PIB Headquarters
From Strategic Partnership to Special and Privileged Bond: India-Russia Relations at a Glance
04 DEC 2025 12:08PM by PIB Delhi
KEY TAKEAWAYS
• During EAM’s August 2025 visit, India and Russia pushed to accelerate progress toward the USD 100 billion bilateral trade target by 2030, including work on the India-EAEU FTA and two new Indian consulates in Russia.
• INDRA-2025 naval exercises were held in March-April 2025, demonstrating continued operational defence cooperation through joint drills involving major ships and aircraft from both sides.
• India and Russia advanced sectoral cooperation in 2025 through multiple high-level engagements, including maritime consultations in November 2025 and Russia’s participation in India Energy Week 2025.
India-Russia bilateral relations
Russia has been a longstanding and time-tested partner of India. Since the signing of the “Declaration on the India-Russia Strategic Partnership” in October 2000, India-Russia ties have evolved significantly, touching political, security, defence, trade and economy, science and technology, culture, and people-to-people cooperation. In December 2010, during the Russian President’s visit to India, this partnership was elevated to the level of a “Special and Privileged Strategic Partnership.” Under this Partnership, several institutionalized dialogue mechanisms operate at both political and official levels to ensure regular interaction and follow-up on cooperation activities.
India and Russia also work closely at strategic, economic and defence levels through formalized institutions like India‑Russia Intergovernmental Commission (IRIGC). It has two parts: one is the Trade, Economic, Scientific, Technological and Cultural Cooperation division (IRIGC‑TEC), led by India’s External Affairs Minister (EAM) and Russia’s First Deputy Prime Minister (DPM); the other is the Military & Military-Technical Cooperation division (IRIGC‑M&MTC), headed by the defence ministers of the two countries. In December 2021, a new format called the “2+2 Dialogue” was added, where both Foreign and Defence Ministers meet simultaneously. This was done alongside; the summit level talks between the Prime Minister of India and the President of Russia.
​The Inter-governmental Commission is a mechanism for regularly monitoring bilateral progress across the sectors of trade and economic cooperation between the two countries which was set up by an Agreement on inter-governmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological Cooperation signed in May 1992.
India- Russia Political Relations
India and Russia continue to nurture their Special and Privileged Strategic Partnership through intensive and multi-layered political engagements. The highest institutionalized mechanism remains the Annual Summit between the Prime Minister of India and the President of the Russian Federation, with 22 summits completed to date. President of the Russian Federation H.E. Mr. Vladimir Putin will be visiting India again from 04 - 05 December 2025 for the 23rd India-Russia Annual Summit. The upcoming visit of President Putin to India will allow the leaders of both countries to review the progress of India-Russia cooperation, decide the future direction of our Special and Privileged Strategic Partnership, and discuss important regional and global issues that matter to both nations. The last (22nd) Summit was held in Moscow on 8-9 July 2024, during which the leaders issued a Joint Statement titled “India-Russia: Enduring and Expanding Partnership”. A separate Joint Statement on strategic economic cooperation until 2030 was issued besides signing of 9 MoUs. During the visit, PM of India was conferred on Russia’s highest state decoration, the Order of Saint Andrew the Apostle the First-Called, for former’s outstanding contribution to India-Russia ties. The leaders met again on 22 October 2024 on the margins of the BRICS Summit in Kazan and again on 01 September 2025 on the sidelines of SCO Heads of States meeting in Tianjin, China and discussed ways to further strengthen the Special and Privileged Strategic Partnership between the countries. The two leaders have maintained frequent telephonic contact, including conversations on 15 January, 20 March, 5 June and 27 August 2024, as well as on 5 May 2025 following the Pahalgam terror attack, during which they reaffirmed their determination to further strengthen cooperation in the fight against all forms and manifestations of terrorism. Earlier also, on 08 and 18 August 2025, President Putin spoke with PM and briefed him on the latest developments regarding Ukraine in the context of US-Russia’s Alaska Summit.
Ministerial and official-level interactions remain robust between the two countries. EAM and FM Lavrov also met recently on 17 November 2025 during EAM’s visit to Moscow for SCO Council of Heads of Government (CHG) meeting. The Ministers have already met six times this year: 17 November in Moscow (Russia), 27 September in New York (USA), 21 August in Moscow (Russia), 15 July in Tianjin (China), 07 July in Rio de Janeiro (Brazil) and 20 Feb in Johannesburg (South Africa).
In his August 2025 visit to Moscow, EAM co-chaired the 26th IRIGC-TEC with First Deputy PM of Russia Manturov. He met President Putin and FM Lavrov, and pushed for faster $100 billion trade by 2030. They had discussions on fast-tracking of opening of two new Indian Consulates in Kazan and Yekaterinburg, energy ties, and an India-EAEU FTA. They reviewed recent developments in Ukraine, Middle East, West Asia and Afghanistan. EAM reaffirmed India’s view that dialogue and diplomacy remain the most constructive pathways for addressing differences. He also conveyed India’s concerns regarding Indians serving in the Russian Army, expressing hope for a prompt and considerate resolution of the pending cases.
Raksha Mantri, Shri Rajnath Singh held a bilateral meeting with the Russian Defence Minister Mr. Andrey Belousov on the margins of the SCO Defence Ministers’ Meeting in Qingdao, China on 26 June 2025. He earlier visited Moscow from 8-10 December 2024 to co-chair the 21st meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military and Military-Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) and called on President Vladmir Putin.
National Security Advisor, Shri Ajit Doval visited Moscow on 07-08 August 2025 for the India-Russia NSA-level Strategic Dialogue. During the visit, he called on President Putin and held meetings with Secretary of the Russian Security Council Mr. Sergei Shoigu, Aide to President Putin Mr. Niokolai Patrushev and First DPM Mr. Denis Manturov. NSA also visited St. Petersburg in September 2024 for the BRICS NSAs meeting, during which he met President Putin and Security Council Secretary Sergei Shoigu. India was represented at Russia’s 80th Victory Day celebrations on 9 May 2025 by Minister of State for Defence, Shri Sanjay Seth.
At the working level, Foreign Secretary Vikram Misri held Foreign Office Consultations with Deputy Foreign Minister Andrey Rudenko in Moscow on 7 March 2025. These sustained high-level exchanges across multiple formats underscore the depth, resilience and forward momentum of India-Russia political relations.
India and Russia held high-level maritime consultations in New Delhi, led by Minister Sarbananda Sonowal and Nikolai Patrushev on 17 November, 2025. Both sides reviewed shipbuilding, port development, logistics and Arctic cooperation, reaffirmed their strategic partnership, and agreed to deepen collaboration to build a resilient, efficient and sustainable maritime framework supporting long-term connectivity and growth.
India – Russia Economic Relations
The primary mechanism at the government level for enhancing trade and economic cooperation is the India-Russia Intergovernmental Commission for Trade, Economic, Scientific & Cultural Cooperation (IRIGC-TEC), co-chaired by EAM from the Indian side and First DPM Mr. Denis Manturov from the Russian side. The 26th session of the IRIGC-TEC was held on 20 August 2025 in Moscow and focused on addressing tariff and non-tariff trade barriers, removing bottlenecks in logistics, promoting connectivity, effecting payment mechanisms smoothly, timely finalization and execution of the Programme of Economic Cooperation till 2030 The session also emphasized the early conclusion of the India–Eurasian Economic Union FTA, whose terms of reference were finalized, along with the need for regular interaction between businesses of both countries to achieve the revised bilateral trade target of USD 100 billion by 2030. Following the plenary session, the Protocol for the 26th Session of IRIGC-TEC was signed by the co-chairs. Both countries are working towards ambitious targets set by their leaders: $50 billion in mutual investments by 2025 and $100 billion in annual bilateral trade by 2030.
Bilateral trade has grown rapidly and reached a record $68.7 billion in FY 2024-25, with Indian exports at $4.9 billion (mainly pharmaceuticals, chemicals, iron & steel, and marine products) and imports from Russia at $63.8 billion (primarily crude oil and petroleum products, sunflower oil, fertilizers, coking coal, and precious stones/metals).
