PIB Backgrounder
ଭାରତରେ କୁଷ୍ଠରୋଗ: ରୋଗମୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା
05 OCT 2025 11:12AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ
• ଭାରତର କୁଷ୍ଠ ବ୍ୟାଧି ହାର ୧୯୮୧ ମସିହାରେ ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୫୭.୨ ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ମାତ୍ର ୦.୫୭ ହୋଇଛି।
• ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ, ଶିଶୁ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୪-୧୫ ମସିହାରେ ୯.୦୪% ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ମସିହାରେ ୪.୬୮% ହୋଇଛି।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୬୩୮ଟି ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୧ ରୁ କମ୍ ବ୍ୟାଧି ହାର ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ନିରାକରଣ ସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି।
କୁଷ୍ଠ ରୋଗ କ?
କୁଷ୍ଠ ରୋଗ, କିମ୍ବା ହାନସେନ ରୋଗ, ମାଇକୋବ୍ୟାକ୍ଟେରିୟମ୍ ଲେପ୍ରେ ଜୀବାଣୁ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ। ସଂକ୍ରମଣ ସ୍ନାୟୁ, ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ନଳୀ, ଚର୍ମ ଏବଂ ଆଖିକୁ ସଂକ୍ରମଣ କରିପାରେ। ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ବିଚିତ୍ର ଚର୍ମ ପ୍ୟାଚ୍, ସ୍ପର୍ଶ ଅନୁଭବ କରିବାର କ୍ଷମତା ହ୍ରାସ, ଚାପ, ଯନ୍ତ୍ରଣା, ଗରମ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା, ମାଂସପେଶୀ ଦୁର୍ବଳତା, ଅଣନିଶ୍ୱାସୀ ଘା’, ବିଶେଷକରି ହାତ, ପାଦ ଏବଂ ମୁହଁରେ ବିକୃତି ଏବଂ ବନ୍ଦ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥତା ଆଖି ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଦୃଷ୍ଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଚିକିତ୍ସା ନ ହୋଇଥିବା ମାମଲା ସହିତ ନିକଟ ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ସମ୍ପର୍କ ସମୟରେ କୁଷ୍ଠ ନାକ ଏବଂ ମୁହଁରୁ ବୁନ୍ଦା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୁଏ। ଏହି ରୋଗ ଭୟଙ୍କର କାରଣ ଏହା ବିକୃତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ; ଏହି ରୋଗ ସହିତ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ସାମାଜିକ କଳଙ୍କ ଜଡିତ କୁଷ୍ଠ ମଲ୍ଟିବାସିଲାରି କିମ୍ବା ପାଉସିବାସିଲାରି ହୋଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ ମଲ୍ଟିବାସିଲାରି କୁଷ୍ଠ ସ୍ଲିଟ୍-ସ୍କିନ୍ ସ୍ମିଅର୍ ପରୀକ୍ଷାରେ ବାସିଲିର ଉଚ୍ଚ ଘନତ୍ୱ ଦେଖାଏ, ପାଉସିବାସିଲାରି କୁଷ୍ଠ ମାମଲା ସ୍ଲିଟ୍-ସ୍କିନ୍ ସ୍ମିଅର୍ ପରୀକ୍ଷାରେ କେବଳ କିଛି କିମ୍ବା କୌଣସି ବାସିଲି ଦେଖାଏ ନାହିଁ। ୧୯୮୩ ମସିହାରେ ଭାରତରେ ମଲ୍ଟିଡ୍ରଗ୍ ଥେରାପି (ଏମ୍‌ଡିଟି) ପ୍ରଚଳନ କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାରେ ଏକ ବିପ୍ଳବୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା। ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଏମ୍‌ଡିଟି ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏମ୍‌ଡିଟି ସହିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଅକ୍ଷମତା ଏବଂ ବିକୃତିକୁ ରୋକିପାରିବ। ଏମ୍‌ଡିଟି ପ୍ରଚଳନ ପରଠାରୁ, ରୋଗର ପ୍ରକୋପ ଏବଂ ପ୍ରସାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। (ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ [WHO], ୨୦୨୪)।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଭାରତର ପରିସ୍ଥିତି
୧୯୫୧ ମସିହାର ଦଶବର୍ଷୀୟ ଜନଗଣନାରେ ୧୩,୭୪,୦୦୦ ଏବଂ ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୩୮.୧ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିଲା। ଭାରତ ସରକାର କୁଷ୍ଠ ରୋଗକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୫୪-୫୫ ମସିହାରେ ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଚତୁର୍ଥ ପଞ୍ଚବାର୍ଷିକ ଯୋଜନା ଅବଧି (୧୯୬୯-୧୯୭୪) ସମୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ତେଣୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ମିଳିଥିଲା। ଏହି ସମୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଅତିରିକ୍ତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଏନ୍‌ଜିଓ ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ କୁଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସରକାର ୧୯୮୩ ମସିହାରେ ପ୍ରଚଳିତ ଏକ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଣ୍ଟିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା (SET) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଏନ୍‌ଜିଓ ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ମଧ୍ୟମ/ନିମ୍ନ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସହରାଞ୍ଚଳ କୁଷ୍ଠ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ୨୫,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଜଣେ ପାରାମେଡିକାଲ୍ କର୍ମଚାରୀ ନିୟୋଜିତ ଥିଲେ - ଯାହାକୁ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର କୁହାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ଜଣ ପାରାମେଡିକାଲ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣେ ଅଣ-ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଥିଲେ। ପାରାମେଡିକାଲ୍ କର୍ମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ସମୟ ଅବଧିରେ ସମଗ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟାର "ସର୍ଭେ" କରି କୁଷ୍ଠ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଘର ଖୋଜାଖୋଜି କରିଥିଲେ। ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କଷ୍ଟକର ସ୍ଲିଟ୍ ସ୍ମିୟର କୌଶଳ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲା, ନିଶ୍ଚିତ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ୧୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ ରହିଥିଲା।
କୁଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୁଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ୟୁନିଟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ମଧ୍ୟମରୁ ନିମ୍ନ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ, ମୋବାଇଲ କୁଷ୍ଠ ଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା । ଗ୍ରାମର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ମାସିକ କୁଷ୍ଠ କ୍ଲିନିକ୍‌ରେ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଥିଲା। ଏହା ଉନ୍ନତ ଅନୁପାଳନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୋଗୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ କ୍ଲିନିକ୍‌କୁ ଆସିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲାଏଥିସହିତ ଏହା କଳଙ୍କ ଧାରଣା ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ସେଟ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅଂଶ ଭାବରେ ଘର ଘର ପରିଦର୍ଶନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଥିଲା। ଏହା ସମ୍ଭବତଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇଇସି ର ଉତ୍ପତ୍ତି ଥିଲା। ଭାରତର ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟାସ ୧୯୫୫ ମସିହାରେ ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (NLCP) ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଯାହା ଏକ ଭୂଲମ୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା ଏବଂ ଡାପସୋନ୍ ମୋନୋଥେରାପି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥିଲା। ଡାପସୋନ୍ ସହିତ ମୋନୋଥେରାପି କୁଷ୍ଠ ମାମଲା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
