ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ୱାର ରୁମ ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ରିଅଲ-ଟାଇମ୍ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ମିନି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ରୁମ୍ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ
କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ରୁମ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନର ସ୍ଥିତି, ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ସମନ୍ୱୟକୁ ସକ୍ଷମ କରେ: ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଶ୍ରୀ ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଅମ୍ବାଲା କ୍ୟାଣ୍ଟ ଷ୍ଟେସନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାର୍ବଣ ଋତୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି
ଆଗାମୀ ଚାରି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୨୦୫ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିବ; ଅକ୍ଟୋବର ଏବଂ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ବିହାର ପାଇଁ ୨,୨୨୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଥିବା ଆସବ ପ୍ରସନ୍ନା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କଲା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ, ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲା
ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼ ସମୟରେ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ରେଳବାଇର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
23 OCT 2025 8:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ୱାର ରୁମ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିବିଧିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଭିଜନ, ଜୋନ୍ ଏବଂ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ସ୍ତରରେ ୱାର ରୁମ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୋର୍ଡ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନରୁ ସିଧାସଳଖ ସୂଚନା ଗ୍ରହଣ କରେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ମିନି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହି ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନର ସ୍ଥିତି, ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସାରା ଦେଶରେ ବାସ୍ତବ ସମୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରହଣି ଏବଂ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଷ୍ଟେସନରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ପ୍ରବେଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦,୭୦୦ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ୩,୦୦୦ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଟ୍ରେନ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷର ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥିର କରାଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳର ଚାହିଦା ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲରେ ଫିଡ୍ କରାଯାଏ । ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅକ୍ଟୋବର ୧୭ ରୁ ୨୦ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରଥମ ଭିଡ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୮ ରୁ ୧୯ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଥିବାବେଳେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୨ ରୁ ୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭିଡ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଅପେକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ୧୫୦ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୧୫୦ ଶୌଚାଳୟ, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟିକେଟ୍ ଭେଣ୍ଡିଂ ମେସିନ୍, ଟିକେଟ୍ କାଉଣ୍ଟର ଏବଂ ମାଗଣା ଆରଓ ପାଣି ଅଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ରେଳ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଅମ୍ବାଲା କ୍ୟାଣ୍ଟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଉନ୍ନତ ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୨ ରୁ ୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଯାତ୍ରୀ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବାରୁ, ଛଟ୍ ପୂଜା ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ତାହାର ପ୍ରୟାସକୁ ଜୋରଦାର କରିଛି। ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବ୍ୟତୀତ, ଆଗାମୀ ଚାରି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧,୨୦୫ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଛଟ ପର୍ବ ଭିଡ଼କୁ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପରିଚାଳିତ ହେବ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ରେ, ୧,୬୯,୯୮୬ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳର ୬ ଟି ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ଜଙ୍କସନ, ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ, ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ, ଶକୁରବସ୍ତି ଏବଂ ଗାଜିଆବାଦ ଯାହା କି ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ତାରିଖ (ଦୀପାବଳିର ପରଦିନ ୦୧.୧୧.୨୦୨୪) ତୁଳନାରେ ୫.୬୨ ପ୍ରତିଶତର ଅଧିକ। ସେହିଭଳି ଅକ୍ଟୋବର ୨୨ରେ, ୧,୭୧,୭୫୩ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳର ୬ ଟି ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ତାରିଖ (ଦୀପାବଳି ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ ୦୨.୧୧.୨୦୨୪) ତୁଳନାରେ ୭.୦୧ ପ୍ରତିଶତର ବୃଦ୍ଧି।
ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରୁ ୬ଟି ପାସିଂ ଟ୍ରେନ୍ ବାଦ୍‍ ଆଉ ୩୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଚଳାଚଳ କରିବାର ଥିଲା। ଅକ୍ଟୋବର ୨୪ ତାରିଖରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରୁ ୧୭ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।
ସଠିକ୍‍ ଯୋଜନା, ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧା ଏବଂ ଯତ୍ନ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଯାତ୍ରାର ବୃଦ୍ଧିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୧ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୩୦ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିବା ୧୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟରୁ ୨,୨୨୦ଟି ବିହାରର ଉତ୍ସବ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ।
ବିହାର ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସମ୍ଭବୀ ଭରଦ୍ୱାଜ ନାମକ ଯାତ୍ରୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରୁ ସୋନପୁର ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଟ୍ରେନରେ ଉପଲବ୍ଧ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ବିକ୍ରମଶିଳା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଦେଇ ଆନନ୍ଦ ବିହାର-ଭାଗଲପୁର ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପାର୍ବଣର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ସୋନପୁର ଡିଭିଜନର ହାଜିପୁର ଷ୍ଟେସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ଭାରତୀୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି।
ଅନେକ ଯାତ୍ରୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଥିବା ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରର ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ସହାୟତା ।
ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଛଟ୍ ପୂଜା ସମୟରେ ବୟସ୍କ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିରାପଦ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯତ୍ନ ନେଇଥିଲେ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରସବ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗୁଥିବା ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥିଲେ। ମହିଳା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଅଧିକ ଯତ୍ନ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନା ନେଇଥିଲେ। ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟୋଚିତ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିଛି।
ନିଜର ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଯତ୍ନର ସହିତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ଅଟଳ ରହିଛି। ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ବଜାୟ ରଖିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ସବ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ । ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଯାତ୍ରାକୁ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।

Ministry of Railways
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw Reviews Festive Season Passenger Movement at Railway Board War Room; Highlights Nationwide Real-Time Coordination and Mini Control Rooms at Major Stations
Control Rooms Enable Real-Time Coordination Across the Country Regarding Status of Every Station, Requirement for Additional Trains, and Other Operational Needs: Ashwini Vaishnaw
Shri Ravneet Singh Bittu Visits Ambala Cantt Station and Inspects Special Festive Season Arrangements by Indian Railways
1,205 Special Trains Over Next Four Days to Manage Chhath Festival Rush; 2,220 Special Trains for Bihar in October and November 2025
Indian Railways Provides Immediate Assistance to Passenger in Labour at New Delhi Railway Station, Ensuring Safe Transfer to Hospital
Passengers Praise Railways’ Special Arrangements for a Smooth Travel Experience During Festive Rush
23 OCT 2025 8:18PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, visited the War Room at the Railway Board in New Delhi today and reviewed passenger movement during the festive season. Shri Vaishnaw said War rooms have been set up at the Division, Zone, and Railway Board levels. He said the Board receives live feeds from all locations. He added that mini control rooms have also been established at major stations. This monitoring system enables real-time coordination across the country regarding the status of every station, the requirement for additional trains, and other operational needs.
