PIB Headquarters
ପିକେଭିଓ୍ବାଇ : ଭାରତରେ ଜୈବିକ କୃଷିର ବିକାଶ
ଜୈବିକ କୃଷିର ବିକାଶ: କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ, ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସଶକ୍ତୀକରଣ
06 OCT 2025 11:08AM by PIB Bhubaneswar
ଜାନୁଆରୀ ୩୦, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ପିକେଭିଓ୍ବାଇ (୨୦୧୫ ରୁ ୨୦୨୫) ଅଧୀନରେ ୨,୨୬୫.୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ, ଆରକେଭିଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ପାଇଁ ୨୦୫.୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି।
୧୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜୈବିକ କୃଷି ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି; ୫୨,୨୮୯ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗଠନ କରାଯାଇଛି; ୨୫.୩୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି (ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା)।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା, ୬.୨୩ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ, ୧୯,୦୧୬ ସ୍ଥାନୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ, ୮୯ ଇନପୁଟ୍ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ୮,୬୭୬ କ୍ରେତା ଜୈବିକ କୃଷି ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ କୃଷି ସର୍ବଦା ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଣାଳୀରୁ ଶକ୍ତି ଆହରଣ କରିଆସିଛି। ତଥାପି, ରାସାୟନିକ ସାର-ଭିତ୍ତିକ କୃଷିର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ, ଜଳ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ଅଧିକ ତୀବ୍ର ହୋଇଛି। କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବିକା ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସନ୍ତୁଳନ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ସରକାର ୨୦୧୫ରେ ଜାତୀୟ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଭାରତର ଜୈବିକ କୃଷି ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି। ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନିୟମ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଜୈବିକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରୁଥିବା ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂଗଠିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏକ କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଯାହା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଲିମ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ବଜାର ବିକାଶର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପାଇଁ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆକାର ଦେଇଥାଏ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ: କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ଜୈବିକ କୃଷି
ପିକେଭିଓ୍ବାଇର ମୂଳରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ପଦ୍ଧତି ରହିଛି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୨୦ ହେକ୍ଟର ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୁପରେ ସଂଗଠିତ କରାଯାଏ। ଏହି ମଡେଲ କେବଳ ସମାନ ମାନଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସମ୍ବଳ ବଣ୍ଟନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରଠାରୁ, ରାଜ୍ୟ ସାରା ହଜାର ହଜାର ଏପରି କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ, ଜୈବିକ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଟିର ଉର୍ବରତା ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ବିବିଧ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ ଅଧିବେଶନ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହୋଇଛି, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କୃଷି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିଥାଏ।
ପିକେଭିଓ୍ବାଇର ଲକ୍ଷ୍ୟ :
ପିକେଭିଓ୍ବାଇର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କୃଷିର ଏକ ମଡେଲକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ କମ ମୂଲ୍ୟର, ରାସାୟନିକ-ମୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଆୟ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ଏହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଯାହା ମାଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରେ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ। ଏହାର ଆଉ କେତେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଫସଲ ଚାଷ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ରାସାୟନିକ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା, ଜୈବିକ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ, ରାସାୟନିକ-ମୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା, ପାରମ୍ପରିକ, କମ ଖର୍ଚ୍ଚର କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ଚାଷ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ଚାଷୀ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଓ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବଜାର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରି ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ନିର୍ମାଣ ।
ପ୍ରମୁଖ ଲାଭ
ଜାତୀୟ ଜୈବିକ କୃଷି ମିଶନ (ଏନଏମଓଏଫ) ଅଧୀନରେ, ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତି ହେକ୍ଟର ପାଇଁ ୩୧,୫୦୦ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ଏହି ସହାୟତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ଦିଆଯାଏ:
କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କୃଷି ବାହାରେ ଜୈବିକ ଇନପୁଟ୍: ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା (ଡିବିଟି)
ମାର୍କେଟିଂ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ: ୪,୫୦୦ ଟଙ୍କା
ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ବିଶ୍ଳେଷଣ: ୩,୦୦୦ ଟଙ୍କା
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ: ୯,୦୦୦ ଟଙ୍କା
ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ସହାୟତା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ଚାଷୀମାନେ କେବଳ ଜୈବିକ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଉନ୍ନତ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ବଜାର ସଂଯୋଗ ସହିତ ସହାୟତା ପାଆନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଢାଞ୍ଚା
ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା (ପିକେଭିଓ୍ବାଇ) ଏକ ସଂରଚିତ, ଚାଷୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୁଏ। ସମସ୍ତ ଚାଷୀ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇ ହେକ୍ଟର ଜମି ଅଧିକାର ସୀମା ସହିତ। ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ନାମଲେଖା ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ। ଏହି ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ସଂକଳନ କରନ୍ତି, ଯାହା ପରେ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରାଯାଏ।
ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅନୁମୋଦିତ ହେବା ପରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯାହା ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଏ। ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ବଣ୍ଟନ କରନ୍ତି। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସମୟାନୁସାରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ସଂରଚିତ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ, ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦାୟିତ୍ୱ ବଜାୟ ରଖି ଜୈବିକ କୃଷି ସହାୟତା ପାଇଁ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶ ପାଇବେ।
ଜୈବିକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ପୂର୍ବରୁ, ଜୈବିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ଅଭାବ। ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ତୃତୀୟ-ପକ୍ଷ ପ୍ରମାଣପତ୍ର (ଏନପିଓପି) । ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନପିଓପି) ଅଧୀନରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଠାରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ସେହିପରି ଦ୍ବିତୀୟଟି ହେଉଛି, ପାର୍ଟିସିପେଟୋରି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସିଷ୍ଟମ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ପିଜିଏସ-ଇଣ୍ଡିଆ)। କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ପରିଚାଳିତ, ଏହା ଏକ କୃଷକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର। ଚାଷୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ, ସହକର୍ମୀ-ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀର ପାରସ୍ପରିକ ଯାଞ୍ଚରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ଶେଷରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଜୈବିକ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି। ପିଜିଏସ-ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଖ୍ୟତଃ ଘରୋଇ ବଜାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ।
୨୦୨୦-୨୧ ମସିହାରେ, ସରକାର ରାସାୟନିକ କୃଷି କେବେ କରାଯାଇ ନଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ (ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳ) ରେ ପ୍ରମାଣପତ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରମାଣପତ୍ର (ଏଲଏସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏଲଏସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅବଧିକୁ ୨-୩ ବର୍ଷରୁ କିଛି ମାସକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଜୈବ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଅଧିକ ଆୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ।
ପିକେଭିଓ୍ବାଇର ସଫଳତା
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭ୍ୟାସରୁ ଏକ ମୁଖ୍ୟଧାରାର କୃଷି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି, ଗ୍ରାମୀଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବଜାର ପ୍ରବେଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ୩୦ ଜାନୁଆରି ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ୨,୨୬୫.୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆରକେଭିଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ପାଇଁ ୨୦୫.୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜୈବିକ କୃଷି ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି, ୫୨,୨୮୯ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଓ ୨୫.୩୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତରେ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଜାତୀୟ ଜୈବିକ କୃଷି ମିଶନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା, ମାଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ, ଉଚ୍ଚମାନର ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଜୈବିକ କୃଷି ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ବଜାର ସଂଯୋଗ ସହିତ, ପିକେଭିଓ୍ବାଇ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦରେ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସକ୍ଷମ ଯନ୍ତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରମାଣୀକରଣ (ଏଲଏସି) ରେ ଯୋଜନାର ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ, କମ ମୂଲ୍ୟର କୃଷି ମଡେଲ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ତାଲିମ, ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ପିକେଭିଓ୍ବାଇ କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁନାହିଁ ବରଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି।
References:
§ Press Information Bureau (PIB) Releases
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045560
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2099756
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146939
4. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1946809
5. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2100761
6. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1739994
§ Ministry of Agriculture & Farmers Welfare Documents
1. https://agriwelfare.gov.in/Documents/AR_Eng_2024_25.pdf
2. https://agriwelfare.gov.in/Documents/Revised_PKVY_Guidelines_022-2023_PUB_1FEB2022.pdf
§ Mission Organic Value Chain Development (MOVCDNER) - https://movcd.dac.gov.in/about
§ Parliament Questions (Lok Sabha)
1. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AU2315_sWTC0p.pdf?source=pqals
2. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2474_HV55PI.pdf?source=pqals
§ myScheme Portal - https://www.myscheme.gov.in/schemes/pkvy

PIB Backgrounder
PKVY: Nurturing Organic Farming in India
Nurturing Organic Farming, Empowering Farmers, Strengthening Rural India
06 OCT 2025 11:08AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• As on 30.01.2025, 2,265.86 crore released under PKVY (2015–25).
• 205.46 crore released for PKVY under RKVY in FY 2024–25.
• Around 15 lakh hectares under organic farming; 52,289 clusters formed; 25.30 lakh farmers benefitted (as of Feb 2025).
• By Dec 2024, 6.23 lakh farmers, 19,016 local groups, 89 input suppliers, and 8,676 buyers registered on Jaivik Kheti portal.
Introduction
Indian agriculture has always drawn strength from traditional knowledge and sustainable practices. Yet, with the rapid growth of input-intensive farming, concerns over soil degradation, water quality, and food safety have become more pressing. Recognising the need to restore ecological balance while improving farmers’ livelihoods, the Government of India launched the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) in 2015 under the National Mission for Sustainable Agriculture.
Over the last decade, PKVY has grown into a cornerstone of India’s organic farming movement. It has provided farmers with an organised platform to adopt eco-friendly practices, access organic certification, and link with markets that reward sustainable production. What began as a cluster-based initiative is now an ecosystem of training, certification, and market development, shaping India’s long-term vision for resilient agriculture.
Building the Foundation: Cluster-Based Organic Farming
At the heart of PKVY lies the cluster approach. Farmers are mobilised into groups of 20 hectares each to collectively adopt organic farming methods. This model not only ensures uniform standards but also reduces costs by encouraging resource-sharing.
Since its inception, thousands of such clusters have been formed across states, enabling farmers to reduce dependence on chemical inputs, improve soil fertility through organic amendments, and adopt diversified farming systems. Training and capacity-building sessions have been central to this process, equipping farmers with practical skills and confidence to make the transition.
The objective of the PKVY is to advance a scalable model of eco-agriculture that integrates low-cost, chemical-free techniques with farmer-led collectives, enhancing food safety, income generation, and environmental sustainability.
• Promote eco-friendly farming that improves soil health and conserves natural resources.
• Enable farmers to grow crops using natural methods, reducing reliance on chemical inputs.
• Lower farming costs and increase incomes through organic practices.
• Produce healthy, chemical-free food for consumers.
• Protect the environment by using traditional, low-cost techniques.
• Support farmer collectives for farming, processing, and certification.
• Build entrepreneurship by linking farmers directly to local and national markets.
Key Benefits
Under Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY), farmers adopting organic farming practices are being assisted with ₹31,500 per hectare for a three-year period. The support is structured as follows:
• On-farm & off-farm organic inputs: ₹15,000 (DBT)
• Marketing, packaging & branding: ₹4,500
• Certification & residue analysis: ₹3,000
• Training & capacity building: ₹9,000
This holistic support ensures that farmers not only adopt organic practices but also receive help with certification, branding, and market linkages for better income generation.
Implementation Framework
The implementation of the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) follows a structured, farmer-centric approach. All farmers and institutions are eligible to apply under the scheme, subject to a maximum landholding limit of two hectares.
Farmers begin the process by approaching their Regional Councils, which are responsible for guiding them through enrolment and certification. These Councils compile the individual applications into an Annual Action Plan, which is then submitted to the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare for approval.
Once the Annual Action Plan is sanctioned, funds are released by the Central Government to the State Government, which further channels them to the Regional Councils. The Councils, in turn, disburse assistance directly to farmers through the Direct Benefit Transfer (DBT) mechanism. This ensures that financial support under PKVY — covering inputs, training, certification, and marketing — reaches beneficiaries in a transparent and timely manner.
Through this structured framework, PKVY ensures that small and marginal farmers across India can access organic farming support seamlessly, while maintaining accountability at every stage of implementation.
Organic Certification
A major barrier for organic farmers in the past was the absence of credible certification. PKVY addressed this through two distinct systems:
1. Third-Party Certification (NPOP): Implemented by Accredited Certification Agency under the National Programme for Organic Production (NPOP) of the Ministry of Commerce and Industry, this system ensures compliance with international standards. It covers the entire value chain — from production and processing to trading and exports — enabling Indian farmers to access and expand in global organic markets.
