সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
‘নমোৎসৱ’- আহমেদাবাদক মুগ্ধ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জীৱন আৰু দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি বিশাল সাংগীতিক মাল্টিমিডিয়া শ্ৰদ্ধাঞ্জলিয়ে
‘নমোৎসৱ’ত ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ক অনুপ্ৰাণিত কৰা এগৰাকী নেতাৰ জীৱন বৰ্ণনা কৰা হৈছেঃ শ্ৰী অমিত শ্বাহ
29 DEC 2025 3:18PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জীৱন, নেতৃত্ব আৰু দূৰদৰ্শী যাত্ৰা উদযাপন কৰা এক বৃহৎ পৰিসৰৰ সংগীত মাল্টিমিডিয়া প্ৰযোজনা নমোৎসৱৰ বিশাল উপস্থাপনৰ সৈতে কালি আহমেদাবাদত গৌৰৱ, সংস্কৃতি আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ এক অবিস্মৰণীয় সন্ধিয়া আৰম্ভ হয়। সংস্কাৰধামৰ দ্বাৰা আয়োজিত এই তিনিদিনীয়া সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী দৰ্শকেৰে ভৰি আছিল আৰু কলা, সংগীত, প্ৰযুক্তি তথা কাহিনী বৰ্ণনা কৰি সেৱা, সংকল্প আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত নিহিত এক অসাধাৰণ যাত্ৰাৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে ‘নমোৎসৱ’ অনুষ্ঠানটো উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানটো উদ্বোধন কৰি অমিত শ্বাহে কয়, ‘নমোৎসৱ হৈছে এজন নেতাৰ জীৱনৰ এক চিত্ৰ, যিয়ে ১১ বছৰত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক সকলো দিশতে বিশ্বৰ এক নম্বৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। এইটো তেতিয়াহে হ'ব পাৰে- যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে তেওঁৰ গোটেই জীৱনটো এটা নিৰ্দিষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্দেশ্যৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে, সদায় ইয়াত উপনীত হোৱাৰ বাবে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰে আৰু তাৰ পিছত সমগ্ৰ দেশতে মানুহৰ এক বিশাল দল বিকশিত কৰে যিয়ে এই একেই সপোনৰ অংশীদাৰ হয়।
নমোৎসৱ হৈছে এক বৃহৎ মঞ্চ প্ৰযোজনা, যিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক জীৱনক কলাত্মকভাৱে চিত্ৰিত কৰিছে-গুজৰাটৰ ভাদনগৰত তেওঁৰ সাধাৰণ আৰম্ভণিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু পিছত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ পৰিবৰ্তনশীল নেতৃত্বলৈকে। জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন, সংগীত, নৃত্য, বৰ্ণনা, আৰু অত্যাধুনিক মাল্টিমিডিয়া ভিজুৱেলৰ এক নিৰৱচ্ছিন্ন মিশ্ৰণৰ জৰিয়তে কাৰ্যসূচীটোৱে তেওঁৰ ব্যক্তিগত যাত্ৰাৰ লগতে ভাৰতৰ উন্নয়নমূলক গতিপথক আকাৰ দিয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিবোৰত আলোকপাত কৰিছে।
এই অনুষ্ঠানত বহুসংখ্যক বিশিষ্ট ব্যক্তি, সাংস্কৃতিক কৰ্মী, আধ্যাত্মিক নেতা, শিল্পী, পণ্ডিত আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ নাগৰিকে অংশগ্ৰহণ কৰে, যিয়ে কাৰ্যসূচীটোৰ বিশাল আবেদন আৰু গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰিছে। জনসাধাৰণৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণে সাংস্কৃতিক অভিব্যক্তি আৰু সামূহিক ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ মাজৰ শক্তিশালী সংযোগক পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে।
অনুষ্ঠানৰ এটা বিশেষত্ব আছিল শিল্পীসকলৰ শ্বাসৰুদ্ধকাৰী জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন। আকাশী দৃশ্যই সংস্কৃতি, সংগীত আৰু বাৰ্তাৰ এক জীৱন্ত দৃশ্য উপস্থাপন কৰে, যিয়ে এক অনন্য অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰি দৰ্শকসকলক মন্ত্ৰমুগ্ধ কৰি ৰাখে।
