প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গ্ৰেটাৰ নয়দাত উত্তৰপ্ৰদেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 SEP 2025 1:15PM by PIB Guwahati
উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ, উত্তৰপ্ৰদেশ বিজেপিৰ সভাপতি ভূপেন্দ্ৰ চৌধুৰী, উদ্যোগ খণ্ড সহযোগীসকল আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
উত্তৰপ্ৰদেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীলৈ অহা সকলো ব্যৱসায়ী, বিনিয়োগকাৰী, উদ্যোগী আৰু যুৱ বন্ধু-বান্ধৱীক মই আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। মই আনন্দিত যে ইয়াত ২২০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শকে নিজৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এইবাৰ এই বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত দেশৰ অংশীদাৰ হৈছে ৰাছিয়া। অৰ্থাৎ এই বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত আমি সময়ৰ পৰীক্ষাত চলি থকা অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছো। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী, আন সকলো চৰকাৰী সহকৰ্মী আৰু অংশীদাৰসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ মাৰ্গদৰ্শক দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। দীনদয়াল উপাধ্যায়ে আমাক অন্ত্যোদয়াৰ পথ দেখুৱাই দিলে। অন্ত্যোদয়া মানে আমাৰ একেবাৰে প্ৰান্তীয় লোকজনৰ উত্থান। উন্নয়নে দৰিদ্ৰৰ ভিতৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ কাষ চাপিব লাগে আৰু সকলো বৈষম্য দূৰ কৰিব লাগে। এয়া অন্ত্যোদয়া, আৰু অন্ত্যোদয়া নিজেই সামাজিক ন্যায়ৰ শক্তি ধৰি ৰাখিছে। আৰু আজি ভাৰতে এই বিকাশৰ আৰ্হিটোৱেই বিশ্ববাসীক আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
এটা উদাহৰণ দিম। আমাৰ ফিনটেক খণ্ডৰ বিষয়ে আজি বিশ্বজুৰি ব্যাপক চৰ্চা চলি আছে। এই ফিনটেক খণ্ডৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশটো হ’ল ই সৰ্বাংগীন উন্নয়নক শক্তিশালী আৰু প্ৰসাৰিত কৰিছে। ভাৰতে সকলোকে লগত লৈ যোৱা মুকলি মঞ্চ সৃষ্টি কৰিছে। ইউপিআই, আধাৰ, ডিজিলকাৰ, আৰু অ’এনডিচিয়ে সকলোকে সুযোগ প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সকলোৰে বাবে মঞ্চ, সকলোৰে বাবে প্ৰগতি। আজি ভাৰতৰ সকলো ঠাইতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেখা গৈছে। আনকি মলৰ বজাৰ কৰা মানুহেও ইউপিআই ব্যৱহাৰ কৰে, আনকি ৰাস্তাৰ চাহ বিক্ৰেতাইও ইউপিআই ব্যৱহাৰ কৰে। এসময়ত কেৱল বৃহৎ কোম্পানীসমূহৰ বাবেহে উপলব্ধ আনুষ্ঠানিক ঋণ এতিয়া পি এম স্বনিধিৰ জৰিয়তে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলেও পাবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
তেনে এটা উদাহৰণ হ’ল চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ, জিইএম। এটা সময়ত চৰকাৰে সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব লগা হৈছিল আৰু সেইটো ডাঙৰ ডাঙৰ খেলুৱৈৰ দায়িত্ব আছিল; এক প্ৰকাৰে তেওঁলোকে ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণত আছিল। কিন্তু আজি প্ৰায় ২৫ লাখ বিক্ৰেতা আৰু সেৱা প্ৰদানকাৰী জিইএম পৰ্টেলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ চৰকাৰক সামগ্ৰী যোগান ধৰিছে। এইসকল হৈছে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, উদ্যোগী আৰু দোকানী যিয়ে চৰকাৰৰ প্ৰয়োজন অনুযায়ী নিজৰ সামগ্ৰী পোনপটীয়াকৈ ভাৰত চৰকাৰক বিক্ৰী কৰি আছে, আৰু চৰকাৰে ক্ৰয় কৰি আছে। আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে ভাৰত চৰকাৰে এতিয়ালৈকে জিইএমৰ জৰিয়তে ১৫ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা ক্ৰয় কৰিছে। এই পৰ্টেলত আমাৰ এমএছএমই (ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ) সমূহৰ পৰা প্ৰায় ৭ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰত এই কথা কল্পনা কৰাটো অসম্ভৱ আছিল যদিও আজি দেশৰ সুদূৰ চুকত থকা সৰু সৰু দোকানীসকলেও জিইএম পৰ্টেলত নিজৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰি আছে। আৰু এইটোৱেই প্ৰকৃত অন্ত্যোদয়া, বিকাশৰ ভেটি।