କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ଆସନ୍ନ ବାତ୍ୟା ମୁକାବିଲା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କଲା ଏନସିଏମସି
25 OCT 2025 7:41PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ବିପତ୍ତି ପରିଚାଳନା କମିଟି (ଏନସିଏମସି)ର ଜରୁରୀ ବୈଠକରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ଆସନ୍ନ ବାତ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମଡି) ପକ୍ଷରୁ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ଅବପାତର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ କମିଟିକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏହି ଅବପାତ ବିଗତ 6 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି 7 କିମି ବେଗରେ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ ଗତି କରୁଛି। ଶନିବାର, 25 ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ସାଢ଼େ 11ଟା ସୁଦ୍ଧା ଏହା ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଚେନ୍ନାଇର ପୂର୍ବ-ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଦିଗରେ 950 କିମି, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାର ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଦିଗରେ 960 କିମି, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କାକିନାଡ଼ାଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଦିଗରେ 970 କିମି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଗୋପାଳପୁରଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଦିଗରେ 1030 କିମି ଦୂରରେ ରହିଛି । ଏହା ପ୍ରାୟ ପଶ୍ଚିମ-ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ ଗତି କରିବ, 26 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଗଭୀର ଅବପାତରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ 27 ତାରିଖ ସକାଳ ସୁଦ୍ଧା ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ସଂଲଗ୍ନ ପଶ୍ଚିମ-କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଉପରେ ଏକ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହା ପରେ, ଏହା ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ, ତା’ପରେ ଉତ୍ତର-ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ ଗତି କରିବ ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର 28 ତାରିଖ ସକାଳ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ଭୀଷଣ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ଉତ୍ତର-ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ ଗତି ଜାରି ରଖି, ଅକ୍ଟୋବର 28 ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ/ରାତିରେ କାକିନାଡା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ମଛିଲିପଟ୍ଟନମ ଏବଂ କଳିଙ୍ଗପଟ୍ଟନମ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଉପକୂଳକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହି ସମୟରେ ପବନର ବେଗ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି 90-100 କିମି ଏବଂ ସ୍ଥଳବିଶେଷରେ 110 କିମି ଛୁଇଁବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଥିବା ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ସୂଚନା ଦେଇଛି ।
ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ପୁଡୁଚେରୀର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କମିଟିକୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଏନଡିଆରଏଫ ଏବଂ ଏସଡିଆରଏଫ ଦଳକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ କମିଟିକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଜିଲ୍ଲା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
26 ରୁ ୨୯ ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ, ତତସଂଲଗ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ୟାନମ୍ (ପୁଡୁଚେରୀର) ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ ସମୁଦ୍ର ମଧ୍ୟକୁ ନଯିବା ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସମୁଦ୍ରରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଉପକୂଳକୁ ଫେରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ କମିଟିକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ପ୍ରଭାବରୁ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଏସଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବାହିନୀ (ଏନଡିଆରଏଫ) ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିଛି ଏବଂ 26 ଅକ୍ଟୋବର ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ। ଏନଡିଆରଏଫ ଅତିରିକ୍ତ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିଛି। ସେନା, ନୌସେନା, ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ସହାୟତା ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଜାହାଜ ଓ ବିମାନ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି। ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 900 ରୁ ଅଧିକ ଜାହାଜକୁ ଜେଟି/କୂଳକୁ ପଠାଇସାରିଛି, ଏବଂ ବାକି ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ଉପକୂଳକୁ ଫେରିବା ପାଇଁ ସତର୍କ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ କହିଛନ୍ତି, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏନଡିଆରଏଫ ଏବଂ ଆଇଏମଡି ନିରନ୍ତର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ / ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା, ତାମିଲନାଡୁ ଓ ପୁଡୁଚେରୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପ ସମୀକ୍ଷା କରି କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଜୀବନହାନିକୁ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ତରରେ ରଖିବା ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମିର କ୍ଷତିକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ କରିବା ଉପରେ ଜୋର୍‌ ଦେଇଥିଲେ। କ୍ଷତି ହେଲେ, ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଏହି ବୈଠକରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ଓଡ଼ିଶାର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମତ୍ସ୍ୟ, ଶକ୍ତି, ଦୂରସଞ୍ଚାର, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ବିଭାଗର ସଚିବ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣର ସଚିବ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣର ସଦସ୍ୟ ତଥା ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ, ଚିଫ୍‌ସ ଅଫ୍‌ ଷ୍ଟାଫ୍‌ କମିଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ (ସିଆଇଏସସି)ଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଅତିରିକ୍ତ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Cabinet Secretariat
Cabinet Secretary, Dr. T. V. Somanathan chairs a meeting of National Crises Management Committee (NCMC) to review preparedness for the impending cyclone in Bay of Bengal
25 OCT 2025 7:41PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary, Dr. T. V. Somanathan today chaired a meeting of National Crises Management Committee (NCMC) to review preparedness for the impending cyclone in Bay of Bengal.
India Meteorological Department (IMD) briefed the Committee about the current status of the depression, over southeast Bay of Bengal which has moved nearly westwards with a speed of 7 kmph during past 6 hours and lay centred at 950 km east-southeast of Chennai (Tamil Nadu), 960 km southeast of Visakhapatnam (Andhra Pradesh), 970 km southeast of Kakinada (Andhra Pradesh) and 1030 km south-southeast of Gopalpur (Odisha) as of 1130 hrs IST on 25th October 2025. It is likely to move nearly west-northwestwards, intensify into a deep depression by 26th and into a cyclonic storm over southwest & adjoining westcentral Bay of Bengal by 27th morning. Thereafter, it is likely to move northwestwards, then north-northwestwards and intensify into a severe cyclonic storm by morning of 28th October. Continuing to move north-northwestwards, it is very likely to cross Andhra Pradesh coast between Machilipatnam and Kalingapatnam around Kakinada during evening/night of 28th October as a severe cyclonic storm with a maximum sustained wind speed of 90-100 kmph gusting to 110 kmph.
The Chief Secretaries of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Puducherry and Additional Chief Secretary of Odisha apprised the Committee of the preparatory measures being taken to protect the population in the expected path of cyclonic storm and precautionary measures being taken by the local administration. It was also brought to the notice of the Committee that adequate shelters and evacuation arrangements have been made and necessary NDRF and SDRF teams have been kept on standby. District Control Rooms have also been activated and are monitoring the situation.
Fishermen have been advised not to venture into Southwest, adjoining central Bay of Bengal, along & off Tamil Nadu; Andhra Pradesh & Yanam (of Puducherry), and along & off Odisha coast from 26th October to 29th October. Those out at sea have been advised to return to the coast immediately.
Central Ministries / Departments attending the meeting informed the Committee that all SOPs are in place, necessary guidelines have been issued and precautionary measures have been taken to minimise the damage due to impact of the cyclone.
National Disaster Response Force (NDRF) has kept teams in readiness and will be mobilised by 26th October. NDRF has kept additional teams on standby. Rescue and relief teams of the Army, Navy, Air Force and Indian Coast Guard along with their ships and aircrafts have been kept in readiness. Indian Coast Guard has already shepherded over 900 ships to the jetty/ shores so far, and remaining have been alerted to return to the coast. Union Home Secretary added that the MHA, NDMA and IMD are continuously monitoring the situation and coordinating with the Ministries / Departments/ State Governments and agencies.
Reviewing the preparedness measures of the Central Agencies and Governments of Andhra Pradesh, Odisha, Tamil Nadu and Puducherry, Cabinet Secretary stressed that the aim should be to keep loss of lives to zero and minimize damage to property and infrastructure. In case of damages, the essential services should be restored in the shortest possible time.
The meeting was attended by Chief Secretaries of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Puducherry and Additional Chief Secretary of Odisha, Union Home Secretary, Secretaries in the Ministries of Petroleum & Natural Gas and Departments of Fisheries, Power, Telecommunications, Ports, Shipping & Waterways, besides Secretary, National Disaster Management Authority and Member & HOD National Disaster Management Authority, Chief of Integrated Defence Staff to Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC), Director General, National Disaster Response Force, Additional Director General, Indian Coast Guard, senior officers of India Meteorological Department and Ministry of Home Affairs.