গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুৰুগ্ৰামৰ মানেসৰত এনএছজি-ৰ ৪১ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন; বিশেষ অপাৰেচন প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ চৌহদৰ ভূমি পূজন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ়তাৰে ‘শূন্য সহনশীল’ নীতি গ্ৰহণ কৰিছে
এনএছজি-ৰ জোৱানসকলৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়লাভৰ দৃঢ়, সাহসী আৰু কৌশলগত পদ্ধতি ভাৰতৰ নিৰাপত্তা ইতিহাসত সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ হৈ আছে
বিশেষ অপাৰেচন প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ বাবে বিশেষ কমাণ্ডোসকলক অত্যাধুনিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ’ব
মুম্বাই, চেন্নাই, কলকাতা, হায়দৰাবাদ, আহমেদাবাদ আৰু জম্মুত এনএছজি হাব স্থাপনৰ পিছত অযোধ্যাত নতুন এনএছজি হাব স্থাপন কৰা হৈছে
চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকেই হওঁক, এয়াৰ ষ্ট্ৰাইকেই হওঁক, অপাৰেচন সিন্দূৰেই হওঁক, অপাৰেচন মহাদেৱেই হওঁক, আমাৰ নিৰাপত্তা সংস্থাই প্ৰমাণ কৰি দেখুৱাইছে যে সন্ত্ৰাসবাদী যি স্থানতেই লুকাই নাথাকক কিয়, সিহঁতক বিচাৰি উলিয়াই শাস্তি প্ৰদান কৰিব
২০১৯-ৰ পিছত ইউএপিএ আইন, এনআইএ আইন, পিএমএলএ-ৰ সংশোধন, সন্ত্ৰাসবাদৰ পুঁজিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা, পিএফআই-ৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা তথা এমএচি, চিচিটিএনএছ আৰু নেটগ্ৰিড স্থাপন কাৰ্য্যই সন্ত্ৰাসবাদৰ ওপৰত তীব্ৰ আঘাত হানিছে
পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইনে সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা দিছে, আদালতত সন্ত্ৰাসবাদী সাৰি যোৱা সুৰুঙাসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিছে
14 OCT 2025 5:40PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুৰুগ্ৰামৰ মানেসৰত ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা বাহিনীৰ (NSG) ৪১ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কাৰ্য্যসূচীত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণেৰে সমবেতসকলক সম্বোধন কৰে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনএছজি চৌহদত বিশেষ অপাৰেচন প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ (S.O.T.C.)-ৰ ভূমি পূজনো কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ইন্টেলিজেন্স ব্যুৰ’-ৰ সঞ্চালক, এনএছজি-ৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালেকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সৰ্বত্ৰ, সৰ্বোত্তম আৰু সুৰক্ষাৰ তিনি নীতিৰ লগতে সমৰ্পণ, সাহস আৰু ৰাষ্ট্ৰভক্তিক স্বকীয় গুণ হিচাপে লৈ এনএছজি-এ দেশত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে চাৰি দশক ধৰি এক উল্লেখযোগ্য যুদ্ধ চলাই আহিছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে অনুভৱ কৰে যে আমাৰ নিৰাপত্তা অতি নিৰাপদ হাতত আছে আৰু তেওঁলোকেই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আগবঢ়াই নিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনএছজি-ৰ জোৱানসকলৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়লাভৰ দৃঢ়, সাহসী আৰু কৌশলগত পদ্ধতি ভাৰতৰ নিৰাপত্তা ইতিহাসত সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ হৈ আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বিশেষ অপাৰেচন প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ (S.O.T.C.)-ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ৮ একৰ মাটিত ১৪১ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে কেন্দ্ৰটো স্থাপন কৰা হৈছে। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া বিশেষ কমাণ্ডোসকলক ইয়াত অত্যাধুনিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰটোত কেৱল এনএছজি-ৰ জোৱানসকলকেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশতে আৰক্ষী বাহিনীত স্থাপন কৰা সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ইউনিটকো সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশ এখনত কেৱল কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰে মোকাবিলা কৰিব নোৱাৰে; বৰঞ্চ সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীৰ বিশেষ ইউনিট, এনএছজি আৰু সকলো কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPF)-এ দেশৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই কেন্দ্ৰই অনাগত দিনত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ৰাষ্ট্ৰৰ যুঁজখনক তীব্ৰ কৰি তুলিব আৰু আমাৰ বাহিনীক চিৰসাজু কৰি ৰাখিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৮৪-ৰ পৰা এনএছজি-এ অপাৰেচন অশ্বমেধ, অপাৰেচন বজ্ৰ শক্তি আৰু অপাৰেচন ঢাংগুৰ দৰে অভিযানৰ লগতে অক্ষৰধাম আক্ৰমণ আৰু মুম্বাইত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ সময়তো সাহস আৰু সামৰ্থ্যৰে ৰাষ্ট্ৰখনক ৰক্ষাৰে সৰ্বত্ৰ, সৰ্বোত্তম আৰু সুৰক্ষাৰ তিনি নীতিক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। এনএছজি-ৰ সাহস আৰু নিষ্ঠাক লৈ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই গৌৰৱ অনুভৱ কৰে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে ঘোষণা কৰে যে অনাগত দিনত মোদী চৰকাৰে এনএছজি-ৰ কাম-কাজত উল্লেখযোগ্য ৰূপান্তৰ সাধন কৰিব। তেওঁ কয় যে মুম্বাই, চেন্নাই, কলকাতা, হায়দৰাবাদ, আহমেদাবাদ আৰু জম্মুত ইতিমধ্যে ছটা এনএছজি হাব স্থাপন কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে অযোধ্যাত এতিয়া নতুন এনএছজি হাব স্থাপন কৰা হৈছে। এই হাবত থকা কমাণ্ডোসকল নিজৰ জ’নত হঠাতে হোৱা যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ সবল সঁহাৰি দিবলৈ সদায় সাজু আৰু উপলব্ধ থাকিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনএছজি-ৰ মুখ্য কাৰ্য্যালয়ে সমগ্ৰ দেশতে এনএছজি-ৰ জোৱান আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ইউনিটসমূহক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান, উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ আদান-প্ৰদান আৰু বাহিনীসমূহৰ উপযুক্ততা নিশ্চিতকৰণত অহৰহভাৱে মনোনিৱেশ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীল নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২০১৯-ৰ পৰা মোদী চৰকাৰে দেশখনক সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভাবুকিৰ পৰা ৰক্ষাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। তেওঁ কয় মোদী চৰকাৰে অবৈধ কাৰ্য্যকলাপ প্ৰতিৰোধ আইন (UAPA) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা (NIA) আইন সংশোধনেৰে ধন সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধন আইন (PMLA) আৰু বলবৎকাৰী সঞ্চালকালয় (ED)-ক সক্ৰিয়কৰণেৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ পুঁজিৰ বৈজ্ঞানিক তদন্তৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিলে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে চৰকাৰে পপুলাৰ ফ্ৰন্ট অৱ ইণ্ডিয়া (PFI)-ক নিষিদ্ধ কৰিলে, মাল্টি এজেন্সী চেন্টাৰ (MAC)-ক সুদৃঢ় কৰিলে, ক্ৰাইম এণ্ড ক্রিমিনেল ট্ৰেকিং নেটৱৰ্ক এণ্ড চিষ্টেমছ (CCTNS) আৰু নেচনেল ইনটেলিজেন্স গ্ৰীড (CCTNS)-ৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ তদন্তকাৰী সংস্থাসমূহৰ সৈতে তথ্যৰ বিনিময় আৰম্ভ কৰা হৈছে। একেদৰে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে সুৰুঙাসমূহৰ সৈতে মোকাবিলাৰ বাবে তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইনত সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৫৭-ৰো অধিক ব্যক্তি আৰু সংগঠনক সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু সন্ত্ৰাসবাদী হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে। সিহঁতৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত সফল নিয়ন্ত্ৰণ সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা, চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক, এয়াৰ ষ্ট্ৰাইক আৰু অপাৰেচন সিন্দূৰৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীৰ নেটৱৰ্কৰ মূলত তীব্ৰ আঘাত হানিছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ নিৰাপত্তা সংস্থাসমূহে সন্ত্ৰাসবাদীক গভীৰতাৰ পৰাও বিচাৰি উলিয়াই শাস্তি দিব বুলি প্ৰমাণ কৰিছে। এতিয়া সন্ত্রাসবাদীয়ে বিশ্বৰ ক’তো লুকাই থাকি সাৰি যাব নোৱাৰে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে ভাৰতত আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰা পাকিস্তানী সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনৰ মুখ্য কাৰ্য্যালয়ৰ লগতে সিহঁতৰ প্ৰশিক্ষণ শিবিৰ আৰু লঞ্চ পেড ধ্বংস কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে অপাৰেচন মহাদেৱে পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ দোষীক নিধন কৰিলে, ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰৰ আস্থা বৃদ্ধি পালে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত চাৰিটা দশকত এনএছজি-ৰ জোৱানসকলে সমগ্ৰ দেশৰ ৭৭০-ৰো অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত গোপন অভিযান চলাইছে আৰু সম্ভাৱ্য সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক প্ৰতিহতকৰণৰ বাবে কৌশলগত পৰিকল্পনাৰে এটা ডাটা বেংক গঠন কৰিছে। তদুপৰি এনএছজি-এ চিকিৎসালয়, ধৰ্মীয় স্থান, আন-আন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠান, জলপথ, ভাৰতৰ সংসদৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে নিখুঁত পৰিকল্পনা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মহাকুম্ভই হওঁক, পুৰীৰ ৰথ যাত্ৰাই হওঁক বা যিকোনো ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানেই হওঁক, এনএছজি সাহস, নিষ্ঠা আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে অনাগত দিনত মোদী চৰকাৰে এনএছজি-ক অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ কাম-কাজতো উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে এনএছজি-এ চাৰি দশকৰ উত্তৰাধিকাৰক আগন্তুক বহু বছৰলৈকে অক্ষুণ্ণ ৰাখিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে ২০১৯-ৰ পৰা কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (CAPF) জোৱানসকলে গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ অংশ হিচাপে ৬.৫ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণেৰে দেশৰ সেউজ আৱৰণৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁ কয় যে চিএপিএফ-ৰ জোৱানসকলে নিজৰ সন্তানৰ দৰেই এই গছ-গছনিবোৰক লালন-পালনেৰে পৰিবেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses 41st Foundation Day celebration of NSG in Manesar, Gurugram; also performs groundbreaking ceremony for the Special Operations Training Centre campus
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has firmly adopted a 'zero tolerance' policy against terrorism
The resolute, courageous, and strategic manner in which NSG personnel have fought against terrorism, delivering results, is etched in golden letters in India’s security history
The Special Operations Training Centre will provide state-of-the-art training to special commandos for the fight against terrorism
A new NSG hub is being established in Ayodhya, following the establishment of NSG hubs in Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, Ahmedabad, and Jammu
Whether it is surgical strikes, air strikes, Operation Sindoor, or Operation Mahadev, our security agencies have proven that they will track down and punish terrorists no matter where they hide
Post-2019, amendments to the UAPA Act, NIA Act, PMLA, measures against terror funding, the ban on PFI, and the establishment of MAC, CCTNS, and NATGRID have delivered strong blows to terrorism
For the first time, the three New Criminal Laws have defined terrorism, addressing the loopholes that terrorists exploited in courts
14 OCT 2025 5:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 41st Foundation Day celebration of the National Security Guard (NSG) in Manesar, Gurugram, as the chief guest. The Home Minister also performed the ground-breaking ceremony for the Special Operations Training Centre (S.O.T.C.) at the NSG campus. The event was attended by several dignitaries, including the Union Home Secretary, Director of the Intelligence Bureau, and the Director General of NSG.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that with the three principles of Sarvatra, Sarvottam, and Suraksha, along with Samarpan, Saahas and Rashtrabhakti as its virtues, the NSG has fought a significant battle against terrorism in the country for four decades. He said that every citizen of the country feels assured that our security and the fight against terrorism are in very safe hands. Shri Shah stated that the resolute, courageous, and strategic manner in which NSG personnel have fought against terrorism, delivering results, is etched in golden letters in India’s security history.
