Ministry of Home Affairs
In a major step towards Modi Government’s zero tolerance approach against drugs, NCB and Rajasthan Police busted a clandestine lab in a remote village in Sirohi district, Rajasthan
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Government of India is taking ruthless action against drug cartels to make Drug Free Bharat
Hundreds of kgs of chemicals having an approximate street price of Rs. 40 crores seized, mastermind and 4 others arrested
NCB used monthly District Level NCORD meetings mechanism to sensitize the district police
Red flag indicators about presence of clandestine labs were also shared by NCB with district police across all over the country
This is a significant example of collaboration between Rajasthan Police and NCB in the fight against drugs
15 NOV 2025 4:05PM by PIB Delhi
In a major step towards Modi Government’s zero tolerance approach against drugs the Narcotics Control Bureau (NCB) and Rajasthan Police has busted a clandestine lab in a remote village in Sirohi district, Rajasthan. Hundreds of kgs of chemicals has been seized which was sufficient to manufacture about 100 kgs of Mephedrone, having an approximate street price of Rs. 40 crores. The mastermind and 4 others have been arrested. Mephedrone is being increasingly used as a psychotropic drug in the states of Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, Government of India is taking ruthless action against drug cartels to make Drug Free Bharat.
The Narcotics Control Bureau used the mechanism of monthly District Level NCORD meetings to sensitize the district police especially in Rajasthan. The state police were sensitized about the issue and report the presence of drums containing chemicals and lab equipment at an unusual place to local office of NCB, as such place could be a clandestine facility for manufacturing synthetic drugs like Mephedrone. Red flag indicators about presence of clandestine labs were also shared by NCB with district police across all over the country. These included windows covered or blacked out; excessive ventilation/ducting; signs of metal corrosion or chemical staining on walls/floors, buildings or sheds, formerly residential but used as labs; storage of chemicals or equipment at unusual places etc.
In one such instance, Sirohi Police, Rajasthan, found drums and packets containing chemicals along with lab equipment in a remote farm house at Daantrai Village in District Sirohi, Rajasthan on 06.11.2025. Police immediately shared this information with NCB, Jodhpur whereupon the officers immediately reached the site and found tell-tale signs of a clandestine lab. Hundreds of kgs of chemicals were found which was sufficient to manufacture about 100 kgs of Mephedrone, which would have an approximate street price of Rs. 40 crores. The National Forensic Science University (NFSU), Gandhinagar team was called for inspection and they confirmed presence of precursors being used in the said lab equipment recovered from the site.
During investigation of the case, the main characters behind running the lab was identified and five of them have been arrested from different parts of Rajasthan and Gujarat by NCB, Jodhpur with the assistance of Rajasthan Police. The mastermind Vala Ram R/o District Jalore, Rajasthan has been arrested and his interrogation has revealed that he is graduate and after failing in various exams including Civil Services Exam, he decided to get into the business of manufacturing of Mephedrone to make quick money. He took the farm house on lease in the name of his associate Bhura Ram R/o Dhantrai village of Baltora district. He used virtual SIMs to communicate with other members of the syndicate and surfed darknet to learn the manufacturing process. He sourced the chemicals and lab equipment’s from Ankleshwar, Gujarat. He was also wanted in one of the CBN case of mephedrone trafficking. The vehicle used in transportation of the chemicals and equipment has been seized. Investigation has also revealed they have manufactured 8 kg of mephedrone out of which 2 kg was seized by CBN from one of their associates on 28.10.2025. Further Investigation in the case is under progress.
This is a significant example of collaboration between Rajasthan Police and NCB in the fight against drugs, where they jointly conducted searches and investigation leading to busting of the clandestine lab in a remote village in Sirohi district and the syndicate behind it in a short period of 5 days.
The Narcotics Control Bureau requests the citizens to report any suspicious activity at a place where chemicals and lab equipment are in use in a clandestine manner to local police or NCB at MANAS helpline number 1933 as it could be used for manufacturing synthetic drugs.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି
15 NOV 2025 4:05PM by PIB Bhubaneswar
• ଏନସିବି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସ ଦ୍ବାରା ରାଜସ୍ଥାନର ସିରୋହି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମରେ ଗୁପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଠାବ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଭାରତ ସରକାର ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଡା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି
• ଶହ ଶହ କିଲୋଗ୍ରାମ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଜବତ କରାଯାଇଛି ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ, ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୪ ଜଣ ଗିରଫ
• ଜିଲ୍ଲା ପୋଲିସକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଏନସିବି ମାସିକ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି ବୈଠକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ କରିଥିଲା
• ଏନସିବି ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲା ପୋଲିସ ସହିତ ଗୁପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ରେଡ ଫ୍ଲାଗ ସୂଚକ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା
• ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସ ଏବଂ ଏନସିବି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦାହରଣ
ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିବି) ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସ ରାଜସ୍ଥାନର ସିରୋହି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଗୁପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଠାବ କରିଛନ୍ତି। ଶହ ଶହ କିଲୋଗ୍ରାମ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଜବତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ମେଫେଡ୍ରୋନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଥିଲା, ଏହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା। ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୪ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ମେଫେଡ୍ରୋନ୍ ଏକ ସାଇକୋଟ୍ରୋପିକ୍ ଔଷଧ ଭାବରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଭାରତ ସରକାର ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ମୁକ୍ତ ଭାରତକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ବିଶେଷ କରି ରାଜସ୍ଥାନରେ ଜିଲ୍ଲା ପୋଲିସକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ ମାସିକ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଏନସିଓଆରଡି ବୈଠକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ କରିଥିଲା। ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସକୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଗୁପ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ତଥା ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପକରଣ ଥିବା ଡ୍ରମ୍ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ନେଇ ଏନସିବିର ସ୍ଥାନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏପରି ସ୍ଥାନ ମେଫେଡ୍ରୋନ୍ ପରି ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁପ୍ତ ସୁବିଧା ହୋଇପାରେ । ଏନସିବି ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲା ପୋଲିସ ସହିତ ଗୁପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ରେଡ ଫ୍ଲାଗ ସୂଚକ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିବା ବାଟ ଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କିମ୍ବା ଖୋଲା; ଅତ୍ୟଧିକ ବାୟୁ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଥିବା ଛୋଟ ବାଟ; କାନ୍ଥ/ଚଟାଣ, କୋଠାଘର କିମ୍ବା ସେଡରେ ଧାତବ କ୍ଷୟ କିମ୍ବା ରାସାୟନିକ ଦାଗ ଚିହ୍ନ, ପୂର୍ବରୁ ଆବାସିକ କିନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ; ଗୁପ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ରାସାୟନିକ କିମ୍ବା ଉପକରଣର ସଂରକ୍ଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ।
ଏହିପରି ଏକ ଉଦାହରଣରେ, ରାଜସ୍ଥାନର ସିରୋହି ପୋଲିସ ସିରୋହି ଜିଲ୍ଲାର ଦାନ୍ତରାଇ ଗ୍ରାମରେ ଥିବା ଏକ ଦୁର୍ଗମ ଫାର୍ମ ହାଉସରେ ୦୬.୧୧.୨୦୨୫ ରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପକରଣ ଥିବା ଡ୍ରମ୍ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଟ୍ ଜବତ କରିଥିଲା। ପୋଲିସ ତୁରନ୍ତ ଏହି ସୂଚନା ଏନସିବି, ଯୋଧପୁରକୁ ସେୟାର କରିଥିଲା, ଯାହା ପରେ ଅଧିକାରୀମାନେ ତୁରନ୍ତ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଗୁପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ସଙ୍କେତ ପାଇଥିଲେ। ଶହ ଶହ କିଲୋଗ୍ରାମ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଳିଥିଲା ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ମେଫେଡ୍ରୋନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଥିଲା, ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଗାନ୍ଧୀନଗରର ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନଏଫଏସୟୁ) ଟିମକୁ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଡକାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଘଟଣାସ୍ଥଳରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଉକ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପକରଣ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ମାମଲାର ତଦନ୍ତ ସମୟରେ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ଚଳାଇବା ପଛରେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଚରିତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କୁ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସ ସହାୟତାରେ, ଯୋଧପୁରର ଏନସିବି ଦ୍ୱାରା ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ଜାଲୋର ଜିଲ୍ଲାର ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ଭାଲା ରାମଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପଚରାଉଚରାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ସେ ସ୍ନାତକ ଏବଂ ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ପରୀକ୍ଷା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାରେ ବିଫଳ ହେବା ପରେ, ଶୀଘ୍ର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ପାଇଁ ମେଫେଡ୍ରୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ବାଲଟୋରା ଜିଲ୍ଲାର ଧନତ୍ରାଇ ଗ୍ରାମରେ ଥିବା ତାଙ୍କ ସହଯୋଗୀ ଭୁରା ରାମଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ଫାର୍ମ ହାଉସକୁ ଲିଜରେ ନେଇଥିଲେ। ସେ ସିଣ୍ଡିକେଟର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ସିମ୍ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶିଖିବା ପାଇଁ ଡାର୍କନେଟ୍ ଖୋଜି ଥିଲେ । ସେ ଗୁଜରାଟର ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱରରୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପକରଣ ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ମେଫେଡ୍ରୋନ୍ ଚୋରାଚାଲାଣର ଏକ ସିବିଏନ୍ ମାମଲାରେ ପୁଲିସ୍‍ ନଜରରେ ଥିଲେ। ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଉପକରଣ ପରିବହନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଗାଡ଼ିଟିକୁ ଜବତ କରାଯାଇଛି। ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ସେମାନେ ୮ କିଲୋଗ୍ରାମ ମେଫେଡ୍ରୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରୁ ୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିବିଏନ୍ ସେମାନଙ୍କ ଜଣେ ସହଯୋଗୀଙ୍କଠାରୁ ୨୮ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ଜବତ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ମାମଲାରେ ଅଧିକ ତଦନ୍ତ ଜାରି ରହିଛି।
ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସ ଏବଂ ଏନସିବି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦାହରଣ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରିଥିଲେ। ଯାହା ସିରୋହି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଦୁର୍ଗମ ଗ୍ରାମରେ ଗୁପ୍ତ ଲ୍ୟାବ ଏବଂ ଏହା ପଛରେ ଥିବା ସିଣ୍ଡିକେଟକୁ ୫ ଦିନର ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଠାବ କରିଥିଲା।
ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି ଯେ, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପକରଣ ଗୁପ୍ତ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ସେହି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହଜନକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପୋଲିସ କିମ୍ବା ଏନସିବିକୁ ମାନସ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ନମ୍ବର ୧୯୩୩ ରେ ଖବର ଦିଅନ୍ତୁ କାରଣ ଏହା ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରେ ।