মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা ফোসফেতিক অমসুং পোতাসিক (P&K) ফর্তিলাইজরশিংগী ন্যুত্রিএন্ত বেজদ সবসিদী (NBS) রেৎশিং খারিফ, 2025 (01.04.2025 তগী 30.09.2025 ফাওবা)গীদমক অয়াবা পীখ্রে
NPKS গ্রেদ য়াওনা নোতিফাই তৌরবা P&K ফর্তিলাইজরশিং অসি লৌমীশিংদা সবসিদাইজ তৌরবা, অহোংবা মমলদা অমসুং চুনবা রেৎশিংদা ফংহল্লগনি
সিঙ্গল সুপর ফোসফেৎ (এস এস পি) গী ফ্রেৎ সবসিদী অসি খারিফ ২০২৫ ফাওবা শাংদোকখ্রে
নোতিফাই তৌরবা P&K ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী রেৎশিংগী অয়াবা পীবা অসি সরকারনা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অমসুং ভারতকী লৌমীশিংদা থম্লিবা মরুওইবগী অতোপ্পা খুদম অমসুনি
P&K ফর্তিলাইজরশিংদা সবসিদী পীবনা লৌমীশিংনা মথৌ তাবা ন্যুত্রিএন্তশিং অদু চুনবা মমলদা ফংহনবদা মতেং পাংলি, লৈহাও ফবা অফবা লৈবাক্না মহৈ-মরোং মরাং কাইনা লোকহল্লি অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা চানবা চিঞ্জাক মরাং কাইহল্লি
কেবিনেৎনা লৈবাক শিনবা থুংনা P&K ফর্তিলাইজরদা মমল হোংনা, সবসিদী পীরবা অমসুং চুনবা রেৎশিং লৈহন্নবা খারিফ 2025 কীদমক্তা লুপা করোর 37,216.15 গী NBS সবসিদীগী অয়াবা পীখ্রে
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ফোসফেতিক অমসুং পোতাসিক (P&K) ফর্তিলাইজরশিংগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (NBS) রেৎশিং খরিফ সিজন, 2025 (01.04.2025 দগী 30.09.2025 ফাওবা)গীদমক লেপথোক্নবা ফর্তিলাইজর দিপার্তমেন্তকী প্রপোজেল অদু অয়াবা পীখ্রে।
খারিফ সিজন 2024গীদমক চাউরাক্না লুপা করোর 37,216.15 মথৌ তাগনি। মসি রবি সিজন 2024-25গীদমক মথৌ তারিবা বজেত অদুদগী চাউরাক্না লুপা করোর 13,000 হেন্না ওইগনি।
কান্নবশিং:
• লৌমীশিংদা সবসিদী পীরবা, অহোংবা মমলদা অমসুং চুনবা মমলদা ফর্তিলাইজর ফংহল্লগনি।
• মতম অসিদা ফর্তিলাইজর অমসুং ইনপুতশিংগী ইন্তর্নেস্নেল প্রাইসশিংদা ওইরক্লিবা ত্রেন্দশিং অসি য়েংলগা P&K ফর্তিলাইজরশিংদা পীরিবা সবসিদী মরম চাবা মওংদা পীবা।
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রেতেজী অমসুং তার্গেৎশিং:
P&K ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী, NPKS গ্রেদশিং য়াওনা, লৌমীশিংদা ফর্তিলাইজরশিং অসি অহোংবা মমলদা য়াম্না কোম্না ফংহন্নবা, খারিফ 2025গী অয়াবা পীরবা রেৎশিংগী মতুং ইন্না পীরগনি (01.04.2025 দগী 30.09.2025 ফাওবা চৎনগনি)।
বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা ফর্তিলাইজর মেনুফেকচররশিং/ইমপোর্তরশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা সবসিদী পীরবা মমলদা P&K ফর্তিলাইজরগী গ্রেদ 28 ফংহল্লি। P&K ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী অসি 01.04.2010. দগী NBS স্কীমগী মখাদা পীরি। লৌমীশিংগীদমক্তা কান্নগদবা মওংদা পায়খৎলক্লিবা খোংথাংশিং অসিগী মতুং ইন্না, সরকার অসিনা লৌমীশিংদা P&K ফর্তিলাইজরশিং মমল হোংনা ফংহনবদা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। ইন্তর্নেস্নেল ফর্তিলাইজর অমসুং ইনপুতশিংগী হায়বদি য়ুরিয়া, DAP, MOP অমসুং সলফর, মমলদা হন্দক ঔইরক্লিবা ত্রেন্দশিং অসি য়েংলগা, সরকারনা NPKS গ্রেদশিং য়াওনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (P&K) ফর্তিলাইজরশিংদা খারিফ 2025গীদমক NBS রেৎশিং অদু 01.04.25 to 30.09.25 ফাওবা চৎনবা য়াহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা ফর্তিলাইজরশিং ফংহন্নবা ফর্তিলাইজর কম্পেনীশিংদা সবসিদী অসি অয়াবা পীরবা অমসুং নোতিফাই তৌরবা রেৎশিংগী মতুং ইন্না পীরগনি।

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Kharif, 2025 (from 01.04.2025 to 30.09.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
The notified P&K fertilizers including NPKS grades will be available to the farmers at subsidized, affordable and reasonable rates
The freight subsidy on Single Super Phosphate (SSP) has been extended to Kharif 2025
Approval for subsidy rates for notified P&K fertilizers is yet another example of the importance attached by the Government to the agriculture sector and Indian farmers
Subsidizing P&K fertilizers helps ensure farmers get the nutrients they need at a fair price, Healthy soils lead to healthy harvests and ensures food security for the Nation
Cabinet approved NBS subsidy of Rs. 37,216.15 crore for Kharif 2025 to ensure affordable, subsidized and reasonable rates on P&K fertilizers across the country
28 MAR 2025 4:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixing the Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for KHARIF Season, 2025 (from 01.04.2025 to 30.09.2025) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers.
The budgetary requirement for Kharif season 2024 would be approximately Rs. 37,216.15 cr. This is approximate Rs. 13,000 crore more than the budgetary requirement for Rabi seasons 2024-25.
Benefits:
· Availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices will be ensured.
· Rationalization of subsidy on P&K fertilizers in view of recent trends in the international prices of fertilizers and inputs.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers including NPKS grades will be provided based on approved rates for Kharif 2025 (applicable from 01.04.2025 to 30.09.2025) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Background:
Government is making available 28 grades of P&K fertilizers to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. In view of the recent trends in the international prices of fertilizers & inputs i.e. Urea, DAP, MOP and Sulphur, Government has decided to approve the NBS rates for Kharif 2025 effective from 01.04.25 to 30.09.25 on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers including NPKS grades. The subsidy would be provided to the fertilizer companies as per approved and notified rates so that fertilizers are made available to farmers at affordable prices.