প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বারানসীদা তোঙান তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 APR 2025 1:29PM by PIB Imphal
নমাহ পার্বতি পাতায়ে, হর-হর মহাদেব!
ফম্বাক্ত লৈরিবা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেল; চীফ মিনিষ্টর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ; দিপুতি চীফ মিনিষ্টর কেযব প্রসাদ মৌর্য়া অমসুং ব্রাজেস পাথক; ইকায়খুম্নরবা মিনিষ্টরশিং; অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং; বনাস দাইরিগী চিয়ার্মেন, সঙ্করভাই চৌধুরি; অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং-
ঐখোয়গী কাসিগী মীয়ামদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। থৌরম অসিদা ঐনা অদোমগী থৌজাল নিজরি। অদোমগী থৌজালগীদমক ঐনা শিংবা ঙমদ্রবা লমন তোশিঞ্জরে। কাসি ঐগীনি অমসুং ঐগা কাসিগা মরী লৈনৈ।
মরুপশিং,
হয়েং শেংলবা হনুমান জনমোৎসব থোক্লে, অমসুং সঙ্কত মোচান মহারাজগীমক মমিং চৎলিবা শেংলবা কাসিদা ঙসি ঐনা অদোমগা উনবগী খুদোংচাবা ফংলে। হনুমান জনমোৎসব লাকপদা, চাউখৎপগী ৱাখল্লোন হরাওবা ফোঙদোক্নবা কাসিগী মীয়াম মফম অসিদা তিল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, বারানসকী চাউখৎপা য়াংনা চঙশিনবা উরে। সহর অসিগী হেরিতেচ ঙাক-শেনবগা লোয়ননা কাসিনা মতমগী অনৌবশিং চৎনরে, মসিনা অফবা তুংলমচৎ অমগী থাজবা লৈহল্লে। ঙসি, কাসি অরিবা খুদম ওইবা খক নত্তনা চাউখৎপগী মৈরা অমসু ওইরে। সহর অসি পুর্বাঞ্চলগী শেন-থুমগী মেপ্তা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। মতম অমদা ভগবন মহাদেব মশামক্না লমজিংখিবা কাসি- ঙসিদি হায়রিবা কাসি অদু চাউখৎপগী গারি থৌদুনা চৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি কাসি অমসুং পুর্বাঞ্চলগী মফম কয়াগী প্রোজেক কয়া উরেপ-উয়ুং তমখ্রে নত্ত্রগা শঙ্গাখ্রে। প্রোজেকশিং অসিনা লম্বী-থোঙ ফগৎহন্নবা, খুঙ্গং অমসুং য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা, লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং শান্নবগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহন্নবা অমসুং লমদম খুদিং, ইমুং খুদিং অমসুং নহারোল খুদিংগী ফিবম ফগৎনবা পান্দম থম্লি। স্কিমশিং অসিনা পুর্বাঞ্চল চাউখৎলবা লমদম অমা ওইহন্নবা খোঙচত্ত মরুওইবা খুমাঙচাউশিনবা ওইনা থবক তৌগনি। কাসিগী মীওই খুদিংমক থবকশিং অসিগী কান্নবশিং ফংগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক কাসি অমসুং পুর্বাঞ্চলগী মীয়ামদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি মহাত্ম জয়তিবা ফুলেগী মপোক কুমওনসু থোক্লে। নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা মহাত্ম জয়তিবা ফুলে অমসুং সাবিত্রিবাই ফুলে মখোয়গী পুন্সিশিং কৎথোকখি। ঙসিদি, মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা মখোয়গী খোঙজং অমুক হিঙ্গৎহন্নবা মখোয়না পাংথোক্লম্বা থবকশিং ঐখোয়না মখা চৎথরি।
মরুপশিং,
