PIB Backgrounder
Elderly in India
Population, Challenges, and Government Initiatives
28 OCT 2025 11:06AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India's senior citizen population is projected to surge to around 230 million by 2036, making up about 15% of the total population.
• Southern states, along with Himachal Pradesh and Punjab, have higher elderly populations, with regional disparities expected to widen by 2036.
• The Ministry of Social Justice and Empowerment is the Nodal Ministry for matters relating to the Senior Citizens. It develops and implements Acts, Policies and Programmes for welfare of Senior Citizens.
• The Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens Act, 2007 and the subsequently amended Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens (Amendment) Act, 2019 legally obligates children and heirs to provide maintenance to parents.
Introduction
India is undergoing a rapid demographic transition, with the elderly population (60 years and above) projected to more than double from100 million in 2011 to 230 million by 2036. This evolution indicates that by 2036, nearly one in seven Indians will be aged 60 years or older, representing a fundamental restructuring of the country's population composition. Keeping this transition in mind, India has adopted multiple policies, programmes and legal provisions to address the challenges arising from declining fertility and rising life expectancy rates.
Importance of Addressing Elderly Needs
Better nutrition and healthcare have helped people live longer in India, but this also brings new challenges and opportunities for growing old. The Government must prioritise access to pensions, adequate housing, and quality healthcare services, particularly for the economically vulnerable elderly individuals and widows.
The approach towards elderly support that prioritises family and community-led initiatives while ensuring financial security, digital literacy training, long-term care insurance, digital healthcare access, assistive technologies, and engagement platforms are crucial for effectively integrating older adults into India's emerging 'silver economy’ i.e. economy driven by goods & services designed to meet the needs ofthe elderly, typically those over 50 years of age. It also creates work opportunities that enable the elderly to contribute their experience and expertise across various sectors.
Demographic Trends
To know how the population of older people is changing, and what’s projected for the future, a “Population Projection Report" for India and States was made in July 2020 by the Technical Group on Population Projections (TGPP). As per the report, India’s elderly population will reach 230 million by 2036, representing a profound societal transformation with extensive implications. Our country exhibits significant regional disparities in population aging and this demographic shift is not uniform across the country.
Southern states like Kerala, Tamil Nadu, and Himachal Pradesh already have a high number of elderly people, similar to developed countries. Kerala is expected to see its elderly population surge from 13% in 2011 to 23% by 2036, making it the state with the oldest population. In contrast, many northern and eastern states have fewer older people for now, but their numbers are growing fast. Uttar Pradesh has a relatively younger population, with the elderly segment projected to grow from 7% in 2011 to 12% by 2036. Southern states, Himachal Pradesh, and Punjab have above-average elderly populations, thus highlighting India's diverse demographic landscape.
The Longitudinal Ageing Study of India (LASI) 2021 is a full-scale national survey and a seminal study on the status of the ageing population in India. This study is undertaken under the purview of the Ministry of Health and Family Welfare and is the largest in the world. The report reveals that 12% of India’s population comprises elderly individuals, a proportion projected to rise to 319 million by 2050, growing at an annual rate of approximately 3%. The sex ratio among the elderly stands at 1,065 females per 1,000 males, with women accounting for 58% of the elderly population, out of which 54% are widows. Furthermore, the overall dependency ratio is 62 dependents per 100 working-age individuals, highlighting the increasing socio-economic implications of population ageing in India.
Challenges Faced by Elderly
The elderly in India often find themselves in vulnerable positions due to a lack of adequate support systems, both institutional and familial. They confront multifaceted challenges including:
• Health: Stigmatised mental health conditions (dementia, Alzheimer's), rising disabilities, inadequate geriatric infrastructure, Urban-rural divide in access to medical services.
• Economic Insufficient social security provisions, rise of living and medical expenses, limited financial resources.
• Social: Weakening family support systems, social isolation, neglect, lack of companionship etc.
• Digital divide: Technology adoption barriers, lack of training and accessible devices.
• Infrastructure: Inadequate literacy, emergency response system overlooking elderly as vulnerable group. Public spaces and transport in India is largely not elderly-friendly since ramps, handrails and accessible washrooms are missing in many areas.
Government Initiatives for Elderly in India
The Government of India has undertaken numerous initiatives, policies, and action plans to tackle the challenges encountered by the elderly population. The Ministry of Social Justice and Empowerment (MoSJE) serves as the nodal ministry entrusted with the responsibility of ensuring the welfare of senior citizens in India. Working in close collaboration with various line ministries including Finance, Health & Family Welfare, and Ayush, as well as State Governments, non-governmental organisations, civil society, and the private sector, the MoSJE has spearheaded the comprehensive development of policies and programs aimed at supporting the elderly population across the country. The Government is implementing a range of initiatives aimed at promoting the care, well-being, and dignity of senior citizens, with a focus on improving their overall quality of life. Key initiatives include:
Atal Pension Yojana (APY)
The Atal Pension Yojana (APY) is a flagship social security scheme of the Government of India administered by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA), aimed at providing social security to Indians, particularly the poor and underprivileged. Launched on May 9, 2015, the scheme is open to citizens aged 18–40 years with a savings bank account (except income-tax payers from 1st October 2022). The scheme guarantees a minimum monthly pension of INR. 1,000 to INR. 5,000 after the subscriber turns 60, with the same amount payable to the spouse after the subscriber’s demise and the accumulated pension wealth given to the nominee after both pass away. Contributions are made through auto-debit at monthly, quarterly, or half-yearly intervals until age 60, and if returns are inadequate to fund the guaranteed pension, the shortfall is met by the Government. The Atal Pension Yojana surged from 1.54 crore enrolments in March 2019 to 8.27crore subscribers by October 5, 2025. The Assets Under Management (AUM) are more than INR 49000crores.
Atal Vayo Abhyuday Yojana
The Atal Vayo Abhyuday Yojana (AVYAY), under the Ministry of Social Justice and Empowerment, represents a comprehensive initiative designed to empower senior citizens across India. This scheme acknowledges the invaluable contributions that the elderly have made to society and is dedicated to ensuring their overall well-being and social inclusion. Through this program, the government demonstrates its commitment to empowering and uplifting senior citizens by facilitating their active participation and inclusion in all aspects of life, thereby honouring their lifelong service to the nation. The components of the scheme are:
Integrated Programme for Senior Citizens (IPSrC) Scheme
The Integrated Programme for Senior Citizens (IPSrC) provides grant-in-aid to various implementing agencies including State Governments, Union Territory Administrations through Registered Societies, Panchayati Raj Institutions, Non-Governmental and Voluntary Organisations, as well as recognised youth organisations such as Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) for the operation and maintenance of Senior Citizens' Homes (old age homes), Continuous Care Homes, Mobile Medicare Units, Physiotherapy Clinics, and Regional Resource and Training Centres. As of August 2025, a total of 696 Senior Citizen Homes are operational across the country, spanning 29 States and Union Territories, offering free facilities that include shelter, nutrition, medical care, and entertainment to indigent senior citizens. Additionally, 84 new Senior Citizen Homes have been selected during the current financial year 2025-26 in accordance with the scheme guidelines, further expanding the reach of this vital support system for the elderly population.