Union Home Minister said that the foundation stone for the Special Operations Training Centre (S.O.T.C.) was laid today. He said that this centre, being built on 8 acres of land at a cost of Rs. 141 crore, will provide state-of-the-art training to special commandos combating terrorism. At the S.O.T.C, not only NSG personnel but also anti-terror units established within police forces across the country will be trained with cutting-edge technology to prepare them for the fight against terrorism. Shri Shah emphasized that in a vast country like India, the central government alone cannot tackle terrorism; rather, all state governments, special units of state police forces, NSG, and all Central Armed Police Forces (CAPFs) must work together to ensure the country's safety. He added that this S.O.T.C will, in the coming days, sharpen the nation’s fight against terrorism and keep our forces ever-ready.
Shri Amit Shah said that since 1984, the NSG has embodied the three principles of Sarvatra, Sarvottam and Suraksha, safeguarding the nation with bravery and capability through operations like Operation Ashwamedh, Operation Vajra Shakti, and Operation Dhangu, as well as during the Akshardham attack and the Mumbai terrorist attacks. He said that the entire nation takes pride in the NSG's courage and dedication. Shri Shah announced that in the coming days, the Modi government will bring significant changes to the NSG's operations. He said that six NSG hubs have already been established in Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, Ahmedabad, and Jammu, where NSG commandos are stationed round the clock for 365 days of year. The Home Minister added that a new NSG hub is now being established in Ayodhya. The commandos at this hub will always be ready and available to provide a strong response to any sudden terrorist attack in their zone. Shri Shah emphasized that the NSG headquarters will continuously focus on training NSG personnel and anti-terrorism units of state police forces across the country, sharing best practices, and ensuring the fitness of the forces.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has adopted a zero-tolerance policy against terrorism. He said that since 2019, the Modi government has been taking significant steps to protect the country from terrorist threats. He highlighted that the Modi government amended the Unlawful Activities Prevention Act (UAPA) and the National Investigation Agency (NIA) Act, activated the Prevention of Money Laundering Act (PMLA) and the Enforcement Directorate (ED) to choke the funding of terror groups, and established a system for scientific investigation of terror funding. Shri Shah added that the government banned the Popular Front of India (PFI), strengthened the Multi Agency Center (MAC), initiated data sharing with investigative agencies across the country through Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS) and National Intelligence Grid (NATGRID), and, for the first time, defined terrorism in three new criminal laws to address loopholes.
Shri Amit Shah said that over 57 individuals and organizations have been declared as terrorist organizations and terrorists, enabling successful control over their activities. He said that the Modi government, through actions like the abrogation of Article 370, surgical strikes, air strikes, and Operation Sindoor, has dealt severe blows to the core of terrorist networks. He said that our security agencies have proven that they will track down and punish terrorists even from the depths. Now, terrorists cannot hide anywhere in the world. The Home Minister added that Operation Sindoor destroyed the headquarters of Pakistani terror groups planning attacks on India, along with their training camps and launch pads. He further said that Operation Mahadev eliminated the perpetrators of the Pahalgam terrorist attack, thereby boosting the nation's confidence in our security forces.
Union Home Minister said that over the past four decades, NSG personnel have conducted reconnaissance of over 770 critical locations across the country and created a data bank with strategic plans to counter potential terrorist attacks. Moreover, the NSG has meticulously planned the security of hospitals, religious sites, other vital institutions, waterways, and the Parliament of India. Shri Shah highlighted that whether it is the Mahakumbh, Puri’s Rath Yatra, or any religious event, the NSG has become a symbol of courage, dedication, and security. He said that in the coming days, the Modi government will not only equip the NSG with cutting-edge technology but also bring significant changes to its operations. He expressed confidence that the NSG will continue to uphold its four-decade legacy for many years to come.
Shri Amit Shah also said that since 2019, personnel of the Central Armed Police Forces (CAPFs) have planted over 6.5 crore saplings as part of a tree plantation campaign, contributing significantly to preserving the country’s greenery. He said that CAPF personnel have nurtured these plants like their own children, playing a major role in protecting the environment.