মহাত্ম ফুলেগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংনা ইথিল পীদুনা, মীয়ামগী থবক তৌনবা ঐখোয়গী ফিদম অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাসনা ওইরে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না লৈবাক্কী থবক তৌরি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, শক্তি পায়নবা খক্তগী রাজনিতি তৌরিবা মীওইশিংগী তোঙানবা লাইৱা অমা লৈরি- পরিবার কা সাথ, পরিবার কা বিকাস। সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী অশেংবা মশক পুখৎলকপগীদমক ঙসি ঐনা পুর্বাঞ্চলগী শা-ষন লোইরিবা থবক শুবা কনবী ঐখোয়গী ইচলশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নুপীশিং অসি হৌজিক পুর্বাঞ্চল শীনবা থুংবগী অফবা খুদম অমা ওইরে। উত্তর প্রদেসতা বনার দাইরি প্লান্তগা লোয়ননা থবক তৌরিবা শা-ষন লোইরিবশিংদা ঙাইহাক্কী মমাঙদা বোনস য়েন্থোকখ্রে। বারানস অমসুং বোনস- মসি অচম্বা খুদোল অমা নত্তে; মসি অদোমগী কৎথোকপগী ফংফম থোকপনি। লুপা করোর ১০০ হেনবগী বোনস অসি অদোমগী থবক শুবা কনবদা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমনি।
মরুপশিং,
কাসিদা বনাস দাইরিনা ইমুং লিশিং কয়াগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লে। মসিগী দাইরি অসিনা অদোম্না থবক কন্না শুবা অদু ফংফম থোকপা মনাশিং ওন্থোক্লে অমসুং অদোমগী অনিংবশিং মনিংতমহল্লে। পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা হৌজিক পুর্বাঞ্চলদা নুপী কয়া লাখপতি দিদিশিং ওইহল্লে। মতম অমদা হিংবা খক্তগী ৱাখল ৱারম্বা অদু, ঙসি নুংঙাইবগী মাইকৈদা তপ্না তপ্না চঙশিল্লক্লে। মসিগী চাউখৎপা অসি বারানস অমসুং উত্তর প্রদেস খক্ত নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা উবা ফংলে। ঙসি ভারত মালেমদা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরে। হৌখিবা চহি ১০ দা শঙ্গোম পুথোকপা চাদা ৬৫ হেনগৎলে। মসিগী মাইপাকপা অসি শান-ষন লোইবগী থবক তৌরিবা ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংনা ওইহনবনি। অসিগুম্বা মাইপাকপা অসি অহিং অমদা ঙম্বা নত্তে। হৌখিবা চহি ১০ দা, মিসনগী ম ওংদা পায়খৎপা থবক অমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী দাইরি সেক্তর চাউখৎলকপনি।
ঐখোয়না শা-ষন লোইরিবশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দকী খুদোংচাবা ফংহল্লে। অদুবু খ্বাইদগী মরুওইবা থবক অমদি ঐখোয়গী শা-ষনশিংগীদমক পায়খৎলিবা থবক অমনি। শা-ষনশিং ফুত অমসুং মাউস দিজজদগী ঙাকথোক্নবা লেম্না তিকা থাবগী থৌরম অমা হৌদোক্লে। মীওই খুদিংমক লেম্না কোবিদ তিকা থাখিবা অদু নিংশিংলমগনি, মদু সরকারগী সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী মখাদা পাংথোকখিবনি অমসুং ঐখোয়গী শা-ষনশিং ফাওবা লেম্না তিকা থারে।
শঙ্গোম খোমজিনবগী থবক ফগৎহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংবগী কোওপরেতিপ সোসাইতি ২০,০০০ হেন্না অমুক হিঙ্গৎহল্লে। সোসাইতিশিং অসিদা মেম্বর লাখ কয়া হাপচিল্লে। লৈবাক অসিগী ষনবীশিং মখোয়গী মগুন হেনগৎহল্লে। সাইন্তিফিক ওইবা মচা লৌবগী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসি মতেং পাংনবা হৌজিক রাষ্ট্রিয়া গোকুল মিসন পায়খৎলি। থবকশিং অসিনা কৈথেলশিং অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা শা-ষন লোইরিবা ঐখোয়গী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বী অমদা চৎলে। ঙসিদি, বনাস দাইরিগী কাসি কমপ্লেক্সনা পুর্বাঞ্চল শীনবা থুংনা মঙলান অসিগী লুচিংবা ওইরে। বনাস দাইরিনা লমদম অসিদা গির ষনবীশিং য়েন্থোক্লে, অমসুং মখোয়গী মশিং হেনগৎলক্লে হায়বা ঐ খঙলে। বনাস দাইরিনা বারানসতা শজিক্কী থবক অমা পায়খৎলে। হৌজিক, দাইরি অসিনা পুর্বাঞ্চলদা লৌমীশিং লাখ ১ রোমদগী শঙ্গোম খোমগৎলি।
