মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ইলেক্ত্রোনিক্স সপ্লাই চেনদা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্ত মেন্যুফেকচরিং স্কিম অয়াবা পীখ্রে
স্কিম অসিনা ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্ত মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেমদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং (গ্লোবেল/দোমেস্তিক্স) লাকহন্দুনা মপাঙ্গল কনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি
লুপা করো 59,350গী ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্দুনা লুপা করোর 4,56,500রোমগী প্রদক্সন তৌবা ঙমহল্লগনি
মীওই 91,600গী অহেনবা দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্তসু পীরগনি
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ঙসি ইলেক্ত্রোনিক্স সপ্লাই চেনদা ভারতপু আত্মানির্ভর ওইহন্নবা লুপা করোর 22,919গী শেনফমগা লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্ত মেন্যুফেকচরিং স্কিম অয়াবা পীখ্রে।
স্কিম অসিনা ইলেক্ত্রোনিক কম্পোনেন্ত মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেমদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত (গ্লোবেল/ দোমেস্তিক) লাকহন্দুনা, কেপাসিতী অমসুং কেপাবিলিতীশিং দিবেলপ তৌদুনা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন (DVS) হেনগৎহন্দুনা অমসুং গ্লোবেল ভেল্যু চেনশিং (GVCশিং) গা লোয়ননা ভারতকী কম্পনীশিং পুনশিন্নদুনা মপাঙ্গল লৈবা কম্পোনেন্ত ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
কান্নবশিং:
স্কিম অসিনা লুপা করোর 59,350গী ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা লুপা করোর 4,56,500গী প্রদক্সন তৌবা ঙমহনগনি অমসুং মসিগী মতমগী মনুংদা অহেনবা হকথেংননা মীওই 91,600 দা থবক পীগনি অমসুং নাকোইননা মীওই কয়াদা থবক পীবসু ঙমহল্লগনি।
স্কিম অসিগী মশক মওংশিং:
i. স্কিম অসিনা ভারতকী মেন্যুফেকচর্রশিংদা তোঙান তোঙানবা মখলগী কম্পোনেন্তশিং অমসুং সব-এসেম্বলীশিংগী অখন্নবা দিসএবলিতীশিং কোকহন্নবা দিফরেন্সিএতেদ ইন্সেন্তিবশিং পীরি। মসিনা মখোয়না তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতীশিং ফংনবা অমসুং পাকচাউবা ইকনোমীশিং ফংনবা হোৎনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা কোনশিল্লিবা তার্গেৎ সেগমেন্ত অমসুং পীরিবা ইন্সেন্তিবকী মওং অসি মখাদা পীরি:
সিরিএল নম্বর
তার্গেৎ সেগমেন্তশিং
ইন্সেন্তিবকী মওং মতৌ
A
সব-এসেম্বলীশিং
1
দিস্প্লে মোদ্যুল সব-এসেম্বলী
তর্ন ওভর লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
2
কেমেরা মোদ্যুল সব-এসেম্বলী
B
বিয়র কম্পোনেন্তশিং
3
ইলেক্ত্রোনিক এপ্লিকেসনশিংগীদমক নন-সর্ফেস মাউন্ত দিভাইসেস (নন-SMD) পেসিব কম্পোনেন্তশিং
তর্ন ওভর লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
4
ইলেক্ত্রোনিক এপ্লিকেসনশিংগীদমক ইলেক্ত্রো-মেকানিকেল্স
5
মল্তি-লেয়র প্রিন্তেদ সর্কিৎ বোর্দ (PCB)
6
দিজিতেল এপ্লিকেসনশিংগীদমক লি-আইওন সেলশিং (স্তোরেজ অমসুং মোবিলিতী য়াওদনা)
7
মোবাইলশিং, IT হার্দৱেয়র প্রদক্তশিং অমসুং মরী লৈনবা দিভাইসশিংগীদমক এনক্লোজরশিং
C
খনগৎলবা বিয়র কম্পোনেন্তশিং
8
হায়-দেন্সিতী ইন্তরকন্নেক্ত (HDI)/ মোদিফাইদ সেমি-এদিতিব প্রোসেস (MSAP)/ ফ্লেক্সিবল PCB
হাইব্রিদ ইন্সেন্তিব
9
SMD পেসিব কম্পোনেন্তশিং
D
ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংগীদমক সপ্লাই চেন ইকোসিস্তেম অমসুং কেপিতেল ইক্বিপমেন্ত
10
সব-এসেমব্লী (A) অমসুং বিয়র কম্পোনেন্তশিং (B) & (C)গী মেন্যুফেকচরিংদা শীজিন্নবা পার্তশিং/কম্পোনেন্তশিং
কেপেক্স ইন্সেন্তিব
11
মখোয়গী সব-এসেমব্লীশিং অমসুং কম্পোনেন্তশিং য়াওনা ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংদা শীজিন্নবা কেপিতেল গুদশিং
ii. স্কিম অসিগী মতম অসি চহি তরুক (6) ওই অমসুং চহি অমা (1) গী জেস্তেসন পেরিওদ লৈগনি।
iii. ইন্সেন্তিবকী শরুক অমগী পেআউৎ অসি এমপ্লোইমেন্তগী পান্দমশিং ফংহনবগা মরী লৈনৈ।
বেকগ্রাউন্দ:
ইলেক্ত্রোনিক্স অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ত্রেদ তৌরিবা অমসুং খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তগী অমনি অমসুং মসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোন শেমগৎপদা অমসুং লৈবাক অমগী শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজী চাউখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না পানরি। ইলেক্ত্রোনিক্সনা শেন্মিৎলোনগী সেক্তর খুদিংমক্তা চংলকপনা মসিনা শেন্মিৎলোন অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অমা লৈ। Golগী তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা হৌখিবা চহি তরা অসিদা চাউনা চাউখৎপা উবা ফংলে। ইলেক্ত্রোনিক গুদসকী দোমেস্তিক প্রদক্সন অসি শেনবা চহি 2014-15দা লুপা করোর লাখ 1.90 ওইরম্বা অদুদগী শেনবা চহি 2023-24দা লুপা করোর লাখ 9.52 ওইদুনা চাদা 17 হেনবগী CAGRদা ইলেক্ত্রোনিক গুদসকী এক্সপোর্তসু শেনবা চহি 2014-15দা লুপা করোর লাখ 0.38 ওইরম্বা অদুদগী চাদা 20 হেনবগী CAGR ওইদুনা শেনবা চহি 2023-24দা লুপা করোর লাখ 2.41দা হেনগৎলকখি

Cabinet
Cabinet approves Electronics Component Manufacturing Scheme for making India Atmanirbhar in electronics supply chain
Scheme to help in developing a robust ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem
To attract Investment of Rs.59,350 crore resulting in production of Rs. 4,56,500 crore worth of products
Additional direct employment of 91,600 persons to be generated
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the Electronics Component Manufacturing Scheme with a funding of Rs.22,919 crore to make India Atmanirbhar in electronics supply chain.
This scheme aims to develop a robust component ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem, increasing Domestic Value Addition (DVA) by developing capacity and capabilities, and integrating Indian companies with Global Value Chains (GVCs).
Benefits:
The scheme envisages to attract investment of Rs.59,350 crore, result in production of Rs.4,56,500 crore and generate additional direct employment of 91,600 persons and many indirect jobs as well during its tenure.
Salient Features of the Scheme:
i. The scheme provides differentiated incentives to Indian manufacturers tailored to overcome specific disabilities for various categories of components and sub-assemblies so that they can acquire technological capabilities and achieve economies of scale. The target segment covered under the scheme and nature of incentive offered are as under:
S.No.
Target segments
Nature of Incentive
A
Sub-assemblies
1
Display module sub-assembly
Turnover linked incentive
2
Camera module sub-assembly
B
Bare components
3
Non-Surface Mount Devices (non-SMD) passive components for electronic applications
Turnover linked incentive
4
Electro-mechanicals for electronic applications
applications
5
Multi-layer Printed Circuit Board (PCB)
6
Li-ion Cells for digital applications (excluding storage and mobility)
7
Enclosures for Mobile, IT Hardware products and related devices
C
Selected bare components
8
High-density interconnect (HDI)/ Modified semi-additive process (MSAP)/ Flexible PCB
Hybrid incentive
9
SMD passive components
D
Supply chain ecosystem and capital equipment for electronics manufacturing
10
Parts/components used in manufacturing of sub-assembly (A) and bare components (B) & (C)
Capex incentive
11
Capital goods used in electronics manufacturing including their sub-assemblies and components
ii. The tenure of the scheme is six (6) years with one (1) year of gestation period.
iii. Payout of a part of the incentive is linked with employment targets achievement.
Background:
Electronics is one of the highest-traded and fastest-growing industries globally and is expected to play a pivotal role in shaping the global economy and advancing a country's economic and technological development. Since electronics permeates all sectors of economy it has economic and strategic importance. With various initiatives of Gol, the electronics manufacturing sector has witnessed remarkable growth in the last decade. The domestic production of electronic goods has increased from Rs.1.90 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.9.52 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 17%. The exports of electronic goods have also increased from Rs.0.38 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.2.41 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 20%.