PIB Headquarters
पीकेभीवाई: भारतमा जैविक खेतीको विकास
जैविक खेतीको विकास, किसानहरूको सशक्तिकरण, ग्रामीण भारतको सुदृढ़ीकरण
06 OCT 2025 11:08AM by PIB Gangtok
मुख्य बिन्दु
• 30.01.2025 सम्म पीकेभीवाई (2015-25) अन्तर्गत 2,265.86 करोड रुपियाँ जारी गरिएको छ।
• वित्तीय वर्ष 2024-25 मा आरकेभीवाई अन्तर्गत पीकेभीवाईको लागि 205.46 करोड रुपियाँ जारी गरिएको छ।
• 15 लाख हेक्टर क्षेत्रलाई जैविक खेती अन्तर्गत ल्याइएको छ; 52,289 क्लस्टर गठन गरिएका छन्; 25.30 लाख किसान लाभान्वित भएका छन् (फरवरी 2025 सम्म)।
• दिसम्बर 2024 सम्म 6.23 लाख किसान, 19,016 स्थानीय समूह, 89 इनपुट आपूर्तिकर्ता र 8,676 खरीददारहरू जैविक खेती पोर्टलमा पञ्जीकृत भएका छन्।
परिचय
भारतीय कृषिले सधैँ परम्परागत ज्ञान र टिकाऊ प्रणालीबाट शक्ति हासिल गरेको छ। यद्यपि, ‘इनपुट-इन्टेन्सिभ कृषि’ को तीव्र विकासका साथै माटोको क्षय, पानीको गुणवत्ता र खाद्य सुरक्षाको बारेमा चिन्ताहरू अझ गम्भीर भएका छन्। भारत सरकारले किसानहरूको आजीविकामा सुधार ल्याउनका साथसाथै पारिस्थितिक सन्तुलनलाई बहाल गर्ने आवश्यकतालाई पहिचान गर्दै राष्ट्रिय सतत कृषि मिशन अन्तर्गत 2015 मा परम्परागत कृषि विकास योजना (पीकेभीवाई) शुरु गर्यो।
पछिल्लो एक दशकमा पीकेभीवाई भारतको जैविक कृषि आन्दोलनको आधारशिला बनेको छ। यसले किसानहरूलाई पर्यावरण अनुकूल नियमहरूलाई अपनाउन, जैविक प्रमाणनसम्म पहुँच गर्न र टिकाऊ उत्पादनलाई पुरस्कृत गर्ने बजारहरूसँग जोड्नको लागि एक सङ्गठित मञ्च प्रदान गरेको छ। क्लस्टर-आधारित पहलको रूपमा शुरु भएको यो योजना अब प्रशिक्षण, प्रमाणन र बजार विकासको एक व्यवस्था हो, जसले मजबुत कृषिको लागि भारतको दीर्घकालीन दृष्टिकोणलाई आकार दिइरहेको छ।
आधार निर्माण: क्लस्टर-आधारित जैविक खेती
पीकेभीवाईको केन्द्रमा क्लस्टर दृष्टिकोण निहित छ। किसानहरूलाई सामूहिक रूपमा जैविक खेतीका तरिकाहरूलाई अपनाउनका लागि 20-20 हेक्टरको समूहमा परिचालन गरिन्छ। यो मोडेलले समान मानकहरूलाई मात्र सुनिश्चित गर्दैन तर संसाधन साझेदारीलाई प्रोत्साहन गरेर लागत पनि कम गर्दछ।
यसको स्थापना भएदेखि नै राज्यहरूमा यस्ता हजारौँ क्लस्टर बनाइएका छन्, जसले किसानहरूलाई रासायनिक इनपुटहरूमा निर्भरता कम गर्न, जैविक संशोधनहरूको माध्यमद्वारा माटोको उर्वरतामा सुधार गर्न र विविध कृषि प्रणालीहरूलाई अपनाउनमा मद्दत गर्दछ। प्रशिक्षण र क्षमता निर्माण सत्रहरू यस प्रक्रियाको केन्द्रमा रहेका छन्, जसले किसानहरूलाई कृषिमा परिवर्तन गर्नका लागि व्यावहारिक कौशल र आत्मविश्वासले लैस गर्दछ।
