Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi delivers the sixth Ramnath Goenka Lecture
India is eager to become developed, India is eager to become self-reliant: PM
India is not just an emerging market, India is also an emerging model: PM
Today, the world sees the Indian Growth Model as a model of hope: PM
We are continuously working on the mission of saturation; Not a single beneficiary should be left out from the benefits of any scheme: PM
In our new National Education Policy, we have given special emphasis to education in local languages: PM
17 NOV 2025 9:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the sixth Ramnath Goenka Lecture organised by The Indian Express in New Delhi today. Shri Modi remarked that today we have gathered to honour a distinguished personality who elevated the power of democracy, journalism, expression, and public movements in India. He highlighted that Shri Ramnath Goenka, as a visionary, an institution builder, a nationalist, and a media leader, established the Indian Express Group not merely as a newspaper but as a mission among the people of India. The Prime Minister noted that under his leadership, the group became a voice for India’s democratic values and national interests. He emphasized that in this era of the 21st century, as India moves forward with the resolve to become developed, Shri Ramnath Goenka’s commitment, efforts, and vision serve as a great source of inspiration. The Prime Minister expressed gratitude to the Indian Express Group for inviting him to deliver this lecture and extended his greetings to all present.
Highlighting that Shri Ramnath Goenka drew deep inspiration from a shloka in the Bhagavad Gita, explaining that this teaching—of performing one’s duty with equanimity towards joy and sorrow, gain and loss, victory and defeat—was deeply embedded in Ramnath Ji’s life and work. Shri Modi remarked that Shri Ramnath Goenka upheld this principle throughout his life, placing duty above all else. He noted that Ramnath Ji supported the Indian National Congress during the freedom movement, later backed the Janata Party, and even contested elections on a Jan Sangh ticket. Regardless of ideology, he always prioritized national interest. The Prime Minister stated that those who worked with Ramnath Ji over the years often recount numerous anecdotes he shared. He recalled how, after Independence, when the issue of atrocities by the Razakars in Hyderabad arose, Ramnath Ji assisted Sardar Patel. In the 1970s, when the student movement in Bihar needed leadership, Ramnath Ji, along with Nanaji Deshmukh, persuaded Shri Jayaprakash Narayan to lead the movement. During the Emergency, when one of the then Prime Minister’s closest ministers summoned and threatened Ramnath Ji with imprisonment, his bold response became part of history’s hidden records. The Prime Minister remarked that while some of these accounts are public and others remain undisclosed, they all reflect Ramnath Ji’s unwavering commitment to truth and his steadfast adherence to duty, regardless of the power he faced.
Shri Modi remarked that Shri Ramnath Goenka was often described as being impatient—not in a negative sense, but in a positive one. He highlighted that it was the kind of impatience that drives the highest levels of effort for change, the kind that stirs still waters into motion. The Prime Minister drew a parallel, stating “today’s India too is impatient—impatient to become developed, impatient to become self-reliant”. He observed that the first twenty-five years of the 21st century have passed swiftly, bringing one challenge after another, yet none could halt India’s momentum.
Noting that the past four to five years have been filled with global challenges, the Prime Minister said that in 2020, the COVID-19 pandemic disrupted economies worldwide, creating widespread uncertainty. The global supply chain was severely impacted, and the world began to drift towards despair. As conditions began to stabilize, turmoil emerged in neighbouring countries. Amidst these crises, India’s economy demonstrated resilience by achieving a high growth rate. Shri Modi highlighted that in 2022, the European crisis affected global supply chains and energy markets, impacting the entire world. Despite this, India’s economic growth continued strongly through 2022–23. In 2023, even as conditions deteriorated in West Asia, India’s growth rate remained robust. He emphasized that even this year, in the face of global instability, India’s growth rate is hovering around seven percent.
“At a time when the world is fearful of disruption, India is confidently moving in the direction of a bright future”, exclaimed the Prime Minister, asserting, “India is not just an emerging market, but also an emerging model”. He highlighted that the world today views the Indian Growth Model as a Model of Hope.
Emphasising that a strong democracy is tested on many parameters, one of the most significant being public participation, Shri Modi noted that the level of people’s confidence and optimism in democracy is most visible during elections. Referring to the results announced on 14 November, he said they were historic, and alongside them, one crucial aspect stood out—no democracy can afford to ignore the increasing participation of its citizens. He pointed out that this time, Bihar recorded the highest voter turnout in its history, with women’s turnout approximately nine percent higher than that of men. He affirmed that this too is a victory of democracy.
Prime Minister Shri Modi remarked that the results in Bihar once again demonstrate the high aspirations of the people of India. He stated that today, citizens place their trust in political parties that work with sincerity to fulfil those aspirations and prioritize development. The Prime Minister respectfully urged every state government—regardless of ideology, whether Left, Right, or Centre—to take note of the lesson from Bihar’s results: the kind of governance delivered today will determine the future of political parties in the years to come. He pointed out that the opposition was given 15 years by the people of Bihar, and while they had the opportunity to contribute significantly to the state’s development, they chose the path of jungle raj. The Prime Minister asserted that the people of Bihar will never forget this betrayal. He emphasized that whether it is the central government or governments led by various parties in the states, the highest priority must be development—development and only development. Shri Modi called upon all state governments to compete in creating better investment environments, to compete in improving ease of doing business, and to compete in advancing development parameters. He stated that such efforts will earn the trust of the people.
Shri Modi remarked that following the Bihar election victory, some individuals—including certain media personalities sympathetic to him—have once again claimed that their party and himself operate in a constant 24x7 election mode. He countered this by stating that winning elections does not require being in election mode, but rather demands being in emotional mode round the clock. He emphasized that when there is an inner restlessness to not waste even a minute, to reduce the hardships of the poor, to provide employment, to ensure healthcare, and to fulfil the aspirations of the middle class, then continuous hard work becomes the driving force. The Prime Minister asserted that when governance is carried out with this emotion and commitment, the results are visible on election day—as was recently witnessed in Bihar.
