প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা ইন্তর্নেস্নেল আর্য়া মহাসম্মেলন্দা প্রধানমন্ত্রীনা তম্বিখিবা ৱারোল
31 OCT 2025 7:16PM by PIB Imphal
গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল দেবব্রতজী, দিল্লীগী মুখ্যমন্ত্রী রেখা গুপ্তজী, গ্যান জোতীগী থৌরম অসিবু শিনবিরিবা মসিতীগী চেয়রমেন সুরেন্দ্র কুমার আর্য়জী, দি.এ.ভি. কোলেজ মেনেজিং কমিতীগী পর্সিদেন্ত পূনম সুরীজী, সেনিয় আর্য়া লম্বোইবা, স্বামী দেবব্রত সরস্বতীজী, তোহান-তোঙানবা আর্য়গী মীহুৎশিনবিরিবা মীফম অসিগী প্রসিদেন্ত অমসুং ভাইস পারসিদেন্ত, লৈবাক অমদি মালেম অসিগী মফম কয়াদগী লেংবিরক্লিবা আর্য়া সমাজগী ব্রতী, চিং থোইদোক্লবা নুপী অমদি নুপাশিং।
খ্বাইদগী অহানবদা ঙসি ঐহাক্না লাকপদা থেংদোকখিবা অসিগীদমক্তা ময়াম্না ঙাকপিগনি। ঙসি সরদার সাহেবকী মপোক কুমওন ওইখি, 150 শুবা মপোক কুমওন্নি। স্তেচু ওফ য়ুনিতী, অপুনবা শক্তমগী লম অসিদা মহাক্কী থৌরম পাংথোকখি অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না লাকপদা থেংদোকখ্রে, অদুগা মরম অসিনা ঐহাক্না মতম চানা লাকপা ঙমজখিদবনি, মসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্না ঐহাকপু ঙাকপীগনি। মফম অসিদা ঐহাক্না লাকখিবদা ইহান হানবদা শোনবিখিবা লাইশোন অদুনা হৌজিকসু পাঙ্গল অসি কনবদৌনা তৌরি। ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লাকচবা খুদিং, ঐহাক্না লাকপা খুদিংদা লাইগীগুম ফাওহল্লি, অঙকপা মওং ওইনা ফাওহল্লি। অদুগা মসি স্বামী দয়ানন্দজীগী থৌজালননি, মহাক্কী ফীদম্নিংঙাই ওইবা মতৌনা ঐখোয় পুম্বনা খুরুমজরি, অদোম ৱাখল-লৌশিং লৈরবশিংনা চহী কয়া-কয়াদগী ঐহাক্কী থম্মোয়নুংদা অদোম ময়ামগী মরক্তা লাক্নবগী তাজ্ঞা অদু লৈহল্লিবনি হায়না ফাওজৈ। অদুগা অদোমগা উন্নজবা খুদিং তোপ-তোপ্পা থৌনা অমা লৈহনবদৌনা, তোঙানবা ইনোৎ অমা হাপ্পীবদৌনা তৌই। অদুগা হৌজিক ঐঙোন্দা তাকপিখিবদা মফম অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা শঙলেন 9 শারে হায়বিরি। মফমশিং ঐখোয়গী আর্য় সমাজগী ভিদিওদা থৌরম অসিবু য়েংবিরি। ঐহাক মখোয়গা উন্নজবদি ফংজদ্রে অদুবু ঐহাক্না মখোয়বু মফম অসিদগী খুরুমজরিয
মরুপশিং,
হাক্কুম গুজরাত্তা দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী পোক্নফমদা থোইদোকপা থৌরম পাংথোকখি। মদুদা ঐহাক্না ঐহাক্না ভিদিওগী পাওজেল পীবগী থোংদগী য়াওজখি। মসিগী মমাংদা দিল্লীদা ঐহাক মহাঋষী দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী 200 শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম হৌদোকপগী লাইবক ফবগী তাজ্ঞা অদু ফংজখি। বেদমন্ত্রীগী উচ্চারনগী থৌনা-পাঙ্গল, য়গ্যগী মৈ হৌবা, পুম্নমক অদু ঙরাংদা তৌখিবগুম ফাওই।
মরুপশিং,
মদুগী থৌরম পাংথোকপা অদুদা ঐখোয় পুম্বনা 200 শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা ৱাখল্লোনগী য়গ্য ওইবা মওংদা চহী অনী পাংথোক্নবা ৱারেপ্নখি। মদুগী অঙকপনা থল্লবা ৱাখল্লোনগী য়গ্য অদু লেপ্তনা চহী অনি চত্থরকখিবা অসি ঐহাক য়াম্না নুংঙাই। মতম-মতমগী ওইনা ঐহাক্না অদোমগী হোৎনরিবশিং অমসুং থৌরমশিংগী ই-পাওসু ফংদুনা লাক্লি। অদুগা ঙসিঐহাক্না অমুক্কা হন্না আর্য়সমাজগী 150 শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা অসিদা ঐহাক্কী নুংগী ওইবা ৱাফম থম্নবগী তাজ্ঞা ফংজরে। ঐহাক্না স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী খুয়াখাদা খুরুমজরি, মহাকপু ইকাইখুম্নবগা লোয়ননা হৈকৎ-লৈকৎ তমজরি। ঐহাক্না অদোম খুদিংমক্তা মসিগী ইন্তর্নেস্নেল সবমীৎ অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। হৌজিক ঐখোয়না নিংশিংনিংঙাই ওইরগদবা শেলয়েক অসি চৎনহন্নবগী তাজ্ঞা অদু ফংজরে।
মরুপশিং,