पीकेभीवाईको उद्देश्य पर्यावरण अनुकूल कृषि मोडेललाई अगाड़ि बढ़ाउनु हो, जसले किसानको नेतृत्वमा रहेका समूहहरूसँग कम लागत, रसायनमुक्त प्रविधिका साथै खाद्य सुरक्षा आयर सृजन तथा पर्यावरणीय स्थिरतालाई बढ़ाउँछ।
• पर्यावरण अनुकूल कृषिलाई बढ़ावा दिनु, जसले माटोको स्वास्थ्य सुधार गर्दछ र प्राकृतिक संसाधनहरूको संरक्षण गर्नु।
• किसानहरूलाई प्राकृतिक तरिकाको उपयोग गरेर फसल उब्जाउन सक्षम बनाउनु, रसायनहरूमा निर्भरतालाई कम गर्नु।
• खेती लागत कम गर्नु र जैविक नियमहरूको माध्यमद्वारा आय बढ़ाउनु।
• उपभोक्ताहरूको लागि स्वस्थ, रसायन-मुक्त खाद्यको उत्पादन उत्पादन गर्नु।
• परम्परागत, कम लागत प्रविधिहरूको प्रयोग गरेर पर्यावरणको रक्षा गर्नु।
• कृषि, प्रशोधन र प्रमाणनको लागि किसान समूहहरूलाई सहयोग गर्नु।
• किसानहरूलाई सोझै स्थानीय र राष्ट्रिय बजारहरूमा जोडेर उद्यमशीलताको निर्माण गर्नु।
मुख्य लाभ
परम्परागत कृषि विकास योजना (पीकेभीवाई) अन्तर्गत, जैविक खेतीका तरिकाहरूलाई अपनाउने किसानहरूलाई तीन वर्षको अवधिको लागि प्रति हेक्टर 31,500 रुपियाँको सहायता प्रदान गरिन्छ। यो सहायता यस प्रकार छ:
• अन-फार्म र अफ्-फार्म जैविक इनपुट: 15,000 रुपियाँ (डीबीटी)
• मार्केटिङ, प्याकेजिङ, र ब्राण्डिङ: 4,500 रुपियाँ
• प्रमाणन र अवशेष विश्लेषण: 3,000 रुपियाँ
• प्रशिक्षण तथा क्षमता निर्माण: 9,000 रुपियाँ
यो समग्र सहायताले किसानहरूले जैविक प्रथाहरूलाई मात्र अपनाउने होइन तर राम्रो आय सृजनको लागि प्रमाणन, ब्राण्डिङ र बजार लिङ्केजमा पनि सहयोग प्राप्त गर्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
कार्यान्वयन ढाँचा
परम्परागत कृषि विकास योजना (पीकेभीवाई) को कार्यान्वयन एक संरचित, किसान-केन्द्रित दृष्टिकोणको माध्यमद्वारा गरिएको हुन्छ। यो सबै किसान र संस्थानहरू यस योजना अन्तर्गत आवेदन गर्नका लागि पात्र हुन्छन्, जुन अधिकतम दुई हेक्टरको भूमि सीमा अधीन हुन्छ।
आफ्ना क्षेत्रीय परिषद्हरूसँग सम्पर्क गरेर किसानहरूले यो प्रक्रिया शुरु गर्छन्, जुन नामाङ्कन र प्रमाणनको माध्यमद्वारा उनीहरूलाई मार्गदर्शन गर्नका लागि जिम्मेवार छन्। यी परिषद्हरूले व्यक्तिगत आवेदनहरूलाई एक वार्षिक कार्य योजनामा सङ्कलित गर्छन्, जुन पछिबाट अनुमोदनको लागि कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालयमा प्रस्तुत गरिन्छ।
एकचोटि वार्षिक कार्य योजना स्वीकृत भएपछि केन्द्र सरकारले राज्य सरकारलाई आर्थिक राशि जारी गर्छ, जसले तिनीहरूलाई क्षेत्रीय परिषद्हरूमा पठाउँछ। यसको सट्टा परिषदहरूले प्रत्यक्ष लाभ अन्तरण (डीबीटी) संयन्त्रको माध्यमद्वारा किसानहरूलाई सिधै सहायता वितरण गर्छन्। यसले के सुनिश्चित गर्दछ भने पीकेभीवाई अन्तर्गत वित्तीय सहायता पारदर्शी र समयबद्ध तरिकाले लाभार्थीहरूसम्म पुग्छ।
