কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ২০২৬ বতৰৰ বাবে কোপৰাৰ ন্যূনতম সহায়ক মূল্যত অনুমোদন জনায়
12 DEC 2025 4:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটিয়ে ২০২৬ বতৰৰ বাবে কোপৰাৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত (MSP) অনুমোদন জনাইছে। খেতিয়কসকলক পাৰিতোষিক মূল্য প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যেৰে চৰকাৰে ২০১৮-১৯ ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত সকলো ভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ অতি কমেও ১.৫ গুণ স্তৰত বাধ্যতামূলক সকলো শস্যৰ এমএছপি নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব বুলি ঘোষণা কৰিছিল। ২০২৬ বতৰৰ বাবে উচিত গড় গুণমানৰ মিলিং কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ১২,০২৭ টকা ধাৰ্য্য কৰা হৈছে। একেদৰে ২০২৬ বতৰৰ বাবে বল কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ১২,৫০০ টকা ধাৰ্য্য কৰা হৈছে।
পূৰ্বৰ বতৰৰ তুলনাত ২০২৬ বতৰৰ বাবে মিলিং কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৪৪৫ টকা আৰু বল কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৪০০ টকা বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰে ২০১৪ বিপণন বতৰত মিলিং কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৫,২৫০ টকাৰ পৰা ২০২৬ বিপণন বতৰত ১২৯% বৃদ্ধিৰে প্ৰতি কুইন্টলত ১২,০২৭ টকা আৰু বল কোপৰাৰ এমএছপি প্ৰতি কুইন্টলত ৫,৫০০ টকাৰ পৰা ২০২৬ বিপণন বতৰত ১২৭% বৃদ্ধিৰে প্ৰতি কুইন্টলত ১২,৫০০ টকা কৰিছে।
এইদৰে অধিক এমএছপি-এ কেৱল নাৰিকল খেতিয়কসকলৰ উন্নত লাভজনক ৰিটাৰ্ণ নিশ্চিত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উভয় পৰ্য্যায়তে নাৰিকলজাত সামগ্ৰীৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণৰ অৰ্থে কৃষকসকলক কোপৰাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈয়ো উদ্দীপনা যোগাব।
ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচন লিমিটেড, ভাৰত (NAFED) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উপভোক্তা ফেডাৰেচনে (NCCF) মূল্য সমৰ্থন আঁচনি (PSS)-ৰ অধীনত কোপৰা ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় ন’ডেল সংস্থা (CNA) হিচাপে কাম কৰি যাব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Copra for 2026 season
12 DEC 2025 4:20PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Price (MSP) for copra for 2026 season. In order to provide remunerative prices to the cultivators, Government had announced in the Union Budget of 2018-19, that MSP of all the mandated crops will be fixed at levels of at least 1.5 times of all India weighted average cost of production. The MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at Rs.12,027/- per quintal and for ball copra at Rs.12,500/- per quintal for 2026 season.
The MSP for 2026 season is an increase of Rs.445/- per quintal for milling copra and Rs.400/- per quintal for ball copra over the previous season. The Government has increased MSP for milling copra and ball copra from Rs.5,250 per quintal and Rs.5,500 per quintal for the marketing season 2014 to Rs.12,027 per quintal and Rs.12,500 per quintal for the marketing season 2026, registering a growth of 129 percent and 127 percent, respectively.
A higher MSP will not only ensure better remunerative returns to the coconut growers but also incentivize farmers to expand copra production to meet the growing demand for coconut products both domestically and internationally.
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra under Price Support Scheme (PSS).