Rashtriya Vayoshri Yojana (RVY)
The Rashtriya Vayoshri Yojana, launched on April 1, 2017, provides assisted living devices to senior citizens suffering from age-related disabilities. These devices, including walking sticks, elbow crutches, walkers, hearing aids, wheelchairs, and dentures, help restore near-normal bodily functions. The devices are manufactured by Artificial Limbs Manufacturing Corporation (ALIMCO), a Public Sector Undertaking (PSU). The scheme targets senior citizens belonging to the BPL category or those with a monthly income not exceeding INR15,000. Devices are distributed through camps, and for senior citizens aged 80 or above, the devices can be delivered at their doorstep. The current status[9] of the scheme as on October 15, 2025 includes:
Elderly Helpline
The Ministry of Social Justice and Empowerment has launched the National Helpline for Senior Citizens, a dedicated service to address the concerns of elderly individuals across the country. Accessible through the toll-free number 14567, Elderline provides compassionate support and connects seniors with relevant services. Launched on October 1, 2021, by the Hon'ble Vice President of India, this initiative aims to enhance the well-being and dignity of India's aging population.
Senior Care Ageing Growth Engine (SAGE) Portal
SAGE is an innovative initiative aimed at encouraging young entrepreneurs and start-ups to develop trusted elderly care solutions and enter the "silver economy." The portal finds, checks, and brings together reliable elderly care products and services from trusted start-ups, offering a single platform where all users can easily access them. The scheme offers equity support of up to Rs. 1 crore per project through Industrial Finance Corporation of India (IFCI) to selected start-ups, while ensuring that the total government equity in the start-up does not exceed 49%. The government acts as a facilitator, and start-ups are selected on the basis of innovative products and services.
Senior Able Citizens for Re-Employment in Dignity (SACRED) Portal
The SACRED Portal launched on October 1, 2021 digital platform enables citizens above 60 years of age to register on the portal and find jobs and work opportunities. The portal facilitates virtual matching of preferences between senior citizens and private enterprises for various positions, thereby promoting re-employment and financial independence during the later years.
Geriatric Caregivers Training
The scheme focuses on training professional manpower of geriatric caregivers who are equipped to address the diverse and dynamic needs of the elderly population. The training modules and courses encompass both clinical and non-clinical aspects, while also emphasising the wellbeing and companionship requirements of senior citizens. This component is carried out through the National Institute of Social Defence. According to information provided by the Union Minister of State for Social Justice and Empowerment in a written reply to a question raised in Lok Sabha on 18th March 2025, a total of 32 institutes were empanelled under the Scheme during the financial year 2023-24, which successfully imparted training to 36,785 trainees, thereby significantly expanding the pool of qualified geriatric caregivers available to support the elderly across the nation.
Ayushman Bharat –Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)
The AB-PMJAY scheme offers healthcare coverage of up to Rs. 5 lakhs annually for secondary and tertiary care services and hospitalisation to enrolled socio-economically disadvantaged families, thereby protecting them from financially devastating medical expenses. A significant expansion of the AB-PMJAY scheme was announced by the government on 29th October 2024, extending free treatment benefits of up to ₹5 lakh per year to approximately 6 crore senior citizens aged 70 years and above, from 4.5 crore families, regardless of their socio-economic background. As on January 15, 2025, more than 40 lakh senior citizens have successfully enrolled in the scheme, marking substantial progress in providing comprehensive healthcare coverage to India's elderly population.
Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS)
The Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS) is a key component of the National Social Assistance Programme (NSAP), providing financial support to citizens aged 60+ living below the poverty line. Eligible beneficiaries receive a monthly pension of INR. 200 (up to 79 years) and INR. 500 (80+ years). Administered by the Ministry of Rural Development, NSAP aims to enhance livelihood security, living standards, and public health, while promoting education. As of October 2025, over 2.21 crore citizens benefit from IGNOAPS.
National Programme for the Health Care of the Elderly (NPHCE)
The National Programme for the Health Care of Elderly (NPHCE), launched in 2010-11 as a Centrally Sponsored Programme, provides accessible, affordable, and high-quality comprehensive healthcare to persons above 60 years at primary, secondary, and tertiary levels. The programme currently covers all 713 health districts across India, with dedicated geriatric services including OPD, 10-bedded geriatric wards, physiotherapy, and laboratory facilities at district hospitals and below.
Senior Citizens Welfare Fund
The Senior Citizens’ Welfare Fund (SCWF) was established under the Finance Act, 2015 to support various schemes promoting the welfare of senior citizens, in alignment with the National Policy on Older Persons and the National Policy on Senior Citizens.
Unclaimed funds from sources such as Small Savings Schemes, Employees’ Provident Fund, Public Provident Fund, life and non-life insurance policies, and Coal Mines Provident Fund accounts are transferred into the SCWF. The Ministry of Social Justice and Empowerment serves as the nodal ministry for managing this Fund.
Social and Community Support for Elderly
Social and community support plays a crucial role in promoting the emotional well-being and social inclusion of the elderly. Such initiatives reduce loneliness and foster a sense of belonging and purpose in their later years.
Family Support
Family remains the primary support system for our senior citizens, providing financial, emotional, and caregiving assistance. However, migration, urbanisation, and the increasing number of nuclear families have weakened this safety net of traditional family care. As a result, the Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens Act, 2007 came into force in December 2007 which legally obligates children and heirs to provide maintenance to parents and senior citizens, reinforcing family responsibility. It mentions that: “An Act to give effect to the provisions for the welfare of parents and senior citizens as guaranteed and recognised under the Constitution by providing for the maintenance and welfare of parents and senior citizens, ensuring their overall physical and mental well-being, establishment, management and regulation of institutions for senior citizens and services therefore and for other matters connected therewith or incidental thereto”.
The Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens (Amendment) Bill, 2019 introduced significant reforms to strengthen protection for the elderly population. The Amendment broadened the definition of "children" to include step-children, adoptive children, children-in-law, and legal guardians of minor children, while "parents" now encompasses parent-in-laws and grandparents. A key financial reform removed the INR. 10,000 monthly maintenance ceiling, allowing Tribunals to determine appropriate amounts based on the senior citizen's living standards and their children's earning capacity. The legislation elevated care standards by mandating that senior citizens lead a "life of dignity" rather than merely a "normal life." To enhance safety, the Amendment required the appointment of a Nodal Officer for senior citizens in every Police Station and the establishment of a Special Police Unit for senior citizens in each district. The Bill also introduced homecare services for senior citizens with physical or mental impairments affecting daily activities, expanded "maintenance" to include healthcare, safety, and security, and broadened "welfare" to encompass housing, clothing, safety, while mandating that all hospitals, including private facilities, provide dedicated queues, beds, and geriatric care for senior citizens.