यस संरचित ढाँचाको माध्यमद्वारा, पीकेभीवाईले कार्यान्वयनको हरेक चरणमा जवाफदेहिता कायम राख्दै भारतभरका साना तथा सीमान्त किसानहरूलाई जैविक खेती समर्थनसम्म निर्बाध पहुँच सुनिश्चित गर्दछ।
जैविक प्रमाणन
पहिले जैविक किसानहरूको लागि एक ठूलो बाधा विश्वसनीय प्रमाणनको अभाव थियो। पीकेभीवाईले यसलाई दुई अलग-अलग प्रणालीको माध्यमद्वारा समाधान गऱ्यो:
1. तृतीय-पक्ष प्रमाणन (एनपीओपी): वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्रालयको राष्ट्रिय जैविक उत्पादनको कार्यक्रम (एनपीओपी) अन्तर्गत मान्यता प्राप्त प्रमाणन एजेन्सीद्वारा कार्यान्वित यो प्रणालीले अन्तर्राष्ट्रिय मानकहरूको अनुपालन सुनिश्चित गर्दछ। यसमा उत्पादन र प्रशोधनदेखि लिएर व्यापार र निर्यातसम्म सम्पूर्ण मूल्य शृङ्खला सामेल छन्, जसले भारतीय किसानहरूलाई वैश्विक जैविक बजारहरूसम्म पहुँच र विस्तार गर्न सक्षम बनाउँछ।
2. भारतको लागि भादिदारी ग्यारेन्टी प्रणाली (पीजीएस-इण्डिया): कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालय अन्तर्गत सञ्चालित, यो एक किसान-केन्द्रित, समुदाय-आधारित प्रमाणन हो। किसान र उत्पादक सामूहिक रूपमा निर्णय लिने, सहकर्मी निरीक्षण र नियमहरूको पारस्परिक सत्यापनमा भाग लिन्छन् र आखिरमा उपजलाई जैविक घोषणा गर्छन्। पीजीएस-इण्डियाले मुख्य रूपमा घरेलु बजारको आवश्यकतालाई पूरा गर्दछ, साना तथा सीमान्त किसानहरूलाई सस्तो र समावेशी प्रमाणन पहुँच प्रदान गर्दछ।
2020-21 मा, सरकारले ती क्षेत्रहरूमा तीव्र रूपमा प्रमाणनको लागि वृहद क्षेत्र प्रमाणन (एलएसी) कार्यक्रम शुरु गऱ्यो, जहाँ रासायनिक खेती कहिल्यै गरिएको छैन (आदिवासी क्षेत्र, द्वीप, पर्यावरण संरक्षित क्षेत्र)। एलएसीले रूपान्तरण अवधिलाई 2-3 वर्षबाट घटाएर केही महिनासम्म बनायो, जसले भारतको जैविक क्षेत्रको लागि त्वरित प्रमाणन, उच्च आय र बढ़ेको वैश्विक प्रतिस्पर्धात्मकता सम्भव भएर जान्छ।
यी प्रणालीहरूलाई संयोजन गरेर पीकेभीवाईले घरेलु र अन्तर्राष्ट्रिय दुवै बजारमा भारतीय जैविक उत्पादहरूको लागि विश्वसनीयता निर्माण गरेको छ। किसानहरू अहिले मूल्य प्रिमियममा कब्जा गर्न, विशिष्ट उपभोक्ताहरूसम्म पुग्न र जैविक पहिचानमा निहित स्थानीय ब्राण्डहरूलाई मजबुत बनाउनका लागि राम्रो स्थितिमा छन्।
उपलब्धिहरू (2015-2025)
