গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত জ্যোতি–বিষ্ণু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কলা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১১১ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা নৱনিৰ্মিত আৰক্ষী আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয়, ১৭৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ আৰু তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনৰ ভিত্তিত আয়োজিত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰে
দুগৰাকী মহান সাহিত্যিক আৰু শিল্পী জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা তথা বিষ্ণুপ্ৰসাদ ৰাভাৰ স্মৃতিত নিৰ্মিত জ্যোতি-বিষ্ণু প্ৰেক্ষাগৃহটো অসমৰ বিকাশৰ প্ৰতীক
শ্ৰীযুত জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালাই অসমীয়া চিনেমাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল আৰু সংগীত, নাটক, সাহিত্যক দেশপ্ৰেমৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি অসমবাসীৰ মাজত স্বাধীনতাৰ আকাংক্ষাক জগাই তুলিছিল
কলাগুৰু বিষ্ণুপ্ৰসাদ ৰাভাই শিল্পৰ মাধ্যমেৰে সাধাৰণ মানুহ, শ্ৰমিক, কৃষক, আদিবাসীলোকসকলক স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ কাৰ্যকালৰ ১১ বছৰত অসমে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে, দেশৰ সৈতে সমানে খোজ মিলাই আগবাঢ়ি গৈছে
বৰ্তমান অসমৰ শুভাকাংক্ষী বুলি দাবী কৰা বিৰোধীয়েই ১৯৮৩ চনত ৰাজ্যখনত অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সংস্থাপন দিবলৈ আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল
অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে অসমৰ শিল্প, সংস্কৃতি, সংগীত, ভাষাৰ প্ৰতি এক বৃহৎ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে
ভোট-বেংক ৰাজনীতিৰ স্বাৰ্থত বিৰোধীয়ে অসমৰ অস্তিত্বৰ প্ৰতি ভাবুকি মানি আনিছিল
29 DEC 2025 7:09PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি গুৱাহাটীত জ্যোতি–বিষ্ণু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কলা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে। তেওঁ নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা আৰক্ষী আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয় ভৱন, কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ আৰু তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনৰ ভিত্তিত আয়োজিত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে আজি একেদিনাই অসমত উন্নয়ন, পৰিচয়, সংস্কৃতি, নিৰাপত্তাৰ সকলো মাত্ৰা সামৰি কেইবাটাও কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হয়। তেওঁ কয় যে আজি ১১১ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা নৱনিৰ্মিত আৰক্ষী আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয়টো উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু ই কেৱল অত্যাধুনিকেই নহয়, আধুনিক সা-সুবিধাৰেও সুসজ্জিত। তেওঁ কয় যে ১৭৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত আৰু স্মাৰ্ট পুলিচিঙৰ ধাৰণাক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সাজু কৰা ইন্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰো আজি উদ্বোধন কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাগত দিনত তিনি বছৰৰ ভিতৰত ছেছন আদালতৰ পৰা উচ্চতম ন্যায়ালয়লৈ অসমত ন্যায় প্ৰদান নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ গ্ৰহণ কৰা নতুন তিনিখন অপৰাধ আইন পৰিচয় দাঙি ধৰিব পৰা প্ৰদৰ্শনীও অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি পুৱাৰ ভাগত নগাঁৱত শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ এক স্মাৰকো উদ্বোধন কৰা হয়। তেওঁ কয় যে ১৬২ একৰ মাটিৰ পৰা অনুপ্ৰৱেশকাৰীক আঁতৰাই শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ স্মৃতিসৌধটো নিৰ্মাণ কৰিব পৰাটো অসমৰ সংস্কৃতিৰ পুনৰুজ্জীৱনৰ এক উল্লেখযোগ্য ঘটনা হিচাবে পৰিগণিত হৈছে । তেওঁ কয় যে আজি ইয়াত শ্ৰী জ্যোতি–বিষ্ণু প্ৰেক্ষাগৃহ উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰায় ২৯১ কোটি টকা ব্যয়েৰে দুগৰাকী মহান সাহিত্যিক তথা শিল্পী—জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা আৰু বিষ্ণুপ্ৰসাদ ৰাভাৰ স্মৃতিত নিৰ্মাণ কৰা তথা ৫,০০০ দৰ্শকে একেলগতে আসনগ্ৰহণ কৰিব পৰাৰ ক্ষমতা থকা এই প্ৰেক্ষাগৃহৰ উদ্বোধনে অসমৰ উন্নয়নে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা আৰু কলাগুৰু বিষ্ণুপ্ৰসাদ ৰাভাৰ বিষয়ে যিমানেই কোৱা নহওক কিয়, সেয়া কেতিয়াও শেষ নহ’ব। তেওঁ কয় যে আগৰৱালাই অসমৰ প্ৰথমখন ছবি জয়মতী নিৰ্মাণ কৰিছিল। এনেদৰে তেওঁ অসমীয়া চিনেমাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগৰৱালাই সংগীত, নাট্য, সাহিত্যক দেশপ্ৰেমৰ সৈতে সংপৃক্ত কৰি অসমৰ জনসাধাৰণৰ মাজত স্বাধীনতাৰ হাবিয়াস জগাই তুলিবলৈও প্ৰয়াস কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা অসমবাসীৰ হৃদয়ত আত্মসন্মান আৰু দেশপ্ৰেম জাগ্ৰত হৈছিল, যি দেশপ্ৰেমক পৰৱৰ্তী সময়ত গোপীনাথ বৰদলৈয়ে এক শক্তিশালী আন্দোলনৰ জৰিয়তে আগুৱাই লৈ যায়, যাৰ ফলত দেশৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰীক অসম ভাৰতৰ অংগ হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ তেওঁ বাধ্য কৰোৱাব পাৰিছিল ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কলাগুৰু বিষ্ণুপ্ৰসাদ ৰাভাই শিল্পৰ জৰিয়তে স্বাধীনতা বিপ্লৱক শক্তিশালী কৰি তুলিছিল। তেওঁ কয় যে ৰাভাই তেওঁৰ স্বভাৱসিদ্ধ, সহজ-সৰল আৰু সাহিত্যিক প্ৰকাশভংগীৰ জৰিয়তে সাধাৰণ মানুহ, শ্ৰমিক, কৃষক, জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাভাই বিদেশী অপশাসন আৰু ইয়াৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা দৰিদ্ৰতা, বৈষম্য, সামাজিক অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধেও সজাগতা বিয়পাইছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অসম এক দীঘলীয়া দুঃস্বপ্নেৰে ভৰা সময়ৰ পৰা ওলাই আহিছে। তেওঁ কয় যে অসম এদশক পূৰ্বে বোমা বিস্ফোৰণ, পথ অৱৰোধ, গুলীচালনা, হিংসাত্মক ঘটনা , আন্দোলনৰ সাক্ষী হৈছিল। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত ১১ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অসমে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে আৰু এতিয়া দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে খোজ মিলাই আগুৱাই যাব পাৰিছে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ অসমতে অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে ভূমি বেদখল কৰিছিল, কিন্তু বিগত ১০ বছৰত—বিশেষকৈ ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ কাৰ্যকালৰ যোৱা পাঁচ বছৰত—১ লাখ ২৯ হাজাৰ বিঘা মাটি বেদখলকাৰীৰ কবলৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিসকলে অসমৰ শিল্প, সাহিত্য, সংস্কৃতিৰ কথা কয় তেওঁলোকেই ১৯৮৩ চনত ইয়াত অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সংস্থাপিত কৰিবলৈ আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ আগমনৰ পিছত অসমৰ শিল্প, সংস্কৃতি, সংগীত, ভাষা জীয়াই ৰখাটো টান হৈ পৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভোট-বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবেই বিৰোধীয়ে আনকি অসমৰ অস্তিত্বৰ প্ৰতিও ভাবুকি মাতি আনিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিগত ১০ বছৰ ধৰি তেওঁৰ দলৰ চৰকাৰ অসমত ক্ষমতাত আছে, আৰু অহা পাঁচ বছৰত তেওঁলোকে অসমৰ পৰা প্ৰতিজন অনুপ্ৰৱেশকাৰীক খেদি পঠিয়াব। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা অসমৰ সংস্কৃতি, ভাষা, সংগীতক সুৰক্ষিত কৰা হ’ব৷কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ সকলো উগ্ৰপন্থী গোটৰ সৈতে চুক্তি কৰি অসমত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই চুক্তিসমূহৰ ফলত ১০ হাজাৰৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে। ফলত অসম এতিয়া উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে আজি অসমত লাখ লাখ কোটি টকাৰ উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে, আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে, কাজিৰঙা দেশৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যটনস্থলী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে আৰু লাচিত বৰফুকনৰ উচ্চ প্ৰতিমূৰ্তিৰ জৰিয়তে তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰক যুৱ প্ৰজন্মৰ হৃদয়ত স্থাপন কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বহুদিনৰ মূৰত অসম আন্দোলনৰ শ্বহীদসকলক সন্মান জনোৱাৰ বাবেও এটা উপযুক্ত স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এনে পদক্ষেপেৰে তেওঁলোকক একপ্ৰকাৰে ন্যায় প্ৰদান কৰা হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Jyoti–Bishnu International Art Centre in Guwahati, Assam
Shri Amit Shah also inaugurates the newly constructed Police Commissioner's office built at a cost of ₹111 crore, the Command and Control Centre built at a cost of ₹178 crore and a state-level exhibition on three new criminal laws
The Jyoti-Bishnu Auditorium, built in memory of two great literary figures and artists, Jyoti Prasad Agarwala and Bishnu Prasad Rabha, is a symbol of Assam's development
Shri Jyoti Prasad Agarwala laid the foundation of Assamese cinema and, by combining music, drama, and literature with patriotism, instilled a desire for freedom among the people of Assam
Art Guru Bishnu Prasad Rabha, through the medium of art, connected common people, laborers, farmers, and tribals with the freedom movement
In 11-years of Prime Minister Shri Narendra Modi’s tenure, Assam has been progressing on the path of development, moving forward in step with the nation
It was the opposition, which now claims to be Assam’s well-wisher, that had introduced a law in 1983 to settle infiltrators here
Infiltrators pose a great threat to Assam’s art, culture, music, and language
The opposition, for the sake of vote-bank politics, had cast a shadow of doubt over the very existence of Assam