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত হোৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে।বিশ্বত বিঘিনি আৰু অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতৰ বিকাশ লক্ষণীয়। বিঘিনিবোৰে আমাক বিপথে পৰিচালিত নকৰে, কিন্তু সেই পৰিস্থিতিৰ ভিতৰত আমি নতুন দিশ বিচাৰি পাওঁ, নতুন দিশৰ সুযোগ বিচাৰি পাওঁ। সেয়ে এই বিঘিনিবোৰৰ মাজতে ভাৰতে আগন্তুক দশকবোৰৰ বাবে নিজৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। আৰু ইয়াতো আমাৰ সংকল্প, আমাৰ মন্ত্ৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত। আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাতকৈ ডাঙৰ বাধ্যবাধকতা থাকিব নোৱাৰে। পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত এখন দেশ যিমানেই আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’ব সিমানেই ইয়াৰ বিকাশক লৈ আপোচ কৰা হ’ব। আৰু সেইবাবেই ভাৰতৰ দৰে দেশ এখনে আৰু কাৰো ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ সামৰ্থ্য নাৰাখে। গতিকে ভাৰত স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিব। ভাৰতত বনাব পৰা প্ৰতিটো সামগ্ৰী আমি ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। আজি ইয়াত মোৰ আগত ইমানবোৰ উদ্যোগী আৰু ব্যৱসায়ী আছে। এই স্বাৱলম্বী ভাৰত অভিযানত আপোনালোক বিশাল অংশীদাৰ। মই আজি আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো: স্বাৱলম্বী ভাৰতক শক্তিশালী কৰা ব্যৱসায়িক আৰ্হি সৃষ্টি কৰক।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে চৰকাৰে মেক ইন ইণ্ডিয়াত, মেনুফেকচাৰিঙৰ ওপৰত কিমান গুৰুত্ব দিছে। আমি চিপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জাহাজলৈকে সকলো ভাৰততে নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰো। আৰু সেইবাবেই আমি আপোনাৰ ব্যৱসায়ৰ সহজতা উন্নত কৰাৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছো। চৰকাৰে ৪০ হাজাৰৰো অধিক অনুপালন বাতিল কৰিছে। ব্যৱসায়ত সৰু সৰু ভুলৰ বাবেও আপোনাৰ বিৰুদ্ধে গোচৰ ৰুজু কৰা শ শ নিয়মক চৰকাৰে অপৰাধমুক্ত কৰি তুলিছে। চৰকাৰে আপোনালোকৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
মোৰো কিছু আশা আছে, যিবোৰ মই নিশ্চয় আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিম। আপুনি যি নিৰ্মাণ কৰে সেয়া উচ্চমানৰ হ’ব লাগে, শ্ৰেষ্ঠ নহয় উত্তম হ’ব লাগে। আজি দেশবাসীয়ে চিন্তিত হৈ পৰিছে যে থলুৱা সামগ্ৰীৰ মানদণ্ড অহৰহ উন্নত হ’ব লাগে, ব্যৱহাৰকাৰী অনুকূল হ’ব লাগে আৰু দীৰ্ঘদিনলৈ টিকি থাকিব লাগে। গতিকে গুণগত মানৰ ক্ষেত্ৰত কোনো আপোচ হ'ব নালাগে। আজি দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে স্বদেশীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। তেওঁলোকে স্বদেশী কিনিব বিচাৰে, গৌৰৱেৰে কয়, "এইটো স্বদেশী।" আমি আজি সকলোতে এই অনুভৱ অনুভৱ কৰি আছো। আমাৰ ব্যৱসায়ীসকলেও এই মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। ভাৰতত যি উপলব্ধ তাক আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈছে গৱেষণা। আমি গৱেষণাত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, ইয়াক গুণীতক কৰিব লাগিব। উদ্ভাৱন অবিহনে পৃথিৱীখন স্তব্ধ হৈ পৰে, ব্যৱসায় স্তব্ধ হৈ পৰে আৰু জীৱন স্তব্ধ হৈ পৰে। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এতিয়া গৱেষণাত ব্যক্তিগত বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ সকলোৱে আগবাঢ়ি আহিব লাগিব। এয়াই সময়ৰ আহ্বান। আমি থলুৱা গৱেষণা, থলুৱা ডিজাইন আৰু উন্নয়নৰ এক সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ উত্তৰপ্ৰদেশতো প্ৰচণ্ড বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনাৰে ভৰি আছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা উত্তৰপ্ৰদেশত সংঘটিত সংযোগ বিপ্লৱৰ ফলত লজিষ্টিক ব্যয় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। উত্তৰপ্ৰদেশ দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক এক্সপ্ৰেছৱেৰ ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকা উত্তৰপ্ৰদেশত দেশৰ দুটা বৃহৎ সমৰ্পিত মালবাহী কৰিডৰ আছে। ঐতিহ্য পৰ্যটনতো উত্তৰপ্ৰদেশৰ স্থান এক নম্বৰ। নমামি গংগাৰ দৰে পদক্ষেপে উত্তৰপ্ৰদেশক ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ মানচিত্ৰত স্থান দিছে। এক জিলা, এক সামগ্ৰীৰ পদক্ষেপে উত্তৰপ্ৰদেশৰ বহু জিলাৰ সামগ্ৰী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ আনিছে। আৰু বিদেশী আলহীক লগ পালে কি দিম বুলি বেছি চিন্তা কৰিব নালাগে। আমাৰ দলটোৱে এক জিলা, এক সামগ্ৰী কেটেলগৰ পৰামৰ্শ লয় আৰু মই ইয়াৰ পৰা কেৱল বিশ্বৰ মানুহক দিওঁ।
বন্ধুসকল,
উৎপাদন ক্ষেত্ৰতো নতুন অভিলেখ গঢ়িছে উত্তৰপ্ৰদেশে। উদাহৰণস্বৰূপে, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু মোবাইল উৎপাদন খণ্ডত যোৱা দশকত ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আৰু ইয়াত উত্তৰপ্ৰদেশে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। আজি ভাৰতত নিৰ্মিত সকলো মোবাইল ফোনৰ প্ৰায় ৫৫% উত্তৰপ্ৰদেশত নিৰ্মিত। ইউপিয়ে এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডতো ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ পৰা মাত্ৰ কেইকিলোমিটাৰমান দূৰৈত এটা বৃহৎ অৰ্ধপৰিবাহী সুবিধাৰ কাম আৰম্ভ হ’বলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
আন এটা উদাহৰণ হ’ল প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড। আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে থলুৱা সামগ্ৰী বিচাৰে আৰু আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰে। সেয়ে ভাৰতৰ ভিতৰতে আমি এক সজীৱ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড গঢ়ি তুলিছো। আমি এনে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছো য'ত প্ৰতিটো উপাদানতে "মেড ইন ইণ্ডিয়া" লেবেল থাকে। আৰু ইয়াত উত্তৰপ্ৰদেশে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। অতি সোনকালে ৰাছিয়াৰ সহযোগত নিৰ্মিত এটা কাৰখানাত এ কে-২০৩ ৰাইফলৰ উৎপাদন আৰম্ভ হ’ব। উত্তৰপ্ৰদেশতো প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে, য’ত ইতিমধ্যে ব্ৰাহ্মোছ মিছাইলকে ধৰি বহু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। আপোনালোক সকলোকে উত্তৰপ্ৰদেশত বিনিয়োগ কৰি ইয়াত উৎপাদন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ইয়াত লাখ লাখ এমএছএমইৰ শক্তিশালী নেটৱৰ্ক আছে, আৰু ই অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰক আৰু ইয়াত এটা সম্পূৰ্ণ সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰক। উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰ আপোনালোকৰ লগত আছে, ইয়াৰ বাবে সকলো সহায় আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে নিজৰ উদ্যোগ, ব্যৱসায়ী আৰু নাগৰিকৰ সৈতে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ থিয় দিছে। মাত্ৰ তিনিদিন পূৰ্বে কাৰ্যকৰী হৈছিল নেক্সট জেনেৰেচন জিএছটি সংস্কাৰ। জিএছটিৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে গাঁথনিগত সংস্কাৰ যিয়ে ভাৰতক ইয়াৰ বিকাশৰ কাহিনীত নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। এই সংস্কাৰে জিএছটি পঞ্জীয়ন সহজ কৰি তুলিব, কৰ বিবাদ হ্ৰাস কৰিব আৰু এমএছএমইৰ বাবে ধন ঘূৰাই