মঞ্চ প্ৰযোজনাত ১৫০ গৰাকীৰো অধিক শিল্পী আছিল, যাৰ শক্তিশালী প্ৰদৰ্শনে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জীৱন আৰু নেতৃত্বৰ যাত্ৰাৰ পৰা জীৱন্ত নিৰ্ণায়ক মুহূৰ্ত কঢ়িয়াই আনিছে। যত্নসহকাৰে কৰা অভিনয়ৰ জৰিয়তে কাৰ্যসূচীটোৱে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালত গ্ৰহণ কৰা ঐতিহাসিক উন্নয়নমূলক পদক্ষেপবোৰ মনত পেলায়, কেনেদৰে উন্নয়ন আৰু সুশাসনৰ গুজৰাট আৰ্হি পিছলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ বাবে এক ৰূপৰেখালৈ বিকশিত হৈছিল, তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বৰ্ণনাটোত আন্তঃগাঁথনি, প্ৰশাসন সংস্কাৰ, সামাজিক সবলীকৰণ আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত যুগান্তকাৰী সাফল্য প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, যিয়ে স্বচ্ছতা, দায়বদ্ধতা আৰু নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে উন্নয়নৰ দৰ্শনক গুৰুত্ব দিছিল। গুজৰাটত স্থাপন কৰা ভেটিবোৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত নীতি আৰু প্ৰশাসনৰ পৰিকাঠামো গঠনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল, এই কাৰ্যসূচীয়ে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
অনুষ্ঠানৰ অংশ হিচাপে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ প্ৰকাশন বিভাগ আৰু কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চি বি চি) আৰু পি আই বিৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জীৱন আৰু কামৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তথ্য প্ৰচাৰত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ধাৰণা, নেতৃত্বৰ দৰ্শন আৰু জনসেৱাৰ যাত্ৰা নথিভুক্ত কৰা প্ৰকাশনৰ এক সমৃদ্ধ সংগ্ৰহ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ চি বি চি আৰু প্ৰকাশন বিভাগ, আহমেদাবাদৰ দ্বাৰা অনুষ্ঠানত এখন কিতাপৰ বিপণী স্থাপন কৰা হয়।
কিতাপৰ বিপণীখনে দৰ্শনাৰ্থী, পণ্ডিত, শিক্ষাৰ্থী আৰু সাধাৰণ দৰ্শকৰ যথেষ্ট মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰে। প্ৰায় ১৪ খন গুৰুত্বপূৰ্ণ কিতাপ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, যিবোৰে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জীৱন আৰু কামৰ বিভিন্ন মাত্ৰাৰ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ভাৱনা ছোমাইয়াৰ লেটাৰ্ছ টু মাদাৰ, আঁখ আ ধন্য চে, দা মোদী ষ্ট’ৰী-ৰিফ্লেকচনছ অন লিডাৰশ্বিপ এণ্ড লাইফ, মোদী@২০: ড্ৰিমছ মীট ডেলিভাৰী, ৩৭০: আনডুইং দা আনজেষ্ট, ইগনাইটিং কালেক্টিভ গুডনেছ-মন কি বাত@১০০ আৰু আন কেইবাখনো উল্লেখযোগ্য প্ৰকাশন।
ইয়াৰ উপৰি প্ৰকাশন বিভাগে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণৰ এক সংকলন প্ৰদৰ্শন কৰে, যি প্ৰশাসন, উন্নয়ন, সামাজিক সংস্কাৰ আৰু গোলকীয় সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত কৰে। এই সংগ্ৰহে দৰ্শনাৰ্থীসকলক বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ চিন্তা আৰু বাৰ্তাৰ সৈতে অধিক গভীৰভাৱে জড়িত হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদী, প্ৰেছ ইনফৰমেচন ব্যুৰোৰ মুখ্য সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ ওঝা আৰু পি আই বি আহমেদাবাদৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালকপ্ৰধান শ্ৰী প্ৰশান্ত পাথৰাবেই কিতাপৰ বিপণীখন পৰিদৰ্শন কৰে আৰু বিষয়াসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। তেওঁলোকে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ যাত্ৰা আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বৰ্ণনা কৰা প্ৰামাণিক আৰু তথ্যপূৰ্ণ সাহিত্য পৰিচালনা আৰু উপস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত মন্ত্ৰালয়ে কৰা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে সমসাময়িক ইতিহাস সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰন্থ আৰু প্ৰকাশনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তথ্য প্ৰচাৰ আৰু ৰাজহুৱা প্ৰসাৰৰ পৰিপূৰক হিচাপে সাংস্কৃতিক মঞ্চ ব্যৱহাৰৰ পদক্ষেপকো প্ৰশংসা কৰে।