Role of Technology
Technology is playing an increasingly important role in supporting the elderly in India, helping improve their healthcare, safety, communication, independence, and overall quality of life. As India’s senior citizen population is expected to rise, tech-enabled solutions are becoming essential to meet the growing needs of this group Telemedicine services under the National Programme for Health Care of the Elderly (NPHCE) provide access to doctors without travel, especially useful for homebound elderly or those in rural areas. The e-Sanjeevani telemedicine platform provides free, home-based medical consultations, manages chronic conditions like diabetes and hypertension, and offers mental health counselling for loneliness and stress. Technology is increasingly playing a vital role in improving the quality of life for the elderly by enhancing safety, health monitoring, and independence. Wearable devices such as smart watches and fitness bands help track vital signs, monitor physical activity, and send alerts in case of emergencies, enabling timely medical attention. Online pharmacies make it easier for older adults to order and receive medicines at home, ensuring continuity of care without the need for frequent travel. Smart home technologies, including cameras and sensors, allow family members or caregivers to remotely monitor the well-being of seniors, offering peace of mind while maintaining privacy. Together, these innovations are fostering a more connected, safe, and dignified aging experience.
Senior Citizen Welfare Portal
The Senior Citizens Welfare Portal serves as a centralised digital platform providing seamless access to government schemes, pension programmes, helplines, and downloadable forms for accessing services. It acts as a single-window system for senior citizens, voluntary organisations, and caregivers. However, its effectiveness depends on digital literacy and outreach efforts to ensure that older persons can access it.
Ways to Assist Elderly
Social support also plays a vital role in improving the lives of the elderly in India. Encouraging community engagement and having intergenerational programs can help reduce isolation and promote mental well-being.
Housing for the Elderly
Designing urban spaces, transport, and housing for older citizens offers a great opportunity to build truly inclusive cities—by ensuring accessible transportation, well-maintained facilities, barrier-free buildings, and user-friendly public amenities that support dignity and independence in later life. The Model Guidelines for Development and Regulation of Retirement Homes, 2019were issued to encourage age-friendly housing and community living arrangements.
Promoting Intergenerational Bonding
The Department of Social Justice & Empowerment (DoSJE), Government of India, launched NAITIK PATAM, a game designed to foster inter-generational bonding, on the occasion of the International Day of Older Persons 2025.The game defines the moral values and ethics for children and its importance in family bonding through love care and respect for elders. The game so designed is to be played by the family together.
International Day of Older Persons
Conclusion
India's silver economy is valued at approximately seventy-three thousand crore rupees in 2024, with projections indicating substantial multi-fold growth in the years ahead. Research identifies senior citizens, along with professionals in the 45 to 64 age bracket, as the 'wealthiest age cohort' globally. The senior care segment in India offers tremendous growth potential for health and wellness-focused enterprises. This burgeoning silver economy creates substantial opportunities for businesses and organisations dedicated to addressing the needs and preferences of the elderly demographic. The market is poised for rapid expansion both domestically and internationally, presenting considerable scope for innovation and development within this sector.
A comprehensive senior care system demands prioritisation of elderly needs through public-private collaboration across the healthcare ecosystem. Fundamental actions include recognising senior care as a specialised sector with requisite regulations and standards, implementing policy and regulatory reforms anchored in clear evaluation frameworks, and strengthening coordinated approaches among concerned Ministries and Departments. The framework must harness diverse stakeholders—Panchayati Raj Institutions, Urban Local Bodies, NGOs, and private providers—while ensuring inter-ministerial convergence for effective, efficient, and time-bound implementation.
References
