প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীদা পাংথোকপা বীর বাল দিবসকী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি, ঐখোয়না অথৌবা সাহিবজাদেশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবশিংবু ইকাই খুম্নরি অমসুং মখোয়না ভারতকী লম্বা লৈত্রবা থৌনা-লিংজেলগী খ্বাইদগী ৱাংবা ৱাখল্লোনশিংবু মশক তাক্লি: পি.এম.
মাতা গুরুজী, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজী অমসুং সাহিবজাদে মরিগী থৌনা অমসুং ৱাখল্লোন অসিনা মখা তানা ভারত মচা খুদিংমক্তা ইথিল পীগনি: পি.এম.
ভারতনা লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী মপুং ফানা নীংতম্নবা ফিরেপ লৌখ্রে: পি.এম.
ভারতনা মশাবু লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী নীংতম্নবা হোৎনরিবা অসিদা মাগী লিংগ্যুস্তিক দাইভর্সিতীনা পাঙ্গলগী হৌরকফম ওইনা থোরক্লি: পি.এম.
জেন Z অমসুং জেন অল্ফানা ভিক্সিৎ ভারত অমগী পান্দমগী মাইকৈদা ভারতপু লমজিংলি: পি.এম.
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ন্যু দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা 'বীর বাল দিবস'কী জাতিগী থাক্কী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংবদগী লাকপা মীথুংলেনশিংবু তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্না মফম অদুদা লৈরিবা অঙাংশিংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি লৈবাক অসিনা বীর বাল দিবস পাংথোক্লি। মহাক্না বন্দে মাতরমগী ফজরবা প্রজেন্তেসন অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পার্ফোমেন্স উৎলিবা মীওইশিংগী কত্থোকপা অমসুং হোৎনরিবশিং অদু ময়েক শেংনা উবা ফংই।
ঙসিগী নুমিৎ অসিদা, লৈবাক অসিনা ভারতকী চাউথোকচবা ওইরিবা অমসুং থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা-লিংজেলগী মপুংওইবা মশক অমা ওইরিবা থৌনা লৈরবা সাহিবজাদেশিংবু নীংশিংলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সাহিবজাদেশিং অসিনা চহি অমসুং থাক্কী ঙমখৈ লান্থোক্তুনা মখোয়না তমথিরবা মুগল সমারাজ্যগী মায়োক্তা চীংজাওগুম্না লেপতুনা রিলিজিয়স ফেনাতিসিজম অমসুং অকিবা পীরিবা অদু থেংনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা শিংথানীংঙাই ওইরবা মমাংঙৈগী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা মীরোলশিংনা অসিগুম্বা ইথিল পীবা লেগেসীশিং চেনবা ঙম্বগী মতিক লৈ।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দিসেম্বর 26গী নুমিৎ লাকপা খুদিংদা, সরকারনা সাহিবজাদেগী থৌনাগী ইথিলদগী বীর বাল দিবস পাংথোকপা হৌরে হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি। হৌখিবা চহি মরি অসিদা, অনৌবা চৎনবী অসিনা সাহিবজাদেগী ইথিলবু নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা য়ৌহনখ্রে অমসুং থৌনা ফরবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা নহাশিং শেমগৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা শেমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি খুদিংগী লৈবাক অসিগীদমক তোঙান তোঙানবা লমশিংদা মশক থোকপা থবকশিং পাংথোক্লিবা অঙাংশিং অসি প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার (PMRBP) পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎলি। চহি অসিদা লৈবাক অসিগী অঙাং 20না এৱার্দ অসি ফংখ্রে। মখোয়গা ৱারী শানখিবা অদুগী মতাংদা মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মখোয় খরনা অখন্নবা থৌনা উৎখি, খরনা সমাজগী সেবা অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাকপদা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং লৌখি, খরনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা অনৌবা খোংথাং লৌখৎখি, অদুগা অতোপ্পশিংনা শান্ন-খোৎনৈ, আর্ত অমসুং কলচরদা থৌদাং লৌখি। শ্রী মোদীনা মনা ফংলবশিংদা হায়খি মদুদি মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি মখোয় খক্তগী নত্তে, মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদু শকখঙলিবা মখোয়গী মমা মপাশিং, ওজাশিং অমসুং মেন্তরশিংগীদমক্তসুনি। মহাক্না মনা ফংলবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগীদমক্তা অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখি।
