PIB Headquarters
ରାମ ମନ୍ଦିରର କାହାଣୀ
ପୁରାଣରୁ ପରମ୍ପରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
24 NOV 2025 12:18PM by PIB Bhubaneswar
ରାମ ମନ୍ଦିରର କାହାଣୀ
ପୁରାଣରୁ ପରମ୍ପରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
‘’ଏହି ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ହେବ ଭାରତର ଉତ୍କର୍ଷ ଓ ଉଦୟର ନିଦର୍ଶନ, ଏହି ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ହେବ‘’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ (ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉତ୍ସବରେ, ଜାନୁଆରୀ ୨୨, ୨୦୨୪)
ପରିଚୟ
ପ୍ରାଚୀନ ନଗରୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପ୍ରଭାତ ସୂର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ କିରଣ କେବଳ ପଥରର ସ୍ତମ୍ଭ ଏବଂ ଖୋଦିତ ମୀନାରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସେହି ତତ୍ତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକିତ କରେ, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀଧରି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଆକାର ଦେଇଆସିଛି। ସମସ୍ତ ଭବ୍ୟତା ସହିତ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ରାମ ମନ୍ଦିର କେବଳ ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ନିର୍ମାଣ କଳାର ଉଦାହରଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆସ୍ଥା ଓ ପୁନରୁତ୍ଥାନର ଏକ ସମିଶ୍ରିତ ସମାହାର ମଧ୍ୟ ଅଟେ।”
ବିଶ୍ୱର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ସର୍ବଦା ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଆସୁଛି। ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଧାରଣା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ସହ ଗଭୀର ଭାବେ ଜଡିତ। ଏହି ମନ୍ଦିର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରତୀକରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ।
୨୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୨ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚ ପାରମ୍ପରିକ (ଧାର୍ମିକ) ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରି "ଧ୍ୱଜା ଆରୋହଣ"ର ପବିତ୍ର ହିନ୍ଦୁ ରୀତିନୀତି କରିବେ। ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପରମ୍ପରାରେ, ଧ୍ୱଜା ଉତ୍ତୋଳନ ଅଧର୍ମ ଉପରେ ଧର୍ମର ବିଜୟର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଏହି ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଏକ ଖୋଲା ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଇତିହାସ
ଏହି ସଫଳତା ପଛରେ ଗଭୀର ଆସ୍ଥା, ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ମୃତିର ବିଜୟ, ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଐତିହାସିକ ନ୍ୟାୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ଏକ କାହାଣୀ ନିହିତ ରହିଛି।
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିରର ଯାତ୍ରା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହୋଇଥିବା ଏକ ଦୀର୍ଘ ଆଇନଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କାହାଣୀର ପରିସମାପ୍ତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ନଭେମ୍ବର ୯, ୨୦୧୯ ମସିହାରେ, ଏକ ସର୍ବସମ୍ମତ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ରାୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ସମଗ୍ର ୨.୭୭ ଏକର ବିବାଦୀୟ ଜମିକୁ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ଥାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲା। ଏହି ଫଳାଫଳକୁ ନ୍ୟାୟ, ସମାଧାନ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ନୀତିର ବିଜୟ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ର ଟ୍ରଷ୍ଟର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ୫ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା।
ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଭୌତିକ ପ୍ରକାଶନ ୫ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ନିରନ୍ତର ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ପରିସମାପ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ମନ୍ଦିର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ପ୍ରତିମା, ତଳ ମହଲାର ମୁଖ୍ୟ ଗର୍ଭଗୃହରେ ଅବସ୍ଥିତ, ପୂର୍ବ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ସିଂହଦ୍ୱାର ଦେଇ ୩୨ ପାହାଚ ଅତିକ୍ରମ କରି ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। ଏହି ସଂକଳନରେ ଭକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ମଣ୍ଡପ (ହଲ) - ନୃତ୍ୟ, ରଙ୍ଗ, ସଭା, ପ୍ରାର୍ଥନା ଏବଂ କୀର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସହିତ କୁବେର ଟିଲାର ପ୍ରାଚୀନ ଶିବ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସୀତା କୂପ କୂପ ପରି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆଜି, ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ସଭ୍ୟତାର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ବଜାୟ ରହିଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହି ଚମତ୍କାର ପ୍ରାସାଦ କେବଳ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ପୁନଃବିକଶିତ ପ୍ରବେଶ ରାସ୍ତା ଭଳି ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ, ଯାହା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ରାମ ମନ୍ଦିର: ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଧ୍ୱନୀ
ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମ ମନ୍ଦିର ଅଯୋଧ୍ୟାର ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗ୍ରୀଷ୍ମରେ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବା କାରିଗରମାନଙ୍କ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଠିଆ ହୋଇଛି, ଯାହା ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ଜାତୀୟ ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥାଏ।
ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ, ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡିତ ଉତ୍ସବର ଭାବନା ଭାରତ ବାହାରେ ବହୁ ଦୂରରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ତ୍ରିନିଦାଦ ଏବଂ ଟୋବାଗୋ ଏହାର ରାଜଧାନୀ, ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ସ୍ପେନରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଏହା ୨୦୨୫ ମେ’ ମାସରେ ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ସ୍ପେନରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମ ଲଲ୍ଲା ମୂର୍ତ୍ତିର ପ୍ରତିକୃତି ଉନ୍ମୋଚନ ପରେ ଆସିଛି। ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବନାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ, ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ।
ମନ୍ଦିରଟି ଅହମଦାବାଦର ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରକାନ୍ତ ସୋମପୁରା ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କମ୍ପାନୀ ଲାର୍ସନ୍ ଏବଂ ଟର୍ବୋ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଏବଂ ଟାଟା କନସଲ୍ଟିଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶଦାତା ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
"ଏହା ରାମଙ୍କ ରୂପରେ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ମନ୍ଦିର। ପ୍ରଭୁ ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଧାରଣା, ଆଇନ, ଚେତନା, ଚିନ୍ତାଧାରା, ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଗୌରବ।"
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାଚୀନ କାରିଗରୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ। ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇଆଇଟି) ମାଡ୍ରାସ, ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟି ସମେତ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନେ ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ପଥର ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
ମନ୍ଦିରରେ ସମସ୍ତ ବୟସ ଗୋଷ୍ଠୀରୁ ଆସୁଥିବା ଭକ୍ତଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏଫ୍‌ସି), ବୟସ୍କ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ରାମ୍ପ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହାର ବିଶାଳ ପରିମାଣ ସତ୍ତ୍ୱେ, ମନ୍ଦିର ପରିସର ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯାହା ସହରର ସ୍ଥାୟୀ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ବୃହତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରେ।
ଉପସଂହାର
୨୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ଗେରୁଆ ପତାକା ଉଠୁଥିବା ସମୟରେ - ଏହି ସ୍ମାରକୀ ସଂକଳନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାପ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରି - ଏକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ସ୍ୱପ୍ନରୁ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଐତିହ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଯାତ୍ରା ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଧ୍ୱଜା ଆରୋହଣ କେବଳ ମନ୍ଦିରର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଧର୍ମର ସ୍ଥାୟୀ ଚେତନାକୁ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରେ, ଅଯୋଧ୍ୟା ସଦୟତା, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପୁନଃସ୍ଥାପନ ହେବା ସହିତ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରେ। ରାମ ମନ୍ଦିର କେବଳ ପଥରରେ ସ୍ଥାପିତ ଏକ ଗଠନ ନୁହେଁ - ଏହା ସ୍ଥିରତା, ଭକ୍ତି ତଥା ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁର ପ୍ରତୀକ।
References:
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1601984#:~:text=All%20communities%20living%20in%20India,%2C%20spirit%2C%20ideals%20and%20culture.