আর্য় সমাজ হৌদোকখিবগী 150 শুবা কুমওন অসিদা শুপ্নতগী খুন্নাইগী শরুক নত্রগা কাংলুপকাখক্তমক্কা মরি লৈনবা নত্তে। তাজ্ঞা অসি ভারত পুম্বগী বৈদগী ওইবা শক্তমগা মরি লৈনৈ। তাজ্ঞা অসি গঙ্গা ঈচেলগুম মশানা মশাবু শেংদোকচনবগী, self-purification গী পাঙ্গল-থৌনাগুম ভারতকী ওইবা ৱাখল্লোনগা মরি লৈনহল্লি। তাজ্ঞা অসি খুন্নাই অসিবু লেপ্তনা ফগৎহন্নবগী চৎনবী অদুবু মখা তানা লৈহল্লিবা অদুগুম্বা অথোইবা চৎনবী অদুগা মরি লৈনৈ! নিংতম লাল শোক্নখিবা লান্মী কয়াগী ৱাখলদা থৌনা পীবিখি। লালা লাজপতরায়, হুতাত্মা রামপ্রসাদ বিস্মিলগুম্বা নিংতম-লান্মী কয়ানা আর্য়সমাজদগী ইথীল পুদুনা নিংতম লালদা অয়ৌবি থানা কত্থোকখি। লাইবক থীবনা রাজনীতীগী মরম্না নিংতম লালদা, আর্য় সমাজগী লৌরিবা থৌদাং অসিগী ফংফম থোকপা হক অদু আর্য় সমাজনা ফংদ্রি।
মরুপশিং,
আর্য় সমাজনা লিংখৎখিবগী মতাংদা ঙসি ফাওবা অকনবা মরৈবাক নিংবশিংগী লুপ ওইনা লৈরি। আর্য় সমাজনা অকিবা লৈতনা ভারতকী প্রজা ওইবগী মওং ওইবা লুপ্নি। ভারতকী মায়োক্তা লৈবগী খল্লিবা, মীরৈবাক্কী ৱাখল্লোনশিং হাপচিলহল্লক্লিবা মীওইশিং ওইরো, তোখায়নবগী ৱাখল চেনবা ওইরো, নাৎ-চৎনবীদা মোৎশিলহল্লক্লিবা ফত্তবা থৌরাং য়াৎপা ওইরো আর্য় সমাজনা মতম পুম্বদা শিংনদুনা লাক্লি। আর্য়সমাজ অমসুং মহাক লিংখৎখিবা অসি চহী চামগা য়াঙ্খৈ শুরকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাই, সমাজ অমসুং লৈবাক, দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী অথোইবা ৱাখল্লোনশিং অসিবু অথোইবা শক্তম অসিবু খুরুমজরি।
মরুপশিং,
স্বামী শ্রদ্ধানন্দজীগুম্লবা লাইনিং-লীচৎ চাউখরহন্দুনা পুৱারীগী খোংজেল অসিবু অনৌবা মায়য়োন ফংহল্লিবা আর্য় সমাজগী শিংলবা মীওই কয়া ঙসি পুৱারীগী ওইরবা মীৎকুপ অসিদা মখোয় পুম্নমক্কী থৌনা-পাঙ্গল অমসুং য়াইফ-থৌজালসু য়াওরি। ঐহাক্না ফম্পাক অসিদা ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইরবা ইমাশিংগী মফমদা হন্না-হন্না খুরুমজরি, মখোয়গী নিংশিং-খুভমদা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভারত অসি হীরম কয়াদা অথোইবা ওইরি। মসিগী লৈবাক, মসিগী সভ্যতা, মসিগী বৈদগী ওইবা চৎনবী মসি য়ুগ-য়ুগ খুদিং অমর ওইরে। মরমদি করিগুম্বা লুরবা তানফম অমদা অনৌবা শিংনবশিং হেক লাকপদা মতম্না অনৌবা ৱাহং হংলকপদা অথোইবা মীওই অমা হেক্তানা মদুগী পাউখুম পুদুনা হেক্তমক থোরকই। কনাগুম্বা ঋষি, মহর্ষি অমসুং অশিংবা মীনা ঐখোয়গী খুন্নাই অসিদা অনৌবা মায়য়োন পীরি। দয়ানন্দ সরস্বতীজীসু হায়রিবা অথোইবা চৎনবীসিগী মহার্ষি ওইরম্মী। চহী কয়া লৈবাক অসি মীনাই নাইথাংনা খুন্নাই পুম্বা লোইনমক নিংবা কায়খি। ৱাখল-লৌশিং অমসুং নৈনবগী মহুত্তা পাংদবা অমসুং ফত্তবা থৌশীলনা মহুৎ শিনখিরম্মী। অংগ্রেজনা ঐখোয়গী, ঐখোয়গী নাৎ-চৎনবীশিং অমসুং চৎনবীশিংবু হন্থনা য়েংলম্মী। ঐখোয়বু হন্থনা য়েংলগা মখোয়না ভারতকী মীনাই-নাইথাংবু অচুম্বা শক্নরমখি। অসিগুম্বা ফীভমশিংসিদা অনৌবা নুংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিংবু ফোংদোক্নবগী থৌনা অদুসু খুন্নাইসিদগী মাংখিরম্মী। অদুগা অসিগুম্বা লুরবা তানফম অসিদা নহা ওইরিবা লম্বোইবা অমা থোরকখি। মহাক অদু হিমালয়গী মী তানদবা অমসুং অরুবা মফমশিংদা লাই নিংবা, মশানা কত্থোকচবগী লীপুন্না পুন্দুনা থম্মি। অদুগা হল্লক্লগা মহাক অদুনা ফত্তবা ৱাখল্লোনগী লাংদা থুরবা ভারতকী খুন্নাই অদুবু নিক-নিক লাওহল্লমখি। অংগ্রেজীনা পুংশুপ-শুপখ্রবা লৈঙাক. ভারতকী শক্তম অসিবু হন্থনা য়েংলমখি, খুন্নাই অসিগী লৈখা তারবা ফীদমশিং অমসুং লীচিংশিংগী ৱেস্তর্নাইজ তৌবদা, মোদর্নাইজেসনগী মওংদা থোরকহনখিবা মতমদা মশানা মশাবু থাজহনবতনা থল্লবা ঋষিনা খুন্নাইদা খংহল্লি-বেদশিং অমুক হন্না হল্লকখো! বেদশিং অমুক হন্না হল্লকখো! অসিগুম্বা অঙকপনা থল্লবা মীওই অমা ওইরম্মী- স্বামী দয়ানন্দজী! মহাক্না মীনাই-নাইথাংগী অমম্বা মতম অদুদা নমথবিরবা লৈবাক অসিগী ৱাখলগী ইনোৎ অদু অমুক্কা হন্না হৌগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ভারত অসি চাউখৎলবদি ঐখোয়গী ভারত অসি শুপ্নতগী মীনাই-নাইথাংগী থৌরীনা পুনশিল্লিবা অসি নান্থোকহনবদা নত্তনা য়োৎলীনা পুনশিনবদগী চপশিল্লক্লবা ঐখোয়গী ভারতকী য়োৎলী অসিবুসু নান্থোকহনবগী মথৌ তাই হায়বসি স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীনা খংলম্মী। মরম অসিনা স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীনা অনেম-অৱাং, শোক্নবা য়াবা-য়াদবা অমসুং খেন্নবগী ৱাখল্লোনশিং তাদোকখি। মহাক্না শোক্নবা য়াবা-য়াদবা অসিবু মরু ফংনা ফুক্তৎখিনবা খংহনখি। মহাক্না লাইরিক তমদবগী মায়োক্তা কেম্পেন তৌখি। মহাক্না ঐখোয়গী বেদশিং অমসুং শাস্ত্রশিংগী লান্না শন্দোকপা অমসুং য়ানশিন্নবশিংবু শিংনখি। মখোয়না মীরৈবাক্কী নেরেতিবশিং অসিবু লান্থেংনখি। অদুগা শাস্ত্রগী ৱাহন্থোক্কী অরিবা চৎনবীদগী অচুম্বগী খুদম পীখি।