Bilateral trade in services has remained stable during the last few years. It amounted to $1.021 billion for the year 2021. Bilateral investments between the two countries remain strong with a target of $50 billion investment by 2025. The major bilateral investments by Russia in India are in the oil and gas, petrochemicals, banking, railways and steel sectors, while Indian investments in Russia are mainly in oil and gas and pharmaceuticals sectors.
India – Russia Defence Cooperation
Defence is one of the most important parts of the strong friendship and strategic partnership between India and Russia. Both countries follow a special 10-year agreement that guides all their military and defence technology cooperation. The military-technical cooperation agreement for 2021–2031 inked on 6 December 2021 in New Delhi, focuses on joint research, development, production, and after-sales support of weapons and military equipment.
The longstanding and wide-ranging military technical cooperation between the two countries has evolved from a buyer-seller framework to one involving joint research, development and production of advanced defense technologies and systems. Russia is also an important source for the supply of defense equipment, engines, spare parts and components. Several defense platforms are also assembled/produced in India such as T-90 tanks and Su-30 MKI aircraft. Both sides have also been exploring co-development and co-production of defense equipment and platforms, including the possibility of export to other countries such as the Brahmos system.
The India-Russia Inter-Governmental Commission on Military & Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC) is co-chaired by India’s Defence Minister and Russia’s Defence Minister. Raksha Mantri Shri Rajnath Singh visited Russia in December 2024 and Co-Chaired the 21st IRIGC - M&MTC meeting apart from participating in the commissioning a frigate “INS Tushil” into Indian Navy at Kaliningrad. On 01 July 2025, INS Tamal, the latest stealth multi-role frigate, was also commissioned in Kaliningrad. The 5th Meeting of IRIGC-M&MTC took place in New Delhi on October 28-29 2025.
The 14th edition of India-Russia joint training exercise INDRA-2025 was held in Bikaner, Rajasthan from 6-15 October, 2025 with the participation of more than 250 servicemen from each side. On 10-16 September 2025, a contingent of 65 Indian Armed Forces personnel from the Army, Air Force, and Navy, took part in Zapad-2025 military exercise at Nizhny Novgorod in Russia. On 28 Mar-02 Apr 2025, the bilateral Naval Exercise INDRA 2025 between Indian and Russian navies was conducted in two phases - Harbour phase at Chennai and Sea phase in Bay of Bengal. On 10-16 September 2025, a contingent of 65 Indian Armed Forces personnel from the Army, Air Force, and Navy, took part in Zapad-2025 military exercise at Nizhny Novgorod in Russia.
On 29 October 2025, Indian delegation led by Sanjeev Kumar, Secretary (Defence Production) participated in the 23rd Working Group Meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military Technical Cooperation and Defence Industry in Moscow.
Shift to Joint R&D and Production
The defense cooperation evolved beyond a mere buyer-seller dynamic to include joint research, development, and co-production of advanced systems. Following are some of the weapon systems:
Weapon Systems
Description
BrahMos Missile
BrahMos Cruise Missile system jointly developed by India’s DRDO and Russia's NPO Mashinostroyeniya (NPOM), which remains a flagship of India–Russia military-technical collaboration in missile technology
Sukhoi Su-30MKI
Licensed production of the multi-role fighter aircraft by Hindustan Aeronautics Limited (HAL) in India.
T-90 Tanks
Licensed production of the T-90S Bhishma main battle tanks in India.
S-400 Triumf
Procurement of the advanced long-range surface-to-air missile defense system (SAM) by India. This is not jointly produced but procured
INS Vikramaditya
Refurbishment and transfer of the former Russian aircraft carrier Admiral Gorshkov to the Indian Navy. A majority of India's conventional and nuclear-powered submarines are of Russian origin.
AK-203 Assault Rifles
Production by the Indo-Russia Rifles Private Limited (IRRPL) joint venture in Korwa, India, under the "Make in India" initiative.
Parliamentary Cooperation:
The Inter-Parliamentary Commission, between the Lok Sabha and the Russian State Duma (lower house), has played a key role in facilitating parliamentary cooperation. It has met five times since its inception (2000, 2003, 2015, 2017, 2018). The Commission is co-chaired by the Speaker of the Lok Sabha and the Chairperson of the State Duma. The 5th India-Russia Inter Parliamentary Commission was held in India on 09 December 2018.
Chairman of the State Duma (Russia’s lower house of Parliament) Mr. Vyacheslav Volodin paid an official visit to India from 02-04 Feb 2025. During the visit, Volodin called on President and Vice President and had bilateral meeting with the Lok Sabha Speaker. The Russian delegation attended the then ongoing 2025 budget session of both Rajya Sabha and Lok Sabha. In July 2024, Lok Sabha Speaker Shri Om Birla led the Indian delegation for the 10th BRICS Parliamentary Forum in Saint Petersburg and also had bilateral meetings with Chairman Volodin and Speaker of the Russian Federation Council (Upper House of Parliament) Ms. Valentina Matvienko.
In the context of Pahalgam terror attack and India’s Operation Sindoor, an all-party delegation led by Ms. KanimozhiKarunanidhi comprising 5 MPs and senior diplomat Ambassador Manjeev Puri visited Russia from 22-24 May 2025 to project India’s united resolve and zero-tolerance approach towards terrorism in all its forms and manifestations. From 21-26 June 2025, Dr. Shashi Tharoor, MP Lok Sabha who was on his personal visit held meetings with Mr. Konstantin Kosachev (Deputy Chairman of Federal Council) and Mr. Leonid Slutsky (Chairman of State Duma Committee on International Affairs). From 29-30 October, Indian parliamentary delegation including Hon’ble MPs Shri RajkumarChahar, Dr. C.N. Manjunath from Loksabha and Dr. V. Sivadasan from Rajya Sabha participated in the meetings of the Asian Parliamentary Assembly Standing Committee on Social and Cultural Affairs in Moscow.
Science and Technology
Science & Technology has played a key role in the bilateral India-Russia partnership, especially in the early days after India’s independence. Today, India & Russia work together on basic sciences, materials science, mathematics and cutting-edge areas like India’s manned spaceflight program (Gaganyaan), nanotechnologies etc. India’s only nuclear power plant established with another country is in Kudankulam in Tamil Nadu which established in collaboration with Russia. The bilateral cooperation is guided by the new roadmap for Science, Technology & Innovation signed during the 21st Annual Summit in New Delhi in December 2021. It is expected to boost innovation-related engagements between the two countries and focus on commercialization of technologies and full-cycle support for joint projects of economic and societal impact. Meetings of the Russia-India Working Group on Science and Technology, with representatives of the relevant ministries, universities and scientists of both countries, take place regularly under the IRIGC-TEC mechanism.
DID YOU KNOW?
India and Russia have a long-standing cooperation in space. Their space agencies, Indian Space Research Organization (ISRO) and Roscosmos, have signed agreements to work together, including for India’s first human spaceflight mission, Gaganyaan. As part of this partnership, Indian astronauts have already completed their training in Russia under Roscosmos.
Education:
Cooperation between India and Russia in the field of education is multifaceted and longstanding in nature. One of the most visible aspects of this cooperation is the presence of about 20,000 Indian students in institutes in Russia for courses in disciplines such as medicine, engineering, economics, sciences and other subjects. Medical students comprise the largest group among Indian students studying in Russia. Separately, Indology is taught in several Russian universities apart from Indian languages such as Hindi, Sanskrit & Pali. At the school-level, the Atal Innovation Mission of India and SIRIUS Center work together as part of an initiative envisioned by Prime Minister and President Putin. In context of collaboration in higher education including between universities/institutes, then the following main mechanisms are playing an active role - Educational Exchange Programme (EEP) between the two governments, Network of Higher Education Institutions of India and Russia (known as the RIN), Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration (SPARC), and the Global Initiative of Academic Networks (GIAN) programme.
Russia has been an active partner country for ITEC scholarship. In 2024-25 around 17 Russian nationals took part in ITEC while in 2023-24, around 23 Russian nationals took the ITEC scholarship when compared to 100+ number during pre-Covid years. On 19 September, Embassy celebrated ITEC Day 2025.