पछिल्लो एक दशकमा, पीकेभीवाईले जैविक खेतीलाई एक विशिष्ट अभ्यासबाट मुख्यधारा कृषि आन्दोलनमा रूपान्तरण गरेको छ, जसले टिकाऊ कृषि, ग्रामीण डिजिटलीकरण र डिजिटल इण्डिया र आत्मनिर्भर भारतका साथै समावेशी बजारसम्म पहुँच बनाउनमा योगदान दिइरहेको छ।
• 30.01.2025 सम्म पीकेभीवाई (2015-25) अन्तर्गत 2,265.86 करोड रुपियाँ जारी गरिएको छ।
• वित्तीय वर्ष 2024-25 मा आरकेभीवाई अन्तर्गत पीकेभीवाईको लागि 205.46 करोड रुपियाँ जारी गरियो।
• 15 लाख हेक्टर क्षेत्रलाई जैविक खेती अन्तर्गत ल्याइयो; 52,289 क्लस्टर गठन गरिए; 25.30 लाख किसानहरू लाभान्वित भए (फरवरी 2025 सम्म)।
• 2023-24 मा अपनाइएको विद्यमान 1.26 लाख हेक्टर क्षेत्रमा काम जारी छ; 2024-25 मा तीन वर्,को रूपान्तरण अन्तर्गत 1.98 मिलियन हेक्टर नयाँ क्षेत्र।
• 2023-24 मा दन्तेवाडामा 50,279 हेक्टर र पश्चिम बङ्गालमा 4,000 हेक्टर एलएसी अन्तर्गत अपनाइएको थियो।
• 31.12.2024 सम्म, 10,000 एफपीओको गठन र संवर्द्धनको लागि केन्द्रीय क्षेत्र योजना अन्तर्गत 9,268 एफपीओ पञ्जीकृत गरिएका छन्।
• कार निकोबार र नानकौरी द्वीप समूहमा 14,491 हेक्टर जमिनलाई एलएसी अन्तर्गत प्रमाणित जैविक घोषित गरिएको छ।
• लक्षद्वीपमा कुल 2,700 हेक्टर खेतीयोग्य जमिनलाई जैविक प्रमाणित गरिएको छ।
• एलएसी अन्तर्गत 96.39 लाख रुपियाँका साथै सिक्किममा 60,000 हेक्टर जमिनलाई सहयोग गरिएको छ, जसले गर्दा अहिले सिक्किम विश्वको एक मात्र 100% जैविक राज्य बनेको छ।
• एलएसी अन्तर्गत 11.475 लाख रुपियाँका साथ लद्दाखबाट 5,000 हेक्टर जमिनको लागि प्रस्तावलाई समर्थन गरिएको छ।
• दिसम्बर 2024 सम्ममा, 6.23 लाख किसान, 19,016 स्थानीय समूह, 89 इनपुट आपूर्तिकर्ता र 8,676 खरीददारहरू जैविक खेती पोर्टलमा पञ्जीकृत भएका छन्।
जैविक खेती पोर्टललाई किसानहरूबाट उपभोक्ताहरूसम्म जैविक उत्पादहरूको सोधै बिक्रीलाई बढ़ावा दिनका लागि एक समर्पित अनलाइन प्लेटफर्मको रूपमा विकसित गरिएको छ।
निष्कर्ष
पछिल्लो एक दशकमा परम्परागत विकास योजना (पीकेभीवाई) भारतमा टिकाऊ कृषि प्रणालीलाई अगाडि बढाउनमा एक महत्त्वपूर्ण पहलको रूपमा उदाएको छ। क्लस्टर-आधारित दृष्टिकोणको माध्यमद्वारा जैविक खेतीलाई प्रवर्द्धन गरेर यो योजनाले लाखौँ किसानहरूलाई रासायनिक इनपुटहरूमा निर्भरता कम गर्न, माटोको स्वास्थ्यमा सुधार गर्न र सुरक्षित, उच्च गुणवत्ता भएको खाद्यको उत्पादन गर्नका लागि सशक्त बनाएको छ। प्रमाणन प्रणाली, जैविक खेती जस्ता डिजिटल प्लेटफर्म र बजार सम्बन्धहरूको साथ, पीकेभीवाईले जैविक उपजमा घरेलु खपत र अन्तर्राष्ट्रिय व्यापार दुवैको लागि एक सक्षम संयन्त्र बनाएको छ।