୧୯୮୨ ମସିହାରେ, ଏହି ଜୀବାଣୁନାଶକ ଔଷଧ ସହିତ ମଲ୍ଟି ଡ୍ରଗ୍ ଥେରାପି (MDT) ସହିତ କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଚିକିତ୍ସା - ଡାପସୋନ ବ୍ୟତୀତ ରିଫାମ୍ପିସିନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟାକ୍ଟିରୋଷ୍ଟାଟିକ୍ ଔଷଧ କ୍ଲୋଫାଜିମିନ୍ କୁଷ୍ଠ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମାନକ ଭାବରେ ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା। ୧୯୮୩ ମସିହାରେ ଏମ୍‌ଡିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ - ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (NLEP) ର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଭାରତର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୟାସ - କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରଭାବିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛି । ତୁରନ୍ତ - ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ହେଉଛି ମୁଖ୍ୟ ରଣନୀତି, କାରଣ ବିଳମ୍ବରେ ଚିକିତ୍ସା ସ୍ଥାୟୀ ଅକ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ନିରାକରଣ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (NHM) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏନ୍‌ଏଲଇପି ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନା ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯାଏ, ଯାହାର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା, ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ କ୍ଷମତା। ଏମ୍‌ଡିଟିର ପରିଚୟ, ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (IEC) ରଣନୀତି କୁଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ବିପୁଳ ସଫଳତା ଆଣିଥିଲା। ୧୯୮୧ରେ କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ପ୍ରସାର ହାର ଯାହା ୫୭.୨ /୧୦,୦୦୦ ଥିଲା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯୮୪ ସୁଦ୍ଧା ୪୪.୮ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୨.୪ କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା। ୧୯୮୧ ରେ ନୂତନ ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରେଡ୍ II ବିକୃତି (ଦୃଶ୍ୟମାନ ବିକୃତି) ହାର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା; ଏବଂ ୨୦୦୪ ସୁଦ୍ଧା, ଏହା କେବଳ ୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୯୯୩-୨୦୦୦ ଏବଂ ୨୦୦୧-୨୦୦୪) ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ସହାୟତା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆଇଇସି ନବସୃଜନକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇଥିଲା। ଏନ୍‌ଜିଓ, ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ, ଦାନିଦା, ଏବଂ ବିବିସି, ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‌ଟି ଏବଂ ସୋମାକ୍‌ ପରି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଭାଗୀତା: ଲିଣ୍ଟାସ୍ ପ୍ରସାର ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ମହିଳା, ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ କଳଙ୍କକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା, ସହାୟକ ନର୍ସ ମିଡ୍ୱାଇଫ୍ (ANM) ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମଚାରୀ (AWWs) ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୦୪ରେ, ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୨୫୦ଟି ଜିଲ୍ଲା କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲେ (ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଗୋଟିଏରୁ କମ୍ ପ୍ରଚଳନ ହାର ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ) ଏବଂ ୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର ନିକଟତର ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କୁଷ୍ଠ ମାମଲା ଖୋଜିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାପର ଅଭିଯାନ ସହିତ, ରୋଗର ଏହି ପ୍ରକାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ମାମଲା ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକ ବଡ଼ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମର୍ଥିତ ପ୍ରକଳ୍ପ (୨୦୦୧-୦୪) ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ବିକୃତି ହାରକୁ ୨ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ଆଣିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୦୫ ସୁଦ୍ଧା କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ଜାତୀୟ ନିରାକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲା।
ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ଅଧୀନରେ ଭାରତର କୁଷ୍ଠ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
1. ମାଗଣା ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ସମସ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏମ୍‌ଡିଟି ସହିତ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରୋଫାଇଲାକ୍ସିସ୍ (PEP) ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ଅଧୀନରେ ରୋଗୀଙ୍କ ସୁସ୍ଥ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏକକ ଡୋଜ୍ ରିଫାମ୍ପିସିନ୍ (SDR) ସହିତ। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ପାଉସି (PB) ଏବଂ ମଲ୍ଟିବାସିଲାରୀ (MB) ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ରିପଲ୍ ଔଷଧ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
2. ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ଅଭିଯାନ - (i) କୁଷ୍ଠ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ଅଭିଯାନ (LCDC): ଘର ଘର ବୁଲି ସର୍ଭେ, ବିଶେଷକରି ଉଚ୍ଚ-ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ (ii) କେନ୍ଦ୍ରିତ କୁଷ୍ଠ ଅଭିଯାନ: ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭେ ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରେଡ୍ II ଅକ୍ଷମତା କିମ୍ବା ଶିଶୁ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି (iii) କଷ୍ଟକର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ବିପଦ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା (iv) ସୁସ୍ଥ ସମ୍ପର୍କ ନୂତନ ଚିହ୍ନଟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷା (v) ଅତି କମରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମାମଲା ପାଇଁ ପଶ୍ଚାଦବର୍ତ୍ତୀ ସମ୍ପର୍କ ଟ୍ରେସିଂ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା (vi) କମ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ABSULE
3. ଅକ୍ଷମତା ନିବାରଣ, ଚିକିତ୍ସା ପୁନର୍ବାସ (DPMR) ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସହାୟତା: ସେବା ମାଇକ୍ରୋ ସେଲୁଲାର ରବର (MCR) ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ରୋଗୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ଜୋତା, ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଯତ୍ନ କିଟ୍, ସାହାଯ୍ୟ ଏବଂ ଉପକରଣ ଯେପରିକି ସ୍ପ୍ଲିଣ୍ଟ, ଆଶାବାଡ଼ି ଇତ୍ୟାଦି, ଅଲସର ଏବଂ କୁଷ୍ଠ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନା, ଏବଂ ₹୧୨,୦୦୦ ମଜୁରୀ କ୍ଷତି ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ସହିତ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
4. ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ: ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ତାଲିମ - ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ଟେକ୍ନିସିଆନ୍, ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ (ଆଶା)।
5. ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ରିପୋର୍ଟିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କଳଙ୍କର ଧାରଣା ଏବଂ ଭେଦଭାବକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ସଚେତନତା: କୁଷ୍ଠ ବିରୋଧୀ ଦିବସ ଏବଂ ଆଇଇସି ପରି ସ୍ପର୍ଶ କୁଷ୍ଠ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏଲ୍‌ସିଡିସି ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ କଳଙ୍କ ଧାରଣା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ କରାଯାଇଥାଏ
6. ଭେଦଭାବମୂଳକ ଆଇନ ଉଚ୍ଛେଦ: ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟମାନ ଭେଦଭାବମୂଳକ ଆଇନ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
7. କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ଉନ୍ନତ ନଜର ଏବଂ ବିଜ୍ଞପ୍ତି:
1. ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର - ସରକାରୀ, ବେସରକାରୀ, ଏନଜିଓ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଇତ୍ୟାଦି ଦ୍ୱାରା କୁଷ୍ଠ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
2. କୁଷ୍ଠ ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶା-ଆଧାରିତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ (ABSULS) ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ମାମଲା ସନ୍ଧାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି।
1. ରିପୋର୍ଟିଂ ସିଷ୍ଟମର ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ - ରୋଗୀ ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଔଷଧ ଷ୍ଟକ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ରିପୋର୍ଟିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ନିକୁଷ୍ଠ 2.0 ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
୨୦୧୫ ମସିହାରୁ, ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ଅଧୀନରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଅକ୍ଷମତା ରୋକିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି।
୨୦୨୩-୨୦୨୭ କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା (NSP) ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ପ୍ରଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ରଣନୀତି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ରଣନୀତି ବିଶ୍ୱ କୁଷ୍ଠ ରଣନୀତି ୨୦୨୧-୨୦୩୦ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଉଷ୍ଣକଟିବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ପାଇଁ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୨୧-୨୦୩୦ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ,
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ସଂକ୍ରମଣକୁ ବାଧା ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ରଣନୀତି ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଏବଂ କମ୍ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଜାୟ ରଖି ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ରଣନୀତିଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି: (i) ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା; (ii) ଦ୍ରୁତ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା; (iii) ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍; (iv) ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଉପକରଣ ଓ କୌଶଳର ପରିଚୟ; (v) ସମସ୍ତ ମାମଲା ସମ୍ପର୍କିତ ଲୋକଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ କେମୋପ୍ରୋଫାଇଲାକ୍ସିସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା; (vi) ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିରାପଦ ଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟୀକା ପ୍ରଚଳନ କରିବା; (vii) ଆଣ୍ଟି-ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ପ୍ରତିକୂଳ ଔଷଧ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଚଳନ କରିବା; (viii) ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିରୀକ୍ଷଣ ଓ ନିରୋଗ ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବା; (ix) କୁଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବହୁ-ରୋଗ ସେବା ସମନ୍ୱୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା; (x) ନୂତନ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ଫଳାଫଳ; ଏବଂ (xi) ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗାଯୋଗ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା।
ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଚଳିତ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାର ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଦ୍ୟମାନ ପକ୍ଷପାତିତାମୂଳକ ଆଇନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୨୩-୨୦୨୭ କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ଯାହା ଅତି କମରେ କ୍ରମାଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ନୂତନ ଶିଶୁ ମାମଲା ଶୂନ୍ୟ ହେବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ। ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରତିରୋଧ ହାସଲ କରିବା ପରେ, ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଅତି କମରେ କ୍ରମାଗତ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟ ନୂତନ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇ ନ ଥିବା ରୋଗ ଭାବରେ କୁଷ୍ଠ ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଅନୁସରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ନିରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସାଂସ୍ଥାଗତ ସ୍ମୃତି ସହିତ ଏକ "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସରକାର" ଏବଂ "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସମାଜ" ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି।
NLEP ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ
1. କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୨୩-୨୭: ରଣନୀତି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ରଣନୀତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ପ୍ରସାରରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ।
2. ସଂକ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚକାଙ୍କ ମାମଲାକୁ ସମ୍ପର୍କ ଟ୍ରେସିଂ କରାଯାଏ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟ ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରୋଫିଲାକ୍ସିସ୍ (PEP) ପରିଚାଳନା କରାଯାଏ।
3. ୩୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୁଷ୍ଠ ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
4. ଶିଶୁମାନଙ୍କ (୦-୧୮ ବର୍ଷ) ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ କୁଷ୍ଠ ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (RBSK) ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କିଶୋର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (RKSK) ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
5. ଅକ୍ଷମତା ନିବାରଣ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପୁନର୍ବାସ (DPMR) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଯଥା, ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପରିଚାଳନା, ମାଇକ୍ରୋସେଲ୍ୟୁଲାର ରବର (MCR) ଜୋତା, ସହାୟକ ଏବଂ ଉପକରଣ, ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ-ଯତ୍ନ କିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି
6. ନିକୁଷ୍ଠ ୨.୦: କୁଷ୍ଠ ରୋଗୀଙ୍କ ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅନୁସରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ସେବାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ରେକର୍ଡିଂ, ରିପୋର୍ଟିଂ ଏବଂ କୁଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ପୁନଃନିର୍ମିତ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ଆଇସିଟି ପୋର୍ଟାଲ୍ ୩୦ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୩ (ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ-ନିରୋଧୀ ଦିବସ) ରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
7. ପ୍ରତିରୋଧୀ କୁଷ୍ଠ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ-ନିରୋଧୀ ଦିବସ ୨୦୨୩ ସମୟରେ କୁଷ୍ଠ-ନିରୋଧୀ ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧୀ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ-ନିରୋଧୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
8. କୁଷ୍ଠ ରୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚା।
9. ଭାରତରେ କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ସଂଶୋଧିତ ବର୍ଗୀକରଣ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଯେପରି MoHFW, GOI ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କୁଷ୍ଠ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ୧୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। କୁଷ୍ଠ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ।
10. ଆଦିବାସୀ ସେଲରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ମୋଟ ୧୭ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନିକୁଷ୍ଠ ୨.୦ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ପିଭିଟିଜି ପାଇଁ ଟ୍ୟାଗିଂ ସିଷ୍ଟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା, ଯାହାକୁ ପିଏମ୍‌-ଜନମନ ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ (ପିଭିଟିଜି) ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି।
11. କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
12. ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୧ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଚଳନ ହାର ଥିବା ୧୨୧ ଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତଦାରଖ ଢାଞ୍ଚା।
13. ୧ ରୁ ଅଧିକ ପିଆର, ଉଚ୍ଚ ଶିଶୁ ଏବଂ ଅକ୍ଷମତା ଥିବା ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରିତ ରଣନୀତି।
