বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সংসদত গৃহীত সবকা বীমা সবকী ৰক্ষা (বীমা আইন সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৫; বীমা কোম্পানীত ১০০% পৰ্যন্ত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি প্ৰদান
বীমা কভাৰেজ বিস্তাৰিত কৰা, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা প্ৰদান আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক তদাৰকী তথা প্ৰশাসন ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে এই বিধেয়কখন
মূলধন বৃদ্ধি, উন্নত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ আৰু বীমা খণ্ডত বিশ্বজুৰি চলি থকা উত্তম পদ্ধতিসমূহ গ্ৰহণৰ পোষকতা
নাগৰিকৰ বাবে সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধি কৰা
বিদেশী পুনৰ্বীমা শাখাৰ নিকা মালিকানাধীন পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৫,০০০ কোটিৰ পৰা ১০০০ কোটিলৈ হ্ৰাস
পলিচিধাৰীসকলৰ শিক্ষা আৰু সুৰক্ষা পুঁজি, পলিচিধাৰীসকলৰ মাজত বীমাৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পোৱাৰ অৰ্থে এক নিৰ্দিষ্ট পুঁজিৰ ব্যৱস্থা
18 DEC 2025 5:15PM by PIB Guwahati
সবকা বীমা সবকী ৰক্ষা (বীমা আইন সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৫ ১৭ ডিচেম্বৰত সংসদত গৃহীত কৰা হয় । এই বিধেয়কখনে বীমা খণ্ডৰ সৈতে জড়িত তিনিখন আইন সংশোধন কৰিছে, সেইসমূহ হৈছে- দ্য ইনশ্বুৰেন্স এক্ট,১৯৩৮, দ্য লাইফ ইনশ্বুৰেন্স কৰ্পৰেশ্যন এক্ট, ১৯৫৬ আৰু দ্য ইনশ্বুৰেন্স ৰেগুলেটৰী এণ্ড ডেভেলপমেণ্ট অথৰিটি এক্ট, ১৯৯৯।
বিধেয়কখনৰ অন্যতম বৈশিষ্ট্য হ’ল বীমা কোম্পানীসমূহত ১০০% পৰ্যন্ত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত ভাৰতত অধিক বিদেশী বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰা হ’ব।
ইয়াৰ দ্বাৰা মূলধন বৃদ্ধি, উন্নত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ আৰু বিশ্বৰ উত্তম পদ্ধতিসমূহ প্ৰয়োগৰ লগতে নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধিত সহায়ক হ’ব। বৰ্ধিত প্ৰতিযোগিতাই নাগৰিকৰ বাবে উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হোৱা সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব।
মধ্যস্থতাকাৰীসকলৰ বাবে ইজ অৱ ডুইং ব্যৱসায়ত এককালীন অনুজ্ঞাপত্ৰৰ ব্যৱস্থা আৰু সেয়া পোনপটীয়াকৈ বাতিল কৰাৰ পৰিৱৰ্তে অনুজ্ঞাপত্ৰ স্থগিত ৰখাৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তনৰ কৰা হৈছে। বীমা কোম্পানীসমূহৰ বাবে শ্বেয়াৰ কেপিটেল হস্তান্তৰৰ বাবে পূৰ্বৰ নিয়ন্ত্ৰণ অনুমোদন বিচৰা সীমা ১%ৰ পৰা ৫%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, বিদেশী পুনৰ্বীমা শাখাসমূহৰ নেট মালিকানাধীন পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৫,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ১,০০০ কোটি টকালৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
এল আই চিক দেশত মণ্ডল কাৰ্যালয় খুলিবলৈ আৰু নিজৰ বিদেশী কাৰ্যালয়ক নিজ নিজ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ আইন-কানুনৰ সৈতে মিলাই চলিবলৈ স্বায়ত্তশাসন প্ৰদান কৰা হৈছে।
পলিচিধাৰীসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বীমাৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পাবলৈ এক নিৰ্দিষ্ট পুঁজি অৰ্থাৎ পলিচিধাৰীসকলৰ শিক্ষা আৰু সুৰক্ষা পুঁজি গঠন কৰা হ’ব।
পলিচিধাৰীসকলৰ তথ্য ডিপিডিপি আইন ২০২৩ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সংগ্ৰহ আৰু সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব।
নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে মানক পৰিচালনা পদ্ধতি প্ৰৱৰ্তন কৰি আৰু প্ৰক্ৰিয়াটোত আলোচনাৰ প্ৰক্ৰিয়া বাধ্যতামূলক কৰি নিয়ন্ত্ৰণমূলক শাসন শক্তিশালী কৰা হৈছে।
আআৰডিএআইক বীমা কোম্পানী আৰু মধ্যস্থতাকাৰীয়ে অন্যায় লাভ অৰ্জন কৰাৰ বিষয়টো নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষমতা দিয়া হৈছে। শাস্তি যুক্তিসংগত কৰি সেইমতে শাস্তি প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