वृहद क्षेत्र प्रमाणन (एलएसी) मा योजनाको विस्तार र प्राकृतिक खेतीमा राष्ट्रिय मिशन (एनएमएनएफ) सँग एकीकरणले पर्यारण अनुकूल, कम लागत भएका कृषि मोडेलहरूप्रति सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रदर्शन गर्दछ। प्रशिक्षण, प्रमाणन र उद्यमशीलतामा निरन्तर ध्यान दिएर पीकेभीवाईले ग्रामीण आयलाई मात्र मजबुत बनाइरहेको छैन तर पर्यावरण संरक्षण, जलवायु लचिलोपन र आत्मनिर्भर भारतको दृष्टिकोणमा पनि योगदान दिइरहेको छ।
भारतले कृषि रूपान्तरणको अघिल्लो चरणमा कदम राखिरहेको छ, आधुनिक प्रणाली र डिजिटल उपकरणहरूसँग मिलेर परम्परागत प्रथाहरूले एक हरित, स्वस्थ र अधिक समृद्ध भविष्यको लागि मार्ग प्रशस्त गर्न सक्छ र पीकेभीवाई यसै कुराको प्रमाण हो।
सन्दर्भ:
पत्र सूचना कार्यालय (पीआईबी) को विज्ञप्ति
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045560
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2099756
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146939
4. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1946809
5. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2100761
6. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1739994
कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालय
1. https://agriwelfare.gov.in/Documents/AR_Eng_2024_25.pdf
2. https://agriwelfare.gov.in/Documents/Revised_PKVY_Guidelines_022-2023_PUB_1FEB2022.pdf
जैविक मूल्य शृङ्खला विकासको लागि मिशन (एमओभीसीडीएनईआर) - https://movcd.dac.gov.in/about
संसद प्रश्नहरू (लोकसभा)
1. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AU2315_sWTC0p.pdf?source=pqals
2. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2474_HV55PI.pdf?source=pqals
myScheme पोर्टल- https://www.myscheme.gov.in/schemes/pkvy

PIB Backgrounder
PKVY: Nurturing Organic Farming in India
Nurturing Organic Farming, Empowering Farmers, Strengthening Rural India
06 OCT 2025 11:08AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• As on 30.01.2025, 2,265.86 crore released under PKVY (2015–25).
• 205.46 crore released for PKVY under RKVY in FY 2024–25.
• Around 15 lakh hectares under organic farming; 52,289 clusters formed; 25.30 lakh farmers benefitted (as of Feb 2025).
• By Dec 2024, 6.23 lakh farmers, 19,016 local groups, 89 input suppliers, and 8,676 buyers registered on Jaivik Kheti portal.