India-Russia Cultural Relations
India and Russia enjoy deep-rooted and centuries-old cultural relations that predate India’s independence, tracing back to the 15th-century travels of Russian merchant Afanasy Nikitin, traders settling in Astrakhan, and the founding of a Russian theatre in Kolkata by Gerasim Lebedev. Prominent Russian scholars and artists such as Nicholas Roerich Generations of Russians have grown up watching iconic Indian films, and since the 1980s yoga has gained immense popularity, especially in major cities.
DID YOU KNOW?
In 2019, Russian President Putin awarded Prime Minister Narendra Modi Russia’s highest civilian honour, the Order of the Holy Apostle Andrew the First, for strengthening the special friendship between India and Russia.
People-to-people contacts continue to strengthen, with a marked increase in tourist flows in both directions and ongoing efforts to ease visa regimes. The Jawaharlal Nehru Cultural Centre in Moscow, established in 1989, serves as the primary institution for promoting Indian culture in Russia through regular classes in Kathak, yoga, tabla, and Hindustani vocal music, as well as collaborations with Russian universities and cultural organisations. A number of Russian universities and institutions, teach Indian languages. Under the Cultural Exchange Programme and the ICCR-Russian Ministry of Culture Protocol (regularly renewed), Indian cultural troupes visit Russia almost every year; in 2023 five groups performed across multiple regions, showcasing Warrior Women of India, Bharatanatyam, Odissi, and Rajasthani folk dance. ICCR also offers four dedicated scholarship schemes for Russian nationals to pursue higher studies in humanities, science, Ayurveda, dance, and music in India.
DID YOU KNOW?
Russia’s Minister of Culture Ms. Olga Lyubimova visited India for the World Audio Visual & Entertainment Summit 2025 (WAVES 2025) in Mumbai in May 2025 and had a meeting with Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw discussing bilateral cooperation in cinematography.
The Second Indian Film Festival was held from 04-15 October 2025 across five Russian cities: Moscow, St. Petersburg, Kazan, Yakutsk and Vladivostok. A 9-day cultural festival ‘Bharat Utsav-Festival of India’ was held for the first time in the central area of Moscow city from 5-13 July 2025. The festival with 120+ events bringing in 100+ artists and craftsmen from India was a huge success witnessing a footfall of 8,50,000 Muscovites. The XIth International Day of Yoga (2025) was celebrated in 60+ regions of Russia. In Moscow’s VDNKH complex (June 21) more than 1000 people participated in Yoga demonstration and master classes on Ayurveda and meditation.
India was the Guest of Honour country for 2025 in the Moscow International Book Fair during 3-7 September2025. On 11 October, the Holy Relics of Lord Buddha arrived in Elista, Republic of Kalmykia, for exposition. The relics were accompanied to Russia by Hon’ble Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Keshav Prasad Maurya and were accompanied back to India by Hon’ble Lt. Governor of Jammu & Kashmir Shri Manoj Sinha.
International/Multilateral Organizations and Connectivity Projects
India and Russia cooperate closely at several multilateral platforms such as the UN, G20, BRICS & SCO. This cooperation has been strengthened further through regular exchanges and mutual support during India’s Presidencies of the G20 and SCO in 2023 and Russia’s BRICS Presidency in 2024. Russia has consistently expressed support for India’s candidature for a permanent seat the UN Security Council. India will take up the BRICS Chairship in 2026, it will work for strengthening cooperation in BRICS through the institutionalization of its processes.
Conclusion
The bilateral relationship has remained strong and stable over the past 78 years. The India-Russia partnership has been among the steadiest in the contemporary era with a shared commitment to a multipolar world as well to expand the engagement beyond the traditional military, nuclear and space cooperation. In the past two years, the bilateral trade has expanded significantly. There are discussions on ways to increase exports from India as well developing new models of cooperation. Both countries are also looking to strengthen inter-regional cooperation, especially with the Russian Far East and promote connectivity initiatives like the International North-South Transport Corridor, the Chennai-Vladivostok Eastern Maritime Corridor and the Northern Sea Route. There is a synergy between Russia’s pivot to the East, its resources and technology and India’s own flagship initiatives such as Atmanirbhar Bharat and Make in India.
References
Ministry of External Affairs
Press Information Bureau
Indian Embassy, Moscow
3. Defence & Technology
Click here to see PDF

PIB Headquarters
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপতগী স্পেসিএল এন্দ প্রিভিলেজকী মরী: ভারত-রসিয়াগী মরীশিংদা মীৎয়েং অমা
04 DEC 2025 12:08PM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱাফমশিং
• EAMগী ওগস্ত 2025 খোঙচৎ মনুংদা ভারত অমসুং রসিয়ানা ইন্দিয়া-EAEU FTAগী থবক অমসুং অনৌবা ইন্দিয়ন কন্সুলেৎ রসিয়াদা হাংবগী থবক য়াওনা 2030 ফাওবদা USD 100 বিলিয়ন বাইলেতরেল ত্রেদকী মাইকৈদা খোঙজেল য়াংশিনহনখি।
• INDRA-2025 নেভেল এক্সর্সাইজশিং মার্চ-এপ্রিল 2025দা পাংথোক্তুনা অচৌবা জহাজ অমসুং এয়রক্রাফ কয়া নাকল অনিমক্তগী য়াওবা জোইন্ত দ্রিলশিংগী খুত্থাংদা লেপ্পা লৈতনা দিফেন্স কোওপরেসন উৎখি।
• ভারত অমসুং রসিয়ানা নবেম্বর 2025দা মেরিতাইম কন্সলতেসনশিং অমসুং ইন্দিয়া ইনর্জী ৱীক 2025দা রসিয়ানা শরুক য়াবা য়াওনা হায়-লেবেল এঙ্গেজমেন্ত কয়ামরুমগী খুত্থাংদা 2025দা সেক্তোরেল কোওপরেসন খুমাং চাউশিনহনখি।
ভারত-রসিয়াগী বাইলেতরেল মরীশিং
রসিয়া অসি মতম কুইনদগী অমসুং মতমনা চাংয়েং তৌরবা ভারতকী পার্তনর অমা ওইদুনা লাক্লি। ইং 2000গী ওক্তোবর থাদা 'দিক্লেরেসন ওন দি ইন্দিয়া-রসিয়া স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ'দা খুৎয়েক পীনখিবা মতমদগীদি, রাজনিতী, সেক্যুরিতী, ঙাকশেল, ললোন-ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, কলচর অমসুং মীয়ামগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী লমদা ভারত-রসিয়াগী মরী অসি চাউনা চাউখৎলক্লি। দিসেম্বর 2010দা রসিয়াগী রাস্ত্রপতিগী ভারত খোংচৎ মনুংদা, পার্তনরশিপ অসি "স্পিসিএল এন্দ প্রিভিলেজ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ"কী থাক্তা পুখৎখি। পার্তনরশিপ অসিগী মখাদা, লেপ্পা লৈতনা ইন্তরেক্সন অমসুং কোওপরেসন এক্তিবিতীশিংদা ফোলো-অপ তৌনবগীদমক পোলিতিকেল অমসুং ওফিসিএল থাক অনিমক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল দাইলোগ মেকানিজম কয়া অমা মথৌ তৌরি।
ভারত অমসুং রসিয়ানা স্ত্রেতেজিক, ইকোনোমিক অমসুং দিফেন্সকী থাক্তা ইন্দিয়া-রসিয়া ইন্তরগবর্নমেন্তেল কম্মিসন (IRIGC) গুম্বা ফোর্মেলাইজ তৌরবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা নক্না থবক তৌমিন্নরি। মসিগী শরুক অনি লৈ: অমনা ভারতকী মপান থৌরমগী মন্ত্রী (EAM) অমসুং রসিয়াগী অহানবা উপ-প্রধান মন্ত্রী (DPM) না লুচিংবা ত্রেদ, ইকোনোমিক, সাইন্তিফিক, তেক্নোলোজিকেল অমসুং কলচরেল কোওপরেসন দিভিজন (IRIGC‑TEC), অতোপ্পা অমনা লৈবাক অনিগী দিফেন্স মিনিস্তরশিংনা লুচিংবা মিলিতরী অমসুং মিলিতরী-তেক্নিকল কোওপরেসন দিভিজন (IRIGC‑M&MTC) দিসেম্বর 2021দা, 2+2 দাইলোগ” কৌবা অনৌবা ফোর্মেত অমা হাপচিনখি, মসিদা ফোরেন অমসুং দিফেন্স মিনিস্তর অনিমক অমুক্তা উনখি। মসি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমসুং রসিয়াগী রাস্ত্রপতিগী মরক্তা সমিৎ লেবেলগী ৱারী শানবগী নাকলদা পাংথোকখি।
ইন্তর-গভর্নমেন্তেল কম্মিসন অসি মে 1992দা খুৎয়েক পীনখিবা ইন্তর-গোভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন ত্রেদ, ইকনোমিক, সাইন্তিফিক এন্দ তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসনগী য়ানখিবা অদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ত্রেদ অমসুং ইকনোমিক কোওপরেসনগী সেক্তরশিংদা বাইলেতরেল প্রোগ্রেস চাং নাইনা য়েংশিন্নবা মেকানিজম অমনি।
ভারত-রসিয়া পোলিতিকেলগী মরীশিং
ভারত অমসুং রসিয়ানা মখোয়গী অখন্নবা অমসুং প্রিভিলেজ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপবু কন্না অমসুং মল্তিলেয়রদ পোলিতিকেল এঙ্গেজমেন্তশিংগী থোংদা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমসুং রসিয়ন ফেদরেসনগী রাস্ত্রপতিগী মরক্তা চহিগী ওইবা সম্মিৎ অসি খ্বাইদগী ৱাংবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম ওইরি। ঙসি ফাওবদা সম্মিৎ 22 পাংথোকখ্রে। রসিয়ন ফেদরেসনগী প্রসিদেন্ত ঐচ.ই. মিস্তর ভ্লাদিমির পুতিন্না 2025গী দিসেম্বর 4দগী 5 ফাওবদা 23শুবা ভারত-রসিয়া চহিগী মীফমগীদমক অমুক হন্না ভারতদা চৎকনি। রাস্ত্রপতি পুতিনগী লাক্কদৌরিবা ভারত খোংচৎ অসিনা লৈবাক অনিগী লুচিংবশিংদা ভারত-রুসিয়াগী মতেং পীনবগী খোংজেল য়েংশিন্নবা, ঐখোয়গী অখন্নবা অমসুং প্রিভিলেজ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী তুংগী মায়কৈ লেপ্নবা অমসুং লৈবাক অনিমক্কী মরু ওইবা রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইসুশিং খন্ননবা খুদোংচাবা পীগনি। হৌখিবা (22শুবা) সমিৎ অসি 2024গী জুলাই 8-9দা মস্কোদা পাংথোকখি। মসিগী মনুংদা লুচিংবশিংনা 'ইন্দিয়া-রসিয়া: তুংকোইনা চৎকদবা অমসুং পাকথোক চাউথোকপা পার্তনরশিপ' হায়না মিংথোনবা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমা থোকখি। 2030 ফাওবগী স্ত্রেতেজিক ইকোনোমিক কোওপরেসনগী তোঙানবা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমা MoU9দা খুৎয়েক পীনবগী মথক্তা ইসু তৌখি। খোঙচৎ অদুগী মনুংদা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রীবু রসিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা স্তেত দেকোরেশন, ওর্দর ওফ সেন্ত এন্দ্রু দি এপোস্তল দি ফার্ষ্ট-কল্লদ, ভারত-রসিয়াগী মরীশিংদা মহাক্কী শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাং অদুগীদমক পীখি। লুচিংবা অনিনা 2024গী ওক্তোবর 22দা কজান্দা BRICS সমিৎকী নাকলদা অমসুং 2025গী সেপ্তেম্বর 1দা চাইনাগী তিয়ানজিনদা পাংথোকখিবা SCOগী মকোক থোংবশিংগী মীফমগী নাকলদা অমুক্কা হন্না উনখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা স্পিসিএল অমসুং প্রিভিলেজ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লম্বীশিং খন্নখি। লুচিংবা অনিনা 2024গী জনুৱারী 15, মার্চ 20, জুন 5 অমসুং ওগস্ত 27দা ৱারী শানখিবা অদুগা লোয়ননা পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক্তকী মতুংদা 2025গী মে 5দা ৱারী শানখিবা য়াওনা তেলিফোন্দা তোইনা ৱারী শানখি। মসিগী মনুংদা মখোয়না তেরোরিজমগী মওং অমসুং মওং খুদিংমক্কী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মতেং পীনবা মখা তানা চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মমাংদা, 2025গী ওগস্ত 8 অমসুং 18দা রাস্ত্রপতি পুতিননা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখি অমসুং য়ু.এস.-রসিয়াগী আলাস্কা সম্মিৎকী মতাংদা য়ুক্রেনগা মরী লৈনবা খ্বাইদগী নৌবা থৌওংশিংগী মতাংদা পাউদমখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা মিনিস্তর অমসুং ওফিসিএলগী থাক্তা ৱারী শানবগী মরী অসি মপাঙ্গল লৈরি। EAM অমসুং MF লভ্রোভনা হৌখিবা নবেম্বর 17, 2025দা EAMনা SCOগী কাউন্সিল ওফ হেদস ওফ গবর্নমেন্ত (CHG) গী মীফমগীদমক মস্কোদা চৎখিবা মতমদা উন্নখি। মিনিস্তরশিং অসি চহি অসিদা তরুক হন্না উনখ্রে: নবেম্বর 17দা মোস্কো (রসিয়া), সেপ্তেম্বর 27দা ন্যু য়োর্ক (USA), ওগস্ত 21দা মোস্কো (রুসিয়া), জুলাই 15দা তিয়ানজিন (চাইনা), জুলাই 7দা রিও দি জেনেরো (ব্রাজিল) অমসুং ফেব্রুৱারী 20দা জোহান্সবার্গ (খা আফ্রিকা)।