দিয়াৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰতিটো খণ্ডই লাভৱান হ’ব। আপোনালোক সকলোৱেই তিনিটা পৰিস্থিতিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে: জিএছটিৰ পূৰ্বৰ, জিএছটিৰ পিছৰ আৰু এতিয়া তৃতীয় পৰ্যায়, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ। উল্লেখযোগ্য পাৰ্থক্যটো কেইটামান উদাহৰণেৰে বুজাব বিচাৰিছো। ২০১৪ চনৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ কথা কৈছো, আপোনালোকে মোক নিযুক্তি দিয়াৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ কথা। ২০১৪ চনৰ আগতে ইমানবোৰ কৰ আছিল, কৰ জটিলতা আছিল আৰু ইয়াৰ বাবেই ব্যৱসায়িক ব্যয় আৰু পৰিয়ালৰ বাজেট দুয়োটা কেতিয়াও ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা নাছিল; সেইবোৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো কঠিন আছিল। এহাজাৰ টকাৰ চাৰ্ট এটাৰ কথা যদি কও, এইটো ২০১৪ চনৰ আগৰ কথা, যদি আপোনাৰ ওচৰত পুৰণি বিল পৰি আছে তেন্তে উলিয়াই চাওক। ২০১৪ চনৰ আগতে এহাজাৰ টকাৰ চাৰ্টত ১৭০ টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। ২০১৭ চনত আমি যেতিয়া জিএছটি কাৰ্যকৰী কৰিছিলো তেতিয়া কৰ ১৭০ টকাৰ পৰা ৫০ টকালৈ হ্ৰাস কৰা হ’ল। অৰ্থাৎ এহাজাৰ টকাৰ চাৰ্ট এটাৰ ওপৰত ১৭০ টকা কৰ আছিল যদিও ২০১৭ চনত আমি যেতিয়া জিএছটি কাৰ্যকৰী কৰিলোঁ তেতিয়া ৫০ টকা হ’ল। আৰু এতিয়া ২২ ছেপ্টেম্বৰত কাৰ্যকৰী হোৱা ৰেটৰ পিছত একেটা চাৰ্টৰ ওপৰত মাত্ৰ ৩৫ টকা কৰ দিব লাগিব, যাৰ মূল্য এক হাজাৰ টকা।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত কোনোবাই যদি টুথপেষ্ট, চেম্পু, চুলিত ঘঁহা তেল বা শ্বেভিং ক্ৰীমৰ বাবে এশ টকা খৰচ কৰিছিল, তেন্তে ৩১ টকা কৰ, ১০০ টকাৰ ওপৰত ৩১ টকা দিব লগা হৈছিল। তাৰমানে এশ টকীয়া বিল ১৩১ টকালৈ আহিব। এয়া ২০১৪ৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ কথা কৈছো। ২০১৭ চনত যেতিয়া জিএছটি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল তেতিয়া ১০০ টকাৰ একেটা বস্তু ১১৮ টকা হৈছিল, ১৩১ টকাৰ পৰা ১১৮ টকালৈ।অৰ্থাৎ প্ৰতি ১০০ টকীয়া বিলত পোনপটীয়াকৈ ১৩ টকা সঞ্চয় হ’ল। এতিয়া পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটিত অৰ্থাৎ এইবাৰ যি জিএছটি সংস্কাৰ ঘটিছে, প্ৰতি ১০০ টকাত ৫ টকা খৰচ হোৱা এই বস্তুটো ১০৫ টকা হৈ পৰিছে।এইটো ১৩১ টকাৰ পৰা ১০৫ টকালৈ নামি আহিছে।অৰ্থাৎ ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকে পোনপটীয়াকৈ ২৬ টকা, প্ৰতি ১০০ টকাত ২৬ টকা ৰাহি কৰিছে।এই উদাহৰণৰ পৰা আপুনি বুজিব পাৰে যে এটা সাধাৰণ পৰিয়ালে প্ৰতিমাহে কিমান সঞ্চয় কৰি আছে। যদি কোনো পৰিয়ালে নিজৰ বাৰ্ষিক প্ৰয়োজনীয়তা গণনা কৰে আৰু ধৰি লয় যে ২০১৪ চনত তেওঁলোকে ১ লাখ টকা মূল্যৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছিল। ২০১৪ চনৰ আগতে যদি তেওঁলোকে ১,০০,০০০ টকা মূল্যৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিলেহেঁতেন তেন্তে তেওঁলোকে প্ৰায় ২৫,০০০ টকা কৰ দিবলগীয়া হ’লহেঁতেন। যদি তেওঁলোকে এবছৰত ১ লাখ টকা মূল্যৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছিল, তেন্তে ২০১৪ চনৰ আগতে, মই অহাৰ আগতে, কৰ আছিল ২৫,০০০ টকা। সাহসী মানুহে আজিকালি এই বক্তব্য দিয়ে, অনুগ্ৰহ কৰি জনাওক। কিন্তু এতিয়া নেক্সট জেনেৰেচন জিএছটিৰ পিছত একেটা পৰিয়ালৰ বাৰ্ষিক কৰ ২৫ হাজাৰ টকাৰ পৰা মাত্ৰ ৫ হাজাৰ টকালৈ হ্ৰাস পাইছে। ২৫,০০০ টকাৰ পৰা ৫,০০০ টকা লৈ, কাৰণ বেছিভাগ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ এতিয়া মাত্ৰ পাঁচ শতাংশ জিএছটি।