ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
"କ୍ରୀଡା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଠାରେ କେହି କେବେ ହାରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଶିଖନ୍ତି।"
"ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଯତ୍ନ ରଖାଯାଏ ।"
ସେ କହିଥିଲେ, "ମୋ ଦେଶର ଜଣେ ବି ଖେଳାଳି ଭାରତର ନାମରେ ସାମାନ୍ୟ ଆଘାତ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହା ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପତ୍ତି।"
"ଏହି ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଥିଲା।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଜୟ ଆମ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ଆମେ ବନ୍ଦ ହେବୁ ନାହିଁ।
"ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ" ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ତୁମେମାନେ ମୋ ୨୦୩୬ ଦଳର ଯୋଦ୍ଧା। ତୁମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ୨୦୩୬ ରେ ଏକ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଅଦ୍ଧକ୍ଷତା କରିପାରିବା ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱରେ କେବେ ହୋଇନାହିଁ ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କ ବାସଭବନ, ୭ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
16 AUG 2024 11:50AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କ ବାସଭବନ, ୭ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲେ।
ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଦଳକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଠାରେ କେହି କେବେ ହାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଶିଖନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ପଦକ ଜିତିପାରିଲେ ନାହିଁ ସେମାନେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ପରାଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆପଣମାନେ ଦେଶର ପତାକାକୁ ଉଚ୍ଚରେ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ଶିଖି ଫେରି ଆସିଥିଲେ"। ଯେଉଁମାନେ ପଦକ ଜିତିପାରିଲେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହାତ ଦେଖାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିଖିଛନ୍ତି। କ୍ରୀଡାବିତ୍ମାନେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଭେଟିବା ସହିତ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଖେଳାଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଏହା ଏକ ଲମ୍ବା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ବହୁତ ସମୟ ଧରି ମ୍ୟାଚ୍ ଚାଲିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ତାଙ୍କର ଏକ ବହୁତ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା। ସେ ତାଙ୍କ ଖାଲି ସମୟରେ ଦଳ ସହିତ ରାତ୍ରୀଭୋଜନ କରିବାକୁ ଯିବା, ନୂତନ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ବଡ଼ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକ ବିଶାଳ ଭିଡ଼ ସମ୍ମୁଖରେ ଖେଳିବାର ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ରେ ସେ ଟିକେ ନର୍ଭସ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ ଅଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏତେ ନିକଟତର ହେବା କିନ୍ତୁ ଜିତିବା ହୃଦୟ ବିଦାରକ ଥିଲା। ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ତାଙ୍କ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳର ଅଧିକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପରି ସମାନ ସ୍ତରରେ ଖେଳିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିପାରିବେ।
ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସମୟରେ ଗରମ ପ୍ରବାହର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, "ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଇଛି"।
ତାଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସୁଟର ଅଞ୍ଜୁମ ମୋଡଗିଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଏବଂ ବିଫଳତା ପରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରାଶାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡାବିତ ପ୍ରତିଦିନ ଦେଇ ଯାଆନ୍ତି। ସେ ମାନୁ ପଦକ ଜିତିବା ପରେ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କ ସହିତ ଭିନେଶଙ୍କ ଦୁଃଖଦ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ହକି ପଦକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିପରୀତ ଆଙ୍କିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ କ୍ରୀଡାବିତମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଭିନ୍ନ ଭାବନା ଅନୁଭବ କରିଛି। ଅଞ୍ଜୁମ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡା ଭାରତରେ ଏକ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କ କ୍ରୀଡା ଯାତ୍ରାକୁ ବୁଝିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଖାଯାଇଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭବିଷ୍ୟତରେ କେବଳ ଉନ୍ନତି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମତାମତରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସମାନ ମନୋଭାବ ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା।
ପୁରୁଷ ହକି ଦଳର ଗୋଲକିପର ପିଆର ଶ୍ରୀଜେଶଙ୍କ ଅବସର ପୂର୍ବରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ, ଶ୍ରୀଜେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ସେ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ, ସେ କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶ ସେବା କରିବା ପରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ମହାନ ମଞ୍ଚରେ ଅବସର ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରୀଜେଶଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ବିଦାୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଳ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ମିସ୍ କରିବ। ଶ୍ରୀଜେଶ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମିଫାଇନାଲ ହାରିବା ନିରାଶାଜନକ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ଦଳ ତାଙ୍କ ପାଇଁ କାଂସ୍ୟ ପଦକ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା ପାଇଁ ଖେଳିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୋଡିୟମରୁ ଦଳକୁ ବିଦାୟ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ସେ ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ।