মরুপশিং,
ঙাইহাক্কী মমাংদা, ঐনা অহলশিংদা অয়ুস্মান বয়া বন্দন কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে। ঐনা মখোয়গী মাইথোংদা অপেনবগী মমি তাখিবা অদু স্কিম অসিগী মাইপাকপনি। ঐখোয়গী অহলশিং লায়য়েংবগী মতাংদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নৈ হায়বা ঐখোয় খঙলে। চহি ১০ গী মমাংদা হকশেলগী হিরমদা পুর্বাঞ্চল লমদম শীনবা থুংনা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিংগী মরমদা ঐখোয় ফজনা খঙখি। ঙসিদি ফিবম অদু মপুংফানা হোংলে। ঐগী কাসি হকশেলগী কোনুং অমা য়াংনা ওইরক্লি। দিল্লি অমসুং মুম্বাই খক্ত লৈরম্বা অচৌবা হোস্পিতালশিং হৌজিক অদোমগী য়ুমশিংগী ময়াদা লৈরে। মসি অশেংবা চাউখৎপা কমদৌবগে হায়বগী অশেংবা শক্তম অদুনি-তঙাইফদবা থবকশিং অমসুং খুদোংচাবশিং মীয়ামদা য়ৌহল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা হোস্পিতালশিংগী মশিং হেনগৎহনবা খক নত্তনা, ঐখোয়না অনাবশিংগী ইকায়খুম্নবসু হেনগৎহল্লে। অয়ুস্মান ভারত য়োজনা অসি ঐগী লায়রবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী বর অমা ওইরে। স্কিম অসিনা লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীবগী মথক্ত মসিনা চেকশিন্নবা শেন্নবগী থাজবা অমসু লৈহল্লে। উত্তর প্রদেসকী মীওই লাখ কয়া অমসুং বারানসী খক্তগী মীওই লিশিং কয়া মসিগী কান্নবা ফংলে। অয়ুস্মান ভারত য়োজননা উত্তর প্রদেস খক্তদা ইমুং লাখ কয়াগী লুপা করোর কয়া কনবা ঙম্লে- মরমদি অদোমগী অনা-লায়য়েংগী থবক অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি হায়না সরকারনা লাউথোক্লে।
মরুপশিং,
অদোম্না ঐখোয়দা অহুমসুবা তার্ম অমগী থৌজাল পীবা মতমদা, অদোমগী মীনাই অমা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোক্লে অমসুং করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। অহল খুদিংমক লেম্না লায়য়েংবা হায়বসি ঐনা পীবা থাজবনি। পীখিবা থাজবা অদুগী ফল ওইনা অয়ুস্মান বয়া বন্দনা য়োজনা পায়খৎলে। স্কিম অসিনা অহলশিং লায়য়েংবা খক নত্তনা, মসিনা মখোয়গী ইকায়খুম্নবা অমুক ফংহল্লে। হৌজিক চহি ৭০ হেল্লবা মীওই খুদিংমক, শেন্থোক য়াম্বা য়ামদবা থিদনা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীরে। বারানসী খক্তদা অহলশিংদা বয়া বন্দনা কার্দ ৫০,০০০ রোম য়েন্থোকখ্রে। মসি মশিং খক নত্তে, মসি মীনাই অমনা মীয়ামগী থবক তৌবগী পুকচেল শেংবা থবক অমনি। হৌজিক লায়য়েংনবা লম য়োনবগী দরকার ওইদ্রে। মখা তানা লায়য়েংনবা লোন লৌবা দরকার ওইদ্রে। অসিগুম্বা লায়য়েংগীদমক উপায় লৈতনা থোঙজিন অমদগী থোঙজিন অমদা চৎত্রে। অয়ুস্মান কার্দকী খুৎথাংদা হৌজিক সরকারনা অদোমগী লায়য়েংবগী শেনফম পুথোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, কাসি