PIB Backgrounder
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲ୍ଡଥନ୍‌ 2025
07 OCT 2025 3:19PM by PIB Bhubaneswar
• ବିଦ୍ୟାଳୟସ୍ତରୀୟ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ଲାଗି ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
• ଭାରତର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ବିଦ୍ୟାଳୟ ହ୍ୟାକାଥନ 1 କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ (ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ)ଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶୀ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‌ ତିଆରି କରିବାରେ ସାମିଲ ହେବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଉଛି।
• 13 ଅକ୍ଟୋବର, 2025ରେ ଲାଇଭ୍‌ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ: ଲାଇଭ୍‌ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ସିଂକ୍ରୋନାଇଜଡ୍‌ ଲାଇଭ୍‌ ବିଲ୍ଡଥନ୍‌।
• ଜାତୀୟ ସ୍ତରର 10 ଜଣ ବିଜେତା, 100 ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବିଜେତା ଏବଂ 1000 ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ବିଜେତାଙ୍କ ସହିତ 1 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର ରାଶି।
ନୀତି ଆୟୋଗର ଅଟଳ ନବୋନ୍ମେଷ ମିଶନର ସହଭାଗିତାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏକ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଅଭିଯାନ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲ୍ଡାଥନ୍‌ 2025 ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ସର୍ବବୃହତ ସ୍କୁଲ ହାକାଥନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ ନବସୃଜନର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଚାରୋଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ: ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ସ୍ୱଦେଶୀ, ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ଉପରେ ନୂଆ ଉପାୟ କିମ୍ବା ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା। ବିଲ୍ଡଥନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ବିକଶିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ହୋଇପାରିବେ।
ବିଲ୍ଡଥନ୍ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) 2020 ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟବହାରିକ, ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଜନଜାତୀୟ ଏବଂ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ସମାବେଶୀ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଗତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 23 ତାରିଖରେ ଏହି ବିଲ୍ଡଥନ୍ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ 11 ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଖୋଲା ରହିଛି । 11ରୁ 12 ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବିଷୟ ଚୟନ ଏବଂ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଦଳ ଗଠନ, ପଞ୍ଜୀକରଣ, ପରାମର୍ଶ, ମାନସ ମନ୍ଥନ ଅଧିବେଶନ, ବିଚାରବିମର୍ଶ ଶିବିର ଏବଂ ନବସୃଜନ ମଣ୍ଡଳ ସମେତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯିବ। 13 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଥିବା ଲାଇଭ୍ ବିଲ୍ଡଥନ୍ ଆୟୋଜିତ ହେବ । 13ରୁ 31 ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପୋର୍ଟାଲରେ ଆବେଦନ କରାଯିବ। ନଭେମ୍ବର 1ରୁ ଡିସେମ୍ବର 31 ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପାନେଲଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆବେଦନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ। 2026 ଜାନୁଆରୀରେ ଶୀର୍ଷ ଦଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ।
ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ଆବେଦନ (ବିଚାର ଓ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‌) ଲାଗି ଏକ ସମର୍ପିତ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। 3ରୁ 5 ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ଦଳ ବିଲ୍ଡଥନରେ ଭାଗ ନେବ ଏବଂ ଭିଡିଓ ରୂପରେ ଆବେଦନ (ବିଚାର ଓ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‌) ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଗୋଟିଏ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟାର କୌଣସି ସୀମା ରହିବ ନାହିଁ।
ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର, ମେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଚେଞ୍ଜ ନେଟୱାର୍କ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପରାମର୍ଶ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟ (ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ) କୁ ସାମିଲ କରି ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖବର ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ। ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ, ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନା ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯିବ। ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା କରିବେ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଷ୍ଠୀସ୍ତରୀୟ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକାଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ, ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନ ପ୍ରବେଶର ଭିଡିଓ (ବିଚାର କିମ୍ବା ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍) ଦାଖଲ କରିବେ।
ସାରା ଭାରତର ସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଗୋଟିଏ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ତିନିରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣିଆ ଦଳ ଗଢ଼ିବା ଉଚିତ୍‌। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ବିଦ୍ୟାଳୟ/ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲ୍ଡଥନ ପୋର୍ଟାଲ - vbb.mic.gov.in ପଞ୍ଜୀକରଣ ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳ ଚାରିଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏକୁ ବାଛିବେ। ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଲାଗି ଦଳ ବାଛିବେ। ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇରୁ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟର ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ବିଚାର/ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‌ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଅକ୍ଟୋବର 13ରୁ 31 ମଧ୍ୟରେ ପୋର୍ଟାଲରେ ଭିଡିଓ/ସମରୀ ଦାଖଲ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଏକ ଦଳ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପରେ ଚୟନିତ ଶୀର୍ଷ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଦଳକୁ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବ। ଏହିସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ରହଣୀୟତା, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ପାଇବେ। 10 ଜଣ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବିଜେତା, 100 ଜଣ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ବିଜେତା ଏବଂ 1000 ଜଣ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ବିଜେତାଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବା ସହିତ 1 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପୁରସ୍କାର ପୁଲ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : vbb.mic@aicte-india.orgରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ। ପଞ୍ଜୀକରଣ ଲିଙ୍କ୍‌ ହେଲା: vbb.mic.gov.in

PIB Headquarters
Viksit Bharat Buildathon 2025
Nation-wide Event for School Level Innovators
07 OCT 2025 3:19PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India's largest school hackathon engaging 1 crore students (classes 6-12) to build prototypes on themes of Swadeshi, Atmanirbhar Bharat, Vocal for Local, and Samriddh Bharat.
