ଆୟୁଷ
ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଶ୍ବିକ ସମ୍ମିଳନୀ
08 DEC 2025 4:35PM by PIB Bhubaneswar
• ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ମାଧ୍ୟମରେ ସନ୍ତୁଳନ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ବରେ ଅଗ୍ରଣୀ : ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଧବ
• ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ-ଆଧାରିତ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ: ଡକ୍ଟର ପୁନମ କ୍ଷେତ୍ରପାଲ
• ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ୧୭ରୁ୧୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
• ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସ୍ବୀକୃତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯିବ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଆସନ୍ତା ୧୭ରୁ ୧୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ବୈଶ୍ବିକ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ତା ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରଠାରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଗୁଜୁରାଟରେ ୨୦୨୩ରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପରେ ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ବିଶ୍ୱ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ବାଧୀନ ଦାୟିତ୍ବ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଧବ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ମାନବତାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଖୁସି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରୟାସରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ଦର୍ଶାଏ । ଏହା ଭାରତର "ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖିନଃ, ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟଃ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଜାଧବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ସନ୍ତୁଳନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁସ୍ଥତା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ"। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମନ୍ତ୍ରୀ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନେତା, ଗବେଷକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହେବେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଲାଗି ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଇଥିବା ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଉପରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ରଭାବେ ଏକ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇବ।
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ବ ନେଉଥିବା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆୟୁଷ ପ୍ରଣାଳୀ - ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା, ୟୁନାନି, ସିଦ୍ଧ, ସୋୱା-ରିଗ୍ପା ଏବଂ ହୋମିଓପାଥି - ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛି ଏବଂ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସମାଧାନ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ଭାରତର ସହଭାଗୀତାରେ ସ୍ଥାପିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ବିଶ୍ବ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତି ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଯାଧବ ଆଗାମୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଯୋଜନା କରିବାରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଏକ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରିକ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓର ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏମ୍ରିଟସ୍ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସଂପର୍କରେ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର ପୁନମ ଖେତ୍ରପାଳ କହିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପାରମ୍ପରିକ, ପରିପୂରକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଔଷଧର ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ, ସମାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମନ୍ୱୟ ଲାଗି ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଲାଗି ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ବଢୁଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖକରି ସେ ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିୟାମକ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରମାଣର ବ୍ୟବଧାନ ପୂରଣ କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, "ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା: ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନରୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବ - ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଡିସେମ୍ବର ୧୭-୧୯, ୨୦୨୫ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଯୋଗରେ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ-ଜିଟିଏମସି ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ଅଧିବେଶନ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷକ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଏହାର ଆଡାପ୍ଟୋଜେନିକ, ନ୍ୟୁରୋପ୍ରୋଟେକ୍ଟିଭ୍ ଏବଂ ଇମ୍ୟୁନୋମୋଡୁଲେଟ୍ରି ଗୁଣ ଉପରେ ସମସାମୟିକ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ। ସୁରକ୍ଷା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ, ଏହି ଅଧିବେଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା, ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଧୀରେନ୍ଦ୍ର ଓଝା, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ଆଲାର୍ମେଲମାଙ୍ଗାଇ ଡି, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ମୋନାଲିସା ଦାଶ; ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପ-ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟଜିତ ପାଉଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ନଭେମ୍ବର ୯-୧୦, ୨୦୨୫ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କ ସ୍ୱାଗତ ପରେ ଏହି ପ୍ରିଭ୍ୟୁ ଇଭେଣ୍ଟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ କୂଟନୀତିଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଭାରତ-ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଅବଗଣନା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସାମଗ୍ରିକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।

AYUSH
India Commences Countdown to 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine
Union Minister Shri Jadhav addresses Curtain Raiser for the 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine in New Delhi
India leads the world in restoring balance through traditional medicine: Shri Prataprao Jadhav
Summit to drive evidence-based integration of traditional medicine: Dr. Poonam Khetrapal
The Global Summit to be co-hosted by Ministry of Ayush and WHO from 17–19 December 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
Summit to focus on scientific validation, digital health, biodiversity protection, and global collaboration in traditional medicine
08 DEC 2025 4:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush today organized a Curtain Raiser Press Conference at the National Media Centre, New Delhi, ahead of the 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine, to be held from 17–19 December 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi.