ফাওদুনা চৎপা কনাগুম্বা অমনা মসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ৱারীনরে। নুমিৎ খুদিংগী মীওই লাখ কয়া বরানসতা লাক্লি। মখোয় বাবা বিশ্বনাথকী থৌজাল ফংনবা অমসুং ইমা গঙ্গাগী শেংলবা ঈশিংদা ঈরুপ্নবা লাকপনি। বারানস কয়া য়াম্না হোংলবগে হায়বা মীওই খুদিংমক্না ফোঙদোক্লে। চহি ১০ গী মমাংদা লৈরম্বা কাসিগী লম্বীশিং, রেলৱেজ অমসুং এয়রপোর্তগী ফিবম খন্দুনা য়েংউ, সহর অসি ঙসিদি করম্বা ফিবমদা লৈরবগে? মমাংঙৈদা, অপীকপা কুহ্মৈশিং পাংথোকপদা লম্বী য়াম্না চিনখি। কনাগুম্বা অমনা চুনারদগী সিবপুর ফাওবা চৎপদা বরানস কোইনা চৎখি অমসুং লোইবা নাইদ্রবা ত্রাফিক জামশিং মায়োক্নখি। ঙসিদি ফুলৱারিয়া লৈকং থোঙ শারে। হৌজিক লম্বীশিং তেনশিল্লে, মতম চঙহন্দ্রে অমসুং মীয়াম হেন্না নুংঙাইরে। হৌজিক রিং রোদশিং লৈবদগী বরানসকী অকোয়বদা লৈবা খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না সহর অসি ফাউদুনা চৎপদা থেংনবা অৱাবশিং কোক্লে। মীয়াম্না নাকল অমদগী নাকল অমদা মিনিত খরগী মনুংদা চৎপা য়ারে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা বরানসী অমসুং মসিগী অকোয়বা মফমশিংগী লম্বী-থোঙ ফগৎনবা লুপা করোর ৪৫,০০০ রোম থাদখ্রে। শেনফম অসি ইচম চম্না কনক্রিত্ত চাদিং তৌখিবা খক নত্তনা, মসিনা থাজবদা ওন্থোক্লে। ঙসিদি, কাসি অমসুং মসিগী য়ুম্লোন্নরিবা জিলাশিং থাদখিবা শেনফম অসিগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি ফাওবা কাসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী শেন থাদবা লেপত্রি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে। ঐখোয়গী লাল বহাদুর শাস্ত্রি এয়রপোর্ত পাকথোক-চাউথোকপগী থবক পায়খৎলি। হৌজিক এয়রপোর্ত ময়াদা লেন তরুক্কী লৈনুংগী তেন্নেল অমা শেমগৎলি। ভাদোজি, গজিপুর অমসুং জাউনপুরগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেকশিংসু থবক হৌরে। ভিখারিপুর অমসুং মন্দুৱাদিদা ফ্লাইওভরশিং শানবা মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাকপনি। তকশিন্দুনা লাকপা অসি হৌজিক থবক পায়খৎপা হৌরে হায়না লাউথোকপদা ঐখোয় অপেনবা ফাওই। অনৌবা থোঙ অমনা হৌজিক বরানস অমসুং সরনাথ শম্নরগনি। মসিনা এয়রপোর্ত নত্ত্রগা অতোপ্পা মফমশিংদগী সরনাথ য়ৌনবা কাসি ফাওদুনা চৎপা দরকার ওইররোই।
মরুপশিং,
লাক্লিবা থা খরদা, প্রোজেকশিং অসি লোইশিনবদগী, বরানসতা চৎথোক-চৎশিন তৌবা নুংঙাইরগনি। চৎপদা চঙবা মতম হন্থরগনি অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবক হেনগৎলগনি। মসিগী মথক্ত, শেন তান্নবা নত্ত্রগা লায়য়েংনবা বারানসতা লাকপদা হেন্না নুংঙাইরগনি। কাসিদা সিতি রোপৱে চাংয়েং তৌবা হৌরে। অসিগুম্বা খুদোংচাবা অমা লৈবা মালেমগী খনগৎলবা সহর খরগী মনুংদা বারানস য়াওরগনি।
মরুপশিং,
বারানসীদা পায়খৎলিবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর প্রোজেকশিংগী কান্নবা পুর্বাঞ্চলগী নহারোল খুদিংমক্না ফংগনি। কাসিগী নহারোলশিং শান্নবদা মাংজিল থানবা ঐখোয়গী সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলে। ভারতনা ২০৩৬ দা ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা পান্দমগী মাইকৈদা ঐখোয় হৌজিক থবক পায়খৎলি। ওলেম্পিক্স মেদলশিং ফংনবা কাসিগী নহারোলশিং হৌজিক শেম-শাবা হৌগদবনি। মরম অদুনা বরানসতা অনৌবা ষ্টদিয়মশিং শাগৎলিবনি অমসুং ঐখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিংদা মালেম থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। অনৌবা স্পোর্তস কমপ্লেক্স অমা শঙ্গারে অমসুং হৌজিক বারানসীগী শান্নরোয় লিশিং কয়া ত্রেনিং ফংলে। সংসদ খেলকুদ প্রতিয়োগীতা শরুক য়াবা অসিনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎনবা খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ অনিমক খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরে। মসিগী খুদম কাসিনা ওইরে। মফম অসিদা, শেংলবা গঙ্গা চেল্লি অমসুং মসিগা লোয়ননা ভারতকী ৱাখল তাবগী ইচেল চেন্থরি। লৈবাক অসিগী খেন্নবশিংদা ভারতকী থৱায় লৈরি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন কাসিদা ময়েক শেংনা তারে। কাসিগী লৈকায় খুদিং অঙকপা চৎনবী অমা তাক্লি অমসুং লম্বী খুদিংনা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মচু উৎলি। অপুনবগী মরীশিং কাসি তামিল শঙ্গমমগুম্বা থবকশিংনা হেনগৎহনবদা ঐ অপেনবা ফাওই। হৌজিক মফম অসিদা এক্ত মোল শেমগৎনবা থৌরাং তৌরে। ভারতকী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংগী পোৎথোকশিং মফম অমদা উত্তুনা এক্ত মোলনা ভারতকী খেন্নবা উৎকনি।
মরুপশিং,
চহি খর অসিদা, উত্তর প্রদেসনা মসিগী শেন-থুমগী থবক অমসুং ৱাখল্লোন অহোংবা পুরক্লে। উত্তর প্রদেস হৌজিক খুদোংচাবা খক্তগী মফম অমা ওইদ্রে; হৌজিক ৱাশক, থৌনা অমসুং মাইপাকপগী লম অমা ওইরে। ঙসিদি, মেদ ইন ইন্দিয়া হায়বা ৱাহৈনা মালেম শীনবা থুংনা খোন্থাং য়ৈরে। ভারত্ত শাবা পোৎথোকশিং হৌজিক মালেমগী ব্রান্দশিং ওইরক্লে। লমদম অমগী পোৎথোক কয়া জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (জি আই) তেগ ফংলে। মসি লমদম অমগী অঙকপা শক্তমগী শক্তাকচেনি। মসিনা অকক্নবা পোৎথোক অমা অকক্নবা মফম অমগীনি হায়বা তাক্লি। জি.আই তেগনা চৎখিবা মফম খুদিংমক্ত, মসিনা মালেমগী কৈথেলশিংদা থোঙ্গাল অমা হাংদোক্লে।
মরুপশিং,
হৌজিক লৈবাক অসিদা জি.আই তেগ লৌবদা উত্তর প্রদেসনা মাঙজিল থারে। হৌজিক বারানসী অমসুং মসিগী অকোয়বগী জিলাশিংগী পোৎথোক ৩০ হেন্না জি.আই তেগ ফংলে। বারানসীগী তব্লা অমসুং সেহনাই, ফক্লাংগী অয়েকপা লাইশিং, থন্দাই, মোরোক অঙাংবা, রেদ পেদা অমসু মচু অহুমগী বরফি জি.আই তেগকী খুৎথাংদা অনৌবা মশক অমা তাক্লে। রাজ্য অসিগী পোৎথোক কয়া- জাউনপুরগী ইমারতি, মথুরাগী সঞ্জি কলা, বুন্দেলখন্দগী কাথিয়া গেহু, পিলিভিতকী বাসি, প্রায়াগ্রজগী মুঞ্জ ক্রাফ, বেরেলিগী জারদোজি, চিত্রকুতকী ৱুদক্রাফ অমসুং লখিম্পুর খেরিগী থারু জরদোজি জি.আই তেগ ফংলে।
মরুপশিং,
কাসি ঙাক-শেল্লিবশিংনা ভারতকী মরুওইবা খুদিংমক ঙাক-শেল্লি। ঐখোয়না মখা তানা কাসি ফগৎহনগদবনি। ঐখোয়না কাসি ফজহনগদবনি। ঐখোয়না কাসিগী অরিবা অমসুং হৌজিক্কী অনৌবা মওং অমতা ওইনা পুনশিনগদবনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, অদোমগী খুৎশিং ঐগা লোয়ননা থাংগৎমিন্নসি, অমুক হন্না হায়মিন্নসি:
নমাহ পার্বতি পাতায়ে, হর-হর মহাদেব!