Sharing an anecdote about Shri Ramnath Goenka receiving a Jan Sangh ticket from Vidisha, Shri Modi said at that time, a discussion took place between Ramnath Ji and Nanaji Deshmukh on whether the organization or the face was more important. Nanaji Deshmukh told Ramnath Ji that he only needed to come for filing his nomination and later to collect his victory certificate. Nanaji then led the campaign through party workers and ensured Ramnath Ji’s victory. Shri Modi clarified that his intention in sharing this story was not to suggest that candidates should only file nominations, but to highlight the dedication of countless workers of their party. He emphasized that lakhs of karyakartas have nurtured their party’s roots with their sweat and continue to do so. He added that in states like Kerala, West Bengal, and Jammu & Kashmir, hundreds of karyakartas have even sacrificed their blood for the party. Shri Modi stated that for a party with such committed workers, the goal is not merely to win elections, but to win the hearts of the people through continuous service.
Emphasizing that for national development, it is essential that its benefits reach everyone, the Prime Minister stated that when government schemes reach the Dalits, the oppressed, the exploited, and the deprived, true social justice is ensured. He observed that in past decades, under the guise of social justice, certain parties and families pursued their own interests.
Shri Modi expressed satisfaction that today, the country is witnessing social justice being translated into reality. He elaborated on what true social justice means, citing the construction of 12 crore toilets which brought dignity to those forced to defecate in the open. He highlighted that 57 crore Jan Dhan bank accounts enabled financial inclusion for those whom previous governments did not even consider worthy of a bank account. He added that 4 crore pucca houses have empowered the poor to dream new dreams and enhanced their capacity to take risks.
Underlining the work done on social security over the past 11 years has been remarkable, the Prime Minister highlighted that today, nearly 94 crore Indians are covered under the social security net, compared to just 25 crore a decade ago. He emphasized that earlier, only 25 crore people benefitted from government social security schemes, whereas now that number has risen to 94 crore—this, he said, is true social justice. Shri Modi added that the government has not only expanded the social security net but is also working with a mission of saturation, ensuring that no eligible beneficiary is left out. He noted that when a government functions with the goal of reaching every beneficiary, it eliminates any scope for discrimination. As a result of such efforts, 25 crore people have overcome poverty in the last 11 years. He remarked that this is why the world today acknowledges that ‘democracy delivers’.
The Prime Minister further cited the Aspirational Districts Programme as another example. He urged people to study the initiative, pointing out that over 100 districts in the country were previously labelled as backward and then neglected by earlier governments. These districts were considered too difficult to develop, and officials posted there were often seen as being punished. He revealed that more than 25 crore citizens live in these backward districts, underscoring the scale and importance of inclusive development.
Prime Minister Shri Modi remarked that had these backward districts remained underdeveloped, India would not have been able to achieve development even in the next hundred years. He stated that this is why the government adopted a new strategy, bringing state governments on board and conducting detailed studies to identify how each district lagged on specific development parameters. Based on these insights, tailored strategies were formulated for each district. Shri Modi highlighted that the country’s best officers—bright and innovative minds—were deployed to these regions. These districts were no longer seen as backward but were redefined as Aspirational Districts. Today, many of these districts are outperforming other districts in their respective states on several development parameters.
Citing Bastar in Chhattisgarh as a notable example, Shri Modi recalled how journalists once needed permits from non-governmental entities more than from the administration to visit the area. Today, the same Bastar is progressing on the path of development. The Prime Minister noted that he was unsure how much coverage the Indian Express had given to the Bastar Olympics, but expressed that Shri Ramnath Goenka would have been very pleased to see how the youth of Bastar are now organizing events like the Bastar Olympics.
Pointing out that when discussing Bastar, it is essential to also address the issue of Naxalism, or Maoist terrorism, Shri Modi stated that while the influence of Naxalism is shrinking across the country, it remains increasingly active within the opposition party. He noted that for the past five decades, nearly every major state in India has been affected by Maoist extremism. The Prime Minister expressed regret that the opposition continued to nurture Maoist terrorism, which rejects the Indian Constitution. He added that they not only supported Naxalism in remote forested areas but also helped it take root in urban centres, even within major institutions.
Remarking that 10–15 years ago, urban Naxals had already entrenched themselves within the opposition, and today, they have transformed the party into what he termed the "Muslim League–Maoist Congress" (MMC). The Prime Minister asserted that this MMC has abandoned national interest for its own selfish motives and is increasingly becoming a threat to the unity of the country.
Prime Minister remarked that as India embarks on a new journey towards becoming a developed nation, the legacy of Shri Ramnath Goenka becomes even more relevant. He recalled how Ramnath Ji fiercely resisted British colonial rule, citing his editorial declaration: “I would rather shut down the newspaper than comply with British orders.” Shri Modi noted that during the Emergency, when another attempt was made to enslave the nation, Ramnath Ji once again stood firm. He highlighted that this year marks fifty years since the Emergency, and Indian Express had demonstrated then that even blank editorials could challenge the mindset that sought to enslave the people.
The Prime Minister further stated that he would speak in detail on the subject of freeing India from the mindset of slavery. He said this requires going back 190 years, even before the First War of Independence in 1857, to the year 1835, when British MP Thomas Babington Macaulay launched a major campaign to uproot India from its cultural foundations. Macaulay had declared his intent to create Indians who would look Indian but think like the British. To achieve this, he did not merely reform India’s education system—he destroyed it entirely. The Prime Minister quoted Mahatma Gandhi, who had said that India’s ancient education system was a beautiful tree that was uprooted and destroyed.
Noting that India’s traditional education system instilled pride in its culture and placed equal emphasis on both learning and skill development, Shri Modi stated that this was precisely why Macaulay sought to dismantle it—and succeeded. Macaulay ensured that British language and thought were given greater recognition during that era, and India paid the price for this in the centuries that followed. The Prime Minister noted that Macaulay broke India’s self-confidence and instilled a sense of inferiority. In one stroke, he discarded thousands of years of India’s knowledge, science, art, culture, and entire way of life.