মরুপশিং,
স্বামী দয়ানন্দজী মীৎয়েং শানবা অথোইবা মীওইনি। মী অমা শেম্বা ওইরো নত্রগা খুন্নাই শেম্বা ওইরো মসিবু লমজিংবদা নুপীগী মথৌ য়াম্না তাই হায়বসি মহাক্না মরম অসিনা মহাক্না নুপীশিংবু য়ুমগী মাঙ্গোলদগী হেন্দোকপা য়াদবগী ৱাখল্লোন অসিবু শিংনখি। আর্য় সমাজগী মহৈলোয়শংশিংদা নুপীশিংবু মহৈ তমহন্নবা কেম্পেন তৌবা হৌখি। মতম অদুদা জালন্ধরদা নুপীগী মহৈলোয়শং হৌদোকখিবা অদু উনা-উনা “নুপীগী কোলেজ” ওইখ্রে। আর্য় সমাজগী অসিগুম্বা কোলেজশিং অসিদা তম্লিবা ইচানুপী লাখ কয়া-কয়া ঙসি লৈবাক অসিগী য়ুম্বী অসিবু হেন্না পাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
মফমসিদা দিল্লীগী মুখ্যমন্ত্রী রেখা গুপ্তজী ফম্পাক্তা লেংসিনবিরী। হন্দক নুমীৎ নিনীগী মমাংদা ঐখোয়গী প্রসিদেন্ত দ্রৌপদী মুর্মুজীনা রাফল ফাইতর প্লেন পাইখ্রে। অদুগা মসিদা মহাক্কা লোয়ননা চৎমিন্নখিবা অসি স্কবৈদ্রন লীদর শিৱাঙ্গী সিংহনি। ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপী অসিনা ফাইত্তর জেত পাইরি অমসুং ইচে দ্রোন ওইদুনা অনৌবা মতমগী লৌউ-শিংউ অসিবসু ফগৎহল্লি। ঙসি ঐখোয়না চাউথোক্না হায়বা য়ারে মদুদি ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাওবা ফীমেল স্তেম গ্রেজুএত্সকী লৈবাক্নি হায়না। ঙসি এক্তিব অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদসু নুপীশিংনা লীদরশিপ রোলশিং লৌরক্লি। ঙসি লৈবাক অসিগী তোপ সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা ৱীমেন সাইন্তিস্ত মঙ্গলয়ান, চন্দ্রয়ান অমসুং গগনয়ানগুম্লবা স্পেস মিশনশিংদা অথোইবা থৌদাং লৌরি। মসিগী অওনবা অসিনা হায়রি মদুদি লৈবাক অসি ঙসি অচুম্বা লম্বিদা খুমাং চাওশিল্লী। লৈবাক অসিনা স্বামী দয়ানন্দজীগী মংলানশিং মপুং ফারক্লি।
মরুপশিং,
স্বামী দয়ানন্দজীগী ৱাখল্লোন অমা ঐহাক্না তত্তনা খল্লি। মদু ঐহাক্না হন্না মীশিংদসু হায়। স্বামীজীনা হায়বিরম্মী- “খ্বায়দগী তানা ফংবা মী অদুনা খ্বায়দগী হেন্না থৌদাং লৌই, মসি মপুং ফাবা মীগী মতৌনি। মসিগী অকক্নবা ৱাহৈশিং অসিদা ইচম-চমদবা ৱাখল্লোন্নি মদুদি মদুদি মসিগী মতাংদা লাইরিক কয়া ইবা য়াই। অদুবু করিগুম্বা ৱাখল্লোন খরদি মদুগী নুংগী ওইবা ৱাহন্থোক্তগী হেন্না লেপ্পা য়াই মদুদি মসিগী মতম কয়াম কুইনা চৎনগদগে হায়বসি। মদুগী ৱাখল্লোন অসিনা পুন্সি কয়া অওনবা পুরকপা ঙম্মি। অদুগা ঐখোয়না মসিগী মতাং অসি মহর্ষি দয়ানন্দজীগী ৱাখল্লোনগা পুনশিন্নরি, ঐখোয়না আর্য় সমাজগী কত্থোক্লবা মীওইশিংবু উজবা মতমদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু মতম-মতমগী মতুংইন্না হেন্না মঙাল লৈরকপা ঐখোয়না খল্লি।
ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচলশিং,
স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীনা মহাক্কী পুন্সিগী থোইদোক-হেন্দোক্না কান্নবা পীরিবা মীফম অসি হৌদোকখিবনি। স্বামীনা হুনবিরম্বা মরু অদু ঙসিদি চাউরবা উপালগুম্না মশা-মরেং ফন্দোরক্লে। গুরুকুল কাঙ্গরী, গুরুকুল কুরুক্ষেত্র, দি.এ.ভি. ইন্সতিত্যুত, অমদি অতোপ্পা মহৈ তম্ফমশিং মসি মাগী-মাগী মফমদা লিংকত্তুনা থবক তৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লুরবা তানফমশিংদা আর্য় সমাজগী মীওইশিংনা মহাক্কী লৈজবা পুম্বা মরৈবাক্কীদমক্তা কত্থোকই। ভারত অসি খায়দোকখিবদা মশাগী লৈজবা পুম্বা লোইনা মাংখ্রবশিংনা চংজফম লৌদুনা ভারত্তা লাকখিবশিংগী মতেং পাংবা, রিহেবিলিতেসন তৌবা অমসুং মহৈ-মশিংদা আর্য় সমাজনা চাউনা থৌদাং লৌই হায়বসি পুৱারীদা হক্তুনা লৈখ্রে। ঙসিসু মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাগী মতমদা অৱাবা নংলবশিংগী মতেং পাংবদা মতম পুম্বদা আর্য় সমাজনা মাংজিল থারি।
ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচলশিং,
আর্য় সমাজনা তৌবশিংগী লমন অসি লৈবাক পুম্বনা তোল্লে, মসিগীশিংসিদা অথোইবা থৌদাং অসি লৈবাক অসিগী গুরুকুলগী চৎনরকপশিংনা লেংদনা হিংহন্দুনসু থম্লি। মতম অমদা গুরুকুলগী পাঙ্গল-থৌনাদগী ভারত অসি গ্যান বিগ্যানগী মতোন্দা লৈরে। মীনাই-নাইথাংগী মতমদা থওইনা এতেক্ত তৌরকখি। মসিনা ঐখোয়গী গ্যান মাংখি, ঐখোয়গী হৌন-লোনচৎ মাংখি, অনৌবা মীরোল মপাঙ্গল শোন্থরকখিবা অসিদা আর্য়সমাজনা মাংদা থোরক্তুনা মাংলুরবা গুরুকুলগী চৎনরকপা অদুবু কনখি। মসিদা নত্তনা মতগী খোংলৈগী মতুং ইন্না আর্য় সমাজগী গুরুকুলশিংনা মশানা অদুম্মক মশক থোকচহল্লক্লি। মসিদা অনৌবা এজুকেসনসু হাপচিল্লক্লি। ঙসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদগী অমুক্কা হন্না এজুকেসনগী ভেল্যুশিং অমসুং লমচৎ-শাজৎ শেমগৎপগা শমজিন্নহল্লিবা অসিদা ঐহাক্না ভারতকী শেংলবা গ্যানগী চৎনবী অসি ঙাক্তুনা থম্বগীদমক্তা আর্য়সমাজগী মফমদা তৌবিমল খংবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী বেদশিংগী ৱাহৈ পরেং- “কৃনৱন্তো বিশ্বমার্য়ম্”, হায়বদি ঐখোয়না মালেমপুম্ববু অথোইবা ওইহনসি, মসিগী অথোইবা ৱাখল্লোনশিং অসি পুদুনা চৎসি। স্বামী দয়ানন্দজীনা মসিগী বেদগী ৱাহৈ পরেং অসিবু আর্য় সমাজগী মোতো ওইহল্লে। ঙসি বেদগী ৱাহৈ পরেং অসিবু ভারতকী চাউখৎপগী খোংচৎকী মরুওইবা লাইশোনসু ওইরি। ভারতকী চাউখৎপনা মালেম অসিগী য়াইফনবা, ভারতকী খুজ্ঞাও-লৈচাওবনা মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল তৌনবা, লৈবাক অসি মসিগী ভিজন অসিদা খুমাং চাওশিলহন্নি। ঙসি ভারত অসি সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তগী মায়কৈরোমদা অথোইবা গ্লোবেল ভোইস ওইখ্রে। স্বামীজীনা বেদশিংগী মায়কৈরোমদা অমুক হল্লক্নবা খংহনখিবা অসিগুম্না ঙসি ভারত অসি বেদগী পুন্সিরোল অমসুং ফীদমগী মায়কৈরোমদা হল্লক্নবগী ৱাফম অসি গ্লোবেল স্তেজদা থম্নরি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না মিশন লাইফ লোঞ্চ তৌখ্রে। মালেম পুম্বনা মসিদগী সপোর্ত ফংলি। ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রীদকী ভিজন্দা ঐখোয়না ক্লীন ইনর্জীবুসু গ্লোবেল মুভমেন্তা ওন্থোরক্লি। ঐখোয়গী য়োগাসু ঙসি ইন্তর্নেস্নেল য়োগা দে ওইনা মালেম অসিগী লৈবাক 190 দগী হেনবদা য়ৌখ্রে। পুন্সিদা য়োগা হায়বসিসু শরুক অমা ওইহন্নবা য়োগাগী ওইবা পুন্সি ওইনা হিংনবগী খোংথাং, এনভাইরোন্মেন্তকা মরি শম্নবা লাইফ কুম্বা মিশন, মসিগী মালেমগী ওইবা কেম্পেন অসিনা মালেম পুম্বনা ঙসি খোয়দানরক্লি, আর্য় সমাজগী মীশিংগীদমক্তা মসি মখোয়গী পুন্সি অমসুং দিসিপ্লিনগী শরুক্নি। অচম্বা পুন্সি অমসুং তেংবাংবগী ৱাখল্লোন, ভারতকী ফীজেৎ-চাকচেৎ অমসুং কস্তমশিং হেন্না মরুওইবা, এনভাইরোন্মেতকী ৱাবা, ভারতকী ওইবা ৱাফমশিং শন্দোকপা, আর্য় সমাজগী মীশিংনা পুন্সি চুপ্পা মসিদা লুপ্তুনা লৈরি।
মরম অসিনা ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচলশিং
ঙসি ভারত অসিনা “সর্বে ভবন্তু সুখিন” গী পাওজেল অসি পুদুনা মালেমগী য়াইফনবগী কেম্পেনশিং অসি হেন্না-হেন্না তৌনরক্লি, ঙসি ভারত অসি মালেমগী মরুপ ওইনা মথৌদাং অসি হেন্না তৌরক্লিবা অসিদা আর্য় সমাজগী মীহুৎ খুদিংনা মসি অরায়বা পাওজেল ওইনা থবক পাংথোক্লি। ঐহাক্না অদোম্বু মসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মরুপশিং,