বীর বাল দিবস অসি ইথিল অমসুং ইকায় খুম্নবাগী নুমিৎনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা সাহিবজাদা অজিৎ সিংহজী, সাহিবজাদা জুঝার সিংহজী, সাহিবজাদা জোরাৱর সিংহজী অমসুং সাহিবজাদা ফতেহ সিংহজীবু নীংশিংখি। ভারতকী ফন্দামেন্তেল আইদিয়াশিং অমসুং রিলিজিয়স ফেনাতিজমগী মরক্তা, অচুম্বা অমসুং অরানবাগী মরক্তা, অমরোমদা 10শুবা গুরু শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজীনা লুচিংদুনা অমসুং অতোপ্পা অমরোমদা ঔরঙ্গজেবকী তমথিরবা লৈঙাকলোনগী মরক্তা মখোয়গী লান অদু চত্থখি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি সাহিবজাদেশিং অসি য়াম্না নহা ওইজরবসু, ঔরঙ্গজেবনা ভারত মচাশিংগী মোরেল থুগাইনবা হোৎনখি, অমসুং মরম অসিনা মখোয়বু তার্গেৎ তৌখি। গুরু গোবিন্দ সিংহজী অসি মীচম অমত্তা নত্তে, মহাক্না তপস্যা অমসুং থৱায় কৎপগী মশক্নি হায়না ঔরঙ্গজেব অমসুং মহাক্কী কম্মান্দরশিংনা খল্লমদে অমসুং সাহিবজাদেশিংনা মসিগী লেগেসি অসি লৌশিনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মুগল সমারাজ্য পুম্নমক্কী শক্তি লৈরবসু, সাহিবজাদে মরিগী মনুংদা অমত্তা হনবা লৈখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা সাহিবজদা অজিৎ সিংহ জীগী ৱাহৈশিং নিংশিংখি, মদু মহাক্কী থৌনা-থৌজেলগী খোন্থাং ওইরি।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লৈবাক অসিনা শ্রী গুরু তেগ বাহাদুরজীবু মহাক্কী 350শুবা শহিদ ওইবগী নুমিৎতা কুরুক্ষেত্রদা অখন্নবা থৌরম অমা পাংথোক্তুনা নিংশিংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শ্রী গুরু তেগ বাহাদুরজীগী কত্থোকপদগী ইথিল লৌখিবা সাহিবজাদেনা মুগলগী থৌওংশিংদা অকিবা পোকলমগনি হায়না খনবা অসি অরানবা অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মাতা গুজরী, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজী অমসুং সাহিবজাদে মরিগী থৌনা অমসুং ৱাখল্লোন অসিনা ভারত মচা খুদিংদা শক্তি পীরি অমসুং ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সাহিবজাদেগী কত্থোকপগী ৱারী অসি নাগরিক খুদিংমক্কী চিন্দা শোন্নগদবনি, অদুবু লাইবক থিবদি, নীংতম্বা ফংলবা মতুংদসু, লোইলমগী ৱাখল্লোন অসি লৈখি। মহাক্না পনখি মদুদি হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি ইং 1835দা ব্রিতিশ পোলিতিসিয়ন মেকোলেনা মরু হুখিবনি অমসুং নীংতম্লবা মতুংদসু মুত্থৎপা ঙমখিদে, মসিনা মরম ওইদুনা অসিগুম্বা অচুম্বা ৱাফমশিংবু মুত্থৎনবা হোৎনবদা দিকেদ কয়া অমা চঙখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হৌজিক্তি লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী মশাবু নীংতমহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী কত্থোকপশিং অমসুং থৌনা অসি মখা তানা নমথবা ঙম্লোই অমসুং লৈবাক অসিগী অথৌবা অমসুং অথৌবীশিং অসি মখা তানা নাথৈদুনা থম্লোই। মসিনা মরম ওইদুনা বীর বাল দিবস অসি মপুং ফানা নিংশিংদুনা পাংথোক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরকারনা মসিদা লেপখিদে। 