মহাক্কী 2025গী ওগস্তকী মস্কো খোংচৎতা, EAMনা রসিয়াগী ফার্স্ত দিপুতি পি.এম. মন্তুরোভকা লোয়ননা 26শুবা IRIGC-TECদা পুন্না চেয়র লৌখি। মহাক্না প্রসিদেন্ত পুতিন অমসুং এফ.এম. লভ্রোভগা উনখি অমসুং 2030 ফাওবদা বিলিয়ন 100গী ত্রেদ খোংজেল য়াংখৎহন্নবা হোৎনখি। মখোয়না কজান অমসুং ইকেতরিনবুর্গতা অনৌবা ভারতকী কন্সুলেৎ অনি হাংদোকপগী খোঙজেল য়াংশিনবা, ইনর্জীগী মরীশিং অমসুং ভারত-EAEU FTAগী মতাংদা খন্নখি। মখোয়না য়ুক্রেন, মিদল ইস্ত, ৱেস্ত এসিয়া অমসুং অফগানিস্তান্দা হৌখিবা মতমগী চাউখৎ থৌরাংশিং য়েংশিনখি। EAMনা ভারতকী মিৎয়েং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি মদুদি ৱা খন্ন-নৈননবা অমসুং দিপ্লোমেসী অসিনা খেন্নবা লৈবশিং কোকহন্নবা খ্বাইদগী কন্সত্রক্তিব ওইবা লম্বী ওইরি। মহাক্না রসিয়ন আর্মীদা থবক তৌরিবা ভারতকী মীওইশিংগী মতাংদা ভারতকী অৱাবা অদুসু ফোংদোকখি। মহাক্না পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং অসি অথুবা মতমদা অমসুং মীৎয়েং চংদুনা লোইশিন্নবা আশা তৌখি।
ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা রুসিয়াগী ঙাকশেল মন্ত্রী মিস্তর মোহাম্মদ খানগা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। চিংদাও, চাইনাদা জুন 26, 2025দা পাংথোকখিবা SCOগী দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী মীফমদা এন্দ্রে বেলুসোভনা ৱা ঙাংখি। মহাক্না মমাংদা 2024গী দিসেম্বর 8-10দা মোস্কোদা মিলিতরী অমসুং মিলিতরী-তেক্নিকল কোওপরেসনগী ইন্দিয়া-রসিয়া ইন্তর-গভর্নমেন্তেল কম্মিসনগী (IRIGC-M&MTC) 21শুবা মীফমগী কো-চেয়র তৌনবা চৎখি অমসুং রাস্ত্রপতি ভ্লাদিমির পুতিনগা উনখি।
নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজর, শ্রী অজিৎ দোবলনা 2025গী ওগস্ত 7-8দা ভারত-রসিয়া NSA লেবেল স্ত্রেতেজিক দাইলোগকীদমক মস্কোদা চৎখি। খোঙচৎ অদুগী মনুংদা মহাক্না রাস্ত্রপতি পুতিনগা উনখি অমসুং রসিয়াগী সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী সেক্রেতরী শ্রী মোদীগা উনখি। রাস্ত্রপতি পুতিনগী এসিস্তেন্ত শ্রী সের্গেয় শোইগু নিওকোলাই পেত্রুশেভ অমসুং ফার্স্ত DPM দেনিস মন্তুরোভ। NSAনা সেন্ত সেপ্তেম্বর 2024দা BRICS NSAশিংগী মীফমগীদমক পি.এস.তর্সবুর্গদা চৎখি। মীফম অদুদা মহাক্না রাস্ত্রপতি পুতিন অমসুং সেক্যুরিতী কাউন্সিল সেক্রেতরী সর্গেয় শোইগুগা উনখি। 2025গী মে 9দা রসিয়াগী 80শুবা ভিক্তরী দেগী থৌরমদা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা দিফেন্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী সঞ্জয় শেঠনা শরুক য়াখি।
থবক তৌবগী থাক্তা, ফোরেন সেক্রেতরী বিক্রম মিস্সিরিনা মার্চ 7, 2025দা মোস্কোদা দিপুতি ফোরেন মিনিস্তর এন্দ্রে রুদেনকোগা লোয়ননা ফোরেন ওফিস কন্সল্তেসনশিং পাংথোকখি। মখল কয়াগী ফোর্মেৎশিংদা অৱাংবা থাক্কী খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসিনা ভারত-রসিয়াগী রাজনিতীগী ওইবা মরীশিংগী অচেৎপা, মপাঙ্গল অমসুং মাংলোমদা চংশিল্লিবা খোঙজেল অদু উৎলি।
ভারত অমসুং রসিয়ানা নবেম্বর 17, 2025দা মন্ত্রী সরবানন্দ সোনোৱল অমসুং নিকোলাই পত্রুশেবনা লমজিংদুনা নই দিল্লীদা অৱাংবা থাক্কী মেরিতাইম কন্সলতেসনশিং পাংথোকখি। নাকল অনিমক্না শিপবিল্দিং, পোর্ত দিবেলপমেন্ত, লোজিস্তিক্স অমসুং আর্তিক কোওপরেসন য়েংশিনখি, মখোয়গী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং লোং-তর্ম কন্নেক্তিবিতী অমসুং গ্রোথ সপ্পোর্ত তৌরিবা মপাঙ্গল কনবা, অফবা অমসুং তুং কোইগদবা মেরিতাইম ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎনবা কোল্লাবোরেসন হেনগৎহন্নবা য়ানখি।
ভারত-রসিয়াগী শেন্মিৎলোনগী মরীশিং
ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা সরকারগী থাক্তা মরুওইবা মেকানিজম অসি ভারত-রসিয়া ইন্তরগবর্নমেন্তেল কম্মিসন ফোর ত্রেদ, ইকনোমিক, সাইন্তিফিক এন্দ কলচরেল কোওপরেসন (IRIGC-TEC) নি। 2025গী ওগস্ত 20দা মস্কোদা পাংথোকখিবা IRIGC-TEC গী 26শুবা মীফমদা তারিফ অমসুং নন-তারিফ ত্রেদকী অথিংবশিং কোকহন্নবা, লোজিস্তিক্সতা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা, কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা, শেল থাদবগী থৌওংশিং নীংথিনা পাংথোক্নবা, মতম চানা লোইশিন্নবা অমসুং 2030 ফাওবগী ইকোনোমিক কোওপরেসন প্রোগ্রামগী থবক পায়খৎনবা মীৎয়েং থমখি। মীফম অদুদা ইন্দিয়া-য়ুরোসিয়ন ইকোনোমিক য়ুনিয়ন FTAবু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা ৱাফমসু থমখি। অপুনবা মীফম অদুগী মতুংদা, IRIGC-TECগী 26শুবা মীফমগী প্রোতোকোল অদু কো-চেয়রশিংনা খুৎয়েক পীনখি। লৈবাক অনিমক্না মখোয়গী লুচিংবশিংনা থমখিবা পান্দমগী মায়কৈদা থবক তৌরি: 2025 ফাওবদা অমগা অমগা ইনভেস্ত তৌবদা বিল্লিয়ন দোল্লর 50 অমসুং 2030 ফাওবদা চহিগী ওইনা বাইলেতরেল ত্রেদতা বিল্লিয়ন দোল্লর 100।
বাইলেতরেল ত্রেদ য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি অমসুং FY 2024-25দা রেকোর্দ ওইবা দোল্লর বিল্লিয়ন 68.7 য়ৌখ্রে। ভারতনা দোল্লর বিল্লিয়ন 4.9 (অয়াম্বনা ফার্মাসিউটিকলশিং, কেমিকেলশিং, আইরন অমসুং স্তীল, অমসুং মেরিন প্রদক্তশিং) এক্সপোর্ত তৌরি অমসুং রসিয়াদগী দোল্লর বিল্লিয়ন 63.8 (অয়াম্বনা ক্রুদ ওইল অমসুং পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং, সানফ্লৱর ওইল, ফর্টিলাইজরশিং, কোক্কিং কোল, অমসুং মমল য়াম্লবা নুংশিশিং/মেতলশিং) ইম্পোর্ত তৌরি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা সর্ভিসশিংগী বাইলেতরেল ত্রেদ অসি স্তেবল ওইখি। মসি 2021গী ওইনা দোল্লর বিল্লিয়ন 1.021 ওইখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা বাইলেতরেল ইনবেস্তমেন্ত অসি 2025 ফাওবদা বিলিয়ন দোল্লর 50গী ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা পান্দম থমদুনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। রসিয়াগী ভারত্তা মরুওইবা বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্তশিং অসি ওইল অমসুং গ্যাস, পেত্রোকেমিকেল্স, বেঙ্কিং, রেলৱেজ অমসুং স্তীল সেক্তরশিংদা লৈ, অদুগা রসিয়াদা ভারতকী ইনভেস্তমেন্তশিং অসি মরুওইনা ওইল অমসুং গ্যাস অমসুং ফার্মাসিউতিক্স সেক্তরশিংদা লৈ।