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1643501
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1643518
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2141990
Supreme Court of India:
https://www.scobserver.in/reports/m-siddiq-mahant-das-ayodhya-title-dispute-judgment/
PM India:
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-announces-setting-up-of-shri-ram-janma-bhoomi-tirtha-kshetra-trust/
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-performs-bhoomi-pujan-at-shree-ram-janmabhoomi-mandir/
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-to-participate-in-the-pran-pratishtha-ceremony-of-shri-ramlalla-in-the-newly-built-shri-ram-janmbhoomi-mandir-in-ayodhya-on-22nd-january/
Shri Ram Janmabhoomi Kshetra Trust:
https://srjbtkshetra.org/about/
https://srjbtkshetra.org/main-temple/
Ministry of Information & Broadcasting:
https://www.facebook.com/inbministry/posts/the-divine-idol-of-ramlalla-at-the-magnificent-shri-ram-janmabhoomi-temple-in-ay/779631037530987/

PIB Backgrounder
The Story of Ram Mandir
From Legend to Legacy
24 NOV 2025 12:18PM by PIB Delhi
This grand Ram Mandir will witness – India’s flourishing, India’s rise, this grand Ram Mandir will witness – India’s prosperity and Viksit Bharat.”
Prime Minister Narendra Modi (at the consecration ceremony of Ram Mandir at Ayodhya, January 22, 2024)
Introduction
A statue of a hindu godAI-generated content may be incorrect.
When the first rays of dawn sweep across the ancient city of Ayodhya, they illuminate more than sandstone pillars and carved spires. They reveal a story that has shaped India’s cultural soul for centuries. The Ram Temple, now standing in full grandeur, is not merely an architectural marvel but the culmination of faith and resilience.
For millions worldwide, Ayodhya has always been considered as the birthplace of Lord Ram. The idea of a temple marking this sacred birthplace has been woven into India’s cultural identity, making the site a spiritual compass for devotees globally.
On November 25, 2025, Prime Minister Narendra Modi will perform the sacred Hindu ritual of “Dhwaja Arohan” by hoisting a 22-foot religious (dharmic) flag. In scriptural tradition, the raising of the dhwaja symbolises the triumphant victory of dharma over adharma and serves as an open invitation to devotees around the world to participate in this celebration.
A person standing on a person's lapAI-generated content may be incorrect.
A Brief Contextual History
A timeline of events and a blue skyAI-generated content may be incorrect.
Behind this milestone lies a story of profound faith, the triumph of civilisational memory, as well as the restoration of historical justice through the rule of law.
The journey of the Ram Janmabhoomi Mandir in Ayodhya represents the culmination of a long legal and cultural saga, resolved through India's democratic institutions. On November 9, 2019, in a unanimous and historic verdict, the Supreme Court of India awarded the entire 2.77-acre disputed land for the construction of the Ram Mandir, recognising the site's significance to believers across the world. This outcome was hailed as a triumph of justice, reconciliation, and constitutional principles, paving the way for the temple's construction under the oversight of the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust, which received approval from the Government of India on February 5, 2020.
The physical manifestation of this resolution commenced on August 5, 2020, when Prime Minister Narendra Modi performed the Bhoomi Pujan and laid the foundation stone at the site. The Prime Minister emphasised that this event symbolised the end of centuries of anticipation. He further added that the temple was poised to inspire future generations and boost regional development through enhanced connectivity and economic opportunities.
Text Box: The grand Shri Ram Janmabhoomi Mandir is built in the traditional Nagara architectural style. It is supported by 392 pillars and features 44 entrance gates. The pillars and walls are adorned with exquisite carvings of Hindu deities, gods, and goddesses. On the ground floor, in the Garbha Griha (main sanctum sanctorum), the divine childhood idol of Bhagwan Shri Ram – Shri Ramlalla – has been consecrated.
A statue of a person with flowersAI-generated content may be incorrect.
The idol of Ram Lalla, is placed in the main sanctum sanctorum on the ground floor, accessible via 32 steps through the Singh Dwar on the eastern entrance. The complex includes five mandaps (halls)Nritya, Rang, Sabha, Prathana, and Kirtan—for devotional activities, along with restorations like the ancient Shiv Mandir at Kuber Tila and the historic Sita Koop well.