NLEP ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଫଳାଫଳ
• ଭାରତ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୦୫ରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ନିରାକରଣ ସ୍ଥିତି ହାସଲ କରିଥିଲା ​​ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରଚଳନ ହାର <ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୧ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଜାୟ ରଖିଛି। ସେବେଠାରୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପ-ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୬୩୮ଟି ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଚଳନ ହାର ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ <୧ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି।
• ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତର କୁଷ୍ଠ ବ୍ୟାଧି ହାର ୧୯୮୧ରେ ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ରେ ୫୭.୨ ଏବଂ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ରେ ୦.୬୯ ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୦.୫୭କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ନୂତନ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହାର ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦,୦୦୦ରେ ୯.୭୩ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦,୦୦୦ରେ ୭.୦କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ନୂତନ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ଶିଶୁ ମାମଲା ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୪ ରେ ୯.୦୪% ରୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ୧୫ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୪.୬୮% କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ସକ୍ରିୟ ପ୍ରସାରଣ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରୟାସକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
• ପ୍ରତି ନିୟୁତ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଗ୍ରେଡ୍ ଅକ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪-୧୫ ରେ ପ୍ରତି ନିୟୁତ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୪.୬୮ କୁଷ୍ଠ ମାମଲାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୧.୮୮ କୁଷ୍ଠ ମାମଲାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଲୁଚି ରହିଥିବା ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ମାମଲା ଖୋଜିବା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
• କୁଷ୍ଠ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସୁସ୍ଥ ସମ୍ପର୍କକୁ ସିଙ୍ଗଲ୍ ଡୋଜ୍ ରିଫାମ୍ପିସିନ୍ (PEP-SDR) ସହିତ ପୋଷ୍ଟ ଏକ୍ସପୋଜର୍ ପ୍ରୋଫିଲାକ୍ସିସ୍ ର ପ୍ରତିରୋଧକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଶାସିତ କରାଯାଏ।
• ପ୍ରସାରଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ବାଧା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସିତ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୯-୨୦ ରେ ୭୧% ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୯୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଏଲ୍‌ସିଡିସି ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ମାମଲା ଅନୁସନ୍ଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବର୍ଷକୁ ଦୁଇଥର ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ, ଏଲ୍‌ସିଡିସି ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟ ୨୭,୪୨୮ ନୂତନ ମାମଲା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା।
• ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (RBSK), ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କିଶୋର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (RKSK), ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସହିତ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ସମସ୍ତ ବୟସ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସ୍କ୍ରିନିଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତି ୧୦୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ରାଜ୍ୟ-ୱାରୀ ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ପ୍ରଚଳନ ହାର
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ
ପିଆର/୧୦,୦୦୦
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ
ପିଆର/୧୦,୦୦୦
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
0.46
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
0.11
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
0.15
ଓଡ଼ିଶା
1.37
ଆସାମ
0.26
ପଞ୍ଜାବ
0.14
ବିହାର
0.85
ରାଜସ୍ଥାନ
0.14
ଛତିଶଗଡ
1.80
ସିକ୍କିମ୍
0.17
ଗୋଆ
0.45
ତାମିଲନାଡୁ
0.26
ଗୁଜୁରାଟ
0.38
ତେଲେଙ୍ଗାନା
0.46
ହରିୟାଣା
0.13
ତ୍ରିପୁରା
0.02
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
0.14
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
0.37
ଝାଡଖଣ୍ଡ
1.46
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
0.22
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର
0.07
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
0.46
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
0.27
ଏ ଏବଂ ଏନ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ
0.19
କେରଳ
0.11
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
1.35
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
0.82
ଡିଡି & ଡିଏନ୍‌ଏଚ
0.63
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
1.12
ଦିଲ୍ଲୀ
0.71
ମଣିପୁର
0.05
ଲାକ୍ଷାଦୀପ
0.14
ମେଘାଳୟ
0.03
ଲଦାଖ
0.33
ମିଜୋରାମ
0.10
ପୁଡୁଚେରୀ
0.11
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସହଭାଗୀତା
ମାଗଣା ଏମ୍‌ଡିଟି ଔଷଧ ଯୋଗାଣ, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା, ସ୍ୱାଧୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଦାରଖ ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିଛି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି (୧୯୯୧) ରେ, ଭାରତ ୨୦୦୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା କୁଷ୍ଠ ରୋଗକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଥିଲା। ଯଦିଓ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୦୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା, ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଥିଲା, ୨୦୦୪ ସୁଦ୍ଧା ୧୭ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୨୫୦ ଜିଲ୍ଲା ନିରାକରଣ ହାସଲ କରିଥିଲା।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) ଭାରତର ସଂଶୋଧିତ କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ଅଭିଯାନ (MLECs), ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏବଂ କଷ୍ଟକର ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା। ଏହା ବିହାରରେ ଆଚରଣ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ (COMBI) ରଣନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥିଲା।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ କୁଷ୍ଠ ରଣନୀତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବୈଷୟିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ବିକାଶରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଭାରତ ୨୦୦୬ ମସିହାରୁ "ଦି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଆପିଲ୍"ର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ଆସିଛି ଯାହା କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯେଉଁ ଅନ୍ୟାୟ ବୈଷମ୍ୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ଅନ୍ତ ପାଇଁ ସଚେତନତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ଷିକ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏନ୍‌ଟିଡି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ନିରାକରଣର ଛାୟା ତଳେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) ଭାରତ ଦେଶ ସହଯୋଗ ରଣନୀତିରେ, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ର ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପାଇଁ କୁଷ୍ଠ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି। ଏଥିରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ପୋଷ୍ଟ-ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରୋଫାଇଲାକ୍ସିସ୍ (ପିଇପି)କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, କଳ୍ପନା ଏବଂ ଭେଦଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସାପ୍ତାହିକ ମହାମାରୀ ରିପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କୁଷ୍ଠ ପରିସ୍ଥିତି, ୨୦୦୬ ରେ, ଭାରତକୁ ସେହି ଦେଶ ତାଲିକାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେଉଁମାନେ କୁଷ୍ଠ ରୋଗକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦୂର କରିପାରି ନଥିଲେ।