Emphasizing that this was the moment when the seeds were sown for the belief that progress and greatness could only be achieved through foreign methods, Shri Modi said this mindset became even more entrenched after Independence. India’s education, economy, and societal aspirations became increasingly aligned with foreign models. The Prime Minister observed that pride in indigenous systems diminished, and the swadeshi foundation laid by Mahatma Gandhi was largely forgotten. Governance models began to be sought abroad, and innovation was looked for in foreign lands. This mentality, he stated, led to a societal tendency to consider imported ideas, goods, and services as superior.
Prime Minister remarked that when a nation fails to honour itself, it ends up rejecting its indigenous ecosystem, including the Made in India manufacturing framework. He cited tourism as an example, observing that in every country where tourism has flourished, the people take pride in their historical heritage. In contrast, he noted that post-Independence India witnessed efforts to disown its own legacy. Without pride in heritage, there is no motivation for its preservation, and without preservation, such heritage is reduced to mere ruins of brick and stone. He emphasized that pride in one’s heritage is a prerequisite for the growth of tourism.
Further addressing the issue of local languages, questioning which other country disrespects its own languages, the Prime Minister pointed out that nations like Japan, China, and South Korea adopted many Western practices but never compromised on their native languages. He stated that this is why the new National Education Policy places special emphasis on education in local languages. He clarified unequivocally that the government is not opposed to the English language, but firmly supports Indian languages.
Remarking that the crime committed by Macaulay against India’s cultural and educational foundations will complete 200 years in 2035, Shri Modi issued a national call to action, urging citizens to take a pledge over the next ten years to liberate themselves from the mindset of slavery that Macaulay instilled. He emphasized that the evils and societal afflictions introduced by Macaulay must be eradicated in the coming decade.
The Prime Minister noted that many important topics had been discussed and said he would not take more of the audience’s time. He acknowledged the Indian Express Group as a witness to every transformation and growth story of the nation. As India advances towards the goal of becoming a developed country, he recognized the Group’s continued participation in this journey. He congratulated the Indian Express team for their dedicated efforts in preserving the ideals of Shri Ramnath Goenka and concluded by extending his best wishes for the success of the event.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৬শুবা রামনাথ গোয়েনকা লেকচরদা ৱা ঙাংখ্রে
চাউখৎনবগীদমক ভারত ইখৌ লাংলি, মশাগী ওক্নবা পোৎথোক পুথোকচনবা ভারত ইখৌ লাংলি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত ফিবম ফগৎলক্লিবা কৈথেল অমা খক নত্তে, ভারত ইনখৎলক্লিবা নমুনা অমসুনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, মালেমনা ভারতকী চাউখৎপগী নমুনা অসি থাজবগী নমুনা অমা ওইনা উরে: প্রধান মন্ত্রী
চাদা ১০০ কান্নবা ফংহন্নবা মিসনদা ঐখোয়না মখা তানা থবক পায়খৎলি; স্কিম অমা হেক্তগী কান্নবশিংদগী বেনিফিসরি অমতা চিৎথহল্লোইদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা, লম-লমগী লোলশিংদা লাইরিক তম্নবা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