ভারত-রসিয়াগী ঙাকশেলদা তেংবাং পীনবা
ঙাকশেল অসি ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা অচেৎপা মরুপ ওইবগী মরী অমসুং স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক অমনি। লৈবাক অনিমক্না মখোয়গী মিলিতরী অমসুং দিফেন্স তেক্নোলোজী কোওপরেসন পুম্নমক লমজিংলিবা চহী 10গী অখন্নবা এগ্রীমেন্ত অমা ঙাক্না চৎলি। দিসেম্বর 6, 2021দা ন্যু দিল্লীদা খুৎয়েক পীনখিবা 2021-2031গী মিলিতরী-তেক্নিকল কোওপরেসন এগ্রীমেন্তনা খুৎলায় অমসুং মিলিতরী ইক্বিপমেন্তশিংগী জোইন্ত রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত, প্রদক্সন অমসুং পোস্ত-সেলস সপোর্ততা মিৎয়েং থম্লি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা অমসুং পাক-শন্না চত্থরক্লবা মিলিতরী তেক্নিকেল কোওপরেসন অসি বায়র-সেল্লর ফ্রেমৱার্ক অমদগী পুন্না রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত অমসুং এদভান্স দিফেন্স তেক্নোলোজীশিং অমসুং সিস্তেমশিং পুথোকপা অমা ওইরকখি। রসিয়া অসি দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত, ইঞ্জিনশিং, স্পের পার্তশিং অমসুং কম্পোনেন্তশিং সপ্লাই তৌনবগী মরু ওইবা সোর্স অমনি। দিফেন্স প্লেতফোর্ম কয়া অমসু ভারত্তা তেন-90 তেঙ্ক অমসুং সু-30 এম.কে.আই. এয়রক্রাফ্টকুম্বা পুথোক-পুশিন তৌরি। নাকল অনিমক্না ব্রাহ্মোস সিস্তেমগুম্বা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা এক্সপোর্ত তৌবা য়াবগী ওইথোকপা য়াবা য়াওনা দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত অমসুং প্লেৎফোর্মশিং পুন্না দিবেলপ তৌবা অমসুং পুন্না পুথোকপা খন্নরি।
মিলিতরী অমসুং মিলিতরী তেক্নিকেল কোওপরেসনগী ইন্দিয়া-রসিয়া ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কম্মিসন (IRIGC-M&MTC) অসি ভারতকী দিফেন্স মিনিস্তর অমসুং রসিয়াগী দিফেন্স মিনিস্তরনা পুন্না লুচিংলি। ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা 2024গী দিসেম্বর থাদা রসিয়াদা চৎখি অমসুং 21শুবা IRIGC-M&MTCগী মীফমদা কো-চেয়র তৌখি। জুলাই 1, 2025দা, খ্বাইদগী নৌবা স্তিল্থ মল্তি-রোল ফ্রেগেত, INS তামালসু কেলিনিনগ্রাদতা কম্মিসন তৌখি। 2025গী ওক্তোবর 28-29দা ন্যু দিল্লীদা IRIGC-M&MTC গী 5শুবা মীফম পাংথোকখি।
2025গী ওক্তোবর 6-15 ফাওবদা রাজস্থানগী বিকানরদা ভারত-রসিয়াগী জোইন্ত ত্রেনিং এক্সরসাইজ ইন্দ্রা-2025গী 14শুবা এদিসন পাংথোকখি। মসিগী শরুক য়াবা মীওই 250 হেন্না য়াওখি। সেপ্তেম্বর 10-16, 2025দা, আর্মী, এয়র ফোর্স অমসুং নেভীগী ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সেস পর্সোনেল 65না রাসিয়াগী নিজ্নি নোভগোরোদতা পাংথোকপা জাপাদ-2025 মিলিতরী এক্সরসাইজদা শরুক য়াখি। মার্চ 28-এপ্রিল 2, 2025দা ভারত অমসুং রসিয়াগী নেভীশিংগী মরক্তা নাকল অনিগী নেভেল এক্সরসাইজ ইন্দ্রা 2025 ফেজ অনিদা পাংথোকখি - চেন্নাইদা হার্বর ফেজ অমসুং বে ওফ বেঙ্গলদা সমুদ্রগী ফেজ। সেপ্তেম্বর 10-16, 2025দা, আর্মী, এয়র ফোর্স, অমসুং নেভীগী ইন্দিয়ন আর্মদ ফোর্সেস পর্সনেল 65 না শাবা কন্তিঞ্জেন্ত অমনা রসিয়াগী নিঝনি নোভগোরোদতা পাংথোকপা জাপাদ-2025 মিলিতরী এক্সরসাইজদা শরুক য়াখি।
2025গী ওক্তোবর 29দা সঞ্জীব কুমার, সেক্রেতরী (দিফেন্স প্রদক্সন) না লুচিংবা ভারতকী মীহুৎ কাংবুনা মোস্কোদা মিলিতরী তেক্নিকেল কোওপরেসন অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীদা ভারত-রসিয়া ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কম্মিসনগী 23শুবা ৱার্কিং গ্রুপ মীফমদা শরুক য়াখি।
জোইন্ত R&D অমসুং প্রদক্সনদা অহোংবা লাকপা
দিফেন্স কোওপরেসন অসি ক্রেতা-শেল্লোইগী দাইনামিক অমখক্তদগী হেন্দোক্তুনা জোইন্ত রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত, অমসুং এদভান্স সিস্তেমশিংগী কো-প্রদক্সন য়াওহন্নবগীদমক ইভোল্ভ তৌরকখি। মখাদা পীরিবশিং অসি ৱিপন সিস্তেম খরনি:
ৱিপন সিস্তেমশিং
অকুপ্পা ৱারোল
ব্রাহ্মোস মিসাইল
ভারতকী DRDO অমসুং রসিয়াগী NPO মাচিনোস্ত্রোয়েনিয়া (NPOM) না পুন্না পুথোকপা ব্রহ্মোস ক্রুজ মিসাইল সিস্তেম, মসি মিসাইল তেক্নোলোজীদা ভারত-রুসিয়া মিলিতরী-তেক্নিকেল কোলাবোরেসনগী ফ্লেগশিপ অমা ওইরি।
সুখোই সু-30MKI
ভারত্তা হিন্দুস্তান এরোনাতিক্স লিমিতেদ (HAL) না মল্তি-রোল ফাইতর এয়রক্রাফ্ত অসি লাইসেন্স পীদুনা পুথোকপনি।
T-90 তেঙ্কশিং
ভারত্তা T-90S ভীস্মা মরুওইবা লানগী তেঙ্কশিং লাইসেন্স পীদুনা পুথোকপা।
S-400 ত্রাইম্ফ
ভারতনা এদভান্স ওইবা লোং রেঞ্জ সর্ফেস-টু-এয়র মিসাইল দিফেন্স সিস্তেম (SAM) প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবা। মসি পুন্না পুথোকপা নত্তে অদুবু প্রোক্যুর তৌবনি
INS বিক্রমঅদিত্যা
হান্নগী রসিয়ন এয়রক্রাফ কেরিয়র এদমিরেল গোরশকোবপু নৌনা শেমগৎপা অমসুং ইন্দিয়ন নেভীদা পীথোকপা। ভারতকী কনভেন্সনেল অমসুং ন্যুক্লিয়র পাৱর লৈবা সবমেরিন অয়াম্বদি রসিয়াদগীনি।
AK-203 ‌এসোল্ত রাইফলশিং
"মেক ইন ইন্দিয়া" ইনিসিয়েতিবকী মখাদা ভারতকী কোর্বাদা লৈবা ইন্দো-রুসিয়া রাইফলস প্রাইবেৎ লিমিতেদ (IRRPL) জোইন্ত ভেঞ্চরনা পুথোকপা।
পার্লিয়ামেন্তরী কোওপরেসন:
লোক সভা অমসুং রসিয়াগী স্তেত দুমা (লোয়র হাউস) গী মরক্তা লৈবা ইন্তর-পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিসননা পার্লিয়ামেন্তরী কোওপরেসনবু লায়থোকহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা হৌরকপা মতমদগী হৌনা মরক মঙা (2000, 2003, 2015, 2017, 2018) থেংনখ্রে। কম্মিসন অসি লোক সভাগী স্পিকর অমসুং স্তেত দুমাগী চেয়রমেননা পুন্না লুচিংই। ভারত-রুসিয়া ইন্তর পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিসনগী 5শুবা মীফম ভারত্তা দিসেম্বর 9, 2018দা পাংথোকখি।