ପ୍ରଥମ କ୍ୱାର୍ଟରରେ ଦଳ ଦଶ ଜଣ ଖେଳାଳିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବାବେଳେ ଗ୍ରେଟ ବ୍ରିଟେନ ବିପକ୍ଷ ମ୍ୟାଚ୍ ସମୟରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ, ପୁରୁଷ ହକି ଦଳର ଅଧିନାୟକ ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା ଯାହା ଦଳରେ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ସେ ହକିରେ ଗ୍ରେଟ୍ ବ୍ରିଟେନ୍ ସହିତ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଲୁକା ଭାବରେ ଉତ୍ତର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ଏହା ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଆସିଛି।" "ଆମେ ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ", ହରମନପ୍ରୀତ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ। ସେ ୫୨ ବର୍ଷର ଦୀର୍ଘ ଅପେକ୍ଷା ପରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ହକିରେ ପରାସ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ଦଳର ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ହକିରେ ଭାରତର ଲଗାତାର ପଦକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧା ଅମନ ଶେରାୱତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ୧୦ ବର୍ଷ ବୟସରୁ ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ହରାଇବା ପରଠାରୁ ସେ ଯେଉଁ କଷ୍ଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପଦକ ଜିତି ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେଇଛନ୍ତି। ଜଣେ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ତାଙ୍କ ବିକାଶରେ TOPS, SAI ଏବଂ WFI ର ଅବଦାନ ପାଇଁ ସେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦଳରେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କୌଣସି ଉପନାମ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ବିହାରର ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ ସୁଟର ଶ୍ରେୟସୀ ସିଂହ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସାଥୀମାନେ 'ବିଧାୟିକା ଦିଦି' ବୋଲି ଡକାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ପଚାରିବା ପରେ, ହରମନପ୍ରୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ହକି ଦଳ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ବ୍ୟବହାର କରିବାରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି କାରଣ ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ମନ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହା ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଲିମ୍ପିଆନ୍ ରିତିକା ହୁଡା, କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯିଏ ଏକ ପଏଣ୍ଟରେ ରାଉଣ୍ଡ ହରାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବୟସ ତାଙ୍କ ପକ୍ଷରେ ଅଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ।
ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ମୁଖ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ ଡକ୍ଟର ଦିନଶା ପାରଦିୱାଲା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଖେଳ ସମୟରେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ କମ୍ ଆଘାତ ଲାଗିଛି। ପୂର୍ବରୁ ୩-୪ ତୁଳନାରେ କେବଳ ୧-୨ ଟି ଗୁରୁତର ଆଘାତ ହୋଇଛି ଯାହା ପାଇଁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପଲିକ୍ଲିନିକ୍ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସମାନ କୋଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଯାହା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଆରୋଗ୍ୟ, ଆଘାତ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହଜରେ କରାଇଥାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଘାତ ହ୍ରାସ କ୍ରୀଡ଼ାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ସେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଛୋଟ ଝଟ୍କା କିମ୍ବା ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବଡ଼ ଆଘାତର ସମ୍ଭାବନା ଦୂର ହୋଇଥିଲା। "ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ତାଲିମ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ, କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖାଡସେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀମତୀ ପିଟି ଉଷାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ୟାରିସରୁ ଫେରିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଆଚରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। "ମୋ ଦେଶର ଜଣେ ବି ଖେଳାଳି ଭାରତର ନାମରେ ଗୋଟିଏ ବି ସ୍କାନ୍ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହା ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଦଳଟି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ପତାକାର ଗର୍ବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପରେ ଦେଶକୁ ଫେରିଛି। ସେ ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ବୟସରେ କମ୍ ବୟସରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଧିକ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମୟ ଅଛି। "ଦେଶ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଉପକୃତ ହେବ", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