17 NOV 2025 9:54PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিদা ইন্দিয়ান এক্সপ্রেস গ্রুপনা শীনবা ৬শুবা রামনাথ গোয়েনকা লেকচরদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি, ভারতকী গনতন্ত্রদা জর্নেলিজম অমসুং মীয়ামগী ইহৌশিং অৱাংবা থাক্ত পুখৎলম্বা মীওই অমা ইকায়খুম্নবা উৎনবা ঐখোয় মফম অসিদা পুল্লে। মীৎয়েং শানবা অমা ওইনা, লৈবাক নিংবা অমা ওইনা অমসুং মেদিয়াগী লুচিংবা অমা ওইনা, ভারতকী মীয়াম মরক্ত মিসন অমা ওইনা, পাউ-চে অমা খক নত্তনা, রামনাথজিনা ইন্দিয়ান এক্সপ্রেস গ্রুপ লিংখৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী লমজিং মখাদা, গ্রুপ অসি ভারতকী গনতন্ত্রগী গুনশিং অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা খোঞ্জেল ওইখি। মরম অদুনা ২১ শুবা চহিচা অসিদা ভারত চাউখৎনবা থবকশিংগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা মতম অসিদা রামনাথজিগী থবকশিংনা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। লেকচর অসিদা শরুক য়ানবা চেপাউ পীরকপগীদমক ঐনা ইন্দিয়ান এক্সপ্রেস গ্রুপ থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবশিংদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি।
শ্রী রামনাথ গোয়েনকানা ভগবত গীতাগী শ্লোক অমগী ইথিল ফংখিবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রামনাথ জিনা গীতাগী শ্লোক অমা, सुख दुःखे समे कृत्वा, लाभा-लाभौ जया-जयौततो युद्धाय युज्यस्व, नैवं पापं अवाप्स्यसि।। গী ইথিল ফংখি। মসিনা হায়রি মদুদি হরাওবা-অৱাবা, মাঙবা-তোংবা অমসুং মাইপাকপা-মাইথিবগী চপ মান্নবা ৱাখল্লোনশিংদা য়েংদুনা অদোমগী থৌদাং পাংথোক্নবা লান্থেংনরি, মসি পাংথোকপদা অদোম পাপকী শরুক অমা ওইরোই। মসিগী অচুম্বা ফিদম অসি শ্রী রামনাথ গোয়েনকানা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা ইনখি। নিংতম ইহৌ মনুংদা রামনাথ জিনা কংগ্রেস শৌগৎখি, তুংদা মহাক্না জনতা দল শৌগৎখী, মদুদগী মহাক্না জন সঙ্গগী তিকেত্ত মীখল থেংনখি। দলগী ৱাখল্লোনগী ৱাফম থিদনা, মহাক্না মতম পুম্নমক্ত লৈবাক্কী য়াইফনবা থবকশিং মরুওইনা লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া রামনাথ জিগা থবক তৌমিন্নখিবা মীওইশিংনা মহাক্না লিখিবা থৌদোক কয়া পাউদমখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা হায়দ্রবাদকী থৌদোকশিং অমসুং রাজাকারশিংগী মীওৎ-মীনৈগী ৱাফমশিং লাকপদা রামনাথ জিনা সরদার পতেলগী মতেং পাংখি। ১৯৭০ গী মতমদা, বিহারদা মহৈরোয়শিংগী ইহৌগী লুচিংবা দরকার ওইরকপা মতমদা, ইহৌ অদু লুচিংবনা নানাজি দেসমুখগা লোয়ননা রামনাথ জিনা জে.পি ৱাখল তাহনখি। ইমর্জেন্সি মনুংদা ইন্দিরা গান্ধীগা নক্নবা মিনিষ্টরনা রামনাথ জি কৌখি অমসুং মহাক জেলদা থমগনি হায়না কিহনখি। খরনা মীয়ামদা খঙহনখি, খরনা লোৎশিনখি, অদুবু মীয়ামদা ফোঙদোকখিবা ৱাফমশিং অদু মতম পুম্নমক্ত অচুম্বগী লেপখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রামনাথ জি খাংবা য়াম্না কনদে ঙাইঙমদে হায়নখি। খাংবা কন্দবা হায়বসি ফত্তবা হিরমদা নত্তে, মসি অফবা হিরমদনি। খাংবা কন্দবা অসিনা অহোংবা পুরক্নবা থবক কন্না শুখি। মসিগা চপ মান্ননা, ঙসিগী ভারত খাংবা কন্দে। চাউখৎনবগীদমক ভারত ঙাইঙমদ্রে, অত্মনির্ভর ওইনবা ভারত ঙাইঙমদ্রে। ২১শুবা চহিচাগী চহি ২৫ কয়া য়াম্না য়াংনা হৌখিবগে হায়বা ঐখোয়না উরে। খুদোংচাদবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি, অদুবু মখোয়না ভারতকী খোঙজেল লেপহনবা ঙম্লোই।
হৌখিবা চহি ৪-৫ অসি মালেমগী ওইনা খুদোংচাদবা কয়ানা পীক থল্লে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২০ দা কোরোনাভাইরস লাইচৎ লাকপদগী মালেম শীনবা থুংনা শেন-থুমগী তম্বা ঙমদবা ফিবম অমা মায়োক্নখি। মালেমগী সপ্লাই চেন শাথিনা অকায়বা পীখি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা নিংবা কাইবা হৌখি। ফিবম তপ্না তপ্না ফগৎলকপা হৌখি, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং খুদোংচাদবা মায়োক্নরবা হৌরকখি। খুদোংচাদবা কয়া অসিগী মরক্ত, ঐখোয়গী ইকোনোমি ফিবম ফগৎলকখি। ২০২২ দা, য়ুরোপকী খুদোংচাদবশিংনা মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমসুং ইনর্জিগী কৈথেলশিংদা অকায়বা পীখি। মসি ওইজরবসু, ২০২২-২৩ দা ঐখোয়গী ইকোনোমি মখা তানা চাউখৎলকখি। ২০২৩ দা নোংচুপ এসিয়াদা ফিবমশিং হেন্না ফৎচিল্লক্ত্রবসু, ঐখোয়গী গ্রোথ রেত ফিবম ফনা লৈখি। চহি অসিদা ফাওবা, মালেমগী লৈতাদবা কয়া লৈরবসু, ঐখোয়গী গ্রোথ রেত হৌজিক ফাওবা চাদা ৭ ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি মালেম্না খুদোংথিবশিং কিনরিবা মতম অসিদা, অফবা তুংলমচৎ অমগী মাইকৈদা ভারত য়াংনা চঙশিল্লি। ইন্দিয়ান এক্সপ্রেসকী মফম অসিদগী, ভারত ইনখৎলক্লিবা কৈথেল অমা খক ওইবতা নত্তনা, ইনখৎলক্লিবা নমুনা অমসু ওইরে। ঙসিদি, মালেম্না ভারতকী চাউখৎপগী নমুনা অসি থাজবগী নমুনা ওইনা শকখঙলে।
