গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত চিআৰইডিএআই-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন “বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭”-ত ভাষণ প্ৰদান কৰে
মোদী চৰকাৰৰ পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি পদক্ষেপে নগৰ উন্নয়ন আৰু আন্তঃগাঁথনিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, ভাৰতত বিশ্ব-মানৰ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ বাবে ৰূপৰেখা অংকিত কৰিছে
চিআৰইডিএআই-এ ডেভেলপাৰ সমাজৰ ব্যৱসায়ক নিৰ্ভৰযোগ্যতা আৰু বিশ্বাসযোগ্যতা প্ৰদান কৰিছে
ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডই গ্ৰীণ বিল্ডিং নৰ্মছ, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু বৈজ্ঞানিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাক নিউ নৰ্মেল কৰি তুলিব লাগে
গৃহ নিৰ্মাণ সামগ্ৰীৰ জিএছটি হ্ৰাসেৰে মোদী চৰকাৰে সাশ্ৰয়ী গৃহ নিৰ্মাণক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে
চিআৰইডিএআই-এ প্ৰতিটো নগৰীয়া খণ্ডৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি সাশ্ৰয়ী আৰু পৰিবেশ-অনুকূল গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনি যুগুত কৰিব লাগে
জিএছটি-ৰ পৰা ‘ৰেৰা’লৈকে মোদী চৰকাৰে সাধন কৰা সংস্কাৰৰাজিক বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে
ডাঙৰ ডেভেলপাৰসকলো কম-খৰচী গৃহ নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব আৰু নেট-জিৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ অৰ্থে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব
মোদী চৰকাৰে ছিংগল-উইণ্ড’ ক্লিয়াৰেন্স, স্বচ্ছতা আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে নিৰ্ভৰযোগ্য গৃহ নিৰ্মাণ কাঠামো গঢ়ি তুলিছে
সকলো ডেভেলপাৰে ইউনিট ডিজাইনৰ সময়ত সেউজীয়া অঞ্চল বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আৱাসীসকলে এটি উন্নত পৰিবেশ লাভ কৰিব আৰু বনানীকৰণৰ প্ৰসাৰ ঘটিব
19 DEC 2025 8:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত চিআৰইডিএআই-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন “বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭-ত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালে কেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত ভাৰতক প্ৰতিটো খণ্ডতে বিশ্বৰ আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লগতে ৫ ট্ৰিলিয়ন অৰ্থনীতিৰ দেশ কৰি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিগত ১১ বছৰত মোদী চৰকাৰে পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি সন্দৰ্ভত ব্যাপকভাৱে কাম কৰি আহিছে আৰু এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অতিশয় ইতিবাচক ফলাফল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ ধাৰণাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। মোদী চৰকাৰৰ পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি পদক্ষেপে নগৰ উন্নয়ন আৰু আন্তঃগাঁথনিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, ভাৰতত বিশ্ব-মানৰ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ বাবে ৰূপৰেখা অংকিত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ ১১ বছৰত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অসংখ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ লগতে সকলো খণ্ডৰ বাধা আঁতৰোৱাৰ প্ৰচেষ্টাও গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চিআৰইডিএআই-এ ২০ লাখ পুলি ৰোপণ কৰি ২৫ খন গাঁৱৰ ৯ হাজাৰ একৰ অনুৰ্বৰ ভূমিক সজীৱ কৰি তোলাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন ডেভেলপাৰে প্ৰকল্প ডিজাইন কৰাৰ সময়ত কিছু সেউজীয়া অঞ্চল গঢ়ি তুলিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ প্ৰতিজন ডেভেলপাৰে যদি তেওঁলোকৰ প্ৰতিটো অট্টালিকা নিৰ্মাণৰ সময়ত ১০ টা গছপুলি ৰোপণৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰে তেন্তে এয়া এক অতিশয় প্ৰশংসনীয় পদক্ষেপ হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১৯৯৯-ৰ পৰা আজিলৈকে চিআৰইডিএআই-এ ধাৰাবাহিকভাৱে গৃহ নিৰ্মাণ আৰু বাসস্থানৰ উন্নয়নৰ প্ৰসাৰৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। তেওঁ কয় যে চিআৰইডিএআই-এ সদায় আচৰণ বিধি আৰু নৈতিক পদ্ধতিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আজি ডেভেলপাৰসকলৰ কামে উপযুক্ত স্বীকৃতি লাভ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ বেলেন্স শ্বীট শক্তিশালী হোৱাটোৱেই যথেষ্ট নহয়; আমাৰ কামে সমাজত ভাল নাম লাভ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ ব্যক্তিগত ৰিয়েল এষ্টেট ডেভেলপাৰৰ শীৰ্ষ সংস্থা হিচাপে চিআৰইডিএআই-এ খণ্ডটোৰ গঠন আৰু ইয়াক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত তথা গ্ৰহণযোগ্য উদ্যোগ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি চিআৰইডিএআই ২১ খন ৰাজ্যৰ ২৩০ খন চহৰত উপনীত হৈছে। প্ৰায় ১৩,০০০ ডেভেলপাৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা বিশাল বটবৃক্ষ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ কয় যে ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে-লগে চিআৰইডিএআই-এ এই খণ্ডত নিজৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰতিপন্ন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বহু ক্ষেত্ৰত চিআৰইডিএআই-এ নিজৰ মানৱীয় দিশটোৰ প্ৰদৰ্শন কৰি ৩ লাখৰো অধিক শ্ৰমিকক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি শ্ৰমিকসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰয়োজন হোৱা নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰাত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে ২০৩৫-ৰ ভিতৰত ভাৰতৰ নগৰীকৰণ প্ৰায় ৪০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব আৰু ২০৪৭-ৰ ভিতৰত দেশৰ ৫০ শতাংশ লোকে চহৰত বসবাস কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰায় আধা সংখ্যক লোকে চহৰত বসবাস কৰিবলগীয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁলোকক গৃহ প্ৰদানৰ দায়িত্ব বহুলাংশে ডেভেলপাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। তেওঁ কয় যে এই দায়িত্বৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বৰ্ধিত নগৰীকৰণৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনি আৰু নগৰীয়া গৃহ উভয়ৰে সম্প্ৰসাৰণ হ’ব। তেওঁ কয় যে নগৰীয়া গৃহ নিৰ্মাণত চেচুৰেচন অনুপাতত উপনীত হ’বলৈ চিআৰইডিএআই-এ এটা টীম গঠন কৰি উন্নত জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ডৰ লগতে সাশ্ৰয়ী, পৰিবেশ-অনুকূল গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰচাৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ছিংগল-উইণ্ড’ ক্লিয়াৰেন্স, সময়োচিত অনুমোদন, অনলাইন ট্ৰেকিং আৰু ডিজিটাইজড ৰেকৰ্ডে খণ্ডটো ওপৰত আস্থা গঢ়ি তুলিছে। এনে সংস্কাৰ সাধন কাৰ্য্যক অধিক দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিয়া হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰেৰা (RERA) এই খণ্ডৰ সংস্কাৰ সাধনৰ ক্ষেত্ৰত এক গাঁথনিগত অগ্ৰগতি আছিল, যিয়ে এতিয়া বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ‘ৰেৰা’ই ভাৰতত গৃহ ক্ৰেতাৰ স্বাৰ্থক সুৰক্ষিত কৰা, ন্যায্য লেনদেন নিশ্চিত কৰা আৰু মানসম্পন্ন নিৰ্মাণৰ নিশ্চয়তা প্ৰদানৰ দিশত প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। ৩৫ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ইয়াৰ অভিযোজনা কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২৯ খন ৰাজ্যত আপীল কৰ্তৃপক্ষ গঠন কৰা হৈছে আৰু ২৯ টা ‘ৰেৰা’ কৰ্তৃপক্ষই নিজৰ ৱেবছাইট মুকলি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ‘ৰেৰা’ৰ অধীনত ১.৫৫ লাখ ৰিয়েল এষ্টেট প্ৰকল্প পঞ্জীয়নভুক্ত হৈছে আৰু ইয়াৰ কাঠামোৰ অধীনত প্ৰায় ১.১০ লাখ ডেভেলপাৰে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ড হৈছে জিএছটি সংস্কাৰ সাধনৰ ফলশ্ৰুতিত সৰ্বাধিক লাভান্বিত হোৱা খণ্ড। তেওঁ কয় যে সাশ্ৰয়ী গৃহ নিৰ্মাণৰ জিএছটি ৮ শতাংশৰ পৰা ১ শতাংশলৈ, গৃহ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ ১২ শতাংশৰ পৰা ৫ শতাংশলৈ, চিমেন্টৰ ২৮ শতাংশৰ পৰা ১৮ শতাংশলৈ, মাৰ্বল, গ্ৰেনাইট, বালি, লাইম, ইটাৰ ১২ শতাংশৰ পৰা ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। বেম্ব’ ফ্লৰিঙৰ জিএছটিও ১২ শতাংশৰ পৰা ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সামগ্ৰিকভাৱে এনে সংস্কাৰ সাধনৰ ফলশ্ৰুতিত এটা অট্টালিকা নিৰ্মাণৰ ব্যয় ৫-ৰ পৰা ৭ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই খণ্ডৰ উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰে স্বয়ংক্ৰিয় পথৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ প্ৰকল্পত ১০০ শতাংশ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ (FDI) অনুমতি দিছে। একেদৰে ৬০ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰীয়া গৃহ নিৰ্মাণ পুঁজিও মুকলি কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে এই খণ্ডৰ গুৰুত্ব অনুধাৱন কৰিছে আৰু