Union Minister of State (IC) for Ayush, Shri Prataprao Jadhav, expressed great pride that India will host the Second WHO Global Summit on Traditional Medicine, following the successful first edition held in Gujarat in 2023. He stated that this Summit stands as another important milestone in the collective global effort to mainstream traditional medicine for the health, happiness, and well-being of humanity, in alignment with India’s vision of “Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramayah.”
Shri Jadhav informed that this year’s Summit carries the theme “Restoring balance: The science and practice of health and well-being.” The event will bring together Ministers, policymakers, global health leaders, researchers, experts, industry representatives, and practitioners from across the world. He also shared that participation is expected from over 100 countries.
The Minister announced that the Ministry of Ayush will host a dedicated side event on Ashwagandha, one of India’s most renowned and scientifically studied medicinal plants, highlighting its importance in traditional and contemporary health practices.
Emphasizing India’s global leadership in Traditional Medicine, the Minister said that Ayush systems—Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa-Rigpa, and Homoeopathy—have served people for centuries and are today recognized worldwide as trusted solutions for holistic health. He added that the establishment of the WHO Global Traditional Medicine Centre in Jamnagar, Gujarat, in partnership with India, reflects the growing global confidence in India’s traditional knowledge systems.
Shri Jadhav commended the continuous efforts of the Ministry of Ayush and the World Health Organization in planning the upcoming Summit and acknowledged the essential role of the media in enhancing awareness and strengthening public trust in traditional medicine.
The Minister shared that the Prime Minister of India is expected to grace the closing ceremony of the Summit. He expressed confidence that the deliberations and collaborations emerging from the Summit will guide the world towards a more holistic, inclusive, and sustainable future of healthcare.
Dr. Poonam Khetrapal, Regional Director Emeritus of the WHO South-East Asia Region and Senior Advisor on Traditional Medicine to the WHO Director-General, emphasized that the 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine marks a milestone in advancing global health cooperation. She noted that with participation from over 100 countries, the Summit will shape a decade-long roadmap for evidence-based, equitable, and sustainable integration of traditional, complementary, integrative, and Indigenous medicines into national health systems.
Highlighting the global reliance on traditional medicine, she stressed the urgent need to bridge evidence gaps through research, innovation, and regulatory strengthening.
As part of the Summit deliberations, a focused side event titled “Ashwagandha: From Traditional Wisdom to Global Impact – Perspectives from Leading Global Experts” will be held on 17–19 December 2025. Organized by WHO-GTMC in collaboration with the Ministry of Ayush, the session will bring together leading researchers, policymakers, and clinicians to deepen scientific understanding of Ashwagandha. Discussions will highlight contemporary evidence on its adaptogenic, neuroprotective, and immunomodulatory properties, combined with insights from traditional knowledge. With an emphasis on safety assessments, the session aims to further advance global acceptance of high-quality, evidence-based Ashwagandha products.
Secretary, Ministry of Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha; Shri Dhirendra Ojha, Principal Director General, Press Information Bureau; Ms Alarmelmangai D, Joint Secretary, Ministry of Ayush; Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush; and Shri Satyajit Paul, Deputy Director General, Ministry of Ayush were present on the dais with the Minister. The event was also attended by senior officials of the Ministry of Ayush, and members of the media.
The Curtain Raiser event follows the Ambassadors’ Reception held on 9–10 November 2025, where diplomats were apprised of India–WHO collaboration and the global significance of the Summit.
With today’s event, India officially commences the countdown to the 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine, reaffirming its commitment to advancing holistic, integrative, and sustainable healthcare globally.