Ministry of Railways
Indian Railways Deploy 116 Extra Coaches Across 37 Trains to Ease Travel Disruptions from Flight Cancellations
05 DEC 2025 9:09PM by PIB Delhi
Indian Railways, in view of the surge in passenger demand following widespread flight cancellations, has taken extensive measures to ensure smooth travel and adequate availability of accommodation across the network. A total of 37 trains have been augmented with 116 additional coaches, operating over 114 augmented trips across the country.
Southern Railway (SR) has carried out the highest number of augmentations, enhancing capacity in 18 trains. Additional Chair Car and Sleeper Class coaches have been deployed on high-demand routes. These augmentations, implemented from 6 December 2025 onward, substantially expand accommodation capacity in the southern region.
Northern Railway (NR) follows with augmentations on eight trains, adding 3AC and Chair Car coaches. These measures implemented today onwards enhance availability on heavily travelled northern corridors.
Western Railway (WR) has augmented four high-demand trains by adding 3AC and 2AC coaches. The augmentations, effective from 6 December 2025, cater to strong passenger movement from western regions to the national capital.
East Central Railway (ECR) has strengthened the Rajendra Nagar–New Delhi (12309) service with additional 2AC coaches over five trips between 6–10 December 2025, providing enhanced capacity on this important Bihar–Delhi sector.
East Coast Railway (ECOR) has augmented the Bhubaneswar–New Delhi services (Trains 20817/20811/20823) by adding 2AC coaches across five trips, improving connectivity between Odisha and the capital.
Eastern Railway (ER) has implemented augmentations in three key trains, adding Sleeper Class coaches over six trips on 7–8 December 2025, meeting increased regional and inter-state travel demand in the east.
Northeast Frontier Railway (NFR) has augmented two important trains with 3AC and Sleeper coaches over eight trips each from 6–13 December 2025, ensuring uninterrupted capacity for travellers in the Northeast.
Along with these enhancements, Indian Railways is also operating four special train services to further support passengers. The Gorakhpur – Anand Vihar Terminal – Gorakhpur Special (05591/05592) will operate four trips between 07 and 09 December 2025. The New Delhi – Martyr Captain Tushar Mahajan – New Delhi Reserved Vande Bharat Special (02439/02440) will run on 06 December 2025, providing fast and comfortable connectivity to the Jammu region.
To meet high demand towards the western sector, the New Delhi – Mumbai Central – New Delhi Reserved Superfast Special (04002/04001) will operate on 06 and 07 December 2025. Additionally, the Hazrat Nizamuddin – Thiruvananthapuram Central Reserved Superfast Special (04080) will run one-way on 06 December 2025, offering long-distance connectivity towards the southern region.
These steps, involving capacity augmentation across zones and the operation of special trains, reflect Indian Railways’ commitment to easing passenger travel, ensuring adequate accommodation, and providing timely transport options during this period of increased demand.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିମାନ ବାତିଲରେ ଯାତ୍ରୀ ସହାୟତା: ୩୭ ଟ୍ରେନରେ ୧୧୬ ଅତିରିକ୍ତ କୋଚ୍ ଯୋଡିଲା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ
05 DEC 2025 9:09PM by PIB Bhubaneswar
ବ୍ୟାପକ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ବାତିଲ ହେବା ପରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ମୋଟ୍‍ ୩୭ଟି ଟ୍ରେନରେ ୧୧୬ଟି ଅତିରିକ୍ତ କୋଚ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ୧୧୪ଟି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରା ପରିଚାଳନା କରୁଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ରେଳବାଇ (ଏସ୍ଆର୍) ସର୍ବାଧିକ ୧୮ଟି ଟ୍ରେନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ମାର୍ଗରେ ଅତିରିକ୍ତ ଚେୟାର କାର୍ ଏବଂ ସ୍ଲିପର କ୍ଲାସ୍ କୋଚ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ୬ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳରେ ପରିବହନ କ୍ଷମତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ (ଏନ୍ଆର୍) ୮ଟି ଟ୍ରେନରେ ୩ୟ ଏ.ସି. ଏବଂ ଚେୟାର କାର୍ କୋଚ୍ ଯୋଗ କରିଛି। ଆଜିଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଉତ୍ତର କରିଡରରେ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଆର୍) ୩ୟ ଏ.ସି. ଏବଂ ୨ୟ ଏ.ସି. କୋଚ୍ ଯୋଡ଼ି ଚାରିଟି ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ଟ୍ରେନର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ୬ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ବୃଦ୍ଧି, ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳରୁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ ।
ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (ଇସିଆର୍) ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚ ଥର ଅତିରିକ୍ତ ୨ୟ ଏ.ସି. କୋଚ୍ ସହିତ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ନଗର-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ (୧୨୩୦୯) ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଯାହା ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିହାର-ଦିଲ୍ଲୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳବାଇ (ଇ.ସି. ଓ. ଆର୍.) ଭୁବନେଶ୍ୱର-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସେବା (ଟ୍ରେନ୍ ୨୦୮୧୭/୨୦୮୧୧/୨୦୮୨୩) କୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ପାଞ୍ଚଟି ଯାତ୍ରାରେ ୨ୟ ଏ. ସି. କୋଚ୍ ଯୋଡ଼ିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ରାଜଧାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ।
ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ (ଇ. ଆର୍.) ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଟ୍ରେନରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୭ ରୁ ୮ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଛଅ ଥର ଯାତ୍ରା କରି ପୂର୍ବରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଲିପର ଶ୍ରେଣୀ କୋଚ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଫ୍ରଣ୍ଟିଅର ରେଳବାଇ (ଏନ.ଏଫ. ଆର.) ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ଠାରୁ ୮ ଥର ଲେଖାଏଁ ୩ୟ ଏ. ସି. ଏବଂ ସ୍ଲିପର କୋଚ ଥିବା ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରେନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କ୍ଷମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି।
ଏହି ପଦେକ୍ଷପ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ଗୋରଖପୁର-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର (୦୫୫୯୧/୦୫୫୯୨) ୭ ରୁ ୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଚାରୋଟି ଯାତ୍ରା ପରିଚାଳନା କରିବ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ-ସହିଦ କ୍ୟାପଟେନ ତୁଷାର ମହାଜନ-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସଂରକ୍ଷିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର (୦୨୪୩୯/୦୨୪୪୦) ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୬ ତାରିଖରେ ଚାଲିବ, ଯାହା ଜାମ୍ମୁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପଶ୍ଚିମ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଧିକ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସଂରକ୍ଷିତ ସୁପରଫାଷ୍ଟ ସ୍ପେଶାଲ (୦୪୦୦୨/୦୪୦୦୧) ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୬ ଏବଂ ୭ ତାରିଖରେ ଚଳାଚଳ କରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ-ଥିରୁବନନ୍ତପୁରମ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ରିଜର୍ଭ ସୁପରଫାଷ୍ଟ ସ୍ପେଶାଲ୍ (୦୪୦୮୦) ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୬ ତାରିଖରେ ଏକପାଖିଆ ଭାବେ ଚାଲିବ, ଯାହା ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବିଭିନ୍ନ ଜୋନରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦାର ଏହି ଅବଧିରେ ସମୟୋଚିତ ପରିବହନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।