କ୍ୟାବିନେଟ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲାଗି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଅଧିକ ନିବେଶ (ବିଶ୍ୱ/ଘରୋଇ)କୁ ଆକର୍ଷିତ କରି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ପରିବେଶ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏହି ଯୋଜନା
ଏହା ୫୯,୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ସହିତ ୪,୫୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ
୯୧,୬୦୦ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଆଜି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ୨୨,୯୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସହିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ (ବିଶ୍ୱ/ଘରୋଇ)କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ସହିତ କ୍ଷମତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ (ଡିଭିଏ) ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା (ଜିଭିସି) ସହିତ ଏକୀକୃତ କରି ଏକ ଦୃଢ ଉପାଦାନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ଲାଭ:
ଏହି ଯୋଜନା ୫୯,୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ସହିତ ୪,୫୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଯୋଜନା ୯୧,୬୦୦ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଅନେକ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଉପକରଣ ଏବଂ ସବ୍‌ ଆସେମ୍ବ୍ଲି ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅକ୍ଷମତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବୈଷୟିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ପ୍ରକୃତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରଂସଂ
ଲକ୍ଷ୍ୟ ବର୍ଗ
ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ପ୍ରକୃତି
କ
ସବ୍‌ ଆସେମ୍ବ୍ଲି
୧
ଡିସପ୍ଲେ ମଡ୍ୟୁଲ ସବ୍‌ ଆସେମ୍ବ୍ଲି
କାରବାର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୨
କ୍ୟାମେରା ମଡ୍ୟୁଲ ସବ୍‌ ଆସେମ୍ବ୍ଲି
ଖ
ଖାଲି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ
୩
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପାଇଁ ନନ୍‌ ସର୍ଫେସ ମାଉଣ୍ଟ ଡିଭାଇସ୍ (ଅଣ-ଏସଏମଡି) ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଉପାଦାନ
କାରବାର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୪
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ମେକାନିକାଲ୍ସ ଗୁଡ଼ିକ
୫
ବହୁସ୍ତରୀୟ ପ୍ରିଣ୍ଟେଡ ସର୍କିଟ ବୋର୍ଡ (ପିସିବି)
୬
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଲି-ଆୟନ କୋଷ (ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବାଦ ଦେଇ)
୭
ମୋବାଇଲ୍, ଆଇ. ଟି. ହାର୍ଡୱେର୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏନକ୍ଲୋଜର୍‌
ଗ
ଚୟନିତ ଖାଲି ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ
୮
ହାଇ-ଡେନସିଟି ଇଣ୍ଟରକନେକ୍ଟ (ଏଚଡିଆଇ)/ମୋଡ଼ିଫାଏଡ୍‌ ସେମି ଆଡିଟିଭ୍‌ ପ୍ରୋସେସ୍‌ (ଏମଏସଏପି)/ଫ୍ଲେକ୍ସିବଲ୍‌ ପିସିବି
ହାଇବ୍ରିଡ୍‌ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୯
ଏସଏମଡି ପାସିଭ୍‌ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟସ୍‌
ଘ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ଉପକରଣ
୧୦
ସବ୍‌ ଆସେମ୍ବ୍ଲି (କ) ଏବଂ ଖାଲି କମ୍ପୋନେଣ୍ଟସ୍‌ (ବି) ଓ (ସି)ର ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଉପକରଣ/ଉପାଦାନ
ପୁଞ୍ଜିଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୧୧
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବହୃତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ସବ୍‌-ଆସେମ୍ବ୍ଲି ଏବଂ ଉପାଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ

Cabinet
Cabinet approves Electronics Component Manufacturing Scheme for making India Atmanirbhar in electronics supply chain
Scheme to help in developing a robust ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem
To attract Investment of Rs.59,350 crore resulting in production of Rs. 4,56,500 crore worth of products
Additional direct employment of 91,600 persons to be generated
28 MAR 2025 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the Electronics Component Manufacturing Scheme with a funding of Rs.22,919 crore to make India Atmanirbhar in electronics supply chain.
This scheme aims to develop a robust component ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem, increasing Domestic Value Addition (DVA) by developing capacity and capabilities, and integrating Indian companies with Global Value Chains (GVCs).
Benefits:
The scheme envisages to attract investment of Rs.59,350 crore, result in production of Rs.4,56,500 crore and generate additional direct employment of 91,600 persons and many indirect jobs as well during its tenure.
Salient Features of the Scheme:
i. The scheme provides differentiated incentives to Indian manufacturers tailored to overcome specific disabilities for various categories of components and sub-assemblies so that they can acquire technological capabilities and achieve economies of scale. The target segment covered under the scheme and nature of incentive offered are as under:
S.No.
Target segments
Nature of Incentive
A
Sub-assemblies
1
Display module sub-assembly
Turnover linked incentive
2
Camera module sub-assembly
B
Bare components
3
Non-Surface Mount Devices (non-SMD) passive components for electronic applications
Turnover linked incentive
4
Electro-mechanicals for electronic applications
applications
5
Multi-layer Printed Circuit Board (PCB)
6
Li-ion Cells for digital applications (excluding storage and mobility)
7
Enclosures for Mobile, IT Hardware products and related devices
C
Selected bare components
8
High-density interconnect (HDI)/ Modified semi-additive process (MSAP)/ Flexible PCB
Hybrid incentive
9
SMD passive components
D
Supply chain ecosystem and capital equipment for electronics manufacturing
10
Parts/components used in manufacturing of sub-assembly (A) and bare components (B) & (C)
Capex incentive
11
Capital goods used in electronics manufacturing including their sub-assemblies and components
ii. The tenure of the scheme is six (6) years with one (1) year of gestation period.
iii. Payout of a part of the incentive is linked with employment targets achievement.
Background:
Electronics is one of the highest-traded and fastest-growing industries globally and is expected to play a pivotal role in shaping the global economy and advancing a country's economic and technological development. Since electronics permeates all sectors of economy it has economic and strategic importance. With various initiatives of Gol, the electronics manufacturing sector has witnessed remarkable growth in the last decade. The domestic production of electronic goods has increased from Rs.1.90 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.9.52 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 17%. The exports of electronic goods have also increased from Rs.0.38 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.2.41 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 20%.