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various projects at Varanasi
11 APR 2025 1:29PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye, Har-Har Mahadev!
On the stage, Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; Chief Minister, the Honourable Shri Yogi Adityanath; Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak; esteemed ministers present; other public representatives; Chairman of Banas Dairy, Shankarbhai Chaudhary; and all my dear family members who have gathered here in such large numbers to offer their blessings—
My heartfelt greetings to the beloved people of our Kashi family. I humbly seek your blessings on this occasion. I am truly indebted to this overwhelming love. Kashi is mine, and I belong to Kashi.
Friends,
Tomorrow marks the sacred occasion of Hanuman Janmotsav, and today I have been blessed with the opportunity to meet you all in the sacred city of Kashi which is known for the very Sankat Mochan Maharaj. On the eve of Hanuman Janmotsav, the people of Kashi have assembled here to celebrate the spirit of development.
Friends,
Over the past ten years, the development of Banaras has witnessed remarkable acceleration. Kashi has gracefully embraced modernity while preserving its rich heritage, taking confident strides towards a brighter future. Today, Kashi stands not only as a symbol of antiquity but also as a beacon of progress. It now occupies a pivotal place on the economic map of Purvanchal. The very Kashi that was once guided by Lord Mahadev himself—today, that same Kashi is driving the chariot of development for the entire Purvanchal region!
Friends,
A short while ago, numerous projects pertaining to Kashi and various parts of Purvanchal were either inaugurated or had their foundation stones laid. These include several infrastructure projects aimed at enhancing connectivity, a campaign to ensure the provision of tap water to every village and household, the expansion of educational, healthcare, and sports facilities, and a firm commitment to improve amenities for every region, every family, and every young person. Each of these initiatives and schemes will serve as significant milestones in the journey towards transforming Purvanchal into a developed region. Every person in Kashi will benefit immensely from these endeavours. I extend my heartfelt congratulations to the people of Banaras and Purvanchal for these development projects.
Friends,
Today also marks the birth anniversary of Mahatma Jyotiba Phule, a revered icon of social awareness. Mahatma Jyotiba Phule and Savitribai Phule dedicated their entire lives to the welfare of women, their empowerment, and social upliftment. Today, we are continuing their legacy—advancing their vision, their mission, and their movement for women’s empowerment—with renewed vigour and purpose.
Friends,
I would like to highlight one more point today. Inspired by great souls like Mahatma Phule, our guiding principle in serving the nation has been Sabka Saath, Sabka Vikas. We work for the nation with this inclusive spirit. In contrast, those who indulge in political games solely for the sake of power adhere to a different mantra: Parivaar Ka Saath, Parivaar Ka Vikas. Today, I would particularly like to congratulate the cattle-rearing families of Purvanchal, especially our industrious sisters, for embodying the true essence of Sabka Saath, Sabka Vikas. These women have proven that when faith is placed in them, that trust can lead to the making of history. They have now become a shining example for the whole of Purvanchal. Just a short while ago, bonus payments were distributed among all the cattle-rearing partners associated with the Banas Dairy Plant in Uttar Pradesh. Banaras and bonus—this is not a mere gift; it is the rightful reward for your dedication. This bonus, amounting to over ₹100 crore, is a tribute to your hard work and unwavering commitment.
Friends,
Banas Dairy has transformed both the image and the destiny of thousands of families in Kashi. This dairy has converted your hard work into well-deserved rewards and given wings to your aspirations. What is particularly heartening is that, through these efforts, many women from Purvanchal have now become Lakhpati Didis. Where once there was anxiety about survival, today there is a steady march towards prosperity. This progress is visible not only in Banaras and Uttar Pradesh, but across the entire country. Today, Bharat stands as the largest milk-producing nation in the world. In the past ten years, milk production has increased by approximately 65%—more than double. This achievement belongs to crores of farmers like you—my brothers and sisters engaged in animal husbandry. And such success has not come overnight. For the past ten years, we have been advancing the dairy sector of our country in a mission-driven manner.
