প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ লালকিল্লাত ভাৰত কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন দ্বিবার্ষিক ২০২৩ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
08 DEC 2023 9:36PM by PIB Guwahati
অনুষ্ঠানত উপস্থিত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী জী, অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল জী, মীনাক্ষী লেখী জী, ডায়েনা কেল্লগ জী, বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ অতিথিসকল, কলা জগতৰ সকলো বিশিষ্ট বন্ধু, মহিলা আৰু ভদ্র মহোদয়সকল!
লালকিল্লাৰ এই প্ৰাঙ্গন নিজেই ঐতিহাসিক। এই দুৰ্গটো কেৱল এটা অট্টালিকা নহয়; ইয়াৰ ঐতিহাসিক গুৰুত্ব আছে। স্বাধীনতাৰ আগতে আৰু পিছত কেইবাটাও প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গৈছে, কিন্তু লালকিল্লা এতিয়াও অটল আৰু অদম্য হৈ আছে। আমি আপোনালোক সকলোকে এই বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ-লালকিল্লাত আন্তৰিকতাৰে স্বাগতম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ নিজস্ব অনন্য প্ৰতীক আছে যিয়ে বিশ্বক ইয়াৰ ইতিহাস আৰু মূল্যবোধৰ সৈতে পৰিচিত কৰে। এই প্ৰতীকবোৰ ৰাষ্ট্ৰৰ কলা, সংস্কৃতি আৰু স্থাপত্যৰ দ্বাৰা কৰা হয়। ৰাজধানী দিল্লী হৈছে এনে বহুতো প্ৰতীকৰ কেন্দ্ৰ যি ভাৰতীয় স্থাপত্যৰ বিশালতাক প্ৰতিফলিত কৰে। সেয়েহে, দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা 'ভাৰত কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন দ্বিবাৰ্ষিকৰ এই অনুষ্ঠানটো বহু দিশত বিশেষ। মই কেৱল ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা পেভিলিয়নবোৰ চাই আছিলো, আৰু মই দেৰিকৈ অহাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিছো। চাবলৈ আৰু বুজিবলৈ ইমান বস্তু আছে যে মই ইয়ালৈ আহিবলৈ পলম কৰিলো আৰু মই ২-৩ টা স্থান বাদ দিব লগা হ’ল। এই পেভিলিয়নবোৰত ৰং আৰু সৃষ্টিশীলতা আছে। ইয়াত সংস্কৃতিৰ লগতে সামূহিক সম্পৰ্কও আছে। এই সফল আয়োজনৰ বাবে মই সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়, ইয়াৰ সকলো বিষয়া, সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী দেশ আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত কোৱা হৈছে যে এখন কিতাপ হৈছে পৃথিৱীখন চাবলৈ এখন সৰু খিৰিকীৰ দৰে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে কলা হৈছে মানুহৰ মনৰ ভিতৰত ভ্ৰমণ কৰাৰ পথ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত এখন হাজাৰ বছৰ পুৰণি ৰাষ্ট্ৰ। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ কাহিনী বিশ্বৰ ওচৰত জনা গৈছিল। আজিও ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু আমাৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্যই সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰ্যটকক আকৰ্ষিত কৰে। আজি দেশখনে সেই গৌৰৱক 'ঐতিহ্যৰ ওপৰত গৌৰৱ' ৰ ভাৱনাৰে পুনৰ আগুৱাই লৈ গৈছে। আজি কলা আৰু স্থাপত্যৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আত্মসন্মানৰ ভাৱে প্ৰকাশ হৈছে। কেদাৰনাথ আৰু কাশীৰ দৰে আমাৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰসমূহৰ বিকাশ হওক বা 'আজাদী কা অমৃতকাল' ত মহাকালী মহলোকৰ পুনৰ্গঠন, ভাৰতে সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মাত্ৰা যোগ কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে দৃঢ় প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। ভাৰতত আয়োজিত এই দ্বিবার্ষিক অনুষ্ঠান এক বৃহৎ পদক্ষেপ। এই অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে আমি দেখিছো যে দিল্লীত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় প্ৰদৰ্শনী অনুষ্ঠিত হৈছিল। আগষ্ট মাহত পুথিভঁৰাল উৎসৱৰো আয়োজন কৰা হৈছিল।এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ জৰিয়তে, আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে ভাৰতৰ গোলকীয় সাংস্কৃতিক পদক্ষেপক প্ৰতিষ্ঠানিক কৰা। এক আধুনিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব। আমি বিচাৰো যে ভাৰতৰ অনুষ্ঠানবোৰে ভেনিচ, ছাও পাওলো, ছিংগাপুৰ, ছিডনী, ছাৰজাহৰ বিয়েনালেছ আৰু ডুবাই তথা লণ্ডনৰ কলা মেলাৰ দৰে বিশ্বত স্বীকৃতি লাভ কৰক। এইটো অতি প্ৰয়োজনীয় কাৰণ আজি মানৱ জীৱনত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ ইমান বৃদ্ধি পাইছে যে কোনেও তেওঁৰ সমাজখন ৰবটিক হোৱাটো নিবিচাৰে। আমি ৰবট সৃষ্টি কৰাৰ পৰিবৰ্তে কিন্তু মানুহ সৃষ্টি কৰা উচিত আৰু তাৰ বাবে অনুভূতিৰ প্ৰয়োজন, আশাৰ প্ৰয়োজন, সদিচ্ছাৰ প্ৰয়োজন, উৎসাহৰ প্ৰয়োজন, শক্তিৰ প্ৰয়োজন। আমাক আশা আৰু হতাশাৰ মাজত জীয়াই থকাৰ উপায়ৰ প্ৰয়োজন। এই সকলোবোৰ বস্তু কলা আৰু সংস্কৃতিৰ জৰিয়তে সৃষ্টি কৰা হয়। প্ৰযুক্তিয়ে গণনাৰ বাবে অতি দ্ৰুতভাৱে কাম কৰিব পাৰে। সেয়েহে এনে বস্তুবোৰে মানুহৰ আভ্যন্তৰীণ সামৰ্থ্য জানিবলৈ আৰু সংযোগ কৰিবলৈ এক বৃহৎ সমৰ্থন প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
এই লক্ষ্যসমূহ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আজি 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত চেণ্টাৰ ফৰ ডিজাইন' ৰো উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই কেন্দ্ৰই ভাৰতৰ অনন্য আৰু বিৰল শিল্পকলাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। ই শিল্পীসকল আৰু ডিজাইনৰসকলক একত্ৰিত কৰিব আৰু তেওঁলোকক বজাৰ অনুসৰি উদ্ভাৱন কৰাত সহায় কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে শিল্পীসকলে ডিজাইন বিকাশৰ বিষয়েও জ্ঞান লাভ কৰিব আৰু তেওঁলোক ডিজিটেল বিপণনৰ ক্ষেত্ৰতো দক্ষ হ'ব। আমি জানো যে ভাৰতীয় শিল্পীসকলৰ ইমান প্ৰতিভা আছে যে আধুনিক জ্ঞান আৰু সম্পদৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে সমগ্ৰ বিশ্বত নিজৰ প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ৫ খন চহৰত সাংস্কৃতিক স্থান স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়াও এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ। দিল্লীৰ লগতে কলকাতা, মুম্বাই, আহমেদাবাদ আৰু বাৰাণসীত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এই সাংস্কৃতিক স্থানসমূহে এই চহৰসমূহক সাংস্কৃতিকভাৱে অধিক সমৃদ্ধ কৰিব। এই কেন্দ্ৰসমূহে স্থানীয় কলাক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক ধাৰণাও আগবঢ়াই আনিব। আপোনালোক সকলোৱে অহা ৭ দিনৰ বাবে ৭ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বস্তুও নিৰ্ণয় কৰিছে। ইয়াত আমি 'দেশীয় ভাৰত ডিজাইন' (থলুৱা ডিজাইন) আৰু ' সমত্ব' ৰ বিষয়বস্তুবোৰক এক অভিযান হিচাপে আগবঢ়াই নিব লাগিব। থলুৱা ডিজাইন সমৃদ্ধ কৰিবলৈ, এইটো নিশ্চিত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে ই যাতে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধ্যয়ন আৰু গৱেষণাৰ অংশ হৈ পৰে। সমত্ব বিষয়বস্তুৱে স্থাপত্যৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণক উদযাপন কৰে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মহিলাসকলৰ কল্পনা আৰু সৃজনশীলতাই এই ক্ষেত্ৰখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত কলা, সোৱাদ আৰু ৰঙবোৰক জীৱনৰ সমাৰ্থক বুলি গণ্য কৰা হয়। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে আনকি কৈছিল যে-সাহিত্য সংগীত কলা বিধানঃ, সাক্ষত প্ৰশুঃ পুচ্ছি ভাষা হীনঃ অৰ্থাৎ মানুহ আৰু অন্যান্য জীৱিত প্ৰাণীৰ মাজত মূল পাৰ্থক্য হৈছে সাহিত্য, সংগীত আৰু কলা। অৰ্থাৎ, শুৱা, জাগি উঠা আৰু পেট ভৰোৱাৰ অভ্যাস স্বাভাৱিক কিন্তু, কলা, সাহিত্য আৰু সংগীতে মানৱ জীৱনত সোৱাদ যোগ কৰে আৰু ইয়াক বিশেষ কৰি তোলে। সেয়েহে, ইয়াত জীৱনৰ বিভিন্ন প্ৰয়োজনীয়তা, বিভিন্ন দায়িত্ব চতুষষ্ঠী কলা বা ৬৪টা কলাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। উদাহৰণস্বৰূপে, বাদ্যযন্ত্র, নৃত্য আৰু গীত হৈছে কলাৰ ৰূপ। ইয়াৰ ভিতৰত 'উডক-বদিয়াম' অৰ্থাৎ পানীৰ ঢৌৰ ওপৰত আধাৰিত পানীৰ বাদ্য আদিৰ দৰে নিৰ্দিষ্ট কলাৰ ৰূপ আছে। বিভিন্ন ধৰণৰ সুগন্ধি তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে আমাৰ ওচৰত 'গন্ধ-যুক্তি'ৰ কলা আছে। এনামেল আৰু খোদিত কৰাৰ বাবে 'তক্ষকাৰ্মা' কলা শিকোৱা হয়। 'সুচিভান-কৰ্মণী' হৈছে এম্ব্ৰইডাৰী আৰু বয়নৰ জটিলতাসমূহ শিকোৱা এক কলা। ভাৰতত নিৰ্মিত প্ৰাচীন কাপোৰবোৰ চাই আপুনি অনুমান কৰিব পাৰে যে ইয়াত এই সকলোবোৰ কাম কিমান নিখুঁততাৰে কৰা হৈছিল। কোৱা হয় যে মছলিন কাপোৰ এনেদৰে তৈয়াৰ কৰা হৈছিল যে গোটেই কাপোৰখন এটা আঙঠিৰ মাজেৰে পাৰ কৰিব পাৰি। ভাৰতত খোদাই আৰু এনামেলৰ কাম কেৱল আলংকাৰিক সামগ্ৰীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নাছিল। দৰাচলতে, তৰোৱাল, ঢাল আৰু ভালুকৰ দৰে যুদ্ধ সম্পৰ্কীয় সামগ্ৰীবোৰতো বিস্ময়কৰ শিল্পকৰ্ম দেখা পোৱা গৈছিল। তদুপৰি, মই বিচাৰো যে কিছুমান লোকে এই বিষয়টোৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰক। আমাৰ দেশত ঘোঁৰা, ষাঁড় আৰু গৰুৰ দৰে জীৱ-জন্তুৰ ওপৰত অলংকাৰ ৰখা হৈছিল। এই গহনাবোৰৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু ইয়াৰ ওপৰত থকা কলা এক বিস্ময় আছিল আৰু তাত যথেষ্ট পৰিপূৰ্ণতা আছিল। তেওঁলোকে নিশ্চিত কৰিছিল যে এই জীৱ-জন্তুবোৰৰ কোনো শাৰীৰিক বিষ নহয়। অৰ্থাৎ, যদি আমি এই বস্তুবোৰক ব্যাপকভাৱে চাওঁ তেতিয়া আমি স্পষ্টভাৱে জানিব পাৰো যে এইবোৰ কিমান কাৰ্যকৰী আছিল!