୨୦୨୩ ମସିହାରେ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) କୁଷ୍ଠ ରୋଗକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦୂର କରିବାର ୨୦୦୫ ମସିହାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲା, ଯାହା ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିଆସୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ, ନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ବିରୋଧୀ ସଂଘ (ଆଇଏଲ୍‌ଇପି), ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏନ୍‌ଜିଓ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ଆଇଏଲ୍‌ଇପି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଏନ୍‌ଜିଓ : ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି ମଧ୍ୟ ଆଇଏଲ୍‌ଇପି ସଂଗଠନ, ସାସାକାୱା ହେଲ୍ଥ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଜିରୋ କୁଷ୍ଠ ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ଜିପିଜେଡ୍‌ଏଲ୍‌), ହିନ୍ଦ୍ କୁଷ୍ଠ ନିବାରଣ ସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏନ୍‌ଜିଓ ଅଂଶୀଦାର ଯେପରିକି ALERT India, IAL, IADVL, BLP, ସ୍କିଫେଲିନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ କାରିଗିରି, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୁଷ୍ଠ ୟୁନିଅନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସାମୁଦାୟିକ ସଚେତନତା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଦାନ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ସେବାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିଛି। କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ମୁକାବିଲାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି।
ଉପସଂହାର
କୁଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସହିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ସଫଳ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାହାଣୀ। ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୫୭.୨ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାରେ ଥିବା ୩୯.୧୯ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ, ୨୦୨୫ରେ ଭାରତରେ ଏହାର ପ୍ରସାର ହାର ୦.୫୭ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାରେ ଥିବା ୦.୮୨ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ରହିଛି। ଏହା ୪୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସାାଧୀନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକରେ ୯୯% ଏବଂ ୯୮% ହ୍ରାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୦୬ରେ ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟରେ ପ୍ରତି ୧୦,୦୦୦ରେ ୧ ରୁ କମ୍ (୦.୮୪) ପ୍ରସାର ହାର ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ପରଠାରୁ ନୂତନ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟରେ ୩୭% ହ୍ରାସ ଘଟିଛି।
ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଇପି (NLEP) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ନୂଆ ଘଟଣା ସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଲଗାତାର ପ୍ରୟାସ, ନିଶୁଲ୍କ ଏବଂ ଅବିରତ ଭାବରେ ଏମ୍‌ଡିଟି (MDT) ଔଷଧ ଯୋଗାଣ, ସହଭାଗୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ, ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱମୁଖୀ ସେବା ପ୍ରଣାଳୀରୁ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ରଣନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ, ବିଶ୍ୱ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ସମୟୋପଯୋଗୀ ଗ୍ରହଣ, ସଂଶୋଧିତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀର ସମୟୋଚିତ ପରିଚୟ, ପୋଷ୍ଟ-ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରୋଫିଲାକ୍ସିସ, ନବୀନତା ଏବଂ ସମୁଦାୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିସ୍ତାର ଉପରେ ଭିତ୍ତି କରିଥିବା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଫଳତାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ତଥାପି, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ନିରାକରଣ ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଛେଦ ହୋଇଗଲା। ନୂଆ କୁଷ୍ଠ ଘଟଣା ଘଟିବା ଜାରି ରହିବ, ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଘଟଣାଗୁଡିକୁ ଏତେ ସମୟରେ ସନ୍ଧାନ କରିବା ଯେ ଅସମର୍ଥତା ଉନ୍ନତି ପାଇବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଭଙ୍ଗି ନୂଆ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୁଷ୍ଠ ହେବାକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିପାରିବ।
ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସରକାର ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିବା, ନୂତନ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମୁଦାୟିକ ଯୋଗାଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି। ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଚିହ୍ନଟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମୀଣ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ, କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ନହେବା କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ।
ସାଂପ୍ରଦାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ସାମୁଦାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ କୁଷ୍ଠ ଯତ୍ନକୁ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ସଂଯୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଭାରତ ଏକ କୁଷ୍ଠମୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଜଭୁତ କରୁଛି। ନିକୁଷ୍ଠ ୨.୦ ପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପକରଣ, ଦୃଢ଼ ନୀତି ସମର୍ଥନ, ପୋଷ୍ଟ ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରୋଫାଇଲାକ୍ସିସ୍ ସହିତ ମିଳିତ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମୁଦାୟିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସ୍ୱ-ରିପୋର୍ଟିଂ। କୁଷ୍ଠ ପାଇଁ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ପି ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ତ୍ୱରିତ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ, ଡିଜିଟାଲ୍ ନଜର ରଖିବା, ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା, ପ୍ରତିରୋଧକ ରଣନୀତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଦିଗରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ, ଯାହା ପରିଶେଷରେ ଭାରତରେ କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ। ଭାରତ ଶୂନ୍ୟ ସଂକ୍ରମଣର ଲକ୍ଷ୍ୟର ନିକଟତ୍ତର ହେଉଥିବା ବେଳେ, ନିରନ୍ତର ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଦେଶ କେବଳ ଏକ ଚିକିତ୍ସା ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ମାନବିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି।

PIB Backgrounder
Leprosy in India: The Road to a Disease-Free Future
05 OCT 2025 11:12AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India’s leprosy prevalence rate has fallen from 57.2 per 10,000 population in 1981 to just 0.57 in 2025.
• Among the new cases detected, percentage of child cases has dropped from 9.04% in 2014-15 to 4.68% in 2024-25.
• As of March 2025, 31 states and 638 districts have achieved a prevalence rate of less than 1 per 10,000 population, sustaining India’s elimination status nationally.
What is Leprosy?