স্বামী দয়ানন্দ সরস্বতীজীনা চুখৎপীরম্বা মৈরা অসি হৌখিবা চহী চামগা য়াঙ্খৈদগী আর্য় সমাজগী মওংদা খুন্নাইগী লম্বী তাকপা ওইরি। ঐহাক্না খল্লি মদুদি স্বামীজী অসি ঐখোয় খুদিংমকপু মথংখনবগী থৌদাং লৌবা ঙম্বগী ৱাখল খলহনবা ঙমহন্দুনা চৎখ্রে। মসিগী মথংখনবগী থৌদাং অসিদি- অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তনি! মসিগী থৌদাং অসিদি – ওইরে, চৎলে, অসিগুম্বা হৈনবী অসি মরু ফংনা ফুক্তত্তুনা শেমদোক্নবনি! অদোম পুম্নমক্নাঐহাকপু অসুক য়াম্না মীনুংশি পীবিরী, মরম অসিনা ঐহাক্না ঙসি অদোমগী মফমদগী করিগুম্বা খরা নিজগে, করিগুম্বা খরসু হায়জগে।নিজবা য়াইকো? হায়বা য়াইকো? ঐহাক্না অদোম্না য়াবিগনি হায়বা থাজৈ। লৈবাক শেম্বগী মন্ত্রদা অদোম্না হান্নসু কয়া অমা তৌবিখ্রে, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী হৌজিক হৌজিক মরুওইবা খরা অমুক্কা হন্না হায়জগে। খুদম ওইনা ইরৈবাক্কী ইহৌ, আর্য় সমাজনা মসিদগী পুৱারীগী মওংদা মরি লৈনরি। ঙসি লৈবাক অসিনা অমুক্কা হন্না ইরমদমগী ওইবগী থৌদাং অসি লৌরি, লৈবাক অসি ভোকেল ফোর লোকেল ওইবা তারবদি অদোম- অদোমগী থৌদাং অদু হেন্না মরুওইগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
অদোম্না খংবিরমগনি, হন্দক মতম খরগী মমাংদা লৈবাক অসিনা গ্যান ভারতম্ মিশনসু হৌখ্রে হায়বা। মসিগী পাওজেলদি- ভারত অরিবা মমাংঙৈগী মেনুস্ক্রীপ্তশিং অসি দিজিতাইজ তৌবা অমদি প্রিজর্ব তৌবনি! হায়বদি গ্যান অসি ঐখোয়গী লন অসি ঐখোয়গী অনৌবা মীরোল অসিনা মসিগা শম্নরবা মতমদা, মসিগী মরুওইবা অসি খংলবা মতমদা মসিবু ঙাকপা ঙমগনি! মরম অসিনা ঐহাক্না আর্য় সমাজদা খংহনজগে মদুদি, অদোম্না চহী চামগা য়াঙ্খৈদগী ভারতকী শেংলবা অরিবা মতমগী গ্রন্থশিং অসি থিদুনা অমদি ঙাক্তুনা থম্বিরক্লি। ঐখোয়গী গ্রন্থশিং অসিগী নুংদা ওইনা কন্ননবা তৌবগী থবক অসি চহী কয়াদগী আর্য় সমাজগী মীশিংনা তৌবিদুনা লাক্লি। গ্যান ভারত মিশন অসি হৌজিক নেস্নেলগী থাক্না পুখৎনবা হোৎনগনি। অদোম্না মসি অদোম ইসামক্কী কেম্পেন ওইনা লৌরগা মসিদা মতেং পাংবিয়ু অমদি অদোমগী গুরুকুলশিংদগী, অদোমগী ইন্সতিত্যুতকী থোংদগী নহারোলশিংদা মেনুস্ক্রীপশিং নৈননবৈ অমসুং রিসর্সকসু মরি লৈনবিয়ু।
মরুপশিং,
দয়ানন্দজীগী 200 শুবা মপোক কুমওন্দা ঐহাক্না য়ৈগ্যদা শিজিন্নবা মরু-মরাংশিংগী মতাংদা হায়জখি। ঐখোয় পুম্বনা খংই অদুদি শ্রী অন্নগী মতিক ময়াই অসি কয়া য়াম্না লৈবগে হায়বা। য়ৈগ্যদা শিজিন্নবা মরু-মরাংশিং অসি থোইদোক্না অশেংবনি হায়না লৌনৈ। মসিগী চেং মরুশিংসিগা লোয়ননা অপৌবা চেং-হৱায় মরুশিং হায়বদি শ্রীঅন্নগী ভারতকী ওইনা চৎনবী অসিসু ঐখোয়না মখা তানা লৈহনগদবনি। য়ৈগ্যদা শিজিন্নবা মরুশিং অসিগী থোইদোকপা মতিক-ময়াই অমসু লৈ মদুদি মসি মহৌশাগী ওিবা মওংদা লোকপা ওইগদবনি। মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউবা, নেচরেল ফার্মিং, হৌজিক আচার্যজীনা শন্দোক্না হায়বিখিবা নেচরেল ফার্মিং অসি ভারতকী শেন্মীৎলোন্দা য়াম্না চাউবা সোর্স অমনি। ঙসি অমুক্কা হন্না মালেম অসিনা মহাক্কী মতিক-ময়াই অসি খংনরক্লে। ঐহাক্না হায়জরি, আর্য় সমাজনা নেচরেল ফার্মিংগী শেলগী ওইবা অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা এঙ্গল অসিদগীসু মীশিংবু হৌদোক্লসি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা হীরম অমনা ঈশিং য়োকশিনবসুনি। ঙসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গং-খুঙ্গংদা অশেংবা-অরুবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক্তা জল জীবন মিশন্দা থবক তৌরি। জল জীবন মিশন অসি অদোমগী ওইনা খ্বাইদগী অফবা কেম্পেন্নি। অদুবু ঐখোয়না চেকশিনগদবদি ঈশিং ফংনবগী রিসোর্সশিং অসি লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগীদমক্তা ঈশিং মরাং কায়না কোন্ননবা লৈরবতদা মথৌ তৌগনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না দ্রিপ ইরিগেসন্না লৌ উবা হেনগৎহনগদবনি। লৈবাক অসিদা য়সেংলবা পাৎ 60 দগী হেনবা তৌনবসু তৌরে। ঐখোয়না পাম্মি মদুদি সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগা লোয়ন-লোয়ননা খুন্নাই অদু ফনবসু মশানা মাং থানা থোকচরকপদুনি। ঐখোয়গী খুঙ্গং-খুঙ্গংদা পুখ্রী, পাৎ, গুহা অমসুং থাক-থাক নাইবা গুহা লৈনরম্মী। মতমগী খোংলৈগী মতুং ইন্না মখোয়শিং অদুগী মশিং হন্থরক্তুনা মশানা অদুম্মক কংনখ্রে। ঐখোয়গী ঐখোয়গী মহশাগী লনশিং অসিবু কন্ননবা লেপ্পা লৈতনা হোৎননিংবগী ৱাখল অসি লৈহনগদবনি। কেত্চ দি রেন হায়বা সরকারগী কেম্পেন, রিচার্জিং ৱেল শেম্নবা কেম্পেন, নোংগী ঈশিং শিজিন্ননবা রিচার্জিং তৌবা মতম অসিদা মথৌ তারে।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতম কয়াদা লৈবাক অসিদা ‘এক পের মা কে নাম’ কেম্পেনসু মায় পাক্না তৌখ্রে। কেম্পেন অসি শুপ্নতগী নুমীৎ খরখক্তগী নত্রগা চহী খরখক্তগী নত্তে। উ থাবা অসি লেপ্পা লৈতনা চত্থগদবা কেম্পেন্নি। আর্য় সমাজগী মীশিংনা কেম্পেন অসিদা মী কয়া-কয়া শমজিন্নবা তৌবিয়ু।
