গৃহ মন্ত্ৰালয়
পঞ্চকুলাত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত হাৰিয়ানা আৰক্ষীৰ উত্তীৰ্ণ পেৰেড অনুষ্ঠানত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
বিশ্বাস, দক্ষতা, প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে কৰ্তব্যক নিজৰ সকলো বুলি বিবেচনা কৰি আগবাঢ়িছে
এই তিনিখন নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰি এতিয়া ইয়াৰ অধীনত কৰ্তব্য গ্ৰহণ কৰা এইটোৱেই হৈছে হাৰিয়ানা আৰক্ষীৰ প্ৰথমটো গোট
দেশৰ কন্যা সন্তানসকলে যেতিয়া নিৰাপত্তাৰ প্ৰথম শাৰীত থিয় দিয়ে, তেতিয়া দেশৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি থকা আস্থা বহুগুণে বৃদ্ধি পায়
মোদী চৰকাৰে প্ৰযুক্তিভিত্তিক প্ৰমাণ আৰু সাক্ষ্যৰ জৰিয়তে নিখুঁত ন্যায় নিশ্চিত কৰিছে
এই তিনিখন নতুন আইন আৰু সংস্কাৰ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে দেশৰ আগশাৰীৰ
জনসেৱাৰ বাবে নতুন আইন আৰু নতুন প্ৰযুক্তি ৰূপায়ণ কৰাটো প্ৰশিক্ষাৰ্থী আৰক্ষী কৰ্মীৰ সৰ্বোচ্চ দায়িত্ব
হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, মানৱ সৰবৰাহৰ, চাইবাৰ অপৰাধ আৰু ধন দাবীৰ সৈতে জড়িত সংগঠিত অপৰাধৰ নেটৱৰ্কৰ সৈতে ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিব লাগিব
আমাৰ চৰকাৰে হাৰিয়ানাক কোনো "খৰচী" (উৎকোচ) বা "পৰচী" (পৰামৰ্শ) নোহোৱাকৈ চাকৰিৰ ব্যৱস্থা কৰা ৰাজ্য কৰি ৰাজ্যবাসীৰ বাবে এক প্ৰচণ্ড সেৱা আগবঢ়াইছে
বিশুদ্ধভাৱে যোগ্যতাৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচিত হোৱা হাৰিয়ানা আৰক্ষীত প্ৰায় ৫ হাজাৰ নৱনিযুক্ত যুৱক-যুৱতী ৰাজ্যৰ সেৱা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে সাজু
মোদী চৰকাৰে আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ তিনিটা হটস্পট জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূব আৰু নক্সাল প্ৰভাৱিত অঞ্চলত শান্তি স্থাপন কৰিছে
24 DEC 2025 9:40PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি পঞ্চকুলাত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত হাৰিয়ানা আৰক্ষীৰ উত্তীৰ্ণ পেৰেড অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নয়াব সিং ছাইনী, মুখ্য সচিব, আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হাৰিয়ানা আৰু ইয়াৰ কাষৰীয়া দেশৰ ৰাজধানীখনক সুৰক্ষা দিয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব এতিয়া বিশ্বাস, দক্ষতা আৰু প্ৰযুক্তিৰে প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত যুৱ আৰক্ষী জোৱানসকলৰ ওপৰত। তেওঁ কয় যে আজিৰ ৯৩সংখ্যক বেটচত ৫,১৬১গৰাকী মহিলা জোৱানে অগ্ৰণী স্থান দখল কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ কণমানি কন্যা সন্তানে যেতিয়া প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰথম শাৰীত থিয় দিয়ে তেতিয়া দেশৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি আস্থা বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো প্ৰথমটো বেচ, য’ত ৮৫ শতাংশ যুৱক স্নাতক বা ডাবল গ্ৰেজুৱেট, যিসকলে আজি হাৰিয়ানা আৰক্ষীত যোগদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এইটো প্ৰথমটো বেচ যাৰ গড় বয়স আটাইতকৈ কম, মাত্ৰ ২৬ বছৰ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এই সময়ছোৱাত ব্ৰিটিছে নিৰ্মাণ কৰা প্ৰাচীন আইনসমূহৰ ঠাই লোৱা হৈছে আৰু নতুন অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা সংহিতা আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম দেশৰ জনসাধাৰণক ন্যায় প্ৰদানৰ কাম সম্পন্ন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এইটোৱেই হৈছে হাৰিয়ানা আৰক্ষীৰ প্ৰথমটো গোট, যিয়ে নতুন তিনিখন ফৌজদাৰী আইনৰ প্ৰশিক্ষণ লৈ এতিয়া ইয়াৰ অধীনত কৰ্তব্য গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৯৬৬ চনত আম্বালাত পুলিচ একাডেমী স্থাপন কৰা হৈছিল। তেতিয়াৰ পৰা আজিলৈকে উত্তীৰ্ণ হোৱা সকলো বেচেই ইংৰাজে প্ৰস্তুত কৰা আইন অধ্যয়ন কৰি শিকিছে। ভাৰতৰ সংসদে প্ৰণয়ন কৰা নতুন আইনৰ প্ৰশিক্ষণ লোৱা এইটোৱেই হৈছে প্ৰথমটো গোট আৰু এতিয়া জনসাধাৰণৰ সেৱাত আগবাঢ়িব। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২৩ চনত হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শনৰ অবিৰত আৰু প্ৰশংসনীয় যাত্ৰাৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ দ্বাৰা ৰাষ্ট্ৰপতিৰ কালাৰ বঁটা প্ৰদান কৰিছিল। আজি প্ৰশিক্ষাৰ্থী জোৱানসকলে সেই একেটা পৰম্পৰাকে আগুৱাই নিব লগা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হাৰিয়ানা গঠনৰ সময়ত মাত্ৰ এটা আৰক্ষী ৰেঞ্জ আৰু ৬খন জিলা আছিল। আজি হাৰিয়ানা পুলিচ ৰে’লৱে পুলিচ, চাইবাৰ ক্ৰাইম ইউনিট আৰু আৰক্ষী বাহিনীৰ বিভিন্ন শাখা আৰু ডেউকাৰ লগতে ৫ ৰেঞ্জ, ১৯ জিলাক সামৰি লোৱা এটা ডাঙৰ বটবৃক্ষত পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে হাৰিয়ানা আৰক্ষীক দেশৰ আগশাৰীৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হয়। ৭৭,০০০ অনুমোদিত শক্তিৰে হাৰিয়ানা আৰক্ষীৰ কৰ্মশক্তি ৰাজ্যবাসীৰ সেৱাত সদায় উপলব্ধ হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে বিশ্বাস, দক্ষতা আৰু প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে কৰ্তব্যক নিজৰ সকলো বুলি বিবেচনা কৰি