চিআৰইডিএআই-ৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিক ঘৰ প্ৰদানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ ডাঙৰ ডেভেলপাৰসকলো কম-খৰচী গৃহ নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব আৰু নেট-জিৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ অৰ্থে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব বুলি কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে মোদী চৰকাৰে এই খণ্ডত ৰাষ্ট্ৰীয় বিল্ডিং ক’ড, ২০১৬-কে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰিয়েল এষ্টেট খণ্ডই গ্ৰীণ বিল্ডিং নৰ্মছ, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু বৈজ্ঞানিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাক নিউ নৰ্মেল কৰি তুলিব লাগে। তেওঁ কয় যে ডিজাইন কেৱল গঠনতে সীমাবদ্ধ নহয়; বৰঞ্চ এই সকলোবোৰ উপাদানক ডিজাইনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি বাসিন্দাসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ উন্নত মানদণ্ড নিশ্চিত কৰিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অনাগত দিনত ভূমিৰ বজাৰখনক অধিক স্বচ্ছ কৰি তুলিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে নগৰ উন্নয়নৰ বাবে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক আৰু ফ্লাই অ’ভাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পথ নিৰ্মাণ আৰু পৰিবেশ-অনুকূল বিদ্যুৎ উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰালৈকে—এই সকলোবোৰ প্ৰয়াস চহৰসমূহক অধিক বসবাসযোগ্য কৰি তোলাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে নগৰ উন্নয়নৰ বাবে অতিশয় অভিলাষী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে আৰু এক দায়বদ্ধ ডেভলপাৰ হৈছে এই দৃষ্টিভংগীৰ এক উল্লেখযোগ্য অংশীদাৰ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses CREDAI’s national conference “Viksit Bharat @ 2047” in New Delhi
The Modi government's next-gen infrastructure initiatives have strengthened urban development and infrastructure, laying a roadmap to build world-class infrastructure in India
CREDAI is providing reliability and credibility to the business of developer community
Real estate sector should make green building norms, rainwater harvesting and scientific waste management, the new normal
By reducing GST on housing construction products, the Modi government has given new momentum to affordable housing construction
CREDAI should create housing schemes for affordable and eco-friendly housing according to the needs of every urban segment
The world is acknowledging the reforms carried out by the Modi government, from GST to RERA
Big developers will also have to march towards low-cost housing and take steps towards achieving the net-zero target
Modi government has developed trusted housing development architecture through single-window clearance, transparency and technology
All developers must increase green areas while designing units, this will provide people with a better environment and promote afforestation
19 DEC 2025 8:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed CREDAI’s national conference “Viksit Bharat @ 2047” in New Delhi. On this occasion, several dignitaries, including Union Minister Shri Bhupender Yadav, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set before us the goal of building India as the world’s leading nation in every sector by 2047 and taking a major leap by reaching the benchmark of a 5 trillion economy. He said that over the past 11 years, the Modi government has done extensive work on next-generation infrastructure and these efforts have yielded very positive results. He said that the government introduced the concept of the National Infrastructure Pipeline, and through several new initiatives, not only structured urban development and infrastructure but also worked on creating a roadmap to bring India closer to nations having the world’s best infrastructure. Shri Shah said that during the 11 years of the Modi government, numerous initiatives have been undertaken in infrastructure development and urban development, along with efforts to remove obstacles across all sectors.