The Union Minister said that holding and waiting areas have ensured systematic entry of passengers at stations, adding that around 10,700 reserved and 3,000 unreserved trains have been deployed to manage the festive rush. He said that the exact number of special trains required is determined through data analysis of the past two years, which is fed into a model to assess the demand for each destination. Shri Ashwini Vaishnaw said that the first peak in passenger surge was observed between October 17 and 20, with the highest footfall on the 18th and 19th, while a second peak is expected between October 22 and 24.
A permanent holding area at New Delhi Station now offers great convenience to passengers, with a capacity for over 7,000 people, 150 toilets for men and 150 toilets for women, automatic ticket vending machines, ticket counters, and free RO water, the Union Minister added.
Shri Ravneet Singh Bittu, Minister of State for Railways and Food Processing Industries visited Ambala Cantt Railway Station and inspected the special arrangements made by Indian Railways during the festive season.
Indian Railways Elevates Passenger Experience with Upgraded Services and Facilities
With the peak passenger surge expected between October 22 and 24, the Railways have intensified their efforts to ensure safe and comfortable travel for all passengers ahead of Chhath Puja. In addition to the regular train services, 1,205 special trains will operate over the next four days to accommodate the Chhath festival rush.
On 21.10.2025, 1,69,986 unreserved outward passengers boarded from the 6 major stations of Delhi area - New Delhi, Delhi Jn., Anand Vihar Terminal, Hazrat Nizamudin, Shakurbasti and Ghaziabad i.e. an increase of 5.62 % as compared to corresponding date of last year (next day of Diwali 01.11.2024). Similarly on 22.10.2025, 1,71,753 unreserved outward passengers boarded from the 6 major stations of Delhi area i..e. an increase of 7.01% as compared to corresponding date of last year (2nd day after Diwali 02.11.2024).
Today, 30 Special trains were scheduled to originate from the major stations of Delhi area apart from 6 passing Special trains. On 24rd October, 17 special trains are scheduled to operate from major stations in Delhi Area.
Through meticulous planning, enhanced passenger services, and a strong focus on convenience and care, Indian Railways is committed to delivering a seamless travel experience. To handle the surge in travel, a robust schedule of special trains has been put in place. Of the more than 12,000 special trains being operated across India between October 1 and November 30, 2025, as many as 2,220 will cater to Bihar to meet the festive travel demand.
Passengers traveling to Bihar have expressed their satisfaction with the arrangements made by the railways, praising the special trains, cleanliness, and seamless travel experience. Shambhavi Bhardwaj travelled from New Delhi to Sonpur and appreciated the cleanliness and facilities available at the railway station and on the train.
Passengers travelling through Anand Vihar–Bhagalpur via Vikramshila Express appreciated the facilities and arrangements provided by the Indian Railways.
Passengers on festive special trains shared their appreciation for Indian Railways’ upgraded facilities as well.
The cleanliness arrangements at Hajipur station of the Sonpur Division have impressed not only Indian passengers but also foreign visitors.
Many passengers praised the facilities at the Yatri Suvidha Kendra at New Delhi Railway Station. They also appreciated the cleanliness and overall arrangements.
Compassionate Assistance by Railways Amid Festival Rush
Despite the festival rush, dedicated railway employees provided special care to ensure the safe and comfortable travel of the elderly, differently-abled, and those in need during Chhath Puja.
A passenger experiencing labour pain at New Delhi Railway Station received prompt assistance and immediate first aid. The lady staff accompanied her to the hospital for further care. Indian Railways remains dedicated to ensuring timely medical support for every passenger in need.
With its vast network, committed workforce, and passenger-focused approach, Indian Railways remains steadfast in its promise to serve every traveller with efficiency and care. From operating additional trains to maintaining cleanliness, safety, and punctuality, every effort is directed toward ensuring smooth travel during the festive rush. The proactive measures and dedication of Railway staff underscore the organisation’s commitment to making festive season journeys safe, reliable, and well-coordinated for passengers nationwide.