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এনে বহুতো কলাৰ ৰূপ আছে। এয়াই হৈছে ভাৰতৰ প্ৰাচীন ইতিহাস আৰু আজিও আমি ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত ইয়াৰ চিহ্ন বিচাৰি পাওঁ। মোৰ সমষ্টি কাশী ইয়াৰ শ্ৰেষ্ঠ উদাহৰণ। কাশীক অবিনাশী বুলি কোৱা হয় কাৰণ কাশী হৈছে গংগাৰ লগতে সাহিত্য, সংগীত আৰু কলাৰ চিৰন্তন প্ৰৱাহৰ ভূমি। হিন্দু পৌৰাণিক কাহিনীৰ কলাৰ সৃষ্টিকৰ্তা হিচাপে গণ্য কৰা ভগৱান শিৱ কাশীৰ হৃদয়ত বাস কৰে। এই কলাৰ ৰূপ, এই শিল্পকলা আৰু সংস্কৃতি মানৱ সভ্যতাৰ বাবে শক্তিৰ প্ৰবাহৰ দৰে। শক্তি চিৰন্তন; চেতনা অবিনাশী। সেয়েহে কাশীও অক্ষয়।
বন্ধুসকল,
কেইমাহমান আগতে, আমি ভাৰতৰ সংস্কৃতি চাবলৈ আৰু অনুভৱ কৰিবলৈ সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অহা লোকসকলৰ বাবে কিবা নতুন আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি গংগা বিলাস ক্ৰুজ চলাইছিলোঁ, যিয়ে যাত্ৰীসকলক কাশীৰ পৰা অসমলৈ গংগাৰ ওপৰেৰে জাহাজ লৈ গৈছিল। সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা বহু পৰ্যটক আহিছিল। এয়া আছিল প্ৰায় ৪৫-৫০ দিনৰ যাত্ৰা। এটা যাত্ৰাত তেওঁলোকে গংগাৰ পাৰত অৱস্থিত বহুতো চহৰ, গাঁও আৰু অঞ্চলৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল। আমাৰ মানৱ সংস্কৃতিও নদীৰ পাৰত বিকশিত হৈছে। যদি কোনোৱে এবাৰ নৈৰ পাৰলৈ যায় তেন্তে জীৱনৰ গভীৰতা জানিবলৈ ই এক বৃহৎ সুযোগ হ’ব। এই ধাৰণাটোৰ পৰাই আমি গংগা ক্ৰুজ আৰম্ভ কৰিছিলো।
বন্ধুসকল,
কলাৰ ৰূপ যিয়েই নহওঁক, ই প্ৰকৃতিৰ ওচৰতে জন্ম গ্ৰহণ কৰে। ইয়াতো মই যি দেখিছোঁ তাৰ পৰা প্ৰকৃতিৰ উপাদান কলাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। ইয়াৰ বাহিৰে একো বস্তু নাই। সেয়েহে, কলাৰ চৰিত্ৰ প্ৰকৃতি-অনুকূল আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল আৰু জলবায়ু-অনুকূল। উদাহৰণস্বৰূপে, মানুহে বিশ্বৰ দেশসমূহত নদীৰ সন্মুখভাগৰ কথা কয়, যেনে এই দেশবোৰত এই নদীৰ সন্মুখভাগ আছে। ভাৰতত হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি নদীৰ পাৰৰ ঘাটৰ এক পৰম্পৰা আছে। আমাৰ বহুতো উৎসৱ আৰু উদযাপন এই ঘাটসমূহৰ সৈতে জড়িত। একেদৰে, আমাৰ দেশত কুঁৱা, সৰোবৰ আৰু খটখটিযুক্ত কুঁৱাৰ এক সমৃদ্ধ পৰম্পৰা আছিল। সেয়া গুজৰাটৰ ৰাণী কী ভাৱেই হওক, বা ৰাজস্থান, আৰু দিল্লীয়েই হওক, আজিও আপুনি বহুতো খটখটিযুক্ত কুঁৱা দেখিবলৈ পাব। আৰু ৰাণী কি ভাৱৰ বিশেষত্ব হ'ল ই এটা বিপৰীতমুখী মন্দিৰ। অৰ্থাৎ, সেই সময়ৰ মানুহে কলা সৃষ্টিৰ বিষয়ে কেনেকৈ ভাবিছিল! মানে, এই সকলো পানী সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰৰ স্থাপত্য আৰু ডিজাইন চাওক! এইটো দেখাত কোনো এটা বিষ্ময়তকৈ কম নহয়। একেদৰে, ভাৰতৰ পুৰণি দুৰ্গসমূহৰ স্থাপত্যই সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহক আচৰিত কৰে। প্ৰতিটো দুৰ্গৰ নিজস্ব স্থাপত্য আৰু নিজস্ব বিজ্ঞান আছে। মই মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে সিন্ধুদুৰ্গত আছিলো, য'ত সাগৰৰ ভিতৰত এটা বিশাল দুৰ্গ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এইটো সম্ভৱ যে আপোনালোকৰ মাজৰ কিছুমানে জয়সালমেৰৰ পাটৱন কি হাভেলীও ভ্ৰমণ কৰিছিল! পাঁচটা অট্টালিকাৰ এই গোটটো এনেদৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যে ই প্ৰাকৃতিক শীততাপ নিয়ন্ত্ৰণৰ দৰে কাম কৰে। এই সকলোবোৰ স্থাপত্য কেৱল দীৰ্ঘস্থায়ী নহয়, পৰিৱেশগতভাৱেও বহনক্ষম আছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ কলা আৰু সংস্কৃতিৰ পৰা বহু কথা জানিবলৈ আৰু শিকিবলৈ সুযোগ পাইছে।