We have brought the Kisan Credit Card facility to livestock rearers, increased their loan limits, and arranged subsidies. However, the most significant effort has been one of compassion—towards our animals. A free vaccination programme has been introduced to protect livestock from Foot and Mouth Disease. While everyone remembers the free Covid vaccine, this is a government that, under the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, even ensures free vaccinations for our animals.
More than 20,000 cooperative societies across the nation have been revitalised to streamline the organised collection of milk. Lakhs of new members have been added to these societies. The endeavour is to unite those associated with the dairy sector and lead it towards growth. Indigenous cow breeds are being promoted, with a focus on improving their quality. Scientific breeding practices are being encouraged. The Rashtriya Gokul Mission is currently underway to support these efforts.
The foundation of all these initiatives is to enable our cattle-rearing brothers and sisters to embrace a new path of development—to connect with promising markets and opportunities. Today, the Kashi complex of Banas Dairy is championing this vision across Purvanchal. Banas Dairy has also distributed Gir cows in the region, and I have been informed that their numbers are steadily increasing. Furthermore, Banas Dairy has introduced a system of fodder for livestock in Banaras. At present, this dairy collects milk from nearly one lakh farmers in Purvanchal, thereby empowering the farming community.
Friends,
A short while ago, I had the honour of distributing Ayushman Vay Vandana cards to several elderly friends here. The contentment I witnessed on their faces is, for me, the greatest success of this scheme. We all understand the concerns that our elderly face regarding medical treatment. We are also well aware of the challenges this region, and indeed all of Purvanchal, faced in terms of healthcare a decade ago. Today, the situation has changed entirely. My Kashi is fast becoming a health capital. Major hospitals that were once limited to Delhi and Mumbai are now accessible near your homes. This is what true development looks like—when essential services and facilities reach the people.
Friends,
Over the past ten years, we have not merely increased the number of hospitals—we have elevated the dignity of the patient. The Ayushman Bharat Yojana is nothing short of a blessing for my poor brothers and sisters. This scheme does more than providing medical treatment—it instils confidence alongside care. Lakhs of people across Uttar Pradesh, and thousands in Varanasi alone, have benefitted from it. Every procedure, every operation, every instance of relief has marked a new beginning in a person’s life. The Ayushman Yojana has saved crores of rupees for lakhs of families in Uttar Pradesh alone—because the government has declared: your healthcare is now our responsibility.
And friends,
When you blessed us with a third term, we too honoured our duty as humble servants of your affection and made every effort to give something back. My guarantee was that the treatment of senior citizens would be free. The result of that commitment is the Ayushman Vaya Vandana Yojana. This scheme is not only about medical treatment for the elderly; it is about restoring their dignity. Now, senior citizens over the age of 70 in every household, regardless of income, are entitled to free treatment. In Varanasi alone, the highest number of Vaya Vandana cards—around 50,000—have been issued to the elderly. This is not merely a statistic; it is a sincere act of service by a servant of the people. Now there is no need to sell land to afford medical care! No longer must one take out loans to pay for treatment! There is no longer the helplessness of going door to door in search of treatment. Do not worry about medical expenses—the government, through the Ayushman Card, will now bear the cost of your treatment!
Friends,
Today, anyone who passes through Kashi speaks highly of its infrastructure and facilities. Every day, lakhs of people visit Banaras. They come to seek blessings from Baba Vishwanath and to bathe in the sacred waters of Maa Ganga. Each visitor remarks on how much Banaras has changed.
Just imagine—had the condition of Kashi’s roads, railway, and airport remained as they were ten years ago, what would the state of the city be today? In the past, even minor festivals would lead to traffic gridlocks. Take for instance someone travelling from Chunar to Shivpur—they had to circle around Banaras, caught in endless jams, suffocating in dust and heat. Today, the Phulwaria flyover has been constructed. The route is now shorter, time is saved, and life is far more comfortable! Similarly, residents from the rural parts of Jaunpur and Ghazipur once had to pass through Varanasi city to commute. People from Ballia, Mau, and Ghazipur districts had to cross through the heart of the city to reach the airport, often stuck in traffic for hours. Now, thanks to the ring road, people can travel from one side to the other in just a matter of minutes.