2035দা মেকোলেগী ৱাখল্লোন অসিদগী চহি 200 মপুং ফারগনি অমসুং চহি 10 লৈরিঙৈদা, ভারতনা লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী মপুং ফানা নীংতম্বা উৎলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোন অসিদগী লাপ্না লৈরবা মতুংদা, মসিনা লমদমসিগী চৎনবীশিংদা অহেনবা চাউথোকচবা পোক্কনি অমসুং আত্মনির্ভর ওইবগী লম্বীদা মখা তানা খুমাং চাউশিল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিবু লোইলমগী ৱাখল্লোন লৌথোক্নবা কেম্পেন অসি হন্দক্তা পার্লিয়ামেন্ততা উবা ফংখি। পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিংনা হিন্দী অমসুং ইংলিস নত্তনা ভারতকী লোলশিংদা ৱারোল 160 রোম পীখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ৱা ঙাংবদা তামিলদা চাউরাক্না 50, মরাথীদা 40 হেন্না অমসুং বঙ্গলাদা চাউরাক্না 25 য়াওখি। মালেমগী পার্লিয়ামেন্তদা মসি য়াম্না তাঙনা উবা ফংই অমসুং মসি মীপুম খুদিংমক্কী চাউথোকচনীংঙাইনি। ভারতকী লোলগী মখল-মখা কয়াবু মুত্থৎনবা মেকোলেনা হোৎনখি অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক অসিনা লোইলমগী ৱাখল্লোনদগী লাপথোক্লকপগা লোয়ননা লিংগ্যুস্তিক দাইভর্সিতী অসি মপাঙ্গল অমা ওইরক্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
য়ুবা ভারত ওর্গনাইজেসনদগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা নহাশিং অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয় অসি জেনরেসন Z অমসুং জেনরেসন অল্ফাগী মীহুৎশিংনি। অমসুং মখোয়গী জেনরেসন অসিনা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা পান্দমগী মাইকৈদা পুরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং থাজবা অদু উখি অমসুং খঙখি, অমসুং মরম অদুনা মখোয়দা চাউনা থাজবা থমখি। শ্রী মোদীনা ৱাঙাং অদু পল্লদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা অঙাং অমনা হৈ-শিংনা ৱা ঙাংলবসু, মদু লৌশিনবা তাই। মসিনা তাকপদি, মগুন অসি চহিগী মতুং ইন্না নত্তে অদুবু থবক অমসুং মায় পাকপগী মতুং ইন্না তাকপী। মহাক্না হায়খি মদুদি নহাশিংনা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীবা থবকশিং পাংথোকপা ঙম্মী, অমসুং কয়া অমনা মসি উৎখ্রে। অদুম ওইনমক, মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মসিগী মাইপাকপশিং অসি অহৌবা অমা খক্তং ওইনা উবা তাই, মরমদি হেন্না চৎকদবা কয়া লৈরি, অমসুং মঙলানশিং অসি অতিয়া পাক্না পুখৎকদবনি। ঙসিগী জেনরেসন অসি লাইবক ফবনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংগী মতমশিংগা মান্নদবা মওংদা ঙসিদি লৈবাক অসিনা মখোয়গী হৈশিংবশিংগা লোয়ননা লেপ্লি। মতম অদুদা নহাশিংনা নীংহন্নবগী অকোয়বগী ফিভমনা মরম ওইদুনা মঙলান শাগৎপদা অকিবা পোকখি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা হৈশিংবা থিরি, প্লেৎফোর্মশিং ফংহল্লি, অমসুং নাগরিক করোর 140গী শক্তিশিং মখোয়গী এস্পিরেসনশিংগা লোয়ননা পুনশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিজিতেল ইন্দিয়াগী মায় পাকপগা লোয়ননা নহারোলশিংনা ইন্তর্নেৎকী শক্তি অমসুং মহৈ তম্বগী রিসোর্সশিং লৈরে। সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপকীদমক স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, অমসুং শান্ন-খোৎনবদা খুমাং চাউশিল্লিবা মীওইশিংগীদমক খেলো ইন্দিয়াগুম্বা মিসনশিং লৈরি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা মহাক্না সনসদ খেল মহোৎসবতা শরুক য়াখিবগী ৱাফম মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলশিংগী খোংজেলদা মতেং পাংনবা প্লেৎফোর্ম কয়া অমা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা মীৎয়েং চঙদুনা লৈনবা হায়খি অমদি থুনা মীংচৎ ফংনবা অরং-অরাক্কী লাংদা থুদনবা হায়খি। ৱাখল্লোন অমসুং প্রিন্সিপলশিং ময়েক শেংবা অসি তঙাইফদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখোয়দা লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং অচৌবা মীওইশিংদগী তমজবা অমসুং মখোয়গী মাইপাকপা অসি মখোয় মশাগীদমক্তা অকক্নবা ওইহন্দনবা অমসুং লৈবাক অসিগী মাইপাকপা ওইহন্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা পোলিসীশিং অসি নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা শেমগৎলি। মসিনা নহারোলশিংবু লৈবাক শেমগৎপগী ময়াইদা থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মেরা য়ুবা ভারতগুম্বা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা নহাশিংবু শম্ননবা, মখোয়দা খুদোংচাবা পীবা অমসুং লুচিংবগী হৈশিংবা শেমগৎনবা হোৎনরি। স্পেস ইকোনোমীদা খুমাং চাউশিলহনবা, স্পোর্তস প্রমোৎ তৌবা, ফিনতেক অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, নৎত্রগা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা ওইরবসু, নহারোলশিং অসি খোঙথাং খুদিংগী ময়াইদা লৈ হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। সেক্তর খুদিংমক্তা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং হাংলি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
ঙসি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিভমশিং থেংনরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসিনা লৈবাক অসিগী মায়কৈ তাক্কনি। নীংখা তম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা, ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং, অপাম্বা অমসুং মালেমগী অপাম্বা অসি অমত্তা ওইরক্লি। ঙসিগী নহাশিং অসি মমাংদগী হেন্না খুদোংচাবশিং ফংলিবা মতম অসিদা চাউখৎলি অমসুং মখোয়গী হৈশিংবা, থাজবা অমসুং লুচিংবা ওইবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সরকারনা হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং পীনবা ৱাশক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নহারোলশিংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এজুকেসন পোলিসীদা মরুওইবা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম থোল্লে। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা 21শুবা চহিচাগী মোদর্ন লর্নিং মেথদশিংদা মীৎয়েং থম্লি, প্রেক্তিকেল লর্নিংদা মীৎয়েং থম্লি, অঙাংশিংবু নীংশিংবগী মহুত্তা ৱাখল খনবা পুক্নিং থৌগৎলি, ৱাহং হংবগী থৌনা পোকহল্লি অমসুং প্রোব্লেম সোলবিং স্কিলশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা, মসিগী মায়কৈ অসিদা মল্তিদিসিপ্লিনরী স্তদীজ, স্কিল-বেজ লর্নিং, স্পোর্তস প্রমোসন, অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মহৈরোইশিংদা কান্নবা পীরকপা অসিগা লোয়ননা আর্থ লৈরবা থবকশিং পায়খৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা, অঙাং মিলিয়ন কয়ানা অতল তিঙ্করিং লেবশিংগী খুত্থাংদা ইন্নোবেসন অমসুং রিসর্চতা শরুক য়ারি। স্কুলগী থাক ফাওবদা, মহৈরোইশিং রোবোতিক্স, AI, সস্তেনেবিলিতী, অমসুং দিজাইন থিঙ্কিংদা শরুক য়াহল্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসিগী হোৎনবা অসিগা লোয়ননা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মমাগী লোলদা মহৈ তম্বগী ওপ্সন পীরি, মসিনা তম্বদা লাইথোকহল্লি অমসুং অঙাংশিংদা সবজেক্তশিংবু হেন্না ফজনা খঙহনবদা মতেং পাংই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌনা ফরবা সাহিবজাদেশিংনা লম্বী অদু কয়া য়াম্না অৱাবা ওইবগে হায়বদু য়েংখিদে, অদুবু লম্বী অদু অচুম্বরা নৎত্রগা অরানবরা হায়বদু য়েংখি অমসুং ঙসিদি চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অদু মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতকী নহারোলশিংদগী চাউনা মঙলান উবা, কন্না হোৎনবা অমসুং মখোয়গী থাজবা হন্থহন্দনবা অপাম্বা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তুংলমচৎ অসি মসিগী অঙাংশিং অমসুং নহাশিংগী তুংলমচৎকী খুত্থাংদা মঙাল ফংগনি। মখোয়গী