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2152593
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2025/may/doc202558551701.pdf
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149101
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2082719
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1942849
Others:
https://www.socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/International_Day_of_Older_Persons636011781954563264.pdf (Page 1)
https://socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/83211672138255.pdf (Page 3)
https://esanjeevani.mohfw.gov.in/#/
https://scw.dosje.gov.in/
https://mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%20Projection%20Report%202011-2036%20-%20upload_compressed_0.pdf
Click here to see PDF

PIB Headquarters
ভারত্ত অহল-লমনশিং
অহলশিংগী অপুনবা মীশিং, খুদোংচাদবশিং অমসুং সরকারগী থবকশিং
28 OCT 2025 11:06AM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱাফমশিং
অপুনবা মীশিংগী চাদা ১৫ রোম ওইদুনা, ২০৩৬ দা ভারতকী অপুনবা অহল মশিং মিল্লিয়ন ২৩০ রোম ওইরগনি হায়না পানরি।
২০৩৬ ফাওবদা লম লমগী খেন্নবশিং লৈবগা লোয়ননা হিমাচল প্রদেস অমসুং পঞ্জাবগা লোয়ননা খা ভারতকী রাজ্যশিংনা অহল মশিং য়াম্না লৈরি।
অহলশিংগা মরী লৈনবা থবকশিংগী নোদেল মিনিষ্ট্রি সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিষ্ট্রিনা ওইরি। মসিনা অহলশিংগী য়াইফনবা এক্তশিং, থৌশিলশিং অমসুং থৌরমশিং শেম্বা অমসুং চৎনবগী থবক তৌরি।
মেন্তেনেন্স এন্দ ৱেলফিয়ার ওফ পেরেন্তস এন্দ সেনিয়র সিতিজন্স এক্ত, ২০০৭ অমসুং মখা তানা শেমদোক্লবা মেন্তেনেন্স এন্দ ৱেলফিয়ার ওফ পেরেন্তস এন্দ সেনিয়র সিতিজন্স(এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০১৯ গী মতুংইন্না মচাশিংনা তঙাইদনা মমা-মপাশিং য়েংশিনগদবনি হায়রি।
ৱাহৌদোক
২০১১ দা ভারত্ত অহল (চহি ৬০ অমসুং মসিগী মথক) মিল্লিয়ন ১০০ লৈরিবা অসি ২০৩৬ দা মিল্লিয়ন ২৩০ লৈরগনি হায়না পানরি। ২০৩৬ ফাওবদা, ভারতমচা ৭ গী মনুংদা অমা চহি ৬০ গী মথক্ত লৈরগনি। হোংলক্লিবা ফিবম অসি য়েংলগা, অঙাং পোকপা হন্থরক্লিবা অমসুং পুন্সি শাংবা হেনগৎলক্লপগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ভারতনা তোঙান তোঙানবা থৌশিলশিং, থৌরমশিং অমসুং আইনগী থবকশিং পায়খৎলে।
অহলশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহনবগী মরুওইবা
ভারত্ত মীওই কয়া পুন্সি শাংনা হিংবদা মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং অনা-লায়য়েংনা মতেং পাংলে, অদুবু মসিনা অহলশিংগী অনৌবা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং ওইহল্লে। শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবা অহলশিং অমসুং লুখ্রবীশিংদা সরকারনা পেন্সনশিং, য়ুমশিং অমসুং ফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি।
অহলশিং শৌগৎপা থবকশিং অসিদা ইমুং অমসুং লৈকায়গী থবকশিং মরুওইনা লৌবগা লোয়ননা শেন-থুমগী খুদোংচাবা, দিজিতেল লিতেরেসি ত্রেনিং, ইন্সুরেন্স, দিজিতেল হেল্থ, তেক্নোলোজি ফংহল্লি অমসুং অহলশিং ভারতকী সিলভর ইকোনোমিদা ( চহি ৫০ গী মথক্ত লৈবা অহলশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা পোৎ-চৈশিং অমসুং থবকশিংগী শেন্মিৎলোন) শরুক য়াহনবা অসি য়াম্না মরুওই। মসিনা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীদুনা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা অহলশিংনা মতেং পাংবা ঙমহনগনি।
অপুনবা মীশিংগী ওইরক্লিবা ফিবমশিং
অহলশিংগী অপুনবা মশিং কমদৌনা হোংলকপগে হায়বা খঙনবা অমসুং তুংগী ওইরকপা য়াবা ফিবম খঙনবা তেক্নিকেল গ্রুপ ওন পোপুলেসন প্রোজেক্সন্না জুলাই ২০২০ দা ভারত অমসুং রাজ্যশিংগী “পোপুলেসন প্রোজেক্সন রিপোর্ত” অমা শেমখ্রে। রিপোর্ত অসিগী মতুংইন্না, ২০৩৬ দা ভারতকী অপুনবা অহল মশিং মিল্লিয়ন ২৩০ য়ৌরগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্ত লমদম লমদমগী ওইনা অহলশিংগী মশিংদা খেন্নবা লৈরি অমসুং মসি লৈবাক শীনবা থুংনা মান্নদে।
চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা চপ মান্ননা কেরলা, তামিল নাদু অমসুং হিমাচল প্রদেসতা অহল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈরি। কেরলাদা ২০১১ দা অহল মশিং চাদা ১১ লৈখি অমসুং ২০৩৬ দা চাদা ২৩ দা হেনগৎলক্তুনা, রাজ্য অসি অহল খ্বাইদগগী য়াম্না লৈবা রাজ্য ওইরগনি। মসিগী ওন্নবদা, অৱাং অমসুং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা হৌজিক অহল মশিং য়ামদনা লৈরি, অদুবু হৌজিক মখোয়গী মশিং য়াংনা হেনগৎলক্লি। উত্তর প্রদেসতা ২০১১ দা অহল চাদা ৭ লৈখিবা অদু ২০৩৬ দা চাদা ১২ দা হেনগৎলক্লগনি হায়না পানরি। খা ভারতকী রাজ্যশিং, হিমাচল প্রদেস অমসুং পঞ্জাবতা ময়াই ওইনা অহলশিং লৈরি।
লোঙ্গিচুদিনেল এজিং ষ্টদি ওফ ইন্দিয়া ২০২১ অসি মপুংফাবা নেসনেল সর্ভে অমনি অমসুং ভারত্ত অপুনবা অহলশিং মশিং খঙনবা থিজিনবা অমনি। থিজিনবা অসি হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী মীৎয়েং মখাদা পায়খৎপা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অমনি। রিপোর্ত অসিগী মতুংইন্না ভারতকী অপুনবা মীশিংগী চাদা ১২ অহলশিংনা ওইরি, চহি অমদা চাদা ৩ গী চাংদা হেনগৎলক্তুনা ২০৫০ দা অহল মিল্লিয়ন ৩১৯ দা হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি। অহলগী সেক্স রেসিও নুপা ১০০০ দা নুপী ১০৬৫ ওইরি, অহলশিংগী মনুংদা নুপীশিংনা চাদা ৫৮ নি অমসুং মসিগী মনুংদা লুখ্রাবীশিংনা চাদা ৫৪ ওইরি। অহলশিং মখা পোন্না হিংবা অসি থবক শুবা ঙম্বা লনাই মীওই ১০০ গী মনুংদা অহল ৬২ ওইরি, মসিনা তাক্লিবদি ভারত্ত অহলশিংগী শেন-থুমগী ঙাক্লৌ পীবগী তঙাইফদবা অদু উৎলি।
অহলশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং
সরকার অমসুং ইমুং-মনুংগী মতেং মতিক চানা ফংদবদগী ভারতকী অহলশিং য়াম্না তোইনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। মখোয়না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মনুংদা য়াওরিবদি:
হকশেল: পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবমশিং, শোইনাইবা হেনগৎলকপা, অহলশিংগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর মতি চাদবা, মেদিকেলগী খুদোংচাদবশিং ফংবা সহর-খুঙ্গংগী খেন্নবা।
খুন্নাইগী শেন-থুমগী ঙাক্লৌ মতি চানা পীদবা, হিংবা অমসুং মেদিকেলগী চাদিং হেনগৎলকপা, শেন-থুমগী খুদোংচাবা য়াম্না ফংদবা।
খুন্নাই: ইমুংগী মতেং ৱাৎপা, খুন্নাইদগী নাইতোম হিংবা, মীরাইবা, মরুপ-মপাং লৈরক্তবা।
দিজিতেলগী খেন্নবা: তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী অথিংবশিং, ত্রেনিং অমসুং দিভাইন্সশিং শীজিন্নবা ৱাৎপা।
ইনফ্রাষ্ট্রকচর: লাইরিক ময়েক চৎপা ৱাৎপা, অৱা-অনা মতেং পাংনবা লৈরিবশিংনা অহলশিং নাথৈরি। ভারত্ত মীয়ামগী মফমশিং অমসুং ত্রান্সপোর্ত অহলশিংগা চুনবা ওইদ্রি অমসুং মফম কয়াদা রেম্পশিং, হেন্দরেলশিং অমসুং ৱাসরুমশিং লৈত্রি।
ভারত্ত অহলশিংগীদমক সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং
অহলশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ভারত সরকারনা তোঙান তোঙানবা থবকশিং, থৌশিলশিং অমসুং এক্সন প্লানশিং পায়খৎলে। অহলশিংগা মরী লৈনবা থবকশিংগী নোদেল মিনিষ্ট্রি সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিষ্ট্রিনা ওইরি। মসিনা অহলশিংগী য়াইফনবা এক্তশিং, থৌশিলশিং অমসুং থৌরমশিং শেম্বা অমসুং চৎনবগী থবক তৌরি। ফাইনান্স, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার অমসুং অয়ুস মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিং, এন.জি.ওশিং, সিবিল সোসাইতি অমসুং লনাই কাংবুগা মিনিষ্ট্রিগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। অহলশিংগী হিংবা থাক ৱাংখৎনবা অমসুং অহলশিং নুংঙাইনা হিংনবা অমসুং ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা পান্দমদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরিবদি:
অতল পেন্সন য়োজনা( এ পি ৱাই)
অতল পেন্সন য়োজনা( এ পি ৱাই) অসি অহলশিংদা খুন্নাইগী ঙাক্লৌ পীনবা পেন্সন ফন্দ রিগুলেতোরি এন্দ দিবলপমেন্ত ওথোরিতিনা চলাইবা ভারত সরকারগী সোসিএল সেকুরিতি স্কিম অমনি। মে ৯, ২০১৫ দা হৌদোকখিবা স্কিম অসিনা চহি ১৮-৪০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংগী সেভিং বেঙ্ক একাউন্ত অমা হাংদোক্কনি। (ওক্তোবর ১, ২০২২ দগী ইনকম তেক্স থিবশিং নত্তনা)। সবস্ক্রাইবরশিংনা চহি ৬০ শুরবা মতুংদা স্কিম অসিনা থা অমগী পেন্সন লুপা ১০০০ দগী লুপা ৫০০০ ফাওবা পীগনি, করিগুম্বা সবস্ক্রাইবর লৈখিদ্রবদি হায়রিবা শেনফম অদু মহাক্কী লোয়নবগীদা পীগনি অমসুং অনিমক লৈখিদ্রবা মতুংদা অপুনবা পেন্সনগী শেনফম অদু নোমিনিদা পীগনি। পুথোক্কদবা শেনফমশিং অদু চহি ৬০ য়ৌদ্রি ফাওবা মশা মথন্থা থাগী, থা অহুমগী নত্ত্রগা থা ৬ গী ওইনা কক্কনি। করিগুম্বা পীথোক্কবা শেনফম অদু কোন্নদ্রবদি অৱাৎপা শেনফম অদু সরকারনা পুথোক্কনি। অতল পেন্সন য়োজনা শরুক য়াবা মার্চ ২০১৯ দা করোর ১.৫৪ ওইরম্বদগী ওক্তোবর ৫,২০২৫দা সবস্ক্রাইবর মশিং করোর ৮.২৭ য়ৌরে। এসেত অন্দর মেনেজমেন্ত (এ য়ু এম) লুপা করোর ৪৯০০০ হেল্লে।
অতল বায়ো অভয়ুদয় য়োজনা
সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিষ্ট্রিগী মখাদা লৈবা অতল বায়ো অভয়ুদয় য়োজনা অসি ভারত শীনবা থুংবগী অহলশিংগী ফিবম ফগৎনবা শেম্বনি। খুন্নাইগী য়াইফনবা অহলশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং স্কিম অসিনা মশক খঙলি অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা অমসুং খুন্নাইগা শরুক য়ানবা স্কিম অসি কৎথোক্লে। লৈবাক্কীদমক মখোয়না মতম শাংনা থবক তৌরকপা অদু ইকায়খুম্নদুনা, পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত মখোয় থৱায় য়াওনা শরুক য়াহন্দুনা অহলশিংগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং উৎথোক্লে। স্কিমগী মচাকশিংদি:
ইন্তেগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সেনিয়র সিতিজন্স (আই পি এস আর সি) স্কিম
অহলশিংগী লৈফম য়ুম, কন্তিনিয়স কিয়ার হোমশিং, মোবাইল মেদিকিয়ার য়ুনিতশিং, ফিজিওথেরাপী ক্লিনিকশিং অমসুং রিজনেল রিছোর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরশিং হাংদোক্নবা রেজিষ্টার তৌরবা সোসাইতিশিং, পি.আর.আইশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং ভি.ওশিংগী খুৎথাংদা রাজ্য সরকারশিং, য়ু.তিশিংদা ইন্তেগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সেনিয়র সিতিজন্স (আই পি এস আর সি) স্কিম্না গ্রান্ত-ইন-এদশিং পীরি। ওগষ্ট ২০২৫ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২৯ শীনবা থুংনা অহলশিং লৈফম য়ুম ৬৯৬ থবক তৌদুনা লেম্না লৈফম, চানবা, লায়েংবা অমসুং হরাও-কুহ্মৈগী খুদোংচাবশিং পীরি। মসিগী মথক্ত চৎলিবা শেনবা চহি ২০২৬-২৬ দা অনৌবা অহলশিংগী য়ুম ৮৪ খনগৎলে অমসুং অহলশিংগী মতেং পাংনবা মখা তানা শৌগৎলি।
রাষ্ট্রিয়া বয়োশ্রী য়োজনা (আর ভি ৱাই)