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত ট্ৰেক্টৰে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰে। ২০১৪ চনৰ আগতে এখন ট্ৰেক্টৰ ক্ৰয় কৰাত সত্তৰ হাজাৰ টকাৰো অধিক কৰ খৰচ হৈছিল। এই একেখন ট্ৰেক্টৰৰ দাম এতিয়া মাত্ৰ ত্ৰিশ হাজাৰ টকা। অৰ্থাৎ কৃষকসকলে প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰতিখন ট্ৰেক্টৰত চল্লিশ হাজাৰতকৈ অধিক টকা সঞ্চয় কৰি আছে। একেদৰে তিনিচকীয়া বাহন দুখীয়া লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ এক প্ৰধান উৎস। ২০১৪ চনৰ আগতে তিনিচকীয়া বাহনৰ ওপৰত কৰ প্ৰায় পঞ্চাশ হাজাৰ টকা আছিল, তাৰ বিপৰীতে আছিল ৫৫ হাজাৰ টকা। এতিয়া একেখন তিনিচকীয়া বাহনৰ জিএছটি প্ৰায় পঁয়ত্ৰিশ হাজাৰ টকালৈ হ্ৰাস পাইছে, অৰ্থাৎ বিশ হাজাৰ টকাৰ প্ৰত্যক্ষ সঞ্চয়। একেদৰে জিএছটি কম হোৱাৰ বাবে ২০১৪ চনৰ তুলনাত স্কুটাৰ প্ৰায় আঠ হাজাৰ টকা, আৰু মটৰ চাইকেল প্ৰায় ন হাজাৰ টকা সস্তা হৈছে।ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল দুখীয়া, নব্য মধ্যবিত্ত, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সকলোৱে ধন সঞ্চয় কৰিছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পিছতো একাংশ ৰাজনৈতিক দলে দেশৰ জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰিবলৈ চেষ্টা চলাইছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে তেওঁলোকে চলোৱা চৰকাৰখনৰ ব্যৰ্থতা লুকুৱাবলৈ কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰসকলে জনসাধাৰণৰ আগত মিছা কথা কৈছে। সত্যটো হ’ল কংগ্ৰেছৰ দিনত কৰ লুণ্ঠনৰ প্ৰকোপ আছিল, আনকি লুণ্ঠন কৰা ধনো লুণ্ঠন হৈছিল। দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকক কৰৰ বোজাই চেপি ধৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰেই বহু পৰিমাণে কৰ হ্ৰাস কৰিছে, মুদ্ৰাস্ফীতি হ্ৰাস কৰিছে, দেশৰ জনসাধাৰণৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছে। আমি দেশবাসীৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছো আৰু লগতে সঞ্চয়ো বৃদ্ধি কৰিছো। ২০১৪ চনত যেতিয়া তেওঁলোকৰ চৰকাৰ ক্ষমতাত আছিল, তেতিয়া ২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়কৰ ৰেহাই পোৱা গৈছিল, কিন্তু মাত্ৰ ২ লাখ টকা। আজি ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় কৰমুক্ত কৰি আৰু নতুন জিএছটি সংস্কাৰে এইবাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ২.৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ গৈ আছে। দেশবাসীৰ পকেটত জমা হ’ব ২.৫ লাখ কোটি টকা। আৰু সেইবাবেই আজি দেশে গৌৰৱেৰে উদযাপন কৰিছে জিএছটি উৎসৱ। জিএছটি সঞ্চয় উৎসৱ। আৰু মই আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছো যে আমি ইয়াতেই ৰ’বলৈ যোৱা নাই। ২০১৭ চনত আমি জিএছটি প্ৰৱৰ্তন কৰি অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিছিলো। আৰু ২০২৫ চনত ইয়াক ঘূৰাই আনিব, তেতিয়া আমি অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিম আৰু অৰ্থনীতি শক্তিশালী হোৱাৰ লগে লগে কৰ বোজা কমি যাব। আমাৰ দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদত জিএছটি সংস্কাৰৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত থাকিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত সংস্কাৰৰ বাবে প্ৰবল ইচ্ছাশক্তি আছে। আমাৰ গণতান্ত্ৰিক আৰু ৰাজনৈতিক স্থিতিশীলতা আছে আৰু নীতিগত ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্যতা আছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল ভাৰতত বৃহৎ যুৱ আৰু দক্ষ কৰ্মশক্তি আছে আৰু গতিশীল যুৱ গ্ৰাহকৰ ভিত্তি আছে। এই সকলোবোৰ বস্তু একেলগে কোনো অঞ্চলত, এটা ঠাইত, পৃথিৱীৰ কোনো দেশত উপস্থিত নহয়। ভাৰতত সকলো আছে। যিকোনো বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে, বিশ্বৰ যিকোনো কোম্পানীয়ে, নিজৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ বিচৰা, ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাটোৱেই আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় চুক্তি। গতিকে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰা, উত্তৰপ্ৰদেশত বিনিয়োগ কৰা, আপোনাৰ বাবে লাভজনক পৰিস্থিতি। আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাই একেলগে এখন বিকশিত ভাৰত আৰু এখন বিকশিত উত্তৰপ্ৰদেশ গঢ়ি তুলিব। আকৌ এবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Uttar Pradesh International Trade Show in Greater Noida