তোঙান তোঙানবা পেরামিতরশিংদা অকনবা গনতন্ত্র অমা চাংয়েং তৌরে, খ্বাইদগী মরুওইবদি মীয়াম শরুক য়াবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপাঙ্গল কনবা গনতন্ত্র অমদা দরকার ওইবা কয়া লৈরি অমসুং অসিগুম্বা মরুওইবা দরকার ওইবা অমদি গনতন্ত্রদা মীয়াম শরুক য়াবা অসিনি। গনতন্ত্রদা মীয়াম থাজবা থম্বা অসি মীখলশিংগী মতমদা উবা ফংই। নবেম্বর ১৪ গী ফলশিং অদোম নিংশিংলমগনি অমসুং রামনাথজিসু বিহারগা মরী লৈনৈ, মখোয় পনবা অসি মহৌশানি। পুৱারি ওইরবা ফলশিংগা লোয়ননা, অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমনা, মীয়াম্না গনতন্ত্রদা শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনি। হন্দক বিহারদা পুৱারি ওইনা ভোত্তর মশিং খ্বাইদগী য়াম্না থোক্লকপা উরে। নুপীশিংনা মশিং য়াম্না থোক্লকপা অসি নুপাশিংদগী চাদা ৯ হেল্লে। মসিসু গনতন্ত্রগী মাইপাকপা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মীয়ামগী অনিংবশিং অমুক হন্না বিহারগী ফলনা উৎলে। ঙসি, পুকচেল শেংবা, মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনবা অমসুং চাউখৎপা মরুওইনা লৌবা রাজনিতি দলশিংদা ভারতকী মীয়াম্না থাজবা থম্লে। ঙসি ইন্দিয়ান এক্সপ্রেসকী প্লেতফোর্ম অসিদগী, লৈবাক অসিগী রাজ্য সরকার খুদিংমক্ত, দল খুদিংমক্ত, আইদিওলোজি খুদিংমক্কী সরকারশিং, লেপ, রাইত অমসুং সেন্তরদগী, ঙসি অদোম্না করম্বা সরকার চলাইরিবগে হায়বা বিহারগী ফলশিংনা ঐখোয়দা তাক্লে। থবকশিংনা অসিনা তুংগী চহিশিংদা অদোমগী রাজনিতি দলশিংগী তুংগী মরাইবক লেপকনি। বিহারগী মীয়াম্না আর.কে.দি সরকারদা চহি ১৫ গী খুদোংচাবা অমা পীরে। লালু যাদবনা বিহারগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া পাংথোকখি, অদুবু মহাক্না জঙ্গল রাজগী লম্বী খনখি। মসিগী মীরাইবা অসি বিহারগী মীয়াম্না কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। মরম অদুনা, ঙসি লৈবা অসিদা লৈনিংবা সরকার লৈবা মতমদা, ঐখোয়গী সরকার কেন্দ্র নত্ত্রগা রাজ্যশিংদা তোঙান তোঙানবা দলশিংগী সরকারশিং লৈবা ওইবা য়াই, ঐখোয়গী মরুওইবদি চাউখৎ-থৌরাংনি, চাউখৎপা খক্তনি। মরম অদুনা, ঐনা রাজ্য সরকার খুদিংমক্ত হায়রি মদুদি, অদোমগী রাজ্যদা শেন থাদরক্নবা অফবা ফিবম অমা শেমগৎনবা অদোম চাংদম্নগদবনি, ললোন-ইতিক লাইহন্নবা অদোম চাংদম্নগদবনি, চাউখৎপগী হিরম খুদিংমক্ত মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অদোম চাংদম্নগদবনি। অসিগুম্বা থবকশিংনা মতম অদুদা অদোমদা মীয়াম্না থাজবা থম্বা অদোম উবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিহারগী মীখল মাইপাক্লবা মতুংদা, মীওই খর, মেদিয়াদা মোদী নুংশিজবা খর য়াওনা, বি.জে.পী অমসুং মোদী মতম পুম্নমক্ত ২৭×৭ মীখলগী মওংদা লৈরি হায়না অমুক হন্না হায়বা হৌরকখি। মীখলশিং মাইপাক্নবা মীখলগী শেম-শাদুনা লৈবা দরকার ওইদে হায়না ঐনা থাজৈ। থম্মোয় মনুংদা লৈতাদবা মতম অমা লাকপদা মিনিত অমা ফাওবা মাঙহল্লোইদবনি অমসুং লায়রবশিং অৱাবা হন্থহন্নবা, লায়রবশিংদা থবক পীনবা, লায়রবশিংদা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা পীনবা, মিদল ক্লাসকী অনিংবশিং থুংহন্নবা কনাগুম্ব অমনা থবক তৌগদবনি। কনাগুম্বা অমনা চোকথবা লৈতনা থবক তৌগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা সরকার মখা তানা লমজিংবা মতমদা, মীখলশিংগী নুমিত্ত মতম অদুদা ফলশিং উবা ফংগনি। মসি ঐখোয়না বিহারদা থেংনরে।
শ্রী রামনাথ গোয়েনকানা বিদিসাদগী জন সঙ্গ তিক্কেত ফংখিবগী থৌদোক অমা লিরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অদুদা, লুপ অসিনা হেন্না মরুওইবরা নত্ত্রগা লনাই মীওই অমগী শক্তমনা হেন্না মরুওইবরা হায়না মহাক অমসুং ননাজি দেসমুখনা খন্নখি। ননাজি দেসমুখনা রামনাথ জিদা হায়খি মদুদি মহাক মীরেপচে পীশিনবা খক লাকপা মথৌ তাই অমসুং মতম অদুদা মহাক মাইপাকপগী সর্তিফিকেত লৌবা অমুক লাকখি। দলগী থৌমীশিংগী মপাঙ্গলগা লোয়ননা মহাক মাইপাক্নবা রামনাথ জিগী মহুত্ত ননাজিনা মতম অদুদা মীখল থেংনখি। ৱারি অসি লীরদুনা, ঐনা ফোঙদোক্নিংবদি মীরেপশিং মীরেপচে পীশিনবা খক্তদা মশক উৎকদবনি হায়বা নত্তে। ঐগী পান্দমদি বি.জে.পীগী মশিং থিঙমদ্রবা থৌমীশিংগী কৎথোকপা অদোম্না পুক্নিং চংশিনগদবনি । .জে.পীগী থৌমী লাখ কয়ানা মখোয়গী হুমাংনা দলগী মরাশিং শেমগৎলকপনি অমসুং মখোয়না ঙসি ফাওবা থবক অসি পাংথোক্লি। মদু খক নত্তনা, কেরলা, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগুম্বা রাজ্যশিংদা ঐখোয়গী থৌমী চা কয়ানা মখোয়গী ঈনা বি.জে.