Today, the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra stands as a testament to India's civilisational continuity and the power of faith upheld by law. This magnificent edifice not only revives Ayodhya's spiritual heritage but also drives holistic development, including enhanced infrastructure like the Maharishi Valmiki International Airport and redeveloped access roads, fostering pilgrimage and economic growth.
A group of people around a statueAI-generated content may be incorrect.
Ram Mandir: Global Resonance
A person standing in front of a microphoneAI-generated content may be incorrect.
The Ram Mandir in Ayodhya stands as the testament to the unshakable faith of artisans who laboured day and night in Ayodhya’s scorching summers, further embodying the collective national emotions towards Ram Mandir.
Previously as well, the spirit of celebrations associated with the construction of Ram Mandir resonated far beyond India. For instance, Trinidad & Tobago is advancing plans to construct a grand Ram Mandir in its capital, Port of Spain. This comes after the unveiling of a replica of Ayodhya’s Ram Lalla idol in Port of Spain in May 2025. Such events exhibit crucial blend of spiritual endeavour and cultural spirit, while opening doors for religious tourism and pilgrimage.
The temple has been designed by Shri Chandrakant Sompura of Ahmedabad, with the globally renowned company Larsen and Turbo being responsible for the construction work and Tata Consulting Engineers appointed as advisory consultants.
A table with a list of itemsAI-generated content may be incorrect.
This is a temple of national consciousness in the form of Ram. Lord Ram is India’s faith, foundation, idea, law, consciousness, thinking, prestige and glory.”
Prime Minister Narendra Modi (on the occasion of Ram Lalla’s Pran Pratishtha ceremony at Ayodhya, January 22, 2024)
A diagram of a company's management resolutionAI-generated content may be incorrect.A large building with a flag on topAI-generated content may be incorrect.
The project is a fine example of combining ancient craftsmanship with cutting-edge science. Engineers and intellectuals from premier institutes of the country, including Indian Institute of Technology (IIT) Madras, IIT Delhi, IIT Bombay, and IIT Guwahati are involved in the construction of the stone temple with a foundation to last a thousand years.
The temple also boasts of modern amenities to cater to the needs of its devotees coming from all age groups, with a dedicated Pilgrimage Facility Centre (PFC), ramps for elderly devotees, and emergency medical aid, among others. Despite its colossal scale, the temple complex incorporates solar energy panels, aligning with the city’s larger vision of sustainable pilgrimage.
Conclusion
As the saffron flag rises over the Ram Mandir on November 25, 2025—marking the full completion of this monumental complex—the journey from a contested dream to a living legacy reaches its peak. This Dhwaj Arohan, led by Prime Minister Narendra Modi, celebrates not only the temple’s architecture but also the enduring spirit of dharma, welcoming devotees as Ayodhya re-emerges as a centre of harmony, heritage, and growth. The Ram Mandir is more than just a structure set in stone- it symbolises resilience, devotion, and a bridge between ancient tradition and a connected global future.
References:
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1601984#:~:text=All%20communities%20living%20in%20India,%2C%20spirit%2C%20ideals%20and%20culture.
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1643501
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1643518
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2141990
Supreme Court of India:
https://www.scobserver.in/reports/m-siddiq-mahant-das-ayodhya-title-dispute-judgment/
PM India:
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-announces-setting-up-of-shri-ram-janma-bhoomi-tirtha-kshetra-trust/
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-performs-bhoomi-pujan-at-shree-ram-janmabhoomi-mandir/
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/pm-to-participate-in-the-pran-pratishtha-ceremony-of-shri-ramlalla-in-the-newly-built-shri-ram-janmbhoomi-mandir-in-ayodhya-on-22nd-january/
Shri Ram Janmabhoomi Kshetra Trust:
https://srjbtkshetra.org/about/
https://srjbtkshetra.org/main-temple/
Ministry of Information & Broadcasting:
https://www.facebook.com/inbministry/posts/the-divine-idol-of-ramlalla-at-the-magnificent-shri-ram-janmabhoomi-temple-in-ay/779631037530987/
Click here to see pdf