থৌনা, হৈশিংবা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা অসিনা লৈবাক্কী চাউখৎপগী লমজিং লমতাক্কনি। থাজবা, থৌদাং অমসুং লেপ্তনা খোঙজং চংশিল্লগা, ভারতনা মাগী তুংলমচৎকী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না অমুক্কা হন্না সাহিবজাদেশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখি অমসুং মনা ফংলবা নহারোল পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপূর্না দেবী, শ্রীমতি সাবিত্রি থাকুর, শ্রী রবনীত সিংহ, শ্রী হর্শ মালহোত্রা অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
বীর বাল দিবস পালন তৌনবা ভারত সরকারনা সাহিবজাদকী অখন্নবা থৌনা অমসুং থৱায় কৎপগী মতাংদা নাগরিকশিংদা খঙহন্নবা অমসুং এজুকেৎ তৌনবা অমসুং ভারতকী পুৱারীগী নহা ওইরিবা অথৌবশিংগী থৌনা, কত্থোকপা অমসুং থৌনা-লিংজেল অদু ইকায় খুম্নবা উৎনবা অমসুং নীংশিংনবা পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক শীনবা থুংনা শরুক য়াবা প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লি। থৌরমশিং অসিদা ৱারী শানবগী সেসনশিং, রিসাইতেসনশিং, পোস্তর শেম্বগী অমসুং এসে-রাইতিং কম্পিতিসনশিং য়াওগনি। স্কুলশিং, চাইল্দ কেয়র ইন্সতিত্যুসনশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা এজুকেস্নেল প্লেৎফোর্মশিংদা অমসুং মাইগোভ অমসুং মাইভারত পোর্তেলশিংদা ওনলাইন এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা মখোয়শিং অসি পাংথোক্কনি।
2022গী জনুৱারী 9দা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী প্রকাস পুরবকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী মচানুপাশিং সাহিবজদাস বাবা জোরাওর সিংহজী অমসুং বাবা ফতেহ সিংহজীগী শহিদ ওইবগী নীংশিংনবা দিসেম্বর 26 অসি 'বীর বাল দিবস' ওইনা পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার (PMRBP)গী এৱার্দীশিংনসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Veer Baal Diwas programme in New Delhi
Today, we remember the brave Sahibzades, the pride of our nation and they embody India's indomitable courage and the highest ideals of valour: PM
The courage and ideals of Mata Gujri Ji, Sri Guru Gobind Singh Ji and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian: PM
India has resolved to break free from the colonial mindset once and for all: PM
As India frees itself from the colonial mindset, its linguistic diversity is emerging as a source of strength: PM
Gen Z & Gen Alpha will lead India to the goal of a Viksit Bharat: PM
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the national programme marking ‘Veer Baal Diwas’ at Bharat Mandapam, New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister welcomed guests from across the nation and addressed the children present, remarking that today the country is celebrating Veer Bal Diwas. He highlighted the beautiful presentation of Vande Mataram, noting that the dedication and effort of the performers was clearly visible.
Emphasizing that on this day, the nation remembers the brave Sahibzades, who are the pride of India and represent the pinnacle of indomitable courage and valor, Shri Modi stated that these Sahibzades broke the boundaries of age and stage, standing like a rock against the cruel Mughal empire, shaking the very existence of religious fanaticism and terror. The Prime Minister underlined that a nation with such a glorious past, whose young generations inherit such inspiring legacies, is capable of achieving anything.
Shri Modi remarked that whenever the day of 26th December arrives, he feels assured that the government has begun celebrating Veer Bal Diwas inspired by the valor of the Sahibzades. He highlighted that in the past four years, this new tradition has carried the inspiration of the Sahibzades to the younger generation and has created a platform for building courageous and talented youth. The Prime Minister stated that every year children who achieve remarkable feats in different fields for the nation are honored with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP), and this year too, 20 children from across the country have received the award. He further stated about the interaction with them, mentioning that some displayed extraordinary bravery, some contributed commendably in social service and environmental protection, some innovated in science and technology, while many others made contributions in sports, art, and culture. Shri Modi conveyed to the award winners that this honor is not only for them but also for their parents, teachers, and mentors whose efforts are being recognized, and extended best wishes to the winners and their families for a bright future.
Underlining that Veer Bal Diwas is a day filled with emotion and reverence, Shri Modi remembered Sahibzada Ajit Singh Ji, Sahibzada Jujhar Singh Ji, Sahibzada Zorawar Singh Ji, and Sahibzada Fateh Singh Ji, who at a very young age had to confront the greatest power of their time. He emphasized that their struggle was between the fundamental ideas of India and religious fanaticism, between truth and falsehood, with one side led by 10th Guru Shri Guru Gobind Singh Ji and the other by the cruel rule of Aurangzeb. The Prime Minister noted that although the Sahibzades were very young, Aurangzeb was determined to break the morale of Indians to force conversions, and thus targeted them. He stressed that Aurangzeb and his commanders forgot that Guru Gobind Singh Ji was no ordinary man but the embodiment of penance and sacrifice, and the Sahibzades inherited this legacy. He declared that despite the entire Mughal empire’s might, not one of the four Sahibzades wavered. The Prime Minister recalled the words of Sahibzada Ajit Singh Ji, which continue to echo his courage.
Recalling that only a few days ago the nation remembered Shri Guru Tegh Bahadur Ji on his 350th martyrdom day, with a special program held in Kurukshetra, Shri Modi remarked that it was wrong to think that Sahibzades, who drew inspiration from the sacrifice of Shri Guru Tegh Bahadur Ji, would fear Mughal atrocities. The Prime Minister highlighted that the courage and ideals of Mata Gujri, Shri Guru Gobind Singh Ji, and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian and remain a source of inspiration. He emphasized that the saga of the Sahibzades’ sacrifice should have been on the lips of every citizen, but unfortunately, even after independence, the colonial mindset prevailed. He pointed out that this mentality was seeded by British politician Macaulay in 1835 and was not allowed to be eradicated even after independence, leading to decades of attempts to suppress such truths. Shri Modi asserted that India has now resolved to free itself from the colonial mindset, declaring that the memories of Indian sacrifices and valor will no longer be suppressed and the nation’s heroes and heroines will no longer be sidelined. He underlined that this is why Veer Bal Diwas is being celebrated with full devotion and spirit. He added that the government has not stopped there, noting that in 2035 it will be 200 years since Macaulay’s conspiracy, and with 10 years remaining, India will demonstrate complete liberation from the colonial mindset. The Prime Minister stressed that once the nation is free from this mindset, it will take greater pride in indigenous traditions and advance further on the path of self-reliance.
The Prime Minister remarked that a glimpse of the campaign to free the nation from the colonial mindset was recently visible in Parliament, where during the winter session, Members of Parliament delivered nearly 160 speeches in Indian languages apart from Hindi and English. He highlighted that around 50 speeches were in Tamil, more than 40 in Marathi, and about 25 in Bangla, noting that such a scene is rare in any parliament in the world and is a matter of pride for all. He emphasized that Macaulay had attempted to suppress India’s language diversity, but now, as the country frees itself from the colonial mindset, linguistic diversity is becoming a strength.