পীগী মরাশিং ঈশিং চাইরি। অসিগুম্বা কৎথোক্লবা থৌমীশিং লৈবা দল অমদা, মীখলশিং মাইপাকপা খক্তনা পান্দম নত্তে। মীয়ামগী থম্মোয় জয় তৌনবা থবক তৌনবগী থৌনাগা লোয়ননা মখোয়না মখা তানা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক, চাউখৎপগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক্ত য়ৌহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। সরকারগী স্কিমশিং দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং নৈহৎপীরবশিংদা য়ৌহনবা মতমদা, খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকই। হৌখিবা চহিশিংদা মখোয় মশাগী য়াইফনবা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বগী মিংদা ইমুং খরনা অমসুং দল খরনা সরকারগী স্কিমশিং শীজিন্নবা ঐখোয়না উখ্রে। খুন্নাইগী অচুম্বা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙসি লৈবাক অসিনা উবদা মহাক অপেনবা ফাওই। অশেংবা খুন্নাইগী অচুম্বা করিনো হায়বা ঐনা অদোমদা হায়নিংই। তোইলেত করোর ১২ শানবা খোঙজং অসিনা তঙাইফদবগী লমহাংদা খোঙহাম্বা লায়রবা মীওই কয়াগী পুন্সিদা ইকায়খুম্নবা পুরক্লে। জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৫৭ না মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা কৈদৌঙৈদা বেঙ্ক একাউন্ত অমা ফাওবা হাংগনি হায়বগী থাজবা লৈরুদ্রবা মীওইশিং শেন-থুমগী থবকশিংনা কোনশিল্লে। লায়রবা মীওইশিংগী পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ শাদুনা মখোয়নগী অনৌবা মঙলানশিংগী মখোয়দা থৌনা হাপ্লে অমসুং মখোয়না খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১১ দা সোসিএল সেকুরিগীদমক পাংথোকখিবা থবক তোপ-তোপ্পনি। ঙসিদি, বিহারদা মীওই করোর ৯৪ রোম সোসিএল সেকুরিতি নেত মখাদা লৈরে। চহি ১০ গী মমাঙদা করি ফিবমদা লৈরম্বগে হায়বা অদোম খঙলমগনি? মীওই করোর ২৫ খক সোসিএল সেকুরিতিগী মখাদা লৈদুনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংখি অমসুং হৌজিক মশিং অদু করোর ৯৪ য়ৌরে অমসুং মসি অশেংবা খুন্নাইগী অচুম্বনি। ঐখোয়না সোসিএল সেকুরিতিগী নেত পাকথোকহনবা খক নত্তনা, চাদা ১০০ খুদোংচাবা ফংহন্নবা মিসন অমদা ঐখোয় মখা তানা থবক তৌরি, মসিনা তাক্লিবদি, খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা মীওই অমতা চিৎথহৌদবনি। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা সরকার অমনা থবক তৌবা মতমদা, সরকার অদুনা বেনিফিসরি খুদিংমক য়ৌহনবা পাম্বা মতমদা, মখল খুদিংমক্কী মীচং-মীখায় নাইবা লৈরোই। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা, হৌখিবা চহি ১১ দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকখ্রে। মরম অদুনা গনতন্ত্রগী কান্নবা ফংলে হায়বদা ঙসি মালেম্না য়ারিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি অদোমগী মফমদা ঐনা অতোপ্পা খুদম অমা পীগনি। ঐখোয়গী এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক প্রোগ্রাম নৈনসি। হৌখিবা সরকারশিংগী মতমদা চাউখৎতবা হায়না মমিং থোনবা অমসুং কাউথোকপা জিলা ১০০ হেন্না লৈখি। হায়রিবা লমদমশিং অদুদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা য়াম্না খুদোংচাদে হায়না অমসুং অসিগুম্বা জিলাশিংদা কনানা থবক কন্না শুগনি হায়বগী থাজবা লৈখি। ওফিসার অমা দন্দি পীবা ওইনা পোষ্টিং পীবা মতমদা, হায়রিবা চাউখৎত্রিবা জিলাশিং অদুদা মখোয় থাগনি অমসুং মফম অদুদা লৈনবা হায়গনি। হায়রিবা চাউখৎত্রিবা জিলাশিং অদুদা মীওই কয়া য়াম্না লৈবগে হায়বা অদোম খঙবরা? হায়রিবা জিলাশিং অদুদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ হেন্না লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা হায়রিবা জিলাশিং অদু চাউখৎতনা লৈরবদি, মথং চহি ১০০ ফাওবদা ভারত চাউখৎপা ঙম্লোই। মরম অদুনা, অনৌবা লাল্লোং অমগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎপা হৌরে। ঐখোয়না রাজ্য সরকারশিং শরুক য়াহল্লে, চাউখৎপগী পেরামিতরদা মনিংদা লৈহৌরবা জিলাশিং থিজিল্লে অমসুং জিলা অমমমগী তোখায়বা লাল্লোং অমা শেম্লে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা ওফিসারশিং ঐখোয়না মফম অদুদা থম্লে অমসুং হায়রিবা জিলাশিং অদু চাউখৎত্রিবা জিলাশিং হায়না খন্দ্রে, এস্পিরেসনেল ওইনা খল্লে। ঙসিদি, চাউখৎপগী পেরামিতরশিংদা মখোয়গী রাজ্যশিংগী অতোপ্পা জিলাশিংদগী হায়রিবা এস্পিরেসনেল জিলাশিং অসিনা হেন্না ফগৎলকপা অদোম উবা ফংলগনি।