2. Participatory Guarantee System for India (PGS-India): Operated under the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, this is a farmer-centric, community-based certification. Farmers and producers collectively participate in decision-making, peer inspections, and mutual verification of practices, ultimately declaring the produce as organic. PGS-India caters primarily to the domestic market, providing affordable and inclusive certification access to small and marginal farmers.
In 2020–21, the Government launched the Large Area Certification (LAC) programme to fast-track certification in regions where chemical farming has never been practiced (tribal belts, islands, eco-preserved zones). The LAC reduces the conversion period from 2–3 years to few months, enabling quicker certification, higher incomes, and enhanced global competitiveness for India’s organic sector.
By combining these systems, PKVY has created credibility for Indian organic products in both domestic and international markets. Farmers are now better positioned to capture price premiums, access niche consumers, and strengthen local brands rooted in organic identity.
Achievements (2015-2025)
Over the last decade, PKVY has transitioned organic farming from a niche practice to a mainstream agricultural movement, contributing to sustainable agriculture, rural digitization, and inclusive market access aligned with Digital India and Atmanirbhar Bharat.
• As on 30.01.2025, ₹2,265.86 crore released under PKVY (2015–25).
• ₹205.46 crore released for PKVY under RKVY in FY 2024–25.
• Around 15 lakh hectares under organic farming; 52,289 clusters formed; 25.30 lakh farmers benefitted (as of Feb 2025).
• Work continues in existing 1.26 lakh hectares area adopted in 2023–24; 1.98 lakh hectares new area under three-year conversion in 2024–25.
• In 2023–2024, 50,279 hectares in Dantewada, Chhattisgarh and 4,000 hectares in West Bengal adopted under LAC.
• As on 31.12.2024, 9,268 FPOs registered under the Central Sector scheme for “Formation and Promotion of 10,000 FPOs.”
• 14,491 hectares in Car Nicobar & Nancowry Islands declared certified organic under LAC.
• Entire 2,700 hectares cultivable land in Lakshadweep certified organic.
• 60,000 hectares in Sikkim supported with ₹96.39 lakh under LAC, now Sikkim is the only 100% organic state in the World under LAC.
• Proposal for 5,000 hectares from Ladakh supported with ₹11.475 lakh under LAC.
• By Dec 2024, 6.23 lakh farmers, 19,016 local groups, 89 input suppliers, and 8,676 buyers registered on Jaivik Kheti portal.
The Jaivik Kheti Portal has been developed as a dedicated online platform to promote the direct sale of organic products from farmers to consumers.
Conclusion
Over the last decade, the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) has emerged as a pivotal initiative in advancing sustainable agriculture in India. By promoting organic farming through a cluster-based approach, the scheme has empowered lakhs of farmers to reduce dependence on chemical inputs, improve soil health, and produce safe, high-quality food. Complemented by certification systems, digital platforms such as Jaivik Kheti, and market linkages, PKVY has created an enabling ecosystem for both domestic consumption and international trade in organic produce.
The scheme’s expansion into Large Area Certification (LAC) and integration with the National Mission on Natural Farming (NMNF) further reflects the Government’s commitment to eco-friendly, low-cost farming models. With continued focus on training, certification, and entrepreneurship, PKVY is not only strengthening rural incomes but also contributing to environmental conservation, climate resilience, and the vision of an Atmanirbhar Bharat.
As India steps into the next phase of its agricultural transformation, PKVY stands as a testament to how traditional practices, when combined with modern systems and digital tools, can pave the way for a greener, healthier, and more prosperous future.
References:
§ Press Information Bureau (PIB) Releases
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045560
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2099756
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146939
4. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1946809
5. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2100761
6. https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1739994
§ Ministry of Agriculture & Farmers Welfare Documents
1. https://agriwelfare.gov.in/Documents/AR_Eng_2024_25.pdf
2. https://agriwelfare.gov.in/Documents/Revised_PKVY_Guidelines_022-2023_PUB_1FEB2022.pdf
§ Mission Organic Value Chain Development (MOVCDNER) - https://movcd.dac.gov.in/about
§ Parliament Questions (Lok Sabha)
1. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AU2315_sWTC0p.pdf?source=pqals
2. https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2474_HV55PI.pdf?source=pqals
§ myScheme Portal - https://www.myscheme.gov.in/schemes/pkvy
Click here to see pdf