সংস্কৃতিয়ে কেনেদৰে মূল্যবোধ, নেতৃত্ব আৰু সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ যোগাযোগৰ মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব পাৰে তাৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ হিচাপে নমোৎসৱ কাৰ্যসূচী পৰিগণিত হৈছে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পৰম্পৰাগত শৈল্পিক ৰূপসমূহৰ মিশ্ৰণ কৰি কাৰ্যসূচীটোৱে বিভিন্ন প্ৰজন্ম আৰু পটভূমিৰ দৰ্শকসকলক আকৰ্ষণ কৰাত সফল হয়।
সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ সময়ছোৱাত দৰ্শকসকলে এনে মুহূৰ্তসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰে, যিবোৰে সহনশীলতা, উদ্ভাৱন আৰু জনসেৱাৰ মনোভাৱ উদযাপন কৰিছে। প্ৰযোজনাটোৱে বিনয়, উৎসৰ্গা আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি এই ধাৰণাক শক্তিশালী কৰিছে যে পৰিবৰ্তনমূলক নেতৃত্ব জনসাধাৰণ-কেন্দ্ৰিক শাসনত গভীৰভাৱে নিহিত।
কাৰ্যসূচীটো সাধাৰণ জনসাধাৰণৰ বাবে সুলভ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ হোৱাৰ লগতে উচ্চ শৈল্পিক মান যাতে বৰ্তাই ৰাখে, সেইটো আয়োজকসকলে নিশ্চিত কৰিছিল। নিখুঁত নৃত্য পৰিচালনা, উদ্দীপনামূলক সংগীত, আকৰ্ষণীয় বৰ্ণনা আৰু বিভোৰ কৰি ৰখা দৃশ্যই একেলগে কাম কৰি এক স্থায়ী আৱেগিক প্ৰভাৱৰ সৃষ্টি কৰে।
নমোৎসৱ কেৱল এক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান হিচাপেই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰা, উন্নয়নমূলক আকাংক্ষা আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ উদযাপন হিচাপে পৰিগণিত হয়। এই কাৰ্যসূচীয়ে ইতিহাস গঢ়াত নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু প্ৰজন্মসমূহক অনুপ্ৰাণিত কৰা কাহিনী কোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সৃষ্টিশীল অভিব্যক্তিৰ শক্তিক পুনৰ নিশ্চিত কৰে।

Ministry of Culture
“Namotsav” Enthrals Ahmedabad with Grand Musical Multimedia Tribute to the Life and Vision of Prime Minister Shri Narendra Modi
“Namotsav” Depicts the Life of a Leader Who Inspired 140 Crore Indians: Shri Amit Shah
29 DEC 2025 3:18PM by PIB Delhi
An unforgettable evening of pride, culture, and inspiration unfolded in Ahmedabad yesterday with the grand presentation of Namotsav, a large-scale musical multimedia production that celebrates the life, leadership, and visionary journey of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. Organised by Sanskardham, the three-day cultural programme witnessed a houseful audience and brought together art, music, technology, and storytelling to chronicle an extraordinary journey rooted in service, determination, and nation-building.
Union Minister of Home Affairs and Cooperation minister Amit Shah inaugurated the show ‘Namotsav’. Inaugurating the event Amit Shah stated, “Namotsav is a depiction of a leader’s life who, within 11 years, could inspire 140 crore Indians to make India the number one nation in this world in all respects by 2047. It can only happen if a person dedicates his whole life to a particular national objective, always works on experimenting to attain it, and then develops a huge team of people across this country who share this same dream.
