গৃহ মন্ত্ৰালয়
থিম্ফুত অনুষ্ঠিত ১৪ সংখ্যক ভাৰত-ভূটান সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা তথা নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বৈঠক
23 OCT 2025 4:26PM by PIB Guwahati
ভূটানৰ থিম্ফুত ১৬–১৭ অক্টোবৰ, ২০২৫লৈ ১৪ সংখ্যক ভাৰত-ভূটান সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা তথা নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকত ভাৰতীয় দলটোক নেতৃত্ব দিয়ে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা বিভাগৰ সচিব ড০ ৰাজেন্দ্ৰ কুমাৰে তথা ভূটানৰ পক্ষক নেতৃত্ব দিয়ে দেশখনৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব সোণম ৱাংগিয়েলে।
ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোত সশস্ত্ৰ সীমা বল, লেণ্ড পোৰ্ট অথৰিটি অব ইণ্ডিয়া, দূৰসংযোগ বিভাগ, নাৰ্কটিকছ কণ্ট্ৰল ব্যুৰো, ভাৰতৰ জৰীপ বিভাগ , শুল্ক বিভাগৰ বিষয়া তথা অসম, পশ্চিম বংগ, ছিকিমল আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ প্ৰতিনিধি উপস্থিত থাকে ।
উভয় পক্ষই দ্বিপাক্ষিক নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় সহযোগিতা তথা সীমান্ত ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়সমূহ পৰ্যালোচনা কৰে, য’ত মোবাইল চিগনেল বৃদ্ধি কৰা, সংহত তালাচী চকীৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ পৰিকল্পনা , সীমান্তৰ স্তম্ভৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ তথা সীমা অতিক্ৰম কৰি চলাচল কৰা আদি বিষয়সমূহ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। আলোচনাত ভূটানৰ আৰক্ষীৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰসংগয়ো গুৰুত্ব লাভ কৰে। উভয় দেশৰ প্ৰতিনিধিৰ দলে আন্তৰিক তথা গঠনমূলক আলোচনাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত তথা সমৃদ্ধিশালী সীমান্ত অঞ্চল নিশ্চিত কৰাৰ দিশত একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্পৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
বৈঠকত উভয় পক্ষই শক্তিশালী বন্ধুত্বৰ বিষয়টোক পুনৰ দৃঢ় কৰি ভাৰত আৰু ভূটানে পৰম্পৰাগত তথা উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়। ভাগ-বতৰা কৰা ভূগোল, সংস্কৃতি আৰু মানুহৰ মাজত শিপাই থকা সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত চিৰস্থায়ী অংশীদাৰিত্বই আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ বাবে আৰ্হি হিচাপে কাম কৰি আহিছে বুলি উভয়ে সহমত ব্যক্ত কৰে। উল্লেখ্য ইয়াৰ পূৰ্বে এনে বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল ২০১৯ চনত।

Ministry of Home Affairs
14th India-Bhutan Border Management and Security Meeting Held in Thimphu
23 OCT 2025 4:26PM by PIB Delhi
The 14th India-Bhutan Meeting on Border Management and Security was held in Thimphu, Bhutan from October 16–17, 2025. The Indian delegation was led by Dr. Rajendra Kumar, Secretary, Department of Border Management, Ministry of Home Affairs, while the Bhutanese side was headed by Mr. Sonam Wangyel, Secretary, Ministry of Home Affairs.
The Indian delegation included officials from the Sashastra Seema Bal, Land Ports Authority of India, Department of Telecommunications, Narcotics Control Bureau, Survey of India, Customs and representatives from Assam, West Bengal, Sikkim, and Arunachal Pradesh.
Both sides reviewed bilateral security cooperation and border management issues, including mobile signal spill over, future roadmap for Integrated Check Posts, maintenance of boundary pillars and cross-border movement. Discussions also covered capacity building for Bhutan’s police. Both delegations expressed satisfaction at the cordial and constructive discussions and reiterated their resolve to work together towards ensuring a safe, secure and prosperous border region.
Reaffirming their strong friendship, India and Bhutan committed to deepening cooperation across traditional and emerging areas. Their enduring partnership, rooted in shared geography, culture, and people-to-people ties, continues to serve as a model for regional cooperation. The last such meeting was held in the year 2019.