বন্ধুসকল,
কলা, স্থাপত্য আৰু সংস্কৃতি মানৱ সভ্যতাৰ বাবে বৈচিত্ৰ্য আৰু একতা দুয়োটাৰে উৎস হৈ আহিছে। আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ বৈচিত্ৰ্যময় ৰাষ্ট্ৰ, কিন্তু একে সময়তে সেই বৈচিত্ৰ্যই আমাক একত্ৰিত কৰে। মই কেৱল দুৰ্গৰ কথা কৈ আছো। যেতিয়া মই ১-২ বছৰ আগতে এটা অনুষ্ঠানৰ বাবে বুন্দেলখণ্ডলৈ গৈছিলো, তেতিয়া ঝান্সী দুৰ্গত এটা কাৰ্যসূচী আছিল। সেই সময়ত, মই তাত থকা চৰকাৰৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ আৰু পৰামৰ্শ দিছিলোঁ যে আমি দুৰ্গ পৰ্যটনৰ বাবে বুন্দেলখণ্ডৰ বিকাশ কৰা উচিত। পাছত তেওঁলোকে সকলো গৱেষণা কৰিছিল। প্ৰস্তুত কৰা গৱেষণা নথিপত্ৰই আপোনাক আচৰিত কৰিব কিয়নো কেৱল বুন্দেলখণ্ড বা কেৱল ঝান্সীতে নহয়, ওচৰৰ কেইবাখনো ঠাইতো দুৰ্গৰ এনে এক সমৃদ্ধ ঐতিহ্য আছে। অৰ্থাৎ, ই কিমান শক্তিশালী! যদি আমাৰ ললিত কলাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তাত গৈ শিল্পকৰ্ম কৰাৰ বাবে এখন প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰিব পাৰি তেন্তে ই অতি ভাল হ 'ব।
তেতিয়াহে বিশ্বই জানিব যে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে কি সৃষ্টি কৰিছিল। আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে যে ভাৰতত এই বৈচিত্ৰ্যৰ উৎস কি? ইয়াৰ উৎস হৈছে 'গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ' হিচাপে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা! কলা, স্থাপত্য আৰু সংস্কৃতি তেতিয়াহে বিকশিত হয় যেতিয়া সমাজত চিন্তাৰ স্বাধীনতা আৰু নিজৰ ধৰণে কাম কৰাৰ স্বাধীনতা থাকে। বিতৰ্ক আৰু আলোচনাৰ এই পৰম্পৰাৰ সৈতে, বৈচিত্ৰ্য স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে বিকশিত হয়। সেয়েহে আজিও যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰে সংস্কৃতিৰ কথা কয়, আমি সকলো ধৰণৰ বৈচিত্ৰ্যক আদৰণি জনাইছো আৰু সমৰ্থন কৰিছো। আমি দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু চহৰত জি-২০ আয়োজন কৰি বিশ্বৰ সন্মুখত এই বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত হৈছে এনে এখন দেশ যি 'আয়াং নিজঃ পৰোৱেটি গণন লঘুচেৎসম' ৰ ধাৰণা অনুসৰি জীয়াই আছে। অৰ্থাৎ, আমি পৃথকীকৰণৰ মানসিকতাৰ সৈতে বা কোনো সম্পৰ্কৰ অনুভূতি অবিহনে জীয়াই নাথাকো। আমি এনেকুৱা হয় যিয়ে আত্মীয়তা আৰু সম্প্ৰীতিৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰো। আমি সেই লোকসকল যি নিজৰ সলনি বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ বিষয়ে কথা কওঁ। আজি যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই নিজৰ বাবে এক উন্নত ভৱিষ্যত দেখিবলৈ পাইছে। যেনেকৈ ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ সৈতে জড়িত, ঠিক তেনেদৰে আমাৰ 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত'ৰ দৃষ্টিভংগীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনে, একেদৰে কলা আৰু স্থাপত্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পুনৰুজ্জীৱনেও ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বিকাশত অৰিহণা যোগাব। সমগ্ৰ বিশ্বৰ স্বাৰ্থ ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। আমি যোগৰ দৰে আমাৰ ঐতিহ্য আগবঢ়াই লৈ গৈছো। সেয়েহে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