ঐখোয়গী বেদনা ঐখোয়না তম্বিরি- "সঙ্গচ্ছধ্বম সম্বদধ্বম সং ৱো মনান্সি জানতাম্”। হায়বদি ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নসি, পুন্না হায়মিন্নসি অমদি অমনা-অমগী থম্মোয় মসক খংনসি। হায়বদি অমনা মগী ৱাখল্লোনবু ইকাই খুম্নসি হায়বনি। বেদশিংদা মসি তাকপিরম্বশিং অসিনা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা খংহনবগী মওংদসু লৌবা য়াই। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ৱাশকপু ঐখোয় ইশাগী ৱাশক ওইনা লৌগদবনি। ঐখোয়না মীয়ামগা থৌদাং লৌমিন্নবগী ৱাখল্লোন্দা পুন্না হোৎনবা অসি হেনগৎহনগদবনি। চহী চামগা য়াঙ্খৈ অসিদা আর্য়সমাজনা ৱাখল্লোন অসিদা থবক তৌখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনগদবনি। ঐহাক্না থাজৈ মহর্ষি দয়ানন্দ সরস্বতীজীগী ৱাখল্লোন অসি মতৌ অসিগুম্না মীওইবশিংগী য়াইফনবগী লম্বিদা হেন্না ফগৎলক্কনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অমুক হন্না অদোম পুম্নমকপু আর্য় সমাচহী জগী 150 শুবা অসিগীদমক্তা য়াইফ-থৌজাল পীজরি। ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the International Arya Mahasammelan 2025 in New Delhi
31 OCT 2025 7:16PM by PIB Delhi
The Governor of Gujarat and Maharashtra, Acharya Devvrat ji, Chief Minister of Delhi Rekha Gupta ji, Chairman of the Gyan Jyoti Mahotsav Organizing Committee Surendra Kumar Arya ji, President of the DAV College Managing Committee Poonam Suri ji, senior Arya monk Swami Devvrat Saraswati ji, Presidents and Vice Presidents of various Arya Pratinidhi Sabhas, all the dedicated members of Arya Samaj who have come from across the country and around the world, ladies and gentlemen!
At the outset, I apologize for arriving late. Today marks the 150th birth anniversary of Sardar Sahab. A special program was organized at the Statue of Unity in Ekta Nagar, and because of that event, I got delayed in reaching here. I truly regret not being able to arrive on time and seek your forgiveness for it. The power and energy of the mantras we heard at the beginning are still being felt by all of us. It has been a divine and extraordinary experience for me whenever I have had the opportunity to come among you. This is the blessing of Swami Dayanand ji, it is our collective reverence for his ideals, and it is also the result of my decades-long personal bond with all of you thinkers that I continue to receive opportunities to be among you. I am filled with a unique energy and inspiration whenever I meet and converse with you. I have also just been informed that nine more halls like this have been set up, where all our Arya Samaj members are watching this program through video link. Though I cannot see them, I offer my salutation to them from here as well.
Friends,
Last year, a special program was held in Gujarat at the birthplace of Dayanand Saraswati ji. I addressed that event through a video link. Before that, I had the privilege of inaugurating the 200th birth anniversary celebrations of Maharshi Dayanand Saraswati ji in Delhi itself. It seems the energy of the Vedic chants, the sacred atmosphere of the havan ritual at that time, happened just yesterday.
Friends,
At that event, we had collectively decided to celebrate the 200th birth anniversary for two full years as a ‘Vichar Yagya’. I am happy to note that this ‘Akhand Vichar Yagya’ has been carried on without interruption for the past two years. From time to time, I have also been informed about your various efforts and programs. And today, once again, I have been given the opportunity to offer my humble spiritual contribution at this celebration of the 150th anniversary of Arya Samaj’s foundation year. I bow at the feet of Swami Dayanand Saraswati ji and pay him my respectful homage. I also extend my heartfelt congratulations to all of you on this International Summit. On this occasion, we have also had the privilege of releasing a special commemorative coin.
Friends,
The 150th anniversary of the founding of the Arya Samaj is not merely an occasion connected with a particular community or sect. It is an occasion deeply linked to Bharat’s Vedic identity. It is an occasion that reflects that great Indian idea which is like the eternal flow of the Ganga and has the power of self-purification. This celebration is connected with that glorious tradition which has continuously carried forward the great tradition of social reform and which provided intellectual strength to countless freedom fighters during the freedom struggle. Great patriots like Lala Lajpat Rai, martyr Ram Prasad Bismil, and many other revolutionaries drew inspiration from the Arya Samaj and dedicated their lives to the cause of freedom. Unfortunately, the crucial role of the Arya Samaj in the country’s freedom movement did not receive the recognition it truly deserved due to political reasons.
Friends,
Since its very inception, the Arya Samaj has been an organization of fervent patriots. Arya Samaj has always spoken boldly and fearlessly about the essence of Indianness. The Arya Samaj has consistently challenged every idea that opposed Bharat, whether it came from foreign ideologies, divisive mindsets, or attempts to impose cultural pollution. I feel deeply satisfied that today, as the Arya Samaj completes 150 years, the nation and society are together paying tribute to the great ideals of Swami Dayanand Saraswati ji in such a magnificent manner.
Friends,
The energy and blessings of many luminaries of the Arya Samaj, such as Swami Shraddhanand, who through their spiritual awakening and reform movements gave a new direction to the course of history, are spiritually present with us in this historic moment. I bow to all such noble souls and pay my respectful homage to their memory from this sacred platform.
Friends,
Our Bharat is unique in countless ways. This sacred land, its civilization, its Vedic heritage have remained eternal through the ages. Because whenever new challenges arise, whenever time poses new questions, some great soul, some rishi, maharshi, or visionary, takes birth to guide our society towards the right path. Swami Dayanand Saraswati ji was one such great seer in this grand tradition. He was born during the period of colonial rule, a time when our nation and society were suppressed due to centuries of slavery. Superstitions and social evils had replaced deep thought and reflection. The British sought to belittle our traditions and beliefs. By demeaning us, they justified Bharat’s subjugation. In such circumstances, society had lost even the courage to think new and original thoughts. And in such dark and difficult times, a young monk emerged. He meditated in the lonely, harsh terrains of the Himalayas, testing and tempering himself through austere penance. When he returned, he awakened a society trapped in self-doubt. At a time when the entire colonial establishment was working to demean Bharat’s identity, when declining moral and social values were being packaged as modernization through Westernization, this confident sage raised his voice and called out to his people: “Back to the Vedas! Back to the Vedas!” Such was the greatness of Swami Dayanand ji who, in that dark era of slavery, reawakened the dormant national consciousness.
Friends,
Swami Dayanand Saraswati ji understood that for Bharat to truly move forward, it was not enough to merely break the chains of political slavery. The social chains that bound and divided our society also had to be broken. That is why Swami Dayanand Saraswati ji rejected discrimination, untouchability, and the notions of high and low status. He called for the complete eradication of untouchability from its very roots. He launched a campaign against illiteracy. He challenged those who distorted or misinterpreted the Vedas and scriptures, and he even confronted the foreign narratives and proved the truth through the ancient Indian tradition of ‘Shastrarth’ (intellectual debate).
Friends,
Swami Dayanand ji was a visionary of his era. He knew that whether it is the making of an individual or the building of a society, ‘Nari Shakti’ (women’s empowerment) plays a vital role. Therefore, he boldly challenged the mindset that confined women within the four walls of their homes. He initiated the movement to educate girls in Arya Samaj schools. In those days, a girls’ school was started in Jalandhar, which soon grew into a Kanya Mahavidyalaya (Women’s College). Lakhs of daughters have received education from such institutions established by the Arya Samaj, and today they are strengthening the very foundation of the nation.
Friends,
Delhi’s Chief Minister Rekha Gupta ji is also present on the dais. Just two days ago, our President Droupadi Murmu ji flew in a Rafale fighter jet, accompanied by Squadron Leader Shivangi Singh. Today, our daughters are flying fighter jets, and they are also advancing modern agriculture as Drone Didis. We can proudly say that Bharat today has the highest number of female STEM graduates in the world. Women are taking on leadership roles in science and technology. In our top scientific institutions, women scientists are playing crucial roles in missions like Mangalyaan, Chandrayaan, and Gaganyaan. This transformation shows that the nation is moving on the right path, fulfilling the dreams of Swami Dayanand ji.
Friends,
I often reflect on one of Swami Dayanand ji’s profound thoughts and I have also shared with many people. Swami ji said: “The person who takes the least and contributes the most is the truly mature one.” In these few words lies an extraordinary idea, one that could fill volumes if explained fully. But the real strength of a thought lies not only in its meaning, but in how long it endures and how many lives it transforms. And when we test the ideas of Maharshi Dayanand ji on this scale, when we see the dedicated followers of the Arya Samaj, we realize that his ideas have only become brighter and more powerful with time.
Brothers and sisters,
Swami Dayanand Saraswati ji established the Paropkarini Sabha during his lifetime. The seed he planted has now grown into a vast tree, with many flourishing branches. Gurukul Kangri, Gurukul Kurukshetra, DAV institutions, and other educational organizations continue to serve in their respective fields with dedication. Whenever the nation faced a crisis, the people of the Arya Samaj have always dedicated themselves selflessly to serve the countrymen. During the tragic period of Bharat’s Partition, the Arya Samaj played a remarkable role in helping, rehabilitating, and educating refugees who had lost everything. Even today, in times of natural disasters, the Arya Samaj continues to be among the first to serve those in distress.