স্তেত দুমাগী (রসিয়াগী পার্লিয়ামেন্তকী মখাথংবা হাউস) প্রসিদেন্ত ভ্যাচেস্লাভ ভোলোদিননা 2025গী ফেব্রুৱারী 2-4 ফাওবদা ভারতকী ওফিসিএল ভিজিৎ তৌখি। খোঙচৎ মনুংদা, ভোলোদিননা রাস্ত্রপতি অমসুং উপ রাস্ত্রপতিগা উনখি অমসুং লোক সভাগী স্পিকরগা লোইননা নাকল অনিগী ওইবা মীফম পাংথোকখি। রসিয়াগী মীহুৎ কাংবু অসিনা রাজ্য সভা অমসুং লোক সভা অনিমক্তা চত্থরিবা 2025গী বজেৎ মীফমদা শরুক য়াখি। 2024গী জুলাইদা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বির্লানা সেন্ত পেতর্সবুর্গতা পাংথোকপা 10শুবা ব্রিক্স পার্লিয়ামেন্তরী ফোরমদা ভারতকী মীহুৎ কাংবুবু লুচিংখি।
পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক অমসুং ভারতকী ওপরেসন সিন্দুরগী মতাংদা, শ্রীমতি কানিমোজি কারুনানিধিনা লুচিংবা ওল-পার্তী দেলিগেসন অমা ভারত্তা চৎখি। এম.পি. 5 অমসুং সেনিয়র দিপ্লোমেত এম্বেসেদর মঞ্জীব পুরী য়াওনা 2025গী মে 22-24দা রাসিয়াদা চৎখি। 2025গী জুন 21-26 ফাওবদা, লোক সভাগী এম.পি. দা. শশী থারুরনা মহাক্কী মশাগী ওইবা খোঙচৎতা মহাক্কা উনখ্রে। কন্সতেন্তিন কোসাচেভ (ফেদরেল কাউন্সিলগী দিপুতি প্রসিদেন্ত) অমসুং মিস্তর. লিওনিদ স্লুতস্কি (রাজ্য দুমাগী কম্মিতী ওন ইন্তর্নেস্নেল এফিয়র্সকী প্রসিদেন্ত) ওক্তোবর 29-30দা, ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিং শ্রী রাজকুমার চহার, লোকসভাদগী দোক্তর সি.এন. মঞ্জুনাথ অমসুং দোক্তর. ভি. রাজ্য সভাদগী সিভদাসন্না মোস্কোদা পাংথোকখিবা এসিয়ন পার্লিয়ামেন্তরী এসেমব্লী স্তেন্দিং কম্মিতী ওন সোসিএল এন্দ কলচরেল এফিয়র্সকী মীফমদা শরুক য়াখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী
ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী অঙনবা মতমদা ভারত-রসিয়াগী মরীদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসিদি, ভারত অমসুং রসিয়ানা বেসিক সাইন্স, মেতরিএল সাইন্স, মেথমেতিক্স অমসুং ভারতকী মেন স্পেসফ্লাইৎ প্রোগ্রাম (গগনয়ান), নেনোতেক্নোলোজীশিং অসিনচিংবা কৎ-এদজ এরিয়াশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। ভারতকী অতোপ্পা লৈবাক অমগা লোইননা লিংখৎপা অমত্তা ঙাইরবা ন্যুক্লিয়র পাৱর প্লান্ত অসি তামিল নাদুগী কুদনকুলমদা লৈ। মসি রসিয়াগা খুৎশম্নদুনা লিংখৎপনি। বাইলেতরেল কোওপরেসন অসি সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগী অনৌবা রোদমেপকী মখাদা দিসেম্বর 2021দা ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা 21শুবা চহিগী সমিৎতা খুৎয়েক পীনখি। মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইনোবেসনগা মরী লৈনবা এঙ্গেজমেন্তশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং তেক্নোলোজীশিং কম্মর্সিএলাইজ তৌবদা অমসুং শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী ওইবা ইম্পেক্ত লৈবা জোইন্ত প্রোজেক্তশিংদা মপুং ফানা সিক্যুল সপোর্ত তৌবদা মীৎয়েং থমগনি হায়না পানরি। লৈবাক অনিমক্কী মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা রসিয়া-ইন্দিয়া ৱার্কিং গ্রুপকী মীফমশিং IRIGC-TEC গী মেকানিজমগী মখাদা চাং নাইনা পাংথোক্লি।
অদোম খঙলব্রা?
ভারত অমসুং রসিয়ানা স্পেসতা মতম শেংনা তেংবাং পীন্দুনা লাকখি। মখোয়গী স্পেস এজেন্সীশিং, ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন ISRO অমসুং রিস্কোসমোস অসিনা পুন্না ভারতকী অহানবা হ্যুমেন স্পেসফ্লাইৎ মিসন, গগনয়ান য়াওনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ান্নাৱারোল খুৎয়েক পীনখি। পার্তনরশিপ অসিগী শরুক অমা ওইনা ভারতকী এস্ত্রোনোতশিংনা রোস্কোসমোসকী মখাদা রসিয়াদা ত্রেনিং তৌখ্রে।
এজুকেসন:
এজুকেসনগী লমদা ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অসি মল্তিফেসেতেদ অমসুং মতম শাংনা লৈরক্লবা মওংনি। অসিগুম্বা কোওপরেসন অসিগী খ্বাইদগী উবা ফংগদবা মশক অমা হায়রগদি, মেদিসিন, ইঞ্জিনীয়রিং, ইকোনোমিক্স, সাইন্স অমসুং অতোপ্পা হীরমশিংদা কোর্সশিং তম্লিবা ভারতকী মহৈরোয় 20,000 রোম রসিয়াগী ইন্সতিত্যুৎশিংদা লৈরি। রসিয়াদা মহৈ তম্লিবা ভারতকী মহৈরোইশিংগী মরক্তা মেদিকেলগী মহৈরোইশিংনা খ্বাইদগী চাউবা কাঙলুপ অমা ওইরি। তোঙানবা মওংদা, ইন্দোলোজী অসি হিন্দী, সংস্কৃত অমসুং পালিগুম্বা ভারতকী লোলশিং নত্তনা রসিয়াগী য়ুনিভর্সিতী কয়াদা তাকপীরি। স্কুলগী থাক্তা, প্রধান মন্ত্রী অমসুং রাস্ত্রপতি পুতিননা খল্লম্বা থৌরাং অমগী শরুক অমা ওইনা অতল ইন্নোবেসন মিসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং সিরিয়স সেন্তরনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। য়ুনিভর্সিতীশিং/ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা য়াওনা হায়র এজুকেসনদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা, মখাদা পীরিবা মরুওইবা মেকানিজমশিং অসিনা এক্তিব ওইবা থৌদাং অমা লৌরি - সরকার অনিগী মরক্তা এজুকেস্নেল এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম (EEP), ভারত অমসুং রসিয়াগী হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেৎৱর্ক (RIN হায়না খঙনরিবা), একাদমিক অমসুং রিসর্চ কোলাবোরেসন প্রমোসন তৌনবা স্কিম (SPARC), অমসুং গ্লোবেল ইনিসিএতিব ওফ একাদমিক নেৎৱার্কস (GIAN) প্রোগ্রাম।
রসিয়া অসি ITEC স্কোলারশিপকীদমক এক্তিব ওইবা পার্তনর লৈবাক অমা ওইরি। 2024-25দা চাউরাক্না রসিয়ন নাগরিক 17না ITECদা শরুক য়াখি অদুগা 2023-24দা, কোবিদকী মমাংগী চহিশিংদা মশিং 100+গা চাংদম্নবদা, চাউরাক্না রসিয়ন নাগরিক 23না ITEC সেপ্তেম্বর 19দা, এম্বেসসন্না ITEC দে 2025 পাংথোকখি।
ভারত-রসিয়া কলচরেলগী মরীশিং
ভারত অমসুং রসিয়ানা ভারতকী নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংদগী হৌরকখিবা, 15শুবা চহি চাগী রুসিয়ন লল্লোন-ইতিক তৌরিবা অফানসী নিকিতিনগী খোঙচৎশিং, আস্ত্রাকান্দা য়ুম্ফম ওইবা লল্লোন-ইতিক তৌবশিং অমসুং গেরাসিম লেবেদেবনা কলকতাদা রুসিয়ন থীএতর অমা লিংখৎলকপদগী হৌরকখিবা, চহী চাম্মা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা কলচরগী মরীশিং লৈনরি। নিকোলাস রোরিচকুম্বা মমিং লৈরবা রসিয়ন স্কোলরশিং অমসুং আর্তিস্তশিংনা ভারতকী মমিং লৈরবা ফিল্মশিং য়েংদুনা চাউখৎলকখি, অমসুং 1980গী মতমদগী হৌনা য়োগনা মরুওইনা মরুওইবা শহরশিংদা য়াম্না মমিং চৎখি।
অদোম খঙলব্রা?
