିଜୱେର ପ୍ରସ୍ଥ ଏବଂ ଜ୍ୟୋମେଟ୍ରିକ୍‌ ତ୍ରୁଟି କାରଣରୁ ଭାରୀ ଯାନର ସୁରକ୍ଷିତ ଯାତାୟାତରେ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଦେଉଛି। ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଲ୍‌ ପରିବହନ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏସବୁ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି କରିଡରକୁ ଦୁଇ ଲେନ୍‌ରେ ଅପଗ୍ରେଡ୍‌ କରାଯିବ। ଏହାସହିତ ପକ୍କା ଶୋଲ୍ଡର ନିର୍ମାଣ, ଜ୍ୟୋମେଟ୍ରିକ୍‌ ସୁଧାର (ମୋଡ଼କୁ ଠିକ୍‌ କରିବା ଏବଂ ଗଡ଼ାଣିକୁ ସଜାଡ଼ିବା), ବ୍ଲାକ୍‌ ସ୍ପଟକୁ ହଟେଇବା ଏବଂ ଫୁଟପାଥକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର ଗମନାଗମନ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବାଧାମୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଗାଡ଼ି ଚଳାଚଳରେ ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ଏହି ଉନ୍ନତିକରଣ ଦ୍ୱାରା ମୋହନା-କୋରାପୁଟକୁ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କରିଡର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ମିଳିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏନଏଚ -26, ଏନଏଚ -59, ଏନଏଚ- 16 ଏବଂ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା କରିଡର ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଗୋପାଳପୁର ବନ୍ଦର, ଜୟପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନେକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହି କରିଡର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡ (ଜେକେ ପେପର, ମେଗା ଫୁଡ ପାର୍କ, ନାଲକୋ, ଇମ୍ଫା, ଉତ୍କଳ ଆଲୁମିନା, ବେଦାନ୍ତ, ହାଲ୍‌) ଏବଂ ଶିକ୍ଷା/ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହବ୍ (କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓଡ଼ିଶା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କୋରାପୁଟ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ତପ୍ତପାଣି, ରାୟଗଡା)କୁ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏହାଦ୍ଵାରା ଦ୍ରୁତ ମାଲ ପରିବହନ ସୁବିଧା, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ସୁଧାର ଆସିବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାରେ (ଗଜପତି, ରାୟଗଡ଼ା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଜିଲ୍ଲା) ଦେଇ ଯିବ ଏବଂ ଏହା ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳକୁ ଦ୍ରୁତ ଓ ସୁରକ୍ଷିତ କରି, ଶିଳ୍ପ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଓ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସେବା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହା ସହିତ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଆର୍ଥିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଇଆଇଆରଆର 17.95% (ମୌଳିକ ମାମଲା)ରେ ରହିଥିବା ବେଳେ ଆର୍ଥିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଏଫଆଇଆରଆର) ନକାରାତ୍ମକ (-2.32%), ଯାହା ଆର୍ଥିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ହସ୍ତଗତ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅଣ-ବଜାର ଲାଭକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଆର୍ଥିକ ଯଥାର୍ଥତା ମୁଖ୍ୟତଃ ଯାତ୍ରା-ସମୟ ଏବଂ ଯାନବାହାନ-ପରିଚାଳନା-ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ (ଜ୍ୟୋମେଟ୍ରିକ ଉନ୍ନତି ପରେ ପ୍ରାୟ 2.5-3.0 ଘଣ୍ଟାର ଆନୁମାନିକ ଯାତ୍ରା-ସମୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ମୋହନା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ମଧ୍ୟରେ ~12.46 କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ହ୍ରାସ ସମେତ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାମକୁ ଇପିସି ମୋଡ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାମାଣିକ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା-ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏଥିରେ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ ବକ୍ସ-ଟାଇପ୍‌ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ ଡ୍ରେନ୍, ସେତୁ ଏବଂ ଗ୍ରେଡ୍ ସେପାରେଟର୍ ପାଇଁ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ ଆରସିସି/ପିଏସସି ଗାର୍ଡର, ରିଇନଫୋର୍ସଡ୍-ଆର୍ଥ ୱାଲ୍ ଅଂଶରେ ପ୍ରିକାଷ୍ଟ କ୍ରାସ୍ ବାରିଅର୍ ଏବଂ ଘର୍ଷଣ ସ୍ଲାବ୍ ଏବଂ ଫୁଟପାଥ୍ ସ୍ତରଗୁଡ଼ିକରେ ସିମେଣ୍ଟ ଟ୍ରିଟେଡ୍ ସବ୍-ବେସ୍ (ସିଟିଏସବି) ସାମିଲ କରାଯାଇପାରେ। ନେଟୱାର୍କ ସର୍ଭେ ଯାନ (ଏନଏସଭି), ସାମୟିକ ଡ୍ରୋନ୍-ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସର୍ଭେ ଏବଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ। ଜଣେ ନିଯୁକ୍ତ ପ୍ରାଧିକରଣ ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦୈନନ୍ଦିନ ତଦାରଖ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ତଦାରଖ ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ପିଏମଆଇଏସ) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ତଦାରଖ କରାଯିବ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ୟାକେଜ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରୁ 24 ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି, ତା’ପରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ତ୍ରୁଟି ଦାୟିତ୍ୱ/ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଅବଧି (ମୋଟ ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାଳ 7 ବର୍ଷ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ: 2 ବର୍ଷ ନିର୍ମାଣ + 5 ବର୍ଷ ଡିଏଲପି) ରହିଛି । ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରୀ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ସରିବା ପରେ ଠିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ:
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା । ଓଡ଼ିଶାର ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅଂଶ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା। ବିଶେଷକରି ଗଜପତି, ରାୟଗଡା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଜିଲ୍ଲାକୁ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା। ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାର ଆଦିବାସୀ ଓ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷ, ଅର୍ଦ୍ଧ-କୁଶଳୀ ଏବଂ ଅଣକୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ, ପରିବହନ, ଉପକରଣ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ତତ୍‌ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା ସହିତ ଜଡିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଓଡିଶାର ତିନୋଟି ଜିଲ୍ଲା - ଗଜପତି, ରାୟଗଡା ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଦେଇ ଯାଇଛି । ଏହି କରିଡର ମୋହନା, ରାୟଗଡା, ଲକ୍ଷ୍ମୀପୁର ଏବଂ କୋରାପୁଟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିଥାଏ ଯାହା ଓଡିଶା ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏନଏଚ-326ର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରାନ୍ତ ଦେଇ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, 14 ଅଗଷ୍ଟ 2012ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଗେଜେଟ୍‌ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଆଧାରରେ ସରକାର 326 ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ନାମକରଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ରାଜପଥ ଓଡ଼ିଶାରେ ଆସିକା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଏନଏଚ୍‌ 59ରୁ ଜଙ୍କସନରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ମୋହନା, ରାଇପଙ୍କା, ଅମଲାଭଟା, ରାୟଗଡ଼ା, ଲକ୍ଷ୍ମୀପୁର ଦେଇ ଯାଇଛି ଏବଂ ଚିଣ୍ଟୁରୁ ନିକଟରେ ଥିବା ଏନଏଚ-30 ଜଙ୍କସନରେ ଶେଷ ହୋଇଛି।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Widening and Strengthening of existing 2-Lane to 2-Lane with Paved Shoulder from Km 68.600 to Km 311.700 of NH-326 in Odisha on EPC mode worth Rs.1526.21 crore
31 DEC 2025 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the widening and strengthening of existing 2-Lane to 2-Lane with Paved Shoulder from Km 68.600 to Km 311.700 of NH-326 in the State of Odisha under NH(O) on EPC mode.
Financial implications:
The total capital cost for the project is Rs.1,526.21 crore, which includes a civil construction cost of Rs.966.79 crore.
Benefits:
The upgradation of NH-326 will make travel faster, safer, and more reliable, resulting in overall development of southern Odisha, particularly benefiting the districts of Gajapati, Rayagada, and Koraput. Improved road connectivity will directly benefit local communities, industries, educational institutions, and tourism centres by enhancing access to markets, healthcare, and employment opportunities, thereby contributing to the region’s inclusive growth.
