Prime Minister's Office
Prime Minister addresses G20 Session on “A fair and a Just Future for All”
23 NOV 2025 4:02PM by PIB Delhi
Prime Minister addressed today the third session of the G20 Summit on "A Fair and a Just Future for All - Critical Minerals; Decent Work; Artificial Intelligence.” Prime Minister called for a fundamental change in the way critical technologies are promoted. He noted that such technology applications must be ‘human-centric' rather than 'finance-centric', 'global' rather than 'national', and based on 'open source' rather than 'exclusive models'. He elaborated that this vision has been integrated into India's technology ecosystem and the same has resulted into significant benefits, be it in space applications, AI or digital payments where it is a world leader.
Speaking on Artificial Intelligence, Prime Minister outlined India's approach based on equitable access, population-level skilling, and responsible deployment. He noted that under India-AI Mission, accessible high-performance computing capacity is being built with the objective of ensuring that AI benefits reach everyone in the country. Underlining that AI must translate into global good, Prime Minister called for a global compact based on the principles of transparency, human oversight, safety-by-design and prevention of misuse. He emphasized that while AI should expand human capabilities, the ultimate decision should be made by humans themselves. Prime Minister stated that India will be hosting the AI Impact Summit in February 2026 with the theme 'Sarvajanam Hitaya, Sarvajanam Sukhaya' [Welfare for all, Happiness for all], and invited all G20 countries to join this effort.
Prime Minister emphasized that in the age of AI, there is a need to rapidly shift our approach from 'Jobs of Today' to 'Capabilities of Tomorrow'. Recalling progress made on talent mobility at the New Delhi G20 Summit, he proposed that the group should develop a Global Framework for Talent Mobility in the coming years.
Prime Minister concluded by articulating India's message and commitment for global well-being– that it stands for – development that is sustainable, trade that is trusted, finance that is fair, and progress in which everyone prospers. Full remarks of Prime Minister may be seen [here].

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা “মীওইবা খুন্নাইগী মীচং মীখায় নাইদবা অমসুং থোঙ মান্নবা তুংলমচৎ অমা”গী জি-২০ মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
23 NOV 2025 4:02PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা “মীওইবা খুন্নাইগী মীচং মীখায় নাইদবা অমসুং থোঙ মান্নবা তুংলমচৎ অমা- ক্রিতিকেল মিনরেলশিং; লৈবাকমচা তাবা থবক; আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স” হায়বা হিরমদা জি-২০ গী অহুমশুবা সেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে। অরুবা তেক্নোলোজিশিং য়োকখৎপগা লোয়ননা মরুওইবা অহোংবা অমা পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা তেক্নোলোজশিং শীজিন্নবা অসি শেন ফংবা খক্তগী মহুত্ত মীওইবগী য়াইফনবা, লৈবাকশিংগী ওইবা খক নত্তনা মালেমগী ওইনবা অমসুং অকক্নবা মোদেলশিং খক ওইবগী মহুত্ত ওপন সোর্ছ ওইগদবনি। মসিগী পান্দম অসি ভারতকী তেক্নোলোজিগী থবকশিংদা চৎনরে অমসুং মসিগী ফলশিংনা কান্নবা য়াম্না পীরে, মসি স্পেসগী থবকশিং, এ.আই নত্ত্রগা দিজিতেল পেমেন্তশিংদা ওইবা য়াই।
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা ফংহনবা, অপুনবা মীশিংগী থাক্ত স্কিল লৈহনবা অমসুং দাইত্ব লৈনা শীজিন্নবদা ভারতকী থবকশিং য়ুম্ফম ওইরি। ইন্দিয়া-এ.আই মিসনগী মখাদা, লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক এ.আইগী কান্নবশিং ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী কম্পুতিং কেপাসিতি শেমগৎলি। এ.আই মালেমগী য়াইফনবা থবক্ত শীজিন্নগদবনি। অরোন-অথুপ লৈতবা, মীওইবগী অশোইবশিং য়েংশিনবা, অশোই-অঙাম থোক্তনবা দিজাইন তৌবা অমসুং লান্নবা শীজিন্নবা থিংবগী ফিদমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মালেমগী য়ানবা অমা পুরক্কদবনি। এ.আইনা মীওইবগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহনগদবনি, অরোইবা ৱারেপশিং মীওইবা মশানা লৌজগদবনি। ‘ সর্ভজনম হিত্য, সর্ভজনম সুখ্য’ (খুদিংমক য়াইফনবা, খুদিংমক হরাওনবা) হায়বা থিমদা ফেব্রুৱারি ২০২৬ দা ভারতনা এ.আই ইম্পেক্ত সম্মিৎ য়ুম্বু ওইগনি অমসুং মসিদা জি-২০ লৈবাকশিং শরুক য়ানবা চেপাউ পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী যুগ অসিদা, ঐখোয়গী থৌওংশিং ‘ঙসিগী থবকশিং’ দগী ‘হয়েংগী তৌবা ঙম্বশিং’দা য়াংনা হোংবগী তঙাইফদবা অমা লৈরে। ন্যু দিল্লি জি-২০ মীফমদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিনগী থবক শিংথাবা য়ানা পায়খৎখ্রে অমসুং লাক্লিবা চহিশিংদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিনগী মতাংদা মালেমগী ঙাক্লৌ অমা শেমগদবনি।
ভারতকী পাউজেল অমসুং থাজবদি মালেমগী য়াইফনবনি-তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎপা, থাজবা য়াবা ললোন-ইতিক, নিয়ম চুম্বা ফাইনান্স অমসুং মীওই খুদিংমক নুংঙাই য়াইফবা চাউখৎপগীদমক ভারতনা লেপ্লি হায়না ফোঙদোকপগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।