Addressing the youth present from the Yuva Bharat organization, Shri Modi remarked that they represent Gen Z and Gen Alpha, and it is their generation that will lead India to the goal of becoming a developed nation. He stated that he sees and understands their competence and confidence, and therefore places great trust in them. Quoting the adage, Shri Modi explained that even if a child speaks wisely, it should be accepted, meaning that greatness is not defined by age but by deeds and achievements. He underlined that young people can accomplish tasks that inspire others, and many have already demonstrated this. However, he stressed that these achievements should be seen only as a beginning, as there is much further to go, with dreams to be taken to the skies. Noting that this generation is fortunate, Shri Modi said today the nation stands firmly with their talent, unlike earlier times when youth feared even to dream due to an environment of despair. He remarked that today the country seeks out talent, provides platforms, and aligns the strength of 140 crore citizens with their aspirations. He highlighted that with the success of Digital India, the youth have the power of the internet and resources for learning, with missions like Startup India for those pursuing science, technology, and entrepreneurship, and Khelo India for those advancing in sports. He mentioned that only two days ago he participated in the Sansad Khel Mahotsav, underscoring the many platforms available to support youth progress. The Prime Minister urged them to remain focused, cautioning against being trapped in the glitter of short-term popularity, and emphasized that clarity of thought and principles is essential. He called upon them to learn from ideals and great personalities of the nation, and to ensure that their success is not limited to themselves but becomes the success of the country.
The Prime Minister remarked that new policies are being framed with a focus on youth empowerment, placing young people at the center of nation-building. He highlighted that through platforms like Mera Yuva Bharat, efforts are being made to connect youth, provide them opportunities, and develop leadership skills. Shri Modi emphasized that whether it is advancing the space economy, promoting sports, expanding fintech and manufacturing sectors, or creating opportunities for skill development and internships, youth remain at the core of every initiative. He further underlined that new opportunities are opening for youth in every sector.
Noting that India today faces unprecedented circumstances, being one of the youngest countries in the world, Shri Modi stated that the coming 25 years will determine the nation’s direction, and for the first time since independence, India’s capabilities, aspirations, and the world’s expectations are converging. He remarked that today’s youth are growing up in a time of greater opportunities than ever before, and the government is committed to providing better chances to harness their talent, confidence, and leadership.
Addressing the youth, the Prime Minister stressed that strong foundations for a developed India are being laid through significant reforms in the education policy. He explained that the new National Education Policy focuses on modern learning methods of the 21st century, emphasizing practical learning, encouraging children to think rather than memorize, instilling the courage to ask questions, and building problem-solving skills. Shri Modi noted that for the first time, meaningful efforts are being made in this direction, with multidisciplinary studies, skill-based learning, promotion of sports, and use of technology greatly benefiting students. The Prime Minister highlighted that across the country, millions of children are engaging in innovation and research through Atal Tinkering Labs, and even at the school level, students are being introduced to robotics, AI, sustainability, and design thinking. He added that alongside these efforts, the National Education Policy has provided the option of studying in the mother tongue, making learning easier and helping children better understand subjects.
The Prime Minister remarked that the brave Sahibzades did not look at how difficult the path was, but whether the path was right or not, and stressed that the same spirit is needed today. He expressed his expectation from the youth of India to dream big, work hard, and never let their confidence weaken. Shri Modi underlined that the future of India will shine through the future of its children and youth, whose courage, talent, and dedication will guide the nation’s progress. The Prime Minister concluded by affirming that with this faith, responsibility, and continuous momentum, India will keep advancing towards its future. He once again paid tribute to the Sahibzades and congratulated all the award-winning youth, extending his heartfelt thanks to everyone.
Union Ministers, Smt Annpurna Devi, Smt Savitri Thakur, Shri Ravneet Singh, Shri Harsh Malhotra were present among other dignitaries at the event.
Background
To mark Veer Baal Diwas, the Government of India is organising participative programmes across the country with the objective of informing and educating citizens about the extraordinary courage and supreme sacrifice of the Sahibzades, and to honour and commemorate the indomitable courage, sacrifice, and valour of the young heroes of India’s history. The activities will include storytelling sessions, recitations, poster-making and essay-writing competitions, among others. These will be conducted in schools, Child Care Institutions, Anganwadi centres, and other educational platforms, as well as through online activities on the MyGov and MyBharat portals.
On the occasion of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji on 9th January 2022, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Baal Diwas’, to commemorate the martyrdom of Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji, the sons of Sri Guru Gobind Singh Ji, whose unparalleled sacrifice continues to inspire generations.
Awardees of the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) were also present during the programme.