আগবাঢ়িছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দহ বছৰৰ আগতে আইন-শৃংখলাৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনে তিনিটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। সেয়া হৈছে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ, জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উত্তৰ-পূবত সক্ৰিয় সশস্ত্ৰ সংগঠন। অৱশ্যে এই তিনিওটা অঞ্চলতে শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে মোদী চৰকাৰে। তথাপিও আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব আজিও ঠিক তেনেদৰেই গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈয়ে আছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ সেৱাত নতুন প্ৰযুক্তি ৰূপায়ণ কৰাটো এই বেটচৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন আইনত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ভূমিকা স্পষ্টভাৱে সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে। সাত বছৰ বা তাতকৈ অধিক শাস্তিৰ শাস্তিযোগ্য যিকোনো অপৰাধৰ বাবে ফৰেনছিক বিশেষজ্ঞই অপৰাধস্থলী পৰিদৰ্শন কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। এই বিধানৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য হৈছে দোষীক যাতে উপযুক্ত শাস্তি দিয়া হয়। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে প্ৰযুক্তিভিত্তিক প্ৰমাণৰ জৰিয়তে সঠিক ন্যায় সুনিশ্চিত কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সাপ্তাহিক তথ্য পৰ্যালোচনা কৰিলে দেখা যায় যে হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে নতুন আইন আৰু সংস্কাৰ তিনিখন কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ দেশতে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিছে। প্ৰশিক্ষাৰ্থী আৰক্ষী জোৱানসকলে এই পৰম্পৰাক আগুৱাই নিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাগত দিনত হাৰিয়ানা দেশৰ এখন আগশাৰীৰ ৰাজ্য হ’ব যদিও কিছু প্ৰত্যাহ্বানো আছে। তেওঁ কয় যে আগন্তুক দিনত হাৰিয়ানা আৰক্ষীয়ে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, মানৱ সৰবৰাহৰ, চাইবাৰ অপৰাধ, ধন দাবীৰ সৈতে জড়িত সংগঠিত অপৰাধৰ নেটৱৰ্কৰ দৰে ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই চাৰিওটা প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ব্যাপক প্ৰস্তুতি চলাইছে। আমি ৰাজ্যবোৰৰ লগত শিলৰ দৰে থিয় দিছো।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে হাৰিয়ানাত আটাইতকৈ ডাঙৰ অভিযোগটো আছিল যে চাকৰি পাবলৈ টকা দি আৰু কাৰোবাৰ পৰামৰ্শমতে শ্লিপ প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে আগতে কোনো বিশেষ জাতিৰ আৰু উৎকোচ দিয়াৰ ক্ষমতা থকাসকলেহে চাকৰি পাইছিল। তেওঁ লগতে কয় যে নয়াব সিং ছাইনীজীয়ে হাৰিয়ানাক ধন বা পৰামৰ্শৰ শ্লিপ অবিহনে চাকৰি দিয়া ৰাজ্য কৰি ৰাইজৰ বাবে অতি উল্লেখযোগ্য সেৱা আগবঢ়াইছে। আজি প্ৰায় ৫,০০০ যুৱক-যুৱতীয়ে নিজৰ যোগ্যতাৰ ভিত্তিত ৰাজ্যখনক সুৰক্ষা আৰু সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the passing-out parade ceremony of Haryana Police in Panchkula
The Haryana Police, equipped with trust, efficiency, and technology, is moving forward by considering duty as its everything
This is the first batch of Haryana Police that has received training in the three new criminal laws and is now taking up duties under them
When the daughters of the country stand in the first line of security, the confidence in the nation's security multiplies many times over
The Modi government is ensuring precise justice through technology-based evidence and testimony
Haryana Police is leading the country in implementing the three new laws and reforms
Implementing the new laws and new technology for public service is the greatest responsibility of the trainee police personnel
Haryana Police will have to effectively deal with drug trafficking, human trafficking, cyber crime, and organized crime networks involved in extortion
Our government has done a tremendous service to the people of the state by making Haryana a state that provides jobs without any "kharchi" (bribes) or "parchi" (recommendations)
Nearly 5,000 newly appointed young men and women in the Haryana Police, selected purely on merit, are ready to serve and secure the state
The Modi government has established peace in the three internal security hotspots—Jammu & Kashmir, the Northeast, and the Naxal-affected areas
24 DEC 2025 9:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the passing-out parade ceremony of Haryana Police in Panchkula. On this occasion, Haryana Chief Minister Shri Nayab Singh Saini, Chief Secretary, Director General of Police, and several other dignitaries were present.