25 SEP 2025 1:15PM by PIB Delhi
Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, Ministers of UP Government, President of UP BJP Bhupendra Chaudhary ji, all the friends from the industry, other dignitaries, ladies and gentlemen.
I heartily congratulate all the traders, investors, entrepreneurs, and young friends who have come to the Uttar Pradesh International Trade Show. I am happy that more than 2200 exhibitors are showcasing their products and services here. This time, the country partner for the trade show is Russia. This means that at this trade show, we are further strengthening a time-tested partnership. I congratulate Chief Minister Yogi Ji, all other government colleagues, and stakeholders for organizing this event.
Friends,
Today is the birth anniversary of our guide Pandit Deendayal Upadhyay ji. Deendayal ji showed us the path of Antyodaya. Antyodaya means the rise of the one who is at the very end. Development should reach the poorest of the poor and all discrimination should end, this is Antyodaya and it is in Antyodaya that the strength of social justice lies. And today, India is offering this model of development to the world.
Friends,
I will give you an example. Today, our fintech sector is being widely discussed around the world. The most significant aspect of this fintech sector is that it has significantly empowered and promoted inclusive development. India has created such open platforms which take everyone along. UPI, Aadhaar, Digi Locker, ONDC, these are providing opportunity to everyone. That means Platform for All, Progress for All. Today its effect is visible everywhere in India. The person shopping in the mall also uses UPI, and the person selling tea on the road also uses UPI. Formal credit, which was once available only to big companies, now reaches street vendors through PM Svanidhi.
Friends,
One such is Government e-Market Place, i.e. GeM. There was a time, if the government had to sell any goods, it was in the hands of big players, it was in their control in a way. But today, around 25 lakh sellers and service providers are connected to the GeM portal and are supplying to the government. These are small traders, entrepreneurs, shopkeepers, who, as per the requirement of the Government of India, are selling their goods directly to the Government of India and the Government of India is purchasing them. You will be surprised to know that till now the Government of India has purchased goods or services worth Rs 15 lakh crore through GeM. Goods worth approximately Rs 7 lakh crore have been purchased from our MSMEs small industries on this portal. This was impossible to even imagine during previous governments, but today even small shopkeepers in remote corners of the country are selling their goods on the GeM portal. And this is Antyodaya in the true sense, this is the foundation of development.