Leprosy, or Hansen’s disease, is a chronic infectious disease caused by bacteria Mycobacterium leprae. Infection can lead to involvement of the nerves, respiratory tract, skin, and eyes. Symptoms include discoloured skin patches, lack of ability to feel touch, pressure, pain, heat and cold, muscle weakness, non-healing ulcers, deformities particularly in hands, feet and face and inability to close eyes and poor vision. Leprosy is transmitted through droplets from the nose and mouth during close and frequent contact with untreated cases. The disease is feared because it can lead to deformity; this is also the cause of the social stigma traditionally attached to the disease. Leprosy can be multibacillary or paucibacillary. While multibacillary leprosy shows a high density of bacilli on slit-skin smear examination, paucibacillary leprosy cases show only a few or no bacilli on slit-skin smear examination. The introduction of Multidrug Therapy (MDT) in 1983 in India revolutionized treatment of leprosy. MDT treatment has been provided free of cost to patients through WHO. Early diagnosis and treatment with MDT can prevent disabilities and deformities. Since the introduction of MDT, the incidence and prevalence of the disease has remarkably decreased. (World Health Organization [WHO], 2024).
The Situation in India Since Independence
Decennial population census of 1951 reported 13,74,000 and a prevalence rate of 38.1 per 10,000 population. GOI recognized leprosy as a national health problem, and launched the National Leprosy Control Program in 1954-55. The program gained momentum during the Fourth Five Year Plan period (1969-1974) after it was made a centrally sponsored program, thus receiving the necessary priority and funding. The program was expanded to cover additional populations in rural and urban areas at this time. To achieve this increased coverage, the involvement of NGOs was strengthened, and health education programs became a prominent component of the leprosy program. The government also encouraged the involvement of NGOs in SET (Survey Education and Treatment) activities in allotted areas through a scheme introduced in 1983. SET centers were set up in moderate/low endemic areas and urban leprosy centers in urban areas. These centers were staffed with one paramedical worker for a population of 25,000 called a sector, and there was one non-medical supervisor for every five paramedical workers. The paramedical worker conducted a house-to-house search for leprosy patients, “surveying” the entire population in a cycle of two years. Diagnosis followed cumbersome slit smear techniques, with treatment of confirmed cases lasting between 10 years and lifelong treatment.
The leprosy program provided free domiciliary treatment in endemic districts through specially trained staff in fixed leprosy control units; and in moderate to low endemic districts, through mobile leprosy treatment units. Cases were treated at monthly leprosy clinics held at a fixed point in the village. This led to improved compliance and provided an opportunity for counselling each patient. Patients were encouraged to come to the clinics with their families, and this helped address the issue of stigma. Educating communities to recognize the early signs and symptoms of leprosy was an integral part of the house-to-house visits made as part of SET activities. This was probably the origin of IEC in the program. India’s national leprosy control efforts began in 1955 with the National Leprosy Control Programme (NLCP) which was a vertical programme and relied on dapsone monotherapy as The monotherapy with Dapsone was started as domiciliary treatment for leprosy cases.
In 1982, the definitive cure for leprosy with Multi Drug Therapy (MDT) containing this bactericidal drug Rifampicin and bacteriostatic drug clofazimine besides dapsone was endorsed by WHO as the standard leprosy treatment regimen. In 1983 the introduction of MDT regimens marked the beginning of the National Leprosy Eradication Programme (NLEP).
Reflecting Mahatma Gandhi’s commitment to those affected by leprosy, India’s public health efforts have focused not just on treatment but also on mainstreaming affected individuals into society. Early detection and free treatment are core strategies, as delayed care can cause permanent disability.
Efforts Toward Elimination
The NLEP is a centrally sponsored scheme under the National Health Mission (NHM). Funds are allocated to states and UTs based on state/UT specific Programme Implementation Plans, with a focus on local needs, priorities, and capacity. Introduction of MDT, strong political commitment, decentralized implementation, and a robust Information, Education, and Communication (IEC) strategy brought about tremendous success in leprosy control. In 1981 the leprosy prevalence rate that was 57.2 /10,000 was reduced to 44.8 by March 1984 and to 2.4 per 10,000 population by March 2004. The rate of Grade II deformity (visible deformities) among new patients in 1981 was 20 percent; and by 2004, it was only 1.5 percent.
The World Bank’s support through two projects (1993–2000 and 2001–2004) emphasized community participation and funded IEC innovations. Partnerships with NGOs, WHO, Danida, and media agencies like BBC WST and SOMAC: Lintas enhanced outreach and message quality. Special focus was placed on women, tribal populations, and urban poor, addressing barriers to access and stigma. Integration with the general health system expanded reach, with Auxiliary Nurse Midwives (ANMs) and Anganwadi Workers (AWWs) playing key roles.
In March 2004, 17 states and 250 districts had achieved the goal of leprosy elimination (defined as a prevalence rate of less than one per 10,000 population) and 7 states were close to the goal. With determined campaigns to search for early leprosy cases, there has been a drastic reduction in the number of cases exhibiting these forms of the disease. The goal of bringing the deformity rate down to less than 2 percent by the end of the current World Bank supported project (2001-04) had been achieved. India as a whole achieved the goal of national elimination of leprosy by December 2005. India’s leprosy response under NLEP includes:
1. Free diagnosis, treatment with MDT all patients and post exposure prophylaxis (PEP) with single dose rifampicin (SDR) provided to healthy contacts of patients under NLEP. Triple drug for both Pauci (PB) and Multibacillary (MB) patients introduced in 2025.
2. Early Case Detection Campaigns-(i) Leprosy Case Detection Campaign (LCDC): Door-to-door surveys, especially in high-endemic areas (ii) Focused Leprosy Campaign: Targeted survey in villages and urban areas where a case of grade II disability or child case detected (iii) Special Plan for Hard-to-Reach areas and High-risk population (iv) Healthy Contact Examination of newly detected cases (v) Retrospective Contact Tracing and Examination for new cases detected in at least last five years (vi) ABSULE for low endemic area.
3. Disability Prevention, Medical Rehabilitation (DPMR) and Welfare Support: Services include patient education and counselling for providing Micro Cellular Rubber (MCR) footwear, Self Care Kits, aids and appliances such as splints, crutches etc., effective management of ulcers and leprosy reactions, and reconstructive surgeries with compensation for loss of wages of 12,000.