Union Home Minister said that the important responsibility of protecting Haryana and the country's capital adjacent to it now rests on the young police personnel trained with trust, efficiency, and technology. He said that in today's 93rd batch of 5,161 jawans, women have taken the lead position. Shri Shah said that when the country's young daughters stand in the first line of defence, the confidence in the nation's security increases manifold. The Home Minister said that this is the first batch in which 85 percent of the youth are graduates or double graduates, who are joining the Haryana Police today. He added that this is the first batch whose average age is the lowest—at 26 years.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this is the period when the archaic laws made by the British are being replaced, and through the new criminal justice system—the Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, and Bharatiya Sakshya Adhiniyam—the work of delivering justice to the people of the country is being carried out. He said that this is the first batch of Haryana Police that has received training in the three new criminal laws and is now taking up duties under them. Shri Shah said that police academy in Ambala was established in 1966. From then until today, all the batches that have passed out have studied and learned the laws made by the British. This is the first batch that has been trained in the new laws enacted by the Parliament of India and will now proceed to serve the people. He added that in 2023, the Haryana Police was awarded the President's Colour by the President in recognition of its continuous and commendable journey of outstanding performance. Today, the trainee jawans have to carry forward that same tradition.
Union Home Minister said that at the time of formation of Haryana there was only one police range and 6 districts. Today, the Haryana Police has become a big banyan tree, encompassing 5 ranges, 19 districts, along with the railway police, cybercrime units, and various other branches and wings of the police force. He said that the Haryana Police is counted among the leading police forces in the country. The Haryana Police workforce, with an approved strength of 77,000, always remains available in the service of the people of the state. He said that the Haryana Police, equipped with trust, efficiency, and technology, is advancing forward by considering duty as its everything.
Shri Amit Shah said that ten years ago the country faced three major challenges with regard to law and order—Left-Wing Extremism, terrorism in Jammu and Kashmir, and armed groups active in the North-East. However, the Modi government has established peace in all three of these regions. Nevertheless, the responsibility for internal security remains just as important today. Union Home Minister said that implementing new technology in the service of the public will be the biggest challenge for this batch. He added that the role of forensic science has been clearly defined in the new laws. For any offence punishable with a sentence of seven years or more, a forensic visit to the crime scene has been made mandatory. The sole objective of this provision is to ensure that the guilty are duly punished. He said that the Modi government is ensuring accurate justice through technology-based evidence.
Union Home Minister said that a review of weekly data shows that the Haryana Police is securing the first position across the country in implementing the three new laws and reforms. The trainee police personnel must carry this tradition forward. Shri Shah said that in the coming days, Haryana will become a leading state in the country, though there are also some challenges. He said that in the days ahead, the Haryana Police will have to effectively tackle major challenges such as drug trafficking, human trafficking, cybercrime, and organised crime networks involved in extortion. He added that to deal with all these four challenges, the Ministry of Home Affairs of the Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has made extensive preparations. We stand with the states like a rock.
Shri Amit Shah said that the biggest grievance in Haryana was that getting a job required paying money and producing a recommendation slip. He said that earlier, only those belonging to a particular caste and having the capacity to pay bribes would get jobs. He added that Nayab Singh Saini Ji has done a very significant service to the people of Haryana by making it a state where jobs are given without money or recommendation slips. Today, nearly 5,000 youth are ready to safeguard the state and serve it on the basis of their merit.