এপ্রিল ১,২০১৭ দা হৌদোকখিবা রাষ্ট্রিয়া বয়োশ্রী য়োজননা অহল ওইরকপদগী হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা অহলশিংদা হিংবদা মতেং পাংনবা খুৎলায়শিং পীরি। খুৎলায়শিং অদুগী মনুংদা চৈশুশিং, এলবো ক্রুতচেস, ৱালকরশিং, না তানবা খুৎলায়শিং, হুইলচিয়ারশিং অমসুং খুৎশেমগী য়াশিং য়াওরি। হায়রিবা খুৎলায়শিং অদু আর্তিফিসিএল লিম্বস মেনুফেকচরিং কোর্পোরেসননা শাবনি। বি.পি.এলগী কাংলুপতা চনবা অহলশিং নত্ত্রগা থা অমগী ইনমক লুপা ১৫,০০০ দগী হেন্দবা অহলশিং স্কিম অসিনা কোনশিল্লি। কেম্পশিং পাংথোক্তুনা অহলশিংদা খুৎলায়শিং য়েন্থোক্লি অমসুং চহি ৮০ শুরবা অমসুং মথক্ত লৈবা অহলশিংগীদমক য়ুমদা চৎতুনা খুৎলায়শিং ফংহল্লে। ওক্তোবর ১৫,২০২৫ ফাওবা লৈবা স্কিম অসিগী ফিবমদা য়াওরিবদি:
অহলশিংগী হেল্পলাইন
লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা অহলশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অহলশিংগীদমক সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিষ্ট্রিনা নেসনেল হেল্পলাইন অমা হৌদোক্লে। মসি তোল-ফ্রি নম্বর ১৪৫৬৭ গী খুৎথাংদা মরী লৈনবা থবকশিংদা অহলশিংগী মতেং পাংলি। ভারতকী উপ-রাষ্ট্রপতিনা ওক্তোবর ১,২৯২১ দা হৌদোকখিবা থবক অসিনা ভারতকী অহলশিংগী নুংঙাই য়াইফবা অমসুং ইকায়খুম্নবা হেনগৎনবা পান্দম থম্লি।
সেনিয়র কিয়ার এজিং গ্রোথ ইঞ্জিন পোর্তেল
অহলশিং সেবা তৌনবা থবকশিং হৌদোক্নবা অমসুং সিলভর ইকোনোমিদা চঙনবা নহারোলশিং অমসুং ষ্টার্দঅপশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা সেনিয়র এবল সিতিজন্স ফোর রি-ইমপ্লোইমেন্ত ইন দিগনিতি পোর্তেলনা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিনা খনগৎলবা ষ্টার্দঅপশিংদা ইন্দষ্ট্রিএল ফাইনান্স কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী খুৎথাংদা লুপা করোর অমা ফাওবগী ইকুইতিগী মতেং পাংলি অমসুং ষ্টার্দঅপশিংদা সরকারগী ইকুইতি চাদা ৪৯ দগী হেন্দে। অনৌবা পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা সরকারনা ষ্টার্দঅপশিংগী মতেং পাংলি।
সেনিয়র এবল সিতিজন্স ফোর রি-ইমপ্লোইমেন্ত ইন দিগনিতি পোর্তেল
অহলশিং সেবা তৌনবা থবকশিং হৌদোক্নবা অমসুং সিলভর ইকোনোমিদা চঙনবা নহারোলশিং অমসুং ষ্টার্দঅপশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা সেনিয়র এবল সিতিজন্স ফোর রি-ইমপ্লোইমেন্ত ইন দিগনিতি পোর্তেলনা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিনা খনগৎলবা ষ্টার্দঅপশিংদা ইন্দষ্ট্রিএল ফাইনান্স কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী খুৎথাংদা লুপা করোর অমা ফাওবগী ইকুইতিগী মতেং পাংলি অমসুং ষ্টার্দঅপশিংদা সরকারগী ইকুইতি চাদা ৪৯ দগী হেন্দে। অনৌবা পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা সরকারনা ষ্টার্দঅপশিংগী মতেং পাংলি। ওক্তোবর ১,২০২১ দা হৌদোকখিবা সেনিয়র এবল সিতিজন্স ফোর রি-ইমপ্লোইমেন্ত ইন দিগনিতি পোর্তেলদা চহি ৬০ গী মথক্ত লৈবা অহলশিং রেজিষ্টার তৌগনি অমসুং থবকশিং অমসুং খুদোংচাবশিং ফংবা ঙমগনি। তোঙান তোঙানবা ফমশিংদা অহলশিং অমসুং লনাই ফার্মশিংগী মরক্ত পামজবশিং খন্নবা পোর্তেল খুদোংচাবা পীদুনা অমুক হন্না থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরি।
অহলশিং সেবা তৌনবা ত্রেনিং
অহল ওইরবশিংগী মখল কয়াগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অহলশিং সেবা তৌবা মীওইশিং শীনফম অসিগী ত্রেনিং পীনবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি। ত্রেনিং মোদুল অমসুং কোর্সশিংদা ক্লিনিকেল অমসুং নন-ক্লিনিকেলগী থবকশিং য়াওরি অমসুং মসিনা অহলশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙলি। থবক অসি নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সোসিএল দিফেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকপনি। মার্চ ১৮,২০২৫ দা লোক সভাদা ৱাহং অমগী পাউখুম অইবা ওইনা মিনিষ্ট্রিনা পীবদা শেনবা চহি ২০২৩-২৪ মনুংদা স্কিম অসিগী মখাদা ইন্সতিতুৎ ৩২ খনগৎলে অমসুং ত্রেনি ৩৬,৭৮৫ ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা অহলশিং সেবা তৌনবা মীওইশিং ফংহল্লে।
অয়ুস্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (পি এম জে এ ৱাই)
শেন-থুমগী ফিবম শোক্লবা ইমুংশিংদা অয়ুস্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনানা লায়য়েংনবা চহি অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা পীরি, মসিনা মখোয় লায়য়েংবদা শেন-থুম পুৎথবদগী কনবা ঙম্লে। ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ দা সরকারনা অয়ুস্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা চহি ৭০ গী মথক্ত লৈবা অহল করোর ৬ রোমদা অমসুং ইমুং করোর ৪.৫ রোমদা চহি অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীরে। জনুৱারি ১৫, ২০২৫ ফাওবদা স্কিম অসিদা অহল লাখ ৪০ শরুক য়ারে অমসুং ভারতকী অহলশিংগী হকশেলগী ফিবম ফগৎহল্লে।
ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম ( আই জি এন ও এ পি এস)
ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম ( আই জি এন ও এ পি এস) অসি নেসনেল সোইএল এসিষ্টেন্স প্রোগ্রামগী মরুওইবা মচাক অমনি অমসুং মসিনা লায়রবগী পনখৈ মখাদা লৈবা চহি ৬০ গী মথক্ত লৈবা অহলশিংদা শেনগী মতেং পীরি। কান্নবা ফংলবা বেনিফিসরিশিংদা থা অমগী পেন্সন লুপা ২০০ (চহি ৭৯ ফাওবা) অমসুং লুপা ৫০০ (চহি ৮০ গী মথক) পীরি। রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিষ্ট্রিগী স্কিম অসিনা হিংনবগী লম্বী ফগৎনবা, হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা অমসুং মীয়ামগী হকশেল ফগৎনবা পান্দম থম্লি। ওক্তোবর ২০২৫ ফাওবদা, মীওই করোর ২.২১ ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম ( আই জি এন ও এ পি এস) গী কান্নবশিং ফংখ্রে।
নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর হেল্থ কিয়ার ওফ ইলদরলি( এন পি ঐচ সি ই)
কেন্দ্র সরকারগী থৌরম অমা ওইনা ২০১০-১১ দা নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর হেল্থ কিয়ার ওফ ইলদরলি( এন পি ঐচ সি ই) হৌদোকখি অমসুং মসিনা চহি ৬০ গী মথক্ত লৈবা অহলশিংদা অফবা মখলগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং মমল হোংনা ফংহল্লি। থৌরম অসিনা হৌজিক ভারত শীনবা থুংবগী জিলা ৭১৩ কোনশিল্লি অমসুং মসিদা জিলা থাক্কী হোস্পিতালশিংদা অহলশিং লায়য়েংনবা ও.পি.দি, অহলশিংগী ফমুং ১০ লৈবা ৱার্দশিং, ফিজিওথেরাপী অমসুং লেবোরেতোরিগী খুদোংচাবশিং পীরি।
সেনিয়র সিতিজন্স ৱেলফিয়ার ফন্দ
নেসনেল পোলিসি ওন ওলদর পর্সন্স অমসুং নেসনেল পোলিসি ওন সেনিয়র সিতজন্সগী পান্দমশিংগী শরুক অমা ওইনা অহলশিংগী য়াইফনবা লৈরিবা স্কিমশিং শৌগৎনবা ফাইনান্স এক্ত, ২০১৫ গী মখাদা সেনিয়র সিতিজন্স ৱেলফিয়ার ফন্দ লিংখৎখিবনি। স্মোল সেভিংস স্কিমশিং, ইমপ্লোইয়িজ প্রোভিদেন্দ ফন্দ, পব্লিক প্রোভিদেন্দ ফন্দ, লাইফ অমসুং নন-লাইফ ইন্সুরেন্স পোলিসিশিং অমসুং কোএল মাইন্স প্রোভিদেন্দ ফন্দ একাউন্তশিংদা মপুনা থিরক্ত্রবা শেনফমশিং সেনিয়র সিতিজন্স ৱেলফিয়ার ফন্দদা হাপচিল্লে। ফন্দ অসি অশীন-অরাং তৌনবা নোদেল মিনিষ্ট্রি সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিষ্ট্রিনা ওইরে।
অহলশিংদা খুন্নাইগী মতেং
অহলশিংগী পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইনবা অমসুং খুন্নাইদা তিন্নবা খুন্নাইনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অসিগুম্বা থবকশিংনা নাইতোম লৈবা হন্থহল্লি অমসুং হিংবগী পান্দম অমা পুক্নিংদা ফাওহল্লি।
ইমুং-মনুংগী মতেং
ইমুংশিংনা ঐখোয়গী অহলশিংদা শেন-থুম, পুক্নিং-ৱাখল অমসুং সেবা তৌবগী মতেং পীরি। অদুবু, য়ুম হোংবা, সহর শেমগৎলকপা অমসুং ন্যুক্লিয়ার ফেমিলিশিংগী মশিং হেনগৎলকপনা মমাংঙৈগী অহলশিং শেন্নবগী থবকশিং হন্থরক্লে। মসিগী ফল ওইনা, মচাশিংনা মমা-মপাশিং অমসুং অহলশিং সেবা তৌনবা আইনগী ঙাক্লৌ পীনবা দিশেম্বর ২০০৭ দগী মেন্তেনেন্স এন্দ ৱেলিফিয়ার ওফ পেরেন্তস এন্দ সেনিয়র সিতিজন্স এক্ত, ২০০৭ চৎনরে। মসিনা হায়রি: “অহলশিং অমসুং মম-মপাশিং য়াইফনবা থবক তৌনবা এক্ত অসিদা প্রোভিজনশিং য়াওরে অমসুং অহলশিং অমসুং মমা-মপাশিং য়েংশিন্নবা অমসুং য়াইফনবা থবক পায়খৎপা অসি সংবিধান্না শক খঙলে, মসিনা মখোয়গী হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফহল্লে, অহলশিংগী লৈরিবা ইন্সতিতুসনশিং লিংখৎলে, থবক তৌরে অমসুং চৎন-কাংলোনশিং শেম্লে”। অহলশিং য়াইফনবা থবকশিং ফগৎনবা মেন্তেনেন্স এন্দ ৱেলিফিয়ার ওফ পেরেন্তস এন্দ সেনিয়র সিতিজন্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০১৯ পুথোকখি। এমেন্দমেন্ত অসিদা “মচাশিং” হায়বা ৱাহন্থোক অসিদা অয়োকপা মচাশিং, চিন্দ্রেন-ইন-লো অমসুং অপীকপা অঙাংশিংগী লিগে গার্জিয়ানশিং য়াওরে অমসুং “মমা-মপাশিং” হায়বা অসিদা হৌজিক পরেন্ত-ইন-লোশিং অমসুং গ্রান্তপরেন্তশিং য়াওরে। থাগী ওইনা চাকথাক লুপা ১০,০০০ পীবা অদু মুৎথৎলে অমসুং অহলশিংগী হিংবা থাক্ত য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং মখোয়গী মচাশিংগী শেন্থোক য়েংলগা পীগদবা শেনফম ত্রাইবুনেলশিংনা লেপ্পা য়ারে। অহলশিং অচম্বা পুন্সি অমদা হিংবা খক নত্তনা হিংবগী ইকায়খুম্নবা লৈনবা আইন্না থবক পায়খৎলে। এমেন্দমেন্ত অসিগী মতুংইন্না পুলিস ষ্টেসন খুদিংমক্ত অহলশিংগীদমক নোদেল ওফিসার অমা হাপ্পা অমসুং জিলা খুদিংমক্ত অহলশিংগীদমক অখন্নবা পুলিস য়ুনিত অমা লিংখৎপা দরকার ওইরে। হকচাং নত্ত্রগা পুক্নিং-ৱাখলগী ফিবম চাদ্রবা অহলশিং য়ুমদা চেকশিন্না শেন্নবগী থবকশিং বিল অসিদা য়াওরে অমসুং মসিনা “য়েংশিনবা” হায়বা থবক অসিগী মনুংদা অনা-লায়য়েং, অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, য়ুম, ফিরোল ফংহনবা অমসুং হোস্পিতালশিংদা অহলশিংগী অখন্নবা ক্বিউশিং, ফমুংশিংগী খুদোংচাবা পীবা য়াওরে।
তেক্নোলোজিগী থৌদাং
ভারত্ত অহলশিংগী মতেং পাংবদা অমসুং মখোয়দা হকশেল, অশোই-অঙাম লৈহন্দবা, ই-পাউ, মনিংতম্বা অমসুং মগুন লৈবা পুন্সি অমা ফংহনবদা তেক্নোলোজিনা লৌবা মরুওইবা থৌদাং হেনগৎলক্লি। ভারত্ত অহলশিংগী অপুনবা মীশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা, দোক্তরশিংগী মনাক্ত চৎতনা লায়েংনবা, মরুওইনা য়ুমদা লেংদনা লৈরিবা অহলশিং অমসুং খুঙ্গংগী অহলশিংগী ওইনা, নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর হেল্থ কিয়ার ওফ ইলদরলিগী মখাদা অহলশিংগী দরকার ওইবশিং ফংনবা তেক্নোলোজিগী পাম্বৈশিংগী তঙাইফদবা লৈরে। দাইবেতিস অমসুং হয়পরতেন্সনগুম্বা অনাবশিং অমসুং নাইতোম লৈবা অমসুং লাংতক্নবগী কাউন্সেল্লিং তৌনবা লেম্না মেদিকেলগী ৱা তান্নবা খুদোংচাবশিং ই-সঞ্জিবানি তেলিমেদিসিন্না পীরে। অশোই-অঙাম থোক্তবা, হকশেল য়েঙশিনবা অমসুং মনিংতম্বা হেনগৎহন্দুনা অহলশিংগী হিংবা থাক ৱাংখৎহনবদা তেক্নোলোজিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা হেনগৎহলক্লি। হকচাংগী ফিবমশিং য়েংশিনবদা অমসুং অথু-অকায়গী চেকশিনৱা পীবদা স্মার্দ ঘরিশিং অমসুং ফিতনেস ত্রেক বেন্দগুম্বা খুদাংদা শীবা য়াবা খুৎলায়শিংনা মতম চানা মেদিকেলগী থবকশিং পাংথোক্লে। ওনলাইন ফার্মাসিশিংনা অহলশিংনা য়ুমদগী হিদাক-লাংথকশিং চেনবা অমসুং ফংবা ঙমহল্লে অমসুং মসিনা মখা তানা য়াম্না তোইনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা দরকার ওইহন্দ্রে। কেমারাশিং অমসুং সেন্সরশিং য়াওনা স্মার্দ হোম তেক্নোলোজিশিংনা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং নত্ত্রগা সেবা তৌরিবা মীওইশিংনা লাপ্না অহলশিংগী ফিবম য়েংশিনবা ঙমহল্লে অমসুং অরোন-অথুপ ঙাকপগা লোয়ননা পুক্নিংগী শান্তি ফংহল্লে। হায়রিবা অনৌবা থবকশিং অসিনা ই-পাউ ফাওনবা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং চিংলেম্বা অহল ওইবগী পুন্সি অমা ফংবা হেনগৎহল্লে।