2019দা রসিয়াগী রাস্ত্রপতি পুতিন্না ভারত অমসুং রসিয়াগী অখন্নবা মরুপ ওইবগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু রসিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিভিলিয়ণ ওনর, দি ওর্দর ওফ হোলি এপোস্তল এন্দ্যু, দি ফার্স্ত পীখি।
মী অমগা মী অমগগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মখা তানা ফগৎলক্লি। মায়কৈ অনিমক্তা লাকপা তুরিস্তশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি অমসুং ভিসাগী থৌওংশিং লাইথোকহন্নবা হোৎনরি। 1989দা লিংখৎখিবা মোস্কোদা লৈবা জৱাহরলাল নেহরু কলচরেল সেন্তর অসি রসিয়াদা কাথক, য়োগা, তবলা অমসুং হিন্দুস্তানি ভোকেল ম্যুজিক্কী চাং নাইবা ক্লাসকী খুত্থাংদা ভারতকী কলচরবু প্রমোৎ তৌনবা মরুওইবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মসিদা রসিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিংগা খুৎশম্নরি। রসিয়াগী য়ুনিভর্সিতী অমসুং ইন্সতিত্যুসন কয়াদা ভারতকী লোলশিং তম্বীরি। কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম অমসুং ICCR-রসিয়ন মিনিস্ত্রী ওফ কলচরগী প্রোতোকোলগী মখাদা ভারতকী কলচরেল ত্রুপশিংনা চাউরাক্না চহি খুদিংগী রসিয়াদা চৎলি। 2023দা ভারতকী ৱারিয়র ৱিমেন, ভারতনাতিয়াম, ওদিসি অমসুং রাজস্থানী ফোল্ক দান্স উৎতুনা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা গ্রুপ মঙা শক্তম লাংখি। ICCRনা ভারত্তা হ্যুমেনিতিজ, সাইন্স, আয়ুর্বেদা, দান্স অমসুং ম্যুজিকতা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বা ফংনবগীদমক রসিয়াগী নাগরিকশিংগীদমক্তা অখন্নবা স্কোলারশিপ স্কিম মরিসু পীরি।
অদোম খঙলব্রা?
রসিয়াগী কলচর মন্ত্রী মিস ওলগা ল্যুবিমোভানা মে 2025দা মুম্বাইদা ৱার্ল্দ ওদিও ভিজ্যুএল এন্দ এন্তর্তেনমেন্ত সম্মিৎ 2025 (WAVES 2025)দা চৎখি অমসুং সিনেমাতোগ্রাফীদা বাইলেতরেল কোওপরেসন খন্ননবা I&B মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি ভৈশ্নোগা মীফম পাংথোকখি।
অনিশুবা ইন্দিয়ন ফিল্ম ফেস্তিবেল অসি 2025গী ওক্তোবর 4দগী 15 ফাওবা রসিয়াগী সহর মঙাদা পাংথোকখি: মোস্কো, সেন্ত পেতর্সবর্গ, কাজান, য়াকুতস্ক অমসুং ভ্লাদিভোস্তোক। জুলাই 5-13, 2025 ফাওবা নুমিৎ 9নি চুপ্না চত্থগদবা কলচরেল ফেস্তিবেল 'ভারত উৎসব-ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়া' অসি মস্কো শহরগী সেন্ত্রেল এরিয়াদা অহানবা ওইনা পাংথোকখি। ভারতকী আর্তিস্ত অমসুং আর্তিস্ত 100 হেন্না পুশিল্লকপা থৌরম 120+গা লোইননা পাংথোকখিবা ফেস্তিবেল অসি মস্কোগী মীওই 850,000গী শরুক য়াদুনা অচৌবা মাই পাকপা অমা ওইখি। 11শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (2025) অসি রসিয়াগী লমদম 60+দা পাংথোকখি। মোস্কোগী VDNKH কমপ্লেক্সতা (জুন 21) মীওই 1000 হেনবনা য়োগগী থৌরম অমসুং আয়ুর্বেদ অমসুং মেদিতেসনগী মাস্তর ক্লাসতা শরুক য়াখি।
সেপ্তেম্বর 3-7, 2025দা পাংথোকখিবা মোস্কো ইন্তর্নেস্নেল বুক ফেয়রদা ভারতনা 2025গীদমক গেস্ত ওফ ওনর লৈবাক ওইখি। ওক্তোবর 11দা, লোর্দ বুদ্ধগী অশেংবা রেকিকশিং অসি ইলিস্তা, রিপব্লিক ওফ কাল্মিকিয়াদা এক্সপোজিসনগীদমক য়ৌখি। রেলিকশিং অসি উত্তর প্রদেশকী উপ-মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কেশব প্রসাদ মৌরিয়ানা রসিয়াদা পুখি অমসুং ভারত্তা অমুক হন্না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী লেফতনেন্ত জেনরেল শ্রী মনোজ সিনহা। পুখি।
ইন্তর্নেস্নেল/মল্তিলেতরেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং
ভারত অমসুং রসিয়ানা UN, G20, BRICS & SCO গুম্বা মল্তিলেতরেল প্লেৎফোর্ম কয়াদা নক্না তেংবাংলি। 2023দা ভারতনা G20 অমসুং SCO গী প্রসিদেন্সী অমসুং 2024দা রুসিয়ানা ব্রিক্সকী প্রসিদেন্সীগী মতমদা চাং নাইনা এক্সচেঞ্জ তৌবা অমসুং অমগা অমগা মতেং পাংনদুনা মতেং অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। রসিয়ানা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা পর্মানেন্ত সিৎ অমগীদমক ভারতকী কেন্দিদেসনদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি। ভারতনা 2026দা BRICS কী চেয়রশিপ লৌরগনি। মসিনা মসিগী প্রোসেসশিংগী ইন্সতিত্যুস্নেলাইজেসনগী খুত্থাংদা BRICSতা মতেং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎকনি।
ৱারোইশিন
হৌখিবা চহি 78 অসিদা নাকল অনিগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎনা অমসুং লেপ্পা লৈতনা লৈরি। ভারত-রসিয়াগী পার্তনরশিপ অসি ত্রেদিস্নেল মিলিতরী, ন্যুক্লিয়র অমসুং স্পেস কোওপরেসনগী ৱাংমদা এঙ্গেজমেন্ত পাকথোক চাউথোকহন্নবা মল্তিপোলর ৱার্ল্দ অমগীদমক পার্তনরশিপকী অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা হৌজিক্কী মতমগী য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরি। হৌখিবা চহি অনি অসিদা, লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অসি চাউনা হেনগৎলে। ভারতকী মপাল লমদগী পুথোক পুশিন হেনগৎহন্নবা অমসুং কোওপরেসনগী অনৌবা মোদেলশিং শেমগৎনবা লম্বীশিং খন্নরি। লৈবাক অনিমক্না ইন্তর-রিজনেল কোওপরেসন, মরু ওইনা রসিয়ন ফার ইস্তকা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ইন্তরনেস্নেল নোর্থ-সাউথ ত্রান্সপোর্ত কোরিদোর, চেন্নাই-ভ্লাদিভোস্তোক ইস্তর্ন মেরিতাইম কোরিদোর অমসুং নোর্দর্ন সী রুতকুম্বা কনেক্তিবিতী ইনিসিয়েতিবশিং প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি। নোংপোক্লোমদা রসিয়াগী পিবোত, মসিগী রিসোর্সশিং অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগুম্বা ভারতকী মশাগী ফ্লেগশিপ ইনিসিয়েতিবশিংগী মরক্তা সিনর্জি অমা লৈ।
রিফরেন্সশিং
মপাল থৌরম মন্ত্রালয়
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
ইন্দিয়ন এম্বেসী, মোস্কো
3. দিফেন্স অমসুং তেক্নোলোজী
PDFতা য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু