ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ; ନେଟ୍-ଜିରୋ କାର୍ବନ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦ୍ରୁତ ଯାତ୍ରୀ ଗତିଶୀଳତାକୁ ମିଳୁଛି ଗତି
ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ଡିଜେଲ ହ୍ରାସ ଓ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ
14 DEC 2025 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରାୟ ସମଗ୍ର ବ୍ରଡ-ଗେଜ୍ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଶେଷ କରିବାର ନିକଟତର ହୋଇଛି, ୯୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ ହେବା ନେଇ ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ରହିଛି। ୨୦୧୯ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୩୩,୦୦୦ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ହାରାହାରି ୧୫ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି। କେବଳ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଦୂରତା ଜର୍ମାନୀର ସମଗ୍ର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମାନ, ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ଯେଉଁ ପରିମାଣରେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ଵର ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ସନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି।
ଭାରତର ବ୍ରଡଗେଜ୍ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ, ୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ୯୯.୨ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ୟାପକତା ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଛି । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସଫଳତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ସଞ୍ଚାଳନ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାରକୁ କମ୍ କରିଛି, ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିଛି, ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ କରିଛି ଏବଂ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନାର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି। ଖର୍ଚ୍ଚ କିମ୍ବା ସଂରଚନାତ‌୍ମକ ସୀମା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଉନ୍ନତ ଅର୍ଥନୀତି ଏବେ ବି ଡିଜେଲ ଟ୍ରାକ୍ସନ ଉପରେ ବହୁତ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯୋଜନା ଏବଂ ସ୍ଥିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ, ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ସଞ୍ଚାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନେଟ୍-ଶୂନ୍ୟ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମକ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରଦାନ କରେ।

Ministry of Railways
India’s Rail Electrification Drive Nears Completion, Enabling Net-Zero Carbon Emissions and Cleaner, Faster Passenger Mobility
India’s Rail Electrification Boosts Efficiency, Cuts Diesel Consumption and Sets Global Benchmark
14 DEC 2025 4:29PM by PIB Delhi
Indian Railways is close to completing the electrification of almost its entire broad-gauge network, with more than 99% already electrified and the remaining stretches expected to finish soon. The pace of work in recent years has been extraordinary. Between 2019 and 2025, Indian Railways electrified over 33,000 route kilometres, working at an average speed of more than 15 Route KMs every single day. The total distance electrified during this period alone is almost equal to the entire railway network of Germany, showing the scale and seriousness with which India has expanded clean and efficient rail traction.
India’s broad gauge rail network is nearly fully electrified, with 99.2 percent coverage across 25 states and union territories.
India’s achievement stands out even when compared with countries that have long-established railway systems. India has managed to electrify nearly its entire broad-gauge system despite operating one of the world’s largest and busiest rail networks.
This transition has reduced diesel consumption, cut emissions, lowered operational costs and improved the efficiency and speed of train operations. While several advanced economies still depend heavily on diesel traction due to cost or structural limitations, India has moved forward with clear planning and consistent execution.
As the final stretches are completed, the country is set to operate one of the world’s largest fully electrified railway systems, supporting Indian Railways’ goal of becoming a net-zero carbon emitter and offering cleaner, faster and more reliable mobility to millions of passengers every day.