"ଏହି ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଐତିହାସିକ ହୋଇଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରେକର୍ଡ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ସେ ସୁଟର ମନୁ ଭାକରଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯିଏ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ଜିତି ପ୍ରଥମ ମହିଳା ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଫିଲ୍ଡ ଆଥଲେଟ ନୀରଜ ଚୋପ୍ରା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯିଏ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଇଭେଣ୍ଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରୌପ୍ୟ ଜିତିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳି ହୋଇଥିଲେ। ସେ ୫୨ ବର୍ଷ ପରେ ହକିରେ ଲଗାତାର ଦୁଇଟି ପଦକ, ଅମନ ଶେରାୱତ ମାତ୍ର ୨୧ ବର୍ଷ ବୟସରେ ପଦକ ଜିତିବା ଏବଂ କୁସ୍ତିରେ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ହୋଇଥିବା କୁସ୍ତି ଖେଳାଳି ଭିନେଶ ଫୋଗାଟଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ସାତଟି ସୁଟିଂ ଇଭେଣ୍ଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଭାରତୀୟ ଶୁଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେହିପରି, ତୀରନ୍ଦାଜୀରେ, ଧୀରଜ ଏବଂ ଅଙ୍କିତା ପଦକ ପାଇଁ ଖେଳିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ତୀରନ୍ଦାଜୀ ହୋଇଥିଲେ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସେମିଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଏକମାତ୍ର ପୁରୁଷ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଖେଳାଳି ହୋଇଥିଲେ, ଅଭିନାଶ ସାବଲେ ଏହି ଫର୍ମାଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଷ୍ଟିପଲଚେଜର ଫାଇନାଲ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ପଦକ ବିଜେତା ୨୦ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଟୋକିଓ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଚାରି ବର୍ଷ ବଦଳରେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ଖେଳାଳିମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାନ୍ତେ। ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଖେଳାଳିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦୀର୍ଘ କ୍ୟାରିଅରରେ ଅନେକ ବଡ଼ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ଖେଳିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। "ଆପଣମାନେ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ଯୁବ ଦଳ ହେଉଛି ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ଭବିଷ୍ୟତ କେତେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହାର ପ୍ରମାଣ", ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଏହି ଉଡ଼ାଣ ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ପ୍ରମାଣିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ କହିଥିଲେ, "ବିଜୟ ଆମ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ଆମେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ଆସୁଥିବା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରରୁ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ୨୮ ଜଣ ଖେଳାଳି ଏହି ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଅମନ, ଅନନ୍ତଜିତ, ଧୀରଜ ଏବଂ ସର୍ବଜୋତଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ନିଜର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ସେନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଖେଳାଳିମାନେ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ବଳର ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିମାନେ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଉପକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଏହା କେବଳ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ପ୍ରକାଶନ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଗତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସଂସ୍କରଣରେ ବୈଷୟିକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ ମାନୁଙ୍କ ପୁନରାଗମନ, ଅଙ୍କିତା ସିଜନର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ମାନିକା ବାତ୍ରା ଏବଂ ଶ୍ରୀଜା ଆକୁଲା ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେହିପରି, ସେ ନୀରଜଙ୍କ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱପ୍ନିଳଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରି ପଦକ ଜିତିବା ଏବଂ ହକି ଦଳର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। "ଯେଉଁମାନେ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏ ପଏଣ୍ଟ କିମ୍ବା କିଛି ସେକେଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏହାକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ସମାନ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ। ଏହି ସିରିଜ୍ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପୂର୍ବରୁ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ 2036 ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। "ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଯୋଜନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ରୀଡା ପରିଚାଳନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଭେଣ୍ଟ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଲେଖି ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସେୟାର କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆମେ ଖେଳାଳିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଣିଥିବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ବିବରଣୀରୁ ୨୦୩୬ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ତ୍ରୁଟି ୨୦୩୬ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ହେବ। "ତେଣୁ ଏକ ପ୍ରକାରେ, ଆପଣମାନେ ମୋର ୨୦୩୬ ଦଳର ସୈନିକ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆମେ ୨୦୩୬ ରେ ଏପରି ଏକ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଆୟୋଜନ କରି ଦେଖାଇପାରିବା ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱରେ ଘଟିନାହିଁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କଠାରୁ ବିସ୍ତୃତ ମତାମତ ନେବାକୁ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସ୍ପେସରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରି ଭବିଷ୍ୟତର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଏପରି ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା 'ଏକ ପେଦ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ୟାରିସରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆମ ମାତୃଭୂମିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଫିଟନେସରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଖେଳାଳିମାନେ ସର୍ବଦା ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ସଫଳତା ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରା ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। "ମୋ ପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତି। ସମସ୍ତେ କିଛି ନା କିଛି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଦେଶର ଏପରି ଯୁବକମାନେ କିଛି ହାସଲ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with the Paris Olympic Contingent
“Sports is the only field where nobody ever loses and everybody learns”
“Every player is cared for”
“Not a single player of my country wants a single scratch on India’s name. This is our biggest asset”
“This Paris Olympics has been historic for India in many ways”
“Victory awaits us. We are not going to stop”
“Khelo India has become a very critical program of India and it needs more importance and strength”
“You are the soldiers of my 2036 team, you all have to help me so that we can show by organizing and hosting such an Olympics in 2036 that has not happened in the world till now”
16 AUG 2024 11:50AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Indian contingent that represented India in the Paris Olympics at his residence, 7 Lok Kalyan Marg today.
Addressing the Paris Olympic Contingent, the Prime Minister underlined that sports is the only field where nobody ever loses and everybody learns. He said that those who could not win any medal should get rid of the thought that they have been defeated. “You held the country’s flag high and returned having learnt something”, PM Modi said. Asking for a show of hands for those who could not win medals, the Prime Minister urged them not to think that they have been left behind, but have learnt from their experience. The athletes agreed in unison.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the experience of the athletes during the Paris Olympics including meeting athletes from around the world, Lakshya Sen, Badminton Player said that even though it was a lengthy tournament with long-drawn-out matches, he had a great learning experience at his first Olympics outing. He mentioned going out to dinner with the team in his free time, meeting new athletes and learning from them. He also shared his experience of playing in a big stadium before a huge crowd and said that he was a bit nervous in the first two or three matches but gained more confidence as the tournament progressed. He said that it was heartbreaking to come so close but not win. Lakshya also assured the Prime Minister that he would improve his results in the times to come. The Prime Minister also touched upon the need for discipline. Highlighting the high viewership of Olympic games in the country, the Prime Minister said that a feeling has developed among the citizens that Indians can play and compete on the same level as the rest of the world.
The Prime Minister highlighted the swift action taken by the authorities to deliver air conditioners to the athletes to mitigate the effects of the heatwave during the Paris Olympics. “Every player is cared for”, Prime Minister Modi added.
Anjum Modgil, Shooter, who took part in her second Olympic Games informed the Prime Minister that she had the experience of extreme happiness in achieving a goal and extreme disappointment after failure, something which every athlete goes through every day. She drew a contrast between the jubilation after Manu won the medal and the athletes finishing fourth, as well as Vinesh’s tragic outcome and the hockey medal. She said that the entire nation felt the different emotions that athletes feel daily. Anjum underscored that the Olympic Games have come at an apt time to promote a sporting culture in India and it will also enable the citizens to understand the sporting journey of athletes. She expressed confidence that the positive changes witnessed today would only improve in the future. The Prime Minister agreed to her views and said that the same mood prevailed all over India.