যেতিয়া আমি আধুনিক বৈজ্ঞানিক মানৰ ওপৰত আয়ুৰ্বেদক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছিল। আমি আমাৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধবোৰ মনত ৰাখি এক বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ বাবে নতুন পছন্দ আৰু সংকল্প কৰিছিলো। আজি মিছন লাইফৰ দৰে অভিযানৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বই এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে আশাৰ কিৰণ লাভ কৰিছে। কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত যিমানেই শক্তিশালী হ'ব, সিমানেই ই সমগ্ৰ মানৱজাতিক উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
সভ্যতাই কেৱল মত বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি লাভ কৰে। সেয়েহে, এই দিশত বিশ্বৰ আন সকলো দেশৰ অংশগ্ৰহণ, তেওঁলোকৰ সৈতে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই বিচাৰো যে এই অনুষ্ঠানটো আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হওক, আৰু অধিক সংখ্যক দেশ একত্ৰিত হওক। মই নিশ্চিত যে এই অনুষ্ঠানটো এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব। সেই মনোভাৱেৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ! আৰু এইটো আপোনাৰ বাবে মাৰ্চ মাহলৈকে উপলভ্য। আমাৰ ইয়াত থকা প্ৰতিভা, আমাৰ পৰম্পৰা, প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি থকা প্ৰেম আৰু একেটা স্থানতে থকা সকলো বস্তু চাবলৈ গোটেই দিনটো লৈ ওলাই আহিবলৈ মই দেশবাসীক অনুৰোধ জনাইছো। বহুত বহুত ধন্যবাদ।
DISCLAIMER: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of India Art, Architecture & Design Biennale 2023 at Red Fort in Delhi
08 DEC 2023 9:36PM by PIB Delhi
Present in the event, my colleague Shri G. Kishan Reddy ji, Arjun Ram Meghwal ji, Meenakshi Lekhi ji, Diana Kellogg ji, guests from different countries of the world, all distinguished friends from the world of art, ladies and gentlemen!
This courtyard of the Red Fort is historical in itself. This fort is not just a building; it has historic significance. Several generations have passed before and after independence, but the Red Fort remains steadfast and ineffaceable. We heartily welcome you all to this World Heritage Site - Red Fort.
Friends,
Every nation has its unique symbols which acquaint the world with its history and values. And, the work of crafting these symbols is done by the art, culture and architecture of the nation. The capital Delhi is the hub of many such symbols which reflect the grandeur of Indian architecture. Therefore, this event of ‘India Art Architecture and Design Biennale’ being organized in Delhi is special in many ways. I was just looking at the pavilions built here, and I beg your forgiveness for coming late. There are so many things worth seeing and understanding that I got late in arriving here. And I had to skip 2-3 places. There are colours and creativity in these pavilions. There is culture in it as well as community connection. I congratulate the Ministry of Culture, all its officials, all the participating countries, and all of you for this successful launch. It is said here that a book is like a small window to see the world. And I believe that art is the highway to travel within the human mind.