• Live nationwide event on Oct. 13, 2025: Nationwide Synchronised Live Buildathon across all schools via live streaming
• Awards Pool of Rs. 1 Crore, with 10 National Level winners, 100 State level winners and 1000 District level winners.
Introduction
The Viksit Bharat Buildathon 2025 is a nationwide innovation movement being organised by the Department of School Education & Literacy (DoSEL), Ministry of Education, in collaboration with Atal Innovation Mission, NITI Aayog.
This largest-ever school hackathon aims to strengthen the culture of innovation at the school level by encouraging students to ideate or build prototypes on four themes: Atmanirbhar Bharat, Swadeshi, Vocal for Local, and Samriddh Bharat. The Buildathon aims to foster innovation, creativity, and problem-solving among our youth so that they become key drivers of a prosperous, developed, and self-reliant India.
The Buildathon will provide hands-on, experiential learning in line with the National Education Policy (NEP) 2020. Participation is inclusive with special focus on Aspirational Districts, Tribal and Remote Regions.
Buildathon 2025 Timeline
A blue and white timeline with white textAI-generated content may be incorrect.
• Sept. 23, 2025: Launch of Viksit Bharat Buildathon by Hon’ble Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan
• Sept. 23 – Oct. 11: Registrations for the event on the Portal
• Oct. 11 – Oct. 12: Preparatory activities including team formation, registration, mentoring, organising brainstorming sessions, idea camps, and innovation circles to help students prepare, select themes and build solutions
• Oct. 13: Nationwide Synchronised Live Buildathon across all schools via live streaming
• Oct. 13 – Oct. 31: Submission of entries by schools on the Portal
• Nov. 1 – Dec. 31: Evaluation of entries by a panel of experts
• Jan. 2026: Announcement and felicitation of top teams
Key Features
• Dedicated Portal: There is a national portal for registration and submission of final entries (ideas or prototypes)
• Mode of Participation: A team of 3-5 students will participate in the Buildathon and submit entries (ideas/prototypes) in the form of videos. There will be no limit on the number of teams from a school.
• Mentorship Support: Dedicated support will be provided by volunteers and mentors from Incubation Centres, Mentor of Change Network, Higher Education Institutions, and Corporates to help students build their projects at the school level.
• National Live Event: National level virtual live streaming session will be organised, which shall be joined by all schools (6th to 12th standard).
• Global Streaming: The event will be streamed on nationwide news and media channels.
• Inclusive Spotlight: A Special spotlight will be given to schools from Aspirational Blocks, Tribal Regions, Frontier Villages, and Remote Areas.
• District & State-Level Events: Schools will conduct Innovation activities. States are encouraged to organise community level innovation events inviting multiple schools and dignitaries.
• Submission of Entries: Post-event, schools will submit videos of their innovation entries (Ideas or Prototypes).
A diagram of a key featuresAI-generated content may be incorrect.
How to Participate
• Eligibility: Participation is open to all school students from class 6-12, across India. Students must form a team of 3-5 members from same schools. Students can register with the help of their teachers. There is no restriction on the number of teams per school.
• Registration of Team: Schools/teachers have to encourage students to form teams and then register their teams on the official Buildathon portal after which a unique registration ID will be generated for each team. The Registration Link for schools for Viksit Bharat Buildathon is - vbb.mic.gov.in
• Selection of Theme: Each team will need to choose one out of the four Buildathon themes and identify any problem statement.
• Brainstorm & Build: The team will ideate to solve community problems.
• Prepare for Submission: Teams will be required to create a 2–5 minute video explaining the problem it is solving, the innovative solution/prototype they have created, how it works and its possible impact.
• Submission: The project video/ summaries have to be submitted on the Portal within the submission window of Oct. 13 to Oct. 31, 2025
Awards
A panel of experts will evaluate the entries, and the top student teams will be awarded prizes. These schools and students will receive long-term support through corporate adoption, mentorship, and resources to further strengthen their innovations.
There will be an Awards Pool of Rs. 1 Crore, with 10 National Level winners, 100 State level winners and 1000 District level winners.
Click here to see PDF