Introduction
Indian agriculture has always drawn strength from traditional knowledge and sustainable practices. Yet, with the rapid growth of input-intensive farming, concerns over soil degradation, water quality, and food safety have become more pressing. Recognising the need to restore ecological balance while improving farmers’ livelihoods, the Government of India launched the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) in 2015 under the National Mission for Sustainable Agriculture.
Over the last decade, PKVY has grown into a cornerstone of India’s organic farming movement. It has provided farmers with an organised platform to adopt eco-friendly practices, access organic certification, and link with markets that reward sustainable production. What began as a cluster-based initiative is now an ecosystem of training, certification, and market development, shaping India’s long-term vision for resilient agriculture.
Building the Foundation: Cluster-Based Organic Farming
At the heart of PKVY lies the cluster approach. Farmers are mobilised into groups of 20 hectares each to collectively adopt organic farming methods. This model not only ensures uniform standards but also reduces costs by encouraging resource-sharing.
Since its inception, thousands of such clusters have been formed across states, enabling farmers to reduce dependence on chemical inputs, improve soil fertility through organic amendments, and adopt diversified farming systems. Training and capacity-building sessions have been central to this process, equipping farmers with practical skills and confidence to make the transition.
The objective of the PKVY is to advance a scalable model of eco-agriculture that integrates low-cost, chemical-free techniques with farmer-led collectives, enhancing food safety, income generation, and environmental sustainability.
• Promote eco-friendly farming that improves soil health and conserves natural resources.
• Enable farmers to grow crops using natural methods, reducing reliance on chemical inputs.
• Lower farming costs and increase incomes through organic practices.
• Produce healthy, chemical-free food for consumers.
• Protect the environment by using traditional, low-cost techniques.
• Support farmer collectives for farming, processing, and certification.
• Build entrepreneurship by linking farmers directly to local and national markets.
Key Benefits
Under Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY), farmers adopting organic farming practices are being assisted with ₹31,500 per hectare for a three-year period. The support is structured as follows:
• On-farm & off-farm organic inputs: ₹15,000 (DBT)
• Marketing, packaging & branding: ₹4,500
• Certification & residue analysis: ₹3,000
• Training & capacity building: ₹9,000
This holistic support ensures that farmers not only adopt organic practices but also receive help with certification, branding, and market linkages for better income generation.
Implementation Framework
The implementation of the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) follows a structured, farmer-centric approach. All farmers and institutions are eligible to apply under the scheme, subject to a maximum landholding limit of two hectares.
Farmers begin the process by approaching their Regional Councils, which are responsible for guiding them through enrolment and certification. These Councils compile the individual applications into an Annual Action Plan, which is then submitted to the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare for approval.
Once the Annual Action Plan is sanctioned, funds are released by the Central Government to the State Government, which further channels them to the Regional Councils. The Councils, in turn, disburse assistance directly to farmers through the Direct Benefit Transfer (DBT) mechanism. This ensures that financial support under PKVY — covering inputs, training, certification, and marketing — reaches beneficiaries in a transparent and timely manner.
Through this structured framework, PKVY ensures that small and marginal farmers across India can access organic farming support seamlessly, while maintaining accountability at every stage of implementation.
Organic Certification
A major barrier for organic farmers in the past was the absence of credible certification. PKVY addressed this through two distinct systems:
1. Third-Party Certification (NPOP): Implemented by Accredited Certification Agency under the National Programme for Organic Production (NPOP) of the Ministry of Commerce and Industry, this system ensures compliance with international standards. It covers the entire value chain — from production and processing to trading and exports — enabling Indian farmers to access and expand in global organic markets.
2. Participatory Guarantee System for India (PGS-India): Operated under the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, this is a farmer-centric, community-based certification. Farmers and producers collectively participate in decision-making, peer inspections, and mutual verification of practices, ultimately declaring the produce as organic. PGS-India caters primarily to the domestic market, providing affordable and inclusive certification access to small and marginal farmers.