Friends,
Bharat is a thousand of years old nation. There was a time when stories of Bharat's economic prosperity were known to the world. Even today, Bharat's culture and our ancient heritage attract tourists from all over the world. Today the country is taking that pride forward again with the spirit of ‘pride in heritage’. Today, work is being done with a sense of self-respect in every field related to art and architecture. Be it the development of our cultural centres like Kedarnath and Kashi, or reconstruction of Mahakal Mahalok, in the 'Azaadi Ka Amritkaal', Bharat is adding new dimensions to cultural prosperity and is making concrete efforts towards it. This Biennale happening in Bharat is another great step in this direction. Before this event, we have seen that the International Museum Expo was held here in Delhi itself. The Festival of Libraries was also organized in August. Through these programmes, our effort is to institutionalize the global cultural initiative in Bharat. A modern system should be developed. We want Bharat's events to be recognized in the world like the Biennales of Venice, Sao Paulo, Singapore, Sydney, Sharjah and Art Fairs of Dubai and London. And this is much needed because today the impact of technology on human life has increased so much that no one wants his society to become robotic. We are not supposed to create robots, but humans. And for that, feelings are needed, hope is needed, goodwill is needed, enthusiasm is needed, vigour is needed. We need ways to live between hope and despair. All these things are created through art and culture. Technology can work very quickly for calculations. And hence such things provide a great support for knowing and connecting to the inner potential of human beings.
And friends,
To achieve these goals, 'Atmanirbhar Bharat Centre for Design' has also been inaugurated today. This centre will provide a platform to promote the unique and rare crafts of Bharat. This will bring together artisans and designers and help them innovate according to the market. With this, the artisans will also get knowledge about design development, and they will also become proficient in digital marketing. And we know that Indian craftsmen have so much talent that with modern knowledge and resources they can leave their mark in the whole world.
Friends,
The process of setting up cultural spaces in 5 cities of Bharat is also a historic step. These cultural spaces to be built in Delhi as well as Kolkata, Mumbai, Ahmedabad and Varanasi will further enrich these cities culturally. These centres will also put forward innovative ideas to enrich local art. All of you have also decided 7 important themes for the next 7 days. In this, we will have to carry forward these themes of – ‘Deshaj Bharat Design’ (indigenous designs) and ‘Samatva’ as a mission. To enrich indigenous design, it is important to make sure that it becomes a part of study and research for our youth. The Samatva theme celebrates the participation of women in the field of architecture. I believe that the imagination and creativity of women will take this field to new heights.
Friends,
In Bharat, art, taste and colours are considered synonymous with life. Our ancestors have even said that - साहित्य संगीत कला विहीनः, साक्षात् पशुः पुच्छ विषाण हीनः। That is, the main difference between humans and other living beings is literature, music and art. That is, the habits of sleeping, waking up and filling the stomach are natural. But, it is art, literature and music that add flavour to human life and make it special. That is why, here, different needs of life, different responsibilities have been linked to Chatushashti Kala, or 64 arts. For example, musical instruments, dance and singing are forms of art. Among these, there are specific art forms like 'Udak-Vadyam' i.e. water instruments based on water waves etc. We have the art of 'Gandh-Yukti' for making different types of scents or perfumes. The art of 'Takshakarma' is taught for enamel and carving. ‘Suchivan-Karmani’ is an art to teach the intricacies of embroidery and weaving. By looking at the ancient clothes manufactured in Bharat, you can guess the level of perfection with which all these works were done here. It was said that the entire piece of cloth, muslin, was made in such a way that it could be passed through a ring. That means this was the power. In Bharat, carving and enamel work were also not limited to only decorative items. In fact, amazing artwork could also be seen on war-related items like swords, shields and spears. Moreover, I would like some people to brainstorm over this theme. In our country, ornaments were placed on our animals like horses, dogs, bulls and cows. The variety in these jewelleries and the art on it was a wonder. And there was a lot of perfection in it. They ensured that there was no physical pain caused to these animals. That is, if we look at these things in a comprehensive way, it tells us clearly how much potential it has!
Friends,
There have been many such art forms in our country. And this has been the ancient history of Bharat and even today we find its traces in every corner of Bharat. Kashi, my constituency, is the best example of this. Kashi is said to be indestructible because Kashi is the land of eternal flow of literature, music and arts along with Ganga. Lord Shiva who is considered as the creator of art forms in Hindu mythology, resides in the heart of Kashi. These art forms, these crafts and culture are like energy flow for human civilization. And energy is eternal; consciousness is indestructible. Therefore, Kashi is also imperishable.