Shri Amit Shah said that CREDAI has planted 20 lakh saplings and worked to rejuvenate 9,000 acres of barren land across 25 villages. He said that every developer should keep some green area in mind while designing projects. He added that if every developer in the country makes an effort to plant 10 trees during the construction of each building they create, it would be a very commendable initiative.
Union Home Minister said that from 1999 till date, CREDAI has consistently achieved its objective of promoting housing and habitat development. He said that CREDAI has always given the highest priority to a code of conduct and ethical practices, and it is because of CREDAI that the work of developers today gets due credit. He added that it is not enough for our balance sheets to be strong; it is equally important that our work receives good reputation in the society. Shri Shah said that as the apex body of India’s private real estate developers, CREDAI has played a major role in structuring the sector and establishing it as a recognized and accepted industry.
Shri Amit Shah said that today CREDAI is present in 230 cities across 21 states and stands as a vast banyan tree representing nearly 13,000 developers. He said that with completion of 25 years, CREDAI has also proven its relevance and necessity in this sector. He added that in many areas, CREDAI has showcased its humane face and has provided training to more than 3 lakh workers. Shri Shah said that we should focus more on identifying the specific areas in which workers need skill development.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that urbanization in India will rise to about 40 per cent by 2035, and by 2047, 50 per cent of the country’s population will be living in cities. He said that when nearly half of the population resides in urban areas, the responsibility for providing housing largely rests with developers. He emphasized that it is very important to prepare ourselves for this responsibility. Shri Shah said that to deal with increasing urbanization, both urban infrastructure and urban housing, will expand. He said that to achieve saturation ratio in urban housing, CREDAI should form a team and deliberate on promoting affordable, eco-friendly housing with a better standard of living. He said that single-window clearances, time-bound approvals, online tracking, and digitized records have built trust in the sector’s architecture, and these reforms will be taken forward at an even faster pace.
Union Home Minister said that RERA was a structural breakthrough in reforming this sector, which is now recognized worldwide. He said that RERA has done commendable work in India towards protecting the interests of homebuyers, ensuring fair transactions, and guaranteeing quality construction, and that it has been adopted by 35 states and Union Territories. He added that appellate authorities have been constituted in 29 states, and 29 RERA authorities have also launched their websites. He said that 1.55 lakh real estate projects are registered under RERA, and nearly 1.10 lakh developers have also been registered under its framework.
Shri Amit Shah said that if any sector has benefited the most from GST, it is the real estate sector. He stated that GST on affordable housing has been reduced from 8 per cent to 1 per cent, on housing projects from 12 per cent to 5 per cent, on cement from 28 percent to 18 per cent, and on marble, granite, sand, lime, and bricks from 12 per cent to 5 per cent. GST on bamboo flooring has also been reduced from 12 per cent to 5 per cent. He said that overall, these new reforms have created the possibility of a 5 to 7 per cent reduction in the cost of constructing a building. He added that to promote the development of this sector, the government has permitted 100 per cent FDI in construction projects through the automatic route and also released a ₹60,000 crore National Urban Housing Fund. Shri Shah said that the government understands the importance of this sector, and that through CREDAI, Prime Minister Modi’s promise of providing every person with a home can be fulfilled. He urged big developers to consider whether, while planning large projects, they could simultaneously begin developing low-cost housing. He said that if this is adopted as a core need of the sector, a transformative change will be seen in the coming days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has undertaken several reforms in this sector, including the National Building Code, 2016. He said that to achieve the net-zero target, CREDAI must move forward with a strong sense of responsibility. He added that green building norms, energy-efficient designs, water recycling, rainwater harvesting systems, and scientific waste management should be made the new normal in housing. He emphasized that design is not limited to structure alone; rather, all these elements should be incorporated into designs to ensure a better quality of life for residents.
Shri Amit Shah said that in the coming days, the land market must be made more transparent, and cities will have to move away from land banking and speculative holding. Shri Shah said that the government has undertaken numerous initiatives for urban development—from expanding metro networks and flyovers to building roads and promoting eco-friendly power generation—all of which are essential to making cities more livable. He added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is moving forward with a very ambitious vision for urban development, and a responsible developer constitutes a significant part of this vision.