Upon the Prime Minister's enquiry about PR Sreejesh, Goalkeeper of the Men’s Hockey team deciding on his retirement beforehand, Sreejesh informed the Prime Minister that even though he had thought about it for a few years, he wanted to bow out on the grand platform of Olympics after serving the country for twenty years. The Prime Minister highlighted the majestic farewell given to Sreejesh by the team and said that the team would miss him dearly. Sreejesh noted that losing the Semi final was disheartening but the entire team played to win the bronze medal match for his sake. He said he was grateful for the opportunity to bid farewell to the team from the podium.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the difficulties faced during the match against Great Britain where the team was down to ten men in the first quarter, Harmanpreet Singh, Captain of the Men’s Hockey team, highlighted the coaching staff's key role and said that the plans were executed to perfection leading to growing enthusiasm in the team. He also mentioned the ongoing rivalry with Great Britain in Hockey, to which the Prime Minister light-heartedly replied and said, “This has been going on for 150 years.” “We are following the tradition”, Harmanpreet replied. He also spoke about beating Australia in hockey at the Olympics after a long wait of 52 years. The Prime Minister congratulated him on the team’s success and highlighted India’s back-to-back medals in hockey at the Olympics.
Aman Sherawat, Wrestler, apprised the Prime Minister of the hardships he faced since the young age of 10 when he lost his parents. He said that has paid tribute to his parents by winning a medal. He also credited TOPS, SAI and WFI for their contributions to his development as an athlete.
The Prime Minister enquired about any nicknames assigned to athletes in the contingent. Shreyasi Singh, Shooter, who is also a Member of the Legislative Assembly in Bihar, informed the Prime Minister that she is referred to as ‘Vidhayak Didi’ by her teammates.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the use of social media, Harmanpreet informed the Prime Minister that the entire hockey team had decided to refrain from using mobile phones and social media throughout the Olympics as both positive and negative comments have their impact, The Prime Minister lauded the approach and also urged him to advise the youth to follow suit.
The Prime Minister encouraged first-time Olympian Ritika Hooda, Wrestler, who lost her round by a point and said that age is on her side. He expressed confidence that she would bring laurels to the country in the future.
Dr Dinshaw Pardiwala, Chief Medical Officer for Paris Olympics, informed the Prime Minister that there were minimal injuries to athletes during the games. Only 1-2 serious injuries that require operations occurred compared to 3-4 previously. He informed that the polyclinic including other facilities was located in the same building which allowed the athletes to undergo recovery, injury management and preparation with ease. He said that it instilled a lot of confidence in athletes. He also expressed the desire to continue the practice in the future to support the athletes. The Prime Minister lauded the efforts and said that the reduction in injuries enables expertise in every aspect of sports. He also hailed the efforts of the athletes who prepared themselves to face small jerks or difficulties thereby eliminating the possibility of major injuries. “I am sure that you must have trained your bodies and worked hard. So you all deserve praise”, PM Modi added.
The Prime Minister noted the presence of Sports and Youth Affairs, Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State for Sports, Ms Raksha Khadse and the President of Indian Olympic Association, Ms PT Usha. Shri Modi warmly welcomed the athletes on their return from Paris and lauded their efforts. He expressed pride and said that the entire world is full of praise for Indian athletes for their determination, discipline and their behaviour. “Not a single player of my country wants a single scratch on India’s name. This is our biggest asset”, the Prime Minister said congratulating the entire contingent.
The Prime Minister expressed pride that the contingent returned to the country after raising the pride of the Indian flag all over the world. He recalled interacting with the contingent before the beginning of the Paris Olympics and said that everyone had given their best. He also noted that Indian athletes are at a young age and with this experience now, they have time on their side to achieve more. “The country will benefit from this experience”, he added.
