ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
আলুৰ মূল্য শৃংখলক সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে বনাছ ডেইৰী আৰু বিবিএছএছএল-ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) সম্পন্ন
13 NOV 2025 1:29PM by PIB Guwahati
• প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ “সহকাৰ সে সমৃদ্ধি” দৃষ্টিভংগীৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিখনে মন্ত্ৰালয়ৰ ‘সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতা’ৰ পদক্ষেপক আগুৱাই নিছে।
• বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ লক্ষ্য হৈছে আলুৰ বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে এক ব্যাপক মূল্য শৃংখল গঢ়ি তোলা
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ “সহকাৰ সে সমৃদ্ধি” দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িতকৰণৰ অৰ্থে গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নেতৃত্বত ‘সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতা’ৰ বহু পদক্ষেপক প্ৰসাৰিতকৰণেৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ অংশস্বৰূপে বনাছ ডেইৰী (আমূল আৰু এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সমবায় ডেইৰীৰ অংশ) আৰু ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডে (BBSSL) উচ্চ-মানৰ আলুৰ বীজ উৎপাদন আৰু বিতৰণৰ বাবে এখনি বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) স্বাক্ষৰিত কৰে। ২০২৫-ৰ ১০ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ অটল অক্ষয় উৰ্জা ভৱনত ভাৰত চৰকাৰৰ সচিব (সমবায়) ডঃ আশীষ কুমাৰ ভূটানী আৰু উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত বনাছ ডেইৰীৰ এমডি শ্ৰী সংগ্ৰাম চৌধুৰী আৰু বিবিএছএছএল-ৰ এমডি শ্ৰী চেতন যোশীয়ে চুক্তিখনত স্বাক্ষৰ কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ডঃ আশীষ কুমাৰ ভূটানীয়ে কয় যে উক্ত অংশীদাৰিত্ব হৈছে মূল্য শৃংখলক সুদৃঢ়কৰণ আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰে কৃষকসকলক সবলীকৰণ আৰু তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি।
এই অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য হৈছে বৈজ্ঞানিক কৃষি পদ্ধতি, চুক্তি কৃষি ব্যৱস্থা আৰু ফলপ্ৰসূ বজাৰ সংযোগক প্ৰসাৰিতকৰণৰ লগতে প্ৰমাণিত, ৰোগ-মুক্ত আলুৰ বীজৰ উৎপাদন নিশ্চিত কৰা এক বিস্তৃত “বীজৰ পৰা বজাৰলৈ” আলুৰ মূল্য শৃংখল গঢ়ি তোলা। প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনক সমবায় শক্তিৰ সৈতে সংপৃক্তকৰণেৰে এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলত উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি, ইনপুটৰ লোকচান হ্ৰাস আৰু শেষত আলু খেতি কৰা কৃষকৰ আয় আৰু স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰিছে। বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ অধীনত বিবিএছএছএলে বনাছ ডেইৰীৰ টিছু কালচাৰ আৰু এৰ’পনিক সুবিধাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব। একেদৰে বনাছ ডেইৰীয়ে কাৰিকৰী আৰু বজাৰ সমৰ্থন আগবঢ়াব। শ্ৰী সংগ্ৰাম চৌধুৰীয়ে বনাছ ডেইৰীৰ “বিয়ণ্ড ডেইৰী” সম্প্ৰসাৰণত আলোকপাত কৰে। একেদৰে শ্ৰী চেতন যোশীয়ে আলুৰ বীজত আত্ম-নিৰ্ভৰতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।

Ministry of Cooperation
Banas Dairy and BBSSL Sign MoU to Strengthen Potato Value Chain
13 NOV 2025 1:29PM by PIB Delhi
• Inspired with PM Narendra Modi’s vision of “Sahakar se Samriddhi”, the signed MoU is taking forward Ministry’s initiative of ‘Cooperation among Cooperatives’
• The MoU aims to develop a comprehensive seed-to-market value chain for potatoes
An continuous endeavour is being undertaken to realise Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahakar se Samriddhi” under the leadership of Hon’ble Minister of Home and Cooperation Shri Amit Shah by promoting many initiatives of ‘cooperation among cooperatives’. In this direction, Banas Dairy (part of Amul and Asia’s largest cooperative dairy) and Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) signed a Memorandum of Understanding (MoU) to produce and distribute high-quality seed potatoes. The agreement was signed on 10th November, 2025 at Atal Akshay Urja Bhavan, New Delhi, in the presence of Dr. Ashish Kumar Bhutani, Secretary (Cooperation), Government of India, and senior officials, with Shri Sangram Chaudhary, MD of Banas Dairy, and Shri Chetan Joshi, MD of BBSSL.
On this occasion, Secretary, Ministry of Cooperation Dr. Ashish Kumar Bhutani stated that the partnership is an important milestone in empowerment and prosperity of farmers by strengthening value chains and boosting productivity.
This partnership aims to establish an comprehensive “seed-to-market” potato value chain that ensures the production of certified, disease-free seed potatoes while promoting scientific cultivation methods, contract farming arrangements, and efficient market linkages. By aligning technological innovation with cooperative strength, the initiative seeks to enhance productivity, reduce input losses, and ultimately raise the income and resilience of potato-growing farmers across the value chain. Under the MoU, BBSSL will use Banas Dairy’s tissue culture and aeroponic facilities, while Banas Dairy will provide technical and market support. Shri Sangram Chaudhary highlighted Banas Dairy’s “Beyond Dairy” expansion, while Shri Chetan Joshi emphasized boosting self-reliance in seed potatoes.