Brothers and sisters,
Among the many contributions for which the nation is indebted to the Arya Samaj, one of the most important is its effort to preserve the nation’s ancient Gurukul tradition. There was a time when Bharat stood at the pinnacle of knowledge and science through the strength of the Gurukul system. This system was deliberately attacked during the colonial period. As a result, our knowledge base was eroded, our values weakened, and our younger generations lost direction. It was the Arya Samaj that stepped forward to revive and protect the crumbling Gurukul tradition. Not only that the Gurukuls of the Arya Samaj refined and modernized themselves with time, incorporating contemporary education while preserving ancient values. Today, as the nation is once again integrating education with values and character building through the National Education Policy, I express my deep gratitude to the Arya Samaj for safeguarding this sacred Indian tradition of learning.
Friends,
Our Vedas proclaim: “कृण्वन्तो विश्वमार्यम्”, i.e., let us make the whole world noble, let us elevate humanity through noble thoughts and actions. Swami Dayanand ji adopted this very Vedic message as the motto of the Arya Samaj. Today, this same Vedic ideal has become the guiding principle of Bharat’s development journey: the welfare of the world through Bharat’s progress; service to humanity through Bharat’s prosperity. Bharat today has emerged as a global voice for sustainable development. Just as Swami ji once called upon people to “return to the Vedas,” Bharat today is calling upon the world to return to the Vedic way of life. We have launched the Mission LiFE (Lifestyle for Environment), which is receiving worldwide support. Through the vision of “One Sun, One World, One Grid,” we are turning clean energy into a global movement. Our Yoga, too, has now reached more than 190 countries through the International Day of Yoga. This global embrace of yoga, the commitment to live a balanced, mindful life, and the worldwide enthusiasm for environmental missions like LiFE, are all expressions of the values that the people of the Arya Samaj have long embodied in their daily lives. The people of Arya Samaj continue to promote a simple lifestyle, a spirit of service, preference for Indian attire and culture, concern for the environment, and the promotion of Indian values.
That is why, brothers and sisters,
As Bharat moves forward with the ancient motto of “Sarve Bhavantu Sukhinah” (May all beings be happy), leading global efforts for the welfare of humanity, and as Bharat strengthens its role as a ‘Vishwa Bandhu’ (true friend of the world), every member of the Arya Samaj naturally feels this mission as his own. For this, I deeply commend and appreciate all of you.
Friends,
The torch lit by Swami Dayanand Saraswati ji has, for the past 150 years, continues to illuminate society through the work of the Arya Samaj. I believe Swami ji awakened in all of us a deep sense of responsibility and this responsibility is to carry forward new ideas, to break stagnant conventions, and to initiate reform where needed. You have always showered me with your affection and therefore today, I have come before you with a request, a humble appeal. May I ask something of you? Yes, I know you will give it wholeheartedly! You are already contributing immensely to this Maha Yagya of nation-building, but I wish to reiterate a few of the nation’s current priorities before you. For instance, the Swadeshi movement has historically been deeply connected with the Arya Samaj. Today, as the nation once again takes up the call for Swadeshi, becoming “Vocal for Local,” your role in this effort becomes even more vital.
Friends,
You may recall that some time ago, the country launched the Gyan Bharatam Mission. Its purpose is to digitize and preserve Bharat’s ancient manuscripts. These invaluable treasures of boundless knowledge can only be truly safeguarded when the younger generation connects with them and understands their importance. Therefore, I appeal to the Arya Samaj. You have worked tirelessly for 150 years to discover and preserve Bharat’s sacred ancient texts. For generations, Arya Samaj followers have played a key role in protecting our scriptures in their original form. The Gyan Bharatam Mission will now take this effort forward on a national scale. Consider it your own campaign, contribute to it, and through your gurukuls and institutions, encourage the youth to study and research these manuscripts.
Friends,
On the occasion of Maharshi Dayanand ji’s 200th birth anniversary, I had spoken about the grains used in ‘yagyas’ (sacred rituals). We all know how important Shri Anna is in a yagya. The grains used in such rituals are considered especially pure. Along with this, we must also promote our ancient tradition of coarse grains, our Shri Anna heritage. One remarkable aspect of these grains is that they are grown naturally. Natural farming, which Acharya Ji just explained in detail, was once a major foundation of Bharat’s economy. Today, the world is once again recognizing its value. I urge the Arya Samaj to raise awareness about both the economic and spiritual aspects of natural farming.
Friends,
Another important subject is water conservation. Today, the country is working through the Jal Jeevan Mission to bring clean water to every village. The Jal Jeevan Mission is one of the most unique campaigns in the world. However, we must remember that these systems will only serve their purpose if enough water remains for future generations. To achieve this, we are promoting drip irrigation and have already created over 60,000 Amrit Sarovars (sacred ponds) across the country. But alongside government efforts, society too must come forward. Traditionally, every village had ponds, lakes, wells, and water tanks, but with changing times, many of them were neglected and dried up. We must continuously make people aware of the need to restore and protect these natural water sources. “Catch the Rain”, which is a government campaign, constructing recharge wells, and using rainwater for groundwater recharge are the need of the hour.
Friends,
For quite some time, the “Ek Ped Maa Ke Naam” (One Tree in Mother’s Name) campaign has also been immensely successful. This is not a campaign for a few days or years. Tree plantation must be a continuous mission. The Arya Samaj can also connect more and more people with this noble cause.
Friends,
Our Vedas teach us: "संगच्छध्वं संवदध्वं सं वो मनांसि जानताम्” which means, “Let us walk together, speak together, and understand one another’s minds.” In essence, it is a call to mutual respect and harmony of thought. We must see this Vedic message as a call of the nation itself and to make the nation’s resolutions our own personal resolutions, and to advance collective efforts through public participation. Over the past 150 years, the Arya Samaj has embodied this very spirit through its work. It is this spirit that we must continue to strengthen and uphold. I am confident that the teachings of Maharshi Dayanand Saraswati ji will continue to guide humanity on the path of welfare. With this belief, I once again extend my heartiest congratulations to all of you on the 150th anniversary of the Arya Samaj. Thank you all very much. Namaskar.