Friends,
Previously, travelling to Ghazipur would take several hours. Now, the roads connecting cities such as Ghazipur, Jaunpur, Mirzapur and Azamgarh have been widened significantly. Where once there were traffic jams, today we witness the pace of development! Over the past decade, approximately ₹45,000 crore has been invested in enhancing the connectivity of Varanasi and the surrounding regions. This money has not merely been spent on concrete—it has been transformed into trust. Today, the entire region of Kashi and its neighbouring districts are reaping the benefits of this investment.
Friends,
This investment in Kashi’s infrastructure continues even today. Foundation stones for projects worth thousands of crores have been laid. Expansion work on our Lal Bahadur Shastri Airport is progressing rapidly. As the airport grows, it is equally important to develop the infrastructure that connects to it. Therefore, a six-lane underground tunnel is now going to be constructed near the airport. Today, work has also commenced on road projects related to Bhadohi, Ghazipur and Jaunpur. There had long been a demand for flyovers at Bhikharipur and Manduadih. We are pleased to announce that this demand is now being fulfilled. A new bridge will also be built to connect Banaras city with Sarnath. This will eliminate the need to pass through the city to reach Sarnath from the airport or other districts.
Friends,
In the coming months, once these projects are completed, commuting in Banaras will become significantly easier. Travel times will be reduced, and commercial activity will increase. Moreover, those who come to Banaras for livelihood or medical treatment will experience far greater convenience. The trial of the city ropeway has also begun in Kashi. Banaras is now set to join the select few cities in the world to offer such a facility.
Friends,
Any development or infrastructure project undertaken in Varanasi benefits the youth of all of Purvanchal. Our government places great emphasis on ensuring that the young people of Kashi receive consistent opportunities to excel in sports. We are now working towards the goal of hosting the Olympics in Bharat in 2036. But to bring home Olympic medals, the youth of Kashi must begin their preparations now. That is why new stadiums are being built in Banaras today, and world-class facilities are being established for our young talents. A new sports complex has been inaugurated, where hundreds of athletes from Varanasi are currently receiving training. Participants in the Sansad Khelkud Pratiyogita have also had the opportunity to showcase their talents on this very field.
Friends,
Today, Bharat is advancing both development and heritage hand in hand. Kashi is emerging as the finest example of this balance. Here, the sacred Ganga flows, and alongside it flows the stream of Indian consciousness. The soul of Bharat resides in its diversity, and Kashi is the most vivid reflection of that spirit. Every neighbourhood in Kashi represents a unique culture, and every street reveals a different hue of Bharat. I am pleased that initiatives like the Kashi-Tamil Sangamam are strengthening these bonds of unity. Now, an Ekta Mall is also set to be established here. This Ekta Mall will celebrate the diversity of Bharat, showcasing products from various districts across the country—all under one roof.
Friends,
In recent years, Uttar Pradesh has transformed its economic landscape and perspective. UP is no longer merely a land of potential; it is now becoming a land of resolve, strength, and achievement. Today, the phrase 'Made in India' resonates across the globe. Indian-made goods are now emerging as international brands. Many local products have received the Geographical Indication (GI) tag. The GI tag is not merely a label; it is a certificate of a region’s unique identity. It signifies that a particular product is rooted in a specific land. Wherever the GI tag travels, it opens the gateway to global markets.
Friends,
Today, Uttar Pradesh leads the nation in GI tagging! This reflects the growing international recognition of our art, our products, and our craftsmanship. Over 30 products from Varanasi and its surrounding districts have now been awarded the GI tag. From Varanasi’s tabla and shehnai, to its wall paintings, thandai, red stuffed chillies (Lal bharwa mirch), red peda, and tricolour barfi—each has now been granted a new passport of identity through the GI tag. Today itself, several products from across the state—such as Jaunpur’s Imarti, Mathura’s Sanjhi art, Bundelkhand’s Kathia wheat, Pilibhit’s flutes, Prayagraj’s Munj craft, Bareilly’s Zardozi, Chitrakoot’s woodcraft, and Lakhimpur Kheri’s Tharu Zardozi—have all been awarded GI tags. This signifies that the fragrance of UP’s soil will no longer remain only in the air—it will now transcend borders.
Friends,
He who preserves Kashi preserves the very soul of Bharat. We must continue to empower Kashi. We must keep Kashi beautiful, vibrant, and dreamlike. We must keep uniting the ancient spirit of Kashi with its modern form. With this resolution, raise your hands and join me in saying once again:
Namah Parvati Pataye, Har Har Mahadev.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.