“This Paris Olympics has been historic for India in many ways”, the Prime Minister said highlighting the various records made for the country which will inspire millions of youth. He mentioned Manu Bhaker, Shooter, who, in the nearly 125-year history of Olympics became the first woman to win two medals in individual events as an Indian player. He also spoke about Neeraj Chopra, Track and Field Athlete, who became the first Indian player to win gold and silver in individual events. He also mentioned two consecutive medals in hockey after 52 years, Aman Sherawat winning a medal at the age of only 21 years and Vinesh Phogat, Wrestler becoming the first Indian to reach the finals in wrestling. He also expressed great pride for the Indian shooters who made it to the finals in seven shooting events for the first time. Similarly, in archery, Dheeraj and Ankita became the first Indian archers to play for a medal, Lakshya Sen became the only male badminton player to reach the semi-finals in the Olympics, Avinash Sable qualified for the finals of steeplechase for the first time in this format.
Shri Modi noted that most of the medalists are in their 20s. He also noted that the Tokyo and Paris Olympics took place within three years instead of four and said that the athletes would have performed better if they had one more year. He underlined that the athletes will play many big tournaments in their long career and exhorted them to continue their journey. “You should not miss even a single match. This young team is proof of how bright India's future in sports is going to be”, he said. The Prime Minister expressed the belief that the Paris Olympics is going to prove to be a launch pad for this flight of Indian sports and said, “Victory awaits us. We are not going to stop.”
The Prime Minister emphasized the government’s priority to developing a world class sports ecosystem. He stressed the need to find and groom players coming from the grassroots and mentioned the Khelo India campaign to promote young talent from every village and city. PM Modi expressed delight that 28 players from Khelo India became a part of this Olympic group. He mentioned Aman, Anantjeet, Dheeraj and Sarvjot who started their journey as Khelo India athletes. “Khelo India has become a very critical program of India and it needs more importance and strength”, he added. He said that a large army of Khelo India athletes is being prepared for the country and the budget is also being continuously increased so that the players do not face lack of facilities and resources while training. He expressed satisfaction that all athletes have got exposure to many international competitions before the Olympics, coaches and experts have paid close attention to diet and equipment and efforts to provide world-class facilities. He underlined that a whole ecosystem has been created to support the players. “This is not just a change in the country's policies in sports, it is also a symbol and expression of the trust that the country now has in its young generation”, Shri Modi asserted.
Prime Minister Modi said that all athletes are a great inspiration for the youth of the country and mentioned Manu making a comeback after facing technical issues during the last edition of the Olympics, Ankita giving her best performance of the season, and Manika Batra and Sreeja Akula catching everyone's attention. Similarly, he mentioned Neeraj’s consistency and discipline, Swapnil winning a medal by overcoming difficulties and the hockey team’s performance. “Whoever won the medal or whoever missed it by one point or a few seconds, everyone repeated the same resolution. This series will not stop before Gold”, the Prime Minister said expressing the belief that the youth of the country will get to learn a lot.
The Prime Minister informed that India is preparing to host the 2036 Olympics and highlighted the importance of inputs from athletes who have taken part in the previous Olympics. “From the planning of the Olympics to the arrangements, from sports management to the management of the event, you should write down your experiences and observations and share them with the government so that we can prepare for 2036 from minute details players bring with them. He said that their shortcomings will also be useful in preparing for 2036. “So in a way, you are the soldiers of my 2036 team, you all have to help me so that we can show by organizing and hosting such an Olympics in 2036 that has not happened in the world till now”, PM Modi exhorted. He also urged the Sports Ministry to prepare a draft for this and take detailed feedback from all the players.
The Prime Minister urged the athletes to motivate and inspire the players of the future by connecting with the youth on social media spaces. He also urged the Sports Ministry and other organizations to organize such interaction sessions with people from different groups.
The Prime Minister also urged the athletes to take part in the ongoing 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign to protect the environment. He also highlighted the efforts in Paris and spoke about the environment-friendly ecosystem. He also asked them to propagate the idea of natural farming to protect our mother earth and inspire the youth to join sports and fitness.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the athletes will always bring glory to the country. He said that the journey towards a developed India is going to become more beautiful with the success of young talents. “For me, you all are achievers. Everybody has achieved something. And when such youth from my country achieve something, then the country also prepares to achieve by relying on them”, PM Modi concluded.