ଆୟୁଷ
'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା'କୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କଲା ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୩୬୫ ବର୍ଗଫୁଟ ସ୍ଥାନର ସଫଳ ମଞ୍ଜୁରୀ ଏବଂ ୭.୩୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିଚାଳନାରେ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି
03 NOV 2025 12:19PM by PIB Bhubaneswar
୨ ରୁ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ। ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିବା, ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆୟୁଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ନିରନ୍ତର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି।
ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ପାରାମିଟରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ମୋଟ ୬୫୮ଟି ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ୫୯ଟି ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଆବେଦନର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଦୁଇଟି ସାଂସଦ ସନ୍ଦର୍ଭ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆୟୁଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ୬୮ଟି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସଫଳତାର ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୦୧ଟି ଫାଇଲକୁ ବାଦ୍ ଦେଇଛି, ଯାହା ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ସ୍କ୍ରାପ୍ ନିଷ୍କାସନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୩୬୫ ବର୍ଗଫୁଟ ଅଫିସ୍ ସ୍ଥାନ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୭,୩୫,୫୦୦ ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ୱ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସମ୍ବଳ ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା' ଏବଂ 'ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଏହାର ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ସାଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନରେ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଆୟୁଷ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା। ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଆୟୁଷ ଭବନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଯାହା ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାରେ ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖି, ଏକ ଦକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି।
Sws

AYUSH
Ayush Ministry Reinforces ‘Swachhata Hi Seva’ through Successful Implementation of Special Campaign 5.0
1365 Sq. Ft. Reclaimed, ₹7.35 Lakh Generated — Ayush Ministry Sets Benchmark in Office Optimization
03 NOV 2025 12:19PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush has continued its efforts toward efficiency, transparency, and cleanliness under Special Campaign 5.0, being conducted from 2nd October to 31st October 2025. The campaign focuses on streamlining administrative processes, improving record management, and promoting sustained cleanliness and public grievance redressal across all Ayush institutions.
During the campaign, the Ministry achieved notable progress across multiple parameters. A total of 658 Public Grievances and 59 Public Grievance Appeals were disposed of. Additionally, 2 references from Members of Parliament were resolved, and 68 cleanliness campaigns were successfully conducted across Ayush establishments nationwide. The Ministry also weeded out 101 files, thereby enhancing record management and administrative efficiency.
The campaign led to the freeing up of 1365 square feet of office space through scrap disposal activities, generating a revenue of ₹7,35,500. These efforts not only underscore the Ministry’s emphasis on resource optimization and workplace efficiency but also reflect its proactive approach to the Government of India’s ‘Swachhata Hi Seva’ and ‘Minimum Government, Maximum Governance’ vision.
Building upon the successes of earlier editions, Special Campaign 5.0 also encouraged broad participation from officers, staff, and the Ayush community in various cleanliness and awareness drives held across herbal gardens, community spaces, and public areas. Senior officials personally led initiatives at Ayush Bhawan and other key institutions, reinforcing a culture of collective responsibility and civic mindfulness.
The Ministry of Ayush continues to uphold high standards in grievance redressal and cleanliness, contributing to an efficient, transparent, and citizen-centric administrative ecosystem.