Friends,
A few months ago, we started something new for the people who come from all over the world to see and experience the culture of Bharat. We ran Ganga Vilas Cruises, which took passengers on a cruise down the Ganga from Kashi to Assam. Many tourists from all over the world had come. It was a journey of about 45-50 days. In a single journey, they got to experience many cities, villages and areas situated on the banks of Ganga. And our human culture has also developed on the banks of rivers. If one travels to the banks of the river once, there is a huge opportunity to know the depth of life. And it was with this very idea that we started this, Ganga Cruise.
Friends,
Whatever may be the form of art, it is born close to nature. Here too, from what I saw, the element of nature relates to art. There is not a single thing outside it. Therefore, Art its character is pro-nature and pro-environment and pro-climate. For example, people talk about river fronts in the countries of the world, that in such and such country, there is this river front etc. Bharat has a tradition of ghats on the banks of rivers for thousands of years. Many of our festivals and celebrations are associated with these ghats. Similarly, there was a rich tradition of wells, Sarovar, and step wells in our country. Be it Gujarat's Rani Ki Vav, or Rajasthan, and Delhi, even today you will get to see many step wells. And the specialty of Rani Ki Vav is that it is an inverted temple. That is, how the people of those times might have thought about the art creation! I mean, look at the architecture and design of all these water collection points! It looks no less than a mega-marvel. Similarly, the architecture of the old forts and forts of Bharat also surprises people all over the world. Every fort has its own architecture and its own science. I was in Sindhudurg just a few days ago, where a huge fort is built inside the sea. It is possible that some of you may have also visited Patwon Ki Haveli in Jaisalmer! This group of five mansions was built in such a way that it works like natural air conditioning. All this architecture was not only long-lasting but also environmentally sustainable. That means the whole world has the opportunity to know and learn a lot from the art and culture of Bharat.
Friends,
Art, architecture and culture have been sources of both diversity and unity for human civilization. We are the most diverse nation in the world, but at the same time that diversity binds us together. I was just talking about forts. When I went to Bundelkhand for an event 1-2 years ago, there was a programme at Jhansi Fort. At that time, I talked to the government there and suggested that we should develop Bundelkhand for Fort Tourism. And later they conducted all the research. The research document that was prepared will surprise you because in Bundelkhand alone, there is such a rich heritage of forts, not just in Jhansi but several nearby places too. That is, it is so powerful! It would be great if a major competition could be organized for our fine arts students to go there and do art work. Only then will the world know what our ancestors have created. Have you ever wondered what is the source of this diversity in Bharat? Its source is Bharat's democratic tradition as the ‘Mother of Democracy’! Art, architecture and culture flourish only when there is freedom of thoughts in the society and freedom to work in one's own way. With this tradition of debate and dialogue, diversity automatically flourishes. That is why even today, when our government talks about culture, we welcome and support every kind of diversity. We showcased this diversity to the world by organizing G-20 in different states and cities of the country.
Friends,
Bharat is a country that lives by the idea of ‘अयं निजः परोवेति गणना लघुचेतसाम्’. That is, we do not live with the mindset of separation or without any sense of belongingness. We are the people who believe in kinship and harmony. We are the people who talk about the universe instead of self. Today, when Bharat is emerging as the biggest economy of the world, the whole world is seeing a better future for itself in it. Just as Bharat's economic growth is linked to the progress of the entire world, just as our vision of 'Atmanirbhar Bharat' brings new opportunities for the entire world, similarly, Bharat's revival in fields of art and architecture will also contribute to Bharat's cultural boost. The interests of the entire world are linked to it. We carried forward our heritage like Yoga. So today the whole world is benefiting from it.
When we started with our efforts to strengthen Ayurveda on modern scientific standards, the whole world understood its importance. We made new choices and resolutions for a sustainable lifestyle by keeping our cultural values in mind. Today, through campaigns like Mission LiFE, the whole world is getting a ray of hope for a better future. The stronger Bharat emerges in the field of art, architecture and design, the more it will benefit the entire humanity.
Friends,
Civilizations prosper only through interaction and cooperation. Therefore, the participation of all other countries of the world in this direction, our partnership with them is very important. I would like the event to expand further, with more and more countries coming together. I am confident that this event will prove to be an important beginning in this direction. In that spirit, thank you all very much! And this is available for you till the month of March. I request the countrymen to take out one whole day to see each and every thing - the kind of talents we have here, the tradition we have, the love we have for nature, and everything in one place. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.