Friends,
Today, India is moving towards its goal of becoming a developed nation by 2047. Despite the disruptions and uncertainty taking place in the world, India's growth is impressive. Disruptions do not distract us, but we find new directions from within those circumstances, we find opportunities for a new direction. Therefore, amidst these disruptions, today India is strengthening the foundation for the coming decades. And in this too, our resolve, our mantra is, self-reliant India. There can be no greater helplessness than being dependent on others. In this changing world, the more a country depends on others, the more compromised its growth will be. And therefore, it is no longer acceptable for a country like India to depend on anyone, hence India will have to be made self-reliant. Every product we can make in India, we must make it in India. Today, I see a large number of entrepreneurs, traders, and entrepreneurs sitting here in front of me. You are huge stakeholders in this self-reliant India campaign. I urge you today to develop your business model in a way that strengthens self-reliant India.
Friends,
You all know how much emphasis the government is placing on Make in India and manufacturing. We want to manufacture everything from chips to ships in India. And that is why we are continuously working for your Ease of Doing Business. The government has eliminated more than 40 thousand compliances. The government has decriminalized hundreds of rules that used to lead to lawsuits against you for even minor mistakes in business. The government is walking shoulder to shoulder with you.
But friends,
I also have some expectations, which I will definitely share with you. Whatever you are manufacturing, it should be of the best quality, the best of the best. Today, the countrymen have this in mind that the quality of indigenous products should continuously improve, they should be user friendly and should be useful for a long time. Therefore, there should be no compromise on quality. Today, every citizen of the country is connecting with Swadeshi, wanting to buy Swadeshi, proudly saying, "This is Swadeshi." we are experiencing this sentiment everywhere today. Our traders must also adopt this mantra. Whatever is available in India must be given priority.
Friends,
A crucial topic is research. We have to increase investment in research; we have to increase it many times. Without innovation the world comes to a standstill, business comes to a standstill, life comes to a standstill. The government has taken necessary steps to address this. Now, everyone must step forward to encourage private investment in research. This is the need of the hour. We must create an entire ecosystem of indigenous research, indigenous design, and development.
Friends,
Our Uttar Pradesh is also full of amazing potential for investment. The connectivity revolution that has taken place in Uttar Pradesh over the past few years has significantly reduced logistics costs. Uttar Pradesh has become the state with the maximum number of expressways in the country. Uttar Pradesh is the state with the highest number of international airports in the country; it is the hub of two major dedicated freight corridors of the country. Uttar Pradesh is also number one in heritage tourism. Campaigns like Namami Gange have put Uttar Pradesh on the cruise tourism map. The "One District, One Product" initiative has brought products from several districts of Uttar Pradesh to the international market. And I have to meet foreign guests, so these days I don't have to think too much about what to give to anyone. Our team consults the "One District, One Product" catalogue, and I simply give them to people around the world.
Friends,
UP is also making new records in manufacturing. For example, in the electronics and mobile manufacturing sector, India has become the second largest producer in the world in the last decade. Uttar Pradesh plays a significant role in this. Today, out of all the mobile phones manufactured in India, about 55 percent are manufactured here in Uttar Pradesh. Uttar Pradesh will now strengthen India's self-reliance in the semiconductor sector as well. Work is about to begin on a large semiconductor facility just a few kilometres away.
Friends,
Another example is from the defence sector. Our forces want swadeshi, and want to reduce dependence on others. Therefore, we are developing a vibrant defence sector in India itself. We are creating an ecosystem where every component bears the "Made in India" label. And Uttar Pradesh is playing a major role in this. Very soon, the production of AK 203 rifles is going to start from the factory built in collaboration with Russia. A defence corridor is also being constructed in UP. In which the production of many weapons including Brahmos missiles has already started. I would appeal to all of you, invest in UP, manufacture in UP. There is a strong network of lakhs of MSMEs here, and it is continuously growing. Harness their potential and manufacture a complete product here. The Uttar Pradesh government and the Government of India are with you, providing every support for this.