ছতিসগরদা বাস্তার অসি শিংথানিঙাই ওইবা খুদম অমনি শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ছতিসগরগী বাস্তার খুদম অমা ওইনা লৌরসি। জিলা অসি অদোম পাউমী কয়াগী পামজরবা হিরম অমা ওইখি। মতম অমদা, মফম অদুদা পাউমীশিং চৎলুবদা, মখোয় লৈঙাক্কী অয়াবা লৌবা দরকার ওইখিদে, অদুবু অতোপ্প লুপশিংদগী অয়াবা লৌবা দরকার ওইখি। অদুবু ঙসিদি, হায়রিবা বাস্তার অদু চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলে। বাস্তার ওলেম্পিক্সতা ইন্দিয়ান এক্সপ্রেসনা কয়া য়াম্না পাউ ফোঙখিবগে হায়বা ঐ খঙদে, অদুবু বাস্তার ওলেম্পিক্সগুম্বা থৌরমশিং বাস্তারগী নহারোলশিংনা পাংথোকপা উবদা রামনাথ জি য়াম্না হরাওগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বাস্তার হেক পল্লকপদা, ঐখোয়না মফম অসিদা নেক্সালিজম হায়বদি মাওইষ্ট তেরোরিজমসু খন্নগনি। লৈবাক শীনবা থুংনা নেক্সালিজম অমসুং মাওইষ্টগী হিংশা হন্থরক্লে, অদুবু মসি কংগ্রেস মনুংআদ থবক য়াওবা হেনগৎলক্লি। অদোম খঙলে মদুদি হৌখিবা চহি ৫০ দা, লৈবাক অসিগী অচৌবা রাজ্য খুদিংমক মাওইষ্টকী হিংশানা শোকহল্লে। অদুবু লৈবাক অসিগী লাইবক থিবদি ভারতকী সংবিধান্না য়াদ্রবা মাওইষ্ট তেরোরিজম কংগ্রেসনা য়োকখৎলে অমসুং শৌগৎলে। মনুং হুঞ্জিনবা উমংগী মফমশিং খক নত্তনা, কংগ্রেসনা সহরশিংদা নেক্সালিজম য়োকখৎলে। অচৌবা ইন্সতিতুসনশিংদা কংগ্রেসনা অর্বান নেক্সালিজম শৌগৎপশিং শেমগৎলে। চহি ১০-১৫ গী মমাঙদা কংগ্রেসতা অর্বান নেক্সালিজম অমসুং মাওইষ্ট ফোর্সশিং চঙশিনখিবদগী হৌজিক কংগ্রেস অসি মুস্লিম লিগ-মাওইষ্ট কংগ্রেস (এম এম সি) ওইখ্রে। ঙসি, মহাক্না মপুংফাবা দাইত্বগা লোয়ননা হায়রি মদুদি মশাগী য়াইফনবা খক খনবদগী মুস্লিম লিগ-মাওইষ্ট কংগ্রেসনা লৈবাক্কী য়াইফনবা থবক তৌদ্রে। ঙসিদি মুস্লিম লিগ-মাওইষ্ট কংগ্রেস অসি লৈবাক্কী অপুনবদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি, ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরক্নবা অনৌবা খোঙচৎ অমদা চঙশিনবা হৌরে, রামনাথ গোয়েনকা জিনা পাংথোক্লম্বা থবকশিং অমুক্ক হেন্না চুনরে। রামনাথ জিনা বৃতিসকী মীওৎ-মীনৈগী মায়োক্ত য়াম্না কন্না লেপখি। মহাক্কী ইদিতোরিয়েল অমদা, বৃতিসকী য়াথংশিং ইনবগী মহুত্ত মহাক্কী পাউ-চে ফোঙবা লেপ্পনা মহাক্না হেন্না পাম্মী হায়না মহাক্না ইখি। মসিগা চপ মান্ননা, ইমর্জেন্সিগী মওংদা লৈবাক অসি অমুক হন্না মীনাই ওইহন্নবা হোৎনরকপা মতমদা, রামনাথ জিনা য়াম্না কন্না লেপখি। চহি অসিদা ইমর্জেন্সি থমখিবা চহি ৫০ মপুংফারে। চহি ৫০ গী মমাঙদা, মীয়াম নমথনবা হোৎনরিবশিংগী ৱাখল্লোন শিংনদুনা ইন্দিয়ান এক্সপ্রেসনা ইদিতোরিয়েলশিং ফাওবা হাংহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ঙসি, মহাক্না মফম অসিদগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী ঐখোয় ইশা নিংতম্বগী মতাংদা য়াম্না কুপ্না ঙাংগনি। মদুগীদমক, ঐখোয় চহি ১৯০ মনিং হন্দুনা চৎকনি। ১৮৫৭ গী নিংতম্বগী অহানবা লাল মমাঙ ফাওবদা, ১৮৩৫ দা, ভারত মসিগী য়ুম্ফমদগী মরু ফংনা মুৎথৎনবা বৃতিস পর্লিয়ামেন্তরিয়ান থোমাস বেবিংতন মেকাউলিনা অচৌবা খোঙজং অমা হৌদোকখি। মপান্দা ভারতমচাশিং মানবা অদুগা মখোয়গী ৱাখল্লোন্দা ইংলিস ওইবা অসিগুম্বা ভারতমচাশিং মহাক্না শেমগনি হায়না মহাক্না লাউথোকখি। পান্দম অসি ফংনবা, মেকাউলিনা ভারতকী লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবকশিং হোংদোকপা খক নত্তনা, মসিগী মরাশিং মহাক্না মাঙহনখি। মহাত্মা গান্ধী মশামক্না হায়খি মদুদি ভারতকী অরিবা লাইরিক-লাইশুগী থবক অসি মরা ফুদোক্লবা অমসুং মাঙহল্লবা ফজরবা উ পাম্বী অমগুম্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী নাৎকী চাউথোকচবা পোক্নবা ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিংনা ঐখোয়দা তম্বীরি। ভারতকী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিংনা, মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা, স্কিলদা চপ মান্নবা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। মরম অদুনা ভারতকী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিংগী য়াংলেন শরুক থুদেক্নবা মেকাউলিনা ৱারেপ লৌখিবনি অমসুং মহাক্কী পান্দম অদু মহাক ফংবা ঙমখি। মতম অদুদা বৃতিসকী লোল অমসুং বৃতিসকী ৱাখল্লোন হেন্না ইকায়খুম্নবা ফংই হায়বা মেকাউলিনা খঙখি অমসুং তুংগী চহি চা কয়াদা মসিগী মাঙজবা ভারতনা ফংখি। ঐখোয়গী ইশানা ইশাবু থাজবা মেকাউলিনা মাঙহনখি। ঐখোয়গী মনুংদা ঐখোয় মতি চাদে হায়বগী ৱাখল্লোন অমা ঐখোয়দা পোকহনখি। অমুক্কী খুৎথাদা, চহি লিশিং কয়াগী ঐখোয়গী লৌশিং অমসুং সাইন্স, ঐখোয়গী নাৎ অমসুং কলা অমসুং অপুনবা ঐখোয়গী পুন্সিগী লম্বী লুখাক খোমদা থাদখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা ভারতনা চাউখৎপা পাম্লবদি, করিগুম্বা মখোয়না অচৌবা থবক অমা পাংথোকপা পাম্লবদি, মপান লৈবাকশিংগী থবকশিংগী খুৎথাংদা মখোয় থবক তৌগদবনি হায়বগী মরু মতম অদুদা হুনখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা মসিগী ৱাখল্লোন অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলকখি। ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিং, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন, ঐখোয়গী খুন্নাইগী অনিংবশিং, খুদিংমক মপান লৈবাকশিংগী থবকশিংনা পুনশিনখি। ঐখোয়গী ওইজবগী চাউথোকচবা অদু অসুম অসুম মাঙশিল্লকখি। মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসিনা ঐখোয়গী নিংতম্বগী য়ুম্ফমনি হায়না গান্ধীজিনা খনবা অদু মখা তানা কান্নখিদে। ঐখোয়না লৈবাক ঙাকপগী নমুনাশিং মপান লৈবাকশিংদা থিবা হৌখি। অনৌবা থবকশিং পাংথোক্নবা ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংদা য়েংবা হৌখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা, মপান্দগী পুশিল্লকপা অনৌবা ৱাখলশিং, মপান্দগী পুশিল্লকপা পোৎ-চৈশিং অমসুং থবকশিংনা হেন্না ফৈ হায়বগী খুন্নাইগী চৎনবী অমা লৈহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অদোম্না অদোমগী লৈবাক ইকায়খুম্নদবা মতমদা, অদোম্না লৈবাক অসিগী থবকশিং য়াদ্রবনি। অদোম্না মেদ ইন ইন্দিয়া মেনুফেকচরিংগী থবকশিং পামদ্রে। অদোমগী মফমদা তুরিজমগী অতোপ্পা খুদম অমা পীগে। লৈবাক খুদিংমক্ত তুরিজম চাউখৎপা অদোম উরমগনি, লৈবাক অদুগী মীয়াম্না মখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীগী চাউথোকচবা ফাওরি। ঐখোয়গী ওইনা, মসিগী ওন্ন-তৈনবা থোকখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং নাৎ মীরাইনবা থবকশিং পায়খৎখি। কনাগুম্ব অমগী নাৎকী চাউথোকচবা লৈত্রবা মতমদা, মদু ঙাক-শেন্নবগী থবক অমতা পায়খৎলোই। ঙাক-শেনবগী থবক অমতা পায়খৎত্রবা মতমদা, মসি ঐখোয়না ইচম চম্বা চেক অমসুং নুঙগুম্না মাঙহনগনি অমসুং মসিমক থোকখি। তুরিজম চাউখৎনবগীদমক কনাগুম্বা অমগী হেরিতেচগী চাউথোকচবা অসি তঙাইফদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি করম্বা লৈবাক্ত লমদম অমগী লোল হন্থনা য়েংবগে? জপান, চাইনা অমসুং কোরিয়াগুম্বা লৈবাকশিং নোংচুপলোমগী থবকশিং পাংথোকই, অদুবু মখোয়না মখোয়গী লোলশিং মাঙহন্দনা থম্মী, মখোয়না কৈদৌঙৈদা মখোয়গী লোল মীরাইদে। মরম অদুনা, অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা লমদম অমগী লোলশিংদা লাইরিক তম্নবা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং থম্লে। মসি ঐনা নাখৈ শেংনা হায়গে: ঐখোয় ইংলিস লোলগী মায়োক্ত লৈবা নত্তে। ঐখোয়না ভারতকী লোলশিং শৌগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেকাউলিনা ১৯৩৫ দা ফত্তবা থবক পাংথোকখি। ২০৩৫ দা, চহি ১০ গী মতুংদা, ফত্তবা থবক অদু পাংথোকখিবা চহি ২০০ মপুংফারগনি। মরম অদুনা, ঙসি ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়জরি মদুদি মথং চহি ১০ দা মেকাউলিগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী ঐখোয় মনিংতম্নবা ঐখোয়না ৱাশক অমা লৌগদবনি। হায়রিবা লাক্কদৌরিবা চহি ১০ অসি ঐখোয়দা য়াম্না মরুওই। মহাক্না অপীকপা থৌদোক অমা নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুজরাত্ত লেপ্রোসিগী হোস্পিতাল অমা শাখি। শঙ্গানবগী চেপাউ পীনবা হোস্পিতাল শাবা শরুক য়াখিবা মীওইশিং মহাত্মা গান্ধী উনবা চৎখি। গান্ধীজিনা হায়খি মদুদি মহাক্না লেপ্রোসিগী হোস্পিতাল অমা শঙ্গাবা পামদে; মহাক্না হায়খি মদুদি ঐ শঙ্গাবগী লাকপা ঙম্লোই। অদুবু হোস্পিতাল অদু মতম চুপ্পগী থোঙ লোনগদবনি, মতম অদুদা ঐ কৌরকউ, হোস্পিতাল অদু শো লোন্নবা ঐ লাক্কনি। হায়রিবা হোস্পিতাল অদু গান্ধীজিগী পুন্সিদা শো লোনখিদে। অদুবু গুজরাত্ত লেপ্রোসি লৈত্রবা মতমদা, মহাক্না চীফ মিনিষ্টর ওইরকপা মতমদা হায়রিবা হোস্পিতাল অদু শো লোনবগী খুদোংচাবা মহাক্না ফংখি। ১৯৩৫ দগী হৌখিবা খোঙচৎ অদু ২০৩৫ দা লোইশিনগদবনি, গান্ধীজিনা হোস্পিতাল শো লোনবা পামখিবা মওং অদুদা, মসিগী ৱাখল্লোন অসি মতম চুপ্পগী ওইনা তান্থোকখিবা অসিসু মহাক্কী অনিংবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঐখোয়না হিরম কয়া খন্নরে। মহাক্না অদোমগী মতম য়াম্না লৌনিংদে। ইন্দিয়না এক্সপ্রেস গ্রুপনা ঐখোয়গী লৈবাককঈ অচৌবা অওনবা খুদিংমক অমসুং চাউখৎপগী ৱারি খুদিংমক উরে। ঙসিদি, বিকসিত ভারত অমা ওইনবা পান্দমগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি, মসি অমুক হন্না খোঙচৎ অসিগী শরুক অমনি। মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ননা রামনাথ জিগী ফিদমশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ঙাক-শেন্নবা অদোম্না পুকচেল শেংনা হোৎনরিবশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। অঙকপা থৌরম অসিগীদমক মহাক্না থম্মোয় শেংনা য়াইফ পাউজেল পীখি। রামনাথ গোয়েনকা জিদা ইকায়খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।