4. Capacity Building: Training of service providers -medical officers, laboratory technicians, physiotherapists, health supervisors, health workers and Accredited Social Health Activists (ASHAs).
5. Community Awareness to promote voluntary reporting and stop stigma and discrimination: Sparsh leprosy awareness campaign around Anti-Leprosy Day and IEC as part of LCDC campaign are carried out annually to reduce stigma and promote early diagnosis.
6. Abolishing Discriminatory Laws: NLEP is encouraging States and UTs towards abolishing all existing discriminatory laws against leprosy.
7. Enhanced Surveillance and Notification of leprosy:
(i) Leprosy notification by all health sectors introduced in 2025 – Government, Private, NGOs, medical colleges etc.
(ii) ASHA-Based Surveillance for Leprosy Suspects (ABSULS) has strengthened case finding at the grassroots level.
1. Digitalization of reporting systems-Digital reporting system Nikusth 2.0 introduced in 2023 for patient records and drug stock management.
Since 2015, constant efforts under NLEP have contributed to significant prevention of disability through early intervention and expanded surveillance mechanisms.
National Strategic Plan (NSP) and Roadmap for Leprosy 2023-2027
NLEP embarked upon developing a new strategy document to accelerate the efforts towards leprosy control and overcome the impact of the Covid pandemic. This Strategy is aligned with the Global Leprosy Strategy 2021-2030 and the WHO Roadmap for Neglected Tropical Diseases 2021-2030, aiming to achieve interruption of transmission of leprosy by 2030. The Strategy focuses on interruption of transmission and achieving zero indigenous cases by accelerating case detection activities in high endemic districts and sustaining a strong surveillance system in low endemic districts.
Strategies to be adopted are: (i) acceleration of new case detection by targeted approach; (ii) Intensified surveillance systems; (iii) digitalization; (iv) introduction of advanced tools and techniques for early diagnosis; (v) provide the immediate chemoprophylaxis to all contacts of cases forthwith; (vi) introduce a potential safe and effective vaccine; (vii) introduction of surveillance of anti-microbial resistance and adverse drug reactions; (viii)post treatment surveillance of treated cases and provide them care after cure; (ix)sustain leprosy expertise and move towards multi-disease service integration; (x) improved treatment outcomes by introduction of new treatment regimes; and (xi) widespread awareness with impactful behavioural change communication methods.
In addition, strengthening existing partnerships, adding more partners and repealing the existing discriminatory laws against leprosy is also required. The implementation of the National Strategic Plan and Roadmap for Leprosy 2023- 2027 for leprosy aims to achieve interruption of transmission at district level evidenced by zero occurrence of new child cases for at least five consecutive years. After achieving interruption of transmission, districts shall move on to achieve elimination of leprosy as a disease with zero new cases reported for at least three consecutive years. A follow up of those districts will be done side by side for verification.
A “whole-of-government” and “whole-of-society” approach, along with digital surveillance tools, and strong institutional memory, are being employed for meeting the target.
Major Initiatives under NLEP
1. National Strategic Plan and Roadmap for Leprosy 2023-27: The strategy document and roadmap outline the strategic interventions and lay out a clear-cut roadmap to achieve the goal of interruption in transmission of leprosy by 2027.
2. Contact tracing is done and Post Exposure Prophylaxis (PEP) is administered to the eligible contacts of index case in order to interrupt the chain of transmission.
3. Leprosy screening has been integrated with the activities of comprehensive primary health care under Ayushman Bharat Yojana for screening of people above 30 years of age.
4. Leprosy screening has been integrated with Rashtriya Bal Swasthya Karyakram (RBSK) and Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram (RKSK) for screening of children (0-18 years).
5. Various services are being provided under the programme for Disability Prevention and Medical Rehabilitation (DPMR) i.e., reaction management, provision of Microcellular Rubber (MCR) footwear, Aids & Appliances, self-care kits etc.
6. Nikusth 2.0: A revamped web-based ICT portal for data recording, reporting, and monitoring of leprosy activities for further strengthening services related to diagnosis, treatment, and follow-up of leprosy patients was launched on 30th January 2023 (National Anti-Leprosy Day) by Hon’ble Union Health Minister.
7. National Anti-Microbial Resistance Surveillance for Leprosy Guidelines were launched during National Anti-Leprosy Day 2023 for strengthening the surveillance of resistant leprosy cases.
8. National Framework for Integration of Mental Health Services for Leprosy patients and their families.
9. Revised classification of Leprosy & treatment regimen for PB & MB Cases in India as adopted by MoHFW, GOI is introduced by Central Leprosy Division on 17th January 2024 & shall be implemented in all States/UTs from 1st April 2025. This treatment Regimen for leprosy patients will mark significant step forward in our collective efforts to eradicate leprosy in India by 2027.
10. Implementation of tagging system for PVTGs within Nikusth 2.0 Portal for total of 17 states, as listed in Tribal Cell, which have been identified as having Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) within their states under PM-JANMAN.
11. Issued directions from Ministry to all states and UTs on Notification of Leprosy.
12. Special monitoring framework for 121 Districts having Prevalence rate more than 1 per 10,000 population
13. Focused strategies for Districts having PR >1 , High child and Disabilities.
Key Achievements and Program Outcomes under NLEP
• India achieved elimination status in March 2005 at the national level which means Prevalence Rate<1/10,000 population and sustained this till date. Since then, the programme is working towards achieving this goal at the sub national level.
• As of March 2025, 31 States and 638 districts have achieved Prevalence Rate <1 per 10,000 population.
• Over the years, India’s leprosy prevalence rate has reduced from 57.2 per 10,000 in 1981 and 0.69 per 10,000 in 2014–15 to 0.57 in 2024–25.
• The new case detection rate has also dropped from 9.73 per 100,000 in 2014–15 to 7.0 per 100,000 in 2024–25.
• Percentage of Child cases among new cases detected has gradually reduced from 9.04% in 2014-15 to 4.68% in 2024-25 indicating the programme efforts in reducing active transmission of leprosy in the community.
• Grade 2 disability per million population has also shown a decline from 4.68 case per million population in 2014-15 to 1.88 cases in 2024-25 reflecting case finding efforts among potential hidden cases.
• Preventive measure of Post Exposure Prophylaxis with single dose rifampicin (PEP-SDR) is administered to healthy contacts of leprosy cases. The percentage of eligible contacts administered has also increased from 71% in 2019-20 to 92% in 2024-25 in order to interrupt the chain of transmission.