Friends,
Today, India stands with its industry, its traders, its citizens, with the commitment to Reform, Perform, Transform. Just three days ago, the Next Generation GST reforms have been implemented. These GST changes are structural reforms that will give India's growth story new wings. These reforms will simplify GST registration, reduce tax disputes, and expedite refunds for MSMEs. Every sector will benefit from this. All of you have experienced all three situations: before GST, after GST, and now the third stage, the Next Generation GST reforms. I would like to share with you all how big a difference has come through some examples. I am talking about before 2014, that is, before you gave me responsibility. Before 2014, there were so many taxes, a kind of tax tangle, and because of that, business costs and family budgets were never balanced; they were difficult to control. On a shirt worth Rs 1000, I am talking about before 2014, if you have an old bill lying with you then take it out, before 2014, a shirt worth Rs 1000 used to be taxed at Rs 170, 170 Rupees. When we introduced GST in 2017, after its introduction, the GST rate was reduced from Rs 170 to Rs 50. That is, earlier the tax on a shirt worth Rs 1000 was Rs 170, when we introduced GST in 2017, it became Rs 50. And now after the rates implemented on 22nd September, only Rs 35 will have to be paid as tax on the same shirt worth Rs 1000.
Friends,
In 2014, if someone spent Rs 100 on toothpaste, shampoo, hair oil, shaving cream, etc., they had to pay Rs 31 in tax, 31 rupees per 100 rupees. This means a bill of Rs 100 would come to Rs 131. I'm talking about this period before 2014. When GST was introduced in 2017, the same item costing Rs 100 became Rs 118, from Rs 131 to Rs 118. This means a direct saving of Rs 13 on every Rs 100 bill. Now, in the next generation of GST, i.e. the GST reform that has happened this time, these items cost Rs 5 per Rs 100, becoming Rs 105. From Rs 131 to Rs 105. This means a direct saving of Rs 26 per Rs 100 for the common citizen compared to before 2014, a saving of Rs 26 per Rs 100. From this example you can understand how much an average family is saving every month. If a family were to calculate their annual expenses for whatever needs they had, assuming they purchased goods worth Rs 1 lakh in 2014, if they had made purchases worth around Rs 1 lakh before 2014, they would have had to pay approximately Rs 25,000 in taxes. If he purchased goods worth Rs 1 lakh in a year, the tax was Rs 25,000 before 2014, before I came. These days, brave people make these statements, please tell them. But now after the next generation GST, the annual tax on the same family has come down from just Rs 25,000 to around Rs 5,000-6,000. Rs 25000 to 5000, because now there is only five percent GST on most of the essential items.
Friends,
Tractors play a major role in our village economy. Before 2014, one had to pay more than seventy thousand rupees in tax for purchasing a tractor. This was seventy thousand rupees before 2014, now only thirty thousand rupees tax is being levied on the same tractor. This means that the farmer is directly saving more than forty thousand rupees on one tractor. Similarly, three-wheelers are a major source of employment for the poor. Before the year 2014, a tax of about fifty-five thousand rupees was levied on a three-wheeler, a tax of Rs 55,000 was levied on a three-wheeler. Now the GST on the same three-wheeler has come down to around 35 thousand, which means there has been a direct saving of 20 thousand rupees. Similarly, due to the lower GST, scooters have become cheaper by around 8,000 rupees, and motorcycles by around 9,000 rupees, compared to 2014. This means savings have been made for everyone, from the poor, the neo-middle class, and the middle class.
But friends,
Despite this, some political parties are trying to mislead the people of the country. Congress and its allies are lying to the public to hide the failures of the government they ran before 2014. The truth is that during the Congress governments, tax evasion was rampant and even the looted money was plundered. The common citizen of the country was being squeezed by the burden of taxes. It is our government which has reduced taxes on a large scale and reduced inflation. We have increased the income of the people of this country and also increased their savings. When their government was in power in 2014, income tax exemption was for the income up to Rs 2 lakh, but only Rs 2 lakh. Today, by making income of Rs 12 lakh tax free and the new GST reform, the people of the country are going to save Rs 2.5 lakh crore this year. Rs 2.5 lakh crore will be saved in the pockets of the countrymen. And that is why the country is celebrating GST with pride today. The GST savings festival is being celebrated. And I want to tell you that we are not going to stop here. In 2017, we introduced GST, working to strengthen the economy. And bring it again in 2025, then we will strengthen the economy and as the economy strengthens, the tax burden will reduce. With the blessings of our countrymen, the process of GST reforms will continue.
Friends,
Today India has strong will-power for reforms, we have democratic and political stability, and also policy predictability. Most importantly, India has a very large young and skilled workforce and a dynamic young consumer base. All these things are not present together in any region of the world, that is, in one place, in any country of the world. India possesses everything. For any investor or company in the world looking to accelerate their growth, investing in India is the most attractive option. Therefore, investing in India, in Uttar Pradesh, is a win-win situation for you. Together, our efforts will build a developed India and a developed Uttar Pradesh. Once again, I wish you all the best for the International Trade Show. Thank you very much.