সেনিয়র সিতিজন্স ৱেলফিয়ার পোর্তেল
কান্নবশিং ফংনবা সরকারগী স্কিমশিং, পেন্সন প্রোগ্রামশিং অমসুং হেল্পলাইনশিংগা শম্ননবা অমসুং ফোর্মশিং লৌথনবা সেনিয়র সিতিজন্স ৱেলফিয়ার পোর্তেলনা খুদিংমক য়াওরবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা ওইনা খুদোংচাবা কয়া পীরে। মসি অহলশিং, ভোলুন্তরি ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং সেবা তৌরিবশিংগী শিঙ্গল-ৱিন্দো সিষ্টেম অমা ওইনা থবক তৌরি। অদুবু, মসি মপুংফানা কান্নবা অসি দিজিতেল লিতরেসি অমসুং অহলশিং মসি ফংনবা ৱাখল তাহনবগী থবকশিংগী মখা পোল্লি।
অহলশিং মতেং পাংনবা লম্বীশিং
ভারত্ত অহলশিংগী হিংবগী ফিবম ফগৎহনবদা খুন্নাইগী মতেংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মীয়াম্না থবক তৌবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং অহলশিং অমসুং নহারোলশিংগী মরক্ত থৌরমশিং পাংথোকপনা নাইতোম লৈবা হন্থহনগনি অমসুং পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইহনগনি।
অহলশিংগী য়ুম
অহলশিংগীদমক সহরগী মফমশিং, ত্রান্সপোর্ত অমসুং য়ুম দিজাইন তৌবা অসিনা লাইনা শীজিন্নবা য়াবা ত্রান্সপোর্তগী থবকসিং, ফজনা শেম-শারবা খুদোংচাবসিং, অপনবা লৈতবা বিল্দিংসিং অমসুং তুংগী পুন্সিদা ইকায়খুম্নবা অমসুং নিংতম্বা লৈবা মীয়ামগী খুদোংচাবশিং পীদুনা মীওই খুদিংমক কোনশিনবা সহরশিং শেমগৎনবা খুদোংচাবা অমা পীরে। দিবলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন ওফ রিতায়ারমেন্ত হোমস, ২০১৯ গী মোদেল গাইদলাইনশিংনা অহলশিংগা চুনবা য়ুমশিং অমসুং লৈকায়গী মফমশিং শেমগৎনবা পাউতাকশিং পীখ্রে।
অহলশিং অমসুং নহারোলশিংগী মরক্ত অচেৎপা মরী লৈনবা ফগৎহনবা
মীরোলশিংগী মরক্ত লৈনবা মরীশিং চেৎশীনহন্নবা, মালেমগী অহলশিংগী নুমিৎ ২০২৫ দা, ভারত সরকারগী সোসিএল জজতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত দিপার্তমেন্তনা নাইতিক পাতাম কৌবা গেম অমা হৌদোকখ্রে। গেম অদুদা অহলশিং নুংশিনা লোয়ননবা অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎতুনা ইমুং-মনুংগী মরীগী মরুওইবা অমসুং মোরেল অমসুং ইথিক্সকী গুনশিং মশক তাক্লি। ইমুং-মনুং পুন্না শানবা য়ানবা গেম অসি দিজাইন তৌবনি।
মালেমগী অহলশিংগী নুমিৎ
ৱারোইনশিন
ভারতকী সিলভর ইকোনোমি ২০২৪ দা লুপা করোর লিশিং ৭৩ ওইখি অমসুং মসি লাক্লিবা চহিশিংদা শরুক কয়া হেনগৎলক্কনি হায়না থাজবা থম্লি। থিজিনবগী মতুংইন্না, অহলশিং অমসুং শীনফম কয়াগী চহি ৪৫ দগী চহি ৬৪ গী মনুংদা লৈরিবশিং মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ইনাকখুনবা চহি কাংলুপনি। ভারত্ত অহলশিং সেবা তৌবগী থবক অসিনা হকশেল অমসুং নুংঙাইনা হিংনবা ইন্তরপ্রাইজশিং চাউখৎনবা খুদোংচাবশিং পীরি। অহলশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা লৈরিবা ললোন-ইতিকশিং অমসুং লুপশিংদা চাউখৎলক্লিবা সিলভর ইকোনোমিনা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা পীরে। কৈথেল অসি লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী ওইনা য়াংনা পাকথোক-চাউথোক্নবা থৌরাং তৌরে অমসুং হিরম অসিদা অনৌবা থবক কয়া অমসুং চাউখৎনবগী খুদোংচাবা লৈরে। অনা-লায়য়েংগী থবকশিং শীনবা থুংনা সরকার অমসুং লনাই কাংবু পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অহলশিংগী দরকার ওইবশিংদা মীৎয়েং থমদুনা অপুনবা ওইনা অহলশিং শেন্নবগী থবক দরকার ওইরে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরিবদি, দরকার ওইবা চৎন-কাংলোনশিং অমসুং থাকশিংগা লোয়ননা অহলশিং সেবা তৌবা অসি অখন্নবা হিরম অমা ওইনা শকখঙবা, নাখৈ শেংবা ঙাক্লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা থৌশিল অমসুং চৎন-কাংলোনশিংগী অওনবশিং চৎনবা অমসুং মরী লৈনবা মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা অসিনি। তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবশিং-পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিতুসনশিং, অর্বান লোকেল বোদিশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং লনাই কাংবু ঙাক্লৌ অসিনা কোনশিনগনি অমসুং মসিনা ফজনা, মতিক চানা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক পাংথোক্নবা মিনিষ্ট্রিশিং পুনশিনবা ঙমহনগনি।
রিফরেন্সশিং
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2152593
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2025/may/doc202558551701.pdf
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149101
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2082719
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1942849
অতোপ্পশিং:
https://www.socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/International_Day_of_Older_Persons636011781954563264.pdf (Page 1)
https://socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/83211672138255.pdf (Page 3)
https://esanjeevani.mohfw.gov.in/#/
https://scw.dosje.gov.in/
https://mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%20Projection%20Report%202011-2036%20-%20upload_compressed_0.pdf
PDF য়েংনবা মসিদা ক্লিক তৌবীয়ু