ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲ୍ଡାଥନ୍ ୨୦୨୫ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆହ୍ବାନ
03 OCT 2025 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ଅଟଳ ନବସୃଜନ ମିଶନ ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲ୍ଡାଥନ୍ ୨୦୨୫ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ୬ ରୁ ୧୨ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନବସୃଜନ ଅଭିଯାନ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ନବସୃଜନ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ।
ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୬-୧୨ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଲ୍ଡାଥନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି, ଯାହା ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରୁଥିବା ସୃଜନଶୀଳ ଧାରଣା ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କରିବ। ବିଲ୍ଡାଥନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖୁଥିବା ଚାରୋଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ - ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ସମାଧାନ ନିର୍ମାଣ ; ସ୍ୱଦେଶୀ - ସ୍ୱଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ; ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ - ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସମ୍ବଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶେଷଟି ହେଉଛି ସମୃଦ୍ଧି - ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ।
ଦେଶର ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ ଭାରତ ବିଲ୍ଡାଥନ୍ ୨୦୨୫ରେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସୃଜନଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଭାବକ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ, ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଫଟୋ ଏବଂ ଭିଡିଓ ଆକାରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରବେଶିକା ଦାଖଲ କରିବେ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ୟାନେଲ୍ ପ୍ରବେଶିକାଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବ, ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଯୋଗ, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହାୟତା ପାଇବେ।
ବିଲ୍ଡାଥନର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଲାଇଭ୍ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ ହେବେ। ସେହିପରି ଏହାର ଆଉ ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ୨୦୨୦ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବହାରିକ, ଅଭିଜ୍ଞତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ।
ଡେଭଲପିଙ୍ଗ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଲଡାଥନ୍ ୨୦୨୫ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦ୍ଭାବକ ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲଡାଥନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩ ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୬, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହେବ । ସେହିପରି ଅକ୍ଟୋବର ୬ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୧୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହେବ । ଅକ୍ଟୋବର ୧୩ରେ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲାଇଭ୍ ବିଲଡାଥନ୍ ହେବ ଓ ଅକ୍ଟୋବର ୧୪ ରୁ ୩୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବେଶିକାଗୁଡ଼ିକ ଦାଖଲ ହେବ । ନଭେମ୍ବରରେ ପ୍ରବେଶିକା ଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ହେବ ଓ ଡିସେମ୍ବରରେ ବିଜେତାମାନଙ୍କ ଘୋଷଣା ହେବ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଲଡାଥନ୍ ୨୦୨୫ ହେଉଛି ଯୁବ ନବସୃଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ମନୋଭାବକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଦେଶର ନବସୃଜନ କାହାଣୀରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Education
Ministry of Education appeals students to join Viksit Bharat Buildathon 2025 – India’s largest innovation movement
03 OCT 2025 5:28PM by PIB Delhi
The Ministry of Education, in collaboration with the Atal Innovation Mission, NITI Aayog, has launched the Viksit Bharat Buildathon 2025, a nationwide innovation movement set to engage students from schools having classes 6 -12. This would be India’s largest-ever student innovation initiative and an important step towards the vision of Viksit Bharat @2047.
The Buildathon calls upon students of Grades 6–12 to join teams, think creatively, and develop ideas and prototypes that address real-life challenges. Students will work around four themes of national importance:
1. Atmanirbhar Bharat – building self-reliant systems and solutions
2. Swadeshi – fostering indigenous ideas and innovation
3. Vocal for Local – promoting local products, crafts, and resources
4. Samriddhi – creating pathways to prosperity and sustainable growth
Students, teachers, and schools across the country are encouraged to participate wholeheartedly in this movement. It is not just a competition, but a platform to showcase creativity, innovation, and problem-solving skills at a national and global level.
To encourage and recognise student innovators, schools will submit their entries in the form of photos and videos. A national panel of experts will evaluate the entries, and the top student teams will be awarded prizes. Beyond recognition, these schools and students will receive long-term support through corporate adoption, mentorship, and resources to further strengthen their innovations.
Key Features of the Buildathon:
• Students innovating together in the world’s largest live innovation activity
• Hands-on, experiential learning in line with the National Education Policy (NEP) 2020
• Inclusive participation with special focus on Aspirational Districts, Tribal and Remote Regions
The Viksit Bharat Buildathon 2025 is a clarion call to students to dream big, innovate fearlessly, and contribute to India’s journey towards becoming a developed nation by 2047. Every school and every student are invited to take part in this movement, showcase their talent, and make their mark as the innovators of tomorrow.
Timeline:
• 23rd September 2025: Launch of Viksit Bharat Buildathon
• 23rd Sept – 6th Oct 2025: Registrations
• 6th Oct – 12th Oct 2025: Preparatory activities
• 13th October 2025: Nationwide Live Buildathon across all schools
• 14th – 31st October 2025: Submission of entries by schools
• November 2025: Evaluation of entries
• December 2025: Announcement of Top winners
The Viksit Bharat Buildathon 2025 is more than an event—it is a movement to ignite young minds, celebrate innovation, and strengthen the spirit of Atmanirbhar Bharat. Every student is urged to rise to the challenge and be a proud contributor to India’s innovation story.