• Intensified case search activities like LCDC have been conducted two times a year in high endemic states to facilitate identification of cases at an early stage. In F.Y. 2024-25, a total of 27,428 new cases were confirmed through LCDC.
• Enhanced integration with Rashtriya Bal Swasthya Karyakram (RBSK), Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK), and Ayushman Bharat ensures screening across all age groups.
State-wise NLEP Prevalence Rates per 10000 population as on March 2025
State/UT
PR/10,000
State/UT
PR/10,000
Andhra Pradesh
0.46
Nagaland
0.11
Arunachal Pradesh
0.15
Odisha
1.37
Assam
0.26
Punjab
0.14
Bihar
0.85
Rajasthan
0.14
Chhattisgarh
1.80
Sikkim
0.17
Goa
0.45
Tamil Nadu
0.26
Gujarat
0.38
Telangana
0.46
Haryana
0.13
Tripura
0.02
Himachal Pradesh
0.14
Uttar Pradesh
0.37
Jharkhand
1.46
Uttarakhand
0.22
Jammu & Kashmir
0.07
West Bengal
0.46
Karnataka
0.27
A & N Islands
0.19
Kerala
0.11
Chandigarh
1.35
Madhya Pradesh
0.82
DD & DNH
0.63
Maharashtra
1.12
Delhi
0.71
Manipur
0.05
Lakshadweep
0.14
Meghalaya
0.03
Ladakh
0.33
Mizoram
0.10
Puducherry
0.11
International Recognition & Partnerships
India has collaborated with WHO for supply of free MDT drugs, technical support, independent programme evaluation, capacity building and programme monitoring and supervision. In the World Health Assembly Commitment (1991), India committed to the World Health Assembly’s goal of eliminating leprosy as a public health problem by the year 2000. Although the national goal was extended to 2005, India made significant progress, with 17 states and 250 districts achieving elimination by 2004.
WHO supported India’s Modified Leprosy Elimination Campaigns (MLECs), diagnostic protocol shifts, and Special Action Projects for hard-to-reach populations. It also piloted the COMBI (Communication for Behavioural Impact) strategy in Bihar.
India has actively participated in developing Global Leprosy Strategies and global technical guidance documents. India has been part of the The Global Appeal since 2006 sharing an annual message to raise awareness and call for an end to the unjust discrimination that persons affected by leprosy continue to face. In the WHO India Country Co-operation Strategy under the umbrella of NTD control and elimination, leprosy remains a priority area for WHO’s technical support in India. This includes strengthening surveillance and case detection, supporting post-exposure prophylaxis (PEP), reducing stigma and discrimination and enhancing access to treatment and rehabilitation. In the Weekly Epidemiological Report of Global leprosy situation, 2006, India was dropped from the list of countries that had not achieved elimination of leprosy as a public health problem.
In 2023, the World Health Organization (WHO) acknowledged India’s 2005 milestone of eliminating leprosy as a public health problem, underscoring the country’s progress in disease control. Additionally, India continues to collaborate actively with global partners, including the WHO, the International Federation of Anti-Leprosy Associations (ILEP), and various non-governmental organizations (NGOs), which offer both technical expertise and financial assistance to strengthen India’s leprosy elimination initiatives. ILEP and other partner NGOs: NLEP has also collaborated with ILEP organizations, Sasakawa Health Foundation, The World Bank, Global Partnership for Zero Leprosy (GPZL), Hind Kushth Nivaran Sangh and other NGO partners such as ALERT India, IAL, IADVL, BLP, Schieffelin Institute Karigiri, International Leprosy Union etc. in improving community awareness and quality diagnostic, therapeutic and rehabilitative services. India’s efforts in combating leprosy have received significant international recognition and support.
Conclusion
India’s journey with leprosy control is a remarkable story of successful disease control. From a prevalence rate of 57.2 per 10,000 population and 39.19 lakh patients on treatment, India in 2025 has a prevalence rate of 0.57 and 0.82 lakh patients on treatment. This depicts a drop in prevalence rate of 99% and 98% drop in cases under treatment over a span of 44 years. There has been a decline of 37% in new case detection since March 2006 when the annual report confirmed a prevalence rate of less than 1 per 10,000 (0.84).
NLEP Programme demonstrates a public health success rooted in political will, commitment, sustained efforts for new case detection, free of cost and uninterrupted supply of MDT drugs, partner support, transition from a vertical to integrated service delivery strategy, timely adoption of global guidance, timely introduction of revised treatment regimens, post exposure prophylaxis, innovations, and expanding community engagement. However, elimination as a public health problem is not eradication. New cases of leprosy will continue to occur and the aim is to detect cases so early that development of disabilities is prevented and chain of transmission is interrupted leading to no new infections and no leprosy in children.
Recognizing this, the Government has been proactively addressing residual challenges through sustained surveillance, renewed awareness initiatives, and enhanced community outreach. Efforts are underway to revitalize training programs and improve early detection, especially in rural, tribal and underserved populations, ensuring that no case goes unreported or untreated.
With ongoing efforts to strengthen surveillance systems, expand community engagement, and integrate leprosy care into general health services, India is reinforcing its commitment to a leprosy-free future. Technological tools like Nikusth 2.0, combined with strong policy support, post exposure prophylaxis and increased community participation and self-reporting. NSP and Roadmap for Leprosy provides a comprehensive framework aligned with global goals to achieve interruption of transmission by 2030 through accelerated case detection, digital surveillance, improved treatment, preventive strategies, and strong partnerships, aiming ultimately for elimination of leprosy in India. As India approaches its goal of zero transmission, continued political will, adequate funding, and active public involvement will be key. With these in place, the country is well-positioned to achieve not just a medical milestone but a lasting humanitarian achievement.
References
Ministry of Health and Family Welfare
https://dghs.mohfw.gov.in/nlep.php
https://dghs.mohfw.gov.in/nlep.php
https://nhm.gov.in/index4.php?lang=1&level=0&linkid=281&lid=348
https://nlrindia.org/wp-content/uploads/2024/03/NSP-Roadmap-for-Leprosy-2023-2027.pdf
Press Information Bureau
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1738154
World Health Oganization
https://www.who.int/activities/monitoring-the-global-leprosy-situation
Other Links
https://documents1.worldbank.org/curated/en/428771468033300814/pdf/320410MukherjiLeprosyFinal.pdf
https://www.who.int/publications/i/item/who-wer8132
Click here to see PDF