Namotsav is a mega stage production that artistically depicts the inspiring life of Prime Minister Narendra Modi—from his humble beginnings in Vadnagar, Gujarat, to his transformative leadership as Chief Minister of Gujarat and later as the Prime Minister of India. Through a seamless blend of live performances, music, dance, narration, and cutting-edge multimedia visuals, the programme highlighted key milestones that shaped his personal journey as well as India’s developmental trajectory.
The event was attended by a large number of eminent dignitaries, cultural practitioners, spiritual leaders, artists, scholars, and citizens from diverse walks of life, reflecting the widespread appeal and significance of the programme. The overwhelming public participation reaffirmed the strong connect between cultural expression and collective national consciousness.
One of the highlights of the programme was the breathtaking live performance of the artists. The aerial view presented a vivid panorama of culture, music, and message coming alive in harmony, offering a unique visual experience that left the audience spellbound.
The stage production featured more than 150 artists, whose powerful performances brought alive defining moments from Shri Narendra Modi’s life and leadership journey. Through carefully curated acts, the programme recalled the historic developmental initiatives undertaken during his tenure as Chief Minister of Gujarat, emphasizing how the Gujarat Model of development and good governance later evolved into a blueprint for national progress.
The narrative showcased landmark achievements in infrastructure, governance reforms, social empowerment, and inclusive growth, underscoring the philosophy of development with transparency, accountability, and citizen participation. The programme highlighted how the foundations laid in Gujarat became instrumental in shaping policies and governance frameworks at the national level.
As part of the event, the Ministry of Information and Broadcasting, through its Publications Division and Central Bureau of Communication (CBC) and PIB played an active role in disseminating information related to the life and work of Prime Minister Narendra Modi. A dedicated book stall was set up at the venue by CBC and the Publications Division, Ahmedabad, showcasing a rich collection of publications that document the Prime Minister’s ideas, leadership philosophy, and public service journey.
The book stall attracted significant attention from visitors, scholars, students, and general audiences. Around 14 prominent titles were displayed, offering insights into various dimensions of Shri Narendra Modi’s life and work. These included Letters to Mother by Bhavana Somaiya, Aankh Aa Dhanya Che, The Modi Story – Reflections on Leadership and Life, Modi@20: Dreams Meet Delivery, 370: Undoing the Unjust, Igniting Collective Goodness – Mann Ki Baat @100, and several other noteworthy publications.
In addition, the Publications Division displayed a compilation of speeches delivered by Prime Minister Narendra Modi, reflecting his vision on governance, development, social reform, and global engagement. The collection provided visitors with an opportunity to engage more deeply with the Prime Minister’s thoughts and messages delivered on various national and international platforms.
Chief Executive Officer, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi; Principal Director General, Press Information Bureau, Shri Dhirendra Ojha, and Additional Director General, PIB Ahmedabad, Shri Prashant Pathrabe, visited the book stall and interacted with officials. They appreciated the efforts made by the Ministry in curating and presenting authentic and informative literature that chronicles the Prime Minister’s journey and contribution to nation-building. The dignitaries also lauded the initiative of using cultural platforms to complement information dissemination and public outreach, emphasizing the importance of books and publications in preserving contemporary history.
The Namotsav programme stood out as a powerful example of how culture can serve as a medium to communicate values, leadership, and social transformation. By blending traditional artistic forms with modern technology, the programme succeeded in engaging audiences across generations and backgrounds.
Throughout the performances, the audience witnessed moments that celebrated resilience, innovation, and the spirit of public service. The production highlighted themes of humility, dedication, and collective effort, reinforcing the idea that transformational leadership is deeply rooted in people-centric governance.
The organisers ensured that the programme maintained high artistic standards while remaining accessible and meaningful to the general public. The meticulous choreography, evocative music, compelling narration, and immersive visuals worked together to create a lasting emotional impact.
Namotsav emerged not merely as a cultural event, but as a celebration of India’s democratic journey, developmental aspirations, and cultural richness. The programme underscored the role of leadership in shaping history and reaffirmed the power of creative expression in telling stories that inspire generations.