29 DEC 2025 7:09PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the Jyoti–Bishnu International Art Centre in Guwahati, Assam. He also inaugurated the newly constructed Police Commissioner’s Office building, the Command and Control Centre, and a state-level exhibition on the three new criminal laws. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, Union Minister Shri Sarbananda Sonowal, and several other distinguished dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that on a single day today, several programmes were organized in Assam covering all dimensions of development, identity, culture, and security. He said that the newly constructed Police Commissioner’s Office, built at a cost of ₹111 crore, was inaugurated today and that it is not only state-of-the-art but also well-equipped with modern facilities. He said that the Integrated Command and Control Centre, constructed at a cost of ₹178 crore and aimed at translating the concept of smart policing into reality, was also inaugurated today. Shri Shah said that the three new criminal laws, which will ensure delivery of justice in Assam from the session’s court to the Supreme Court within three years in the coming days, were also introduced through an exhibition.
Shri Amit Shah said that earlier this morning, a grand memorial of Srimanta Shankardev was also inaugurated in Nagaon. He said that clearing encroachments by infiltrators from 162 acres of land and constructing a memorial to Srimanta Shankardev is a significant symbol of the revival of Assam’s culture. He said that today the Shri Jyoti–Bishnu Auditorium has been inaugurated here. He added that the inauguration of this auditorium, built at a cost of approximately ₹291 crore in memory of two great litterateurs and artists—Jyoti Prasad Agarwala and Bishnu Prasad Rabha—and with a seating capacity of 5,000 people, is a reflection of Assam’s development.
Union Home Minister said that no matter how much is said about Shri Jyoti Prasad Agarwala and art Guru Shri Bishnu Prasad Rabha, it will never be enough. He said that Agarwala made Assam’s first film, Joymoti, thereby laying the foundation of Assamese cinema. Shri Shah said that Agarwala also worked to ignite the yearning for freedom among the people of Assam by linking music, theatre, and literature with patriotism. He said that this awakened self-respect and patriotism in the hearts of the people of Assam, which was later carried forward by Gopinath Bordoloi through a strong movement that compelled first Prime Minister to ensure that Assam became a part of India.
Shri Amit Shah said that art Guru Bishnu Prasad Rabha strengthened the freedom revolution through art. He said that Rabha connected ordinary people—workers, farmers, and tribal communities—to the freedom movement through his natural, simple, and literary expressions. He added that Rabha spread awareness against foreign misrule and the poverty, inequality, and social injustice that arose from it.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Assam has emerged from a very long, nightmare like period. He said that Assam a decade ago witnessed bomb blasts, blockades, firing, violent groups, and agitations. The Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi over the past 11 years, Assam has moved onto the path of development and is now progressing in step with the rest of the country. He said that infiltrators had encroached upon land across Assam, but over the past 10 years—especially during the last five years of Dr. Himanta Biswa Sarma’s tenure—1 lakh 29 thousand bighas of land have been cleared of encroachments.
Shri Amit Shah said that those who speak about Assam’s art, literature, and culture were the ones who brought a law in 1983 to settle infiltrators here. He said that after the arrival of infiltrators, Assam’s art, culture, music, and language cannot survive. He added that for vote-bank politics, the opposition had even put a question mark on Assam’s very existence. Shri Shah said that his party’s government has been in power in Assam for the past 10 years, and in the next five years they will drive out each and every infiltrator from Assam. He said that this alone will protect Assam’s culture, language, and music.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has established peace in Assam by entering into agreements with all violent groups of the state. He said that as a result of these agreements, more than 10,000 youth have laid down their arms and returned to the mainstream, and Assam is now moving forward on the path of development. He said that today industries worth lakhs and crores of rupees are being set up in Assam, infrastructure is being developed, Kaziranga has become one of the country’s most important tourist destinations, and through the towering statue of Lachit Borphukan, efforts have been made to embed his legacy in the hearts of the youth. He added that after a long time, a proper memorial has also been built for the martyrs of the Assam Movement, thereby delivering a form of justice to them.