In 2020–21, the Government launched the Large Area Certification (LAC) programme to fast-track certification in regions where chemical farming has never been practiced (tribal belts, islands, eco-preserved zones). The LAC reduces the conversion period from 2–3 years to few months, enabling quicker certification, higher incomes, and enhanced global competitiveness for India’s organic sector.
By combining these systems, PKVY has created credibility for Indian organic products in both domestic and international markets. Farmers are now better positioned to capture price premiums, access niche consumers, and strengthen local brands rooted in organic identity.
Achievements (2015-2025)
Over the last decade, PKVY has transitioned organic farming from a niche practice to a mainstream agricultural movement, contributing to sustainable agriculture, rural digitization, and inclusive market access aligned with Digital India and Atmanirbhar Bharat.
• As on 30.01.2025, ₹2,265.86 crore released under PKVY (2015–25).
• ₹205.46 crore released for PKVY under RKVY in FY 2024–25.
• Around 15 lakh hectares under organic farming; 52,289 clusters formed; 25.30 lakh farmers benefitted (as of Feb 2025).
• Work continues in existing 1.26 lakh hectares area adopted in 2023–24; 1.98 lakh hectares new area under three-year conversion in 2024–25.
• In 2023–2024, 50,279 hectares in Dantewada, Chhattisgarh and 4,000 hectares in West Bengal adopted under LAC.
• As on 31.12.2024, 9,268 FPOs registered under the Central Sector scheme for “Formation and Promotion of 10,000 FPOs.”
• 14,491 hectares in Car Nicobar & Nancowry Islands declared certified organic under LAC.
• Entire 2,700 hectares cultivable land in Lakshadweep certified organic.
• 60,000 hectares in Sikkim supported with ₹96.39 lakh under LAC, now Sikkim is the only 100% organic state in the World under LAC.
• Proposal for 5,000 hectares from Ladakh supported with ₹11.475 lakh under LAC.
• By Dec 2024, 6.23 lakh farmers, 19,016 local groups, 89 input suppliers, and 8,676 buyers registered on Jaivik Kheti portal.
The Jaivik Kheti Portal has been developed as a dedicated online platform to promote the direct sale of organic products from farmers to consumers.
Conclusion
Over the last decade, the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) has emerged as a pivotal initiative in advancing sustainable agriculture in India. By promoting organic farming through a cluster-based approach, the scheme has empowered lakhs of farmers to reduce dependence on chemical inputs, improve soil health, and produce safe, high-quality food. Complemented by certification systems, digital platforms such as Jaivik Kheti, and market linkages, PKVY has created an enabling ecosystem for both domestic consumption and international trade in organic produce.
The scheme’s expansion into Large Area Certification (LAC) and integration with the National Mission on Natural Farming (NMNF) further reflects the Government’s commitment to eco-friendly, low-cost farming models. With continued focus on training, certification, and entrepreneurship, PKVY is not only strengthening rural incomes but also contributing to environmental conservation, climate resilience, and the vision of an Atmanirbhar Bharat.
As India steps into the next phase of its agricultural transformation, PKVY stands as a testament to how traditional practices, when combined with modern systems and digital tools, can pave the way for a greener, healthier, and more prosperous future.
References:
§ Press Information Bureau (PIB) Releases
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045560
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2099756
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146939
4. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1946809
5. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2100761
6. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1739994
§ Ministry of Agriculture & Farmers Welfare Documents
1. https://agriwelfare.gov.in/Documents/AR_Eng_2024_25.pdf
2. https://agriwelfare.gov.in/Documents/Revised_PKVY_Guidelines_022-2023_PUB_1FEB2022.pdf
§ Mission Organic Value Chain Development (MOVCDNER) - https://movcd.dac.gov.in/about
§ Parliament Questions (Lok Sabha)
1. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AU2315_sWTC0p.pdf?source=pqals
2. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2474_HV55PI.pdf?source=pqals
§ myScheme Portal - https://www.myscheme.gov.in/schemes/pkvy
Click here to see pdf