এই সংস্কাৰৰ লক্ষ্য হৈছে মানুহ, পৰিয়াল আৰু উদ্যোগসমূহলৈ বীমা কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰণ কৰা, বীমা কভাৰেজ বিস্তাৰিত কৰা, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা প্ৰদান কৰা, নিয়ন্ত্ৰণমূলক তদাৰকী আৰু প্ৰশাসন ব্যৱস্থাৰ উন্নতি সাধন কৰা।
এনে ব্যৱস্থাসমূহৰ ফলত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক আৰ্থিক স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদান কৰিব পৰাকৈ ভাৰতীয় বীমা খণ্ডক শক্তিশালী কৰিব পৰা যাব।

Ministry of Finance
The Sabka Bima Sabki Raksha (Amendment of Insurance Laws) Bill, 2025 passed by Parliament; allows up to 100% FDI in insurance companies
The Bill to deepen insurance coverage, provide ease of doing business and improve regulatory oversight and governance
Capital augmentation, adoption of advanced technology and global best practices in insurance sector to be leveraged
Increased competition to drive efficiency in products and services for citizens
Net Owned Fund requirement of Foreign Reinsurance Branches reduced from 5,000 Cr to 1,000 Cr
Policyholders’ Education and Protection Fund, a dedicated fund to spread awareness about insurance amongst policyholders
18 DEC 2025 5:15PM by PIB Delhi
The Sabka Bima Sabki Raksha (Amendment of Insurance Laws) Bill, 2025 has been passed by Parliament on 17.12.2025. The bill amends three Acts related to Insurance sector, namely, The Insurance Act,1938, The Life Insurance Corporation Act, 1956 and The Insurance Regulatory and Development Authority Act, 1999.
One of the key features of the bill is to allow up to 100% Foreign Direct Investment in Insurance Companies, opening doors to more foreign players to India. This will help in capital augmentation, adoption of advanced technology and bringing global best practices along with increasing employment opportunities. Increased competition would drive efficiency in products and services proving beneficial for the citizens.
Ease of Doing business is being promoted for intermediaries through the introduction of provision of one-time licensing and the provision of suspension of license rather than straight away cancellation. For insurers, the limit of seeking prior regulatory approval for transfer of share capital has been raised from 1% to 5%, the Net Owned Fund requirement of Foreign Reinsurance Branches has been reduced from Rs 5,000 Crore to Rs 1,000 Crore. LIC has been provided autonomy to open Zonal offices in the country and to align its foreign offices with the laws and regulations of their respective jurisdiction.
To protect the interest of Policyholders, a dedicated fund, namely Policyholders’ Education and Protection Fund will be set up to spread awareness about insurance. Policyholders’ data would now be required to be collected and protected in alignment with DPDP Act 2023.
Regulatory governance is being strengthened by introducing standard operating procedure for regulation making and mandating the process consultative. IRDAI is being given the power to disgorge wrongful gains from insurers and intermediaries. Penalties are being rationalised and factors for imposition of penalties are being introduced.
The reforms are aimed at extending insurance coverage to people, households and enterprises, deepening insurance coverage, providing ease of doing business, improving regulatory oversight and governance. All these measures would lead to strengthening of Indian insurance sector to provide financial resilience to Indian economy.