Details:
• The section of Mohana–Koraput of the National Highway (NH-326) at present have sub-standard geometry (intermediate lane/2-lane, many deficient curves and steep gradients); the existing road alignment, carriageway width and geometric deficiencies constrain safe, efficient movement of heavy vehicles and reduce freight throughput to coastal ports and industrial centres. These constraints will be removed by upgrading the corridor to 2-lane with paved shoulders with geometric corrections (curve realignments and gradient improvements), removal of black spots and pavement strengthening, enabling safe and uninterrupted movement of goods and passengers and reducing vehicle operating costs.
• The upgradation will provide direct and improved connectivity from Mohana–Koraput into major economic and logistics corridors — linking with NH-26, NH-59, NH-16 and the Raipur–Visakhapatnam corridor and improving last-mile access to Gopalpur port, Jeypore airport and several railway stations. The corridor connects important industrial and logistic nodes (JK Paper, Mega Food Park, NALCO, IMFA, Utkal Alumina, Vedanta, HAL) and education/tourism hubs (Central University of Odisha, Koraput Medical College, Taptapani, Rayagada), thereby facilitating faster freight movement, reducing travel time and enabling regional economic development.
• The project lies in southern Odisha (districts of Gajapati, Rayagada and Koraput) and will significantly improve intra-state and inter-state connectivity by making vehicle movement faster and safer, stimulating industrial and tourism growth and improving access to services in aspirational and tribal areas. Economic analysis shows the project’s EIRR at 17.95% (base case) while the financial return (FIRR) is negative (-2.32%), reflecting the social and non-market benefits captured in the economic appraisal; the economic justification is driven largely by travel-time and vehicle-operating-cost savings and safety benefits (including an estimated travel-time saving of about 2.5–3.0 hours and a distance saving of ~12.46 km between Mohana and Koraput after geometric improvements).
Implementation strategy and targets:
• The work will be implemented on EPC mode. Contractors will be required to adopt proven construction and quality-assurance technologies, which may include precast box-type structures and precast drains, precast RCC/PSC girders for bridges and grade separators, precast crash barriers and friction slabs on Reinforced-Earth wall portions, and Cement Treated Sub-Base (CTSB) in pavement layers. Quality and progress will be verified through specialized survey and monitoring tools such as Network Survey Vehicle (NSV), periodic drone-mapping. Day-to-day supervision will be carried out by an appointed Authority Engineer and project monitoring will be conducted through the Project Monitoring Information System (PMIS).
• The work is targeted to be completed in 24 months from the appointed date for each package, followed by a five-year defect liability/maintenance period (total contract engagement envisaged as 7 years: 2 years construction + 5 years DLP). Contract award will follow after completion of statutory clearances and required land possession.
Major impact, including employment generation potential:
• This project is aimed at providing faster and safer movement of traffic and improving connectivity between the southern and eastern parts of Odisha, particularly linking the districts of Gajapati, Rayagada, and Koraput with the rest of the State and neighbouring Andhra Pradesh. The improved road network will facilitate industrial growth, promote tourism, enhance access to education and healthcare facilities, and contribute to the overall socio-economic development of the tribal and backward regions of southern Odisha.
• Various activities undertaken during the construction and maintenance period are expected to generate significant direct and indirect employment opportunities for skilled, semi-skilled and unskilled workers. The project will also boost local industries involved in the supply of construction materials, transportation, equipment maintenance, and related services, thus supporting the regional economy.
• The project is located in the State of Odisha and traverses three districts — Gajapati, Rayagada, and Koraput. The corridor connects major towns such as Mohana, Rayagada, Laxmipur, and Koraput, providing improved intra-state connectivity within Odisha and enhancing inter-state linkage with Andhra Pradesh through the southern end of NH-326.
Background:
Government has declared the stretch “the Highway starting from its junction with NH-59 near Aska, passing through Mohana, Raipanka, Amalabhata, Rayagada, Laxmipur and terminating at its junction with NH-30 near Chinturu in the State of Odisha” as NH-326 vide Gazette Notification dated 14th August 2012.